6 μυστικά για καλλιέργεια μηλιάς

μηλια καλλιεργεια

Μίλα μου για μήλα! Για τους υπέροχους τραγανούς καρπούς της μηλιάς με τη γλυκιά ή και την υπόξινη γεύση. Και τι να πρωτοδιαλέξουμε για να φυτέψουμε; Golden delicious, Red delicious, Fuji, Granny Smith, φιρίκι πρώιμο ή όψιμο και τόσες άλλες ποικιλίες. Αν πάντως θέλουμε να καλλιεργήσουμε μηλιά σε γλάστρα, η ποικιλία Red Spur που καρποφορεί το φθινόπωρο είναι η πλεόν κατάλληλη. Να σημειώσουμε επίσης, ότι η μηλιά είναι ξαδερφάκι της αχλαδιάς, καθώς ανήκουν στα μηλοειδή δέντρα, και έχουν πολλά κοινά στον τρόπο καλλιέργειας.

Διαφήμιση

1. Τι συνθήκες χρειάζεται η καλλιέργεια της μηλιάς για να αναπτυχθεί;

Την μηλιά μας λοιπόν το ψύχος δεν την τρομάζει καθόλου! Αντιθέτως, αποζητά το χειμερινό κρύο και το υψόμετρο για να μπορέσει να ευδοκιμήσει και να καρποφορήσει. Όσο για τα καλοκαίρια, τα θέλει δροσερά. Οι ψηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με έλλειψη υγρασίας στο έδαφος, προκαλεί σημαντική ζημιά στην ποιότητα και την ποσότητα της παραγωγής.

Η μηλιά θέλει ελαφρύ έδαφος που να διαθέτει καλή αποστράγγιση. Για παράδειγμα, σχετικά επικλινή εδάφη είναι κατάλληλα για φύτευση μηλίας, καθώς εξασφαλίζουν καλή στράγγιση και καλό αερισμό λόγω ρευμάτων.

2. Τι ανάγκες σε πότισμα έχει η καλλιέργεια της μηλιάς;

Αγαπητοί καλλιεργητές, προσοχή το καλοκαίρι. Η μηλιά χρειάζεται τακτικό πότισμα τους καλοκαιρινούς μήνες, 2 φορές τη βδομάδα καθώς η ανάγκη για άρδευση και για αύξηση της εδαφικής υγρασίας λόγω ζέστης είναι μεγάλη.

Το σύστημα άρδευσης με σταγόνες παρουσιάζει τα περισσότερα πλεονεκτήματα για το πότισμα της μηλιάς. Να σημειώσουμε ότι οι ανάγκες σε άρδευση αλλάζουν ανάλογα με το τύπο του εδάφους που έχουμε και
η ποσότητα του ποτίσματος εξαρτάται από το στάδιο ανάπτυξης που βρίσκεται η μηλιάς μας.

3. Τι απαιτήσεις σε λίπανση έχει η καλλιέργεια της μηλιάς;

Η μηλιά χρειάζεται βιολογικό λίπασμα πλούσιο σε άζωτο στις αρχές άνοιξης, καθώς και πλήρες βιολογικό λίπασμα αζώτου, φωσφόρου και καλίου στις αρχές του καλοκαιριού. Συμπληρωματικά, θα χρειαστεί ψεκασμός στο φύλλωμα της μηλιάς με ιχνοστοιχεία βορίου για να έχει καλή καρποφορία και παραγωγή.

4. Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της μηλιάς;

Η μηλιά στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης δέχεται κλάδεμα μόρφωσης, προκειμένου να κατευθύνουμε την βλάστηση και τον καλό σχηματισμό του δέντρου για να εισέλθει σύντομα σε καρποφορία. Στη συνέχεια, το κλάδεμα καρποφορίας αποσκοπεί στην διατήρηση του σχήματος, αλλά επίσης στον επαρκή φωτισμό και αερισμό του δέντρου και στην ισορροπία μεταξύ της δημιουργίας νέας βλάστησης και της επίτευξης ικανοποιητικής παραγωγής. Το κλάδεμα καρποφορίας της μηλιάς γίνεται στα τέλη του χειμώνα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Φεβρουάριο πριν αρχίσει η νέα βλαστική ανάπτυξη του δέντρου. Η αραίωση των καρπών της μηλιάς, βοηθά στην παραγωγή μεγαλύτερων καρπών και στην καλύτερη ωρίμανση τους.

Κλάδεμα μηλιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της μηλιάς

5. Πώς πολλαπλασιάζεται η μηλιά;

Η μηλιά πολλαπλασιάζεται κυρίως με εμβολιασμό σε διάφορα υποκέιμενα μηλιάς που προσφέρουν σχετικά χαμηλότερο ύψος και ταχύτερη εισαγωγή στην καρποφορίας. Το υποκείμενο περιλαμβάνει το ριζικό σύστημα του δέντρου και το κάτω τμήμα του κορμού, ενώ το εμβόλιο το πανω τμήμα του κορμού και τους βλαστούς του δέντρου.

6. Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια της μηλιάς

Το κυριότερο έντομο που προσβάλλει την μηλιά είναι η καρπόκαψα που σκουληκιάζει τα μήλα και από τους μύκητες, το ωίδιο και το φουζικλάδιο.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (10)

 1. Δημήτρης
  21/05/2022

  Καλησπέρα.

  Μπορεί η μηλιά να ευδοκιμήσει στην Κρήτη κι αν ναι ποιες ποικιλίες;

  • Οι περισσότερες ποικιλίες μηλιάς μπορούν να ευδοκιμήσουν στην Κρήτη αρκεί να είναι σε σχετικό υψόμετρο.

 2. Γεωργία
  21/08/2020

  Καλησπέρα! Ευχαριστούμε πολύ για τις πολύτιμες συμβουλές και για το χρόνο σας!
  Έχω μια μηλιά από τον πατέρα μου που φέτος έχουν λυγίσει τα κλαδιά της από τα πολλά μήλα. Δυστυχώς όμως πιάνουν σκουλήκια και πέφτουν. Τι μπορώ να κάνω για να την βοηθήσω?

 3. χρυσα
  10/06/2020

  παρακαλω, πως μπορω να προστατεψω χωραφι με μηλιες απο καργες η καρακαξες, δεν ξερω ακριβως τι ειναι, που τσιμπανε τα μηλα;
  ευαχαριστω

  • Καλησπέρα Χρύσα.
   Μπορείς να χρησιμοποιήσεις σκιάχτρα, κρεμασμένα cd ή να καλύψεις τα δέντρα με ειδικό πράσινο δίχτυ προστασίας.

   • Χρυσα
    30/06/2020

    Οι μηλιές μια χρονιά έχουν πολύ καρπό και την επόμενη σχεδόν καθόλου. Διάβασα πως αυτό το φαινόμενο βελτιώνεται με κατάλληλο κλάδεμα, αλλά πουθενά δε βρήκα οδηγίες για το πως να το κάνω. Γνωρίζετε εσείς κάτι σχετικά με αυτό; ευχαριστώ.

 4. Σωτήρης
  01/05/2020

  Γεια σας!!!! Πηρα σποράκια απο μηλο και τα έβαλα σε χαρτοπετσέτα, ύστερα τα κάλυψα με ελληνικό καφέ, έπειτα τύλιξα την χαρτοπετσέτα και την μούσκεψα σε νερό και την έβαλα σε μια σακούλα τροφίμων…Μετα από μια βδομάδα είδα δύο από αυτά οτι έβγαλαν ριζουλα…
  1) θα είναι μηλιά αυτό που θα προκύψει ή θα θέλει αργότερα κεντρωμα
  2) Σε μικρό γλαστρακι ή απευθείας στο χώμα να τοποθετήσω τα σποράκια για να φυτρωσουν??
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!

  • Καλησπέρα Σωτήρη. Μπορείς να βάλεις τα φυτρωμένα σποράκια σε γλάστράκια καλύτερα. Αυτό που θα προκύψει θα είναι μηλιά αλλά οι καρποί που θα κάνει δεν θα είναι ίδιοι με τα μήλα από τα οποία πήρες σπόρο και επομένως θα θέλει εμβολιασμό (κέντρωμα) με την επιθυμητή ποικιλία.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ