εικόνα

7 μυστικά για την καλλιέργεια της μανταρινιάς

7 μυστικά για την καλλιέργεια της μανταρινιάς

7 μυστικά για την καλλιέργεια της μανταρινιάς

Η μανταρινιά είναι ένα από τα πιο αγαπημένα εσπεριδοειδή δέντρα, μαζί με την πορτοκαλιά και τη λεμονιά, που λατρεύουμε για τους νόστιμους ζουμερούς καρπούς του, τα μανταρίνια. Οι καρποί του μανταρινιού τρώγονται φρέσκοι, χρησιμοποιούνται σε χυμούς καθώς επίσης για τη δημουργία γλυκού του κουταλιού. Τα μανταρίνια θεωρούνται καρποί με σημαντική διατροφική αξία, καθώς αποτελούν πλούσια πηγή βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών. Μπορούμε να φυτέψουμε μανταρινιά στον κήπο, στην αυλή και σε γλάστρα για να δώσουμε μία ξεχωριστή νότα εσποεριδοειδών στο μπαλκόνι μας. Ας μάθουμε λοιπόν τις πιο χρήσιμες πληροφορίες για την φροντίδα και την καλλιέργεια της μανταρινιάς.
 

Ποιες είναι οι κυριότερες ποικιλίες μανταρινιάς;

 

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες μανταρινιάς που μπορούμε να επιλέξουμε για να φυτέψουμε. Η πιο δημοφιλής ποικιλία μανταρινιάς θεωρείται η Κλημεντίνη, με καρπούς σχετικά μικρού μεγέθους, αρωματικούς, πολύ γευστικούς και με λίγους σπόρους, που ωριμάζει στα τέλη του φθινοπώρου. Επίσης, η Νόβα είναι μια εξαρετική πρώιμη ποικιλία μανταρινιάς με πολύ γευστικούς καρπούς που ωριμάζει Νοέμβριο-Δεκέμβριο. Το κοινό μεσογειακό μανταρίνι είναι αρωματικό με γλυκιά γεύση και λεπτό φλοιό που ωριμάζει αρχές του χρόνου. Επίσης γνωστή ποικιλία μανταρινιάςείναι η όψιμη ποικιλία Ανκόρ με πλακέ σχήμα που ωριμάζει Μάρτιο-Απρίλιο.

 

Σε ποιες συνθήκες καλλιεργούνται τα μανταρίνια;

 

Η μανταρινιά, όπως και τα περισσότερα εσπεριδοειδή, ευδοκιμεί σε μέση σύστασης εδάφη που διαθέτουν καλή γονιμότητα και ικανοποιητική αποστράγγιση. Αν και η μανταρινιά είναι το πιο ανθεκτικό σε ψύχος από τα εσπεριδοειδή, ο καρπός της, λόγω του μικρού μεγέθους και του λεπτού φλοιού είναι πιο ευαίσθητος. Οι δυνατοί βοριάδες, το χαλάζι και το χιόνι προκαλούν καταστροφές στη βλάστηση και στην παραγωγή των καρπών της μανταρινιάς. Αντίθετα, οι καρποί της μανταρινιάς είναι πιο ανθεκτικοί σε υψηλές θερμοκρασίες αν και όταν είναι άμεσα εκτεθειμένοι στον ήλιο ίσως εμφανίσουν ηλιεγκαύματα.

 


Τι απαιτήσεις σε πότισμα και λίπανση έχει η καλλιέργεια της μανταρινιάς;

 

Ποτίζουμε συχνά τις μανταρινιές. Ειδικά την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού, η μανταρινιά χρειάζεται συχνό πότισμα, κάθε 2-3 μέρες, ενώ την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου ποτίζουμε μια φορά τη βδομάδα. Προσέχουμε και εξασφαλίζουμε καλό πότισμα για τα νεαρά δενδρύλλια μανταρινιάς για να αναπτύξουν πλούσιο ριζικό σύστημα. Σχετικά με τη λίπανση της μανταρινιάς, πραγματοποιούμε τρεις λιπάνσεις κατά την περίοδο της καλλιέργειας, στις αρχές της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού με πλήρες βιολογικό λίπασμα και μια τρίτη λίπανση φθινόπωρο με βιολογικό λίπασμα υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο. Ενδεικτικά για μανταρινιές εικοσαετίας, προσθέτουμε είναι 1-1,5 κιλό λίπασμα την κάθε φορά.

 

Ποιες ασθένειες και έντομα προσβάλλουν την μανταρινιά;

&nbsp

Οι πιο σημαντικές εντομολογικές ασθένειες της μανταρινιάς είναι η μελίγκρα, η βαμβακάδα, η κόκκινη ψώρα και η μύγα της Μεσογείου και τις αντιμετωπίζουμε με οικολογικά σκευάσματα όπως ο θερινός πολτός, η φυσική πυρεθρίνη και οι σάπωνες αλάτων λιπαρών οξέων καλίου που μπορούμε να προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα. Επίσης, στις πορτοκαλιές συναντάμε το σύμπτωμα της κομμίωσης (έκκριση κόλλας) που οφείλεται στον μύκητα φυτόφθορα (Phytopthora) που επιβιώνει στο έδαφος και εκδηλώνεται στην βάση του κορμού (λαιμός) του δέντρου καθώς και στις ρίζες. Για την βιολογική αντιμετώπιση του μύκητα φυτόφθορα, αλείφουμε τον κορμό του δέντρου μέχρι ένα μέτρο με βορδιγάλιο πολτό (γαλαζόπετρα με ασβέστη) και φροντίζουμε η βάση του κορμού του δέντρου να μην έρχεται σε επαφή με το νερό άρδευσης.

 

Πώς γίνεται το κλάδεμα της μανταρινιάς;

 

Κλαδεύουμε τη μανταρινιά, από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη καλοκαιριού, μετά το τέλος της καρποφορίας της. Ο ακριβής χρόνος που θα πραγματοποιήσουμε το κλάδεμα σχετίζεται κυρίως με την ποικιλία της πορτοκαλιάς και τις κλιματικές συνθήκες της περιοχής. Πραγματοποιούμε συνήθως κάθε χρόνο ελαφρύ κλάδεμα διατηρώντας την μανταρινιά σε κυπελλοειδές σχήμα, απομακρύνοντας τόσο τους αδύνατους βλαστούς και τους λαίμαργους από το εσωτερικό της κόμης. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε καλό αερισμό και φωτισμό στο δένδρο μας και την διατηρούμε και σε σχετικά χαμηλό ύψος. Παράλληλα, αφαιρούμε την πλάγια χαμηλή βλάστηση (ποδιές) που έχει εξασθενήσει για να δυναμώσουμε την ανάπτυξη και καρποφορία της υπόλοιπης βλάστησης. Περισσότερες και πιο αναλυτικές πληροφορίες για κλάδεμα μανταρινιάς στο σχετικό άρθρο άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός της μανταρινιάς;

 

Για να δημιουργήσουμε καινούργια φυτά μανταρινιάς, πρέπει να εμβολιάσουμε τις επιθυμητές ποικιλίες μανταρινιάς σε κατάλληλα υποκείμενα. Συγκεκριμένα, ο πο δημοφιλής τρόπος εμβολιασμού της μανταρινιάς είναι η μέθοδος ενοφθαλμισμού με Τ ή με ανεστραμμένο Τ. Κατάλληλη εποχή για να εμβολιάσουμε την μανταρινιάς μας είναι την περίοδο της άνοιξης Μάρτιο και Απρίλιο καθώς και στις αρχές του φθινοπώρου. Πάντως, η μανταρινιά μπορεί να πολλαπλασιαστεί σχετικά εύκολα και με μοσχεύματα μήκους 15-20 εκατοστών που παίρνουμε απο υγιείς δυνατούς βλαστούς. Τελος, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι αν φυτέψουμε ένα σπορο μανταρινιού, η μανταρινιά που θα προκύψει δεν θα παραγει μανταρίνια της ίδιας ποικιλίας με τον σπόρο που φυτέψαμε και κάποια στιγμή θα πρέπει να εμβολιαστεί με την επιθυμητή μανταρινιάς.

 


7 μυστικά για καλλιέργεια μανταρινιάς σε γλάστρα
Καλλιέργεια μανταρινιάς σε γλάστρα


 

Και ένα τελευταίο μυστικό για την μανταρινιά

 

Tα μανταρίνια είναι ευαίσθητα σε σκασίματα και εμφάνιση κηλίδων στους καρπούς λόγω απότομων μεταβολών θερμοκρασίας και υγρασίας. Γιαυτό είναι καά την διάρκεια της καρποφορίας, είναι σημαντικό να κάνουμε σταθερά ποτίσματα καθώς και να τα ψεκάζουμε με οικολογικό διάλυμα ασβεστίου για να αυξήσουμε τη σταθερότητα του φλοιού του μανταρινιού.

 

Περισσότερα άρθρα για καρποφόρα δέντρα

 
Καλλιέργεια μανταρινιάς σε γλάστρα
Λεμονιά, 8 μυστικά καλλιέργεια
Πορτοκαλιά, 8 μυστικά καλλιέργειας
Κουμκουάτ, ένα δεντράκι για γλάστρα
Βερικοκιά, 6 μυστικά καλλιέργειας
Αμυγδαλιά, 6 μυστικά καλλιέργειας
Αχλαδιά, 5 μυστικά καλλιέργειας
Ελιά, 10 μυστικά καλλιέργειας
Μηλιά, 5 μυστικά καλλιέργειας
Αβοκάντο, 6 μυστικά καλλιέργειας
Μουσμουλιά, 7 μυστικά καλλιέργειας
Συκιά, συμβουλές φροντίδας
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (18)

σχολιαστής
Αθηνα 23 Νοεμβρίου 2020

Γειά σου Κώστα, έχω μια μανταρίνια γύρω στα 10 χρόνων, δεν μπορώ να πω πως είναι τεράστιο δέντρο το καλοκαίρι είναι γεμάτο άνθη , και κράτησε μόνο 2 μανταρίνια, απογοητευτηκα γιατί προσπαθώ….

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 24 Νοεμβρίου 2020

  Καλησπέρα Αθηνά.
  Κατά την περίοδο της άνθισης, απέφυγε το υπερβολικό πότισμα και την υπερβολική λίπανση γιατί μπορεί να προκαλέσει πτώση των ανθών της μανταρινιάς. Μπορείς να ψεκάσεις με οικολογικό σκεύασμα λιπάσματος φυκιών για να βοηθήσεις την καρπόδεση της μανταρινιάς.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ελευθερία 3 Νοεμβρίου 2020

Θα ήθελα να ρωτήσω η μανταρινια μου βγάζει στο καρπό ένα άσπρο σκουλήκι. Τι πρέπει να κάνω;
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 3 Νοεμβρίου 2020

  Καλησπέρα Ελευθερία.
  Πιθανότατα, η μανταρινιά σου έχει προσβληθεί από το έντομο της μύγας Μεσογείου που δημιουργεί σκουλήκια στον καρπό. Μπορείς να ψεκάσεις την μανταρινιά με διάλυμα φυσικής πυρεθρίνης για την αντιμετώπιση του.

  Απάντηση
σχολιαστής
matoulas giorgos 22 Αυγούστου 2020

errixa borio kai ta fulla ths lemonias epesan to de nearo futo stegnose kata temvoliasmeno meros. poso borio xreiazetai? euxaristo.

Απάντηση
σχολιαστής
Βασίλης 14 Ιουνίου 2020

Καλησπέρα, έχω μια μανταρινιά που είναι στον τρίτο χρόνο που βγάζει καρπούς. Αυτόν τον χρόνο είχε πάρα πολύ ανθό (υπερβολικό μπορώ να πω) και τώρα που έχει μανταρινάκια τα ρίχνει, π.χ. αν είχε 100 μανταρινάκια έχουν μείνει 10. Που μπορεί να οφείλετε αυτό.
Και κάτι ακόμη πέρυσι τα μανταρίνια που έκανε ήταν πολύ μικρά.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 15 Ιουνίου 2020

  Καλησπέρα Βασίλη. Κατά 2-3 πρώτα χρόνια των καρποφόρων δέντρων, όπως στην μανταρινιά, δεν μπορούν να κρατήσουν και να μεγαλώσουν πολλού ςκαρπούς οπότε αυτό που περιγράφεις είναι φυσιολογικό.

  Απάντηση
  σχολιαστής
  Χρήστος Αθανασόπουλος 10 Νοεμβρίου 2020

  10 Νοεμβρίου 2020. ΄Εχω μία μανταρινιά στον κήπο μου πολλών ετών. Αυτή την χρονιά κάθε μέρα πέφτουν τα μανταρίνια. Πέρισυ δεν έπεσε κανένα. Τι πρέπει να κάνω;

  Απάντηση
σχολιαστής
Σόνια 3 Μαρτίου 2020

Η μανταρινια ενώ βγάζει αρκετά λουλούδια δεν μέγαλωνει τους καρπούς. Τι μπορώ να κάνω για να έχω μανταρίνια;

Απάντηση
σχολιαστής
dimitris 2 Νοεμβρίου 2019

Pote wgazoun karpo i portokalies kai i mantarinies eho 2 hronia mia portokalia ine dio metra i mantarinia ine enamisi hronon mipos ftei kati

Απάντηση
σχολιαστής
ΦΩΤΗΣ 25 Ιουνίου 2019

Καλημέρα έχω μια μανταρινιά 20 ετών έχει μείνει όμως χαμηλή γύρω στο 1,80 κάνει πολλά μανταρίνια αλλά πολύ μικρα 2 εκ. περίπου πως μπορώ να τη βοηθήσω;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 27 Ιουνίου 2019

  Καλησπέρα Φώτη. Μπορείς να αραιώσεις τους καρπούς της μανταρινιάς, δηλαδή να αφαιρε΄σεις μερικούς για να γίνου μεγαλύτεροι καθώς και να προσθέσεις βιολογικο λιπαμσα καλίου για να ΄γινουν πιο ζουμερά και πιο γλυκά τα μανταρίνια.

  Απάντηση
σχολιαστής
Οικονομου Ξένια 27 Μαρτίου 2018

Καλημέρα σας θα ήθελα ν αγοράσω μανταρινια αμυγδαλιά και κυδώνια Θα μπορούσατε να μου προτείνετε που να απευθυνθώ;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 27 Μαρτίου 2018

  Γεια σου Ξένια! Μπορείς να τα αναζητήσεις σε φυτώρια της περιοχής σου.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.