εικόνα

Τα 10 πιο εύκολα φθινοπωρινά λαχανικά για καλλιέργεια σε κήπο και γλάστρα

Τα 10 πιο εύκολα φθινοπωρινά λαχανικά για καλλιέργεια σε κήπο και γλάστρα

Τα 10 πιο εύκολα φθινοπωρινά λαχανικά για καλλιέργεια σε κήπο και γλάστρα

Αν έχουμε συνηθίσει να φυτεύουμε λαχανικά μόνο την περίοδο της άνοιξης, ίσως είναι καιρός να αναθεωρήσουμε τις καλλιεργητικές μας συνήθειες. Η φθινοπωρινή καλλιέργεια των κηπευτικών, τόσο σε κήπο όσο και σε γλάστρα στο μπαλκόνι, περιλαμβάνει πολλά νόστιμα και υγιεινά λαχανικά υψηλής διατροφικής αξίας που δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα. Επιπλέον, η καλλιέργειά τους γίνεται ευκολότερη καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες του φθινοπώρου και του χειμώνα λειτουργούν αποτρεπτικά για ένα μεγάλο ποσοστό ασθενειών και εντόμων που συναντάμε το καλοκαίρι. Να προσθέσουμε επίσης ότι πολλά από τα λαχανικά που φυτεύουμε το φθινόπωρο έχουν γρήγορο χρόνο συγκομιδής, οπότε μπορούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να απολαύσουμε τους καρπούς των προσπαθειών μας σε σαλάτες και σε διάφορες συνταγές μαγειρικής.

 


Χρήσιμες συμβουλές για τα λαχανικά που φυτεύονται το φθινόπωρο


 

Τα φθινοπωρινά λαχανικά θέλουν δροσερό καιρό και ηλιοφανείς θέσεις για να ευδοκιμήσουν και να μας δώσουν καλή παραγωγή. Τα περισσότερα είναι ανεκτικά στις χαμηλές θερμοκρασίες, αν και ανάλογα με το φυτό μπορούν να παρουσιάσουν προβλήματα σε έντονες παγωνιές και δυνατούς βοριάδες. Αν θέλουμε να φυτέψουμε τα λαχανικά μας σε γλάστρα στο μπαλκόνι, επιλέγουμε σχετικά προφυλαγμένες θέσεις. Κατά τη φύτευση τους στο έδαφος, τα φθινοπωρινά λαχανικά θέλουν γόνιμο, και αφράτο έδαφος, εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά. Είναι σημαντικό να οργώνουμε το κήπο μας και να κάνουμε μία προετομασία του εδάφους πριν τη φύτευση, εμπλουτίζοντάς το με κομπόστ, καλοχωνεμένη κοπριά και πλήρες βιολογικό λίπασμα.

 

Τα φθινοπωρινά λαχανικά χρειάζονται δροσερό χώμα για να έχουν καλή ανάπτυξη. Αν έχουμε αρκετές βροχοπτώσεις, την περίοδο του φθινοπώρου, θα χρειαστούν λίγα ποτίσματα. Τα λαχανικά σε γλάστρα χρειάζονται πιο τακτικό πότισμα, ειδικά αν είναι σε σημείο που δεν βρέχονται. Επίσης, η συχνότητα των ποτισμάτων γίνεται υψηλότερη, καθώς αρχίζουν να ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες στις αρχές της άνοιξης. Όσον αφορά τη λίπανση, τα φθινοπωρινά λαχανικά έχουν μικρότερες απαιτήσεις σε λίπασμα σε σχέση με τα καλοκαιρινά λαχανικά. Σε γενικές γραμμές, καλό είναι να ενσωματώνουμε 1-2 κουταλιές της σούπας πλήρες βιολογικό λίπασμα, γύρω από τη ρίζα των φυτών, κάθε 20-30 μέρες.

 

Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι τα 10 πιο εύκολα φθινοπωρινά λαχανικά για να καλλιεργήσουμε μαζί με μερικές χρήσιμες πληροφορίες για τη φύτευση και τη συγκομιδή τους.

 


Μαρούλι

 

Το μαρούλι είναι από τα πιο δημοφιλή φθινοπωρινά λαχανικά και το ευκολότερο στην καλλιέργεια τόσο σε κήπο όσο και σε γλάστρα. Υπάρχουν μάλιστα πολλές ποικιλίες για να διαλέξουμε όπως το κλασικό μαρούλι με τα στενόμακρα φύλλα σκουροπράσινου χρώματος και το γαλλικό μαρούλι με τα χαλαρά τρυφερά φύλλα. Μία ιδιαίτερη ποικιλία είναι το μαρούλι βουτύρου που έχει λεία τρυφερά φύλλα και κλειστό κεφάλι. Τα πιο τραγανά φύλλα μαρουλιού τα δίνει το κατσαρό κεφαλωτό μαρούλι, το περίφημο iceberg, που σχηματίζει στρογγυλό κεφάλι σα λαχανάκι. Τα μαρούλια φυτεύονται σε αποστάσεις φύτευσης περιπου 30 εκατοστών μεταξύ των φυτών και 40-50 εκατοστών μεταξύ των γραμμών. Γενικότερα, ο χρόνος συγκομιδής του μαρουλιού είναι γρήγορος 1,5-2,5 μήνες, ανάλογα την ποικιλία που καλλιεργούμε.

 


7 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια μαρουλιού
7 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια μαρουλιού


 

Σπανάκι

 

Το σπανάκι επίσης αγαπημένο πράσινο φυλλώδες λαχανικό, που φυτεύεται και ευδοκιμεί την περίοδο του φθινοπώρου. Το σπανάκι μαζί με το μαρούλι, θεωρούνται από τις πιο εύκολες καλλιέργειες που προτείνουμε σε κάθε αρχάριο κηπουρό. Προτιμάμε να φυτεύουμε έτοιμα φυτά σπανακιού που προμηθευόμαστε από φυτώρια για να έχουμε πιο γρήγορη παραγωγή και να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη απόδοση. Φυτεύουμε τα φυτά σε αποστάσεις φύτευσης 15-20 εκατοστών μεταξύ των φυτών και 30-40 εκατοστών μεταξύ των γραμμών. Η συγκομιδή του σπανακιού γίνεται σταδιακά περίπου 2 μήνες μετά τη μεταφύτευση, κατά την οποία προτιμάμε να κόβουμε σταδιακά τα περιφερειακά φύλλα για να έχουμε μεγαλύτερη περίοδο συγκομιδής. Τα μικρά τρυφερά φύλλα του σπανακιού είναι ιδανικά για σαλάτα, ενώ τα μεγαλύτερα τα επιλέγουμε για τα μαγειρέματα μας.

 


6 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια σπανακιού
6 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια σπανακιού


 

Ραδίκι

 

Aκόμα και το ραδίκι που φυτρώνει μόνο του στους αγρούς, μπορούμε πολύ εύκολα να φυτέψουμε στον κήπο και το μπαλκόνι. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες για να καλλιεργήσουμε, από το άγριο ραδίκι με τα οδοντωτα φύλλα που κοκκινίζουν στην βάση τους και το δημοφιλές σταμναγκάθι μέχρι το ιταλικό ραδίκι και το ραντίτσιο. Η χαρακτηριστική γεύση τους έχει τους πιο φανατικούς θαυμαστές των βραστών χόρτων. Κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης για το ραδίκι είναι περίπου 40-50 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης και 20-30 εκατοστά μεταξύ των φυτών ραδικιού, ανάλογα με την ποικιλία. Η συγκομιδή του ραδικιού γίνεται 2-3 μήνες μετά τη φύτευση ανάλογα την ποικιλία που καλλιεργούμε.

 


Συμβουλές για καλλιέργεια ραδικιού
Συμβουλές για καλλιέργεια ραδικιού


 

Αντίδι

 

Άλλη μια κατηγορία φυλλώδους λαχανικού που εύκολα καλλεργούμε σε κήπο ή σε γλάστρα σε μπαλκόνι είναι τα αντίδια. Tα αντίδια μπορούν να γίνουν βραστά, αλλά μπορούν επίσης να φαγωθούν ωμά σε σαλάτα μαζί με μαρούλι. Υπάρχουν τα άγρια αντίδια, που έχουν όρθια και ψηλή ανάπτυξη, με σχίσιμο στα φύλλα, λευκοπράσινους μίσχους και σχετικά πιο πικρή γεύση, ενώ ιδανικές για σαλάτα είναι οι κατσαρές ποικιλιές αντιδιού, που χαρακτηρίζονται από χαμηλή βλάστηση και στενά φύλλα. Φανατικούς θαυμαστες έχουν και τα αντίδια «σκαριόλες» με τα πλατιά και ελαφρώς οδοντωτά φύλλα. Τα αντίδια φυτεύονται σε αποστάσεις φύτευσης περιπου 30 εκατοστών μεταξύ των φυτών και 40-50 εκατοστών μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Δεν χρειάζονται πολύ χρόνο για να τα μαζέψουμε, καθώς ο απαιτούμενος χρόνος συγκομιδής 2-2,5 μήνες.

 


5 μυστικά για να καλλιεργήσουμε αντίδια
5 μυστικά για να καλλιεργήσουμε αντίδια


 

Ραπανάκι

 

Και πάμε στα βολβώδη λαχανικά και συγκεκριμένα στο ραπανάκι που κι αυτό φυτεύεται με πολύ καλά αποτελέσματα τόσο στον κήπο αλλά και σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Μπορούμε να καλλιεργήσουμε ραπανάκια στρογγυλά, μικρά αλλά και μεγαλύτερου μεγέθους, ραπάνια μακριά με κόκκινη φλούδα αλλά και με λευκή φλούδα! Ότι και να επιλέξουμε, το σίγουρο είναι πως θα απολαύσουμε την τραγανή και πικάντικη γογγυλόριζα του ραπανιού. Κατά τη φύτευση του ραπανιού, προτιμάμε να σπέρνουμε το σπόρο, αραιά, πάνω σε γραμμές, σε αποστάσεις φύτευσης 20-30 εκατοστών μεταξύ των γραμμών, σε βάθος χώματος 1-2 εκατοστά. Επειδή συνήθως γίνεται πυκνή φύτευση του σπόρου, αραιώνουμε τα ραπανάκια σε αποστάσεις 5 εκατοστά μεταξύ τους. Ο χρόνος συγκομιδής για το ραπανάκι είναι περίπου 2-3 μήνες, ανάλογα την ποικιλία που φυτέψαμε.

 


Ραπανάκια, συμβουλές φύτευσης και καλλιέργειας
Ραπανάκια, συμβουλές φύτευσης και καλλιέργειας


 


Λάχανο

 

Μέσα στο φθινόπωρο, φυτεύουμε και το λάχανο στον κήπο μας. Για σαλάτα προτιμούμε τις ημιαφράτες ποικιλίες που δίνουν λάχανο μέσα σε 2 με 3 μήνες και έχουν το πλεονέκτημα πως είναι πιο ανθεκτικές στις ασθένειες, ενώ έχουν μεγαλύτερη περίοδο συντήρησης στο ψυγείο μετά τη συγκομιδή. Υπάρχουν πρώιμες, μεσοπρώιμες και όψιμες ποικιλίες του ημιαφράτου λαχάνου που απαιτούν συνήθως 2-4 μήνες για συγκομιδή μετά την μεταφύτευση. Και για όσους από εμάς αγαπάμε τους λαχανοντολμάδες, επιλέγουμε αφράτες ποικιλίες που δίνουν μεγάλο λάχανο 4-5 κιλών. Να μην ξεχάσουμε και το κόκκινο-μωβ λάχανο, που είναι πιο σκληρό και πιο συμπαγές και φτάνει σε βάρος 1-2 κιλά. Το λάχανο φυτεύεται σε αποστάσεις περίπου 50 εκατοστών μεταξύ των φυτών και 90-100 εκατοστών μεταξύ των γραμμών φύτευσης

 


5 μυστικά για καλλιέργεια λάχανου
5 μυστικά για καλλιέργεια λάχανου


 

Μπρόκολο

 

Και το μπρόκολο ανήκει στα φθινοπωρινά λαχανικά που φυτεύουμε σε κήπο και σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας. Για τους ερασιτέχνες κηπουρούς, προτιμούμε τις ποικιλίες πρόκολου με παραπούλια, καθώς κατά τη συγκομιδή δίνουν την κεντρική ανθοκεφαλή που είναι πιο μεγάλη, ενώ σταδιακά αναπτύσσονται 3-4 πλευρικών ανθοκεφαλές οι οποίες βέβαια είναι μικρότερες σε μέγεθος. Το μπρόκολο φυτεύεται σε αποστάσεις περίπου 50 εκατοστών μεταξύ των φυτών και 90-100 εκατοστών μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Τόσο για το μπρόκολο, όσο και για το λάχανο και το κουνουπίδι θα πρέπει να σκονίζουμε με βάκιλο Θουριγγίας για να αντιμετωπίσουμε την κάμπια του λάχανου που προσβάλλει τα φύλλα.

 


5 μυστικά για καλλιέργεια μπρόκολου
5 μυστικά για καλλιέργεια μπρόκολου


 


 

Κουνουπίδι

 

Η λίστα με τα εύκολα φθινοπωρινά λαχανικά δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει και το κουνουπίδι. Ένα από τα δημοφιλέστερα χειμερινά λαχανικά, υψηλής διατροφικής αξίας, το οποίο ουσιαστικά καλλιεργούμε για την ανθοφοκεφαλή του. Το κουνουπίδι φυτεύεται σε αποστάσεις περίπου 40-50 εκατοστών μεταξύ των φυτών και 80-100 εκατοστών μεταξύ των γραμμών φύτευσης Συγκομίζουμε το κουνουπίδι περίπου τρεις μήνες μετά τη μεταφύτευση, όταν η ανθοκεφαλή είναι σφικτή και συνεκτική και διατηρεί λευκό χρώμα. Σε αυτό το στάδιο, το μέγεθος της ανθοκεφαλής έχει διάμετρο γύρω στα 10 εκατοστά και βάρος περίπου 1 κιλό. Αν καθυστερήσουμε τη συγκομιδή, το κουνουπίδι σκληραίνει στο εσωτερικό του και χάνεται η τρυφεράδα του. Πιο διαδεδομένες ποικιλίες κουνουπιδιού είναι οι λευκές, αλλά θα συναντήσουμε και ποικιλίες με μωβ ανθοκεφαλή που είναι πιο ανθεκτικές σε ψηλές θερμοκρασίες.

 


5 μυστικά για καλλιέργεια κουνουπιδιού
5 μυστικά για καλλιέργεια κουνουπιδιού


 

Σέλινο

 

Tην περίοδο του φθινοπώρου πρέπει αν φυτέψουμε οπωσδήποτε και σέλινο. Άλλωστε είναι και πολύ εύκολη καλλιέργεια. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι να επιλέξουμε την ποικιλία που μας ενδιαφέρει. Σέλινο ντόπιο με το δυνατό άρωμα, σέλερι με τους τραγανούς βλαστούς ή σελινόριζα με τις σαρκώδεις ρίζες που τρώγονται; Το σέλινο μεταφυτεύεται σε απόστάσεις φύτευσης 20-30 εκατοστών μεταξύ των φυτών και 40-60 εκατοστών μεταξύ των γραμμών φύτευσης και συγκομιζεται περίπου 2-3 μήνες μετά τη μεταφύτευση.

 


Φύτευση και καλλιέργεια σέλινου
Φύτευση και καλλιέργεια σέλινου


 

Πράσο

 

Ας έχει ο φθινοπωρινός μας λαχανόκηπος και κάτι πιο ιδιαίτερο που δεν το συνηθίζουμε. Όχι πως είναι δύσκολο να καλλιεργήσουμε πράσο στον κήπο ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας. Ιδιαίτερο λαχανικό που χαρακτηρίζεται από τον μακρύ λεπτό λαιμό, τα στενόμακρα πράσινα φύλλα που ξεκινούν από ένα λευκό βολβό που σχηματίζεται μέσα στο έδαφος. Προμηθευόμαστε έτοιμα φυτά πράσου από φυτώριο της περιοχής μας και τα φυτεύουμε σε κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης 15-20 εκατοστών μεταξύ των φυτών και 30-40 εκατοστών μεταξύ των γραμμών. Κατάλληλη εποχή για να συγκομίσουμε το πράσο, είναι όταν ο βλαστός του έχει πάχος γύρω στα 4 εκατοστά, 6 μήνες μετά τη σπορά του πράσου ή 4 μήνες.

 


Συμβουλές για καλλιέργεια πράσου σε γλαστρα και σε κήπο
Συμβουλές για καλλιέργεια πράσου σε γλαστρα και σε κήπο


 

Σκόρδο

 

Και για το τέλος, ας βάλουμε λίγο έντονο άρωμα και πικάντικη γεύση στο φθινοπωρινό μας λαχανόκηπο! Ας καλλιεργήσουμε λοιπόν σκόρδο για το φρέσκο φύλλωμα ή για τους ξερούς βολβούς του. Για να φυτέψουμε το σκόρδο, χρησιμοποιήσουμε σκελίδες σκόρδου, τις οποίες φυτεύουμε σε βάθος 2-3 εκατοστών, ανά διαστήματα 10-15 εκατοστών μεταξύ των σκελίδων, ενώ οι γραμμές φύτευσης του σκόρδου θα πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση 20-30 εκατοστών. Η συγκομιδή του φρέσκου σκόρδου γίνεται 2-3 μήνες μετά τη φύτευση, όταν το ύψος του φυλλώματος του σκόρδου φτάνει περίπου στα 20 εκατοστά. Βέβαια, για τη συγκομιδή του ξερού σκόρδου θα περιμένουμε περισσότερο. Περίπου 6-8 μήνες μετά τη φύτευση.
 


Καλλιέργεια σκόρδου στον κήπο και σε γλάστρα
Καλλιέργεια σκόρδου στον κήπο και σε γλάστρα


 

Δες επίσης αναλυτικές πληροφορίες για λουλούδια που ανθίζουν το φθινόπωρο, φυτά που καθαρίζουν τον αέρα του σπιτιού, φυτά που διώχνουν τα κουνούπια, φυτά που αντέχουν σε παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς και φυτά που αντέχουν στη σκια στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (2)

σχολιαστής
Θεόφιλος Κοντογεωργος 30 Αυγούστου 2019

Αγαπητέ Κώστα,

Θέλω να σε ευχαριστήσω για όλα από σένα πάρθηκαν, όπως κάθε χρόνο και πήγε η συγκομιδή αρκετά καλά, χάρη στους σπόρους σου και τις πολύτιμες συμβουλές σου. Σε ευχαριστώ για όλα.

Με εκτίμηση,

Κοντογεωργος Θεόφιλος

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.