εικόνα

Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της συκιάς

Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της συκιάς

Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της συκιάς

Οι περισσότεροι δεν κλαδεύουν τις συκιές, καθώς θεωρούν ότι η συκιά δε χρειάζεται κλάδεμα, ωστόσο δεν κάνουν και τόσο καλά! Είναι κρίμα να χάνουμε μία πλούσια παραγωγή σε σύκα, από τα πιο αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού και του φθινοπώρου, επειδή αμελήσαμε το κλάδεμα. Ίσως επειδή η καλλιέργεια της συκιάς δεν έχει σημαντικές απαιτήσεις σε φροντίδα σε σύγκριση με άλλα καρποφόρα δέντρα, ξεχνάμε το κλάδεμα που παραμένει βασικός παράγοντας για να εξασφαλίσουμε μεγάλη και υψηλής ποιότητας παραγωγή. Εξάλλου η συκιά χρειάζεται ελαφρύ κλάδεμα κάθε 2-3 χρόνια. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τις βασικές συμβουλές για το κλάδεμα της συκιάς για να απολαύσουμε πολλά νόστιμα σύκα από τον κήπο μας.

 

Πότε κλάδεύουμε τις συκιές;

 

Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα της συκιάς είναι μέσα στο χειμώνα κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου. Αυτή η περίοδος είναι κατάλληλη για να κλάδέψουμε τις συκιές μας, καθώς έχουν πέσει τα φύλλα τους και τα δέντρα βρίσκονται σε κατάσταση λήθαργου. Οι βασικοί τύποι κλαδέματος στη συκιά διαχωρίζονται σε κλάδεμα διαμόρφωσης, που γίνεται στα νεαρά δέντρα συκιάς, και σε κλάδεμα καρποφορίας που γίνεται στα μεγάλα δέντρα συκίας που βρίσκονται σε παραγωγή.

 

Πώς γίνεται το κλάδεμα στα νεαρά δέντρα συκιάς;

 

Το βασικό κλάδεμα διαμόρφωσης που γίνεται σε μικρά δεντρα συκιάς είναι το κυπελλοειδές σχήμα. Το κυπελλοειδές σχήμα κλαδέματος της συκιάς εφαρμόζεται τόσο σε ερασιτεχνικούς κήπους, όσο και σε επαγγελματικές καλλιέργειες. Διαμορφώνουμε ένα βασικό κορμό με ύψος περίπου ένος μέτρου από το έδαφος που διακλαδίζεται σε 4-5 κεντρικούς βραχίονες. Είναι σημαντικό το κλάδεμα διαμόρφωσης του κυπελλοειδούς σχήματος να γίνεται σταδιακά με ελαφριές επεμβάσεις για να μπαίνει η συκιά σε καρποφορία γρηγορότερα και να απολαμβάνουμε τους νόστιμους καρπούς της.

 
 


Πώς γίνεται το κλάδεμα καρποφορίας στις συκιές;

 

Το κλάδεμα καρποφορίας της συκιάς γίνεται κάθε 2-3 χρόνια και πρέπει να είναι ελαφρύ, καθώς η συκιά δεν αναπτύσσει πλευρικούς βλαστούς και καρποφορεί περισσότερο σε ετήσιους βλαστούς. Το κλάδεμα καρποφορίας αποσκοπεί βασικά στη διατήρηση του σχήματος και του ύψους των δένδρων, τον ικανοποιητικό φωτισμό και αερισμό στο εσωτερικό της κόμης του δέντρου, στην ανάπτυξη νέας βλάστησης και στην εξασφάλιση καλής παραγωγής. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις δίφορες ποικιλίες συκιάς που φέρουν δύο σοδειές κάθε χρόνο, δεν κονταίνουμε τους βλαστούς παρά μόνο γίνεται αραίωμα ξερών και κλαδιών που συμπλέκονται. Αυτό γίνεται, καθώς η πρώτη σοδειά καρποφορεί σε βλαστούς της προηγούμενης χρονιάς.

 


7 μυστικά για την καλλιέργεια της συκιάς
7 μυστικά για την καλλιέργεια της συκιάς


 

Κι ένα μυστικό για το κλάδεμα της συκιάς

 

Κατά τον μήνα Μάιο γίνεται συμπληρωματικά κορφολόγημα της συκιάς για να περιορίσουμε ενδεχόμενη έντονη βλάστηση που λειτουργεί ανασταλτικά στην καλή ποιότητα των καρπών. Παράλληλα, με το κορφολόγημα πετυχαίνουμε να πρωιμίσουμε την παραγωγή της συκιάς μας.

 

Περισσότερα κλαδέματα

 
Συκιά, 7 μυστικά για την καλλιέργειά της
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της ροδακινιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της ροδιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της αμυγδαλιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της βερικοκιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της αχλαδιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της μουσμουλιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της λεμονιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα καρποφορίας της ελιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα του αμπελιού
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της δαμασκηνιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της πορτοκαλιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της μανταρινιάς
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (7)

σχολιαστής
Κωνσταντατος Μακης 22 Ιουλίου 2020

καλημερα σας. Φυτεψα 100 δεντρα συκιας (gentile bianka) , τον Μαρτιο στην Κεφαλονια. Τις ποτιζω 2 φορες την εβδομαδα ,τωρα το καλοκαιρι.Ειναι καλα? ποιες αλλες ενεργειες πρεπει να κανω απο δω και περα?
ευχαριστω εκ των προτερων.

Απάντηση
    σχολιαστής
    Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 22 Ιουλίου 2020

    Καλησπέρα Μάκη. Για οργανωμένη καλλιέργεια συκιάς, θα πρέπει να απευθυνθείς σε κάποιο γεωπόνο της περιοχής σου. Είναι σημαντικο να σου δώσει αναλυτικές συμβουλές για την καινούρια καλλιέργεια της συκιάς που να είναι προσαρμοσμένη στις συνθήκες της περιοχής σου.

    Απάντηση
σχολιαστής
elaglyshmed@hamil.com 8 Απριλίου 2020

Τι να κανω με της μυκετες

Απάντηση
σχολιαστής
elaglyshmed@hamil.com 8 Απριλίου 2020

Τα σγρια χωρτα

Απάντηση
σχολιαστής
Νίκος Στρίκος 12 Φεβρουαρίου 2018

Κύριε Κώστα σε ευχαριστώ για της πολύ χρήσιμες πληροφορίες που μας δίνεις ,να είσαι πάντα καλά.

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.