9 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια μπρόκολου

10 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια μπρόκολου

Μπρόκολο, ένα από τα πιο υγιεινά λαχανικά που απολαμβάνουμε τον χειμώνα σε πολλές συνταγές μαγειρικής. Η καλλιέργεια του μπρόκολου ξεκινάει το φθινόπωρο και συγκομίζεται περίπου 2-3 μήνες μετά τη μεταφύτευση. Αξίζει να αναφέρουμε πως αυτό που τρώμε ως “μπρόκολο” δεν είναι ο καρπός του φυτού, αλλά πρόκειται ουσιαστικά για το λουλούδι του. Συγκεκριμένα, οι ταξιανθίες του φυτού μαζί με τους υπανάπτυκτους οφθαλμούς σχηματίζουν την ανθοκεφαλή που έχει διάμετρο 10-15 εκατοστών και αποτελούν το γνωστό μπρόκολο που τρώμε.

Το μπρόκολο έχει υψηλή διατροφική αξία, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, σε ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Επιπλέον, το μπρόκολο έχει λίγες θερμίδες, γεγονός που το κάνει ιδιαίτερα δημοφιλές σε προγράμματα διατροφής. Αν και πρόκειται για διετές φυτό, το μπρόκολο καλλιεργείται ως ετήσιο, όπως άλλωστε και η καλλιέργεια του κουνουπιδιού με το οποίο μοιάζουν αρκετά και έχουν παρόμοιο τρόπο καλλιέργειας. Ας δούμε αναλυτικά, ποιες ποικιλίες μπρόκολου επιλέγουμε, καθώς και συμβουλές για να απολαμβάνουμε φρέσκα τα πιο νόστιμα μπρόκολα από τον κήπο και το μπαλκόνι μας.

Διαφήμιση

1. Ποιες ποικιλίες μπρόκολου επιλέγουμε για να καλλιεργήσουμε;

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες μπρόκολου για να φυτέψουμε στον κήπο μας. Για ερασιτέχνες καλλιεργητές, προτείνουμε τις ποικιλίες μπρόκολου με παραπούλια, που δίνουν παραγωγή περισσότερων μπρόκολων. Οι συγκεκριμένες ποικιλίες εκτός από την κεντρική ανθοκεφαλή και μετά την αφαίρεση της, δίνεται η δυνατότητα ανάπτυξης 3-4 πλευρικών ανθοκεφαλών, οι οποίες αν και είναι μικρότερες σε μέγεθος μας δίνουν σημαντική παραγωγή και άλλων μπρόκολων.

Οι επαγγελματίες καλλιεργητές συνήθως προτιμούν ποικιλίες μπρόκολου που δίνουν μία μόνο μεγάλη ανθοκεφαλή για να έχουν συγκεντρωμένη και πιο μεγάλη παραγωγή. Ανάλογα την εποχή συγκομιδής υπάρχουν ποικιλίες μπρόκολου πιο πρώιμες και άλλες οψιμότερες. Επίσης, θα συναντήσουμε διαφορετικές ποικιλίες μπρόκολου όσον αφορά το χρώμα της ανθοκεφαλής που κυμαίνεται σε αποχρώσεις του πράσινου και του μωβ. Οι ποικιλίες με μωβ κεφαλές είναι ανθεκτικότερες σε διακυμάνσεις θερμοκρασιών κατά την περίοδο της καλλιέργειας.

2. Τι συνθήκες χρειάζεται η καλλιέργεια του μπρόκολου για να αναπτυχθεί;

Το μπρόκολο είναι φυτό ψυχρής εποχής και θέλει δροσερό περιβάλλον για να ευδοκιμήσει. Η ιδανική θερμοκρασία για την ανάπτυξή της ανθοκεφαλής του μπρόκολου είναι μεταξύ 15-20 βαθμών Κελσίου. Το μπρόκολο χρειάζεται ηλιοφανείς θέσεις για να αναπτυχθεί και να δώσει καλή παραγωγή, καθώς αν το φυτέψουμε σε ημισκιά καθυστερεί η ωρίμανση του. Σχετικά με το έδαφος, το μπρόκολο αναπτύσσεται καλύτερα σε δροσερά και γόνιμα εδάφη με καλή αποστράγγιση, ενώ δεν ευδοκιμεί σε πολύ όξινα και αλκαλικά χώματα.

3. Πότε φυτεύουμε τα μπρόκολα και σε τι αποστάσεις;

Η φύτευση του μπρόκολου γίνεται από τις αρχές Αυγούστου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, ανάλογα την ποικιλία και τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής που καλλιεργούμε. Αν δημιουργήσουμε καινούργια φυτά μπρόκολου από σπόρο, χρειαζόμαστε 6-7 βδομάδες μέχρι τη μεταφύτευσή τους στις οριστικές θέσεις καλλιέργειας. Ιδανικές θερμοκρασίες για το φύτρωμα του σπόρου και την ανάπτυξη των φυτών είναι μεταξύ 20-25 βαθμών Κελσίου.

Μπορούμε, βέβαια, να προμηθευτούμε έτοιμα φυτά μπρόκολου από φυτώρια ή από γεωπονικά καταστήματα. Κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης για τα μπρόκολα είναι σε σειρές που απέχουν μεταξύ τους 70-80 εκατοστά και με απόσταση μεταξύ των φυτών 40-50 εκατοστών. Κατά την φύτευση του μπρόκολου, μπορούμε να καλύπτουμε το χώμα με διάφορα υλικά εδαφοκάλυψης όπως ροκανίδια, άχυρο, ή πευκόφλουδα για τη διατήρηση της υγρασίας.

Εδαφοκάλυψη με υπολείμματα ξύλου σε βιολογική καλλιέργεια φράουλας
Φυσικά και συνθετικά υλικά για εδαφοκάλυψη στον κήπο

4. Πώς μπορούμε να φυτέψουμε μπρόκολο σε γλάστρα;

Tο μπρόκολο μπορεί να καλλιεργηθεί σε γλάστρα και να δώσει πολύ καλή παραγωγή. Καθώς το μπρόκολο αγαπάει τον ήλιο, φροντίζουμε να τοποθετούμε τη γλάστρα σε ηλιοφανές σημείο στο μπαλκόνι μας, προκειμένου να έχουμε καλύτερη ανάπτυξη και καρποφορία. Για τη μεταφύτευση του μπρόκολου σε γλάστρα προτιμάμε σχετικά βαθιές και μεγάλες γλάστρες διαμέτρου και βάθους 25-30 εκατοστών. Για να απολαύσουμε τα πιο νόστιμα μπρόκολα, επιλέγουμε καλής ποιότητας φυτόχωμα, ειδικό για κηπευτικά που να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση για την απομάκρυνση του νερού από το χώμα. Εναλλακτικά, μπορούμε να δημιουργήσουμε δικό μας μίγμα φύτευσης ανακατεύοντας αφράτο κηπόχωμα (χώμα από τον κήπο), κοπριά, κομπόστ και περλίτη σε αναλογία 6:2:1:1.

Φτιάχνουμε κομπόστ, ένα φυσικό λίπασμα
Φτιάχνουμε κομπόστ, ένα φυσικό λίπασμα

5. Πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα η καλλιέργεια του μπρόκολου;

Το μπρόκολο είναι λιγότερο απαιτητικό από το κουνουπίδι και το λάχανο ως προς το πότισμα. Ενδεικτικά, την περίοδο του φθινοπώρου, ποτίζουμε 2-3 φορές την εβδομάδα, ανάλογα και τις βροχοπτώσεις που έχουμε αυτή την περίοδο. Για μπρόκολα που έχουμε φυτέψει σε γλάστρα, επαναλαμβάνουμε το πότισμα μόνο όταν στεγνώνει το χώμα. Πρέπει να αναφέρουμε ότι σε συνθήκες υπερβολική υγρασίας του εδάφους, το μπρόκολο είναι ευαίσθητο σε μυκητολογικές ασθένειες. Όταν το πότισμα του μπρόκολου δεν επαρκεί, η ανθοκεφαλή γίνεται μικρότερη και η ποιότητα της παραγωγής υποβαθμίζεται.

6. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στην καλλιέργεια του μπρόκολου;

Η καλλιέργεια του μπρόκολου έχει μικρές απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία και δεν χρειάζεται μεγάλες ποσότητες λιπάσματος. Κατά τη φύτευση του μπρόκολου, συνιστούμε την προσθήκη κοπριάς και κομπόστ στο χώμα που βοηθούν στην ανάπτυξη του φυτού. Κατά την διάρκεια της καλλιέργειας, βάζουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα μία φορά τον μήνα. Αποφεύγουμε να προσθέτουμε πολύ λίπασμα αζώτου, καθώς η υπερβολική ποσότητα αζώτου συντελεί στην υποβάθμιση των βλαστών και της ανθοκεφαλής του μπρόκολου.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Τα Μυστικά του Κήπου (@mistikakipou) on

7. Ποια έντομα και ποιες ασθένειες προσβάλλουν την καλλιέργεια του μπρόκολου;

Η καλλιέργεια του μπρόκολου έχει τα ίδια προβλήματα με ασθένειες και έντομα που προσβάλλουν την καλλιέργεια του λάχανου και την καλλιέργεια του κουνουπιδιού. Συγκεκριμένα, η καλλιέργεια του μπρόκολου προσβάλλεται από την κάμπια του λάχανου που τρώει τα φύλλα του. Επίσης, από το έντομο της μελίγκρας, του αλευρώδη, τις βρωμούσες, καθώς και από τον τετράνυχο. Για την οικολογική αντιμετώπιση των εντόμων που προσβάλλουν το μπρόκολο, χρησιμοποιούμε βιολογικά σκευάσματα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα όπως βάκιλο Θουριγγίας, σάπωνες αλάτων καλίου και φυσικό πύρεθρο. Εναλλακτικά, για την προληπτική αντιμετώπιση των εντόμων μπορούμε να φτιάξουμε μία αυτοσχέδια συνταγή με σκόρδο και πιπεριά, όπως αναφέρουμε αναλυτικά στο άρθρο για την προστασία των φυτών με φυσικά υλικά.

Πώς χρησιμοποιούμε τον χαλκό σε φυτά και καλλιέργειες
Πώς χρησιμοποιούμε τον χαλκό σε φυτά και καλλιέργειες

Σε συνθήκες υψηλής υγρασίας, η καλλιέργεια του μπρόκολου προσβάλλεται από διάφορες μυκητολογικές ασθένειες που προκαλούν κιτρινίσματα ή μαυρίσματα στο φύλλωμα και τους βλαστούς, όπως ο περονόσπορος, η αλτερνάρια, το φουζάριο και η ριζοκτόνια. Για την αντιμετώπιση τους, χρησιμοποιούμε βιολογικά σκευάσματα χαλκού που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Εναλλακτικά, για την προληπτική προστασία από τις ασθένειες, μπορούμε να ψεκάσουμε το φύλλωμα του μπρόκολου με αυτοσχέδιο διάλυμα που φτιάχνουμε διαλύοντας 1 κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα.

Ένας από τους σημαντικούς εχθρούς της καλλιέργειας του μπρόκολου είναι και τα σαλιγκάρια που τρώνε τα φύλλα του μπρόκολου. Για την αντιμετώπιση των σαλιγκαριών στα μπρόκολα, τοποθετούμε στάχτη γύρω από τα φυτά του ή χρησιμοποιούμε μπύρα σε κεσεδάκια που έχουμε παραχώσει στο έδαφος για να παγιδεύσουμε τα σαλιγκάρια.

4 φυσικοί τρόποι για να διώξουμε τα σαλιγκάρια από τον κήπο
4 φυσικοί τρόποι για να διώξουμε τα σαλιγκάρια από τον κήπο

8. Πότε συγκομίζουμε τα μπρόκολα και πως μπορούμε να τα διατηρήσουμε;

Τα μπρόκολα είναι έτοιμα για συγκομιδή συνήθως 2-3 μήνες μετά τη μεταφύτευση τους στο χωράφι, όταν οι ανθοκεφαλές είναι σφικτές, έχουν μέγεθος με διάμετρο 9-13 εκατοστών και το βάρος τους πλησιάζει τα 500 γραμμάρια. Στις ποικιλίες με τα παραπούλια, έχουμε μεγαλύτερη διάρκεια συγκομιδής, περιπου 1-2 μήνες περισσότερο, καθώς μετά την κοπή της κεντρικής ανθοκεφαλής, αναπτύσσονται μικροί πλάγιοι βλαστοί που θα δώσουν τις νέες μικρότερες ανθοκεφαλές που θα συγκομίσουμε αργότερα.

Μπορούμε να διατηρήσουμε φρέσκα τα μπρόκολα για περισσότερο καιρό, κόβοντας μαζί με την ανθοκεφαλή κι ένα τμήμα του κεντρικού βλαστού με φύλλα. Τα μπρόκολα μετά τη συγκομιδή μπορούν να διατηρηθούν σε ναύλον σακούλα στο ψυγείο για λίγες μέρες. Αν κόψουμε τις τούφες του μπρόκολου και τις βάλουμε σε βραστό νερό για 2 λεπτά, μπορούν στην συνέχεια να συντηρηθούν στην κατάψυξη μέχρι και διάρκεια 12 μηνών.

Πώς διατηρούμε φρέσκα τα λαχανικά για περισσότερες μέρες
Πώς διατηρούμε φρέσκα τα λαχανικά για περισσότερες μέρες

9. Κι ένα τελευταίο μυστικο για την καλλιέργεια του μπρόκολου

Αν δεν έχουμε μεγάλο χώρο στον κήπο μας, το μπρόκολο μπορεί να φυτευτεί πιο πυκνά και να αναπτυχθεί αρμονικά μαζί με καλλιέργεια πατάτας, καλλιέργεια κρεμμυδιού, καλλιέργεια σκόρδου, καλλιέργεια πράσου καλλιέργεια άνηθου και καλλιέργεια μάραθου. Η συγκαλλιέργεια των λαχανικών εκτός από εξοικονόμηση χώρου, βοηθά στην καλύτερη αξιοποίηση του νερού από τη ρίζα των φυτών, των θρεπτικών συστατικών του εδάφους και του λιπάσματος που προσθέτουμε.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (8)