6 μυστικά για καλλιέργεια μηλιάς

Καλλιέργεια μηλιάς

Μίλα μου για μήλα! Για τους υπέροχους τραγανούς καρπούς της μηλιάς με τη γλυκιά ή και την υπόξινη γεύση. Και τι να πρωτοδιαλέξουμε για να φυτέψουμε; Golden delicious, Red delicious, Fuji, Granny Smith, φιρίκι πρώιμο ή όψιμο και τόσες άλλες ποικιλίες. Αν πάντως θέλουμε να καλλιεργήσουμε μηλιά σε γλάστρα, η ποικιλία Red Spur που καρποφορεί το φθινόπωρο είναι η πλεόν κατάλληλη. Να σημειώσουμε επίσης, ότι η μηλιά είναι ξαδερφάκι της αχλαδιάς, καθώς ανήκουν στην ίδια οικογένεια των μηλοειδών, και έχουν πολλά κοινά στον τρόπο καλλιέργειας.

Διαφήμιση

1. Τι συνθήκες χρειάζεται η καλλιέργεια της μηλιάς για να αναπτυχθεί;

Την μηλιά μας λοιπόν το ψύχος δεν την τρομάζει καθόλου! Αντιθέτως, αποζητά το χειμερινό κρύο και το υψόμετρο για να μπορέσει να ευδοκιμήσει και να καρποφορήσει. Όσο για τα καλοκαίρια, τα θέλει δροσερά. Οι ψηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με έλλειψη υγρασίας στο έδαφος, προκαλεί σημαντική ζημιά στην ποιότητα και την ποσότητα της παραγωγής.

Η μηλιά θέλει ελαφρύ έδαφος που να διαθέτει καλή αποστράγγιση. Για παράδειγμα, σχετικά επικλινή εδάφη είναι κατάλληλα για φύτευση μηλίας, καθώς εξασφαλίζουν καλή στράγγιση και καλό αερισμό λόγω ρευμάτων.

2. Τι ανάγκες σε πότισμα έχει η καλλιέργεια της μηλιάς;

Αγαπητοί καλλιεργητές, προσοχή το καλοκαίρι. Η μηλιά χρειάζεται τακτικό πότισμα τους καλοκαιρινούς μήνες, 2 φορές τη βδομάδα καθώς η ανάγκη για άρδευση και για αύξηση της εδαφικής υγρασίας λόγω ζέστης είναι μεγάλη.

Το σύστημα άρδευσης με σταγόνες παρουσιάζει τα περισσότερα πλεονεκτήματα για το πότισμα της μηλιάς. Να σημειώσουμε ότι οι ανάγκες σε άρδευση αλλάζουν ανάλογα με το τύπο του εδάφους που έχουμε και
η ποσότητα του ποτίσματος εξαρτάται από το στάδιο ανάπτυξης που βρίσκεται η μηλιάς μας.

3. Τι απαιτήσεις σε λίπανση έχει η καλλιέργεια της μηλιάς;

Η μηλιά χρειάζεται βιολογικό λίπασμα πλούσιο σε άζωτο στις αρχές άνοιξης, καθώς και πλήρες βιολογικό λίπασμα αζώτου, φωσφόρου και καλίου στις αρχές του καλοκαιριού. Συμπληρωματικά, θα χρειαστεί ψεκασμός στο φύλλωμα της μηλιάς με ιχνοστοιχεία βορίου για να έχει καλή καρποφορία και παραγωγή.

4. Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της μηλιάς;

Η μηλιά στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης δέχεται κλάδεμα μόρφωσης, προκειμένου να κατευθύνουμε την βλάστηση και τον καλό σχηματισμό του δέντρου για να εισέλθει σύντομα σε καρποφορία. Στη συνέχεια, το κλάδεμα καρποφορίας αποσκοπεί στην διατήρηση του σχήματος, αλλά επίσης στον επαρκή φωτισμό και αερισμό του δέντρου και στην ισορροπία μεταξύ της δημιουργίας νέας βλάστησης και της επίτευξης ικανοποιητικής παραγωγής. Το κλάδεμα καρποφορίας της μηλιάς γίνεται στα τέλη του χειμώνα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Φεβρουάριο πριν αρχίσει η νέα βλαστική ανάπτυξη του δέντρου. Η αραίωση των καρπών της μηλιάς, βοηθά στην παραγωγή μεγαλύτερων καρπών και στην καλύτερη ωρίμανση τους.

Κλάδεμα μηλιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της μηλιάς

5. Πώς πολλαπλασιάζεται η μηλιά;

Η μηλιά πολλαπλασιάζεται κυρίως με εμβολιασμό σε διάφορα υποκέιμενα μηλιάς που προσφέρουν σχετικά χαμηλότερο ύψος και ταχύτερη εισαγωγή στην καρποφορίας. Το υποκείμενο περιλαμβάνει το ριζικό σύστημα του δέντρου και το κάτω τμήμα του κορμού, ενώ το εμβόλιο το πανω τμήμα του κορμού και τους βλαστούς του δέντρου.

6. Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια της μηλιάς

Το κυριότερο έντομο που προσβάλλει την μηλιά είναι η καρπόκαψα που σκουληκιάζει τα μήλα και από τους μύκητες, το ωίδιο και το φουζικλάδιο.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (10)