εικόνα

Προστασία φυτών από κρύο, χιόνι, παγετό (+video)

Προστασία φυτών από κρύο, χιόνι, παγετό

Προστασία φυτών από κρύο, χιόνι, παγετό (+video)

H περίοδος του χειμώνα είναι πολύ δύσκολη για τα φυτά, καθώς το κρύο, ο παγετός, το χιόνι και το χαλάζι μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικές ζημιές στα φύλλα, στους βλαστούς και στο ριζικό σύστημα των φυτών. Πιο μεγάλο κίνδυνο κατά την διάρκεια της παγωνιάς αντιμετωπίζουν τα λαχανικά, τα μικρά καλλωπιστικά φυτά, τα νεόφυτα δενδρύλλια και πολύ λιγότερο τα βαθιά ριζωμένα δένδρα. Ας δούμε τα σημαντικότερα βήματα για να προστατεύσουμε προληπτικά τα φυτά στο μπαλκόνι και στον κήπο μας, και να περιορίσουμε τις ζημιές που μπορεί να προκαλέσει ο χειμώνας.

 

 

• Πώς προστατεύουμε τα ευαίσθητα φυτά στο μπαλκόνι από το κρύο, το χιόνι και τον παγετό;

 

– Μεταφέρουμε τα φυτά που έχουμε σε γλάστρες, προληπτικά ενόψει κακοκαιρίας, σε απάνεμα και προφυλαγμένα μέρη στο μπαλκόνι για να τα προστατεύσουμε από το κρύο.
 
– Σκεπάζουμε τα φυτά με ειδικά αντιανεμικά δίχτυα ή αντιπαγετικά υφάσματα, που προμηθευόμαστε από εξειδικευμένα γεωπονικά καταστήματα για να μην πάθουν σημαντικές ζημιές από τον επικείμενο παγετό, το χιόνι και το χαλάζι.
 
– Ορισμένα πιο ευαίσθητα φυτά (όπως για παράδειγμα η γαρδένια και η αζαλέα), τα μεταφέρουμε για λίγες μέρες ή μόνο για τη διάρκεια της νύχτας, αν χρειάζεται, στο εσωτερικό του σπιτιού. Φροντίζουμε να τα τοποθετήσουμε σε φωτεινό μέρος, μακριά από θερμαντικά σώματα, όπως καλοριφέρ και τζάκι. Βγάζουμε ξανά τα φυτά έξω μόλις περάσει το κύμα της κακοκαιρίας.

• Πώς προστατεύουμε τα φυτά του κήπου μας από το κρύο, το χιόνι και τον παγετό;

 

– Εξασφαλίζουμε καταρχήν από το φθινόπωρο ότι τα φυτά του λαχανόκηπού μας, καθώς και τα καλλωπιστικά φυτά του κήπου μας, είναι σε καλή θρεπτική κατάσταση για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις δυσμενείς συνθήκες του χειμώνα.
 
– Ενσωματώνουμε έγκαιρα κοπριά γύρω από τις ρίζες των φυτών εν όψει του παγετού για να αυξήσουμε τη θερμοκρασία του εδάφους. Έτσι τα φυτά μας θα συνεχίσουν να απορροφούν νερό και θρεπτικά συστατικά από το έδαφος, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες και δεν θα μαραθούν.
 
– Ποτίζουμε και ψεκάζουμε τα φυτά με οικολογικό εκχύλισμα φυκιών πριν από την κακοκαιρία για να τα τονώσουμε πριν πέσει η παγωνιά, το χιόνι και το χαλάζι. Τα φύκια είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία και αμινοξέα, μειώνουν τις βλάβες στα φυτά, και τα επαναφέρουν στην αρχική κατάσταση.

• Κι ένα μυστικό για την αντιμετώπιση του παγετού στα καλλωπιστικά φυτά

 
Αποφεύγουμε να βάζουμε λίπασμα στα καλλωπιστικά φυτά του κήπου μας, να τα κλαδεύουμε και να αφαιρούμε τα λουλούδια τους πριν τον παγετό για να μην ενθαρρύνουμε την έναρξη νέας βλάστησης. Είναι προφανές ότι μέσα σε δυσμενείς συνθήκες, η τρυφερή νέα βλάστηση των φυτών θα καταστραφεί από τις χαμηλές θερμοκρασίες, το χιόνι και το χαλάζι.

 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube και δες όλα τα βίντεο των Μυστικών του Κήπου.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.