4 μυστικά για καλλιέργεια μύρτιλου

Μύρτιλο, ένα υπέροχο superfood! Το μύρτιλο, γνωστό και ως μπλούμπερι (blueberry), είναι καρποφόρος θάμνος που δίνει εξαιρετικoύς μικρούς καρπούς που ωριμάζουν τους καλοκαιρινούς μήνες με χαρακτηριστικό μπλε χρώμα και γλυκιά γεύση. Το μύρτιλο προσαρμόζεται εύκολα στο μεσογειακό περιβάλλον και ως φυτό φτάνει σε ανάπτυξη 1-1,5 μέτρo.
Οι καρποί του θεωρούνται υπερτροφή, με υψηλή διατροφική αξία, λόγω της υψηλής περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Το μύρτιλο τρώγεται ως φρέσκος καρπός, ως αποξηραμένος, ως γαρνιτούρα σε παγωτό και γιαούρτι, καθώς επίσης μπορούμε να το πιούμε ως συμπυκνωμένο χυμό.
1. Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί η καλλιέργεια του μύρτιλου;
Το μύρτιλο θέλει δροσερό περιβάλλον, σχετικά ψυχρό, για να ευδοκιμήσει και να δώσει καλή παραγωγή. Ανάλογα με την ποικιλία, το μύρτιλο έχει μικρότερες ή μεγαλύτερες απαιτήσεις σε χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα.
Στις νότιες περιοχές της Ελλάδας, το μύρτιλο θα δυσκολευτεί την ζεστή καλοκαιρινή περίοδο με τις υψηλές θερμοκρασίες, καθώς διαθέτει λεπτό επιφανειακό ριζικό σύστημα που δεν αντέχει στην ξηρασία, τα ευαίσθητα ριζίδια του μπορούν πολύ εύκολα να ξεραθούν λόγω έλλειψης νερού.
Αν και το μύρτιλο προσαρμόζεται σε πολλά εδάφη, προτιμά ελαφρώς όξινα, που να εξασφαλίζουν καλή αποστράγγιση. Ο εμπλουτισμός του εδάφους με κοπριά και κομπόστ πριν τη φύτευση βοηθά να έχουμε καλύτερη ανάπτυξη. Φυτεύουμε το μύρτιλο περίπου στις αρχές της άνοιξης, ενώ στις νότιες περιοχές μπορεί να φυτευτεί και στα τέλη του φθινοπώρου.
Αν φυτέψουμε το μύρτιλο σε γλάστρα, η φύτευση γίνεται σχεδόν όλο τον χρόνο, αρκεί να αποφύγουμε περιόδους υπερβολικού ψύχους και ζέστης. Για τη φύτευση του μύρτιλου σε γλάστρα χρησιμοποιούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης που εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση.
2. Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η καλλιέργεια μύρτιλου;
Το μύρτιλο χρειάζεται μια ικανοποιητική υγρασία στο έδαφος σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης του, γι’ αυτό θα χρειαστεί τακτικό πότισμα. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, η συχνότητα των ποτισμάτων αυξάνεται για να εξασφαλίσουμε ότι σε καμία στιγμή δεν στεγνώνει τελείως το έδαφος. Πάντως, υπερβολικό πότισμα κατά την ανθοφορία του μύρτιλου μπορεί να προκαλέσει πτώση των ανθέων, καθώς επίσης υπερβολικό πότισμα κατά την ωρίμανση των καρπών μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα υποβάθμιση της ποιότητας.
Το μύρτιλο δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό σε λίπανση. Ενσωματώνουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα στις αρχές της άνοιξης και κάνουμε μία επανάληψη στις αρχές του καλοκαιριού για να επιτύχουμε πλούσια βλάστηση και καλή παραγωγή.
3. Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται το μύρτιλο;
Το κλάδεμα του μύρτιλου είναι μια σημαντική καλλιεργητική εργασία για να έχει η καλλιέργεια μας καλή ανάπτυξη και καρποφορία. Σε περίπτωση που αφήσουμε το μύρτιλο ακλάδευτο, η παραγωγή σταδιακά θα μειωθεί. Κατά τα πρώτα χρόνια της φύτευσης του, το μύρτιλο θέλει ελαφριά κλαδέματα που γίνονται στις αρχές της άνοιξης, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα.
Κατά το κλάδεμα καρποφορίας του, απομακρύνουμε ξερούς, ασθενικούς, μη παραγωγικούς και άρρωστους βλαστούς, έχοντας υποψη ότι το μύρτιλο καρποφορεί στους φρέσκους βλαστους. Επιλέγουμε και αφηνουμε 6-8 δυνατούς βλαστούς κεντρικούς βλαστούς του, τους οποιούς κόβουμε κατά το μισό για να αναπτυχθεί η νέα βλάστηση που θα δώσει την καρποφορία.
Το μύρτιλο πολλαπλασιάζεται με σπόρους, αλλά κυρίως με φρέσκα φυλλώδη και ξυλώδη μοσχεύματα. Τα φυλλώδη μοσχεύματα για τον πολλαπλασιασμό του μύρτιλου λαμβάνονται στις αρχές καλοκαιριού ενώ για τα ξυλώδη μοσχεύματα στις αρχές του χειμώνα. Σε κάθε περίπτωση, κατά τον πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα, χρησιμοποιούμε ορμόνη ριζοβολίας για να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας.
4. Κι ένα τελευταίο μυστικό για το μύρτιλο
Οι καρποί του μύρτιλου ωριμάζουν σταδιακά και χρειάζονται 1-1,5 μήνα για να συγκομιστούν μετά την καρπόδεση, ανάλογα και με την ποικιλία μύρτιλου. Η περίοδος της συγκομιδής του μύρτιλου γίνεται από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Καλησπέρα!
Θα ήθελα να ρωτήσω πότε βάζω δίκτυ, για προστασία απο τα πουλιά, στα μυρτιλα γλάστρας, και αν υπάρχει και εναλλακτικός τρόπος προστασίας;
Επίσης 6 ώρες πρωινός ήλιος σε βόρειο μπαλκόνι, δεν επειρεαζει τα μυρτιλα, σωστά;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Καλησπέρα Αντώνη. Μπορείς να βάζεις δίχτυ προστασίας από τα πουλιά για τα μύρτιλα στις αρχές του καλοκαιριού. Ο πρωινός ήλιος στο βόρειο μπαλκόνι είναι επαρκής για την καλλιέργεια του μύρτιλου.
Καλησπέρα! Πάρα πολύ χρήσιμες πληροφορίες σε ακόμη ένα άρθρο σας! Θα ήθελα κάποιες συμβουλές για φροντίδα του μυρτιλου σε γλάστρα.
Πήρα δύο μικρούς θάμνους-βραζιλιάνικο μυρτιλο (Vaccinium ang.) και θα ήθελα να ρωτήσω αν κάνει να τους μεταφυτεύσω σε χώμα για οξύφυλλα και πόσο περλιτη να προσθέσω; Επίσης ο φλοιός πεύκου προστατεύει απο την παγωνιά;
Σχετικά με το πότισμα κάθε πόσο ποτίζουμε τον χειμώνα;
Ακόμη, λίπασμα για οξύφυλλα κάνει; (φαντάζομαι απο άνοιξη) ;
Τέλος, διάβασα 1ο χρόνο καλο είναι να τους κλαδεψω ελαφρά και να μην αφήσω να βγουν καρποί ούτως ώστε να δυναμώσει το φυτό. Ισχύει κάτι τέτοιο;
Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!
Καλημέρα Αντώνη. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις χώμα για οξύφιλα και να προσθέσεις 10% περλίτη στο μείγμα. Μπορείς να ποτίζεις μία φορά την εβδομάδα, ανάλογα βέβαια και αν στεγνώνει η γλάστρα. Λίπασμα μπορείς να ξεκινήσεις να βάζεις στις αρχές της άνοιξης.
Θέλω να ρωτήσω το μύρτιλο που είναι μικρό θάμνος έχει μαύρες κιλίδες στα φύλλα έχει βλαστούς με φύλλα υγιεί και έχει ξερά με καφέ μπουμπούκια το ph δεν πέφτει είναι στο 7 έχω βάλει χώμα για οξύφυλλα ποτίζω με φιλτραρισμένο νερό.Πρέπει να αφαιρεθούν τα φύλλα με τις κιλίδες και οι ξεροί βλαστοί; Εάν βάλω λίπασμα για οξύφυλλα θα ρίξει το ph θα βοηθήσει να βγάλει καινούργια άνθη;Το ποτίζω κάθε 3 μέρες ξερένετε το χώμα γρήγορα και αρκεί το ψέκασμα με θειασβέστειο χαλκού;
Καλησπέρα Δημήτρη. Αφαίρεσε τα φύλλα με κηλίδες και τους ξερούς βλαστούς, βάλε λίπασμα για οξύφιλλα και πότιζε κάθε 2-3 μέρες αυτή την περίοδο. Αρκεί ο ψεκασμός με θειασβέστιο χαλκού.
ηθελα να σασ ρωτησω αν πρεπει να τοποθετησω την γλαστρα σε σκια και οχι στον ηλιο και επισης τι οργανικο λιπασμα θα μπορουσα να βαλω γιατι ειναι καχεκτικο και καθε ποτε . ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ .
Καλησπέρα Ελευθερία. Μπορείς να τοποθετήσεις την γλάστρα σε ημισκιερό σημείο και να βάζεις πλήρες οργανικό λίπασμα με αρκετή περιεκτικότητα σε άζωτο.
Θέλω να ρωτήσω το μύρτιλλο έχει καφέ φύλλα και μπουμπούκια προς μαύρα διάβασα ότι θέλει πότισμα γιατί ανανεώνει τις ρίζες του πρέπει να ποτίζω 2 φορές την εβδομάδα; Θα ψεκασω και με θειασβέστειο αν βοηθάει εάν έχει μύκητα μπορεί να επανέλθει;
Καλημέρα Δημήτρη. Μπορείς να το ποτίζεις 2 φορές τη βδομάδα και να ψεκάσεις με διάλυμα θειασβέστιου για να τα προστατεύσεις από μυκητολογικές ασθένειες.
Καλησπέρα σας Κύριε Λιονουδακη,
Θα ηθελα να επικοινωνήσω μαζι σας σχετικά με την καλλιέργεια Κρανιάς, διότι διαβασα τα άρθρα σας για τις υπόλοιπες εναλλακτικές καλλιέργειες και τα βρηκα πολυ στοχευμένα.
Εαν θέλετε κ εχετε χρόνο, στειλτε μου ενα μειλ παρακαλω για να ερθουμε σε επαφή.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Με εκτίμηση
Ανδρέας
Καλησπέρα Ανδρέα και ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Σύντομα, θα έχουμε ένα αναλυτικό άρθρο για την καλλιέργεια της κρανιάς.
Καλησπέρα. Αγόρασα ένα μύρτιλο πριν δυο χρόνια. Το φυτό είχε ήδη λουλουδάκια και πράγματι την πρώτη χρονιά αν και μικρουλι καταφεραμε να δοκιμάσουμε τους καρπούς του. Το έχω φυτέψει στο χώμα, σε ηλιολουστη θέση και η περιοχή έχει αρκετή υγρασία και δροσιά ακόμα και το καλοκαίρι. Όλο το χειμώνα ήταν γυμνό -έτσι πρέπει να είναι; -και πριν δυο μήνες πρόσθεσα πριονίδι, έξτρα χώμα για οξύφυλλα και χηλικό σίδηρο. Έλεγξα το ph του εδάφους να μην είναι πάνω από 6 γιατί διάβασα ότι το συγκεκριμένο απαιτεί όξινο έδαφος. Παρόλα αυτά το φυτό δεν έχει αναπτυχθεί καθόλου και τώρα δειλά δειλά πετάει φυλαράκια. Διάβασα ότι θέλει καλό κλάδεμα αλλά είχε όλα κι ολα δυο κλαδάκια και λυπήθηκα να το κόψω. Μπορώ να κάνω κάτι να το βοηθήσω να αναπτυχθεί περισσότερο; Να του αλλάξω θέση; Έχω κάνει κάτι λάθος με τα χώματα και τη λίπανσή του; Ή πρέπει απλά να αφήσω να μεγαλώσει; Σας ευχαριστώ πολύ
Καλησπέρα Βανεσσα. Το μύρτιλο είναι φυλλοβόλς καρποφόρος θάμνος που χάνει το φύλλωμα του το χειμώνα. Μην ανησυχείς, μέσα στην άνοιξη θα αναβλαστήσει. Καλά έκανες να μην το κλάδέψεις την πρώτη χρονιά. Πρόσθεσε βιολογικό λίπασμα όπως προτείνουμε στο άρθρο μας και όλα καλά θα πάνε και το μύρτιλο θα σου χαρίσει φέτος καρποφορία. Λϊγη υπομονή!