Καλλιέργεια αρώνιας σε κήπο και σε γλάστρα

Καλλιέργεια αρώνιας σε κήπο και σε γλάστρα

Η αρώνια είναι ένα άγριο φρούτο, ένα superfood με υψηλή διατροφική και φαρμακευτική αξία, που περιέχει πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνες. Με καταγωγή από τη βόρεια Αμερική, η αρώνια είναι φυλλοβόλος θάμνος αργής ανάπτυξης που φτάνει σε ύψος 1-2 μέτρα και διαθέτει χαρακτηριστικά φύλλα που μοιάζουν με αυτά της μηλιάς.

Ανθίζει συνήθως τον Ιούλιο με άσπρα άνθη που μας χαρίζουν στρογγυλούς μαύρους καρπούς στο τέλος του καλοκαιριού, κατά την περίοδο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου. Οι καρποί της αρώνιας τρώγονται νωποί ή αποξηραμένοι ενώ μπορεί να γίνουν μαρμελάδα, σιρόπι ακόμη και χυμός.

1. Τι συνθήκες χρειάζεται η καλλιέργεια της αρώνιας;

H αρώνια αποδίδει καλύτερα σε όξινα και υγρά εδάφη, μπορεί ωστόσο να καλλιεργηθεί στους περισσότερους τύπους εδαφών, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση για να αποφύγουμε προβλήματα σαπίσματος του ριζικού συστήματος.

Η αρώνια φυτεύεται σε ηλιοφανείς ή σε ημισκιερές θέσεις και είναι πολύ ανθεκτική στην παγωνιά του χειμώνα. Αντίθετα, είναι ευαίσθητη στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και σε ξηρές περιόδους. Η αρώνια φυτεύεται σε αποστάσεις 2 μέτρων μεταξύ των φυτών και 3 μέτρων μεταξύ των γραμμών φύτευσης που μας εξασφαλίζουν καλό αερισμό και ηλιοφάνεια για την καλλιέργειά μας.

Για να φυτέψουμε αρώνια σε γλάστρα, επιλέγουμε σχετικά μεγάλη γλάστρα διαμέτρου 30-40 εκατοστών, καθώς το φυτό αναπτύσσει πολλές παραφυάδες, και αφράτο φυτόχωμα γενικής χρήσης που μας εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση του νερού.

Διαφήμιση

2. Τι ανάγκες σε πότισμα και λιπανση έχει η καλλιέργεια της αρώνιας;

Η αρώνια χρειάζεται τακτικά ποτίσματα καθώς είναι ευαίσθητη σε περιόδους ξηρασίας. Ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο, απαιτείται πότισμα 2-3 φορές τη βδομάδα χρησιμοποιώντας σύστημα άρδευσης με σταγόνες για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και εξοικονόμηση νερού. Ιδιαίτερη προσοχή ως προς το πότισμα θα πρέπει να δοθεί τα 2-3 πρώτα χρόνια μετά τη φύτευση για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε εύρωστα φυτά αρώνιας.

Κατά τη φύτευση, είναι σημαντικός ο εμπλουτισμός του χώματος με οργανική ουσία, ενσωματώνοντας κοπριά και κομπόστ. Η αρώνια δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική σε θρεπτικά συστατικά και της αρκεί η προσθήκη βιολογικού λιπάσματος μέσα στην άνοιξη.

3. Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται η αρώνια;

Η αρώνια δεν χρειάζεται ιδιαίτερο κλάδεμα, παρό μόνο στα τέλη του χειμώνα, αφαιρούμε ξερά και αδύναμα κλαδιά για να μπορέσει το φυτό να έχει καλύτερο αερισμο και φωτισμό.

Ο πολλαπλασιασμός της αρώνιας γίνεται εύκολα τόσο με σπόρους όσο και με μοσχεύματα. Η σπορά της αρώνιας γίνεται στα τελη του χειμώνα και οι σπόροι χρειάζονται περίπου 2 μήνες για να βλαστήσουν μέσα στην άνοιξη. Ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα γίνεται κόβοντας νεαρούς βλαστούς την περίοδο του καλοκαιριού και φυτεύοντάς τους σε γλάστρες που διατηρούμε σε δροσερό περιβάλλον μέχρι να ριζώσουν τα καινούρια φυτά αρώνιας.

4. Κι ένα μυστικό για την αρώνια

Η αρώνια λόγω του σκληρού δερματώδους φυλλώματος που διαθέτει, είναι πολύ ανθεκτική στην προσβολή από ασθένειες και έντομα. Ο πιο σημαντικός κίνδυνος για τα φυτά της αρώνιας είναι τα πουλιά, καθώς την περίοδο του καλοκαιριού που ωριμάζουν οι καρποί της αρώνιας μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές. Για την προστασία των φυτών της αρώνιας από τα πουλιά χρησιμοποιούμε ειδικά δίχτυα, σκιάχτρα και συσκευές παραγωγής ήχων.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *