εικόνα

Το κλάδεμα της συκιάς

Κλάδεμα συκιάς

Το κλάδεμα της συκιάς

Οι περισσότεροι δεν κλαδεύουν τις συκιές, αλλά μάλλον δεν κάνουν και τόσο καλά! Δεν είναι κρίμα να χάνουμε παραγωγή από τα τόσο νόστιμα σύκα επειδή δεν κλαδέψαμε; Η συκιά λοιπόν, αν και δεν έχει σημαντικές απαιτήσεις ως προς το κλάδεμα σε σύγκριση με άλλα καρποφόρα δέντρα, το κλάδεμα της παραμένει βασικός παράγοντας για καλή καρποφορία και παραγωγή. Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα της συκιάς είναι μέσα στο χειμώνα κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, όταν έχουν πέσει τα φύλλα της συκιάς και το δέντρο βρίσκεται σε κατάσταση λήθαργου. Οι βασικοί τύποι κλαδέματος στη συκιά είναι το κλάδεμα διαμόρφωσης και το κλάδεμα καρποφορίας.

 

Πώς γίνεται το κλάδεμα διαμόρφωσης στα νεαρά δέντρα συκιάς;

 

Το βασικό κλάδεμα διαμόρφωσης που εφαρμόζουμε σε μικρά δενδρύλλια συκιάς είναι το κυπελλοειδές σχήμα που αποτελείται από ένα βασικό κορμό με ύψος περίπου ένα μέτρο από το έδαφος που διακλαδίζεται σε 4-5 κεντρικούς βραχίονες. Είναι σημαντικό το κλάδεμα διαμόρφωσης του κυπελλοειδούς σχήματος να γίνεται σταδιακά με ελαφριές επεμβάσεις για να μπαίνει η συκιά σε καρποφορία γρηγορότερα.

 

Πώς γίνεται το κλάδεμα καρποφορίας στις συκιές;

 

Το κλάδεμα καρποφορίας της συκιάς πρέπει να είναι ελαφρύ και να πραγματοποιείται κάθε 2-3 χρόνια, καθώς η συκιά δεν αναπτύσσει πλευρικούς βλαστούς και καρποφορεί περισσότερο σε ετήσιους βλαστούς. Το κλάδεμα καρποφορίας αποσκοπεί βασικά στη διατήρηση του σχήματος και του ύψους των δένδρων, τον ικανοποιητικό φωτισμό και αερισμό στο εσωτερικό της κόμης του δέντρου, στην ανάπτυξη νέας βλάστησης και στην εξασφάλιση καλής παραγωγής. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις δίφορες ποικιλίες συκιάς που φέρουν δύο σοδειές ετησίως, δεν γίνεται σύντμηση κλάδων παρά μόνο αραίωμα ξερών και συμπλεκόμενων κλάδων, καθώς η πρώτη σοδειά καρποφορεί σε βλαστούς του προηγούμενου έτους.

 

Και ένα μυστικό για το κλάδεμα της συκιάς

 

Κατά τον μήνα Μάιο γίνεται συμπληρωματικά κορφολόγημα της συκιάς για να περιορίσουμε ενδεχόμενη έντονη βλάστηση που λειτουργεί ανασταλτικά στην καλή ποιότητα των καρπών. Παράλληλα, με το κορφολόγημα πετυχαίνουμε να πρωιμίσουμε την παραγωγή της συκιάς μας.

 

Περισσότερα κλαδέματα

 

Δες αναλυτικές πληροφορίες για την καλλιέργεια της συκιάς και χρήσιμες συμβουλές για το κλάδεμα περισσότερων καρποφόρων δέντρων στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει για:
 
Το κλάδεμα της ροδιάς
Το κλάδεμα της αμυγδαλιάς
Το κλάδεμα της βερικοκιάς
Το κλάδεμα της αχλαδιάς
Το κλάδεμα καρποφορίας της ελιάς
Το κλάδεμα αναγέννησης της ελιάς
Το κλάδεμα της δαμασκηνιάς
Το κλάδεμα της ροδακινιάς
Το κλάδεμα της λεμονιάς
Το κλάδεμα της πορτοκαλιάς
Το κλάδεμα της μανταρινιάς

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (1)

σχολιαστής
Νίκος Στρίκος 12 Φεβρουαρίου 2018

Κύριε Κώστα σε ευχαριστώ για της πολύ χρήσιμες πληροφορίες που μας δίνεις ,να είσαι πάντα καλά.

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.