εικόνα

5 μυστικά για καλλιέργεια μπρόκολου

5 μυστικά για καλλιέργεια μπρόκολου

5 μυστικά για καλλιέργεια μπρόκολου

Κι όμως είναι λουλούδι που τρώγεται! Για το μπρόκολο λέμε, το χειμερινό λαχανικό που φυτεύουμε το φθινόπωρο. Αυτό που τρώμε ως «μπρόκολο», είναι ουσιαστικά οι ταξιανθίες του φυτού που μαζί με τους υπανάπτυκτους οφθαλμούς σχηματίζουν την εδώδιμη ανθοκεφαλή. Το μπρόκολο είναι διετές φυτό το οποίο καλλιεργείται ως ετήσιο, όπως άλλωστε και το κουνουπίδι με το οποίο μοιάζει αρκετά και έχουν και παρόμοιο τρόπο καλλιέργειας.

 

Τι ποικιλία μπρόκολου να επιλέξω για φύτευση στον κήπο;

 

Για τους ερασιτέχνες καλλιεργητές, προτιμούμε τις ποικιλίες μπρόκολου με παραπούλια, καθώς κατά τη συγκομιδή δίνουν την κεντρική ανθοκεφαλή και, μετά την αφαίρεση της, δίνεται η δυνατότητα στην ανάπτυξη 3-4 πλευρικών ανθοκεφαλών οι οποίες βέβαια είναι μικρότερες σε μέγεθος. Αντίθετα, οι επαγγελματίες καλλιεργητές συνήθως επιλέγουν ποικιλίες μπρόκολου που δίνουν μία μόνο μεγάλη ανθοκεφαλή γιατί προτιμούν μια πιο συγκεντρωμένη και μεγαλύτερη παραγωγή. Yπάρχουν, επίσης, ποικιλίες με μωβ κεφαλές, εκτός από πράσινες, που είναι ανθεκτικότερες σε διακυμάνσεις θερμοκρασιών.

 

Σε τι αποστάσεις φυτεύεται το μπρόκολο;

 

Kαταρχήν, αν θέλουμε να δημιουργήσουμε φυτά μπρόκολου από σπόρο, θα χρειαστούμε 6-7 βδομάδες μέχρι να τα μεταφυτέψουμε στις οριστικές θέσεις. Ιδανικές θερμοκρασίες για το φύτρωμα του σπόρου και την ανάπτυξη των φυτών είναι 20-25 βαθμοί Κελσίου. Εναλλακτικά, μπορούμε να προμηθευτούμε έτοιμα φυτά μπρόκολου από φυτώρια ή από γεωπονικά καταστήματα. Κατά τη μεταφύτευση, οι κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης για τα μπρόκολα είναι σε σειρές που απέχουν μεταξύ τους 70-80 εκατοστά ενώ η απόσταση μεταξύ των φυτών είναι 40-50 εκατοστά. Η μεταφύτευση του μπρόκολου γίνεται από τις αρχές Αυγούστου μέχρι τα τέλη Οκτώβρη ανάλογα την ποικιλία και τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής φύτευσης.

 

Τι συνθήκες εδάφους και θερμοκρασίας χρειάζεται το μπρόκολο;

 

Το μπρόκολο σίγουρα δεν είναι πολύ… «καλοκαιρινός τύπος»! Είναι φυτό ψυχρής εποχής και η ιδανική θερμοκρασία για την ανάπτυξή της ανθοκεφαλής είναι 15-20 βαθμοί Κελσίου. Χρειάζεται ηλιοφανείς θέσεις για να ευδοκιμήσει, ενώ σε ημισκιερές θέσεις καθυστερεί η ωρίμανση της ανθοκεφαλής. Το μπρόκολο αναπτύσσεται καλύτερα σε δροσερό και γόνιμο έδαφος με καλή αποστράγγιση, ενώ αντίθετα δεν ευδοκιμεί σε πολύ όξινα και αλκαλικά χώματα.

 

Μπορούμε να φυτέψουμε το μπρόκολο σε γλάστρα;

 

Ασφαλώς και γίνεται! Για την μεταφύτευση του μπρόκολου σε γλάστρα θα χρειαστούμε σχετικά βαθιές μεγάλες γλάστρες διαμέτρου και βάθους 25-30 εκατοστά. Επιλέγουμε για τις γλάστρες καλής ποιότητας φυτόχωμα, γόνιμο, ειδικό για κηπευτικά που να εξασφαλίζει παράλληλα καλή αποστράγγιση. Πάντως, μπορούμε να δημιουργήσουμε αυτοσχέδιο φυτόχωμα ανακατεύοντας τύρφη ως βασικό συστατικό μαζί με κομπόστ, καλοχωνεμένη κοπριά και περλίτη.Τοποθετούμε τη γλάστρα στο μπαλκόνι σε ηλιοφανές σημεία για να έχουμε καλύτερη ανάπτυξη και καρποφορία του μπρόκολου.

 

Τι απαιτήσεις σε πότισμα και λίπανση έχει το μπρόκολο;

 

Το μπρόκολο είναι λιγότερο απαιτητικό από το κουνουπίδι και το λάχανο ως προς το πότισμα. Βέβαια, όταν το πότισμα δεν επαρκεί, η ανθοκεφαλή γίνεται μικρότερη και η ποιότητα της υποβαθμίζεται. Σε συνθήκες υπερβολική υγρασίας εδάφους, το μπρόκολο είναι ευαίσθητο σε μυκητολογικές ασθένειες. Σχετικά με την λίπανση, το μπρόκολο είναι μέτρια απαιτητικό σε θρεπτικά στοιχεία. Συνιστούμε κατά την φύτευση του μπρόκολου, την ανάμιξη σβησμένης κοπριάς και μεικτού βιολογικού λιπάσματος σε αναλογία 1:1 και επαναλαμβάνουμε προσθήκη με βιολογικό λίπασμα κάθε μήνα. Πρέπει να σημειώσουμε ότι υπερβολικές ποσότητες αζωτούχου λίπανσης συντελούν στην υποβάθμιση των βλαστών και της ανθοκεφαλής του μπρόκολου.

 

Πότε συγκομίζουμε τα μπρόκολα στο λαχανόκηπο μας;

 

Συνήθως συγκομίζουμε τα μπρόκολα 2-3 μήνες μετά την μεταφύτευση τους στο χωράφι όταν οι ανθοκεφαλές είναι σφικτές, έχουν μέγεθος με διάμετρο 9-13 εκατοστών και το βάρος τους πλησιάζει τα 500 γραμμάρια. Κατά τη συγκομιδή κόβουμε μαζί και ένα τμήμα του κεντρικού βλαστού μαζί με φύλλα. Στις ποικιλίες με τα παραπούλια, μετά την κοπή της κεντρικής ανθοκεφαλής, αναπτύσσονται μικροί πλάγιοι βλαστοί που θα δώσουν νέες μικρότερες ανθοκεφαλές και θα τις συγκομίσουμε αργότερα.

 

Δες πληροφορίες και συμβουλές για τη φύτευση και περισσότερων λαχανικών φθινοπωρινής φύτευσης όπως λάχανο, κουνουπίδι, κουκιά, παντζάρι και σπανάκι.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (2)

σχολιαστής
μαρια χανδρινου 27 Σεπτεμβρίου 2017

Καλησπερα..ευχαριστουμε πολυ για τις χρησιμες πληροφοριες που μας παρεχετε..
Ηθελα να ρωτησω εαν ειναι καλη εποχη να ριξω κοπρια στα λουλουδια και στους βολβους και ποση
Ευχαριστω πολυ

Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου 30 Σεπτεμβρίου 2017

    Καλησπέρα από τα Μυστικά του Κήπου κι ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια. Σχετικά με το ερώτημα σας, θα σας πρότεινα, σταδιακά, αυτή την εποχή, να προσθέσετε λίγη κοπριά καλοχωνεμένη, στα λουλούδια και στους βολβούς για να βοηθήσετε την βλαστική τους ανάπτυξη. Ενσωματώσετε 2-3 κουταλιές ανάλογα με το μέγεθος της γλάστρας και φροντίστε να ποτίσετε άμεσα τα φυτά σας.

    Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.