Γυμνόριζα φυτά: Ποια είναι και πώς φυτεύονται

Γυμνόριζα φυτά: ποια είναι και πώς φυτεύονται

Πολλοί έχουν αναρωτηθεί τι είναι τα γυμνόριζα φυτά που πωλούνται σε φυτώρια και σε γεωπονικά καταστήματα την περίοδο του χειμώνα, τι το ξεχωριστό έχουν και σε τι διαφέρουν από τα υπόλοιπα φυτά. Ας ξεκινήσουμε εξηγώντας ποια φυτά είναι γυμνόριζα και γιατί αξίζει να τα προτιμήσει κάποιος.

Τα γυμνόριζα φυτά είναι κατά κύριο λόγο φυλλοβόλα καρποφόρα δέντρα, καλλωπιστικά φυτά και καρποφόροι θάμνοι που διαθέτουν μοναχά γυμνό ριζικό σύστημα για να φυτευτούν στο έδαφος κατά τους κρύους μήνες του χρόνου. Η διαφορά τους ουσιαστικά από τα φυτά που βρισκούμε με μπάλα χώματος μέσα σε γλάστρα, είναι πως η ρίζα των γυμνόριζων φυτών δεν περιβάλλεται από χώμα και τα φυτεύουμε πριν την άνοιξη, ώστε στη συνέχεια να ριζώσουν και να μας δώσουν φύλλα και ανθοφορία. Πρόκειται δηλαδή για γυμνόριζα δέντρα που φυτεύουμε τον χειμώνα.

Θα συναντήσουμε τα γυμνόριζα δέντρα να διατηρούνται σε υγρή άμμο, σε χοντρό βρεγμένο ροκανίδι ή ακόμη και σε νερό. Στα γυμνόριζα φυτά συμπεριλαμβάνονται φυλλοβόλα καρποφόρα δέντρα όπως η αχλαδιά, η μηλιά, η καρυδιά, η αμυγδαλιά, η βερυκοκιά, καθώς και καρποφόροι θάμνοι όπως το βατόμουρο, το φραγκοστάφυλο και το μύρτιλο. Πολύ συνηθισμένα γυμνόριζα φυτά είναι επίσης η τριανταφυλλιά και το αμπέλι.

Διαφήμιση

Σε τι διαφέρουν τα γυμνόριζα δέντρα και ποια πλεονεκτήματα μας προσφέρουν;

Η φύτευση γυμνόριζων φυτών προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα στον ερασιτέχνη, καθώς και επαγγελματία καλλιεργητή σε σχέση με τα φυτά που βρίκονται στην γλάστρα και φυτεύονται την υπόλοιπη εποχή. Συνοπτικά, τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα των γυμνόριζων φυτών σχετίζονται με τη διαδικασια φύτευσής τους και το κόστος αγοράς, καθώς:

  • Τα γυμνόριζα φυτά έχουν αρκετά μικρότερο κόστος αγοράς, σε σύγκριση με τα φυτά που βρίσκονται σε γλάστρα.
  • Τα γυμνόριζα φυτά είναι πολύ πιο βολικά στη μεταφορά και στη συντήρηση τους μέχρι να φυτευτούν.
  • Τα γυμνόριζα φυτά δεν χρειάζονται πότισμα άμεσα με την εγκατάσταση τους στο χωράφι, καθώς λόγω των χειμωνιάτικων βροχών εφοδιάζονται με την κατάλληλη εδαφική υγρασία.

Πότε και με ποιο τρόπο φυτεύουμε τα γυμνόριζα φυτά;

Για την φύτευση των γυμνόριζων δέντρων και θάμνων, ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα που αφορούν την προετοιμασία και τη φροντίδα τους πριν την καλλιέργεια προκειμένου να ριζώσουν επιτυχώς και να βλαστήσουν μέσα στην άνοιξη.

1. Εποχή Φύτευσης

Κατάλληλη εποχή φύτευσης των γυμνόρριζων φυτών είναι από τα μέσα Νοεμβρίου που έχουν ρίξει τα φύλλα τους ως τα τέλη Φεβρουαρίου που αρχίζουν να φουσκώνουν οι οφθαλμοί τους, τα “εξογκώματα” δηλαδή τα οποία στη συνέχεια θα μας δώσουν βλαστούς και άνθη.

Ποια εποχή και πώς φυτεύουμε καρποφόρα δέντρα
Ποια εποχή και πώς φυτεύουμε καρποφόρα δέντρα

2. Φυτεύουμε άμεσα και αποφεύγουμε την έκθεση σε ήλιο και αέρα

Αφού προμηθευτούμε τα γυμνόριζα φυτά, καλό είναι να τα φυτεύουμε άμεσα και αποφεύγουμε οι ρίζες των φυτών να βρίσκονται σε έκθεση με το ηλιακό φως και τον αέρα, καθώς σε αυτή την περίπτωση μπορεί να ξεραθούν και να χάσουν την ικανότητα τους για ριζοβολία. 

3. Αν δεν φυτέψουμε άμεσα, χρειάζονται κατάλληλη φροντιδα

Για να διατηρήσουμε περισσότερο καιρό τα γυμνόριζα φυτά πριν τη φύτευση μπορούμε να τα διατηρήσουμε σε βρεγμένη άμμο ή ροκανίδι, να τα τυλίξουμε με ένα βρεγμένο πανί ή λινάτσα και να τα διατηρήσουμε σε ένα κουβά ή ένα κιβώτιο.

4. Κλαδεύουμε ελάχιστα τη ρίζα πριν τη φύτευση

Πριν φυτέψουμε τα γυμνόριζα φυτά, κόβουμε τις άκρες από τις ρίζες τους. Με αυτό τον τρόπο ενεργοποιούμε το ριζικό σύστημα του φυτού και έχουμε καλύτερη ριζοβολία.

5. Οδηγίες για τη φύτευση

Οι διαστάσεις του λάκκου που θα ανοίξουμε εξαρτάται από το είδος του καρποφόρου δέντρου ή θάμνου που θα φυτέψουμε. Για παράδειγμα, για καρποφόρα δενδρύλλια ανοίγουμε λάκκο με διαστάσεις τουλάχιστον 50 εκατοστών σε πλάτος και μήκος. Γεμίζουμε τη βάση του λάκου φύτευσης με αφράτο επιφανεiακό φυτόχωμα που έχουμε βάλει και ενισχύουμε με μικρή ποσότητα κομπόστ και κοπριάς για να εμπλουτίσουμε το έδαφος με οργανική ουσία και θρεπτικά συστατικά.

Πώς βελτιώνουμε το χώμα, προετοιμασία εδάφους για καλλιέργεια
Πώς βελτιώνουμε το χώμα, προετοιμασία εδάφους για καλλιέργεια

6. Φροντίζουμε το σημείο εμβολιάσμου να βρίσκεται πάνω από το έδαφος

Όταν φυτεύουμε γυμνόριζα δέντρα, τοποθετούμε τα δενδρύλλια σε τέτοιο βάθος ώστε το σημείο εμβολιασμού του φυτού να βρίσκεται σε απόσταση περίπου 5 εκατοστών πάνω από την επιφάνεια του εδάφους.

Κι ένα μυστικό για τα γυμνόριζα φυτά

Τα γυμνόριζα φυτά διατηρούνται για αρκετό διάστημα σε άμμο, καθώς έχουν πέσει τα φύλλα τους και βρίσκονται σε φάση ληθάργου και δεν έχουν ανάγκες σε νερό και θρεπτικά συστατικά.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)