εικόνα

6 μυστικά για καλλιέργεια μανταρινιάς

6 μυστικά για καλλιέργεια μανταρινιάς

6 μυστικά για καλλιέργεια μανταρινιάς

Η μανταρινιά είναι ένα από τα αγαπημένα εσπεριδοειδή δέντρα που προτιμούμε για τους νόστιμους καρπούς του, τα μανταρίνια. Η πιο δημοφιλής ποικιλία μανταρινιάς θεωρείται η Κλημεντίνη, με καρπούς σχετικά μικρού μεγέθους, αρωματικούς, πολύ γευστικούς και με λίγους σπόρους, που ωριμάζει τέλη φθινοπώρου. Το κοινό μεσογειακό μανταρίνι είναι αρωματικό με γλυκιά γεύση και λεπτό φλοιό που ωριμάζει αρχές του χρόνου. Επίσης γνωστή είναι η όψιμη ποικιλία Ανκόρ με πλακέ σχήμα που ωριμάζει Μάρτιο-Απρίλιο.

 

Ποιες είναι οι κατάλληλες συνθήκες για την καλλιέργεια της μανταρινιάς;
 
Η μανταρινιά, όπως και τα περισσότερα εσπεριδοειδή, ευδοκιμεί σε μέση σύστασης εδάφη που διαθέτουν καλή γονιμότητα και ικανοποιητική αποστράγγιση. Αν και η μανταρινιά είναι το πιο ανθεκτικό σε ψύχος από τα εσπεριδοειδή, ο καρπός της, λόγω του μικρού μεγέθους και του λεπτού φλοιού είναι πιο ευαίσθητος. Οι δυνατοί βοριάδες, το χαλάζι και το χιόνι προκαλούν καταστροφές στη βλάστηση και στην παραγωγή των καρπών της μανταρινιάς. Αντίθετα, οι καρποί της μανταρινιάς είναι πιο ανθεκτικοί σε υψηλές θερμοκρασίες αν και όταν είναι άμεσα εκτεθειμένοι στον ήλιο ίσως εμφανίσουν ηλιεγκαύματα.

 

Τι απαιτήσεις σε πότισμα και λίπανση απαιτεί η καλλιέργεια της μανταρινιάς;
 
Ποτίζουμε συχνά τις μανταρινiές ειδικά την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού. Η μανταρινιά θα χρειαστεί συχνό πότισμα, κάθε 2-3 μέρες, ενώ την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, μία φορά τη βδομάδα. Προσέχουμε και εξασφαλίζουμε καλό πότισμα για τα νεαρά δενδρύλλια μανταρινιάς για να αναπτύξουν πλούσιο ριζικό σύστημα. Σχετικά με τη λίπανση της μανταρινιάς, πραγματοποιούμε τρεις λιπάνσεις κατά την περίοδο της καλλιέργειας, στις αρχές της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού με πλήρες βιολογικό λίπασμα και μια τρίτη λίπανση φθινόπωρο με βιολογικό λίπασμα υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο. Ενδεικτικά για μανταρινιές εικοσαετίας, προσθέτουμε είναι 1-1,5 κιλό λίπασμα την κάθε φορά.

 

Ποια εποχή γίνεται το κλάδεμα της μανταρινιάς;
 
Κλαδεύουμε τη μανταρινιά, από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη καλοκαιριού, μετά το τέλος της καρποφορίας της. Ο ακριβής χρόνος που θα πραγματοποιήσουμε το κλάδεμα σχετίζεται κυρίως με την ποικιλία της πορτοκαλιάς και τις κλιματικές συνθήκες της περιοχής. Πραγματοποιούμε συνήθως κάθε χρόνο ελαφρύ κλάδεμα διατηρώντας την μανταρινιά σε κυπελλοειδές σχήμα, απομακρύνοντας τόσο τους αδύνατους βλαστούς και τους λαίμαργους από το εσωτερικό της κόμης. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε καλό αερισμό και φωτισμό στο δένδρο μας και την διατηρούμε και σε σχετικά χαμηλό ύψος. Παράλληλα, αφαιρούμε την πλάγια χαμηλή βλάστηση (ποδιές) που έχει εξασθενήσει για να δυναμώσουμε την ανάπτυξη και καρποφορία της υπόλοιπης βλάστησης. Περισσότερες και πιο αναλυτικές πληροφορίες για κλάδεμα μανταρινιάς στο σχετικό άρθρο άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Και δύο ακόμα μυστικά για την καλλιέργεια της μανταρινιάς
 
Οι πιο σημαντικές εντομολογικές ασθένειες της μανταρινιάς είναι η μελίγκρα, η βαμβακάδα, η κόκκινη ψώρα και η μύγα της Μεσογείου και τις αντιμετωπίζουμε με οικολογικά σκευάσματα όπως θερινός πολτός, φυσική πυρεθρίνη και σάπωνες αλάτων λιπαρών οξέων καλίου. Επίσης, τα μανταρίνια είναι ευαίσθητα σε σκασίματα και εμφάνιση κηλίδων στους καρπούς λόγω απότομων μεταβολών θερμοκρασίας και υγρασίας.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (2)

σχολιαστής
Οικονομου Ξένια 27 Μαρτίου 2018

Καλημέρα σας θα ήθελα ν αγοράσω μανταρινια αμυγδαλιά και κυδώνια Θα μπορούσατε να μου προτείνετε που να απευθυνθώ;

Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου 27 Μαρτίου 2018

    Γεια σου Ξένια! Μπορείς να τα αναζητήσεις σε φυτώρια της περιοχής σου.

    Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.