Μύρτιλο, συμβουλές για φύτευση και καλλιέργεια

μυρτιλο φυτευση καλλιεργεια

Το μύρτιλο είναι ένας καρποφόρος θάμνος που δίνει μικρούς καρπούς με έντονο μπλε χρώμα και μοναδική γεύση.

Γνωστό και με την ονομασία μπλούμπερι (blueberry), το μύρτιλο αναπτύσσεται σε ύψος 1-2 μέτρων και δημιουργεί πλούσια βλάστηση. Πρόκειται για ένα φυλλοβόλο θάμνο που την περίοδο του χειμώνα χάνει τα φύλλα του.

Οι καρποί του μύρτιλου ωριμάζουν τους καλοκαιρινούς μήνες και θεωρούνται υπερτροφή (superfood) με ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία μας, καθώς διαθέτουν υψηλή διατροφική αξία και αποτελούν πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών.

Τα μύρτιλα τρώγονται φρέσκα ή αποξηραμένα, ως γαρνιτούρα σε παγωτό και γιαούρτι, καθώς επίσης χρησιμοποιούνται σε συμπυκνωμένους χυμούς.

Το μύρτιλο ανήκει στην ίδια οικογένεια φυτών με το ρείκι και είναι κατάλληλο για φύτευση σε περιοχές με μεσογειακό κλίμα, όπως επίσης το βατόμουρο, το φραγκοστάφυλο, το λαγοκέρασο, η αρώνια, το σμέουρο, το γκότζι μπέρι και το ιπποφαές.

Ας δούμε αναλυτικά που μπορούμε να φυτέψουμε μύρτιλα και τι φροντίδα η καλλιέργεια τους για να απολαμβάνουμε τους νόστιμους και λαχταριστούς καρπούς του από τον κήπο μας.

Διαφήμιση

1. Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες μύρτιλου

Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες μύρτιλου για να φυτέψουμε με διαφορετικό μέγεθος καρπού και περισσότερο ή λιγότερο γλυκιά γεύση. Ορισμένες ποικιλίες είναι καταλληλότερες για βόρειες περιοχές και άλλες είναι περισσότερο ανθεκτικές σε θερμό κλίμα.

Οι πιο γνωστές ποικιλίες μύρτιλου που καλλιεργούνται στη χώρα μας είναι οι εξής:

  • Ποικιλία μύρτιλου Chandler: Παραγωγική ποικιλία γρήγορης ανάπτυξης, ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες, κατάλληλη για βόρεια Ελλάδα, με μεγάλους καρπούς που ωριμάζουν σταδιακά την περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου.
  • Ποικιλία μύρτιλου Bluecrop: Αρκετά παραγωγική ποικιλία που φτάνει σε ύψος τα 2 μέτρα, πολύ ανθεκτική στο κρύο και τις δυσμενείς συνθήκες, κατάλληλη για βόρεια Ελλάδα, σχηματίζει καρπούς ανοιχτού μπλε χρώματος που ωριμάζουν τον Αύγουστο, σχετικά πιο ξινοί από τις άλλες ποικιλίες.
  • Ποικιλία μύρτιλου Darrow: Παραγωγική ποικιλία που φτάνει σε ύψος το 1,5 – 2 μέτρων, με μεγάλο μέγεθος καρπών, ανθεκτική στο κρύο, κατάλληλη για βόρεια Ελλάδα με μεγάλους καρπούς που ωριμάζουν τέλη Αυγούστου.
  • Ποικιλία μύρτιλου Star: Παραγωγική ποικιλία, κατάλληλη για το ζεστό κλίμα της νότιας Ελλάδας, μέτριας ανάπτυξης, με μεγάλα και γλυκά μούρα που ωριμάζουν την περίοδο Ιουνίου – Ιουλίου.
  • Ποικιλία μύρτιλου Biloxi: Ποικιλία παραγωγική που σχηματίζει με μέτριου μεγέθους καρπούς που ωριμάζουν την περίοδο Ιουλίου και Αύγουστου, κατάλληλη για τα θερμά κλίματα της νότιας Ελλάδας.

2. Που μπορούμε να φυτέψουμε μύρτιλα και τι συνθήκες ευδοκιμεί η καλλιέργεια του μύρτιλου;

Το μύρτιλο θέλει δροσερό περιβάλλον, σχετικά ψυχρό, για να ευδοκιμήσει και να δώσει καλή παραγωγή. Ανάλογα την ποικιλία, τα μύρτιλα έχουν μικρότερες ή μεγαλύτερες απαιτήσεις σε χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα.

Στις νότιες περιοχές της Ελλάδας, το μύρτιλο θα δυσκολευτεί την ζεστή καλοκαιρινή περίοδο στις υψηλές θερμοκρασίες, καθώς διαθέτει λεπτό επιφανειακό ριζικό σύστημα που δεν αντέχει στην ξηρασία. Τα ευαίσθητα ριζίδια του μπορούν πολύ εύκολα να ξεραθούν λόγω έλλειψης νερού.

Αν και το μύρτιλο προσαρμόζεται σε πολλά εδάφη, προτιμά ελαφρώς όξινα, που να εξασφαλίζουν καλή αποστράγγιση.

Πριν την καλλιέργεια, ο εμπλουτισμός του εδάφους με κοπριά και κομπόστ βοηθάει στη δημιουργία δυνατού ριζικού συστήματος, ώστε να έχουμε καλύτερη ανάπτυξη.

Εδαφοβελτιωτικά υλικά στον κήπο
Εδαφοβελτιωτικά υλικά για βελτίωση φυσικών ιδιοτήτων του εδάφους

3. Ποια εποχή φυτεύουμε το μύρτιλο και σε τι αποστάσεις;

Φυτεύουμε το μύρτιλο μέσα στην άνοιξη, την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου, αφού περάσουν οι τελευταίες παγωνιές του χειμώνα. Σε νότιες περιοχές, μπορεί να φυτευτεί και στα τέλη του φθινοπώρου.

Κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης του μύρτιλου, είναι 2 μέτρα των φυτών και 2,5 μέτρα μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Σε αυτές τις αποστάσεις φύτευσης, μέσα σε ένα στρέμμα χωραφιού μπορούν να φυτευτούν περίπου 200 φυτά μύρτιλου.

4. Μπορούμε να φυτέψουμε μύρτιλο σε γλάστρα;

Η φύτευση του μύρτιλου σε γλάστρα γίνεται σχεδόν όλο τον χρόνο, αρκεί να αποφύγουμε περιόδους υπερβολικού ψύχους και ζέστης και να επιλέξουμε ημισκιερή θέση στο μπαλκόνι, με ανατολικό ή δυτικό προσανατολισμό.

Επιλέγουμε γλάστρα σχετικά μεγάλη, διαμέτρου και ύψους τουλάχιστον 30 εκατοστών για να μπορέσει να αναπτυχθεί ικανοποιητικά το ριζικό σύστημα του φυτού.

Χρησιμοποιούμε εμπλουτισμένο φυτόχωμα με θρεπτικά συστατικά και περλίτη που εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση.

Πώς χρησιμοποιούμε τον περλίτη στην κηπουρική
Πώς χρησιμοποιούμε τον περλίτη στην κηπουρική

5. Πόσο συχνά θέλει πότισμα η καλλιέργεια του μύρτιλου;

Το μύρτιλο θέλει ικανοποιητική υγρασία στο έδαφος σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης του και χρειάζεται τακτικό πότισμα.

Τους καλοκαιρινούς μήνες, η συχνότητα των ποτισμάτων αυξάνεται, ειδικά σε περιοχές της νότιας Ελλάδας, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι σε καμία στιγμή δεν στεγνώνει τελείως το έδαφος.

Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς το υπερβολικό πότισμα κατά την ανθοφορία του μύρτιλου μπορεί να προκαλέσει πτώση των ανθών και μείωση της παραγωγής.

Επιπλέον, το υπερβολικό πότισμα στο στάδιο της ωρίμανσης των καρπών μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα σημαντική υποβάθμιση της ποιότητας.

6. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στο μύρτιλο;

Το μύρτιλο έχει πλούσια ανάπτυξη και δίνει ικανοποιητική παραγωγή καρπών, χωρίς να είναι ιδιαίτερα απαιτητικό σε λίπανση.

Ενσωματώνουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα στις αρχές της άνοιξης και κάνουμε μία επανάληψη στις αρχές του καλοκαιριού για να τονώσουμε τη βλάστηση των φυτών, να αυξήσουμε την παραγωγή και να ενισχύσουμε τη γεύση των μύρτιλων.

λιπασματα κατηγοριες ειδη και πως επιλεγουμε
Λίπασμα: Κατηγορίες, είδη και πώς επιλέγουμε

7. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν την καλλιέργεια του μύρτιλου;

Σε συνθήκες πυκνής φύτευσης, υγρασίας και κακού αερισμού, το μύρτιλο μπορεί να προσβληθεί από διάφορες μυκητολογικές ασθένειες όπως ο βοτρύτης και το ωίδιο. Για να αντιμετωπίσουμε τις ασθένειες του μύρτιλου, ψεκάζουμε με σκεύασματα χαλκού και με βρέξιμο θειάφι.

Για την καταπολέμηση διαφόρων εντόμων και ακάρεων, όπως ο θρίπας και ο τετράνυχος που προσβάλλουν το μύρτιλο, ψεκάζουμε τα φυτά με άλατα καλίου και φυσική πυρεθρίνη που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Άλατα καλίου λιπαρών οξέων
Άλατα καλίου, τι είναι και πώς χρησιμοποιούνται στα φυτά

8. Πότε και με ποιο τρόπο κλαδεύουμε το μύρτιλο;

Το κλάδεμα του μύρτιλου είναι απαραίτητο να γίνεται κάθε χρόνο για να έχει η καλλιέργεια μας καλή ανάπτυξη και καρποφορία. Σε περίπτωση που αφήσουμε το μύρτιλο ακλάδευτο, η παραγωγή σταδιακά θα μειωθεί σημαντικά.

Κατά τα πρώτα χρόνια της φύτευσης, το μύρτιλο θέλει ελαφριά κλαδέματα που γίνονται στις αρχές της άνοιξης, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα.

Τα ενήλικα φυτά μύρτιλου κλαδεύονται στα τέλη του χειμώνα απομακρύνοντας ξερούς, ασθενικούς, μη παραγωγικούς και άρρωστους βλαστούς.

Στο κλάδεμα του μύρτιλου έχουμε πάντα υπόψη ότι το μύρτιλο καρποφορεί στους φρέσκους νεαρούς βλαστούς.

Για να αυξήσουμε την παραγωγικότητα και να βελτιώσουμε την καρποφορία, επιλέγουμε και διατηρούμε 6-8 δυνατούς βλαστούς ως κεντρικούς του φυτού, τους οποίους κόβουμε κατά το μισό για να αναπτυχθεί η καινούργια βλάστηση που θα δώσει νέα καρποφορία.

Διαφήμιση

9. Ποια εποχή ωριμάζουν τα μύρτιλα και πότε τα μαζεύουμε;

Η περίοδος της συγκομιδής του μύρτιλου είναι από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο και οι καρποί του μύρτιλου ωριμάζουν σταδιακά.

Μετά το δέσιμο των καρπών, χρειάζονται 1-1,5 μήνα για να συγκομιστούν, ανάλογα την ποικιλία μύρτιλου που καλλιεργούμε.

10. Με ποιους τρόπους γίνεται ο πολλαπλασιασμός του μύρτιλου;

Τα φυτά του μύρτιλου έχουν σχετικά υψηλή τιμή στα φυτώρια και ορισμένες φορές είναι δύσκολο να βρούμε τις ποικιλίες της αρεσκείας μας.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, να γνωρίζουμε πώς δημιουργούμε καινούργια φυτά για να έχουμε περισσότερες επιλογές σε ποικιλίες και να μπορούμε να τα πολλαπλασιάσουμε.

Το μύρτιλο μπορεί να πολλαπλασιαστεί με σπόρους, ωστόσο με αυτό τον τρόπο τα νέα φυτά καθυστερούν αρκετά να δώσουν παραγωγή. Επιπλέον, ο πολλαπλασιασμός με σπόρο δίνει φυτά με διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σχέση με το αρχικό φυτό από το οποίο πήραμε τους σπόρους.

Ο πιο πρακτικός τρόπος για να δημιουργήσουμε νέα φυτά μύρτιλου είναι ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα, δηλαδή με τμήματα βλαστών μήκους 15 εκατοστών που παίρνουμε στις αρχές καλοκαιριού (φυλλώδη μοσχεύματα) ή μέσα στο χειμώνα (ξυλώδη μοσχεύματα).

Για να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας στον πολλαπλασιασμό, πριν τη φύτευση χρησιμοποιούμε ορμόνη ριζοβολίας στη βάση του μοσχεύματος.

Στη συνέχεια, φυτεύουμε τα μοσχεύματα σε γλάστρες φυτωρίου που έχουμε γεμίσει με μίγμα τύρφης, άμμου και περλίτη σε αναλογία 1:1:1 και τα διατηρούμε σε δροσερό περιβάλλον.

Πολλαπλασιασμός φυτών με μοσχεύματα
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός φυτών με μοσχεύματα

11. Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια του μύρτιλου

Αν και η απόδοση της καλλιέργειας του μύρτιλου διαφέρει σημαντικά ανάλογα την ποικιλία και τις εδαφοκλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή που καλλιέργουμε, μία μέση απόδοση της καλλιέργειας μπορεί να φτάσει τον 1 τόνο ανά στρέμμα.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (46)

  1. Σακης
    22/10/2023

    Γεια σας θα ήθελα να μου προτείνετε μια ποικιλία μύρτιλου για το χωράφι στην βόρεια Ελλάδα συγκεκριμένα στις Σέρρες ευχαριστώ

  2. Θανάσης
    14/03/2023

    Για κεντρική Μακεδονία ποια ποικίλα είναι η καταλληλότερη να αγοράσω

  3. Κώστας
    06/03/2023

    Γεια σας,το θέμα είναι πουλάνε ό,τι να’ναι στα μαγαζιά.Εννοώ για τις ποικιλίες,που οι περισσότερες είναι ακατάλληλες για τα κλίματά μας.Ας πούμε για την Αττική(περιοχή Γλυφάδα),έχω πάρει διάφορες και το καλοκαίρι ξερένονται.Τώρα βλέπω από τη λίστα σας,ότι για θερμά κλίματα είναι κατάλληλα το star & το biloxi.Αυτά δε τα έχω βρει πουθενά.Μόνο από ξένες σελίδες.Ξέρετε σε πια αριθμητική ζώνη είμαστε;1,2,3..6,7 κλπ;

  4. Μαρία
    12/12/2022

    καλησπέρα σας! πήρα 2 γλαστρακια μυρτιλο, στο ένα απ τα 2 τα φύλλα του έχουν γίνει μωβ ενώ το άλλο είναι πράσινο μπορεί να σημαίνει κάτι αυτό;

  5. Μάριος
    12/05/2022

    Καλησπέρα. Τα μυρτιλα στο μπαλκόνι μου ενώ έβγαλαν ανθούς και ξεκίνησαν να μεγαλώνουν τα μυρτιλα (μικρές πράσινες μπαλίτσες), μερικά σαν να ξεράθηκαν πριν σχηματιστεί ο πράσινος καρπός και έπεσαν. Βρίσκονται σε βόρειοανατολικο μπαλκόνι με ηλιακή έκθεση απο τις 7 μέχρι τις 11.30. Ποτιζω 2 φορές περίπου την εβδομάδα. Πρέπει να ποτιζω περισσότερο; Θα ήταν καλύτερα να τα μεταφέρω λίγο πιο μέσα να του κτυπά ο ηλιος λιγότερο; Επίσης πρέπει να κρατάω συνεχώς υγρό το χώμα; Λίπασμα έχω βάλει μια φορά πριν 1 μήνα για οξυφυλλα.

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  6. βασιλης
    05/10/2021

    καλησπερα σας. Εχω παρει ενα σε γλστρα ,μπορω να το βαλω σε σκιερο μερος που το βαραει ο ηλιος ελαχιστα μονο το πρωι η να προτιμησω να το βαλω σε μια πιο φωτεινη μερια με ηλιο,ευχαριστω!

    • Καλημέρα Βασίλη. Αυτή την περίοδο, από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη, μπορείς να διατηρήσεις το μύρτιλο σε πιο φωτεινό μέρος, και την περίοδο του καλοκαιριού να το μεταφέρεις σε πιο σκιερό μέρος.

  7. Αντώνης
    01/07/2021

    Καλησπέρα! Θα ήθελε τις συμβουλές σας για το μυρτιλο που έχω στο μπαλκόνι.

    Είχα 3 μυρτιλα και τα 2 ξεράθηκαν, ξεκίνησαν τα φυλλα τους να γίνονται καφέ ξηρά στις άκρες, ωστόσο εκανα τα πάντα αλλα δεν άντεξαν. Έμεινε ενα τελευταίο μυρτιλο ποικιλίας “Pink lemonade” και ηδη ξεκίνησαν τα φυλλα του κάτω χαμηλά να ξεραίνονται στις άκρες και γύρω γύρω. Αφαίρεσα ολα τα καφέ φυλλα ωστόσο συνεχίζει το πρόβλημα. Οταν το μεταφύτευσα, το έβαλα σε χώμα για Οξύφυλλα με αρκετό περλιτη και βερμικουλίτη για αερισμό. Ποτιζω 2 φορές την βδομάδα ελαφρά κοντά στη ρίζα για να μην κράτα πολύ νερό το χώμα. Έχει έκθεση σε πρωινό ήλιο απο τις 7 μέχρι τις 11:30. Φταίνε μήπως οι υψηλές θερμοκρασίες αυτές τις μέρες, μήπως το φιλτραρισμενο νερο της βρύσης που είναι πιο αλκαλικο;
    Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για την βοήθεια σας!

    • Καλησπέρα Αντώνη. Εξασφάλισε μία σκιερή θέση την καλοκαιρινή περίοδο για το μύρτιλο σε γλάστρα στο μπαλκόνι και ψέκασε με διάλυμα χαλκού το φύλλωμα.

  8. Αφροδίτη Π.
    05/06/2021

    Γειά σας! Θα ήθελα να φυτέψω αυτές τις μέρες κάποιο φρούτο του δάσους αποκλειστικά σε γλάστρα και σκεφτόμουν μύρτιλα ή βατόμουρα. Εσείς τι προτείνετε; Είναι αργά να φυτέψω τώρα; Ποιο από τα δύο φυτά θα ανταπεξέλθει καλύτερα σε γλάστρα, και τι μεγέθους είναι καλό να χρησιμοποιήσω; Επειδή έχω μεγάλο κήπο υπάρχει δυνατότητα να μπει σε πολλές θέσεις το φυτό και να το βλέπει ο ήλιος είτε πρωί είτε απόγευμα κλπ, τι να προτιμήσω; Περιοχή Αθήνα. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    • Καλησπέρα Αφροδίτη. Καλύτερα να φυτέψεις τα βατόμουρα σε γλάστρα που είναι πιο ανθεκτικά και να εξασφαλίσεις δροσερή θέση για τις γλάστρες με απογευματινό ήλιο.

      • Αφροδίτη Π.
        07/06/2021

        Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση θα το κάνω σύντομα!

  9. Μάριος
    04/06/2021

    Καλησπέρα!
    Τι μπορεί να είναι μικρά μαύρα έντομα σαν μικρές αράχνες που περπατάνε στα φυλλα του μυρτιλου; Πως μπορώ να τα αντιμετωπίσω;

    Ευχαριστώ πολύ!

    • Καλησπέρα Μάριε. Ψέκασε με βιολογικό σκεύασμα φυσικής πυρεθρίνης για να αντιμετωπίσεις τα έντομα στο φύλλωμα του μύρτιλου.

      • Παρασκευή Λαππα
        17/02/2024

        Καλησπέρα , μπορώ να φυτέψω στην νότια Εύβοια?

  10. Μάριος
    22/05/2021

    Καλημέρα! Μπορώ να αντιμετωπίσω μυκητολογικες ασθενείς ποτίζοντας τα μυρτιλα με διαλυμένοη γαλαζοπετρα;

    Ευχαριστώ!

    • Καλημέρα Μάριε. Μπορείς να ποτίσεις τα μύρτιλα με θειικό χαλκό (γαλαζόπετρα) για αντιμετώπιση μυκητολογικών ασθενειών ρίζας.

  11. Αντώνης
    08/05/2021

    Καλησπέρα, στα μυρτιλα που έχω στο μπαλκόνι μου ξεράθηκαν οι άκρες των φύλλων και έγιναν καφέ ενω βρήκα πάνω μικρά ασπρα έντομα και μελιγκρα. Ψεκασα με διάλυμα νερού, πράσινο σαπούνι, λίγο οινόπνευμα και ενα βιολογικό σκεύασμα με πυρεθρινη. Τα φυλλα έγιναν έτσι λόγω των εντόμων; Μπορώ να κάνω κατι αλλο;
    Ευχαριστώ πολύ για το άρθρο και την βοήθεια σας!

    • Καλημέρα Αντώνη. Κάνε ένα ελαφρύ κλάδεμα στις άκρες των βλαστών και κάνε ένα ψεκασμό ξανά με φυσική πυρεθρίνη.

      • Αντώνης
        18/05/2021

        Ευχαριστώ για τις συμβουλές! Εφάρμοσα τις οδηγίες σας αλλα τα φυλλα συνεχίζουν να ξηραίνονται και έπεσαν αρκετά.
        Πιθανως να είναι λόγω του οτι τα μεταφύτευσα σε πολύ μεγαλύτερη γλάστρα και το χώμα συγκρατεί αρκετό νερό γιατί δεν αναπτύχθηκε το ριζικό σύστημα ακόμη.

        Μπορώ να βγάλω τα μυρτιλα απο την γλάστρα με το υγρό χώμα και να τα μεταφέρω πίσω σε μικρότερη με καινούργιο στεγνό χωμα ή θα στρεσαρηστει περισσότερο το φυτό;
        Ευχαριστώ!

        • Καλημέρα Αντώνη. Μπορείς να κάνεις μεταφύτευση σε νέα γλάστρα του μύρτιλου και φρόντισε να του κάνεις ένα ελαφρύ κλάδεμα.

  12. Μάριος
    02/04/2021

    Γειά σας! Μπορώ να αντιμετωπίσω την μελιγκρα στο μυρτιλο με λίγο οινόπνευμα, τριμμένο πράσινο σαπούνι και κραμβέλαιο διαλυμένα σε νερο;
    Ευχαριστώ πολύ!

  13. Μάριος
    31/03/2021

    Καλησπέρα, έχω μεταφυτευσει τα μυρτιλα σε μεγαλύτερη γλάστρα και διαπίστωσα οτι συγκρατεί αρκετό νερό το χώμα στα πλάγια που δεν αναπτύχθηκαν ακόμη ρίζες, ενώ είχα προσθέσει και αρκετό περλιτη στο χώμα. Τι μπορώ να κάνω;
    Να μειώσω κατα πολύ τα επόμενα ποτίσματα;
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    • Καλημέρα Μάριε. Μείωσε την συχνότητα και την ποσότητα του ποτίσματος για να μειώσεις την υπερβολική υγρασία στην γλάστρα του μύρτιλου.

  14. Αντώνης
    23/02/2021

    Καλησπέρα!
    Θα ήθελα να ρωτήσω πότε βάζω δίκτυ, για προστασία απο τα πουλιά, στα μυρτιλα γλάστρας, και αν υπάρχει και εναλλακτικός τρόπος προστασίας;
    Επίσης 6 ώρες πρωινός ήλιος σε βόρειο μπαλκόνι, δεν επειρεαζει τα μυρτιλα, σωστά;

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    • Καλησπέρα Αντώνη. Μπορείς να βάζεις δίχτυ προστασίας από τα πουλιά για τα μύρτιλα στις αρχές του καλοκαιριού. Ο πρωινός ήλιος στο βόρειο μπαλκόνι είναι επαρκής για την καλλιέργεια του μύρτιλου.

  15. Αντώνης
    29/11/2020

    Καλησπέρα! Πάρα πολύ χρήσιμες πληροφορίες σε ακόμη ένα άρθρο σας! Θα ήθελα κάποιες συμβουλές για φροντίδα του μυρτιλου σε γλάστρα.

    Πήρα δύο μικρούς θάμνους-βραζιλιάνικο μυρτιλο (Vaccinium ang.) και θα ήθελα να ρωτήσω αν κάνει να τους μεταφυτεύσω σε χώμα για οξύφυλλα και πόσο περλιτη να προσθέσω; Επίσης ο φλοιός πεύκου προστατεύει απο την παγωνιά;
    Σχετικά με το πότισμα κάθε πόσο ποτίζουμε τον χειμώνα;
    Ακόμη, λίπασμα για οξύφυλλα κάνει; (φαντάζομαι απο άνοιξη) ;
    Τέλος, διάβασα 1ο χρόνο καλο είναι να τους κλαδεψω ελαφρά και να μην αφήσω να βγουν καρποί ούτως ώστε να δυναμώσει το φυτό. Ισχύει κάτι τέτοιο;
    Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

    • Καλημέρα Αντώνη. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις χώμα για οξύφιλα και να προσθέσεις 10% περλίτη στο μείγμα. Μπορείς να ποτίζεις μία φορά την εβδομάδα, ανάλογα βέβαια και αν στεγνώνει η γλάστρα. Λίπασμα μπορείς να ξεκινήσεις να βάζεις στις αρχές της άνοιξης.

  16. Δημήτρης
    12/07/2020

    Θέλω να ρωτήσω το μύρτιλο που είναι μικρό θάμνος έχει μαύρες κιλίδες στα φύλλα έχει βλαστούς με φύλλα υγιεί και έχει ξερά με καφέ μπουμπούκια το ph δεν πέφτει είναι στο 7 έχω βάλει χώμα για οξύφυλλα ποτίζω με φιλτραρισμένο νερό.Πρέπει να αφαιρεθούν τα φύλλα με τις κιλίδες και οι ξεροί βλαστοί; Εάν βάλω λίπασμα για οξύφυλλα θα ρίξει το ph θα βοηθήσει να βγάλει καινούργια άνθη;Το ποτίζω κάθε 3 μέρες ξερένετε το χώμα γρήγορα και αρκεί το ψέκασμα με θειασβέστειο χαλκού;

    • Καλησπέρα Δημήτρη. Αφαίρεσε τα φύλλα με κηλίδες και τους ξερούς βλαστούς, βάλε λίπασμα για οξύφιλλα και πότιζε κάθε 2-3 μέρες αυτή την περίοδο. Αρκεί ο ψεκασμός με θειασβέστιο χαλκού.

  17. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
    25/04/2020

    ηθελα να σασ ρωτησω αν πρεπει να τοποθετησω την γλαστρα σε σκια και οχι στον ηλιο και επισης τι οργανικο λιπασμα θα μπορουσα να βαλω γιατι ειναι καχεκτικο και καθε ποτε . ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ .

    • Καλησπέρα Ελευθερία. Μπορείς να τοποθετήσεις την γλάστρα σε ημισκιερό σημείο και να βάζεις πλήρες οργανικό λίπασμα με αρκετή περιεκτικότητα σε άζωτο.

  18. Δημήτρης
    15/03/2020

    Θέλω να ρωτήσω το μύρτιλλο έχει καφέ φύλλα και μπουμπούκια προς μαύρα διάβασα ότι θέλει πότισμα γιατί ανανεώνει τις ρίζες του πρέπει να ποτίζω 2 φορές την εβδομάδα; Θα ψεκασω και με θειασβέστειο αν βοηθάει εάν έχει μύκητα μπορεί να επανέλθει;

    • Καλημέρα Δημήτρη. Μπορείς να το ποτίζεις 2 φορές τη βδομάδα και να ψεκάσεις με διάλυμα θειασβέστιου για να τα προστατεύσεις από μυκητολογικές ασθένειες.

  19. Ανδρέας
    22/01/2020

    Καλησπέρα σας Κύριε Λιονουδακη,

    Θα ηθελα να επικοινωνήσω μαζι σας σχετικά με την καλλιέργεια Κρανιάς, διότι διαβασα τα άρθρα σας για τις υπόλοιπες εναλλακτικές καλλιέργειες και τα βρηκα πολυ στοχευμένα.

    Εαν θέλετε κ εχετε χρόνο, στειλτε μου ενα μειλ παρακαλω για να ερθουμε σε επαφή.

    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!
    Με εκτίμηση
    Ανδρέας

    • Καλησπέρα Ανδρέα και ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Σύντομα, θα έχουμε ένα αναλυτικό άρθρο για την καλλιέργεια της κρανιάς.

  20. Vanessa
    14/04/2019

    Καλησπέρα. Αγόρασα ένα μύρτιλο πριν δυο χρόνια. Το φυτό είχε ήδη λουλουδάκια και πράγματι την πρώτη χρονιά αν και μικρουλι καταφεραμε να δοκιμάσουμε τους καρπούς του. Το έχω φυτέψει στο χώμα, σε ηλιολουστη θέση και η περιοχή έχει αρκετή υγρασία και δροσιά ακόμα και το καλοκαίρι. Όλο το χειμώνα ήταν γυμνό -έτσι πρέπει να είναι; -και πριν δυο μήνες πρόσθεσα πριονίδι, έξτρα χώμα για οξύφυλλα και χηλικό σίδηρο. Έλεγξα το ph του εδάφους να μην είναι πάνω από 6 γιατί διάβασα ότι το συγκεκριμένο απαιτεί όξινο έδαφος. Παρόλα αυτά το φυτό δεν έχει αναπτυχθεί καθόλου και τώρα δειλά δειλά πετάει φυλαράκια. Διάβασα ότι θέλει καλό κλάδεμα αλλά είχε όλα κι ολα δυο κλαδάκια και λυπήθηκα να το κόψω. Μπορώ να κάνω κάτι να το βοηθήσω να αναπτυχθεί περισσότερο; Να του αλλάξω θέση; Έχω κάνει κάτι λάθος με τα χώματα και τη λίπανσή του; Ή πρέπει απλά να αφήσω να μεγαλώσει; Σας ευχαριστώ πολύ

    • Καλησπέρα Βανεσσα. Το μύρτιλο είναι φυλλοβόλς καρποφόρος θάμνος που χάνει το φύλλωμα του το χειμώνα. Μην ανησυχείς, μέσα στην άνοιξη θα αναβλαστήσει. Καλά έκανες να μην το κλάδέψεις την πρώτη χρονιά. Πρόσθεσε βιολογικό λίπασμα όπως προτείνουμε στο άρθρο μας και όλα καλά θα πάνε και το μύρτιλο θα σου χαρίσει φέτος καρποφορία. Λϊγη υπομονή!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ