εικόνα

Φτιάχνουμε κομπόστ, ένα φυσικό λίπασμα (+video)

Φτιάχνουμε κομπόστ, ένα φυσικό λίπασμα

Φτιάχνουμε κομπόστ, ένα φυσικό λίπασμα (+video)

To κομπόστ είναι ένα φυσικό προϊόν που προκύπτει από την διεργασία της κομποστοποίησης διαφόρων υπολειμμάτων της κουζίνας και του κήπου. Το κομπόστ έχει εξαιρετικές εδαφοβελτιωτικές ιδιότητες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον κήπο αλλά και στις γλάστρες μας στο μπαλκόνι ως φυσικό λίπασμα που εμπλουτίζει με θρεπτικά συστατικά το έδαφος. Ας δούμε λοιπόν τα βασικά βήματα για να φτιάξουμε το δικό μας κομπόστ στον κήπο μας, στο πλαίσιο της ανακύκλωσης, της οικολογικής καλλιέργειας και της αειφορίας.

 

 

Φτιάχνουμε αυτοσχέδιο κομποστοποιητή με ανακυκλώσιμα υλικά
 
Κατασκευάζουμε ένα αυτοσχέδιο κομποστοποιητή σε μια γωνιά του κήπου μας χρησιμοποιώντας 5 ξύλινες παλέτες. Σχηματίζουμε ένα ορθογώνιο κουτί χωρίς βάση με τις τέσσερις παλέτες και χρησιμοποιούμε την πέμπτη παλέτα για καπάκι. Σε μία από τις τέσσερις πλευρικές παλέτες, φτιάχνουμε ένα άνοιγμα 40×30 εκατοστά, με το αντίστοιχο καπάκι, για να παίρνουμε σταδιακά το κομπόστ όταν ετοιμάζεται και να το χρησιμοποιούμε στον κήπο μας. Εσωτερικά της κατασκευής, επενδύουμε πλευρικά με κάποιο ύφασμα για να συγκρατούνται καλύτερα τα υλικά του κομπόστ, ενώ στη βάση του κομποστοποιητή, τοποθετούμε άμμο για να εξασφαλίζεται περατότητα στα υγρά απόβλητα.
 
Γεμίζουμε τον κομποστοποιητή με τα κατάλληλα υλικά για κομπόστ
 
Επιλέγουμε προσεκτικά τα κατάλληλα υλικά για κομπόστ για να γεμίσουμε τον κομποστοποιητή μας. Μαζεύουμε τα φυτικά υπολείμματα της κουζίνας, φλούδες φρούτων και λαχανικών, τα κατακάθια από τον καφέ και το τσάι, καθώς και τη στάχτη από το τζάκι. Επίσης, προσθέτουμε τα χλωρά και ξερά χόρτα του κήπου, κομμένο χορτάρι από το γκαζόν, πεσμένα φύλλα από τα δέντρα και θρυμματισμένα κλαδιά. Μια καλή αναλογία φρέσκου και ξερού χορταριού για μια ομαλή κομποστοποίηση είναι 2:1. Μπορούμε να προσθέσουμε για το κομπόστ μας ακόμη και φύκια που έχουμε μαζέψει από τη θάλασσα αφού τα ξεπλύνουμε, καθώς και κοπριά αν διαθέτουμε ζώα. Αναλυτικότερα έχουμε αναφερθεί στο άρθρο με τα 10 υλικά κατάλληλα για κομπόστ.
 
Ανακατεύουμε τα υλικά κατά τη διαδικασία της κομποστοποίησης
 
Είναι πολύ σημαντικό, κατά τη διαδικασία της κομποστοποίησης, να ανακατεύουμε τα υλικά του κομπόστ κάθε 10-15 μέρες για να βελτιώνουμε τον αερισμό και να πετυχαίνουμε ομοιογένεια στη θερμοκρασία και την υγρασία του μείγματος. Αν το μείγμα του κομπόστ φαίνεται ξερό, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, προσθέτουμε νερό για να αυξήσουμε την υγρασία του. Αν είναι πολύ υγρό, σχεδόν βουρκιασμένο, συνήθως την περίοδο του χειμώνα, προσθέτουμε περισσότερα ξερά φύλλα, ροκανίδια και κοπριά για να μειώσουμε την υγρασία και να διευκολύνουμε την κομποστοποίσηση.
 
Κι ένα μυστικό για τη δημιουργία κομπόστ στον κήπο
 
Η παρουσία αρκετών γαιοσκώληκων στο κομπόστ μας, επιταχύνει τη διαδικασία της κομποστοποίησης που συνήθως διαρκεί 5-6 μήνες. Για να προσελκύσουμε γαιοσκώληκες στο κομπόστ από τον κήπο μας, βάζουμε στην βάση του κομποστοποιητή μια λεπτή στρώση από κομμάτια μήλου, αχλαδιού και μπανάνας που αποτελούν ελκυστικές τροφές για τους γαιοσκώληκες.

 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube και δες όλα τα βίντεο των Μυστικών του Κήπου.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.




Πρόσφατα Σχόλια: (6)

σχολιαστής
Μάριος Μάιος 31, 2018

Καλημερα σας. Εδώ και δυο χρόνια χρησιμοποιώ κομποστοποιητή απο την αγορά με επιτυχία. Το πρόβλημα φέτος έιναι ότι γεμίζει με κατσαρίδες. Που αφείλεται αυτό και πως μπορώ να το αντιμετωπίσω; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου Ιούνιος 3, 2018

    Προφανώς, σου βουρκιάζει το κομπόστ περισσότερο από όσο πρέπει και γι’ αυτό προσελκύει κατσαρίδες. Πρόσθεσε ξηρά φύλλα και ροκανίδια για να εξισορροπήσεις την υγρασία.

    Απάντηση
      σχολιαστής
      Babis Ms Σεπτέμβριος 16, 2018

      Καλησπέρα σας,

      Στο δικό μου κομπόστ πέταξα αρκετές φλούδες απο καρπούζι/πεπόνι και βούρκωσε/μυρίζει άσχημα. Είδα αρκετές ασπρα μικρά σκουλίκια μέσα σε αυτό (μάλλον απο μύγα). Το έχω αφήσει στον ήλιο και πρόσθεσα μερικά ξερά κλαδιά. Δεν είναι τόσο υγρό αλλά συνεχίζει να έχει αρκετά μικρά σκουλίκια

      Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά από μήνες σε κηπευτικά (που θα καταναλώσω) ή δεν πρέπει ;

      Απάντηση
        σχολιαστής
        Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) Σεπτέμβριος 16, 2018

        Καλησπέρα Μπάμπη. Το μίγμα του κομπόστ πρέπει να περιέχει 1/3 υπολείμματα κουζίνας και 2/3 ξερά χόρτα του κήπου για να υπάρχει μια ισορροπία στην υγρασία αλλιώς βουρκιάζει το κομπόστ. Αν το μίγμα δουλέψει στη σωστές θερμοκρασίες τα συγκεκριμένα μικρά σκουλήκια που είναι των τροφίμων θα απομακρυνθούν.

        Απάντηση
          σχολιαστής
          Babis Ms Σεπτέμβριος 17, 2018

          Άρα με την απομάκρυνση τους θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για κηπευτικά;

          Ναι το λάθος ήταν οτι δεν πρόσθεσα ξερά κλαδιά εξ αρχής

          Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.