Πώς προστατεύουμε τα φυτά από κρύο, χιόνι, παγετό (+video)

Κυκλάμινο στο χιόνι

H περίοδος του χειμώνα είναι αρκετά δύσκολη για τα φυτά του κήπου μας, καθώς το κρύο, ο παγετός, το χιόνι και το χαλάζι μπορούν να τους δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα.

Πολύ συχνά, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες δημιουργούν σημάδια στα φύλλα και ζημιές στους βλαστούς, τα οποία παραμένουν στα φυτά μας και μετά το τέλος του χειμώνα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα αποτελέσματα της χειμωνιάτικης κακοκαιρίας είναι καταστρεπτικά για τα φυτά και τις καλλιέργειες.

Μη αναστρέψιμες ζημιές που προκαλούνται τον χειμώνα είναι οι σπασμένοι βλαστοί και τα κλαδιά, το πάγωμα των ριζών, μέχρι που τα φυτά ξεραίνονται ή καταστρέφεται ολοσχερώς η παραγωγή τους.

Μεγαλύτερο κίνδυνο κατά την διάρκεια της παγωνιάς αντιμετωπίζουν τα λαχανικά, τα μικρά καλλωπιστικά φυτά και τα νεαρά καρποφόρα δέντρα.

Επίσης, σημαντικά προβλήματα παρουσιάζονται σε φυτά που έχουμε σε γλάστρες ή φυτά που έχουν μεταφυτευτεί πρόσφατα και δε διαθέτουν ισχυρό ριζικό σύστημα.

Στο σημερινό άρθρο, περιγράφουμε με ποιους τρόπους μπορούμε να προετοιμαστούμε για τον χειμώνα, ώστε να βοηθήσουμε τα φυτά που έχουμε στο μπαλκόνι και στον κήπο μας να αντέξουν στο κρύο και να περιορίσουμε τις ζημιές που μπορεί να προκαλέσει η κακοκαιρία.

7 τρόποι για να βοηθήσουμε τα φυτά να αντέξουν το κρύο και την παγωνιά του χειμώνα

Η προστασία των φυτών από το κρύο, περιλαμβάνει μία σειρά από καλές πρακτικές για να ενισχύσουμε την άμυνα των φυτών, καθώς και πιο δραστικά μέτρα για τα ευαίσθητα φυτά.

Παρακάτω, παραθέτουμε αναλυτικά τις σημαντικότερες συμβουλές για την φροντίδα των φυτών του κήπου μας κατά την διάρκεια του χειμώνα.

Διαφήμιση

1. Μεταφέρουμε τα φυτά σε προφυλαγμένα μέρη στο μπαλκόνι

Αρκετά φυτά που έχουμε στο βορινό μπαλκόνι μας βρίσκονται εκτεθειμένα στην κακοκαιρία και στους δυνατούς ανέμους. Φροντίζουμε λοιπόν να τα μεταφέρουμε άμεσα σε πιο προφυλαγμένα μέρη στο μπαλκόνι μας, σε σημεία με νότιο προσανατολισμό, για να τα προστατεύσουμε από το κρύο, την παγωνιά και το χιόνι.

Εξασφαλίζουμε προστασία στο μπαλκόνι για παράδειγμα για τα μικρά καρποφόρα δέντρα όπως λεμονιά σε γλάστρα, πορτοκαλιά σε γλάστρα και μανταρινιά σε γλάστρα καθώς και για ευαίσθητα αρωματικά φυτά όπως ο βασιλικός, ο δυόσμος και η μέντα ή και για καλλωπιστικά φυτά όπως ο φίκος βενιαμίν, ο φίκος λυράτα και η σεφλέρα.

2. Προφυλάσσουμε τα πιο ευαίσθητα φυτά μέσα στο σπίτι

Ορισμένα πιο ευαίσθητα φυτά, όπως για παράδειγμα η γαρδένια και η αζαλέα, τα παχύφυτα και οι κάκτοι τα μεταφέρουμε κατά τη διάρκεια μιας νύχτας ή για λίγες μέρες, αν χρειαστεί, στο εσωτερικό του σπιτιού για να τα προφυλάξουμε από την έντονη παγωνιά και το χιόνι.

Τα φυτά που μεταφέρουμε μέσα στο σπίτι, τα τοποθετούμε σε φωτεινό μέρος, μακριά θερμαντικά σώματα, όπως καλοριφέρ και τζάκι που μπορούν να προκαλέσουν κιτρινίσματα και ξηράνσεις στις άκρες των φύλλων τους.

Μόλις περάσει το κύμα της κακοκαιρίας, επαναφέρουμε τα φυτά μας έξω στην αρχική τους θέση στο μπαλκόνι μας.

3. Καλύπτουμε τα φυτά με αντιπαγετικά υφάσματα και δίχτυα

Την περίοδο του χειμώνα, μπορούμε να σκεπάσουμε τα καλλωπιστικά φυτά ή νεαρά καρποφόρα δέντρα που είναι φυτεμένα σε γλάστρα με ειδικά αντιανεμικά δίχτυα και αντιπαγετικά υφάσματα που προμηθευόμαστε από εξειδικευμένα γεωπονικά καταστήματα.

Με την κάλυψη των φυτών, εξασφαλίζουμε προστασία από τον επικείμενο παγετό, το χιόνι και το χαλάζι.

Σκεπάζουμε προσεκτικά τα φυτά, με τέτοιο τρόπο ώστε να μην σπάσουν φύλλα και βλαστοί και δεν τα δένουμε ασφυκτικά για να αποφύγουμε συνθήκες κακού αερισμού που μπορεί να προκαλέσουν κιτρινίσματα στο φύλλωμα των φυτών.

αντιπαγετικο υφασμα για προστασια των φυτων
Σκεπάζουμε τα φυτά με ειδικά αντιπαγετικά υφάσματα

4. Αποφεύγουμε να βάζουμε λίπασμα στα φυτά

Μέσα στο χειμώνα, και ειδικά σε συνθήκες κακοκαιρίας, αποφεύγουμε να βάζουμε λίπασμα στα καλλωπιστικά φυτά του κήπου μας και ιδιαίτερα λιπάσματα αζώτου.

Επίσης, αποφεύγουμε να τα κλαδεύουμε και να αφαιρούμε τα λουλούδια τους πριν τον παγετό για να μην ενθαρρύνουμε την έναρξη νέας βλάστησης μέσα στο χειμώνα.

Συγκεκριμένα, αν αναπτυχθεί τρυφερή νέα βλάστηση μετά το κλάδεμα, αυτή θα καταστραφεί λόγω των δυσμενών συνθηκών, από τις χαμηλές θερμοκρασίες, το χιόνι και το χαλάζι.

Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα, το φυτό μας να καθηλωθεί ενόψει της άνοιξης και θα καθυστερήσει σημαντικά η ανάπτυξη της βλάστησης.

Διαφήμιση

5. Προσθέτουμε κοπριά στα φυτά πριν την παγωνιά

Η κοπριά μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την προστασία από την παγωνιά καθώς ζεσταίνει το έδαφος.

Ενσωματώνουμε έγκαιρα κοπριά γύρω από τις ρίζες των φυτών εν όψει του παγετού για να αυξήσουμε τη θερμοκρασία του εδάφους και να εξασφαλίσουμε ομαλή λειτουργία του ριζικού συστήματος.

Έτσι τα φυτά μας θα συνεχίσουν να απορροφούν νερό και θρεπτικά συστατικά από το έδαφος, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες και δεν θα μαραθούν κατά την διάρκειά της σφοδρής κακοκαιρίας και της παγωνιάς.

κοπρια βιολογικο λιπασμα
Προσθέτουμε κοπριά γύρω από τις ρίζες των φυτών για προστασία από τον παγετό

6. Κάνουμε ψεκασμούς στο φύλλωμα των φυτών

Υπάρχουν αρκετά σκευάσματα για να ψεκάσουμε τα φυτά για προστασία από την παγωνιά και τις δυσμενείς συνθήκες.

Ψεκάζουμε τα φυτά με βιολογικό εκχύλισμα φυκιών ή με βιολογικό μίγμα ιχνοστοιχείων και αμινοξέων πριν από την κακοκαιρία για να τα τονώσουμε πριν πέσει η παγωνιά, το χιόνι και το χαλάζι.

Ειδικότερα, το λίπασμα από φύκια που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία, αμινοξέα και φυσικές ορμόνες, μειώνει τις βλάβες στα φυτά, τα τονώνουν και τα επαναφέρουν στην αρχική καλή κατάσταση.

εκχυλιασμα φυκιων ψεκασμα
Ψεκάζουμε τα φυτά με εκχύλισμα από φύκια για τόνωση

7. Βάζουμε σύστημα υδρονέφωσης στα φυτά μας

Κατά την περίοδο του παγετού, μπορούμε να ποτίζουμε τα φυτά μας και τα καρποφόρα δέντρα με σύστημα υδρονέφωσης και με εκτοξευτήρες. Με αυτόν τον τρόπο, προστατεύουμε τα φυτά μας από την παγωνιά καθώς διαχέεται υγρασία στην ατμόσφαιρα και δεν παγώνουν τα φυτά.

Αυτή η μέθοδος της υδρονέφωσης των φυτών, αξιοποιείται από αρκετούς καλλιεργητές καρποφόρων δέντρων κατά την διάρκεια του χειμώνα. Εφαρμόζεται κυρίως σε ελαφριά εδάφη που εξασφαλίζουν καλή αποστράγγιση, ώστε να αποφεύγουμε την υπερβολική υγρασία στο έδαφος.

Κι ένα μυστικό για έναν κήπο που αντέχει στο κρύο

Αν είμαστε σε βόρειες περιοχές της χώρας ή σε ορεινές περιοχές, επιλέγουμε φυτά που είναι ανθεκτικά στο κρύο και φυτά κατάλληλα για υψόμετρο. Προτιμάμε φυλλοβόλα καρποφόρα δέντρα και θάμνους, καθώς επίσης φυλλοβόλα καλλωπιστικά φυτά που που ρίχνουν τα φύλλα τους το χειμώνα. Τα φυλλοβόλα φυτά μπαίνουν σε λήθαργο την περίοδο του χειμώνα και με αυτό τον τρόπο παρουσιάζουν σημαντική ανθεκτικότητα στην παγωνιά και το χιόνι.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (16)

 1. Μιχαὴλ Μακρίδης
  01/02/2022

  Εἶχα κάτι φωτογραφίες νὰ σᾶς δείξω ἀπὸ ἑσπεριδοειδῆ ποὺ ἔχουν ζαρώσει καὶ ἀσπρίσει τὰ φῦλλα τους ἀλλὰ δὲν ἔχω τρόπο νὰ τὶς ἀνεβάσω νὰ μοῦ πεῖτε ἂν προέρχεται ἀπὸ τὸν πάγο ἢ κάτι ἄλλο συμβαίνει. Ἂν ὑπάρχει τρόπος νὰ μοῦ τὸν ὑποδείξετε καὶ θὰ τὸ κάνω. Εὐχαριστῶ.

  • Καλησπέρα Μιχαήλ. Πιθανότατα οφείλεται στην παγωνιά και για αυτό θα ήταν καλό να τις ψεκάσεις με σκεύασμα χαλκού. Συμπληρωματικά, μπορείς να κάνεις ένα ελαφρύ κλάδεμα στις αρχές της άνοιξης.

 2. Αλίκη
  22/01/2022

  Καλησπέρα! Θα ήθελα να ρωτήσω ένα επίκαιρο θέμα, αυτό της προστασίας των καλλωπιστικών φυτών από τον παγετό. Σε περίπτωση που δεν έχω προμηθευτεί ειδικό αντιανεμικό δίχτυ είναι ορθο να εφαρμόσουμε μια απλή σακούλα και μάλιστα μαύρη;

  • Καλησπέρα Αλίκη. Μπορείς να την χρησιμοποιήσεις για 1-2 μέρες καθώς χρειαζόμαστε φωτισμό για τα φυτά μας.

 3. Αλεξανδρος Πάντας
  09/03/2021

  Μετά την τελευταία κακοκαιρία (χιόνια), παρ ότι σκέπασα με νάιλον τα φυτά (γαρδένια καμέλια), φαίνεται ξεκάθαρα πως τα ”χτύπησε” η παγωνιά (ιδιαίτερα την γαρδένια). Τα περισσότερα φύλα της είναι σαν μαραμένα (όχι κίτρινα). Να κλαδέψω τώρα ότι δείχνει μαραμένο (φυλα με βλαστούς) ή να περιμένω να κιτρινίσουν και μετά να τα αφαιρέσω?

  • Καλησπέρα Αλέξανδρε. Μπορείς να κλαδέψεις σε λίγες μέρες μόλις περάσουν οι τελευταίες παγωνιές και πρόσθεσε υγρό λίπασμα φυκιών για τόνωση και σίδηρο.

 4. Σωτηρια
  19/01/2021

  Γεια σας.Ειμαι απο την Κερκυρα.Εδω και μια εβδομαδα περιπου τις πρωινες ωρες εχουμε θερμοκρασια -1 και αργοτερα ανεβαινει ελαχιστα αλλα εχει και αρκετο ηλιο μαζι.Ειχα σκεπασει με ειδικο αντιπαγετικο τους ιβισκους μια διπλαδενια και τις μποκαμβιλιες νανες.Επειδη αυτο το πανι εναι διαφανο ειδα τα φυλλα σαν καμενα μαραμενα.Τι να κανω!Καποιοι μου ειπαν να τα ξεσκεπασω και να μην βγαλω τα μαραμενα φυλλα να τα αφησω να πεσουν μονα τους.

  • Καλησπέρα Σωτηρία. Ξεσκέπασε τα, αλλά μην τα βγάλεις τα φύλλα. Περίμενε στις αρχές της άνοιξης αφού περάσουν οι παγωνιές για να τα κλαδέψεις τα φυτά σου.

 5. Μαρκος
  21/04/2020

  Καλημερα Χριστος Ανεστη. Κανουν για λιπασμα αμυγδαλιας τα ξερα φυκια που βρισκω στην ακροθαλασσια; Αν ναι πως τα κανω χρηση; Ευχαριστω.

  • Μαρκος
   21/04/2020

   Και κατι ακομα πως κανω εκχυλισμα φυκιων; Ευχαριστω

  • Μπορείς να τα συλλέγεις, να τα κάνεις κομπόστ και μετά να τα χρησιμοποιείς στις φυτεύσεις σου είτε των κηπευτικών είτε καρποφόρων δέντρων ή λουλουδιών.

 6. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΣΑΒΑΛΙΑ
  14/09/2019

  Γειά σας, χαρηκα πολυ που σας βρήκα γιατι μου λυσατε πολλες απορίες σχετικά με την προστασία των φυτών μου απο τις καιρικες συνθηκες.Εχω γλάστρες με διαφορα φυτα, τριανταφυλλιές κυρίως, δαφνη, πολύγαλα, δεντρολιβανο σε μη σκεπασμενο μερος και λεμονια, ορτανσια, γαρδενια σε πιο προστατευμενο μερος, , τα οποία οταν βρέχει καταρρακτωδώς μου γεμιζει ο τοπος χώματα και φυλλα. τι θα με συμβουλευατε να βάλω στις γλάστρες ώστε να αναπνεει το φυτο, να ποτιζεται και να μην γεμιζει ο τοπος χωματα?

  • Καλημέρα Κατερίνα. Δεν έχυμε υπόψη μας κάτι που να σε βοηθήσει για να βάλεις σιτς γλάστρες σου. Θα το ερευνήσουμε πάντως.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *