εικόνα

Φτιάχνουμε κομπόστ, ένα φυσικό λίπασμα (+video)

Φτιάχνουμε κομπόστ, ένα φυσικό λίπασμα

Φτιάχνουμε κομπόστ, ένα φυσικό λίπασμα (+video)

To κομπόστ είναι ένα φυσικό προϊόν που προκύπτει από την διεργασία της κομποστοποίησης διαφόρων υπολειμμάτων της κουζίνας και του κήπου. Το κομπόστ έχει εξαιρετικές εδαφοβελτιωτικές ιδιότητες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον κήπο αλλά και στις γλάστρες μας στο μπαλκόνι ως φυσικό λίπασμα που εμπλουτίζει με θρεπτικά συστατικά το έδαφος. Ας δούμε λοιπόν τα βασικά βήματα για να φτιάξουμε το δικό μας κομπόστ στον κήπο μας, στο πλαίσιο της ανακύκλωσης, της οικολογικής καλλιέργειας και της αειφορίας.

 

 

Φτιάχνουμε αυτοσχέδιο κομποστοποιητή με ανακυκλώσιμα υλικά
 
Κατασκευάζουμε ένα αυτοσχέδιο κομποστοποιητή σε μια γωνιά του κήπου μας χρησιμοποιώντας 5 ξύλινες παλέτες. Σχηματίζουμε ένα ορθογώνιο κουτί χωρίς βάση με τις τέσσερις παλέτες και χρησιμοποιούμε την πέμπτη παλέτα για καπάκι. Σε μία από τις τέσσερις πλευρικές παλέτες, φτιάχνουμε ένα άνοιγμα 40×30 εκατοστά, με το αντίστοιχο καπάκι, για να παίρνουμε σταδιακά το κομπόστ όταν ετοιμάζεται και να το χρησιμοποιούμε στον κήπο μας. Εσωτερικά της κατασκευής, επενδύουμε πλευρικά με κάποιο ύφασμα για να συγκρατούνται καλύτερα τα υλικά του κομπόστ, ενώ στη βάση του κομποστοποιητή, τοποθετούμε άμμο για να εξασφαλίζεται περατότητα στα υγρά απόβλητα.
 
Γεμίζουμε τον κομποστοποιητή με τα κατάλληλα υλικά για κομπόστ
 
Επιλέγουμε προσεκτικά τα κατάλληλα υλικά για κομπόστ για να γεμίσουμε τον κομποστοποιητή μας. Μαζεύουμε τα φυτικά υπολείμματα της κουζίνας, φλούδες φρούτων και λαχανικών, τα κατακάθια από τον καφέ και το τσάι, καθώς και τη στάχτη από το τζάκι. Επίσης, προσθέτουμε τα χλωρά και ξερά χόρτα του κήπου, κομμένο χορτάρι από το γκαζόν, πεσμένα φύλλα από τα δέντρα και θρυμματισμένα κλαδιά. Μια καλή αναλογία φρέσκου και ξερού χορταριού για μια ομαλή κομποστοποίηση είναι 2:1. Μπορούμε να προσθέσουμε για το κομπόστ μας ακόμη και φύκια που έχουμε μαζέψει από τη θάλασσα αφού τα ξεπλύνουμε, καθώς και κοπριά αν διαθέτουμε ζώα. Αναλυτικότερα έχουμε αναφερθεί στο άρθρο με τα 10 υλικά κατάλληλα για κομπόστ.
 
Ανακατεύουμε τα υλικά κατά τη διαδικασία της κομποστοποίησης
 
Είναι πολύ σημαντικό, κατά τη διαδικασία της κομποστοποίησης, να ανακατεύουμε τα υλικά του κομπόστ κάθε 10-15 μέρες για να βελτιώνουμε τον αερισμό και να πετυχαίνουμε ομοιογένεια στη θερμοκρασία και την υγρασία του μείγματος. Αν το μείγμα του κομπόστ φαίνεται ξερό, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, προσθέτουμε νερό για να αυξήσουμε την υγρασία του. Αν είναι πολύ υγρό, σχεδόν βουρκιασμένο, συνήθως την περίοδο του χειμώνα, προσθέτουμε περισσότερα ξερά φύλλα, ροκανίδια και κοπριά για να μειώσουμε την υγρασία και να διευκολύνουμε την κομποστοποίσηση.
 
Κι ένα μυστικό για τη δημιουργία κομπόστ στον κήπο
 
Η παρουσία αρκετών γαιοσκώληκων στο κομπόστ μας, επιταχύνει τη διαδικασία της κομποστοποίησης που συνήθως διαρκεί 5-6 μήνες. Για να προσελκύσουμε γαιοσκώληκες στο κομπόστ από τον κήπο μας, βάζουμε στην βάση του κομποστοποιητή μια λεπτή στρώση από κομμάτια μήλου, αχλαδιού και μπανάνας που αποτελούν ελκυστικές τροφές για τους γαιοσκώληκες.

 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube και δες όλα τα βίντεο των Μυστικών του Κήπου.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (11)

σχολιαστής
Βασιλική 22 Ιουνίου 2019

Χαίρετε!
Και πάλι θα σας ευχαριστήσω για την χρησιμότατη σελίδα σας, είναι πολύ σημαντική η προσφορά σας!

Η ερώτηση: Λέτε ότι θέλει περίπου δύο μήνες για να είναι το κομπόστ έτοιμο. Αυτό σημαίνει ότι ρίχνουμε άπαξ τα υλικά και περιμένουμε δύο μήνες; Αν προσθέτουμε συνέχεια πώς μετράται ο χρόνος;
Επίσης, όταν προσθέτουμε νέα υλικά δεν ανακατεύουμε αμέσως, περιμένουμε τις 10-15 μέρες;

Ευχαριστώ πολύ!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 25 Ιουνίου 2019

  Καλησπέρα Βασιλική. Το ανακάτεμα γενικότερα βοηθά στην επιτάχυνση της κομποστοποίησης. Σχετικά με το χρόνο, υπολόγιζε γενικότερα ότι αν βάλεις σταδιακά σε 1-2 μήνες υλικά, ο χρόνος ξεκινά από οταν βάλεις τα τελευταία υλιικά του κομπόστ στο κομποστοποιητή σου. Βέβαια από την κάτω μεριά του κομπόστ, το κομπόστ θα έχει κομποστοποιηθεί πιο γρήγορα.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Βασιλική 30 Ιουνίου 2019

   Σας ευχαριστώ πολύ! Καλή συνέχεια, καλό καλοκαίρι!

   Απάντηση
σχολιαστής
Ευγενία 14 Μαρτίου 2019

Ο κομποστοποιητης πρέπει να έχει συγκεκριμενες διαστάσεις;

Επιπλεον, μπορω να φτιαξω κομποστοποιητη στην ταρατσα του σπιτιου μου η πρεπει να υπαρχει το χωμα του εδάφους σαν βαση;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 14 Μαρτίου 2019

  Καλησπέρα Ευγενία.
  Ο κομποστοποιητής δεν χρειάζεται να έχει συγκεκριμένες διαστάσεις αρκεί να ακολουθείς τις οδηγίες που προτείνουμε και να βάζεις μέσα τα κατάλληλα υλικά για κομπόστ. Σχετικά με τη βάση στον κομποστοποιητή, στον κήπο μας θα έχουμε χώμα αλλά στο μπαλκόνι ή την ταράτσα μας αν τον βάλουμε, θα φεύγουν υγρά από τη κομποστοποίηση κάτι που είναι πρόβλημα.Γιαυτό πορούμε στη βάση του κμποστοηποιητή να έχουμε μία στρώση άμμου πάχους 10-20 εκατοστών για να απορροφώνται τα υγρά του κομπόστ.

  Απάντηση
σχολιαστής
Μάριος 31 Μαΐου 2018

Καλημερα σας. Εδώ και δυο χρόνια χρησιμοποιώ κομποστοποιητή απο την αγορά με επιτυχία. Το πρόβλημα φέτος έιναι ότι γεμίζει με κατσαρίδες. Που αφείλεται αυτό και πως μπορώ να το αντιμετωπίσω; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 3 Ιουνίου 2018

  Προφανώς, σου βουρκιάζει το κομπόστ περισσότερο από όσο πρέπει και γι’ αυτό προσελκύει κατσαρίδες. Πρόσθεσε ξηρά φύλλα και ροκανίδια για να εξισορροπήσεις την υγρασία.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Babis Ms 16 Σεπτεμβρίου 2018

   Καλησπέρα σας,

   Στο δικό μου κομπόστ πέταξα αρκετές φλούδες απο καρπούζι/πεπόνι και βούρκωσε/μυρίζει άσχημα. Είδα αρκετές ασπρα μικρά σκουλίκια μέσα σε αυτό (μάλλον απο μύγα). Το έχω αφήσει στον ήλιο και πρόσθεσα μερικά ξερά κλαδιά. Δεν είναι τόσο υγρό αλλά συνεχίζει να έχει αρκετά μικρά σκουλίκια

   Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά από μήνες σε κηπευτικά (που θα καταναλώσω) ή δεν πρέπει ;

   Απάντηση
    σχολιαστής
    Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 16 Σεπτεμβρίου 2018

    Καλησπέρα Μπάμπη. Το μίγμα του κομπόστ πρέπει να περιέχει 1/3 υπολείμματα κουζίνας και 2/3 ξερά χόρτα του κήπου για να υπάρχει μια ισορροπία στην υγρασία αλλιώς βουρκιάζει το κομπόστ. Αν το μίγμα δουλέψει στη σωστές θερμοκρασίες τα συγκεκριμένα μικρά σκουλήκια που είναι των τροφίμων θα απομακρυνθούν.

    Απάντηση
     σχολιαστής
     Babis Ms 17 Σεπτεμβρίου 2018

     Άρα με την απομάκρυνση τους θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για κηπευτικά;

     Ναι το λάθος ήταν οτι δεν πρόσθεσα ξερά κλαδιά εξ αρχής

     Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.