12 μυστικά για την καλλιέργεια της βερικοκιάς

βερικοκια καλλιεργεια

Ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα που τα απολαμβάνουμε πρώτα την εποχή του καλοκαιριού είναι τα λαχταριστά βερίκοκα. Στους περισσότερους κήπους των ελληνικών σπιτιών, η βερικοκιά αποτελεί ίσως το δημοφιλέστερο καρποφόρο δέντρο μετά την λεμονιά.

Με καταγωγή από την κεντρική Ασία και βόρεια Κίνα, η βερικοκιά είναι ένα φυλλοβόλο δέντρο που έχει παρόμοιες καλλιεργητικές φροντίδες με την καλλιέργεια της ροδακινιάς και την καλλιέργεια της δαμασκηνιάς που ανήκουν στην ίδια οικογένεια.

Στον ελληνικό χώρο, η βερικοκιά καλλιεργείται κυρίως στη στερεά Ελλάδα, στην Εύβοια, στην Πελοπόννησο, στη Θεσσαλία και στη Μακεδονία, καθώς τα βερίκοκα έχουν σημαντική εμπορική αξία λόγω της πρώιμης εμφάνισης τους στην αγορά.

Τα βερίκοκα εκτός από νόστιμο φρούτο αποτελούν τροφή με υψηλή διατροφική αξία, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες ενώ παράλληλα έχουν σχετικά λίγες θερμίδες. Τρώγονται φρέσκα, αποξηραμένα, σε κομπόστα αλλά και μέσα σε δροσιστικούς χυμούς την περίοδο του καλοκαιριού.

Ας δούμε αναλυτικά ποιες είναι οι κυριότερες ποικιλίες βερικοκιάς για να φυτέψουμε, καθώς επίσης χρήσιμες συμβουλές για την καλλιέργεια της βερικοκιάς ώστε να απολαμβάνουμε πλούσια παραγωγή με βερίκοκα γεμάτα γεύση και άρωμα.

Διαφήμιση

1. Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες βερικοκιάς για να φυτέψουμε;

Υπάρχουν πολλές αξιόλογες ποικιλίες βερικοκιάς, ντόπιες ελληνικές και ξένες, που διαθέτουν εξαιρετικά χαρακτηριστικά για να φυτέψουμε στον κήπο μας. Οι πιο δημοφιλείς ποικιλίες βερικοκιάς που καλλιεργούνται στη χώρα μας είναι οι εξής:

 • Ποικιλία βερικοκιάς Μπεμπέκου: Πολύ καλή ελληνική ποικιλία βερικοκιάς, με μεγάλο μέγεθος καρπού, σχετικά στρογγυλο, κατάλληλη τόσο για φρέσκια κατανάλωση όσο και για κομπόστα, με πολύ συνεκτική και χυμώδη σάρκα και εξαιρετική γεύση που ωριμάζει στα μέσα του Ιούνη. Οι βερικοκιές Μπεμπέκου είναι ευαίσθητες στην ίωση της σάρκας που προκαλεί σημαντικά προβλήματα στην καλλιέργεια της βερικοκιάς.
 • Ποικιλία βερικοκιάς Διαμαντοπούλου: Άλλη μία πολύ καλή ελληνική ποικιλία βερικοκιάς, με μέτριο μέγεθος καρπού και σχετικά σφαιρικό σχήμα, ελαφρά πλακέ, σχετικά οψιμότερη καθώς ωριμάζει στα τέλη Ιουνίου. Έχει ανοικτοκίτρινο χρώμα και μαλακή σάρκα καρπού, πολύ γλυκιά, αρωματική και εξαιρετική γεύση. Η ποικιλία Διαμαντοπούλου είναι κατάλληλη και για αποξήρανση καρπών.
 • Ποικιλία βερικοκιάς Τίρυνθας: Υπερπρώιμη ποικιλία βερικοκιάς που ωριμάζει στα τέλη Μάϊου, θεωρείται μέτριας ποιότητας, καθώς δεν είναι τόσο καλή γευστικά και είναι ευαίσθητη στην ίωση της σάρκας.
 • Ποικιλία βερικοκιάς Harcot: Ποικιλία που κατάγεται από τον Καναδά, πολύ παραγωγική, με μεγάλο μέγεθος καρπού, πορτοκαλί χρώμα και γλυκιά χυμώδης γεύση. Εξαιρετική ποικιλία, ανθεκτική στην ίωση της σάρκας που ωριμάζει στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου.
 • Ποικιλία βερικοκιάς Aurora: Πρώιμη ποικιλία βερικοκιάς που ωριμάζει τέλος Μάϊου, ανθεκτική στην ίωση της σάρκας με σχετικά μεγάλο μέγεθος καρπού. Σχετικά γευστική ποικιλία που μαλακώνει γρήγορα ο καρπός της.

2. Τι συνθήκες χρειάζεται η καλλιέργεια της βερικοκιάς για να μας δώσει καρπούς;

Η βερικοκιά ευδοκιμεί σε ηλιοφανείς περιοχές με σχετικά κρύο χειμώνα, καθώς είναι ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Σε ζεστές περιοχές με ήπιο χειμώνα, η ανθοφορία της βερικοκιάς παρουσιάζει προβλήματα, όπως επίσης σε περιοχές όπου υπάρχει υψηλή υγρασία και βροχοπτώσεις την περίοδο της άνοιξης.

Όσον αφορά το έδαφος, η καλλιέργεια της βερικοκιάς θέλει βαθιά γόνιμα εδάφη που παρουσιάζουν καλή αποστράγγιση.

Οι βερικοκιές δεν προτείνονται για φύτευση σε ξερά αμμώδη εδάφη, καθώς και σε παραθαλάσσιες περιοχές όπου το έδαφος έχει υψηλή αλατότητα.

ανθη βερικοκιας
Άνθη από δέντρο βερικοκιάς

3. Ποια εποχή φυτεύουμε τις βερικοκιές και σε τι αποστάσεις;

Τα δέντρα βερικοκιάς που προμηθευόμαστε σε γλάστρα φυτεύονται στο έδαφος την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου.

Για γυμνόριζα δενδρύλλια, χωρίς μπάλα χώματος, η κατάλληλη εποχή φύτευσης είναι η περίοδος του χειμώνα.

Γυμνόριζα φυτά: ποια είναι και πώς φυτεύονται
Γυμνόριζα φυτά: ποια είναι και πώς φυτεύονται

Οι αποστάσεις φύτευσης στην καλλιέργεια της βερικοκιάς εξαρτώνται από τη ζωηρότητα της ποικιλίας και από την γονιμότητα του εδάφους.

Ενδεικτικά, κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης για τα δέντρα της βερικοκιάς είναι 5-7 μέτρα μεταξύ των φυτών, όταν φυτεύονται σε σχήμα τεραγώνου.

Σε γραμμικά συστήματα διαμόρφωσης, όπως η παλμέττα, φυτεύουμε πιο κοντά τις βερικοκιές σε αποστάσεις 3-4 μέτρων.

Αποστάσεις φύτευσης για καλλιέργειες καρποφόρων δέντρων
Αποστάσεις φύτευσης για καλλιέργειες καρποφόρων δέντρων

Κατά την φύτευση της βερικοκιάς, ανοίγουμε λάκκους τουλάχιστον 45×45 εκατοστών και προσθέτουμε χωνεμένη κοπριά και κομπόστ για να βελτιώσουμε το χώμα και να αναπτυχθεί καλύτερα το ριζικό σύστημα της.

4. Kάθε πότε χρειάζεται πότισμα η καλλιέργεια της βερικοκιάς;

Η καλλιέργεια της βερικοκιάς χρειάζεται τακτικά ποτίσματα σε νερό, ειδικά όταν αναπτύσσεται σε σχετικά ζεστές περιοχές.

Τα ποτίσματα της βερικοκιάς πρέπει να είναι πλούσια, ειδικά την περόδο του καλοκαιριού, καθώς δημιουργεί πυκνό φύλλωμα και παράγει πολλούς καρπούς.

Το πότισμα της βερικοκιάς πρέπει να συνεχίζεται και μετά την συγκομιδή των καρπών, γιατί αλλιώς η βερικοκιά παρουσιάζει εξάντληση και γίνεται ευαίσθητη σε μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες.

5. Πόσο συχνά βάζουμε λίπασμα στις βερικοκιές;

Η βερικοκιά έχει σημαντικές απαιτήσεις σε λίπανση για να εξασφαλίσουμε ικανοποιητική ανάπτυξη και καρποφορία.

Ενσωματώνουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα, μαζί με κοπριά και κομπόστ την περίοδο Φεβρουαρίου-Μαρτίου. Μπορεί να γίνει μια συμπληρωματική λίπανση με κάλιο, αρχές Μαΐου για να βοηθήσει στην αύξηση του μεγέθους και στην ωρίμανση των καρπών.

Επίσης, η βερικοκιά είναι ευαίσθητη στην έλλειψη βορίου που εμφανίζεται με μαύρισμα και φελλοποίηση στο εσωτερικό των καρπών. Για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη, ψεκάζουμε με διαφυλλικά λιπάσματα που περιέχουν υγρό βόριο.

Τι είναι τα διαφυλλικά λιπάσματα και πώς τα χρησιμοποιούμε
Τι είναι τα διαφυλλικά λιπάσματα και πώς τα χρησιμοποιούμε

6. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν την καλλιέργεια της βερικοκιάς;

Η καλλιέργεια της βερικοκιάς προσβάλλεται από μυκητολογικές ασθένειες όπως το ωίδιο και το κορύνεο που προκαλούν προβλήματα στο φύλλωμα και στους καρπούς της βερικοκιάς. Για τη βιολογική αντιμετώπιση των ασθενειών, ψεκάζουμε τις βερικοκιές με βρέξιμο θειάφι.

Σημαντικό πρόβλημα αποτελούν τα έντομα της ανάρσια και της καρπόκαψας, με αποτέλεσμα οι προσβεβλημένοι καρποί της βερικοκιάς να σκουληκιάζουν και να πέφτουν πρόωρα ή να υποβαθμίζονται ποιοτικά και να γίνονται ακατάλληλοι για φάγωμα. Για να τα αντιμετωπίσουμε τα σκουλήκια της βερικοκιάς, ψεκάζουμε με βιολογικά εντομοκτόνα όπως ο βάκιλος Θουριγγίας και η φυσική πυρεθρίνη.

σκουληκι βερικοκια
Πώς γίνεται η αντιμετώπιση του σκουληκιού στα βερίκοκα (ανάρσια)

Θα πρέπει να αναφερθούμε και στην ίωση της ευλογιάς ή σάρκα των πυρηνόκαρπων (Plum Pox Virus) που προκαλεί παραμόρφωση καρπών, ανομοιογενή ωρίμανση και μεταχρωματισμούς στην επιφάνεια των καρπών με αποτέλεσμα να μην τρώγονται και να μην είναι εμπορεύσιμα.

7. Ποια εποχή και πώς γίνεται το κλάδεμα της βερικοκιάς;

Η καλλιέργεια της βερικοκιάς παρουσιάζει ζωηρή βλάστηση και πρέπει να κλαδεύεται κάθε χρόνο για να διατηρείται σε καλή κατάσταση και να μας δώσει γευστικά βερίκοκα.

Κατάλληλη εποχή κλαδέματος για τις βερικοκιές είναι μέσα στον χειμώνα, από τον Δεκέμβριο ως τον Φεβρουάριο, ανάλογα με την ποικιλία της βερικοκιάς και την περιοχή που καλλιεργούμε.

Το κλάδεμα της βερικοκιάς διακρίνεται σε κλάδεμα διαμόρφωσης και σε κλάδεμα καρποφορίας. Το κλάδεμα διαμόρφωσης της βερικοκιάς αφορά το σχήμα που θα δώσουμε στο νεαρό δέντρο, συνήθως κυπελλοειδές για τους ερασιτεχνικούς κήπους.

Το κλάδεμα καρποφορίας αποσκοπεί στη διατήρηση του σχήματος του δέντρου, στην ανανέωση του καρποφόρου ξύλου και τον σχηματισμό νέων καρποφόρων οργάνων.

Για να βοηθήσουμε τον καλύτερο αερισμό και φωτισμό του δέντρου, αφαιρούμε παλαιότερα και ξερά κλαδιά, καθώς επίσης κόβουμε τα κλαδιά που λυγίζουν προς το έδαφος και αυτά που ξεφεύγουν πολύ ψηλά.

Κλάδεμα βερικοκιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της βερικοκιάς

8. Χρειάζονται αραίωμα οι καρποί της βερικοκιάς;

Η βερικοκιά συνήθως παράγει μεγαλύτερη ποσότητα καρπών από αυτή που μπορεί να θρέψει, με αποτέλεσμα πολλές φορές να έχουμε μικρότερους ή άγευστους καρπούς.

Για να απολαμβάνουμε βερίκοκα μεγαλύτερου μεγέθους με πλούσια γεύση, πέραν της πρόσθετης λίπανσης, πραγματοποιούμε αραίωμα των καρπών που επιπλέον συντελεί στην πρωίμιση της παραγωγής.

Η αραίωση στις βερικοκιές γίνεται όταν αρχίζει να σκληραίνει ο πυρήνας του καρπού, περίπου 1,5-2 μήνες μετά την άνθιση. Αραιώνουμε τα βερίκοκα, απομακρύνοντας τους μικρότερους καρπούς της βερικοκιάς έτσι ώστε η απόσταση μεταξύ των καρπών να είναι γύρω στα 5 εκατοστά.

9. Ποια εποχή συγκομίζουμε τα βερίκοκα και πως τα συντηρούμε;

Τα βερίκοκα συλλέγονται προσεκτικά με τα χέρια για να μην τραυματιστούν οι καρποί, από τα τέλη της άνοιξης μέχρι τα μέσα καλοκαιριού, ανάλογα την ποικιλία. Η συγκομιδή γίνεται όταν οι καρποί είναι ώριμοι και σχετικά σφικτοί.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα βερίκοκα αφού κοπούν από το δέντρο δε συνεχίζουν να ωριμάζουν, σε αντίθεση με άλλα φρούτα όπως τα αχλάδια.

Τα φρέσκα βερίκοκα συντηρθούνται μέσα στο ψυγείο σε θερμοκρασία γύρω στους 0°C και σε συνθήκες υψηλής σχετικής υγρασίας, όπου μπορούν να διατηρηθούν μέχρι 2 εβδομάδες.

Για μεγαλύτερη διάρκεια συντήρησης, τα βερίκοκα αποξηραίνονται ή γίνονται κομπόστα.

10. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της βερικοκιάς;

Για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά βερικοκιάς, φυτεύουμε σπόρο (κουκούτσι) βερικοκιάς και τα εμβολιάζουμε με την επιθυμητή ποικιλία βερικοκιάς.

Σε επαγγελματικά φυτώρια, οι ποικιλίες βερικοκιάς εμβολιάζονται στα κατάλληλα υποκείμενα για μπόλιασμα (εμβολιασμό) και συγκεκριμένα σε υποκείμενα βερικοκιάς, ροδακινιάς και μυροβάλανου.

Υποκείμενα καρποφόρων δέντρων
Υποκείμενα καρποφόρων δέντρων και συμβατές ποικιλίες για μπόλιασμα

Το μπόλιασμα της βερικοκιάς γίνεται με ενοφθαλμισμός τύπου Τ με κοιμώμενο οφθαλμό την περίοδο Αύγουστου – Σεπτεμβρίου ή με ενοφθαλμισμός τύπου Τ με βλαστάνοντα οφθαλμό νεαρών δενδρυλλίων την περίοδο της άνοιξης και την περίοδο Ιούνιου – Ιούλιου ανάλογα την περιοχή και τις κλιματολογικές συνθήκες.

11. Μπορούμε να καλλιεργήσουμε βερικοκιά σε γλάστρα;

Αν και δεν είναι πολύ συνηθισμένη η φύτευση της βερικοκιάς σε γλάστρα, μπορούμε να την καλλιεργήσουμε έχοντας σίγουρα πιο περιορισμένη ανάπτυξη και μικρή παραγωγή.

Καλό είναι να επιλέγουμε ποικιλίες βερικοκιάς που έχουν διαμορφωθεί σε νάνα ανάπτυξη για να φυτεύονται καλύτερα σε γλάστρα.

Είναι σημαντικό να τοποθετούμε τη γλάστρα με τη βερικοκιά σε ηλιόλουστη θέση με νότιο προσανατολισμό στο μπαλκόνι ή την αυλή μας που να είναι παράλληλα προστατευμένη από δυνατούς ανέμους.

Επιλέγουμε γλάστρα διαστάσεων τουλάχιστον 40×40 εκατοστών για να μπορεί να αναπτυχθεί το ριζικό σύστημα της βερικοκιάς.

Για τη φύτευση της βερικοκιάς σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε εμπλουτισμένο φυτόχωμα γενικής χρήσης ή ειδικό φυτόχωμα για καρποφόρα δέντρα.

Συμπληρωματικά, τοποθετούμε μία στρώση χαλικιών ή ελαφρόπετρας στη βάση της γλάστρας για καλύτερη αποστράγγιση.

12. Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια της βερικοκιάς

H φύτευση της βερικοκιάς θα πρέπει να αποφεύγεται σε εδάφη που προηγουμένως είχαμε καλλιεργήσει λαχανικά όπως ντομάτες και πατάτες, καθώς η βερικοκιά είναι ευαίσθητη σε ανάπτυξη των ασθενειών των αδρομυκώσεων που προσβάλλουν το ριζικό σύστημα των δέντρων.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (99)

 1. Δημητρης
  24/04/2024

  Καλημερα σας. Εχω μια καισιά στον κηπο και την φυτεψα προ 5ετιας οντας 2μ υψος. Τωρα ειναι κοντα 3,5μ την εχω κυπελοειδη μορφη. Ομως ποτε δεν πηρα καρπους και φετος δεν ανθισε και καθόλου. Ηλιο εχει τις μεσημεριανες ωρες. Περυσι κλαδεψα αρκετα για να δημιουργησω το κύπελο. Φετος το χειμωνα κλαδεψα λιγοτερο αυτα που φευγανε πολυ ψηλά και τα εσωτερικα ειδικα. Γιατι δεν έκανε ανθη; Και ο φοβος μου ειναι μηπως ειναι στειρα; Αφου ποτε δεν εκανε καρπο; Την ειχα αγορασει απο φυτωριο Θεσσαλονίκη. Ευχαριστώ εκ των προτερω

  • Πιθανότατα, δεν ανθίζει λόγω μειωμένης ηλιοφάνειας. Απέφυγε το υπερβολικό πότισμα και μην την κλαδέψεις την επόμενη χρονιά για να δούμε μήπως ανθίσει.

 2. Κώστας
  21/04/2024

  Καλησπέρα, εξαιρετικές οι συμβουλές και οι πληροφορίες για όλα τα φυτά. Προσπαθώ να τις ακολουθώ κατά γράμμα σε έναν μικρό κήπο που έχω στην Αθήνα. Έχω λοιπόν και μια βερικοκιά, αρκετά χρόνια τώρα. Μια χαρά, σε γενικές γραμμές, αρκετούς καρπούς. Μέχρι και πέρυσι. Φέτος ξεκίνησε να πετάξει μάτια, έριξα λίγο λίπασμα 20-20-20 και…απλώς έμεινε εκεί, φαίνεται σα να μαύρισε. Κανένα φύλλο, τίποτα απολύτως, Η αλήθεια είναι ότι δεν πρόσεξα αν ήταν έτσι από πριν και έτσι σκέφτομαι το λίπασμα. Έριξα διάλυμα φυκιών μήπως σώσω τίποτα. Δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω και αν σώζεται βέβαια. Και πάλι ευχαριστώ/ευχαριστούμε για όλες τις απίστευτες πληροφορίες και την άνεση ανταπόκριση σχολές τις ερωτήσεις μας.

 3. Μαδενλής Χάρης
  09/06/2023

  Καλησπέρα. Έχω μια βερυκοκιά που κάθε χρόνο έτσι και φέτος έκανε πολλά βερύκοκα. Δεν τη ραντίζω καθόλου αλλά οι καρποί έχουν σημάδια και σε κάποιοι άσπρη σάρκα. Μου έχει πει μια γειτόνισσα ότι αυτοί οι καρποί είναι βλαβερό για την υγεία και μάλιστα καρκινογόνοι. Καλλιεργούσε παλιά στη Χαλκίδα βερυκοκιές και τους υποχρέωναν να κόβουν τα δέντρα που έκαναν τέτοιους καρπούς. Έχετε υπόψη σας κάτι τέτοιο; Ευχαριστώ

  • Η συγκεκριμένη ασθένεια λέγεται ίωση της σάρκας ή ευλογιά σύμφωνα με τα συμπτώματα και δεν αντιμετωπίζεται. Κόβανε τα δέντρα για να μην εξαπλωθεί σε υγιή δέντρα. Ακόμα και να φας καρπό, προφανώς δεν είναι εύγευστο αλλά δεν είναι επικίνδυνο και καρκινογόνο.

 4. Γιάννης
  29/04/2023

  Καλημέρα Κωστα. Ἔχω μιά βερυκοκκιά στήν αὐλή μου πού ἐδῶ καί κάποια χρόνια ἔχει Μονίλια. Ἄλλοτε τήν ραντίζω και ἄλλοτε ὄχι. Φέτος δέν τήν ράντισα πάλι καί ἡ Μονίλια ἄρχισε νά ξεραίνει ἀρκετά κλαδιά. Ξέρω πώς τό ράντισμα γίνεται στήν ἀρχή τῆς ἀνθοφορίας. Τώρα πού τό δέντρο φύλλωσε ὑπάρχει κα΄τι πού μπορῶ νά κάνω ἤ θἄναι χαμένος κόπος; Εὐχαριστῶ

 5. Αρχοντούλα
  11/09/2022

  Γειά σας και από εμένα, έχω μια βερυκοκιά από κουκούτσια που μου δώσανε, μεγαλώνει αρκετά γρήγορα φέτος έκανε και καρπούς. Ο καρπός είναι μικρός, γευστικός και αρωματικός, αλλά η βερυκοκιά έχει αγκάθια. Μήπως ξέρετε τι ποικιλία μπορεί και αν είναι άγρια πρέπει να την εμβολιάσω; ευχαριστώ!!!!

  • Καλησπέρα Αρχοντούλα. Πράγματι, όταν φυτεύουμε κουκούτσι βερικοκιάς δεν προκύπτει ποικιλία με τα ίδια χαρακτηριστικά με την ποικιλία από την οποία πήραμε τον σπόρο και θα χρειαστεί να την εμβολιάσεις.

 6. ΦΩΤΗΣ
  15/08/2022

  ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΚΩΣΤΑ.ΤΗΣ ΒΕΡΙΚΟΚΙΑΣ ΜΟΥ(ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΗ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ)ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΤΗΣ ΞΑΦΝΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΜΑΡΑΜΕΝΑ.ΕΒΡΕΞΕ ΠΡΟΧΘΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΤΙΖΑ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΧΑΡΑ.ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ? ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΑΠΟΤΙΣΤΗ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • Καλημέρα Φώτη. Θα σου πρότεινα να την ψεκάσεις με σκεύασμα χαλκού και να προσθέσεις και στη ρίζα με πότισμα.

 7. Δημήτρης
  03/04/2022

  Καλησπέρα

  Μπορεί η βερυκοκιά να ευδοκιμήσει στην Κρήτη κι αν ναι ποιες ποικιλίες και σε ποιες περιοχές

  • Καλησπέρα Δημήτρη. Οι περισσότερες ποικιλίες βερυκοκιάς μπορούν να ευδοκιμήσουν αρκεί να καλλιεργηθούν σε ημιορεινές περιοχές.

 8. timos
  14/03/2022

  Γεια σας κ απο μενα. θα σας περιγραψω λιγο τι γινεται χρονια τωρα σε καποια μπαλκονια σε Κυψελη-βυρωνα κ στο πιο κεντρο της Αθηνας …… ειμαστε καποιοι φιλοι που ασχολουμαστε φανατικα με τη καλιεργεια φυτων κ καρποφορων στη βεραντα/μπαλκονι μας. να σας πω τι κανω εγω….. πανω απο 40 χρονια πουχω ερθει στην αθηνα παντα ειχα δεντρακια στο μπαλκονι ………… τα τελευταια 20 χρονια ζω στη Κυψελη κ στη βεραντα μου [[20 τετραγωνικα μετρα ]] βαζω κ καλιεργω σε μεγαλες γλαστρες [[ 40cm διαμετρο]] καρποφορα …….. εχω 1 ροδια – 2 βερυκοκιες – 1 κορομηλια – 2 συκιες – 1 τσιτζιφια [[ την εφερα απ`τη πατριδα ]] – 1 καρυδια – 1 τριανταφυλια – κ 2 ελιες/χοντρολιες [[ τη μια τη μπολιασα απο αγριλια ]] διαφορα μυρωδικα [[ ριγανες – δεντρολιβανο – λεβαντες]]
  κ αλλα δεντρακια μη παραγωγικα.πριν χρονια εβαλα κ 4 αυτοματα ποτισματα κ απο τοτε ειδα μεγαλη βελτιωση… ολλα εχουν καλη παραγωγη για το μεγεθος τους …….. σε μια χρονια η μια βερυκοκια εκανε 3.5 κιλα βερυκοκα κ τακανα 5 βαζα μαρμελαδα … εχω κανει αρκετες χαρακοτες ελιες σε βαζακια κ καθε τελος οχτωβρη απολαμβανω τσιτζιφα κ διαφορα αλλα… α? καθε χρονο βαζω κρεμυδακια… πατατες … ντοματιες… σκορδα … ρεβυθια κ καποια ακομα.
  μια διαπιστωση ……. πριν 15 χρονια βρεθηκα σε ενα φοβερο κηπο/κτημα στη Βονιτσα κ ρωτησα το παπου που τον ειχε τι λιπασμα ριχνει κ ειναι τοσο “ζωντανα“ τα φυτα του κ μου ειπε : δε ριχνω τιπτ.απλα τα φυλλα που πεφτουν τα θαβω στο χωμα κ αυτο ειναι το λιπασμα. κ αυτο κανω πιστα καθε χρονο… τα θαβω κ τα αφηνω ολλο το χειμωνα κ την ανοιξη τα μοιραζω στις γλαστρες …… Κε Κωστα εχω ενα προβλημα : η μεγαλη ελια καθε χρονο εκανε περιπου 1-1.5 κιλα χοντρολιες [[την εχω 15 χρονια; περιπου]] που τις παστονα κ τις εκανα δωρα σε φιλους… πριν 3 χρονια δε ξερω για πιο λογο τη κλαδεψα πολυ … ειχε γινει 3 μετρα κ πολυ φουντοτη … σχεδον εκοψα τη μιση …. απο τοτε δε ξανακανε ελιες… ουτε καν ανθη ενω ειναι πολυ ζωντανη κ πολυ πρασινη. τι γινεται??? Κε Κωστα μπορειτε να μου πειτε αν θα ξανακανει ελιες??? κ τι θαπρεπε να κανω για να τη βοηθησω?
  κ μια παρακληση: οι περισοτεροι μας μενουμε σε διμερισματα με μπαλκονια αλλα με πολυ διαθεση να κανουμε οτι μπορουμε στη βεραντα/μπαλκονι μας ….. μηπως γινεται να μας δινεται καποιες συμβουλες για τη “καλιεργεια“ φυτα/δενδρακια στο χωρο που εχουμε μιας κ δεν εχουμε κηπο να τα μεταφυτευσουμε? αν εχουμε τη βοηθεια σας θαταν πολυ καλο.
  ευχαριστω
  Τιμος

 9. ΞΕΝΟΦΩΝ
  28/05/2021

  Γεια σας.Εχω μια Βερικοκιά ποικιλίας μπεμπέκου.Ειμαι ενα βημα πριν τη συκγκομιδή,οι καρποί είναι καθαροί.Το μόνο πρόβλημα που έχω παρατηρήσει είναι στο φύλλωμα(πολλές μικρές τρύπες).

  • Καλησπέρα Ξενοφώντα. Πιθανότατα, πρόκειται για μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει τις βερικοκιές και θα ήταν καλό να την ψεκάσεις με υγρό σκεύασμα χαλκού.

 10. Αντωνης
  22/05/2021

  Καλησπερα σας
  Εχω μια βερικοκια Διαμαντοπουλου 5 ετων,3 χρονιες μου εβγαζε πολλους καρπους και φετος εβγαλε μονο 2 ροδακινα ολα και ολα.εκοψα ενα κλαδι και ενα καρπο τα πηγα σε ενα μαγαζι να τα δει,απο αυτα που ειδαν μου απαντησαν οτι δεν εχει αρρωστια..
  Τι μπορω να κανω?

  • Καλημέρα Αντώνη. Όταν η βερικοκιά είναι μικρή μέχρι 3-4 χρονών, καλό είναι να μην αφήνουμε πολλούς καρπούς παρά 1-2 μόνο για να δούμε την ποικιλία, καθώς διαφορετικά εξαντλούνται τα δέντρα.

   • Αντωνης
    24/05/2021

    Τωρα μπορω να την σωσω και αν ναι,με πιο τροπο?
    Ευχαριστω!

    • Καλησπέρα Αντώνη. Μπορείς να ψεκάσεις με διάλυμα χαλκού την βερικοκιά σου για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα.

 11. Απόστολος
  23/02/2021

  Στο άρθρο για τη ροδακινιά, αναφέρετε ότι ψακάζουμε προληπτικά με διάλυμα χαλκού και θειαφιού για μυκητολογικές ασθένειες και διάλυμα θερινού πολτού ή σάπωνες αλάτων καλίου για έντομα. Οι ερωτήσεις μου είναι:
  1) Ισχύουν τα ίδια και για τη βερικοκιά (και για τη βανίλια)?
  2) Αν ψεκάσω μόνο με χαλκό αντί για χαλκό+θειάφι είναι οκ? Τί παραπλανω κάνει το θειάφι?
  3) Τώρα (τέλη Φλεβάρη) είναι οκ για να γίνουν αυτοί οι ψεκασμοί σε παραθαλάσσια περιοχή της νοτίου Ελλάδας?
  4) Τα ψεκάσματα για μύκητες και για έντομα μπορούν να γίνουν μαζί (πχ την ίδια μέρα)?
  Ευχαριστώ

  • Καλησπέρα Απόστολε.
   Σχετικά με τα ερωτήματα σου,
   1) Ναι, μπορείς να ακολουθήσεις τις βασικές συμβουλές της βερικοκιάς και για τη βανίλια. Δες βέβαια και το άρθρο μας για την καλλιέργεια της ροδακινιάς.
   2)Μπορείς να ψεκάσεις και μόνο με χαλκό. Ο ψεκασμός με το θειάφι βοηθά για την αντιμετώπιση υπολειμμάτων ωιδίου καθώς και τετράνυχου.
   3)Σε περιοχές της Νότιας Ελλάδας, είναι καλή εποχή στα τέλη του χειμώνα οι συγκεκριμένοι ψεκασμοί.
   4)Ναι, μπορεί να γίνει συνδυασμός των ψεκασμών στο ίδιο ψεκαστικό διάλυμα για μυκητολογικές ασθένειες και έντομα.

 12. Νίκος
  04/01/2021

  Αρκετών χρόνων το δέντρο φέτος έβγαλε πάρα πολλά βερυκοκα, ομως όλα ήταν γεμάτα σκουλήκια. Επίσης παρατήρησα στον κορμό ρετσινι και τα φύλλα γεμάτο τρύπες,
  Πως μπορώ νάτο αντιμετωπίσω,?

 13. Πέτρος
  22/08/2020

  Έχω μια βερυκοκιά, η οποία έχειπερίπου 7 χρόνια ζωής. Έχει πάρει ύψος, έχει πλούσι φύλλωμα αλλά δεν έχει κάνει ποτέ καρπούς. Η αλήθεια είναι ότι δεν ποτίζεται κανονικά. Μπορώ το χειμώνα να την κοντύνω δραστικά με κλάδεμα και να την ποτίζω όταν έρθει καλοκαίρι;

  • Καλησπέρα Πέτρο. Κλάδεψε την βερυκοκιά στα τέλη του χειμώνα, βάλε λίπασμα στις αρχές την άνοιξη και πότιζε την από τα μέσα της άνοιξης όπως προτείνουμε στο άρθρο μας. Δες αναλυτικές συμβουλές για το κλάδεμα της βερυκοκιάς στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

  • gkesios
   01/10/2020

   ποσο χρονων αρχιζουν να δινουν καρπους η βερυκοκιες

 14. Μαριλένα
  04/07/2020

  Καλημέρα. Έχω μια βερυκοκιά στον κήπο εδώ και 15 χρόνια. Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που δεν έκανε βερύκοκα. Δεν φαίνεται να έχει κάτι, αλλά δεν γνωρίζω και πολλά από αυτά. Πάντως το φύλλωμα της είναι όπως πάντα πυκνό και καταπράσινο. Το μόνο που έχω παρατηρήσει είναι ότι έχει κάνει ένα σκάσιμο ο κορμός της χαμηλά, σχετικά κοντά στο έδαφος. Δεν έχω δει εκκρίσεις στο σκάσιμο. Τι να κάνω? Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

 15. Δημήτρης
  30/06/2020

  Θα ήθελα να σας ρωτήσω γιατί βερίκοκα μου έχει αρχίσει τωρα δύο χρόνια και δεν κάνει καρπό και χαμηλά βλέπω στη ρίζα να έχει ρετσίνι τι πρέπει να κάνω για αυτό

  • Καλησπέρα Δημήτρη. Η βερικοκιά σου βγάζει ρετσίνι γιατί έχει προσβληθεί πιθανότατα από την ασθένεια της φυτόφθορα. Ψέκασε με διάλυμα χαλκού και πότισε και με διάλυμα γαλαζόπετρας (θειικού χαλκού) στη ρίζα για να το αντιμετωπίσεις.

 16. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΡΑΜΑΝΤΙΩΤΗΣ
  19/06/2020

  ΣΗΜΕΡΑ ΕΚΟΨΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΕΡΥΚΟΚΟ ΑΠΟ ΤΗ ΒΕΡΥΚΟΚΙΑ ΜΟΥ,ΤΥΠΟΣ ΜΠΕΜΠΕΚΟΥ,ΤΙ ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΑ…..ΓΕΜΑΤΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ.ΤΕΛΙΚΑ ΑΝ ΟΧΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΟΥΛΗΚΙΑΣΜΕΝΑ.ΝΑ ΤΗ ΚΟΨΩ Η ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΩ ΜΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  ΔΗΜΗΤΗΣ

 17. Ερη
  13/06/2020

  Καλησπερα σας έχω δυο βερυκοκες στο κήπο μου η μια είναι δίπλα σε κορομηλιά βγάζει καρπούς αλλά όχι πολύ και η άλλη είναι μόνη της σε άλλο σημείο του κήπου Στην οποία έχουν ξεραθεί τα φύλα της και το δέντρο είναι τελείως κενό είναι κάποια αρρώστια ; Τι μπορώ να κάνω; να σημειώσω ότι είναι σε παραθαλάσσιο μέρος

  • Καλησπέρα Έρη.
   Κλάδεψε τις βερυκοκιές την περίοδο του χειμώνα και ψέκασε με διάλυμα χαλκού.
   Συμληρωματικά, κάνε πότισμα με διάλυμα γαλαζόπετρας (θειικού χαλκού για την αντιμετώπιση από ασθένειες).

 18. Ζωή
  13/06/2020

  Προκόβει σε βαρέλι στη βεράντα η βερικοκιά;

  Παλιά είχα μία βερικοκιά στη βεράντα η οποία είχε φυτρώσει μόνη της, και η οποία έκανε υπέροχα βερίκοκα. Την βερικοκιά αυτή την πήγα στο χωριό, στο σπίτι που έχω εκεί, τη φύτεψα στη γη για καλύτερα, αλλά μετά από κάποιο διάστημα ξεράθηκε, ίσως γιατί δεν είχε την ανάλογη περιποίηση.

  Είχα λοιπόν καημό να αποκτήσω μία τέτοια βερικοκιά. Παρήγγειλα λοιπόν μια βερικοκιά Διαμαντοπούλου από ένα κατάστημα. Όταν μου την έφεραν σπίτι όμως, την είδα και ξαφνιάστηκα, καθότι είναι ολόκληρο δεντράκι, κοντά 2 μέτρα! Κοιτάζω και στο internet και αναφέρεται ότι η βερικοκιά μπορεί να γίνει δέντρο μεγάλο, πάνω από 4 μέτρα…

  Είμαι πολύ προβληματισμένη λοιπόν, δεν ξέρω τι να κάνω: να την κρατήσω στη βεράντα μέσα σε βαρέλι, ή να την πάω πίσω και να πάρω ένα άλλο δεντράκι;
  Με δύο λόγια: πιστεύετε ότι θα προκόψει σε βαρέλι στη βεράντα, ή είναι τελείως ακατάλληλη για βεράντα; Θα ήθελα παρακαλώ τη γνώμη σας.

  • Καλησπέρα Ζωή. Είναι αρκετά δύσκολο να αναπτυχθεί η βερικοκιά μέσα στο βαρέλι εκτός αν με το κατάλληλο κλάδεμα την διαμορφώσεις σε πιο χαμηλό ύψος και πιο συμπαγές σχήμα. .

   • Ζωή
    16/06/2020

    Σας ευχαριστώ για την απάντηση. Να είστε καλά.

 19. TZITZIKAS TZITZIKIDIS
  01/06/2020

  καλησπέρα. Καλύτερα να φυτέψω σε γλάστρα το κουκούτσι απο βερίκοκο ωμό ή να το αποξηράνω πρώτα? ευχαριστώ!

 20. Κοσμας
  27/05/2020

  Μια λεμονια 15 ετων που εχω φετος αρχισε να ξηραινει τα κλαδια και φυλλα φθανοντας στον κορμο της κανοντας σκασιματα στον κορμο και ξηρανσεις πανω του ραντισα με χαλκουχα ,με ασβεστι τιποτα ο κορμος βγαζει νεους βλαστους αγριους εκοψα στα σταυροματα του κορμου τις κλαρες υπαρχει κατι διαφρτικο η θα χασω την λεμονια ?

 21. Σακης
  12/05/2020

  Η βερυκοκιά μου έχει εμφανίσει σημάδια κομμίωσης. Εχω ραντίσει 2 φορές με Νεοτοψιν και εχω κόψει όλα τα ξερά κλαδάκια.Τι προτείνεται και αν υπάρχει πιθανότητα σωτηρίας.
  Επίσης και μια συμβουλή για το φουζικλάδιο στη μουσμουλιά που επίσης έχω ψεκάσει με Νεοτοψίν

  • Καλησπέρα, θα μπορούσες προληπτικά να αντιμετωπίσεις την φυτόφθορα ψεκάζοντας με διάλυμα χαλκού την βερικοκιά και κάνοντας πότισμα στη ρίζα με διάλυμα γαλαζόπετρας (θειικού χαλκού). Αντίστοιχα, με διάλυμα χαλκού και για την αντιμετώπιση του φουζικλάδιου της μουσμουλιάς όπως αναφέρουμε στο σχετικό άρθρο. Στα Μυστικά του Κήπου αναφερόμαστε αποκλειστικά σε οικολογικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση ασθενειών και εντόμων στον κήπο και δεν προτείνουμε χημικά σκευάσματα.

   • Σακης
    13/05/2020

    Σας ευχαριστώ πολύ κ.Λιονουδάκη και να με συγχωρέσετε για την αναφορά στο σκεύασμα.

 22. Σάββας
  20/04/2020

  Θέλω να ρωτήσω αν μπορώ να κόψω τα ξερά κλαδιά της βερικοκιάς αυτήν την εποχή (είναι 3 κλαδάκια σαν τον αντίχειρα) Ευχαριστώ!

 23. Χριστίνα
  15/04/2020

  Καλησπέρα! Έχω μια βερυκοκια φυτεμένη πριν 3 χρόνια, περιπου 3 μέτρα ψηλή. Την πρώτη χρονιά είχε 15 βερύκοκα αλλά τις επόμενες 2,έκανε 3 και 1 αντίστοιχα. Φέτος δεν έβγαλε καθόλου άνθη,οπότε…να υπολογίσω οτι δεν θα βγάλει καθόλου καρπό?
  Της έβαλα λίπασμα, αφρατεύοντας το χώμα πριν 1 μήνα περίπου…μπορώ να την βοηθήσω κάπως ή να υποθέσω πως δεν ευδοκιμεί στον κήπο μου? (Σημείωση…το γρασίδι του κήπου γεμίζει πολύ συχνά μανιτάρια- μήπως φταίει αυτό? έχει ΧΧριστίναπολλή υγρασία?)

  • Καλησπέρα Χριστίνα.
   Είναι σημαντικό το πρώτο χρόνο που θα φυτευτεί η βερυκοκιά να μην αφήνουμε καρπούς γιατί εξασθενεί το δέντρο μας και γιαυτό δεν δίνει πολλούς καρπους την επόμενη χρονιά. Επίσης η υπερβολική υγρασία είναι αιτία πτώσης των ανθέων καθώς και μειωμένης καρποφορίας. Μείωσε το νερό, κάνε ένα ελαφρύ κλάδεμα της βερυκοκιάς και πρόσθεσε λίπασμα καρποφορίας.

   • Φωτεινή
    13/06/2020

    Έχω μια βερικοκιά 6 ετών. Έχει γίνει ωραίο δέντρο, με πλούσιο φύλλωμα κ δεν έχει κάνει ποτέ καρπό.
    Δίπλα έβαλα πριν 2 χρόνια μια άλλη βερικοκιά. Πέρσι έκανε 5-6, κ φέτος γύρω στα 20 βερίκοκα. Γιατί η άλλη δεν καρπιζει ποτέ; Τι να της κάνω;

    • Καλησπέρα Φωτεινή. Φρόντισε να κάνεις κλάδεμα της βερικοκιάς τον επόμενο χειμώνα για να την βοηθήσεις να καρποφορήσει. Επίσης, κατά την περίοδο ανθοφορίας μπορείς να την βοηθήσεις να δέσει τους καρπούς ψεκάζοντας την με εκχύλισμα φυκιών.

 24. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
  05/04/2020

  αν ψεκάσω τις βερικοκιές μου με neem oil αντί για πυρεθρίνη και βάκιλο της θουριγγίας θα αντιμετωπίσω την Αναρσια σκουλήκια δηλαδή της βερικοκιάς;

 25. Σόνια
  03/03/2020

  Έχω μια βερύκοκια, είναι η εποχή για ράντισμα και με τι; προκειμένου να αποφύγω τα σκουληκάκια στον καρπό

  • Καλησπέρα Σόνια. Ψεκάζουμε την βερύκοκιά για να αντιμετωπίσουμε το σκουλήκι όταν αρχίσει να πέφτουν τά άνθη της. Δες αναλυτικές συμβουλές για την καρπόκαψα στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

   • ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
    12/03/2020

    Καλημέρα και συγχαρητήρια για τη σελίδα σας! Θα ήθελα να μου πείτε ή και να μου στείλετε εάν μπορείτε, οδηγίες (άρθρα- εικόνες), σχετικά με το κλάδεμα διαμόρφωσης της βερικοκιάς, ποικιλίας μπεμπέκο. Το δέντρο σπάρθηκε τον 2/2020.
    Σας ευχαριστώ πολύ!

 26. Λουντμηλα
  12/01/2020

  Ποτε θα μεταμθυτευσω βερικοκιά από γλάστρα σε έδαφος? πέρσι έχει κάνει ληγουσ καρπούς.

  • Καλησπέρα Λουντμίλα. Μπορείς να κάνεις την μεταφύτευση της βερικοκιάς από τη γλάστρα στο έδαφος στα τέλη του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης.

 27. Βαγγέλης
  01/06/2019

  Έχω μια βερυκοκιά πέντε χρονών και έχει καρπούς που αρχίζουν να παίρνουν χρώμα.Συνεχίζω το πότισμα ή το σταματάω μήπως σκουλικιάσουν οι καρποί. Ευχαριστώ.

 28. Βαγγέλης Σαρρής
  11/05/2019

  Ποτίζουμε την βερικοκιά αυτή την εποχή, σε ζεστό κλίμα; Έχει μικρούς καρπούς

  • Καλησπέρα Βαγγέλη. Βεβαίως να ποτίσεις την βερικοκιά σου 1-2 φορές τη βδομάδα για να απολαύσεις υπέροχους αρωματικούς καρπούς.

 29. Greg
  04/05/2019

  Έχω μια βερικοκιά αυτοφυή η οποία ανθίζει και καρποφορεί όψιμα!!Φέτος έβγαλε πολύ λίγα άνθη
  και τα φύλλα της εκτός του ότι είναι πάρα πολλά γίνονται ρολό και πολλά πέφτουν!!
  Τι πρέπει να κάνω;

 30. Νικος
  12/03/2019

  Καλημερα και συγχαρητηρια για την σελιδα σας. Εχω μια βερυκοκια Διαμαντοπουλου η οποια εχει αρχισει να ανθιζει, μπορω να την κλαδεψω τωρα. Την αφησα πιο πισω λογο της κακοκαιριας.

 31. Αλαμανου Μαρία
  14/02/2019

  Γειά σας!
  Έχουμε μια βερικοκιά αρκετά χρόνια.Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει μια τρύπα χαμηλά στον κορμό,τι μπορώ να κάνω?Σας ευχαριστώ πολύ

  • Καλησπέρα Μαρία. Πιθανότατα, αν βλέπεις και ροκανίδια μέσα στην τρύπα να πρόκειται για κάποιο ξυλοφάγο έντομο που προσβάλλει τον κορμό της βερικοκιάς. Ισως, Θα χρεαστείς χημικό εντομοκτόνο που θα εμβαπτίσεις σε ένα βαμβάκι και με ένα σύρμα θα πρέπει να βάλεις μέσα στην τρύπα. Η χρήση φυσικής πυρεθρίνης, ενός βιολογικού εντομοκτόνου, δεν είναι αρκετή για να το αντιμετωπίσεις.

 32. Γιωτα
  26/01/2019

  καλημέρα!!! Έχω κι εγώ, από σύμπτωση, σ ένα μικρό γλαστράκι των 10 εκατ. μια βερυκοκιτσα… Φοβάμαι να την ακουμπήσω μήπως και την χαλάσω. Μ αρέσει που την βλέπω να μεγαλώνει. Μόνο νεράκι της ρίχνω που και που. Τι άλλο μπορώ να της κάνω τώρα…;;; Σας ευχαριστω εκ των προτέρων!!!

  • Καλημέρα Γιώτα. Θα σου πρότεινα να μεταφυτέψεις τη βερικοκιά σε μία μεγαλύτερη γλάστρα στις αρχές της άνοιξης ή να την μεταφυτέυσεις απευθέιας στον κήπο σου. Κατά τη μεταφύτευση θα ήταν καλό να προσθέσεις και βιολογικό λίπασμα για τόνωση της ανάπτυξης της.

 33. Μακης Μπουρλακος
  29/08/2018

  Καλη σας ημερα,θα ηθελα να σας ρωτησω οταν στο εδαφος ηπαρχη πολυ γλινα τι θα πρεπει να κανω για να φυτεψω ωποροφορα δεντρα [βερικοκια ροδακινια αχλαδια δαμασκινια και εσπεριδοειδη] γιατι οτι φυτεψα μεχρι τωρα ξεραθηκαν. Ευχαριστω λολυ.

  • Καλησπέρα Μάκη.
   Προφανώς, λέγοντας γλίνα στο έδαφος, αναφέρεσαι σε αργιλώδες λασπώδες έδαφος που συγκρατεί υπερβολικά το νερό χωρίς να στραγγίζει. Αυτό το χώμα δεν είναι κατάλληλο για να φυτέψεις καρποφόρα δέντρα γιατί λόγω υπερβολικής υγρασίας, το ριζικό σύστημα των δέντρων προσβάλλεται από μυκυτολογικές ασθένειες (πχ. φυτόφθορα) και σταδιακά ξεραίνονται. Θα σου πρότεινα να αφρατέψεις το χώμα προσθέτοντας άμμο, κοπριά και κομπόστ για να βελτιώσεις τις ιδιότητες του και να σκάψεις αν χρειάζεται αυλάκι για σύστημα αποστράγγισης. Για περαιτέρω προστασία από μυκητολογικές και βακτηριακές αθένειες όταν φυτέψεις τα καρποφόρα δέντρα, καλό είναι να ποτίσεις τις ρίζες με διάλυμα θειικού χαλκού (γαλαζόπετρα) 2%, περίπου 1 κουταλιά της σούπας σε 1 λίτρο νερό.

 34. παναγιωτης μαγκος
  23/06/2018

  αυριο το πρωι θα φυτεψω 1 ροδακινια,1 νεκταρινη,1 βερυκοκια και 1 βανιλια χρειαζεται μετα αμεσα κανενα ρεντισμα η καποια εξτρα περιποιηση εκτος απο λιπανση???. σας ευχαριστω.

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   24/06/2018

   Καλημέρα Παναγιώτη. Πρόσθεσε στο λάκκο φύτευσης κομπόστ και καλοχωνεμένη κοπριά για να είναι πιο αφράτο το υπόστρωμα φύτευσης και πότισε τα φυτά σου με εκχύλισμα φυκιών που βοηθά στη ριζοβολία των νεαρών δενδρυλλίων.

 35. κατερίνα Σπυροπούλου
  18/06/2018

  Γειά σας.Σε μια βερυκοκιά 4 ετών ποικιλίας Μπεμπέκου και ενώ ήταν φορτωμένη καρπό, σχίστηκε ο κορμός στην μέση ως κάτω.το ένα κομμάτι τώρα είναι κανονικά όρθιο και το άλλο στη γη αλλά πράσινο και υγιές.μπορώ να κάνω κάτι πχ να δέσω τα δύο κομμάτια, να κόψω το πεσμένο ή να την βγάλω;ευχαριστούμε για τις χρήσιμες πληροφορίες και γνώσεις που μας δίνετε.

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   21/06/2018

   Καλημέρα Κατερίνα κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Καταρχήν, όταν έχουμε μικρά καρποφόρα δεντράκια, τα πρώτα χρόνια, αφήνουμε λίγους καρπούς πάνω στο δέντρο γιατί υπάρχει κίνδυνος της εξάντλησης του δέντρου καθώς και κίνδυνος σπασίματος κλαδιών όπως στη δική σου περίπτωση. Θα σου πρότεινα να κόψεις τον πεσμένο κορμό και να αλείψεις στην τομή πάστα κλαδέματος για αποφυγή ανάπτυξης ασθενειών.

 36. Stavrula batsari
  28/05/2018

  Γιατι δεν κανει καρπους η βερυκοκια μας ? Τον περασμενο χρονο ειχε ενα !! Ο ανδρας μου λεει νσ την ξεριζωσει τι φυαιει ευχαριστω !!

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   02/06/2018

   Καλημέρα Σταυρούλα. Μήπως η βερικοκιά είναι φυτεμένη σε σκιερό μέρος; Μήπως την ποτίζεις πολύ και παρουσιάζει βλάστηση αλλά ρίχνει τους ανθούς; Μήπως ρίχνεις υπερβολική ποσότητα αζωτούχου λιπάσματος (αμμωνία) που συντελεί μόνο στην ανάπτυξη; Μήπως χρειάζεται κλάδεμα; Πάντως σε καμία περίπτωση, δεν ξεριζώνουμε εύκολα ένα δέντρο.

 37. ΜΑΡΙΑ Π
  23/05/2018

  Καλη σ ς μερα..εχουμε μια βερικοκια στον κηπο μας και ενω περσυ εβγαλε πολλα σε κανονικα μεγεθη βερυκοκα φετος βγηκαν με ν νοστιμα αλλα πολυ μικρα ..τι μπορει να φταιει;

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   23/05/2018

   Η βερικοκιά συνήθως παράγει μεγαλύτερη ποσότητα καρπών από αυτή που μπορεί να θρέψει. Προσθέτουμε λίπασμα πλούσιο σε κάλιο και πραγματοποιούμε αραίωμα των καρπών για να πετύχουμε σχηματισμό καρπών μεγαλύτερου μεγέθους, καθώς και πρωίμιση της παραγωγής.

 38. ΓΕΩΡΓΙΟς
  18/05/2018

  ΕΧΩ ΜΠΟΛΙΑΣΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΜΙΑ ΒΕΡΥΚΟΚΙΑ ΠΡΙΝ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΚΙ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΟΥΤΕ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΟΥΤΕ ΒΕΡΥΚΟΚΟ.ΓΙΑΤΙ ΜΗΠΩΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ?

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   19/05/2018

   Παρουσιάζει ικανοποιητική βλάστηση η βερυκοκιά μετά το μπόλιασμα; Πόσο μήκος έχουν οι βλαστοί της;

 39. Αναστασια
  23/04/2018

  Έχω περίπου 30 χρόνια 2 βερικοκιες στην αυλή μου και τα τελευταία χρόνια στα κλαδιά μου κάνει σταγόνες σαν από μέλι. Καρποφορει κανονικα …Ήθελα να μάθω αν είναι κάποια μόλυνση και αν πρέπει να κάνω κάτι….

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   29/04/2018

   Η εμφάνιση κόμμεος (σταγόνες από μέλι) στα κλαδιά της βερυκοκιάς, πιθανότατα, οφείλεται σε βακτηριακή ασθένεια (βακτηριακό έλκος) που προσβάλλει καρποφόρα δέντρα (βερυκοκιά, ροδακινιά, δαμασκηνιά). Η ασθένεια προκαλεί το σχηματισμό ελκών (πληγών) στα κλαδιά καθώς και κηλιδώσεις φύλλων και σπανιότερα καρπών. Για την καταπολέμηση της ασθένειας συνιστώνται δύο ψεκασμοί το φθινόπωρο με χαλκούχα σκευάσματα και 1-2 ψεκασμούς την άνοιξη. Απαιτείται αφαίρεση και καταστροφή με φωτιά των προσβεβλημένων κλαδιών ενώ το κλάδεμα των δέντρων πρέπει να γίνεται νωρίς το φθινόπωρο σε συνθήκες έλλειψης υγρασίας.

 40. Μακης Θεοδωρουλης
  13/04/2018

  Έχω 2-3 δένδρα κοντά σε θάλασσα, 200μ περίπου από την παραλία .Τα περισσότερα έχουν “καεί” ξαφνικά, από την μια μέρα στην άλλη. Πιθανόν να είναι η ποιότητα του εδάφους (πχ αλατότητα) πως μπορώ να το αντιμετωπίσω.
  Ευχαριστώ

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   14/04/2018

   Μάκη καλημέρα. Δεν μας αναφέρεις στην ερώτηση σου τι δέντρα έχεις. Πάντως η επιλογή φυτών για παραθαλάσσια μέρη δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς θα πρέπει να είναι ανθεκτικά στην έντονη ηλιοφάνεια, στους ανέμους και στην εδαφική αλατότητα. Για δέντρα, πολύ καλή επιλογή είναι η ακακία, η μουριά, το αρμυρίκι και η αλβίζια για να φυτέψεις κοντά στη θάλασσα. Από καλλωπιστικούς θάμνους, θα σου πρότεινα να φυτέψεις φωτίνια, ελαίαγνο, πικροδάφνη, βιβούρνο, αγγελική, πυξάρι, λιγούστρο, γεράνια και λαντάνες.

 41. Τσιλώνη Σιμέλα
  18/01/2018

  Εχω απο κουκούτσι βερυκοκια σε γλάστρα,την εχω μεταφέρει αφου μεγάλωσε σε μεγαλήτερη,εδω και 5 χρόνια δεν εχει δωσει καρπό,όμως την κλαδεύω συχνά ασχέτος εποχής για να μήν ψηλώσει,τι με συμβουλεύετε,ευχαριστώ

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   20/01/2018

   Η καλλιέργεια της βερικοκιάς είναι αρκετά δύσκολη σε γλάστρα. Καταρχήν θα πρέπει να έχεις μια μεγάλη γλάστρα και κατά δεύτερο λόγο θα πρέπει να εμβολιάσεις το δεντράκι σου σε επιθυμητή ποικιλία βερικοκιάς καθώς το δεντράκι που έχεις ακόμη και αν κάνει βερίκοκα δεν θα είναι ίδια με το βερίκοκο από το κουκούτσι που φύτεψες. Σχετικά με το αυστηρό κλάδεμα που κάνεις στην βερικοκιά για να παραμείνει σε χαμηλό ύψος, δεν βοηθά στην καρποφορία του, καθώς το ενθαρρύνεις στην ανάπτυξη ζωηρής βλάστησης.

   • Χρηστάκης Χάρης
    09/02/2018

    Όσες φορές προσπάθησα να αντιμετωπίσω το σκουλήκι του καρπού με βάκιλο Θουριγγίας και φυσική πυρεθρίνη,
    το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό. Πώς και σε ποια στάδια πρέπει να εφαρμόζονται τα παραπάνω για να είναι αποτελεσματικά;
    Ευχαριστούμε για τις γνώσεις που μας μεταδίδετε!

    • Τα Μυστικά του Κήπου
     10/02/2018

     Χάρη, για την αντιμετώπιση της ανάρσια που προσβάλλει τα βερίκοκα, απαιτείται ο ψεκασμός με φυσική πυρεθρίνη και βάκιλο. Ο ψεκασμός θα πρέπει να γίνεται κάθε δεκαπέντε μέρες από το στάδιο της πτώσης των πετάλων του άνθους της βερικοκιάς μέχρι λίγες μέρες πριν τη συγκομιδή για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα προσβληθούν.

    • Αντζυ
     24/04/2021

     Θα ήθελα να ρωτήσω γιατί ενώ έχει πολλά λουλούδια η βερικοκιά γιατί δε δένει;

     • Αν είναι πολύ μικρή η βερυκοκιά, δεν δένει καρπούς. Αν είναι μεγάλο δέντρο, απέφυγε το υπερβολικό πότισμα και ψέκασε με ειδικό σκεύασμα για καρπόδεση που θα πάρεις από γεωπονικά καταστήματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *