εικόνα

Φτιάχνουμε κομπόστ, ένα φυσικό λίπασμα (+video)

Φτιάχνουμε κομπόστ, ένα φυσικό λίπασμα

Φτιάχνουμε κομπόστ, ένα φυσικό λίπασμα (+video)

To κομπόστ είναι ένα πολύτιμο φυσικό προϊόν που προκύπτει από την διεργασία της κομποστοποίησης διαφόρων υπολειμμάτων της κουζίνας και του κήπου. Το φθινόπωρο αποτελεί ιδανική εποχή για ξεκινήσουμε τη δημιουργία κομπόστ, καθώς έχουμε πολλά άγρια χόρτα, πεσμένα φύλλα και ξερά κλαδιά για να αξιοποιήσουμε. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι λίγος χώρος χώρος σε μία γωνιά του κήπου και τα κατάλληλα φυσικά υλικά από τον κήπο και την κουζίνα μας. Μπορούμε να φτιάξουμε κομπόστ σκάβοντας ένα βαθύ λάκκο στο χώμα όπου θα τοποθετήσουμε τα υλικά μας ή χρησιμοποιώντας ένα κάδο κομποστοποίησης. Υπάρχουν αρκετοί τύποι κομποστοποιητή που μπορούμε να προμηθευτούμε από το εμπόριο. Μπορούμε, επίσης, να φτιάξουμε δικό μας αυτοσχέδιο κάδο κομποστοποίησης με ανακυκλώσιμα υλικά, όπως για παράδειγμα χρησιμοποιώντας ξύλινες παλέτες. Στο σημερινό άρθρο θα περιγράψουμε πώς φτιάχνουμε τον δικό μας κάδο κομποστοποίησης, καθώς και τα βασικά βήματα για να φτιάξουμε κομπόστ για να βελτιώσουμε τις φυσικές ιδιότητες του χώματος και να τονώσουμε τα φυτά μας.

 


 

Πώς χρησιμοποιούμε το κομπόστ για τα φυτά του κήπου μας;

 

Το κομπόστ έχει εξαιρετικές εδαφοβελτιωτικές ιδιότητες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον κήπο και σε γλάστρες στο μπαλκόνι ως φυσικό λίπασμα που εμπλουτίζει με θρεπτικά συστατικά και οργανική ουσία το έδαφος. Το έτοιμο κομπόστ, αυτό που έχει «ωριμάσει» δηλαδή, αποτελεί ιδανικό συμπλήρωμα για το χώμα του κήπου μας κατά τη φύτευση καθώς βελτιώνει την στράγγιση, τον αερισμό καθώς και την λειτουργία των ωφέλιμων μικροοργανισμών του εδάφους. Για τον κήπο μας, μία καλή αναλογία αφράτου χώματος, καλοχωνεμένης κοπριάς και κομπόστ είναι 2:1:1 για να προσθέσουμε, προκειμένου να βελτιώσουμε το έδαφος φύτευσης και παράλληλα να δώσουμε θρεπτικά στοιχεία για την ανάπτυξη των φυτών μας. Η ενσωμάτωση του κομπόστ, μπορεί να γίνει πριν φυτέψουμε τα λαχανικά μας, τα καλλωπιστικά φυτά αλλά και τα δέντρα. Μπορούμε να φτιάξουμε ένα καλό αυτοσχέδιο μίγμα για να γεμίσουμε τις γλάστρες μας χρησιμοποιώντας αφράτο κηπόχωμα, κομπόστ και άμμο σε αναλογία 2:1:1.

 


Πώς φτιάχνουμε αυτοσχέδιο κομποστοποιητή με ξύλινες παλέτες;

 

Η διαδικασία για να φτιάξουμε τον δικό μας κάδο κομποστοποιήσης είναι σχετικά απλή, χρησιμοποιώντας 4 ξύλινες παλέτες και δύο ξύλινα καλύμματα. Για την κατασκευή του, σχηματίζουμε ένα ορθογώνιο κουτί χωρίς βάση με τις τέσσερις παλέτες και τις τοποθετούμε σε μία γωνιά του κήπου μας. Χρησιμοποιούμε ένα ελαφρύ ξύλο για να σκεπάζουμε την πάνω πλευρά του κάδου και να προσθέτουμε τα υλικά του κομπόστ μας. Σε μία από τις τέσσερις πλευρικές παλέτες, δημιουργούμε άνοιγμα 40×30 εκατοστών και φτιάχνουμε το αντίστοιχο πορτάκι για παίρνουμε σταδιακά το κομπόστ που χρησιμοποιούμε στον κήπο μας. Εσωτερικά της κατασκευής, επενδύουμε πλευρικά με γεωύφασμα για να συγκρατούνται καλύτερα τα υλικά του κομπόστ, ενώ στη βάση του κομποστοποιητή, τοποθετούμε άμμο ή λεπτό χαλίκι για να εξασφαλίζεται περατότητα στα υγρά απόβλητα. Συμπληρωματικά, για να απορροφήσουμε τις δυσάρεστες οσμές που μπορεί να δημιουργηθούν, χρησιμοποιούμε ζεόλιθο σε κόκκους στη βάση.

 

Ποια είναι τα κατάλληλα υλικά για να βάλουμε στο κομπόστ;

 

Επιλέγουμε προσεκτικά τα κατάλληλα υλικά για κομπόστ για να γεμίσουμε τον κομποστοποιητή μας. Μαζεύουμε τα φυτικά υπολείμματα της κουζίνας, φλούδες φρούτων και λαχανικών, τα κατακάθια από τον καφέ και το τσάι, καθώς και τη στάχτη από το τζάκι. Επίσης, προσθέτουμε χλωρά και ξερά χόρτα από τον κήπο, κομμένο χορτάρι από το γκαζόν, πεσμένα φύλλα από τα δέντρα και θρυμματισμένα κλαδιά. Μια καλή αναλογία φρέσκου και ξερού χορταριού για μια ομαλή κομποστοποίηση είναι 2:1. Μπορούμε να προσθέσουμε για το κομπόστ μας ακόμη και φύκια που έχουμε μαζέψει από τη θάλασσα αφού τα ξεπλύνουμε, καθώς και κοπριά αν διαθέτουμε ζώα. Αναλυτικές πληροφορίες υπάρχουν στο άρθρο με τα υλικά που χρησιμοποιούμε για κομπόστ.

 


10 υλικά κατάλληλα για κομπόστ
Ποια υλικά χρησιμοποιούμε για κομπόστ


 

Τι προσέχουμε κατά τη διαδικασία της κομποστοποίησης

 

Είναι πολύ σημαντικό, κατά τη διαδικασία της κομποστοποίησης, να ανακατεύουμε τα υλικά του κομπόστ κάθε 10 μέρες. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουμε να βελτιώνουμε τον αερισμό και να πετυχαίνουμε ομοιογένεια στη θερμοκρασία και την υγρασία του μείγματος. Αν το μείγμα του κομπόστ φαίνεται ξερό, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, προσθέτουμε νερό για να αυξήσουμε την υγρασία του και να προχωρήσει η κομποστοποίηση. Αν είναι πολύ υγρό, σχεδόν βουρκιασμένο, συνήθως την περίοδο του χειμώνα, προσθέτουμε περισσότερα ξερά φύλλα, ροκανίδια και κοπριά για να μειώσουμε την υγρασία και να διευκολύνουμε την κομποστοποίηση. H διατήρηση των κατάλληλων συνθηκών υγρασίας, θερμοκρασίας και αερισμού επιταχύνει σημαντικά τη διάρκεια της κομποστοποίησς που συνήθως διαρκεί 5-6 μήνες καθώς και την ποιότητα του παραγόμενου κομπόστ.

 

Κι ένα μυστικό για τη δημιουργία κομπόστ στον κήπο

 

Η παρουσία αρκετών γαιοσκώληκων στο κομπόστ μας, επιταχύνει σημαντικά τη διαδικασία της κομποστοποίησης. Για να προσελκύσουμε γαιοσκώληκες στο κομπόστ από τον κήπο μας, βάζουμε στην βάση του κομποστοποιητή μια λεπτή στρώση από κομμάτια μήλου, αχλαδιού και μπανάνας που αποτελούν ελκυστικές τροφές για τους γαιοσκώληκες. Εναλλακτικά μπορούμε να προμηθευτούμε γαιοσκώληκες από το εμπόριο.

 

Περισσότερα χρήσιμα άρθρα για τον κήπο

 
Ποια υλικά χρησιμοποιούμε για κομπόστ
Στάχτη, χρήσεις στον κήπο
Πώς βελτιώνουμε το χώμα, προετοιμασία εδάφους για καλλιέργεια
Ατταπουλγίτης, πώς χρησιμοποιείται σε φυτά και καλλιέργειες
Περλίτης, χρήσεις στην κηπουρική
Ζεόλιθος, χρήσεις στη γεωργία
Κοπριά, ένα οικολογικό λίπασμα
Γαιοσκώληκες για αφράτο και γόνιμο χώμα
Φύκια, ένα φυσικό λιπασμα
Χλωρή λίπανση, φυσικός εμπλουτισμός του εδάφους με θρεπτικά συστατικά
Τσουκνίδα, λίπανση και προστασία στον κήπο
Πώς επιλέγουμε φυτόχωμα
Συνηθισμένα λάθη που κάνουμε στον κήπο και πώς να τα αποφύγουμε
Πώς επιλέγουμε λίπασμα, κατηγορίες και είδη
 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube και δες περισσότερα βίντεο με συμβουλές για τα φυτά και τον κήπο.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (34)

σχολιαστής
Κατερινα 26 Σεπτεμβρίου 2020

Συγχαρητηρια για ‘ολα που μας προσφερετε.Σας συμβουλευομαι συχνα.Προσφατα σχετικα ειχα ζητησει τη βοηθεια σας για μαμουνες που υπαρχουν πληθωρα στις γλαστρες.Παρακαλ’ω μπορειτε να μου απαντησετε.Ευχαριστ’ω.

Απάντηση
σχολιαστής
ΙΩΑΝΝΗΣ 26 Σεπτεμβρίου 2020

Καλημέρα. Συγχαρητήρια για τη σελίδα σας. Έχω μερικές ερωτήσεις σχετικά με την κομποστοποίηση (σε πλαστικά δοχεία στην ταράτσα)
1) Ο καφές προσφέρει κάλιο και κάνει πιο ποιοτικό το κομπόστ μας. Εως ποιο ποσοστό μπορεί το κομποστ να περιέχει καφε; (εσπρέσο, ελληνικό, φίλτρου δεν έχει σημασία ε;)20-30-50%;
2) Όταν το κομπόστ ειναι έτοιμο, πριν ανακατευτεί με το χώμα πρέπει να αφαιρεθούν όλα τα σκουλικάκια; Αν μείνουν μερικά, καλό δεν κάνουν στο χώμα;
3) Τι χρησιμοποιείτε για να κοσκινίσετε – φιλτράρετε το τελικό προϊόν; Αν μείνει 2-3 βδομάδες και στη συνέχεια αφαιρεθούν με το χέρι οι περισσότεροι γαιοσκώληκες θα ειναι οκ;
Ευχαριστώ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 26 Σεπτεμβρίου 2020

  Καλημέρα Ιωάννη και σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια.
  1) Στο κομπόστ που θα φτιάξεις τα υπολείμματα καφέ δεν πρέπει να υπερβαίνουν σε ποσοστό το 20%.
  2) Αν τα σκουλήκια είναι χοντρά και λευκά, τα αφαιρούμε. Αν είναι οι γαιοσκώληκες που είναι στενόμακροι και καφέ, είναι πολύ ωφέλιμοι για το έδαφος. Δες εδώ το αναλυτικό άρθρο μας για τους γαιοσκώληκες.
  3) Καλύτερα να χρησιμοποιήσεις ένα μεταλλικό κόσκινο για μεγαλύτερη ευκολία.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   ΙΩΑΝΝΗΣ 26 Σεπτεμβρίου 2020

   Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. Τα πολύ μικρά ψιλά άσπρα σκουληκάκια που παρατηρώ είναι οι γαιοσκώληκες που αναπαράγονται; ή είναι σκουλίκια από μύγες λόγω της υγρασίας; Μετά από αρκετούς μήνες που το κομπόστο μου είναι σχεδόν έτοιμο, βλέπω να έχει μειωθεί ο πλυθησμός των γαιοσκώληκων και να υπάρχουν αρκετά πολύ ψιλά έντομα… είναι φυσιολογικό;

   Απάντηση
σχολιαστής
Απόστολος 30 Ιουλίου 2020

Γεια σας, φτιάχνω κομπόστ στον κήπο μου. Εκτός από φλούδια από φρουρά λαχανικά και ξερά φύλα έχω βάλει μέσα κοπριά από αιγοπρόβατα, φύκια κατακάθια καφέ και κορμό από μπανανία. Τώρα παρατήρησα ότι έχει γεμίσει το κομπόστ μου με πολλά μικρά άσπρα σκουληκάκια!ειναι επιβλαβές για το κομπόστ; Τι μπορώ να κάνω;
Ευχαριστώ

Απάντηση
σχολιαστής
Ιωαννα 24 Ιουνίου 2020

Καλησπέρα σας,πολύ χρήσιμο το σαιτ σας,ευχαριστούμε πολυ!
Η ερώτηση μου είναι,μπορούμε απλα να βάζουμε τα υπολυμματα τις κουζίνας μας σε κουβά με νερό,να τα αφήνουμε 2-3μερες να βγάλουν αυτά που είναι να βγάλουν,να το σουρώνουμε μετά και να ρίχνουμε στα φυτά μας(υγρό κομποστ ας πουμε)? Αν ναι, θέλει αραιωμα,και κάθε ποτε ποτιζουμε μ’αυτο?
Και κάτι αλλο:μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την
αλόη από την γλάστρα μας, σαν φυσικό λίπασμα,αραιωμενη σε νερό στο μπλεντερ,που έχει πολλά θρεπτικά συστατικά?
Ευχαριστώ πολυ!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 25 Ιουνίου 2020

  Καλησπέρα Ιωάννα.
  Θα πρέπει πρώτα να φτιάξεις κομπόστ από τα υπολείμματα της κουζίνας και μετά να το βάλεις σε νερό για 24 ώρες και να φτιάξεις το εκχύλισμα για να ποτίσεις τα φυτά σου. Σχετικά με τον πολτό της αλόης, δεν έχουμε στοιχεία ότι βοηθάει άμεσα τα φυτά σου. Μπορείς πάντως να το δοκιμάσεις.

  Απάντηση
σχολιαστής
Χαράλαμπος 20 Ιουνίου 2020

Καλησπέρα σας και ευχαριστούμε για τις πολύτιμες πληροφορίες που βρίσκουμε στο site σας. Αντί για ζεολιθο στη βάση του κομποστοποιητη μπορώ να χρησιμοποιήσω περλομπετό που έχω στην αποθήκη;

Απάντηση
σχολιαστής
ΑΜΑΛΙΑ 13 Φεβρουαρίου 2020

Καλημέρα κε Λιονουδάκη,
προσφατα προμηθεύτηκα κομποστοποιητη που τον τοποθέτησα στον κήπο μου. Λόγω εποχής έχουμε πολλά πορτοκάλια και λεμόνια προς κομποστοποίηση. Αυτό επηρεάζει την ποιότητα του κομποστ που θα παραχθεί;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 13 Φεβρουαρίου 2020

  Καλημέρα Αμαλία. Μπορείς να βάλεις πορτοκάλια και λεμόνια στιμμένα για κομποστοποίηση, αλλά βάλε μικρό ποσοστό, μέχρι 10%, καθώς επειδή είναι όξινα, μεγαλύτερη συγκέντρωση, θα δημιουργήσει πρόβλημα στην διαδικασία της κομποστοποίησης και θα την καθυστερήσει.

  Απάντηση
σχολιαστής
Χρήστος 9 Φεβρουαρίου 2020

Χαίρετε κύριε Λιονουδάκη,
Έχω εγκαταστήσειτον τελευταίο χρόνο έναν κομποστοποιητή στην αυλή μου, ακριβώς κάτω από μια λεμονιά. Ο κομποστοποιητής είναι ανοιχτός από κάτω.

Δεδομένου ότι τα 2/3 των υλικών που αποθέτω είναι υπολείματα από φρούτα και λαχανικά, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λεμονιά;

Απάντηση
σχολιαστής
Θοδωρής 29 Ιανουαρίου 2020

Επίσης πότε γίνεται το πρώτο ανακάτεμα του κομπόστ?Κατευθείαν μόλις συμπληρωθούν όλες οι στρώσεις?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 30 Ιανουαρίου 2020

  Καλημέρα Θοδωρή. Καλό είναι να ανακατεύεις το κομπόστ κάθε 1-2 βδομάδας ανεξάρτητα σε ποιο σημείο έχουν φτάσει οι στρώσεις. Αυτό βοηθά και επιταχύνει τη διαδικασία της κομποστοποίησης καθώς δημιουργεί καλύτερο αερισμό στο μίγμα.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΣΤΕΛΙΟΣ 6 Νοεμβρίου 2019

Καλησπερα, ελιες μπορω να ριξω στο κομποστ?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 7 Νοεμβρίου 2019

  Καλημέρα Στέλιο. Μπορείς να ρίξεις ελιές στο κομπόστ αλλά να μην είναι σε μεγάλη ποσότητα (πάνω από 10% του συνολικού όγκου) καθώς λόγω της ελαιοπεριεκτικότητας μπορεί να γίνει πολύ όξινο το μίγμα σου και να καθυστερήσει η κομποστοποίηση.

  Απάντηση
  σχολιαστής
  Θοδωρής 29 Ιανουαρίου 2020

  Καλησπέρα Κώστα,

  Έχω κάδο κομποστοποίησης εμπορίου.Η ερώτησή μου είναι πόση κοπριά πρέπει να ρίξω σε ένα κυβικό μέτρο σωρού υλικών δεδομένου ότι είναι χειμερινή περίοδος και τη χρειάζομαι για να βοηθήσω την θερμοκρασία του σωρού?

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 30 Ιανουαρίου 2020

   Καλημέρα Θοδωρή. Μπορείς να βάλεις μία ποσότητα περίπου 200 λίτρα κοπριάς, περίπου 20% του μίγματος του σωρού του κομπόστ, φροντίζοντας να το ανακατέψεις για να βοηθήσει τη θερμοκρασία και να επιταχύνει τη διαδικασία της κομποστοποίησης.

   Απάντηση
σχολιαστής
Βασιλική 22 Ιουνίου 2019

Χαίρετε!
Και πάλι θα σας ευχαριστήσω για την χρησιμότατη σελίδα σας, είναι πολύ σημαντική η προσφορά σας!

Η ερώτηση: Λέτε ότι θέλει περίπου δύο μήνες για να είναι το κομπόστ έτοιμο. Αυτό σημαίνει ότι ρίχνουμε άπαξ τα υλικά και περιμένουμε δύο μήνες; Αν προσθέτουμε συνέχεια πώς μετράται ο χρόνος;
Επίσης, όταν προσθέτουμε νέα υλικά δεν ανακατεύουμε αμέσως, περιμένουμε τις 10-15 μέρες;

Ευχαριστώ πολύ!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 25 Ιουνίου 2019

  Καλησπέρα Βασιλική. Το ανακάτεμα γενικότερα βοηθά στην επιτάχυνση της κομποστοποίησης. Σχετικά με το χρόνο, υπολόγιζε γενικότερα ότι αν βάλεις σταδιακά σε 1-2 μήνες υλικά, ο χρόνος ξεκινά από οταν βάλεις τα τελευταία υλιικά του κομπόστ στο κομποστοποιητή σου. Βέβαια από την κάτω μεριά του κομπόστ, το κομπόστ θα έχει κομποστοποιηθεί πιο γρήγορα.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Βασιλική 30 Ιουνίου 2019

   Σας ευχαριστώ πολύ! Καλή συνέχεια, καλό καλοκαίρι!

   Απάντηση
σχολιαστής
Ευγενία 14 Μαρτίου 2019

Ο κομποστοποιητης πρέπει να έχει συγκεκριμενες διαστάσεις;

Επιπλεον, μπορω να φτιαξω κομποστοποιητη στην ταρατσα του σπιτιου μου η πρεπει να υπαρχει το χωμα του εδάφους σαν βαση;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 14 Μαρτίου 2019

  Καλησπέρα Ευγενία.
  Ο κομποστοποιητής δεν χρειάζεται να έχει συγκεκριμένες διαστάσεις αρκεί να ακολουθείς τις οδηγίες που προτείνουμε και να βάζεις μέσα τα κατάλληλα υλικά για κομπόστ. Σχετικά με τη βάση στον κομποστοποιητή, στον κήπο μας θα έχουμε χώμα αλλά στο μπαλκόνι ή την ταράτσα μας αν τον βάλουμε, θα φεύγουν υγρά από τη κομποστοποίηση κάτι που είναι πρόβλημα.Γιαυτό πορούμε στη βάση του κμποστοηποιητή να έχουμε μία στρώση άμμου πάχους 10-20 εκατοστών για να απορροφώνται τα υγρά του κομπόστ.

  Απάντηση
σχολιαστής
Μάριος 31 Μαΐου 2018

Καλημερα σας. Εδώ και δυο χρόνια χρησιμοποιώ κομποστοποιητή απο την αγορά με επιτυχία. Το πρόβλημα φέτος έιναι ότι γεμίζει με κατσαρίδες. Που αφείλεται αυτό και πως μπορώ να το αντιμετωπίσω; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 3 Ιουνίου 2018

  Προφανώς, σου βουρκιάζει το κομπόστ περισσότερο από όσο πρέπει και γι’ αυτό προσελκύει κατσαρίδες. Πρόσθεσε ξηρά φύλλα και ροκανίδια για να εξισορροπήσεις την υγρασία.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Babis Ms 16 Σεπτεμβρίου 2018

   Καλησπέρα σας,

   Στο δικό μου κομπόστ πέταξα αρκετές φλούδες απο καρπούζι/πεπόνι και βούρκωσε/μυρίζει άσχημα. Είδα αρκετές ασπρα μικρά σκουλίκια μέσα σε αυτό (μάλλον απο μύγα). Το έχω αφήσει στον ήλιο και πρόσθεσα μερικά ξερά κλαδιά. Δεν είναι τόσο υγρό αλλά συνεχίζει να έχει αρκετά μικρά σκουλίκια

   Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά από μήνες σε κηπευτικά (που θα καταναλώσω) ή δεν πρέπει ;

   Απάντηση
    σχολιαστής
    Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 16 Σεπτεμβρίου 2018

    Καλησπέρα Μπάμπη. Το μίγμα του κομπόστ πρέπει να περιέχει 1/3 υπολείμματα κουζίνας και 2/3 ξερά χόρτα του κήπου για να υπάρχει μια ισορροπία στην υγρασία αλλιώς βουρκιάζει το κομπόστ. Αν το μίγμα δουλέψει στη σωστές θερμοκρασίες τα συγκεκριμένα μικρά σκουλήκια που είναι των τροφίμων θα απομακρυνθούν.

    Απάντηση
     σχολιαστής
     Babis Ms 17 Σεπτεμβρίου 2018

     Άρα με την απομάκρυνση τους θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για κηπευτικά;

     Ναι το λάθος ήταν οτι δεν πρόσθεσα ξερά κλαδιά εξ αρχής

     Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.