εικόνα

Πώς φτιάχνουμε ένα μικρό λαχανόκηπο για καλλιέργεια λαχανικών (+video)

Πώς φτιάχνουμε ένα μικρό λαχανόκηπο

Πώς φτιάχνουμε ένα μικρό λαχανόκηπο για καλλιέργεια λαχανικών (+video)

Είναι πολύ όμορφο να καλλιεργούμε τον λαχανόκηπο μας και να παράγουμε φρέσκα λαχανικά για να τα τρώμε φρέσκα ή μαγειρεμένα στην κουζίνα. Δεν χρειάζεται να έχουμε πολύ χώρο, ούτε να φυτέψουμε δεκάδες φυτά. Φτιάχνοντας ένα μικρό λαχανόκηπο έχουμε καλύτερο έλεγχο της καλλιέργειας και κάνουμε το πρώτο βήμα για να απολαύσουμε τα δικά μας λαχταριστά κηπευτικά.

 


 

Που θα δημιουργήσουμε τον λαχανόκηπο;

 

Η φύτευση του μικρού λαχανόκηπου με κηπευτικά μπορεί να γίνει στον κήπο, μπορεί να γίνει σε γλάστρες στο μπαλκόνι ή σε υπερυψωμένα παρτέρια. Η φύτευση στον κήπο προσφέρει συνήθως το πλεονέκτημα του χώρου και της αραιής φύτευσης, ενώ η φύτευση στο μπαλκόνι βοηθά στο να είμαστε κοντά στα φυτά μας και να τα φροντίζουμε πιο εύκολα. Η χρήση των υπερυψωμένων παρτεριών στο χώμα είναι μια ενδιάμεση κατάσταση ελεγχόμενης φύτευσης που προσφέρει καλή αποστράγγιση, καλλιέργεια χωρίς ανεπιθύμητα χόρτα (ζιζάνια) και εμπλουτισμό του υποστρώματος με επιθυμητά υλικά, όπως τύρφη, κοπριά και κομπόστ.

 

Τι ανοιξιάτικα κηπευτικά φυτά φυτεύουμε στον λαχανόκηπο;

 

Στο μικρό λαχανόκηπο, ο ερασιτέχνης καλλιεργητής καταρχήν θα φυτέψει ντομάτες, το σημείο αναφοράς των ανοιξιάτικων καλλιεργειών. Ιδιαίτερα, η φύτευση των ντοματινιών είναι πολύ δημοφιλής και εύκολη καλλιέργεια που δίνει καλή παραγωγή. Επίσης, μπορούμε να φυτέψουμε πιπεριές, μελιτζάνες, αγγουράκια, κολοκύθια. Το πεπόνι και το καρπούζι είναι πιο απαιτητικές καλλιέργειες και, αρχικά, για τους ερασιτέχνες καλό είναι να αποφεύγονται. Ανάμεσα από τα κηπευτικά, μπορούμε να φυτέψουμε μυρωδικά, μαϊντανό, άνηθο, κόλιαντρο και ρόκα καθώς και φρέσκο ή ξερό κρεμμύδι ανάμεσα από τα μαρούλια. Στις άκρες του λαχανόκηπου, μπορούμε να φυτέψουμε φράουλες που απλώνεται πλευρικά και δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικές σε φροντίδα.

 


Πώς προετοιμάζουμε το φυτόχωμα στο υπερυψωμένο παρτέρι;

 

Κατά τη φύτευση του μικρού λαχανόκηπου, χρησιμοποιούμε τύρφη, κομπόστ και καλοχωνεμένη κοπριά για να γίνει το χώμα πιο αφράτο. Επίσης, ενσωματώνουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα για να εμπλουτίσουμε το έδαφος με θρεπτικά συστατικά. Ειδικότερα προσθήκη ασβεστίου, βοηθά της ντομάτες, τις πιπεριές και τις μελιτζάνες να αποφεύγουμε το φαινόμενο της ξηράς κορυφής που μαυρίζουν οι καρποί στη βάση του καρπού όπως στην ντομάτα ή σε διάφορα πλευρικά σημεία όπως στην πιπεριά και τη μελιτζάνα.

 

Πώς φυτεύουμε τα κηπευτικά φυτά στον λαχανόκηπο μας;

 

Φροντίζουμε να καλλιεργούμε τα κηπευτικά μας στις κατάλληλες αποστάσεις φύτευσεις, μεταξύ των φυτών καθώς και μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Αποφεύγουμε την πυκνή φύτευση στον λαχανόκηπο για να υπαρχει καλύτερος αερισμός και να αποφεύγουμε την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών και εντομολογικών προσβολών. Φυτεύουμε τα κηπευτικά μας μας σε θέσεις που να διαθέτουν τουλάχιστον 6 ώρες έκθεση στον ήλιο με κατεύθυνση των γραμμών φύτευσης από την Ανατολή προς τη Δύση για να έχουν μεγαλύτερη ηλιοφάνεια. Επιλέγουμε να φυτέψουμε τα ψηλά φυτά, όπως τα καλαμπόκια και τα φασόλια ή τις ντομάτες από τη βορεινή πλευρά και τα χαμηλότερα προς την νότια για να μην δημιουργούνται θέματα σκίασης.

 

Πώς ποτίζουμε τα φυτά στον λαχανόκηπο;

 

Το πότισμα αποτελεί σημαντική καλλιεργητική εργασία για τα κηπευτικά μας, καθώς τα περισσότερα προβλήματα στα φυτά δημιουργούνται από υπερβολικό ή ανεπαρκές πότισμα. Η άρδευση με σταγόνες είναι το καλύτερο σύστημα ποτίσματος για τα κηπευτικά μας, είτε καλλιεργούμε στον κήπο είτε σε γλάστρες στο μπαλκόνι. Φροντίζουμε να μην ποτίζουμε υπερβολικά τα νεαρά κηπευτικά για να αποκτήσουν βαθύτερο ριζικό σύστημα και καλύτερη στήριξη. Επίσης, κατά την διάρκεια της ανθοφορίας, τα λαχανικά μας χρειάζονται επάρκεια νερού και όχι υπερβολικό πότισμα. Κατά την διάρκεια της καρποφορία των λαχανικών μας, το πότισμα γίνεται συχνότερο ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες.

 


5 μυστικά για το πότισμα του λαχανόκηπου
5 μυστικά για το πότισμα του λαχανόκηπου


 

Τι λίπανση χρειάζονται τα φυτά στον λαχανόκηπο;

 

Η καλλιέργεια των λαχανικών έχει σημαντικές απαιτήσεις σε λίπανση για να έχουμε φυτά με καλή ανάπτυξη, πλούσια καρποφορία και παραγωγή νόστιμων καρπών. Καλό είναι να χρησιμοποιούμε βιολογικά λιπάσματα όταν καλλιεργούμε τα λαχανικά μας, στο πλαίσιο της οικολογικής γεωργίας και της αειφορίας. Πέραν της βασικής λίπανσης όταν φυτεύουμε, προσθέτουμε πλήρες πλήρες βιολογικό λίπασμα κάθε 20-30 μέρες. Αποφεύγουμε την υπερβολική λίπανση με αμμωνιακά λιπάσματα μετά την καρπόδεση των λαχανικών μας γιατί υποβαθμίζεται η ποιότητα των καρπών. Στο στάδιο της καρποφορίας των κηπευτικών, επιλέγουμε βιολογικό λίπασμα πλούσιο σε κάλιο για να έχουμε νόστιμους καρπούς.

 

Πώς προστατεύουμε τα φυτά στον λαχανόκηπο;

 

Η προστασία των φυτών στο λαχανόκηπο πρέπει να γίνεται με οικολογικά μέσα φυτοπροστασίας. Το θειάφι και η θειοχαλκίνη είναι βασικά υλικά για την αντιμετώπιση των μυκητολογικών ασθενειών της ντομάτας, όπως του περονόσπορου και του ωιδίου, καθώς και του τετράνυχου. Επίσης,χρησιμοποιούμε οικολογικά σκευάσματα όπως φυσικής πυρεθρίνη και βάκιλο Θουριγγίας, για την αντιμετώπιση των εντομολογικών προσβολών στο λαχανόκηπο. Εναλλακτικά, φτιάχνουμε δικά μας σκευάσματα φυτοπροστασίας χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά όπως σαπούνι, οινόπνευμα, σκόρδο, πιπεριά καυτερή, γάλα, και πολλά άλλα. Παραδοσιακά, φυτεύονται βασιλικοί και κατιφέδες στο λαχανόκηπο για την εντομοδιωκτική τους ιδιότητα καθώς και για την προσέλκυση μελισσών που βοηθούν στην επικονίαση των φυτών.

 

Πότε συγκομίζουμε τα φυτά στον λαχανόκηπο;

 

H συγκομιδή των κηπευτικών στο λαχανόκηπο γίνεται σταδιακά. Καταρχήν, ξεκινούμε τη συγκομιδή των διάφορων μαρουλιών, του φρέσκου κρεμμυδιού και των μυρωδικών περίπου 1,5 μήνα μετά τη φύτευση ενώ για τις τομάτες, τις πιπεριές και τις μελιτζάνες θα πρέπει να περάσουν περίπου 2,5 μήνες. Συγκομίζουμε τις πρωινές ώρες για να είναι τα λαχανικά μας πιο δροσερά και πιο τραγανά, πιο αρωματικά είτε τα τρώμε φρέσκα είτε τα χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια στον λαχανόκηπο

 

Είναι σημαντικό στο λαχανόκηπο μας να φυτεύουμε λαχανικά που ταιριάζουν μεταξύ τους, καθώς η συγκαλλιέργεια φυτών προσφέρει αύξηση της παραγωγικότητας, αύξηση των ειδών που καλλιεργούμε καθώς και εξοικονόμηση νερού και λιπάσματος.

 

Δες αναλυτικές πληροφορίες για την καλλιέργεια κηπευτικών όπως ντομάτα, πιπεριά, μελιτζάνα, κολοκύθι, μαρούλι, κρεμμυδάκι, φασόλι και αγγούρι.

 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube και δες περισσότερα βίντεο με συμβουλές για τα φυτά και τον κήπο.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (14)

σχολιαστής
Γιώργος 13 Ιουλίου 2020

Βρισκόμαστε στην Ιρλανδία κι ενώ παρακολουθώ κάποιες σελίδες με πληροφορίες, τα περισσότερα πράγματα που διαθέτουν είναι βολβοί (πατάτες, καρότα, ραπανάκια κλπ). Όμως θα ήθελα να μπορέσω να καλλιεργήσω κάποια «πιο ελληνικά», όπως ντομάτες, κολοκυθάκια, πιπεριές, αγγούρια, μαρούλια.

Ποια από αυτά μπορεί να ευδοκιμήσουν σε εσωτερικό χώρο;
Ποια χρειάζονται θερμοκήπιο;
Ποια ευδοκιμούν εδώ έτσι κι αλλιώς;

Αυτή τη στιγμή έχουμε ξεκινήσει με μια ντοματιά Σαντορίνης που έχουμε μέσα και βγάζουμε εκτός όταν έχει ζέστη και ήλιο. Καλά πάει, για πρώτη χρονιά μας έχει ήδη δώσει 10-12 ντοματίνια και έχει ήδη πολλά απάνω (πράσινα).

Τι εναλλακτικές έχουμε για εδώ;

Απάντηση
σχολιαστής
Δημήτρης 20 Ιουνίου 2020

Καλησπέρα ,είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαι με το «άθλημα λαχανόκηπος», έχω φυτέψει κάποιες ντοματιές , πιπεριές , πεπόνι ,καλαμπόκι και καρπούζι , οι ντοματιές παρουσίασαν κάτι σαν κίτρινες προς άσπρες κουκίδες στα φύλλα τους και κάνα δυο φύλα ξεράθηκαν λίγο στην άκρη, κ σαν να πάει να παρουσιαστεί το πρόβλημα και στα άλλα φυτά , δεν ξέρω αν παίζει ρόλο το πότισμα ,αν τους λείπει κάτι ,είναι σχετικά μικρά γιατί τα είχα φυτέψει απο σπόρο πριν ένα μήνα περίπου, και είναι ακόμα σε γλαστράκια,δεν είναι δηλαδή σε χώμα έξω. Μήπως θα μπορούσατε εσείς να μου προτείνετε κάποια λύση ή προς ποια κατεύθυνση να κοιτάξω για την αντιμετώπιση του προβλήματος; Ευχαριστώ!

Απάντηση
σχολιαστής
Χρήστος 2 Μαΐου 2020

Καλημέρα σας και καλό μήνα. Είμαι αρχάριος και χτες θέλω να φτιάξω λαχανόκηπο 100m².
Μπορείτε να με βοηθήσετε όσον αφορά την προετοιμασία αλλά και την σπορά. Υπάρχει η δυνατότητα αυτόματου ποτίσματος. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απάντηση
σχολιαστής
Γρηγόρης 26 Απριλίου 2020

Καλησπερα σας και Χρονια πολλα. Εχω φτιαξει ενα παρτερι για λαχανικα 1,5×1×0,50. Τι θα προτεινατε να βαλω απο χωμα, λιπασμα, κοπρια ή οτιδηποτε αλλο, και σε τι αναλογια; Επισης η χρηση του γεωυφασματος θα ηταν συνετη; Ευχαριστω πολυ εκ των προτερων, περιμενω την απαντηση σας. Καλο απογευμα απο Θεσσαλονικη.

Απάντηση
σχολιαστής
Καίτη 24 Απριλίου 2020

Καλή σας μέρα.
Ήθελα να φτιάξω λαχανόκηπο αλλά στο μπαλκόνι. Θα μου ήταν πολύ βοηθητικό αν κοινοποίησετε ένα βίντεο για το πώς αυτό μπορεί να γίνει. Δεν ξέρω αν σας δυσκολευω αλλά θα χαρώ αν βρείτε την ευκαιρία να το ετοιμάσετε.
Σας ευχαριστώ πολυ!

Απάντηση
    σχολιαστής
    Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 25 Απριλίου 2020

    Καλησπέρα Καίτη. Πολύ ενδιαφέρουσα η πρόταση σου για δημιουργία βίντεο για να φτιάξουμε ένα μικ΄ρο λαχανόκηπο στο μπαλκόνι. Θα μεταφέρουμε το αίτημα σου στη δημιουργική ομάδα των Μυστικών του Κήπου που κάνει τον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό των βίντεο.

    Απάντηση
σχολιαστής
Αριστοτέλης 13 Απριλίου 2020

Συγχαρητηρια για την ωραια δουλεια που κανετε και τα ομορφα βιντεο σας

Ενδιαφερομαι να φτιαξω ενα υπερυψωμενο παρτερι στην ταρατσα μου

Ηθελα να μου απαντησετε καποιες αποριες μου

1) Το υψος του παρτεριου πρεπει να ειναι 40 ποντους αναγκαστικα η και πιο μικρο ?
2) Βαζω καποιο υφασμα μεσα στο παρτερι πριν βαλω το χωμα ? και αν ναι πως λεγεται ?
3) Για το φτιαξιμο του χωματος γραφεται χρησιμοποιουμε τύρφη, κομπόστ , καλοχωνεμένη κοπριά , βιολογικό λίπασμα και προσθήκη ασβεστίου . ολα τα παραπανω ποια ειναι η ποσοτητα ? ποσο απο το καθενα βαζω ?

Για αρχη αυτα γιατι ειμαι στο στησιμο του παρτεριου.

Ευχαριστω για το χρονο σας και αναμενω τις απαντησεις σας

Απάντηση
σχολιαστής
Άρτεμις 23 Μαρτίου 2020

Καλησπέρα σας, σας διαβάζω αλλά ακόμα έχουμε φτιάξει λίγα πράγματα στον κήπο μας! Σας ευχαριστούμε πάντως για τις τόσες πληροφορίες και την ενθάρρυνση. Έχουμε έναν μεγάλο κήπο που δεν έχουμε ακόμα αξιοποιήσει ιδιαίτερα. Θα ήθελα σε μια πλευρά να κάνουμε ένα λαχανόκηπο μαζί με τα παιδιά και να φυτέψουμε φράουλες. Και ήθελα να σας ρωτήσω με τι ξυλεία κανατε τα υπερυψωμένα παρτέρια; Επίσης ο τοίχος στα βίντεο σας από πισω έχει γίνει με παλέτες; Είναι πολύ όμορφο το σημείο αυτό του Κηπου σας.
Σας ευχαριστω, Αρτεμις

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.