Ποια δέντρα κλαδεύουμε τον χειμώνα

ποια δεντρα κλαδευουμε τον χειμωνα

Χειμώνας και είναι καιρός για κλάδεμα!

Το κλάδεμα είναι μία από τις πιο σημαντικές ετήσιες καλλιεργητικές εργασίες που βοηθάει τα καρποφόρα δέντρα να αναπτύξουν νέα βλάστηση και να δώσουν πολλούς καρπούς.

Αντίστοιχα, το κλάδεμα είναι απαραίτητο και στα καλλωπιστικά δέντρα προκειμένου να δυναμώσουν, να βγάλουν φύλλα και να μας χαρίσουν πλούσια ανθοφορία.

Όταν δεν κλαδεύουμε σωστά και στην κατάλληλη εποχή, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε διάφορα προβλήματα που μειώνουν την απόδοση των δέντρων μας.

Ο χειμώνας είναι γνωστός ως “η εποχή του κλαδέματος” και είναι εν μέρει σωστό, ωστόσο δεν κλαδεύονται όλα τα καρποφόρα και καλλωπιστικά δέντρα αυτή την περίοδο.

Ας δούμε, λοιπόν, αναλυτικά ποια δέντρα κλαδεύουμε τον χείμωνα, καθώς και χρήσιμες συμβουλές με τις βασικές αρχές για το σωστό κλάδεμα στα δέντρα.

Διαφήμιση

1. Πoια καρποφόρα δέντρα κλαδεύουμε τον χειμώνα;

Μέσα στον χειμώνα, κλαδεύουμε τα καρποφόρα δέντρα που βρίσκονται σε λήθαργο, καθώς ρίχνουν τα φύλλα τους την εποχή του φθινοπώρου.

Κατά τη διάρκεια του λήθαργου, τα φυλλοβόλα δέντρα δεν αναπτύσσουν νέα βλάστηση, εφόσον δεν κυκλοφορούν χυμοί στο εσωτερικό τους.

Στα φυλλοβόλα δέντρα συμπεριλαμβάνονται αρκετές σημαντικές καλλιέργειες όπως:

Αν καθυστερήσουμε και κλαδέψουμε τα φυλλοβόλα καρποφόρα δέντρα μέσα στην άνοιξη, ενδέχεται να παρουσιάσουν εκτεταμένη πτώση ανθέων ή μικρών καρπών, καθώς και να παρατηρήσουμε μία γενικότερη εξάντληση τους.

Αυτή την περίοδο, λοιπόν, από τον Δεκέμβριο ως τον Φεβρουάριο, είναι η κατάλληλη εποχή για να εφαρμόσουμε, ανάλογα την καλλιέργεια:

Κλάδεμα ροδιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της ροδιάς

Σε κάθε περίπτωση, μέσα στον χειμώνα, αποφεύγουμε το κλάδεμα των εσπεριδοειδών όπως το κλάδεμα της πορτοκαλιάς, το κλάδεμα της λεμονιάς και το κλάδεμα της μανταρινιάς, καθώς και το κλάδεμα υποτροπικών δέντρων όπως το κλάδεμα του αβοκάντο.

Υπάρχει, βέβαια, η εξαίρεση της καλλιέργειας της ελιάς. Αν και είναι αειθαλές δέντρο, μπορεί να γίνει το κλάδεμα της ελιάς τους χειμωνιάτικους μήνες, τουλάχιστον για τα ελαιόδεντρα που έχει ήδη συγκομιστεί ο καρπός τους.

κλαδεμα ελιας
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της ελιάς (+video)

2. Ποια καλλωπιστικά δέντρα κλαδεύουμε τον χειμώνα;

Μέσα στον χειμώνα είναι κατάλληλη εποχή για να κλαδέψουμε και τα φυλλοβόλα καλλωπιστικά δέντρα του κήπου μας για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη και την ανθοφορία τους.

Μέσα στους μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο, κλαδεύουμε μερικά υπέροχα καλλωπιστικά δέντρα του κήπου μας όπως η καλλωπιστική δαμασκηνιά, η καλλωπιστική μουριά, η ακακία Κωνσταντινουπόλεως και η μιμόζα Νίκαιας.

Διαφήμιση

3. Πώς γίνεται το κλάδεμα των δέντρων τον χειμώνα;

Η διαδικασία του κλαδέματος απαιτεί χρόνο και παρατήρηση από τον καλλιεργητή για να έχει το καλύτερο αποτέλεσμα, ενώ η τεχνική βελτιώνεται με την εμπειρία και τη γνώση ορισμένων βασικών αρχών.

Θα χρειαστούμε, βέβαια, τα κατάλληλα εργαλεία όπως ένα αλυσοπρίονο, ένα πριόνι, ένα ψαλίδι κλαδέματος, ένα τσεκούρι, ένα κονταροψάλιδο κι ένα κονταροπρίονο.

Ένα σωστό και επιτυχημένο κλάδεμα έχει δύο βασικούς στόχους:

  • Να κρατήσουμε τα δέντρα σε χαμηλό ύψος, προκειμένου να μην ψηλώνουν ανεξέλεγκτα και να κάνουμε πιο εύκολη τη συγκομιδή τους.
  • Να διατηρήσουμε το σχήμα και τη συμμετρία του δέντρου για να εξασφαλίσουμε ισόρροπο μοίρασμα της καρποφορίας και να μην έχουμε σπασίματα των βλαστών.

Κατά το κλάδεμα των δέντρων, ακολουθούμε τα εξής βήματα:

  • Αφαιρούμε ξερούς και άρρωστους βλαστούς για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη υγιούς ζωηρής βλάστησης.
  • Κλαδεύουμε βλαστούς που φεύγουν πολύ ψηλά για να ενισχύσουμε παράλληλα τη διάθεση για καρποφορία, καθώς και πλάγια κλαδιά για να μην μπλέκουν με τα άλλα δέντρα.
  • Απομακρύνουμε κλαδιά που μπλέκονται μεταξύ τους στο εσωτερικό των δέντρων για να επιτύχουμε καλύτερο αερισμό και φωτισμό.
  • Κλαδεύουμε βλαστούς που αναπτύσσονται χαμηλά καθώς δεν είναι καρποφόροι ή δυσκολεύουν την εκτέλεση των καλλιεργητικών εργασιών.
  • Αφαιρούμε τους “λαίμαργους” από τα δέντρα, δηλαδή τους χοντρούς κατακόρυφους βλαστούς στο εσωτερικό του δέντρου που δεν δίνουν καρποφορία.

Αφού ολοκληρώσουμε το κλάδεμα, λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των δέντρων:

  • Κάνουμε επάλειψη των μεγάλων τομών με ειδική πάστα κλαδέματος για να αποφύγουμε την προσβολή από ασθένειες των δέντρων.
  • Ψεκάζουμε το φύλλωμα και τους βλαστούς των δέντρων με σκεύασμα χαλκού για απολύμανση από ασθένειες.
παστα κλαδεματος και εμβολιασμου δεντρων
Τι είναι η πάστα κλαδέματος και εμβολιασμού δέντρων

4. Kι ένα μυστικό για το κλάδεμα των καρποφόρων δέντρων

Για να μειώσουμε τον κίνδυνο προσβολής από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες, αποφεύγουμε το κλάδεμα κατά τις βροχερές μέρες του χειμώνα και όταν έχει πολύ υγρασία.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (3)

  1. Petros
    20/01/2024

    Καλημερα σας και ευχαριστω για τις πληροφοριες, θα ηθελα να ρωτησω πως απολυμαινω τα εργαλεια μεταξυ των κλαδεματων απο δεντρο σε δεντρο

    • Μπορείς να βάζεις 1 κουταλιά του γλυκού χλωρίνη σε ένα λίτρο νερό και να τα απολυμαίνεις με αυτό το διάλυμα.

  2. Ιωάννα βεργή
    12/01/2024

    ο χειμωνας είναι εποχή για κλαδεμα και περιμένω την δευτερα να φτιάξει λίγο ο καιρός για να κλαδέψω τα φυλλοβολα δεντρα και φυσικά τις τριανταφυλλιές μου

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ