Άζωτο, τι προσφέρει ως λίπασμα σε φυτά και καλλιέργειες

Τι προσφέρει το άζωτο ως λίπασμα σε φυτά και καλλιέργειες

Το άζωτο είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που χρειάζεται ως λίπασμα το φυτό σε όλα τα σταδια ανάπτυξης του.

Ο ρόλος του αζώτου στα φυτά είναι εξαιρετικά κρίσιμος, καθώς έχει βασική συμμετοχή στη φωτοσύνθεση και σε άλλες απαραίτητες βιολογικές διεργασίες των φυτών για τη δημιουργία πρωτεϊνών, βιταμινών και νουκλεϊκών οξέων.

Η λίπανση με άζωτο είναι απαραίτητη σε όλες τις καλλιέργειες, από κηπευτικά και δέντρα, μέχρι καλλωπιστικά φυτά και λουλούδια, καθώς τα φυτά χρειάζονται σημαντικές ποσότητες αζώτου για να έχουν υγιή ανάπτυξη και καρποφορία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αζωτούχου λιπάσματος αποτελεί η κοπριά που παραδοσιακά χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες για τον φυσικό εμπλουτισμό του εδάφους με άζωτο, καθώς και η χλωρή λίπανση με καλλιέργεια ψυχανθών που έχουν την ικανότητα να δεσμεύουν άζωτο από την ατμόσφαιρα.

Για να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια τις κατάλληλες ποσότητες αζώτου που χρειάζεται η καλλιέργειά μας, είναι απαραίτητο να γίνεται ανάλυση εδάφους που μας δίνει αναλυτικές πληροφορίες για τις ιδιότητες και τις ανάγκες του χωραφιού σε λίπανση.

Ας δούμε αναλυτικά τι προσφέρει στα φυτά ένα λίπασμα που περιέχει άζωτο, ποια προβλήματα δημιουργεί η έλλειψή του, ποια συμπτώματα εμφανίζει η υπερβολική ποσότητα λίπανσης αζώτου και πώς χρησιμοποιούμε το άζωτο για να έχουμε δυνατά και υγιή φυτά.

Διαφήμιση

1. Τι προσφέρει το άζωτο στα φυτά;

H προσθήκη λιπάσματος με άζωτο δίνει σημαντική ενίσχυση της ανάπτυξης και της καρποφορίας των φυτών. Πιο συγκεκριμένα:

 • Προφέρει πλούσια βλάστηση και γρήγορη ανάπτυξη των φυτών.
 • Δημιουργεί μεγαλύτερο ύψος στα φυτά, μεγαλύτερη φυλλική επιφάνεια και περισσότερους πλάγιους βλαστούς.
 • Προκαλεί έντονο πρασίνισμα στα φύλλα των φυτών, εξασφαλίζοντας υγιή ανάπτυξη.
 • Βοηθά σημαντικά στη διεύρυνση της περιόδου καρποφορίας με όψιμη βλαστική ανάπτυξη.
 • Συντελεί στην εξασφάλιση υψηλότερης καρποφορίας και μεγαλύτερης παραγωγής.

2. Τι προβλήματα προκαλεί η έλλειψη άζώτου στα φυτά;

Η έλλειψη αζώτου, γνωστή και ως τροφοπενία αζώτου στα φυτά, δημιουργεί πολλά προβλήματα στις καλλιέργειες και εμφανίζεται με χαρακτηριστικά συμπτώματα υποβάθμισης της παραγωγής. Συναντάται σε χωράφια μετά από έντονες βροχοπτώσεις, καθώς το άζωτο απομακρύνεται βαθύτερα στο έδαφος με το νερό, σε ελαφριά εδάφη με αμμώδη σύσταση και σε εδάφη με υψηλή περιεκτικότητα φωσφόρου και καλίου. Η έλλειψη αζώτου προκαλεί:

 • Δημιουργία αδύναμων και καχεκτικών φυτών με χαμηλό ύψος, ειδικα όταν η έλλειψη του αζώτου εμφανίζεται στα πρώτα στάδια ανάπτυξης.
 • Εμφάνιση λιγότερων πλευρικών βλαστών και μειωμένης φυλλικής επιφάνειας.
 • Εμφάνιση κιτρινισμάτων ή κιτρινοπράσινων περιοχών στα παλαιότερα φύλλα των φυτών, κυρίως σε χαμηλότερο ύψος. Το κιτρίνισμα εμφανίζεται αρχικά στις άκρες των φύλλων των φυτών που σταδιακά αρχίζουν να ξεραίνονται.
 • Μείωση της καρποφορίας και της παραγωγής τόσο σε ποιοτικό όσο και σε ποιοτικό επίπεδα.
κοπρια βιολογικο λιπασμα
Κοπριά, ένα φυσικό οικολογικό λίπασμα

3. Ποια συμπτώματα εμφανίζει η υπερβολική λίπανση με άζωτο στα φυτά;

Η περισσεια αζώτου, δηλαδή η προσθήκη μεγαλύτερης ποσότητας λιπάσματος αζώτου από αυτή που απαιτείται για την υγιή ανάπτυξη των φυτών, δημιουργεί αρκετά προβλήματα στις καλλιέργειες. Πιο συγκεκριμένα:

 • Εμφάνιση υπερβολικά έντονης βλάστησης κάτι που δημιουργεί ανισσορποπία στη λειτουργία του φυτού και προκαλεί μειωμένη ανθοφορία και καρποφοτία.
 • Η έντονη βλάστηση εφανίζεται με μεγάλους, λεπτούς βλαστούς και με τη δημιουργία μεγάλου αριθμού πλευρικών βλαστών.
 • Μειωμένη αντοχή των φυτών στον παγετό, στις χαμηλές αλλά και στις υψηλές θερμοκρασίες και γενικότερα στις δυσμενείς συνθήκες του περιβάλλοντος.
 • Μεγαλύτερη ευαισθησία των φυτών στην προσβολή από μυκητολογικές ασθένειες.
 • Καθυστέρηση της ανθοφορίας και οψίμιση της παραγωγής.
 • Μειωμένη απορρόφηση των φυτών από τα στοιχεία καλίου, σιδήρου, ψευδαργύρου, ασβεστίου, και βορίου.
Χλωρή λίπανση στο έδαφος
Χλωρή λίπανση στο έδαφος

4. Ποια λιπάσματα αζώτου κυκλοφορούν στην αγορά

Υπάρχουν διάφορα λιπάσματα που περιέχουν σημαντικές ποσότητες αζώτου και κυκλοφορούν στην αγορά. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στην αναγραφή της ετικέτας των λιπασμάτων, το πρώτο στοιχείο που αναφέρεται είναι η περιεκτικότητα σε άζωτο.

τι σημαινουν οι αριθμοι στα λιπασματα
Τι σημαίνουν οι αριθμοί στα λιπάσματα

Υπάρχουν τα οικολογικά λιπάσματα με άζωτο που επιτρέπεται η χρήση τους στις βιολογικές καλλιέργειες. Αρκετά από αυτά τα λιπασματα περιέχουν σημαντική περιεκτικότητα επεξεργασμένης κοπριάς που είναι πλούσια σε άζωτο ή όπως το γκουανό που είναι απορρίματα πουλιών στη Νότια Αμερική.

Στην αγορά κυκλοφορούν αρκετά χημικά λιπάσματα με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο όπως η ουρία (46-0-0), η νιτρική αμμωνία (34-0-0), η ασβεστούχος-νιτρική αμμωνία 26-0-0, η θειική αμμωνία (21-0-0) και η φωσφορική αμμωνία (16-20-0).

λιπασματα κατηγοριες ειδη και πως επιλεγουμε
Λίπασμα: Κατηγορίες, είδη και πώς επιλέγουμε

5. Κι ένα μυστικό για το άζωτο στα φυτά

Κατάλληλη εποχή για να βάλουμε λίπασμα αζώτου είναι στις αρχές της άνοιξης που έχουμε έντονη βλαστική ανάπτυξη στα φυτά. Αποφεύγουμε τη λίπανση με άζωτο σε περίοδο υψηλών θερμοκρασιών, γιατί μπορεί να δημιουργήσει εγκαύματα στα φυτά.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση
Compo

Σχόλια (10)

 1. Χάρης
  23/05/2020

  Καλησπερα.Πηρα για τα κηπευτικα ενα λιπασμα 20-20-20 αζωτο φωσφορο και καλιο σε κρυσταλικη μορφη και υδατοδιαλυτο γνωστης εταιριας.Στις οδηγιες λεει οτι γινεται και με ποτισμα και με ραντισμα.Εσεις τι προτεινεται απο τα δυο;Ραντισμα η ποτισμα.

  • Καλσπέρα Χάρη. Αν και στα Μυστικά του Κήπου, προτείνουμε την χρήση βιολογικών λιπασμάτων για τα κηπευτικά μας, και όχι χημικά, προτιμότερ να εφαρμόσεις το συγκεκριμένο λίπασμα με πότισμα και όχι με ράντισμα.

  • Χάρης
   24/05/2020

   Στο ποτισμα που μου λετε με το λιπασμα πρεπει να ποτισω μονο με αυτο καθε φυτο ή να ριξω λιγο και μετα να ποτισω με νερο;Και αλλη μια ερωτηση.Αν βαλω για ενισχυση χωμα για οξυφιλα που εχω θα τα επηρεασει τα κηπευτικα;Ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις και γενικα σας ευχαριστουμε για ολες τις πληροφοριες που μας δινεται.

   • Καλησπέρα Χάρη.
    Καλύτερα να ποτίσεις πριν και μετά να ρίξεις το λίπασμα. Μπορείς να προσθέσεις χώμα για οξύφιλα, δεν θα επηρεάσει τόσο πολύ τα κηπευτικά.

 2. Γεοργιος
  17/05/2020

  Θέλω να βάλω στις ντομάτες μου άζωτο είναι ντοματίνια ξεραίνονται τα φύλλα τους και το χώμα δεν είναι καλό και θα θελα να βάλω άζωτο ποια εταιρεία μπορείτε να μου προτείνετε

  • Καλησπέρα Γιώργο. Θα πρέπει να απευθυνθείς σε γεωπονικά καταστήματα και να ζητήσεις βιολογικό λίπασμα αζώτου.

 3. Κωνσταντίνα
  15/04/2020

  Εννοώ ότι νόμιζα πως έπρεπε να αποφύγω να αναφέρω απλώς τη μάρκα, όχι το είδος του λιπάσματος. Sorry!

 4. Κωνσταντίνα
  11/04/2020

  Καλημέρα,

  Έχω μπερδευτεί λίγο με τα λιπάσματα.

  Από φυτώριο μου έδωσαν xl 60, λέγοντάς μου ότι είναι το καλύτερο για όλα τα φυτά μου, που είναι μπόλικα. Ανάμεσά τους είναι και μια γαρδένια που την έχω υιοθετήσει εδώ και έναν χρόνο.

  Το συγκεκριμένο λίπασμα υποτίθεται ότι είναι κατάλληλο για το συγκεκριμένο φυτό, διάβασα όμως ότι έχει 19% άζωτο, κάτι που δεν ξέρω αν είναι καλό για εκείνη. Έτσι, προμηθεύτηκα βιολογική ακτιβοζίνη για οξύφιλα. Η γαρδένια μου μέχρι τώρα είναι εξαιρετική (φτου φτου) κι έχει βγάλει τα πρώτα μπουμπούκια για φέτος. Θα είχε τα ίδια αποτελέσματα και με το xl 60?

  Δεύτερη απορία: Επειδή όπως είπα έχω πολλά φυτά, τα περισσότερα ανθοφόρα, να συνεχίσω να τους δίνω το xl 60 ή να πάρω άλλο (για ανθοφορία ή το 20-20-20 πχ);

  Τρίτη και τελευταία απορία: Απέκτησα ένα μπέντζαμιν το περασμένο φθινόπωρο, το οποίο μεταφύτευσα σε μια γλάστρα πολύ μεγαλύτερη από εκείνη του φυτωρίου. Μια χαρά είναι το φυτό, έχει βγάλει και καινούρια φυλλαράκια, απλώς έχει κάνει πολλή ρίζα (αναμενόμενο, το γνώριζα). Θα μεγαλώσει κι άλλο το φύλωμα κι ο βλαστός του κάποια στιγμή, ή θα μείνει με τις πολλές ρίζες; Το xl 60 θα το βοηθήσει;

  Ευχαριστώ και συγγνώμη για το σεντόνι, αλλά μόνο εσάς εμπιστεύομαι!

  Καλό Πάσχα!

  Με αγάπη,

  Κωνσταντίνα

  • Καλησπέρα Κωνσταντίνα. Στα Μυστικά του Κήπου, δεν κάνουμε αναφορά σε συγκεκριμένα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά για ευνόητους λόγους. Σε ευχαριστούμε πολύ. Καλό Πάσχα.

   • Κωνσταντίνα
    15/04/2020

    Συγγνώμη, δεν γνώριζα ότι η αναφορά λιπασμάτων ήταν τύπου “διαφημιστική”! Ωστόσο ευχαριστώ για τη διευκρίνιση!

    Κ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *