εικόνα

Συμβουλές για φύτευση και καλλιέργεια σέλινου

Φύτευση και καλλιέργεια σέλινου

Συμβουλές για φύτευση και καλλιέργεια σέλινου

Σέλινο ντόπιο με το δυνατό άρωμα, σέλερι με τους τραγανούς βλαστούς ή σελινόριζα με τις σαρκώδεις ρίζες που τρώγονται; Όποια ποικιλία σέλινου και να διαλέξουμε, ένα είναι το σίγουρο! Το σέλινο μαζί με το μαϊντανό και τον άνηθο είναι τα πιο δημοφιλή μυρωδικά της ελληνικής κουζίνας. Τι πιο ωραίο να το καλλιεργούμε σέλινο και να χρησιμοποιούμε τα φρέσκα φύλλα, τους βλαστούς και τις ρίζες στις συνταγές μαγειρικής μας. Και φυσικά αν δεν έχουμε κήπο και χωράφι, δεν πτοούμαστε! Φυτεύουμε σέλινο σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας.

 

Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί η καλλιέργεια του σέλινου;

 

Το σέλινο χρειάζεται γόνιμο έδαφος, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και οργανική ουσία που να κρατά την υγρασία. Θέλει δροσερό καιρό, σε ηλιόλουστες ή ημισκιερές και θερμοκρασίες 16-20°C για να ευδοκιμήσει. Όπως γίνεται αντιληπτό, το σέλινο δεν αγαπάει τη ζέστη, ενώ και σε χαμηλές θερμοκρασίες προκαλείται πρόωρη έκπτυξη του ανθοφόρου στελέχους και υποβαθμίζεται η παραγωγή.

 

Ποια εποχή φυτεύουμε το σέλινο και σε τι αποστάσεις φύτευσης;

 

Οι παραδοσιακοί καλλιεργητές δημιουργούν σπορεία φυτεύοντας το σπόρο του σέλινου σε βάθος περίπου 0,5 – 1 εκατοστού και μεταφυτεύουν τα φυτά 1-1,5 μήνα μετά. Οι σπόροι του σέλινου βλαστάνουν σε θερμοκρασία γύρω στους 20°C μετά από 2-3 βδομάδες. Για τους πιο ανυπόμονους της παρέας, μπορούμε να προμηθευτούμε έτοιμα φυτά σέλινου από φυτώρια και να τα μεταφυτεύσουμε σε απόστάσεις φύτευσης 20-30 εκατοστών μεταξύ των φυτών και 40-60 εκατοστών μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Η μεταφύτευση του σέλινου γίνεται συνήθως στις αρχές φθινοπώρου ή μέσα στην άνοιξη.

 

Τι φροντίδα σε πότισμα και λίπανση απαιτεί η καλλιέργεια του σέλινου;

 

Μεγάλη αγάπη για το νερό! Το σέλινο χρειάζεται τακτικό πότισμα για να εξασφαλίζουμε ικανοποιητική υγρασία του εδάφους. Αν το πότισμα γίνει αραιότερο, το σέλινο θα αρχίζει να πικρίζει, ενώ οι βλαστοί του δεν θα είναι τόσο τραγανοί καθώς αποκτούν ίνες στο εσωτερικό. Επειδή το σέλινο θέλει γόνιμο έδαφος πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, για την λίπανση του ενσωματώνουμε κομπόστ και πλήρες βιολογικό λίπασμα κατά τη φύτευση. Στη συνέχεια, ενσωματώνουμε μια κουταλιά της σούπας βιολογικού λιπάσματος, σε κάθε φυτό, μία φορά το μήνα. Η προσθήκη ασβεστίου βοηθά στην καταπολέμηση του προβλήματος της «μαύρης καρδιάς» που εμφανίζεται με μαύρισμα των βλαστών και των φύλλων στο κέντρο του φυτού και οφείλεται στην έλλειψης ασβεστίου.

 

Πότε συγκομίζουμε το σέλινο;

 

Το σέλινο θέλει το χρόνο του! Χρειάζεται τουλάχιστον 3-4 μήνες, μετά τη μεταφύτευση, για να αποκτήσει ικανοποιητικό σύλλωμα και τραγανούς βλαστούς, ώστε να μπορέσουμε να το συγκομίσουμε. Για τις ριζώδεις ποικιλίας σέλινου χρειάζονται τουλάχιστον 4 μήνες, και θα πρέπει να διαπιστώσουμε κατά πόσον έχει αναπτυχθεί η σελινόριζα σε μέγεθος μεγαλύτερη των 10 εκατοστών σε διάμετρο.

 

Με ποια φυτά μπορεί να γίνει συγκαλλιέργεια του σέλινου;

 

Το σέλινο μπορεί να συγκαλλιεργηθεί με ντομάτα, πιπεριά, κρεμμύδι, σκόρδο, σπανάκι, μπρόκολο, κουνουπίδι και λάχανο. Στους οικιακούς λαχανόκηπους, η συγκαλλιέργεια του σέλινου με άλλα φυτά είναι επιθυμητή για να έχουμε μεγαλύτερη παραγωγή, καλύτερη αξιοποίηση του χώρου, του νερού και θρεπτικών στοιχείων.

 

Κι ένα μυστικό για την καλλιέργεια του σέλινου

 

Το σέλινο προσβάλλεται από τις μυκητολογικές ασθένειες της σεπτορίωσης και του ωίδιου, από τα έντομα της λιριόμυζας, της μελίγκρας, της μύγας του καρότου, καθώς και από διαφορες κάμπιες. Για την οικολογική προστασία των φυτών του σέλινου, ψεκάζουμε με βρέξιμο θειάφι, καθώς και με σάπωνες αλάτων καλίου για προληπτική αντιμετώπιση των προσβολών.

 

Δες πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε σέλινο σε γλάστρα, καθώς και συμβουλές για καλλιέργεια περισσότερων μυρωδικών και αρωματικών φυτών όπως βασιλικός, ρόκα, δύοσμος, ρίγανη και δεντρολίβανο.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.