7 μυστικά για καλλιέργεια μουσμουλιάς

7 μυστικά για την καλλιέργεια της μουσμουλιάς

H μουσμουλιά είναι αγαπημένο καρποφόρο δέντρο με καταγωγή από την Κίνα και την Ιαπωνία. Η μουσμουλιά ανθίζει στα τέλη του φθινοπώρου και δίνει τους νόστιμους καρπούς της, από Απρίλιο μέχρι Ιούνιο, σε μια εποχή που υπάρχει έλλειψη από διαθέσιμα φρέσκα φρούτα. Συναντάται και με άλλα ονόματα όπως μεσπιλέα στην Πελοπόννησο, δεσπολιά στην Κρήτη, νεσπολιά στην Κέρκυρα και μεσπιλιά στην Κύπρο.

1. Τι συνθήκες χρειάζεται η καλλιέργεια της μουσμουλιάς για να αναπτυχθεί;

Η μουσμουλιά είναι δέντρο που ευδοκιμεί σε ζεστές υποτροπικές υποτροπικές περιοχές με αρκετές βροχοπτώσεις και σχετική υγρασία. Αν και είναι ανθεκτική στις ψηλές θερμοκρασίες είναι ευαισθητη στον παγετό του χειμώνα και τους δυνατούς βοριάδες.

Σχετικά με το έδαφος, η μουσμουλιά, αν και δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, έχει καλύτερη ανάπτυξη και καρποφορία σε βαθιά, γόνιμα, δροσερά εδάφη που παρουσιάζουν καλή αποστράγγιση και καλό αερισμό.

Η μουσμουλιά είναι ευαίσθητη στα ασβεστώδη εδάφη καθώς και σε παραθαλάσσια εδάφη με υψηλή περιεκτικότητα αλάτων.

Διαφήμιση

2. Τι ανάγκες σε πότισμα έχει η καλλιέργεια της μουσμουλιάς;

Σχετικά με τις ανάγκες της σε νερό, η μουσμουλιά είναι ανθεκτική στην ξηρασία. Θα χρειαστούν κάποια ποτίσματα μέσα στην άνοιξη, γιατί θα βελτιωθεί το μέγεθος και η ποιότητα των καρπών της μουσμουλιάς.

Επίσης, το πότισμα κατά την καλοκαιρινή και φθινοπωρινή περίοδο βοηθάει στην τόνωση της βλαστικής ανάπτυξης και την ανθοφορίας της μουσμουλιάς.

3. Τι απαιτήσεις σε λίπανση έχει η καλλιέργεια της μουσμουλιάς;

Η μουσμουλιά έχει περιορισμένες ανάγκες σε λίπανση, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε τρεις λιπάνσεις κατά τη διάρκεια του έτους.

Εφαρμόζουμε την πρώτη λίπανση κατά τις αρχές του καλοκαιριού και την δεύτερη λίπανση στις αρχές του φθινοπώρου, με πλήρες βιολογικό λίπασμα για καλύτερη ανάπτυξη και καρποφορία.

Η τρίτη λίπανση της μουσμουλιάς γίνεται στα τέλη του χειμώνα, με βιολογικό λίπασμα ενισχυμένο σε κάλιο για να έχουμε παραγωγή μεγαλύτερων και πιο νόστιμων καρπών.

4. Ποια εποχή και με ποιο τρόπο κλαδεύεται η μουσμουλιά;

Σχετικά με κλάδεμα διαμόρφωσης της μουσμουλιάς, τα νεαρά δέντρα μουσμουλιάς κλαδεύονται την άνοιξη σε κυπελλοειδές σχήμα, όπου διαμορφώνουμε 4-5 βασικούς βραχίονες, πάνω στον κεντρικό κορμό.

Το κλάδεμα καρποφορίας της μουσμουλιάς γίνεται στις αρχές του καλοκαιριού μετά το τέλος της συγκομιδής των καρπών της. Είναι ελαφρύ και περιλαμβάνει την διατήρηση του κυπελοειδούς σχήματος, την αφαίρεση ξερών, άρρωστων και αδύναμων βλαστών καθώς και την αραίωση εσωτερικών κλαδιών της μουσμουλιάς για να επιτύχουμε καλύτερο αερισμό και έκθεση στον ήλιο.

Ποια εποχή και πώς γίνεται το κλάδεμα της μουσμουλιάς
Ποια εποχή και πώς γίνεται το κλάδεμα της μουσμουλιάς

5. Ποιος είναι ο τρόπος πολλαπλασιασμού της μουσμουλιάς;

Η μουσμουλιά είναι από τα λίγα καρποφόρα δέντρα που μπορεί να πολλαπλασιαστεί με σπόρο. Ο πολλαπλασιασμός της μουσμουλιάς γίνεται, επίσης, με παραφυάδες, με εναέριες καταβολάδες, καθώς και με εμβολιασμό.

Εμβολιάζουμε την μουσμουλιά με οφθαλμό (μάτι) πάνω σε υποκείμενο μουσμουλιάς ή ακόμη και κυδωνιάς την περίοδο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου. Ακόμα, η μουσμουλιά μπορεί να εμβολιαστεί με εγκεντρισμό, την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου, με εμβόλιο από διετές κλαδί μουσμουλιάς.

Πώς επιλέγουμε εμβόλια για το μπόλιασμα των καρποφόρων δέντρων
Πώς επιλέγουμε εμβόλια για το μπόλιασμα των καρποφόρων δέντρων

6. Ποια είναι η κυριότερη ασθένεια που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε κατά την καλλιέργεια της μουσμουλιάς;

Η κυριότερη ασθένεια της μουσμουλιάς οφείλεται στον μύκητα του φουζικλάδιου που εκδηλώνεται στο άνθος, στους καρπούς, στα φύλλα, στους μίσχους και στους βλαστούς της μουσμουλιάς υπό μορφή κηλίδων που σταδιακά παίρνουν ένα μεταλλικό μαύρο χρώμα.

Για την αντιμετώπιση της ασθένειας του φουζικλάδιου της μουσμουλιάς, εφαρμόζουμε ψεκασμό με χαλκούχο διάλυμα στα στάδια: λίγο πριν την άνθιση της μουσμουλιάς, μετά την πτώση των πετάλων του άνθους και όταν ο καρπός της μουσμουλιάς είναι σε μέγεθος μεγάλου ρεβιθιού.

Αντιμετώπιση του φουζικλάδιου της μουσμουλιάς
Αντιμετώπιση του φουζικλάδιου της μουσμουλιάς

7. Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια της μουσμουλιάς

Κατά την καλλιέργεια της μουσμουλιάς, πραγματοποιούμε αραίωμα των ανθέων ή των μικρών καρπών της μουσμουλιάς, για να πετύχουμε παραγωγή μεγαλύτερων και πιο ζουμερών καρπών.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (21)