εικόνα

Το κλάδεμα της συκιάς

Κλάδεμα συκιάς

Το κλάδεμα της συκιάς

Η συκιά αν και δεν έχει σημαντικές απαιτήσεις ως προς το κλάδεμα σε σύγκριση με άλλα καρποφόρα δέντρα, το κλάδεμα της παραμένει βασικός παράγοντας για καλή καρποφορία και παραγωγή. Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα της συκιάς είναι μέσα στο χειμώνα (Ιανουάριος-Φεβρουάριος), όταν έχουν πέσει τα φύλλα της συκιάς και το δέντρο βρίσκεται σε κατάσταση λήθαργου. Οι βασικοί τύποι κλαδέματος στη συκιά είναι το κλάδεμα διαμόρφωσης και το κλάδεμα καρποφορίας.

 

Τι περιλαμβάνει το κλάδεμα διαμόρφωσης στα νεαρά δέντρα συκιάς;
 
Το βασικό κλάδεμα διαμόρφωσης που εφαρμόζουμε στη συκιά είναι το κυπελλοειδές σχήμα που αποτελείται από ένα βασικό κορμό με ύψος περίπου ένα μέτρο από το έδαφος που διακλαδίζεται σε 4-5 κεντρικούς βραχίονες. Είναι σημαντικό το κλάδεμα διαμόρφωσης του κυπελλοειδούς σχήματος να γίνεται σταδιακά με ελαφρείς επεμβάσεις για να μπαίνει πιο γρήγορα η συκιά σε καρποφορία.

 

Τι περιλαμβάνει το κλάδεμα καρποφορίας της συκιάς;
 
Το κλάδεμα καρποφορίας της συκιάς πρέπει να είναι ελαφρύ και να γίνεται κάθε 2-3 χρόνια, καθώς η συκιά δεν αναπτύσσει πλευρικούς βλαστούς και καρποφορεί περισσότερο σε ετήσιους βλαστούς. Το κλάδεμα καρποφορίας αποσκοπεί βασικά στη διατήρηση του σχήματος και του ύψους των δένδρων, τον ικανοποιητικό φωτισμό και αερισμό στο εσωτερικό της κόμης του δέντρου, στην ανάπτυξη νέας βλάστησης και στην εξασφάλιση καλής παραγωγής. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις δίφορες ποικιλίες συκιάς που φέρουν δύο σοδειές ετησίως, δεν γίνεται σύντμηση κλάδων παρά μόνο αραίωμα ξερών και συμπλεκόμενων κλάδων, καθώς η πρώτη σοδειά καρποφορεί σε βλαστούς του προηγούμενου έτους.

 

Και ένα μυστικό για το κλάδεμα της συκιάς
 
Κατά το μήνα Μάιο γίνονται συμπληρωματικά κορφολόγημα της συκιάς, αφενός για να περιορίσουμε ενδεχόμενη έντονη βλάστηση της συκιάς που λειτουργεί ανασταλτικά στην καλή ποιότητα των καρπών καθώς και για να πρωιμίσουμε την παραγωγή.

 
Δες πληροφορίες για το κλάδεμα και άλλων καρποφόρων δένδρων που γίνονται περίπου την ίδια περίοδο με της συκιάς όπως κλάδεμα βερικοκιάς, κλάδεμα αχλαδιάς, κλάδεμα αμυγδαλιάς και κλάδεμα ροδιάς.
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (1)

σχολιαστής
Νίκος Στρίκος Φεβρουάριος 12, 2018

Κύριε Κώστα σε ευχαριστώ για της πολύ χρήσιμες πληροφορίες που μας δίνεις ,να είσαι πάντα καλά.

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.