εικόνα

7 μυστικά για καλλιέργεια μουσμουλιάς

7 μυστικά για την καλλιέργεια της μουσμουλιάς

7 μυστικά για καλλιέργεια μουσμουλιάς

H μουσμουλιά είναι αγαπημένο καρποφόρο δέντρο με καταγωγή από την Κίνα και την Ιαπωνία. Η μουσμουλιά ανθίζει στα τέλη του φθινοπώρου και δίνει τους νόστιμους καρπούς της, από Απρίλιο μέχρι Ιούνιο, σε μια εποχή που υπάρχει έλλειψη από διαθέσιμα φρέσκα φρούτα. Συναντάται και με άλλα ονόματα όπως μεσπιλέα στην Πελοπόννησο, δεσπολιά στην Κρήτη, νεσπολιά στην Κέρκυρα και μεσπιλιά στην Κύπρο.

 

Τι εδαφοκλιματικές συνθήκες απαιτούνται για την φύτευση και την καλλιέργεια της μουσμουλιάς;

 

Η μουσμουλιά είναι δέντρο που ευδοκιμεί σε ζεστές υποτροπικές υποτροπικές περιοχές με αρκετές βροχοπτώσεις και σχετική υγρασία. Αν και είναι ανθεκτική στις ψηλές θερμοκρασίες είναι ευαισθητη στον παγετό του χειμώνα και τους δυνατούς βοριάδες. Σχετικά με το έδαφος, η μουσμουλιά, αν και δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, έχει καλύτερη ανάπτυξη και καρποφορία σε βαθιά, γόνιμα, δροσερά εδάφη που παρουσιάζουν καλή αποστράγγιση και καλό αερισμό. Η μουσμουλιά είναι ευαίσθητη στα ασβεστώδη εδάφη καθώς και σε παραθαλάσσια εδάφη με υψηλή περιεκτικότητα αλάτων.

 


Τι ανάγκες σε πότισμα έχει η μουσμουλιά;

 

Σχετικά με τις ανάγκες της σε νερό, η μουσμουλιά είναι ανθεκτική στην ξηρασία. Θα χρειαστούν κάποια ποτίσματα μέσα στην άνοιξη, γιατί θα βελτιωθεί το μέγεθος και η ποιότητα των καρπών της μουσμουλιάς. Επίσης, το πότισμα κατά την καλοκαιρινή και φθινοπωρινή περίοδο θα βοηθήσει στην τόνωση της βλαστικής ανάπτυξης και την ανθοφορίας της μουσμουλιάς.

 

Τι απαιτήσεις σε λίπανση έχει η καλλιέργεια της μουσμουλιάς;

 

Η μουσμουλιά έχει περιορισμένες ανάγκες σε λίπανση, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε τρεις λιπάνσεις κατά τη διάρκεια του έτους. Εφαρμόζουμε την πρώτη λίπανση κατά τις αρχές του καλοκαιριού και την δεύτερη λίπανση στις αρχές του φθινοπώρου, με πλήρες βιολογικό λίπασμα για καλύτερη ανάπτυξη και καρποφορία. Η τρίτη λίπανση της μουσμουλιάς γίνεται στα τέλη του χειμώνα, με βιολογικό λίπασμα ενισχυμένο σε κάλιο για να έχουμε παραγωγή μεγαλύτερων και πιο νόστιμων καρπών.

 

Ποια εποχή και με ποιο τρόπο κλαδεύεται η μουσμουλιά;

 

Σχετικά με κλάδεμα διαμόρφωσης της μουσμουλιάς, τα νεαρά δέντρα μουσμουλιάς κλαδεύονται την άνοιξη σε κυπελλοειδές σχήμα, όπου διαμορφώνουμε 4-5 βασικούς βραχίονες, πάνω στον κεντρικό κορμό. Το κλάδεμα καρποφορίας της μουσμουλιάς γίνεται στις αρχές του καλοκαιριού μετά το τέλος της συγκομιδής των καρπών της. Είναι ελαφρύ και περιλαμβάνει την διατήρηση του κυπελοειδούς σχήματος, την αφαίρεση ξερών, άρρωστων και αδύναμων βλαστών καθώς και την αραίωση εσωτερικών κλαδιών της μουσμουλιάς για να επιτύχουμε καλύτερο αερισμό και έκθεση στον ήλιο.

 


Ποια εποχή και πώς γίνεται το κλάδεμα της μουσμουλιάς
Ποια εποχή και πώς γίνεται το κλάδεμα της μουσμουλιάς


 

Ποιος είναι ο τρόπος πολλαπλασιασμού της μουσμουλιάς;

 

Η μουσμουλιά είναι από τα λίγα καρποφόρα δέντρα που μπορεί να πολλαπλασιαστεί με σπόρο. Ο πολλαπλασιασμός της μουσμουλιάς γίνεται, επίσης, με παραφυάδες, με εναέριες καταβολάδες, καθώς και με εμβολιασμό. Εμβολιάζουμε την μουσμουλιά με οφθαλμό (μάτι) πάνω σε υποκείμενο μουσμουλιάς ή ακόμη και κυδωνιάς την περίοδο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου. Ακόμα, η μουσμουλιά μπορεί να εμβολιαστεί με εγκεντρισμό, την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου, με εμβόλιο από διετές κλαδί μουσμουλιάς.

 

Ποια είναι η κυριότερη ασθένεια που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε κατά την καλλιέργεια της μουσμουλιάς;

 

Η κυριότερη ασθένεια της μουσμουλιάς οφείλεται στον μύκητα του φουζικλάδιου που εκδηλώνεται στο άνθος, στους καρπούς, στα φύλλα, στους μίσχους και στους βλαστούς της μουσμουλιάς υπό μορφή κηλίδων που σταδιακά παίρνουν ένα μεταλλικό μαύρο χρώμα. Για την αντιμετώπιση της ασθένειας του φουζικλάδιου της μουσμουλιάς, εφαρμόζουμε ψεκασμό με χαλκούχο διάλυμα στα στάδια: λίγο πριν την άνθιση της μουσμουλιάς, μετά την πτώση των πετάλων του άνθους και όταν ο καρπός της μουσμουλιάς είναι σε μέγεθος μεγάλου ρεβιθιού.

 


Αντιμετώπιση του φουζικλάδιου της μουσμουλιάς
Αντιμετώπιση του φουζικλάδιου της μουσμουλιάς


 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια της μουσμουλιάς

 

Κατά την καλλιέργεια της μουσμουλιάς, πραγματοποιούμε αραίωμα των ανθέων ή των μικρών καρπών της μουσμουλιάς, για να πετύχουμε παραγωγή μεγαλύτερων και πιο ζουμερών καρπών.

 

Δες πληροφορίες και συμβουλές για την καλλιέργεια κι άλλων καρποφόρων δέντρων όπως ροδιά, βερικοκιά, συκιά, αμυγδαλιά, πορτοκαλιά, μανταρινιά και λεμονιά.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (19)

σχολιαστής
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΦΟΣ 4 Σεπτεμβρίου 2020

Γεια σας! Άνοιξαν σε δύο μουσμουλιές ύψους 6 μέτρων 11 και 6 τρύπες αντίστοιχα διατομής 12 χιλιοστών και στη συνέχεια έριξαν μέσα ένα δηλητήριο στην καλύτερη και μετά τις έκλεισαν με φελλούς. Αφαιρέσαμε τους φελλούς, ξεπλύναμε με νερό. Υπάρχει ελπίδα να σωθούν τα δέντρα; Να βάλουμε στις τρύπες τσιμέντο ή γύψο για να μην πιάσουν σκουλίκια;
Ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 5 Σεπτεμβρίου 2020

  Καλησπέρα Γιώργο. Σε αυτές τις περιπτώσεις που έχουμε σκουλήκια σε κορμούς, αναγκαζόμαστε και χρησιμοποιούμε χημικά σκευάσματα. Μπορείς να καλύψεις τις τρύπες του κορμού με πάστα κλαδέματος.

  Απάντηση
σχολιαστής
Δημητρης 18 Ιουλίου 2020

Θα ηθελα να ρωτησω ποια ειναι καταλληλη εποχη για μεταφυτευση μουσμουλιας. Ευχαριστω

Απάντηση
σχολιαστής
Yorgos 2 Ιουνίου 2020

Καλησπέρα σας, αν διάβασα καλά η μουσμουλιά δεν μπορεί να μπολιαστεί σε κάτι άλλο?
Ευχαριστώ .

Απάντηση
σχολιαστής
Αγγελική 25 Μαΐου 2020

Για να φυτέψω τα κουκούτσια μουσμουλου, τι πρέπει να προσέξω? Να τα αφήσω να ξεραθούν και πόσο?

Απάντηση
σχολιαστής
ΤΣΟΚΑΝΟΣ Χρηστος 23 Μαΐου 2020

Πότε φυτευουμε τους σπορους μουσμουλιας? Φετος πηρα τα πρωτα μουσμουλα απο δεντρο που βγηκε μονο του απο σπορους που απλως πεταξα στον κηπο, μπορω να χρησιμοποιησω τους σπορους της για να φυτεψω?

Απάντηση
σχολιαστής
ΕΙΡΗΝΗ 2 Μαΐου 2020

ΚΑΛΗΜΕΡΑ . ΕΧΩ ΜΙΑ ΜΟΥΣΜΟΥΛΙΑ 5 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΘΙΣΕΙ ΟΥΤΕ ΕΧΕΙ ΚΑΡΠΙΣΕΙ ΦΥΣΙΚΑ . ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ? ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 2 Μαΐου 2020

  Καλησπέρα Ειρήνη. Πιθανότατα είναι σε σκιερή θέση ή έχει υπερβολικό πότισμα η μουσμουλιά σου και δεν έχει ανθίσει ούτε καρποφορήσει μετά από 5 χρόνια. Επισης, ίσως χρειάζεται να την κλαδέψεις.

  Απάντηση
σχολιαστής
elaglyshmed@hamil.com 9 Απριλίου 2020

ΟΛΑ ΕΙΝΕΙ ΤΕΛΕΙΑ ΜΠΡΑΒΟ
ΕΙΣΑΣΤΕ ΚΑΙ ΠΡΩΤΕΣ

Απάντηση
σχολιαστής
ΓΕΏΡΓΙΟΣ ΙΑΛΑΜΟΥΙΔΗΣ 31 Μαρτίου 2020

Τι μπορούμε να εμβολιασουμε πάνω σε μια μουσμουλιά;

Απάντηση
σχολιαστής
Συμεών Σκαρμούτσος 12 Ιουνίου 2019

κ. Λιονοδάκη καλημέρα σας,
έχω μια μουσμουλιά περίπου 15-20 ετών,
και φέτος μου μαυρίσανε τα φύλλα και ο καρπός, με μαύρες κηλίδες και μάλιστα κάποια φύλλα σχεδόν ξεραθήκανε.
τι μπορεί να φταίει;

Απάντηση
σχολιαστής
Αναστασία 12 Μαΐου 2019

Καλησπέρα σας,

δεν έχω καταλάβει σχετικά με τα μούσμουλα,εαν μπορώ να φυτέψω το κουκούτσι τους και να φυτρώσει το φυτό με αυτόν τον τρόπο.Αν ναι παρακαλώ μπορείτε να μου πείτε με ποιον τρόπο θα κάνω την διαδικασία?

Σας ευχαριστώ πολύ!!!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 13 Μαΐου 2019

  Καλησπέρα Αναστασία. Πραγματικά, μπορείς να φυτέψεις το κουκούτσι (σπόρο) του μούσμουλου σε μία γλάστρα φυτωρίου σε βάθος 4-5 εκατοστά΄ή απευθείας στο χώμα και θα προκύψει μία μουσμουλιά που θα δώσει κανονικούς καρπούς.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.