εικόνα

6 μυστικά για καλλιέργεια βερικοκιάς

6 μυστικά για την καλλιέργεια της βερικοκιάς

6 μυστικά για καλλιέργεια βερικοκιάς

H βερικοκιά είναι φυλλοβόλο καρποφόρο δέντρο που καλλιεργείται εκτεταμένα στη χώρα μας, είτε μεμονωμένα από ερασιτέχνες κηπουρούς είτε από επαγγελματίες καλλιεργητές. Το βερίκοκο είναι αγαπημένο φρούτο του καλοκαιριού που τρώγεται φρέσκο, αποξηραμένο αλλά και σε κομπόστα. Δημοφιλείς και αξιόλογες ποικιλίες βερικοκιάς, είναι οι πρώιμες ποικιλίες Μπεμπέκου, Διαμαντοπούλου και Aurora, η υπερπρώιμη Τίρυνθας, καθώς και η οψιμότερη Harcot.
 

Τι εδαφοκλιματικές συνθήκες απαιτεί η καλλιέργεια της βερικοκιάς;

 

Η βερικοκιά ευδοκιμεί σε ηλιοφανείς περιοχές με σχετικά κρύο χειμώνα, καθώς αντέχει τις χαμηλές θερμοκρασίες. Σε ζεστές περιοχές με ήπιο χειμώνα, η ανθοφορία της βερικοκιάς παρουσιάζει προβλήματα, όπως επίσης σε περιοχές όπου υπάρχει υψηλή υγρασία και βροχοπτώσεις την περίοδο της άνοιξης. Σχετικά με το κατάλληλο έδαφος, η βερικοκιά καλλιεργείται σε βαθιά γόνιμα εδάφη που παρουσιάζουν καλή αποστράγγιση, ενώ αντίθετα παρουσιάζει προβλήματα σε ξερά αμμώδη εδάφη καθώς και σε παραθαλάσσια μέρη με υψηλή αλατότητα.

 


Τι ανάγκες σε πότισμα έχει η βερυκοκιά;

 

Η βερικοκιά χρειάζεται τακτικά ποτίσματα σε νερό ειδικά όταν αναπτύσσεται σε σχετικά ζεστές περιοχές. Τα ποτίσματα της βερικοκιάς πρέπει να είναι πλούσια, ειδικά την περόδο του καλοκαιριού, καθώς διαθέτει πλούσιο φύλλωμα και παράγει πολλούς καρπούς. Το πότισμα της βερικοκιάς θα πρέπει να συνεχίζεται και μετά την συγκομιδή των καρπών, γιατί αλλιώς η βερικοκιά παρουσιάζει εξάντληση και γίνεται ευαίσθητη σε μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες.

 

Τι απαιτήσεις σε λίπανση έχει η βερικοκιά;

 

Η βερικοκιά έχει σημαντικές απαιτήσεις σε λίπανση για να εξασφαλίσουμε ικανοpοιητική ανάπτυξη και καρποφορία. Ενσωματώνουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα, κοπριά και κομπόστ Φεβρουάριο-Μάρτιο, ενώ μπορεί να γίνει μια συμπληρωματική λίπανση με κάλιο, αρχές Μαΐου για να βοηθήσει στην αύξηση του μεγέθους και στην ωρίμανση των καρπών. Επίσης, η βερικοκιά είναι ευαίσθητη στην έλλειψη βορίου που εμφανίζεται με μαύρισμα και φελλοποίηση στο εσωτερικό των καρπών. Για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη βορίου, γίνεται διαφυλλικός ψεκασμός της βερικοκιάς με κατάλληλο υγρό λίπασμα βορίου.

 

Πότε και πώς κλαδεύουμε τη βερικοκιά;

 

Η κατάλληλη εποχή κλαδέματος της βερικοκιάς είναι από τον Δεκέμβριο ως τον Φεβρουάριο ανάλογα με την περιοχή που καλλιεργείται και την ποικιλία της βερικοκιάς. Το κλάδεμα της βερικοκιάς διακρίνεται σε κλάδεμα διαμόρφωσης και σε κλάδεμα καρποφορίας. Το κλάδεμα διαμόρφωσης της βερικοκιάς αφορά το σχήμα που θα δώσουμε στο νεαρό δέντρο, ενώ το κλάδεμα καρποφορίας αποσκοπεί στη διατήρηση του σχήματος του δέντρου, στην ανανέωση του καρποφόρου ξύλου και τον σχηματισμό νέων καρποφόρων οργάνων. Αφαιρούμε των παλαιότερους και ξερούς κλάδους και συντέμνουμε κλάδους που λυγίζουν προς το έδαφος και αυτούς που ξεφεύγουν πολύ ψηλά.

 

Τι άλλη ανάγκη φροντίδας έχει η καλλιέργεια της βερικοκιάς;

 

Η βερικοκιά συνήθως παράγει μεγαλύτερη ποσότητα καρπών από αυτή που μπορεί να θρέψει. Για να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο, πέραν της πρόσθετης λίπανσης, πραγματοποιούμε αραίωμα των καρπών που συντελεί στο σχηματισμό καρπών μεγαλύτερου μεγέθους, καθώς και στην πρωίμιση της παραγωγής. Η αραίωση στις βερικοκιές γίνεται όταν αρχίζει να σκληραίνει ο πυρήνας του καρπού, περίπου 1,5-2 μήνες μετά την άνθιση. Αραιώνουμε με το χέρι απομακρύνοντας τους μικρότερους καρπούς της βερικοκιάς έτσι ώστε οι απόσταση μεταξύ των καρπών να είναι γύρω στα 5 εκατοστά.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια της βερικοκιάς

 

Η βερικοκιά προσβάλλεται από τα έντομα της ανάρσια και της καρπόκαψας, με αποτέλεσμα οι προσβεβλημένοι καρποί σκουληκιάζουν και πέφτουν πρόωρα ή υποβαθμίζονται ποιοτικά και είναι ακατάλληλοι για φάγωμα. Για να τα αντιμετωπίσουμε, ψεκάζουμε με οικολογικά σκευάσματα βάκιλου Θουριγγίας και φυσικής πυρεθρίνης.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (71)

σχολιαστής
Πέτρος 22 Αυγούστου 2020

Έχω μια βερυκοκιά, η οποία έχειπερίπου 7 χρόνια ζωής. Έχει πάρει ύψος, έχει πλούσι φύλλωμα αλλά δεν έχει κάνει ποτέ καρπούς. Η αλήθεια είναι ότι δεν ποτίζεται κανονικά. Μπορώ το χειμώνα να την κοντύνω δραστικά με κλάδεμα και να την ποτίζω όταν έρθει καλοκαίρι;

Απάντηση
σχολιαστής
Μαριλένα 4 Ιουλίου 2020

Καλημέρα. Έχω μια βερυκοκιά στον κήπο εδώ και 15 χρόνια. Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που δεν έκανε βερύκοκα. Δεν φαίνεται να έχει κάτι, αλλά δεν γνωρίζω και πολλά από αυτά. Πάντως το φύλλωμα της είναι όπως πάντα πυκνό και καταπράσινο. Το μόνο που έχω παρατηρήσει είναι ότι έχει κάνει ένα σκάσιμο ο κορμός της χαμηλά, σχετικά κοντά στο έδαφος. Δεν έχω δει εκκρίσεις στο σκάσιμο. Τι να κάνω? Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Απάντηση
σχολιαστής
Δημήτρης 30 Ιουνίου 2020

Θα ήθελα να σας ρωτήσω γιατί βερίκοκα μου έχει αρχίσει τωρα δύο χρόνια και δεν κάνει καρπό και χαμηλά βλέπω στη ρίζα να έχει ρετσίνι τι πρέπει να κάνω για αυτό

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 1 Ιουλίου 2020

  Καλησπέρα Δημήτρη. Η βερικοκιά σου βγάζει ρετσίνι γιατί έχει προσβληθεί πιθανότατα από την ασθένεια της φυτόφθορα. Ψέκασε με διάλυμα χαλκού και πότισε και με διάλυμα γαλαζόπετρας (θειικού χαλκού) στη ρίζα για να το αντιμετωπίσεις.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΡΑΜΑΝΤΙΩΤΗΣ 19 Ιουνίου 2020

ΣΗΜΕΡΑ ΕΚΟΨΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΕΡΥΚΟΚΟ ΑΠΟ ΤΗ ΒΕΡΥΚΟΚΙΑ ΜΟΥ,ΤΥΠΟΣ ΜΠΕΜΠΕΚΟΥ,ΤΙ ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΑ…..ΓΕΜΑΤΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ.ΤΕΛΙΚΑ ΑΝ ΟΧΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΟΥΛΗΚΙΑΣΜΕΝΑ.ΝΑ ΤΗ ΚΟΨΩ Η ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΩ ΜΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

ΔΗΜΗΤΗΣ

Απάντηση
σχολιαστής
Ερη 13 Ιουνίου 2020

Καλησπερα σας έχω δυο βερυκοκες στο κήπο μου η μια είναι δίπλα σε κορομηλιά βγάζει καρπούς αλλά όχι πολύ και η άλλη είναι μόνη της σε άλλο σημείο του κήπου Στην οποία έχουν ξεραθεί τα φύλα της και το δέντρο είναι τελείως κενό είναι κάποια αρρώστια ; Τι μπορώ να κάνω; να σημειώσω ότι είναι σε παραθαλάσσιο μέρος

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 18 Ιουνίου 2020

  Καλησπέρα Έρη.
  Κλάδεψε τις βερυκοκιές την περίοδο του χειμώνα και ψέκασε με διάλυμα χαλκού.
  Συμληρωματικά, κάνε πότισμα με διάλυμα γαλαζόπετρας (θειικού χαλκού για την αντιμετώπιση από ασθένειες).

  Απάντηση
σχολιαστής
Ζωή 13 Ιουνίου 2020

Προκόβει σε βαρέλι στη βεράντα η βερικοκιά;

Παλιά είχα μία βερικοκιά στη βεράντα η οποία είχε φυτρώσει μόνη της, και η οποία έκανε υπέροχα βερίκοκα. Την βερικοκιά αυτή την πήγα στο χωριό, στο σπίτι που έχω εκεί, τη φύτεψα στη γη για καλύτερα, αλλά μετά από κάποιο διάστημα ξεράθηκε, ίσως γιατί δεν είχε την ανάλογη περιποίηση.

Είχα λοιπόν καημό να αποκτήσω μία τέτοια βερικοκιά. Παρήγγειλα λοιπόν μια βερικοκιά Διαμαντοπούλου από ένα κατάστημα. Όταν μου την έφεραν σπίτι όμως, την είδα και ξαφνιάστηκα, καθότι είναι ολόκληρο δεντράκι, κοντά 2 μέτρα! Κοιτάζω και στο internet και αναφέρεται ότι η βερικοκιά μπορεί να γίνει δέντρο μεγάλο, πάνω από 4 μέτρα…

Είμαι πολύ προβληματισμένη λοιπόν, δεν ξέρω τι να κάνω: να την κρατήσω στη βεράντα μέσα σε βαρέλι, ή να την πάω πίσω και να πάρω ένα άλλο δεντράκι;
Με δύο λόγια: πιστεύετε ότι θα προκόψει σε βαρέλι στη βεράντα, ή είναι τελείως ακατάλληλη για βεράντα; Θα ήθελα παρακαλώ τη γνώμη σας.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 15 Ιουνίου 2020

  Καλησπέρα Ζωή. Είναι αρκετά δύσκολο να αναπτυχθεί η βερικοκιά μέσα στο βαρέλι εκτός αν με το κατάλληλο κλάδεμα την διαμορφώσεις σε πιο χαμηλό ύψος και πιο συμπαγές σχήμα. .

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Ζωή 16 Ιουνίου 2020

   Σας ευχαριστώ για την απάντηση. Να είστε καλά.

   Απάντηση
σχολιαστής
TZITZIKAS TZITZIKIDIS 1 Ιουνίου 2020

καλησπέρα. Καλύτερα να φυτέψω σε γλάστρα το κουκούτσι απο βερίκοκο ωμό ή να το αποξηράνω πρώτα? ευχαριστώ!

Απάντηση
σχολιαστής
Κοσμας 27 Μαΐου 2020

Μια λεμονια 15 ετων που εχω φετος αρχισε να ξηραινει τα κλαδια και φυλλα φθανοντας στον κορμο της κανοντας σκασιματα στον κορμο και ξηρανσεις πανω του ραντισα με χαλκουχα ,με ασβεστι τιποτα ο κορμος βγαζει νεους βλαστους αγριους εκοψα στα σταυροματα του κορμου τις κλαρες υπαρχει κατι διαφρτικο η θα χασω την λεμονια ?

Απάντηση
σχολιαστής
Σακης 12 Μαΐου 2020

Η βερυκοκιά μου έχει εμφανίσει σημάδια κομμίωσης. Εχω ραντίσει 2 φορές με Νεοτοψιν και εχω κόψει όλα τα ξερά κλαδάκια.Τι προτείνεται και αν υπάρχει πιθανότητα σωτηρίας.
Επίσης και μια συμβουλή για το φουζικλάδιο στη μουσμουλιά που επίσης έχω ψεκάσει με Νεοτοψίν

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 12 Μαΐου 2020

  Καλησπέρα, θα μπορούσες προληπτικά να αντιμετωπίσεις την φυτόφθορα ψεκάζοντας με διάλυμα χαλκού την βερικοκιά και κάνοντας πότισμα στη ρίζα με διάλυμα γαλαζόπετρας (θειικού χαλκού). Αντίστοιχα, με διάλυμα χαλκού και για την αντιμετώπιση του φουζικλάδιου της μουσμουλιάς όπως αναφέρουμε στο σχετικό άρθρο. Στα Μυστικά του Κήπου αναφερόμαστε αποκλειστικά σε οικολογικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση ασθενειών και εντόμων στον κήπο και δεν προτείνουμε χημικά σκευάσματα.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Σακης 13 Μαΐου 2020

   Σας ευχαριστώ πολύ κ.Λιονουδάκη και να με συγχωρέσετε για την αναφορά στο σκεύασμα.

   Απάντηση
σχολιαστής
Σάββας 20 Απριλίου 2020

Θέλω να ρωτήσω αν μπορώ να κόψω τα ξερά κλαδιά της βερικοκιάς αυτήν την εποχή (είναι 3 κλαδάκια σαν τον αντίχειρα) Ευχαριστώ!

Απάντηση
σχολιαστής
Χριστίνα 15 Απριλίου 2020

Καλησπέρα! Έχω μια βερυκοκια φυτεμένη πριν 3 χρόνια, περιπου 3 μέτρα ψηλή. Την πρώτη χρονιά είχε 15 βερύκοκα αλλά τις επόμενες 2,έκανε 3 και 1 αντίστοιχα. Φέτος δεν έβγαλε καθόλου άνθη,οπότε…να υπολογίσω οτι δεν θα βγάλει καθόλου καρπό?
Της έβαλα λίπασμα, αφρατεύοντας το χώμα πριν 1 μήνα περίπου…μπορώ να την βοηθήσω κάπως ή να υποθέσω πως δεν ευδοκιμεί στον κήπο μου? (Σημείωση…το γρασίδι του κήπου γεμίζει πολύ συχνά μανιτάρια- μήπως φταίει αυτό? έχει ΧΧριστίναπολλή υγρασία?)

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 17 Απριλίου 2020

  Καλησπέρα Χριστίνα.
  Είναι σημαντικό το πρώτο χρόνο που θα φυτευτεί η βερυκοκιά να μην αφήνουμε καρπούς γιατί εξασθενεί το δέντρο μας και γιαυτό δεν δίνει πολλούς καρπους την επόμενη χρονιά. Επίσης η υπερβολική υγρασία είναι αιτία πτώσης των ανθέων καθώς και μειωμένης καρποφορίας. Μείωσε το νερό, κάνε ένα ελαφρύ κλάδεμα της βερυκοκιάς και πρόσθεσε λίπασμα καρποφορίας.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Φωτεινή 13 Ιουνίου 2020

   Έχω μια βερικοκιά 6 ετών. Έχει γίνει ωραίο δέντρο, με πλούσιο φύλλωμα κ δεν έχει κάνει ποτέ καρπό.
   Δίπλα έβαλα πριν 2 χρόνια μια άλλη βερικοκιά. Πέρσι έκανε 5-6, κ φέτος γύρω στα 20 βερίκοκα. Γιατί η άλλη δεν καρπιζει ποτέ; Τι να της κάνω;

   Απάντηση
    σχολιαστής
    Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 13 Ιουνίου 2020

    Καλησπέρα Φωτεινή. Φρόντισε να κάνεις κλάδεμα της βερικοκιάς τον επόμενο χειμώνα για να την βοηθήσεις να καρποφορήσει. Επίσης, κατά την περίοδο ανθοφορίας μπορείς να την βοηθήσεις να δέσει τους καρπούς ψεκάζοντας την με εκχύλισμα φυκιών.

    Απάντηση
σχολιαστής
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ 5 Απριλίου 2020

αν ψεκάσω τις βερικοκιές μου με neem oil αντί για πυρεθρίνη και βάκιλο της θουριγγίας θα αντιμετωπίσω την Αναρσια σκουλήκια δηλαδή της βερικοκιάς;

Απάντηση
σχολιαστής
Σόνια 3 Μαρτίου 2020

Έχω μια βερύκοκια, είναι η εποχή για ράντισμα και με τι; προκειμένου να αποφύγω τα σκουληκάκια στον καρπό

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 3 Μαρτίου 2020

  Καλησπέρα Σόνια. Ψεκάζουμε την βερύκοκιά για να αντιμετωπίσουμε το σκουλήκι όταν αρχίσει να πέφτουν τά άνθη της. Δες αναλυτικές συμβουλές για την καρπόκαψα στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ 12 Μαρτίου 2020

   Καλημέρα και συγχαρητήρια για τη σελίδα σας! Θα ήθελα να μου πείτε ή και να μου στείλετε εάν μπορείτε, οδηγίες (άρθρα- εικόνες), σχετικά με το κλάδεμα διαμόρφωσης της βερικοκιάς, ποικιλίας μπεμπέκο. Το δέντρο σπάρθηκε τον 2/2020.
   Σας ευχαριστώ πολύ!

   Απάντηση
σχολιαστής
Λουντμηλα 12 Ιανουαρίου 2020

Ποτε θα μεταμθυτευσω βερικοκιά από γλάστρα σε έδαφος? πέρσι έχει κάνει ληγουσ καρπούς.

Απάντηση
σχολιαστής
Βαγγέλης 1 Ιουνίου 2019

Έχω μια βερυκοκιά πέντε χρονών και έχει καρπούς που αρχίζουν να παίρνουν χρώμα.Συνεχίζω το πότισμα ή το σταματάω μήπως σκουλικιάσουν οι καρποί. Ευχαριστώ.

Απάντηση
σχολιαστής
Βαγγέλης Σαρρής 11 Μαΐου 2019

Ποτίζουμε την βερικοκιά αυτή την εποχή, σε ζεστό κλίμα; Έχει μικρούς καρπούς

Απάντηση
σχολιαστής
Greg 4 Μαΐου 2019

Έχω μια βερικοκιά αυτοφυή η οποία ανθίζει και καρποφορεί όψιμα!!Φέτος έβγαλε πολύ λίγα άνθη
και τα φύλλα της εκτός του ότι είναι πάρα πολλά γίνονται ρολό και πολλά πέφτουν!!
Τι πρέπει να κάνω;

Απάντηση
σχολιαστής
Νικος 12 Μαρτίου 2019

Καλημερα και συγχαρητηρια για την σελιδα σας. Εχω μια βερυκοκια Διαμαντοπουλου η οποια εχει αρχισει να ανθιζει, μπορω να την κλαδεψω τωρα. Την αφησα πιο πισω λογο της κακοκαιριας.

Απάντηση
σχολιαστής
Αλαμανου Μαρία 14 Φεβρουαρίου 2019

Γειά σας!
Έχουμε μια βερικοκιά αρκετά χρόνια.Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει μια τρύπα χαμηλά στον κορμό,τι μπορώ να κάνω?Σας ευχαριστώ πολύ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 15 Φεβρουαρίου 2019

  Καλησπέρα Μαρία. Πιθανότατα, αν βλέπεις και ροκανίδια μέσα στην τρύπα να πρόκειται για κάποιο ξυλοφάγο έντομο που προσβάλλει τον κορμό της βερικοκιάς. Ισως, Θα χρεαστείς χημικό εντομοκτόνο που θα εμβαπτίσεις σε ένα βαμβάκι και με ένα σύρμα θα πρέπει να βάλεις μέσα στην τρύπα. Η χρήση φυσικής πυρεθρίνης, ενός βιολογικού εντομοκτόνου, δεν είναι αρκετή για να το αντιμετωπίσεις.

  Απάντηση
σχολιαστής
Γιωτα 26 Ιανουαρίου 2019

καλημέρα!!! Έχω κι εγώ, από σύμπτωση, σ ένα μικρό γλαστράκι των 10 εκατ. μια βερυκοκιτσα… Φοβάμαι να την ακουμπήσω μήπως και την χαλάσω. Μ αρέσει που την βλέπω να μεγαλώνει. Μόνο νεράκι της ρίχνω που και που. Τι άλλο μπορώ να της κάνω τώρα…;;; Σας ευχαριστω εκ των προτέρων!!!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 26 Ιανουαρίου 2019

  Καλημέρα Γιώτα. Θα σου πρότεινα να μεταφυτέψεις τη βερικοκιά σε μία μεγαλύτερη γλάστρα στις αρχές της άνοιξης ή να την μεταφυτέυσεις απευθέιας στον κήπο σου. Κατά τη μεταφύτευση θα ήταν καλό να προσθέσεις και βιολογικό λίπασμα για τόνωση της ανάπτυξης της.

  Απάντηση
σχολιαστής
Μακης Μπουρλακος 29 Αυγούστου 2018

Καλη σας ημερα,θα ηθελα να σας ρωτησω οταν στο εδαφος ηπαρχη πολυ γλινα τι θα πρεπει να κανω για να φυτεψω ωποροφορα δεντρα [βερικοκια ροδακινια αχλαδια δαμασκινια και εσπεριδοειδη] γιατι οτι φυτεψα μεχρι τωρα ξεραθηκαν. Ευχαριστω λολυ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 29 Αυγούστου 2018

  Καλησπέρα Μάκη.
  Προφανώς, λέγοντας γλίνα στο έδαφος, αναφέρεσαι σε αργιλώδες λασπώδες έδαφος που συγκρατεί υπερβολικά το νερό χωρίς να στραγγίζει. Αυτό το χώμα δεν είναι κατάλληλο για να φυτέψεις καρποφόρα δέντρα γιατί λόγω υπερβολικής υγρασίας, το ριζικό σύστημα των δέντρων προσβάλλεται από μυκυτολογικές ασθένειες (πχ. φυτόφθορα) και σταδιακά ξεραίνονται. Θα σου πρότεινα να αφρατέψεις το χώμα προσθέτοντας άμμο, κοπριά και κομπόστ για να βελτιώσεις τις ιδιότητες του και να σκάψεις αν χρειάζεται αυλάκι για σύστημα αποστράγγισης. Για περαιτέρω προστασία από μυκητολογικές και βακτηριακές αθένειες όταν φυτέψεις τα καρποφόρα δέντρα, καλό είναι να ποτίσεις τις ρίζες με διάλυμα θειικού χαλκού (γαλαζόπετρα) 2%, περίπου 1 κουταλιά της σούπας σε 1 λίτρο νερό.

  Απάντηση
σχολιαστής
παναγιωτης μαγκος 23 Ιουνίου 2018

αυριο το πρωι θα φυτεψω 1 ροδακινια,1 νεκταρινη,1 βερυκοκια και 1 βανιλια χρειαζεται μετα αμεσα κανενα ρεντισμα η καποια εξτρα περιποιηση εκτος απο λιπανση???. σας ευχαριστω.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 24 Ιουνίου 2018

  Καλημέρα Παναγιώτη. Πρόσθεσε στο λάκκο φύτευσης κομπόστ και καλοχωνεμένη κοπριά για να είναι πιο αφράτο το υπόστρωμα φύτευσης και πότισε τα φυτά σου με εκχύλισμα φυκιών που βοηθά στη ριζοβολία των νεαρών δενδρυλλίων.

  Απάντηση
σχολιαστής
κατερίνα Σπυροπούλου 18 Ιουνίου 2018

Γειά σας.Σε μια βερυκοκιά 4 ετών ποικιλίας Μπεμπέκου και ενώ ήταν φορτωμένη καρπό, σχίστηκε ο κορμός στην μέση ως κάτω.το ένα κομμάτι τώρα είναι κανονικά όρθιο και το άλλο στη γη αλλά πράσινο και υγιές.μπορώ να κάνω κάτι πχ να δέσω τα δύο κομμάτια, να κόψω το πεσμένο ή να την βγάλω;ευχαριστούμε για τις χρήσιμες πληροφορίες και γνώσεις που μας δίνετε.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 21 Ιουνίου 2018

  Καλημέρα Κατερίνα κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Καταρχήν, όταν έχουμε μικρά καρποφόρα δεντράκια, τα πρώτα χρόνια, αφήνουμε λίγους καρπούς πάνω στο δέντρο γιατί υπάρχει κίνδυνος της εξάντλησης του δέντρου καθώς και κίνδυνος σπασίματος κλαδιών όπως στη δική σου περίπτωση. Θα σου πρότεινα να κόψεις τον πεσμένο κορμό και να αλείψεις στην τομή πάστα κλαδέματος για αποφυγή ανάπτυξης ασθενειών.

  Απάντηση
σχολιαστής
Stavrula batsari 28 Μαΐου 2018

Γιατι δεν κανει καρπους η βερυκοκια μας ? Τον περασμενο χρονο ειχε ενα !! Ο ανδρας μου λεει νσ την ξεριζωσει τι φυαιει ευχαριστω !!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 2 Ιουνίου 2018

  Καλημέρα Σταυρούλα. Μήπως η βερικοκιά είναι φυτεμένη σε σκιερό μέρος; Μήπως την ποτίζεις πολύ και παρουσιάζει βλάστηση αλλά ρίχνει τους ανθούς; Μήπως ρίχνεις υπερβολική ποσότητα αζωτούχου λιπάσματος (αμμωνία) που συντελεί μόνο στην ανάπτυξη; Μήπως χρειάζεται κλάδεμα; Πάντως σε καμία περίπτωση, δεν ξεριζώνουμε εύκολα ένα δέντρο.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΜΑΡΙΑ Π 23 Μαΐου 2018

Καλη σ ς μερα..εχουμε μια βερικοκια στον κηπο μας και ενω περσυ εβγαλε πολλα σε κανονικα μεγεθη βερυκοκα φετος βγηκαν με ν νοστιμα αλλα πολυ μικρα ..τι μπορει να φταιει;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 23 Μαΐου 2018

  Η βερικοκιά συνήθως παράγει μεγαλύτερη ποσότητα καρπών από αυτή που μπορεί να θρέψει. Προσθέτουμε λίπασμα πλούσιο σε κάλιο και πραγματοποιούμε αραίωμα των καρπών για να πετύχουμε σχηματισμό καρπών μεγαλύτερου μεγέθους, καθώς και πρωίμιση της παραγωγής.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΓΕΩΡΓΙΟς 18 Μαΐου 2018

ΕΧΩ ΜΠΟΛΙΑΣΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΜΙΑ ΒΕΡΥΚΟΚΙΑ ΠΡΙΝ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΚΙ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΟΥΤΕ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΟΥΤΕ ΒΕΡΥΚΟΚΟ.ΓΙΑΤΙ ΜΗΠΩΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 19 Μαΐου 2018

  Παρουσιάζει ικανοποιητική βλάστηση η βερυκοκιά μετά το μπόλιασμα; Πόσο μήκος έχουν οι βλαστοί της;

  Απάντηση
σχολιαστής
Αναστασια 23 Απριλίου 2018

Έχω περίπου 30 χρόνια 2 βερικοκιες στην αυλή μου και τα τελευταία χρόνια στα κλαδιά μου κάνει σταγόνες σαν από μέλι. Καρποφορει κανονικα …Ήθελα να μάθω αν είναι κάποια μόλυνση και αν πρέπει να κάνω κάτι….

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 29 Απριλίου 2018

  Η εμφάνιση κόμμεος (σταγόνες από μέλι) στα κλαδιά της βερυκοκιάς, πιθανότατα, οφείλεται σε βακτηριακή ασθένεια (βακτηριακό έλκος) που προσβάλλει καρποφόρα δέντρα (βερυκοκιά, ροδακινιά, δαμασκηνιά). Η ασθένεια προκαλεί το σχηματισμό ελκών (πληγών) στα κλαδιά καθώς και κηλιδώσεις φύλλων και σπανιότερα καρπών. Για την καταπολέμηση της ασθένειας συνιστώνται δύο ψεκασμοί το φθινόπωρο με χαλκούχα σκευάσματα και 1-2 ψεκασμούς την άνοιξη. Απαιτείται αφαίρεση και καταστροφή με φωτιά των προσβεβλημένων κλαδιών ενώ το κλάδεμα των δέντρων πρέπει να γίνεται νωρίς το φθινόπωρο σε συνθήκες έλλειψης υγρασίας.

  Απάντηση
σχολιαστής
Μακης Θεοδωρουλης 13 Απριλίου 2018

Έχω 2-3 δένδρα κοντά σε θάλασσα, 200μ περίπου από την παραλία .Τα περισσότερα έχουν «καεί» ξαφνικά, από την μια μέρα στην άλλη. Πιθανόν να είναι η ποιότητα του εδάφους (πχ αλατότητα) πως μπορώ να το αντιμετωπίσω.
Ευχαριστώ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 14 Απριλίου 2018

  Μάκη καλημέρα. Δεν μας αναφέρεις στην ερώτηση σου τι δέντρα έχεις. Πάντως η επιλογή φυτών για παραθαλάσσια μέρη δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς θα πρέπει να είναι ανθεκτικά στην έντονη ηλιοφάνεια, στους ανέμους και στην εδαφική αλατότητα. Για δέντρα, πολύ καλή επιλογή είναι η ακακία, η μουριά, το αρμυρίκι και η αλβίζια για να φυτέψεις κοντά στη θάλασσα. Από καλλωπιστικούς θάμνους, θα σου πρότεινα να φυτέψεις φωτίνια, ελαίαγνο, πικροδάφνη, βιβούρνο, αγγελική, πυξάρι, λιγούστρο, γεράνια και λαντάνες.

  Απάντηση
σχολιαστής
Τσιλώνη Σιμέλα 18 Ιανουαρίου 2018

Εχω απο κουκούτσι βερυκοκια σε γλάστρα,την εχω μεταφέρει αφου μεγάλωσε σε μεγαλήτερη,εδω και 5 χρόνια δεν εχει δωσει καρπό,όμως την κλαδεύω συχνά ασχέτος εποχής για να μήν ψηλώσει,τι με συμβουλεύετε,ευχαριστώ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 20 Ιανουαρίου 2018

  Η καλλιέργεια της βερικοκιάς είναι αρκετά δύσκολη σε γλάστρα. Καταρχήν θα πρέπει να έχεις μια μεγάλη γλάστρα και κατά δεύτερο λόγο θα πρέπει να εμβολιάσεις το δεντράκι σου σε επιθυμητή ποικιλία βερικοκιάς καθώς το δεντράκι που έχεις ακόμη και αν κάνει βερίκοκα δεν θα είναι ίδια με το βερίκοκο από το κουκούτσι που φύτεψες. Σχετικά με το αυστηρό κλάδεμα που κάνεις στην βερικοκιά για να παραμείνει σε χαμηλό ύψος, δεν βοηθά στην καρποφορία του, καθώς το ενθαρρύνεις στην ανάπτυξη ζωηρής βλάστησης.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Χρηστάκης Χάρης 9 Φεβρουαρίου 2018

   Όσες φορές προσπάθησα να αντιμετωπίσω το σκουλήκι του καρπού με βάκιλο Θουριγγίας και φυσική πυρεθρίνη,
   το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό. Πώς και σε ποια στάδια πρέπει να εφαρμόζονται τα παραπάνω για να είναι αποτελεσματικά;
   Ευχαριστούμε για τις γνώσεις που μας μεταδίδετε!

   Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου 10 Φεβρουαρίου 2018

    Χάρη, για την αντιμετώπιση της ανάρσια που προσβάλλει τα βερίκοκα, απαιτείται ο ψεκασμός με φυσική πυρεθρίνη και βάκιλο. Ο ψεκασμός θα πρέπει να γίνεται κάθε δεκαπέντε μέρες από το στάδιο της πτώσης των πετάλων του άνθους της βερικοκιάς μέχρι λίγες μέρες πριν τη συγκομιδή για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα προσβληθούν.

    Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.