εικόνα

11 καλλωπιστικά φυτά για σκιερά μέρη

11 φυτά που ανθίζουν σε σκιά

11 καλλωπιστικά φυτά για σκιερά μέρη

Όλοι λένε ότι τα φυτά θέλουν ήλιο για να ανθίσουν! Τι γίνεται όμως με μπλακόνια, αυλές και κήπους που έχουν σκια τις περισσότερες ώρες της μέρας; Κανένα πρόβλημα! Υπάρχουν αρκετά λουλούδια που μπορούν να μας χαρίσουν πλούσια ανθοφορία σε σκιερά μέρη. Ας καταρρίψουμε λοιπόν το μύθο, και ας γνωρίσουμε 11 υπέροχα φυτά που ευδοκιμούν και ανθίζουν υπό σκιά.

 

Καμέλια

 

Η καμέλια είναι ένας καλλωπιστικός θάμνος με εντυπωσιακό φύλλωμα που ανθίζει σε σκιερά μέρη και μας προσφέρει απλόχερα μονά ή διπλά λουλούδια σε λευκό, ροζέ ή κόκκινο χρώμα. Για την ακρίβεια, η καμέλια δεν αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις καθώς υποφέρει από την ζέστη και την άμεση έκθεση της στον ήλιο. Διατηρούμε σχετικά υγρό το χώμα της καμέλιας με συχνό πότισμα, καθώς οι λεπτές επιφανειακές ρίζες της καμέλιας καταπονούνται όταν ξεραίνεται το εδαφικό υπόστρωμα, ενώ ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.

 


5 μυστικά για φροντίδα καμέλιας
5 μυστικά για φροντίδα καμέλιας


 

Στεφανωτή

 

Η στεφανωτή, γνωστή ως το γιασεμί της Μαδαγασκάρης, είναι ένας αναρριχώμενος θάμνος με λευκά αρωματικά άνθη που ανθίζει ακόμη και σε σκιερά μέρη. Χρησιμοποιείται εκτεταμένα για να φτιάξουμε πέργκολες και φράχτες. Θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην στεφανωτή γιατί να της εξασφαλίσουμε προφυλαγμένη θέση από την παγωνιά και τους δυνατούς ανέμους. Η στεφανωτή έχει σημαντικές απαιτήσεις σε νερό και χρειάζεται τακτικό πότισμα. Ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού, θα χρειαστεί συμπληρωματικά διαβροχή των φύλλων της για δροσισμό, κατά το σούρουπο.

 


Στεφανωτή, αναρριχώμενο φυτό με αρωματικά άνθη
Στεφανωτή, αναρριχώμενο φυτό με αρωματικά άνθη


 

Αζαλέα

 

Η αζαλέα, το φυτό της οικογένειας των ροδόδεντρων, με τη μεγάλη καλλωπιστική αξία, ευδοκιμεί σε σκιά και μας χαρίζει πλούσια και πυκνή ανθοφορία σε διάφορους χρωματισμούς. Η αζαλέα έχει αυξημένες απαιτήσεις σε υγρασία και γι’ αυτό ποτίζουμε κάθε 2-3 μέρες, ενώ την περίοδο του καλοκαιριού θα πρέπει να την ποτίζουμε κάθε 1-2 μέρες. Στην περίπτωση που θα παρατηρήσουμε κλειστά άνθη καλό είναι να μειώσουμε τα ποτίσματα, διότι αυτό οφείλεται στην υπερβολική υγρασία.

 


Συμβουλές φροντίδας για την αζαλέα
Συμβουλές φροντίδας για την αζαλέα


 

Κυκλάμινο

 

Το κυκλάμινο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φθινοπωρινά λουλούδια που μπορούν να φυτευτούν σε σκιερά μέρη στον κήπο, αλλά και στις γλάστρες μας. Μαζί με τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου, τα πολύχρωμα άνθη των κυκλάμινων κάνουν την εμφάνιση τους. Προστατεύουμε το κυκλάμινο μας από έντονες ηλιοφάνειες και ανέμους και το κρατάμε δροσερό σε σκιερά μέρη. Αν πάλι θέλουμε να διατηρήσουμε το κυκλάμινο μέσα στο σπίτι, εξασφαλίζουμε καλά φωτισμένο και αεριζόμενο χώρο, μακριά από θερμαντικά σώματα, ενώ τα βράδια καλό είναι να το μεταφέρουμε έξω στο μπαλκόνι.

 


Συμβουλές φροντίδας για το κυκλάμινο
Συμβουλές φροντίδας για το κυκλάμινο


 

Γεράνι

 

Το γεράνι είναι από τα πιο γνωστά λουλούδια, που ανθίζουν σε σκιά, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις στην φροντίδα του. Το γεράνι είναι από τα λίγα λουλούδια που σε όποια θέση και να φυτευτούν θα ευδοκιμήσουν, θα παρατηρήσουμε όμως, ότι έχουμε μια μικρότερη ανθοφορία σε σκιερές θέσεις. Τα γεράνια είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία, ακόμη κι αν μείνουν απότιστα για μέρες. Είναι, επίσης, κατάλληλα και για παραθαλάσσιες φυτεύσεις, καθώς είναι ανθεκτικά στην αλατότητα του εδάφους, αλλά απαιτούν προστασία από τους δυνατούς παγετούς.

 


Συμβουλές φροντίδας για τα γεράνια
Συμβουλές φροντίδας για τα γεράνια


 

Ορτανσία

 

Η ορτανσία είναι εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με μεγάλα άνθη, που μας χαρίζει πλούσια ανθοφορία σε σκιερά μέρη. Ξεχωρίζει για την ποικιλία χρωμάτων που κοσμούν τα λουλούδια της και που όταν αποξηρανθούν συνεχίζουν να διατηρούν την καλλωπιστική αξία τους. Η ορτανσία αν και αγαπάει την ζέστη δεν θέλει απευθείας έντονο ηλιακό φως. Θέλει σχετικά συχνά και μικρά ποτίσματα. Ειδικότερα την εποχή του καλοκαιριού, θα απαιτηθεί συχνότερο πότισμα κάθε 1-2 μέρες.

 


Πέντε μυστικά για όμορφες ορτανσίες
Πέντε μυστικά για όμορφες ορτανσίες


 

Βιγόνια

 

Η βιγόνια ή μπιγκόνια είναι από τα αγαπημένα καλλωπιστικά φυτά που ευδοκιμούν σε σκιερά μέρη στις αυλές και τα μπαλκόνια μας. Επιλέγουμε σημείο που να είναι προστατευμένο από τον πολύ ήλιο αλλά και το κρύο. Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι οι μπιγκόνιες με τα κόκκινα λουλούδια δείχνουν να είναι πιο ανθεκτικές από αυτές με τα ροζ. Ποτίζουμε τις βιγόνιες συχνά, αλλά σε μικρές ποσότητες την εποχή της άνοιξης και την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού. Το χειμώνα περιορίζουμε κατά πολύ το νερό, καθώς το υπερβολικό πότισμα ενδέχεται να δημιουργήσει σάπισμα βλαστών στη βάση της βιγόνιας.

 


Επτά μυστικά για τη βιγόνια
Επτά μυστικά για τη βιγόνια


 

Διπλαδένια

 

Το βραζιλιάνικο γιασεμί, η διπλαδένια είναι ένα αειθαλές φυτό με εντυπωσιακά άνθη στις αποχρώσεις του κόκκινου, του λευκού και του ροζ που μας χαρίζει ανθοφορία σε σκιερά και ημισκιερά μέρη. Αν και δεν είναι το ίδιο αρωματικό με τα είδη του γιασεμιού που έχουμε συνηθίσει, η διπλαδένια ξεχωρίζει για το σχήμα των ανθέων της που μοιάζει με μικρή τρομπέτα. Αγαπάει την ζέστη δίνοντας μας συνεχή ανθοφορία το καλοκαίρι, όμως είναι αρκετά ευαίσθητη στον έντονο ήλιο που μπορεί να της δημιουργήσει εγκαύματα. Η διπλαδένια απαιτεί αρκετό και συχνό πότισμα την περίοδο του καλοκαιριού, κάθε 2-3 μέρες, για να δώσει την πλούσια ανθοφορία της, είτε είναι φυτεμένη σε γλάστρα είτε στο έδαφος.

 


Διπλαδένια, το βραζιλιάνικο γιασεμί
Διπλαδένια, το βραζιλιάνικο γιασεμί


 

Ροδόδεντρο

 

Το ροδόδεντρο, αγαπά και αυτό την δροσιά που του παρέχει ένα σκιερό μέρος, ώστε να δημιουργήσει πυκνό φύλλωμα και τα όμορφα λουλούδια του. Το ροδόδεντρο είναι αρκετά ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες, όμως η απευθείας έκθεση στον ήλιο, μπορεί να του δημιουργήσει προβλήματα. Τα χρώματα όπως και τα είδη του ροδόδεντρου έχουν τόσο μεγάλη ποικιλία που δεν ξέρεις τι να διαλέξεις! Έχει επιφανειακό ριζικό σύστημα, αγαπά την υγρασία και απαιτεί συχνό πότισμα, με την προϋπόθεση να υπάρχει καλή αποστράγγιση στο έδαφος.

 


Ροδόδεντρο, λουλούδι από τα Ιμαλάια
Ροδόδεντρο, λουλούδι από τα Ιμαλάια


 

Ρυγχόσπερμο

 

Το ρυγχόσπερμο, το αναρριχώμενο φυτό με τις βαθυπράσινες αποχρώσεις και λευκά αρωματικά άνθη μικρού μεγέθους που μοιάζουν πολύ με του γιασεμιού, ανθίζει και στην σκιά. Όταν σκεφτόμαστε να δημιουργήσουμε φράχτη στον χώρο μας με φυτά, από τις πρώτες επιλογές είναι το ρυγχόσπερμo, το οποίο μπορεί να ευδοκιμήσει και να ανθίσει σε ηλιόλουστες, σε σκιερές, αλλά και σε παραθαλλάσιες θέσεις. Το ρυγχόσπερμο είναι ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες και στην ξηρασία, απαιτεί ωστόσο συχνό πότισμα την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού. Αν έχουμε φυτεύσει το ρυγχόσπερμο σε γλάστρα, θα χρειαστεί συχνότερο πότισμα, 2 φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

 


Ρυγχόσπερμο, ένα ανθεκτικό αναρριχώμενο φυτό
Ρυγχόσπερμο, ένα ανθεκτικό αναρριχώμενο φυτό


 

Γαρδένια

 

Η γαρδένια είναι από τα πιο εντυπωσιακά καλλωπιστικά φυτά που ευδοκιμούν σε σκιερά μέρη και μας χαρίζει την ανθοφορία της, με τα υπέροχα λευκά αρωματικά λουλούδια. Η γαρδένια θέλει δροσερό ημισκιερό περιβάλλον για να ευδοκιμήσει, σε σχετικά προφυλαγμένη θέση, μακριά από ζεστούς ανέμους και δυνατούς βοριάδες. Χρειάζεται αρκετό φως για να ανθίσει, όμως η άμεση ηλιακή ακτινοβολία θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς δημιουργεί εγκαύματα στα φύλλα. Το πότισμα της γαρδένιας πρέπει να είναι τακτικό και συχνότερο την περίοδο του καλοκαιριού ενώ είναι απαραίτητο να μην περιέχει πολλά άλατα.

 


Συμβουλές φροντίδας για την γαρδένια
Συμβουλές φροντίδας για την γαρδένια


 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.