εικόνα

6 μυστικά για καλλιέργεια παντζαριού

6 μυστικά για καλλιέργεια παντζαριού

6 μυστικά για καλλιέργεια παντζαριού

Όποιος δεν τρελαίνεται για παντζαροσαλάτα, ας σηκώσει το χέρι και ας αποχωρήσει από τη συζήτηση. Απανταχού παντζαρόφιλοι, σήμερα θα μιλήσουμε για το παντζάρι, με την τραγανή σαρκώδη κόκκινη ρίζα του και θα μοιραστούμε όλα τα μυστικά για να το καλλιεργήσουμε στον κήπο μας. Σε κάποιες περιοχές το λένε και κοκκινογούλι. Τόσο νόστιμο, μα και τόσο θρεπτικό, υψηλής διατροφικής αξίας, εξαιρετική επιλογή ακόμη και για χυμό! Να σημειώσουμε βέβαια ότι κάποιοι μπαλκονάτοι φυτεύουν παντζάρι σε γλάστρα με εξαιρετικά αποτελέσματα.

 

Τι συνθήκες απαιτεί η φύτευση και καλλιέργεια παντζαριού;

 

Έχει και το παντζάρι τις ιδιαιτερότητες του. Θέλει αφράτο χώμα, χωρίς πέτρες, γόνιμο με καλή αποστράγγιση και να είναι σχετικά βαθύ. Γι’ αυτό οργώνουμε καλά το χώμα πριν τη φύτευση ή το σκάβουμε με τα χεράκια μας και ενσωματώνουμε κομπόστ, καλοχωνεμένη κοπριά και πλήρες βιολογικό λίπασμα. Και φυσικά, οι καλλιεργούμενες ποικιλίες του παντζαριού θέλουν δροσερό περιβάλλον και μακριά από ακραίες θερμοκρασίες, από τους 15°C μέχρι τους 25°C είναι μια χαρά. Σε πολύ παγωνιά ή σε πολύ ζέστη, οι ρίζες του παντζαριού δεν αναπτύσσονται σωστά και έχουμε υποβαθμισμένη παραγωγή. Δεν είμαστε για τέτοια.

 

Πώς φυτεύουμε παντζάρια και ποιες είναι οι κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης;

 

Ώρα για μεγάλες αποφάσεις. Θα φυτέψουμε σπόρο ή θα προμηθευτούμε έτοιμα φυτά από φυτώριο; Αρχικά ας πούμε για τη σπορά. Τρίβουμε τον σπόρο του παντζαριού με τα χέρια για να σπάσει το σκληρό περίβλημα και να έχουν καλύτερη φυτρωτικότητα οι σπόροι. Φυτεύουμε τους σπόρους παντζαριού σε βάθος 3-5 εκατοστά, ρίχνοντας 4-5 σπόρους, σε αποστάσεις 10 εκατοστά μεταξύ τους και σε αποστάσεις 50 εκατοστά μεταξύ των γραμμών. Όταν μεγαλώσουν λίγο τα παντζαράκια, τα αραιώνουμε και αφήνουμε 1 πατζάρι ανά δέκα εκατοστά. Είναι λίγο δύσκολο συναισθηματικά το ξερίζωμα, το καταλαβαίνω, αλλά απαραίτητο αν θέλουμε τα παντζάρια μας να μεγαλώσουν. Περισσότερες συμβουλές για τη δημιουργία σπορείου, υπάρχουν στο αναλυτικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει. Αν πάλι θέλουμε έτοιμα φυτά παντζαριού από φυτώριο, θα προμηθευτούμε ποικιλία παντζαριού τύπου Detroit, που δίνει μεγάλα στρογγυλά παντζάρια με γυαλιστερό πράσινο φύλλωμα και κατακόκκινο χρώμα σάρκας. Θα τα φυτέψουμε σε αποστάσεις φύτευσης ανά 15-20 εκατοστά μεταξύ των φυτών και 40-50 εκατοστά μεταξύ των γραμμών.

 

Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχουν τα παντζάρια;

 

Ας βουτήξουμε στα βαθιά τώρα! Κι επειδή το ριζικό σύστημα των ποικιλιών του παντζαριού είναι σχετικά βαθύ, δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό, αρκεί να έχει σταθερό πότισμα όταν στεγνώνει το χώμα. Αφήστε που ως φθινοπωρινή καλλιέργεια, υπάρχουν και οι βροχές που μας διευκολύνουν. Να πούμε όμως και λίγα λόγια για το «φαγητό» του παντζαριού. Νηστικό θα το αφήσουμε; Σχετικά λοιπόν με τη λίπανση του παντζαριού, προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας πλήρες βιολογικό λίπασμα, πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία για την καλή ανάπτυξη του φυλλώματος και την παραγωγή της σαρκώδους ρίζας κάθε 20-30 μέρες. Το βόριο ως ιχνοστοιχείο, είναι απαραίτητο για το παντζάρι, για να έχουμε καλή παραγωγή χωρίς κηλίδες και εξογκώματα.

 

Τι άλλη φροντίδα χρειάζεται η καλλιέργεια του παντζαριού;

 

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα! Το παντζάρι θέλει συχνό ξεβοτάνισμα από τα ζιζάνια, δηλαδή απομάκρυνση των ανεπιθύμητων χόρτων ειδικά την περίοδο που αναπτύσσονται τα νεαρά φυτά παντζαριού. Επίσης αφαιρούμε τα ξερά και μαραμένα φύλλα, συνήθως τα πιο χαμηλά, από το φυτό για να αναπτυχθεί καλύτερα. Κι όσο για τα έντομα που δημιουργούν προβλήματα στο παντζάρι όπως κάμπιες, μελίγκρα, λιριόμυζα και διάφορες μυκητολογικές ασθένειες, ψεκάζουμε με διάλυμα χαλκού και αλάτων λιπαρών οξέων. Για τους πιο επιμελείς, ψεκάζουμε επιλέγοντας από τις συνταγές προστασίας φυτών με φυσικά υλικά που προτείνουμε στο σχετικό μας άρθρο.

 

Ποια είναι η κατάλληλη εποχή συγκομιδής για τα παντζάρια;

 

Η συγκομιδή γίνεται συνήθως 2-3 μήνες μετά την σπορά και γι’ αυτό πρέπει να το έχουμε σημειώσει στο ημερολόγιο κηπουρικής μας. Μην μου πείτε πως δεν έχετε! Βέβαια, για κάθε ενδεχόμενο, σκάψτε ελαφρά γύρω από το φυτό και διαπιστώστε ότι η ρίζα του πατζαριού έχει φτάσει σε καλό μέγεθος με διάμετρο περίπου 5 εκατοστών. Και να μην ξεχάσω. Αν θέλουμε να αποθηκεύσουμε τα παντζάρια για λίγους μήνες, κόβουμε τα φύλλα μερικά εκατοστά πάνω από τους βλαστούς, δεν τα πλένουμε και τα διατηρούμε μέσα σε άχυρο ή άμμο σε θερμοκρασία συντήρησης ψυγείου.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια του παντζαριού;

 

Τα παντζάρια δεν είναι μοναχικοί τύποι και θέλουν παρέα! Μπορεί να γίνει συγκαλλιέργεια του παντζαριού μαζί με λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο, κρεμμυδάκι, σκόρδο και μαρούλι.

 

Δες ακόμα πώς μπορείς να καλλιεργήσεις παντζάρι σε γλάστρα, καθώς και συμβουλές για περισσότερα φθινοπωρινά κηπευτικά όπως σπανάκι, πατάτα, ραπανάκι, κουκιά, μαϊντανό και άνηθο στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.