Λίπασμα: Κατηγορίες, είδη και πώς επιλέγουμε

λιπασματα κατηγοριες ειδη και πως επιλεγουμε

Όλα τα φυτά που καλλιεργούμε χρειάζονται ορισμένα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που παίρνουν από το έδαφος για να αναπτυχθούν, να μας χαρίσουν υπέροχα λουλούδια και νόστιμους καρπούς.

Πολλές φορές, ωστόσο, το χώμα δεν περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά για καλύψει τις ανάγκες των φυτών και απαιτείται να βάζουμε λίπασμα για να τα διατηρήσουμε υγιή και δυνατά.

Η λίπανση, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες καλλιεργητικές εργασίες, μαζί με το πότισμα, το κλάδεμα και την προστασία των φυτών.
 
Όταν μιλάμε για λίπασμα στα φυτά, αναφερόμαστε σε ουσίες φυσικές ή χημικές που συντελούν στην ριζοβολία, στην ανάπτυξη, στην ανθοφορία και την καρποφορία των φυτών.

Χρησιμοποιώντας λίπασμα στα φυτά μας, εμπλουτίζουμε με θρεπτικά συστατικά το έδαφος και αναπληρώνουμε τα στοιχεία που απορροφούνται κατά την καλλιέργεια των φυτών.

Ιδιαίτερα, όταν έχουμε φυτεύσει φυτά σε γλάστρα στο μπαλκόνι ή στην αυλή μας, η ανάγκη για λίπανση ανά τακτά διαστήματα είναι ακόμα πιο επιβεβλημένη.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά ποια είναι τα βασικά είδη λιπάσματος, πότε χρειάζεται να βάζουμε λίπασμα στα φυτά και πώς επιλέγουμε το κατάλληλο λίπασμα.

Διαφήμιση

1. Ποιοι είναι τα βασικά είδη λιπασμάτων;

Yπάρχουν πολλά είδη λιπάσμάτος που συναντάμε στο εμπόριο και ποικίλουν ανάλογα την προέλευση και την μορφή τους. Ανάλογα την προέλευση τους, τα λιπάσματα διαχωρίζονται σε:

α) Οργανικά ή βιολογικά λιπάσματα: Τα οργανικά λίπασματα προέρχονται από την αποσύνθεση φυτικών και ζωικών υπολειμμάτων και είναι εγκεκριμένα για χρήση στη βιολογική γεωργία, γι’ αυτό πολλές φορές αναφέρονται και ως βιολογικά λιπάσματα. Ως οργανικό λίπασμα μπορεί να χαρακτηριστεί η κοπριά, το κομπόστ, το λίπασμα από φύκια, καθώς και πολλά άλλα που κυκλοφορούν στο εμπόριο και έχουν ποικίλες συνθέσεις. Τα οργανικά λιπάσματα έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι φιλικά προς το περιβάλλον και επιπλέον περιέχουν οργανική ουσία που βελτιώνει τις φυσικές ιδιότητες του εδάφους. Εκτός από το γεγονός ότι εφοδιάζουν τα φυτά με θρεπτικά συστατικά, παράλληλα βελτιώνουν την ικανότητα συγκράτησης νερού και θρεπτικών συστατικών στο έδαφος.

Φτιάχνουμε κομπόστ, ένα φυσικό λίπασμα
Φτιάχνουμε κομπόστ, ένα φυσικό λίπασμα

β) Χημικά λιπάσματα: Τα χημικά λιπάσματα προκύπτουν από τη σύνθεση χημικών στοιχείων μέσα από διάφορες χημικές αντιδράσεις και αποτελούν την μεγαλύτερη κατηγορία λιπασμάτων που χρησιμοποιούνται από τους καλλιεργητές. Τα χημικά λιπάσματα έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι χαμηλότερα σε κόστος και προσφέρουν πολλές δυνατότητες στους καλλιεργητές, λόγω της ποικίλης σύνθεσης τους, σε όλα τα στάδια της καλλιεργειας, από το ρίζωμα και την ανάπτυξη του φυτού μέχρι την καρπόδεση και την παραγωγή την καρπών.

γ) Οργανοχημικά λιπάσματα: Τα οργανοχημικά λιπάσματα αποτελούν ένα συνδυασμό χημικών και οργανικών λιπασμάτων, καθώς περιέχουν συγχρόνως χημικά στοιχεία και ποσότητα οργανικής ουσίας. Με άλλα λόγια, τα οργανικά λιπάσματα είναι σχετικά πιο οικονομικά από τα βιολογικά, έχουν ποικίλη σύνθεση και προσφέρονται για πολλές καλλιέργειες, ενώ παράλληλα βελτιώνουν τα χαρακτηριστικά του εδάφους.

Τι προσφέρει το άζωτο ως λίπασμα σε φυτά και καλλιέργειες
Τι προσφέρει το άζωτο ως λίπασμα σε φυτά και καλλιέργειες

2. Ποιες μορφές λιπασμάτων υπάρχουν;

Ανάλογα με τη μορφή, υπάρχουν τα κοκκώδη και τα κρυσταλλικά λιπάσματα που είναι σε στερεή μορφή, καθώς και λιπάσματα σε υγρή μορφή:

α) Κοκκώδη λιπάσματα: Πρόκειται για λιπάσματα σε μορφή κόκκων. Τα κοκκώδη λιπάσματα συνήθως απορροφώνται πιο σταδιακά από το έδαφος και το ριζικό σύστημα των φυτών. Στα κοκκώδη λιπάσματα, κάθε κόκκος περιέχει αναλογικά όλα τα θρεπτικά στοιχεία του λιπάσματος. Υπάρχουν και τα σύμμεικτα ή blend λιπάσματα, τα οποία έχουν κοκκώδη μορφή αλλά στα οποία γίνεται απλή ανάμιξη των πρώτων υλών.

Λίπασμα: Κατηγορίες, είδη και πώς επιλέγουμε
Κοκκώδες βιολογικό λίπασμα

β) Κρυσταλλικά λιπάσματα: Πρόκειται για λιπάσματα σε μορφή σκόνης. Τα κρυσταλλικά λιπάσματα τα προμηθευόμαστε σε στερεή μορφή και είναι υδατοδιαλυτά, δηλαδή διαλύονται πολύ εύκολα στο νερό και απορροφώνται άμεσα από τα φυτά μέσω του ποτίσματος.

γ) Λιπάσματα σε υγρή μορφή: Τα υγρά λιπάσματα διαλύονται στο νερό και εφαρμόζονται μέσω του συστήματος άρδευσης κατά το πότισμα ή με ψεκασμό του φυλλώματος των φυτών. Είναι, μάλιστα, ιδιαίτερα διαδεδομένα σε ερασιτεχνικά σκευάσματα, καθώς επειδή είναι υδατοδιαλυτά μπορούμε πολύ εύκολα να τα εφαρμόσουμε με ένα ποτιστήρι. Τα υγρά λιπάσματα έχουν το πλεονέκτημα της άμεσης απορρόφησης ειδικά μέσω των ψεκασμών, όταν υπάρχουν προβληματικά εδάφη.

Τι είναι τα διαφυλλικά λιπάσματα και πώς τα χρησιμοποιούμε
Τι είναι τα διαφυλλικά λιπάσματα και πώς τα χρησιμοποιούμε

3. Ποια στοιχεία περιέχονται σε ένα λίπασμα και τι σημαίνουν οι αριθμοί στην ετικέτα κάθε λιπάσματος;

Σε κάθε λίπασμα, χημικό ή οργανικό, στην ετικέτα πάνω στην συσκευασία του, αναφέρονται αρχικά τρεις βασικοί αριθμοί που δείχνουν την περιεκτικότητα επί τοις εκατό (%) στα τρία βασικά στοιχεία θρέψης, κατά σειρά: άζωτο, φώσφορος και κάλιο. Για παράδειγμα, το λίπασμα 12-6-18 περιέχει 12% άζωτο, 6% φώσφορο, και 18% κάλιο.

τι σημαινουν οι αριθμοι στα λιπασματα
Τι σημαίνουν οι αριθμοί στα λιπάσματα

Το άζωτο ως λίπασμα στα φυτά προφέρει πλούσια βλάστηση, γρήγορη ανάπτυξη, μεγαλύτερο ύψος, μεγαλύτερη φυλλική επιφάνεια και έντονο πρασίνισμα στα φύλλα.

Η προσθήκη φωσφόρου στα φυτά συντελεί θετικά σε πλήθος σημαντικών λειτουργιών, όπως γρήγορη ανάπτυξη δυνατού ριζικού συστήματος, σχηματισμός και καλή ανάπτυξη των ανθέων και δημιουργία ποιοτικών καρπών και σπόρων.

H προσθήκη καλίου στα φυτά βοηθά στην δημιουργία ποιοτικών καρπών των καλλιεργειών, τόσο ως προς το μέγεθος, τον χρωματισμό και την γεύση, ενώ προσφέρει και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα των φυτών σε δυσμενείς συνθήκες παγετού, δυνατών ανέμων, ξηρασίας.

Τι προσφέρει ο φώσφορος ως λίπασμα σε φυτά και καλλιέργειες
Τι προσφέρει ο φώσφορος ως λίπασμα σε φυτά και καλλιέργειες

Στα λιπάσματα μπορεί να περιέχονται κι άλλα θρεπτικά στοιχεία που βρίσκονται σε μικρότερη περιεκτικότητα όπως το μαγνήσιο, το ασβέστιο, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και το βόριο.

Το μαγνήσιο και ο σίδηρος βοηθούν στο πρασίνισμα των φύλλων και στην εξασφάλιση πλούσιας βλάστησης.

Το ασβέστιο ενισχύει σημαντικά την συνεκτικότητα των καρπών για να μη μαλακώνουν εύκολα, αυξάνει το μέγεθος των καρπών και βελτιώνει την ποιότητα τους.

Το βόριο και ο ψευδάργυρος είναι πολύ σημαντικό για το στάδιο της άνθησης και της καρπόδεσης και συνεισφέρουν σημαντικά στην βελτίωση της συνολικής παραγωγής κάθε χρόνο.

Προσθήκη ασβεστίου σε φυτό κολοκυθιάς
Ασβέστιο, τι προσφέρει ως λίπασμα σε φυτά και καλλιέργειες

4. Πώς επιλέγουμε το κατάλληλο λίπασμα για τα φυτά;

Η επιλογή του κατάλληλου λιπάσματος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το είδος της καλλιέργειας, το έδαφος στο οποίο καλλιεργούμε, το στάδιο ανάπτυξης που βρίσκεται το φυτό, η σύνθεση και η μορφή του λιπάσματος, ποια λειτουργία του φυτού θέλουμε να συντελέσει, καθώς επίσης από το οικονομικό κόστος του.

Ειδικά για επαγγελματικές καλλιέργειες, πριν προχωρήσουμε στην επιλογή λιπάσματος είναι σημαντικό να γίνεται ανάλυση εδάφους για να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια το είδος λίπανσης και την ποσότητα λιπάσματος που χρειάζεται το χωράφι μας.

Πώς γίνεται η ανάλυση εδάφους και σε τι χρησιμεύει
Πώς γίνεται η ανάλυση εδάφους και σε τι χρησιμεύει

Παρακάτω παραθέτουμε ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά που θα μας βοηθήσουν στην επιλογή του κατάλληλου λιπάσματος.

  • Λίπασματα για βελτίωση της ανάπτυξης των φυτών: Αν θέλουμε να βοηθήσουμε την ανάπτυξη των φυτών, χρησιμοποιούμε λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο (Ν). Για την ενίσχυση της ριζοβολίας, αλλά και για την ανθοφορία των φυτών, χρησιμοποιούμε λιπάσματα με υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο, ενώ για βελτίωση της παραγωγής και της καρποφορίας της καλλιέργειας, τόσο σε ποιοτικό αλλά και σε ποσοτικό επίπεδο, επιλέγουμε λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο.
  • Βασική λίπανση σε κηπευτικά και δέντρα: Ως αρχική (βασική) λίπανση σε κηπευτικές καλλιέργειες και σε καρποφόρα δέντρα, συνήθως χρησιμοποιούμε κοκκώδη λιπάσματα, καθώς είναι πιο βραδείας αποδέσμευσης, απελευθερώνουν δηλαδή τα θρεπτικά στοιχεία σε μεγαλύτερη διάρκεια χρόνου. Συνήθως περιέχουν και τα τριά βασικά θρεπτικά στοιχεία, άζωτο, φώσφορο και κάλιο, είναι δηλαδή πλήρη λιπάσματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να γίνει διασπορά του λιπάσματος σε όλο το χωράφι ή να τοποθετηθεί μόνο στις θέσεις φύτευσης για μείωση του κόστους.
Κάλιο, τι προσφέρει ως λίπασμα σε φυτά και καλλιέργειες
Κάλιο, τι προσφέρει ως λίπασμα σε φυτά και καλλιέργειες
  • Λίπανση με χαμηλό κόστος: Όταν θέλουμε να περιορίσουμε το κόστος του λιπάσματος σε σχέση με την περιεκτικότητα των θρεπτικών στοιχείών, επιλέγουμε συνήθως χημικά λιπάσματα σε κοκκώδη μορφή που είναι σε γενικές γραμμές πιο οικονομικά.
  • Λιπάσματα για καλλιέργεια σε προβληματικά εδάφη: Αν καλλιεργούμε σε υποβαθμισμένα εδάφη, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε οικολογικά κοκκώδη λιπάσματα που βοηθούν στην βελτίωση των χαρακτηριστικών του εδάφους και απορροφώνται πιο εύκολα τα θρεπτικά τους στοιχεία από τα φυτά. Επίσης, σε υποβαθμισμένα εδάφη προσφέρεται και το ψέκασμα των φύλλων (διαφυλλικός ψεκασμός) με θρεπτικά στοιχεία με υγρά ή υδατοδιαλυτά λιπάσματα.
Διαφήμιση
  • Λιπάσματα για άμεση απορρόφηση: Αν θέλουμε άμεση απορρόφηση του θρεπτικών συστατικών του λιπάσματος, όπως στην περίπτωση του ασβεστίου για την αντιμετώπιση της ξηρής κορυφής της ντομάτας ή του βορίου για την καρπόδεση της ελιάς, επιλέγουμε υγρό ή υδατοδιαλυτό κρυσταλλικό λίπασμα που μπορεί να εφαρμοστεί διαφυλλικά με ψεκασμό στα φυτά.
  • Λίπασμα για τον λαχανόκηπο: Για τον λαχανόκηπο μας, επιλέγουμε οικολογικά λιπάσματα που είναι φιλικά στο περιβάλλον και βοηθούν στην παραγωγή καλής ποιότητας καρπούς.
κοπρια βιολογικο λιπασμα
Κοπριά, ένα φυσικό οικολογικό λίπασμα
  • Λίπασμα για λουλούδια σε γλάστρα: Για καλλωπιστικά φυτά που έχουμε σε γλάστρα στο μπαλκόνι και στην αυλή, επιλέγουμε χημικό κρυσταλλικό ή υγρό λίπασμα που διαλύουμε στο νερό και έχει καλή απορρόφηση από τα φυτά χωρίς να υπάρχει κίνδυνος υπερβολικής λίπανσης.

5. Κι ένα μυστικό για την εφαρμογή του λιπάσματος

Το λίπασμα προσφέρει θρεπτικά στοιχεία που βοηθάνε τα φυτά να αναπτυχθούν, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις που αποφεύγουμε να βάζουμε λίπασμα στα φυτά. Δεν βάζουμε λίπασμα, λοιπόν, αμέσως μετά την μεταφύτευση καθώς το φυτό χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί. Επιπλέον, αποφεύγουμε να βάζουμε λίπασμα σε φυτά που δεν είναι ποτισμένα, καθώς επίσης σε συνθήκες που τα φυτά είναι ευάλωτα, δηλαδή σε περιόδους που επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες και σε συνθήκες πολύ χαμηλών θερμοκρασιών και παγωνιάς.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση
Compo

Σχόλια (82)

  1. ΛΙΝΑ
    21/11/2023

    Γεια σας!
    Εχω σκοπό να φυτέψω ένα δενδριλιο ψευδοπιπεριας στο πάρκο της γειτονιάς μου. Τι με συμβουλευετε να κανω σε ό,τι αφορά την μεταφύτευση, την προεργασία του εδαφους, την λίπανση και γενικότερα την φροντιδα του μέχρι να στεριωσει;
    Ευχαριστώ πολύ για όλα αυτά που προσφέρετε μέσα από τα άρθρα σας, έχω μάθει πολλα!

    • Κατάλληλη εποχή για μεταφύτευση στις αρχές της άνοιξης, σε αφράτο έδαφος που έχεις προσθέσει φυτόχωμα και λίπασμα στο λάκκο φύτευσης.

  2. ΡΟΥΛΑ ΛΟΓΟΘΕΤΗ
    06/11/2023

    Γειά σας κύριε Λιονουδάκη. Αγόρασα ένα μύρτιλο από κάποιο φυτώριο. Όταν το έβγαλα από τη γλάστρα για να το μεταφυτέψω στον κήπο, παρατήρησα μικρά κίτρινα μπαλάκια τα οποία όταν τα πίεσα με το νύχι μου έβγαλαν υγρό. Ο υπεύθυνος στο φυτώριο μου λέει οτι είναι λίπασμα. Επειδή είδα και ένα σκουλικάκι στις ρίζες, υπάρχει περίπτωση να είναι αυγά από κάποιο παράσιτο και δεν θέλει να το παραδεχτεί; και τί πρέπει να κάνω σε αυτή την περίπτωση για να προστατέψω το φυτό; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    • Πράγματι, τα μικρά μπαλάκια πιθανότατα είναι για λίπασμα ή για τη συγκράτηση υγρασίας. Για την προστασία από τις κάμπιες μπορείς να σκορπίσεις σκόνη πιπέρι καγιέν.

  3. Αριστομένης
    30/10/2023

    Καλησπέρα σας. Πρόσφατα φύτεψα λυγούστρο σε μεγάλες γλάστρες 170lit θέλοντας να οριοθετήσω το χώρο μου. Όμως λίγες μέρες μετά την φύτευση διαπίστωσα ότι το φυτόχωμα που μου έδωσαν είχε αναλογία 70% κόμποστ και 30% τύρφη με περλίτη. Θα έχω πρόβλημα με τα φυτά; Διότι έχω φυτέψει 14 γλάστρες των 170λιτ η κάθε μια….και είναι δύσκολο για μένα να ξεκινήσω την διαδικασία ξεφύτεμα και πάλι φύτεμα….
    Σας ευχαριστώ.

    • Τα λιγούστρα σου θα αναπτυχθούν πολύ καλά σε αυτό το υπόστρωμα. Συμπληρωματικά, μπορείς να προσθέτεις υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά για να βοηθήσεις την ανάπτυξη τους.

  4. ΔΗΜΗΤΡΑ ΡΟΡΡΗ
    25/10/2023

    Πείτε μου σας παρακαλώ πολύ,αν υπάρχουν έτοιμα λιπάσματα σε σπραυ η κάτι άλλο,υγρο κλπ για το νυχτολούλουδο, που έχουν ασπροκιτρινίσει τα φύλλα του & δεν μυρίζει πλέον?Σας ευχαριστώ πολύ!

    • Μπορείς να προσθέσεις υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά για το νυχτολούλουδο. Φρόντισε να το έχεις σε ημισκιερό μέρος και όχι με έντονη ηλιοφάνεια.

  5. Γιάννης
    22/09/2023

    Καλησπέρα σας,
    Πριν ένα μήνα αγόρασα και μεταφύτευσα λεμονιά σε γλάστρα στην βεράντα μου..Μάλιστα έχει και 3 πράσινα λεμόνια. Χρειάζεται κάτι τώρα;(και τι;) ή από άνοιξη;
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων…

  6. Δερνικος Σπύρος
    07/07/2023

    Καλησπέρα σας
    Θα ήθελα να ρωτήσω πόσα γραμμάρια κρυσταλικο λιπασμα μπορούμε να βάλουμε σε ένα δέντρο άνω των 10 χρονων στον λακο όταν το ποτίζουμε για καλοκαιρινή λιπανση (δέντρα φυστικιας)

    • Για δέντρο ηλικίας δέκα ετών, 100 γρ. κρυσταλλικού λιπάσματος τύπου 20-20-20 είναι μία ικανοποιητική δοσολογία.

  7. Θέμος
    04/07/2023

    Καλησπέρα. Όταν ρίχνουμε κοκκώδες λίπασμα, το ρίχνουμε απλά πάνω στο χώμα ή πρέπει να το ρίξουμε πάνω στο χώμα και να το ανακατέψουμε;

  8. Κανελα
    01/07/2023

    Καλησπέρα, συγγνώμη για την χαζή ερώτηση αλλά έχω ένα υγρό λίπασμα πολύ καιρό στο μπαλκόνι, μήνες ανοιχτό μεν αλλά γεμάτο (!) και θα ήθελα να το χρησιμοποιήσω, πως καταλαβαίνω αν έχει χαλάσει, μήπως καλύτερα να το αποφύγω? Ενισχύει την άνθιση
    Ευχαριστώ πολύ!

    • Αν το συγκεκριμένο σκεύασμα είχε επαφή με ήλιο στο μπαλκόνι σου, καλύτερα να το αποφύγεις να το χρησιμοποιήσεις!

  9. Pantelis
    27/05/2023

    Καλησπέρα σας, θα ήθελα παρακαλώ μια απάντηση στην εξής ερώτηση πριν από 3 μήνες (Φεβρουάριο)φύτεψα κάποιες ρίζες οινοποιήσιμων σταφυλιών τώρα τέλος Μαΐου τι λίπασμα μπορώ να ρίξω για να τα βοηθήσω στην ανάπτυξη τους Ευχαριστώ!

  10. Βουκαμβίλιας
    18/03/2023

    Καλησπέρα σας και σας ευχαριστούμε πολύ για τις χρήσιμες πληροφορίες. Ερώτηση!! Έκανα το λάθος να εφαρμόσω διαφυλλικό λίπασμα στις τριανταφυλλιές μου (ασβέστιο 8%, θείο 16%, χαλκός 1.5%) όχι με ψεκασμό στα φύλλα, αλλά μέσω ποτίσματος (διάλυμα μισό καπάκι σε 1μιση λίτρο νερο)..
    Είναι ανησυχητικό ??
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    • Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που το εφάρμοσες με το πότισμα αν και η χρήση του είναι κυρίως για διαφυλλική εφαρμογή.

  11. Κατερινα
    02/05/2022

    Καλημέρα, έχω ρίξει στα λαχανικα μου κάλιο (χημικο) μετά από ποσο καιρό μπορώ να κανω συγκομιδή; μήπως επηρεάζει τους καρπους;

  12. ΠΑΝΑΓΙΏΤΗΣ
    28/03/2021

    Καλησπέρα, έχω 10 ελαιόδεντρα με ελιά για λάδι, είναι 10 ετών και έχω κλαδεύση ελαφριά, θα ήθελα να βάλω λίπασμα στις ελιές για βλάστηση και δυνάμωμα των καρπών και αύξηση της βλάστησης, τη λίπασμα πρέπει να ρίξω και σε τη αναλογία…. τι τιμή έχει και κάνετε αποστολές σε επαρχία

    • Καλημέρα Παναγιώτη. Στα Μυστικά του Κήπου, δεν εμπορευόμαστε προϊόντα, απλά δίνουμε συμβουλές στους φίλους της κηπουρικής. Μπορείς να προμηθευτείς από γεωπονικά καταστήματα και να χρησιμοποιήσεις ένα πλήρες λίπασμα που να έχει βόριο, κατάλληλο για ελιά.

  13. Στεφανος
    24/02/2021

    Καλησπερα,
    Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας, την βοήθεια και το πολύτιμο site σας, σας παρακολουθώ τακτικά!
    Είμαι πρωτάρης, αλλά γρήγορα ενθουσιάστηκα και πλέον έχω στο μπαλκόνι μου αρκετες γλάστρες (βασιλικός-δυόσμος-ρίγανη-θυμάρι-λεβάντα-δεντρολιβανο-μαρούλια-μαιντανος-σέλινο-κρεμμυδάκια-φραουλιες-ιβισκος και μια γαρδένια που αναπτύσσεται παράδοξα καλά).
    Στο φυτώριο για όλα αυτά-εκτός της γαρδένιας-μου δώσανε λίπασμα 20-20-20 (το οποίο μάλιστα μου είπαν να μην το διαλύω σε νερό, αλλά να ρίχνω μια ιδέα όσο πιάνω με τα τρία δάχτυλα). Καλύπτει πράγματι τις ανάγκες όλων αυτών των φυτών, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και σε βάθος χρόνου;
    Ευχαριστώ!

    • Καλησπέρα Στέφανε.
      Για τα αρωματικά αλλά και τα λαχανικά, καλύτερα να χρησιμοποιούμε βιολογικά λιπάσματα πλούσια σε άζωτο και κάλιο. Τα λιπάσματα 20-20-20 που είναι χημικά, προτιμούμε να τα χρησιμοποιούμε στα καλλωπιστικά μας φυτά, καλύτερα διαλυμένα για πιο ομοιόμορφη απορρόφηση από το ριζικό σύστημα των φυτών.

      • Στέφανος
        24/02/2021

        Ευχαριστώ πάρα πολύ, για τις ταχύτατες απαντήσεις παρά την πολιορκία ερωτήσεων που άνοιξα σε 25 άρθρα!

  14. ΦΩΤΗΣ
    08/02/2021

    Γεια σου Κωστα.Τα χημικα λιπασματα που βαζουμε γυρω απο τον κορμο του δεντρου για θρεψη αλλοιωνουν τον καρπο?Μιλαω για μεγαλα δεντρα εσπεριδοειδη ,ελιες κλπ.Δηλαδη περνανε στον καρπο τα χημικα?ευχαριστω.

    • Καλησπέρα Φώτη. Τα χημικά λιπάσματα δεν περνάνε στον καρπό αλλά σε κάθε περίπτωση η χρόνια και υπερβολική χρήση τους, χωρίς προσθήκη οργανικής ουσίας, υποβαθμίζει το χώμα που καλλιεργούμε.

  15. Βασιλική
    04/01/2021

    Καλημέρα και καλή χρονιά, κύριε Λιονουδάκη. Είμαι φαν της σελίδας σας και μέσα από εδώ έχω μάθει πολλά για τον κήπο. Λοιπόν, θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με τη λίπανση, ο γενικός κανόνας λέει ότι δεν λιπαίνουμε το χειμώνα αλλά εκτός του ότι οι θερμοκρασίες Γενάρη μήνα παραμένουν στην περιοχή μας υψηλές για την εποχή, έως και 20 βαθμούς μερικές φορές, τα φυτά μου δεν μοιάζουν να θέλουν να κοιμηθούν. Οι τριανταφυλλιές ανθοφορούν ακόμη και τα γαριδάκια το ίδιο. Εντωμεταξύ, το ένα γαριδάκι μου που ανθοφορεί με ωραία και πολλά άνθη, μοιάζει να έχει θέμα. Τα φύλλα του είναι κάπως καρουλιασμένα και πάνε κοντά στον βλαστό, οι μίσχοι γενικά έχουν πέσει προς το χώμα, μου μοιάζει σαν έλλειψη ασβεστίου, ίσως να κάνω και λάθος, αλλά σίγουρα υπάρχει θέμα. Το φυτό βρίσκεται σε μεγάλο πιθάρι με χώμα με καλή αποστράγγιση. Σε μια εποχή που εννοείται ότι δεν λιπαίνουμε, πώς να το βοηθήσω να πάρει τα πάνω; Και πότε πραγματικά είναι η εποχή που σταματούμε τη λίπανση, δεδομένου του μικροκλίματος μιας περιοχής;

    • Καλησπέρα Βασιλική και καλή χρονιά. Πράγματι, οι υψηλές θερμοκρασίες δεν συντελούν ώστε τα φυτά να μπουν στον φυσιολογικό λήθαργο του χειμώνα. Αυτή την εποχή, μπορείς να προσθέσεις υγρό λίπασμα φυκιών αυτή την εποχή για τόνωση των φυτών και στις αρχές της άνοιξης να προσθέσεις πλήρες κοκκώδες λίπασμα.

  16. Κώστας
    04/01/2021

    Υπάρχουν λιπάσματα που να αποτελούνται μόνο από άζωτο η μόνο απο φώσφορο και μόνο από κάλιο;

  17. Χρήστος
    03/11/2020

    Όλοι μας έχουμε διαβάσει κάποιους γενικούς κανόνες για την εφαρμογή της λίπανσης, οι οποίοι αναφέρονται παραπάνω και αυτούς ακολουθώ κι εγώ (κοκκώδες στο χώμα / υγρό στις γλάστρες, να είναι πρώτα ποτισμένα τα φυτά μας, ποσότητα λιπάσματος κ.λπ.).

    Δεν έχω όμως δει κάπου να υπάρχει κάποια «μεθοδολογία» για την συχνότητα της λίπανσης, ανά περίοδο και ανά «ομάδα» φυτών. Κάποια λιπάσματα λένε στην ετικέτα τους, κάθε 15 ημέρες π.χ. από Μάρτιο έως και Οκτώβριο, ενώ κάποια άλλα λένε να λιπάνουμε 2 φορές την Άνοιξη και 1 φορά το Φθινόπωρο. Τελικά τι ισχύει…;!

    Για παράδειγμα τα δικά μου, τα έχω χωρίσει σε 5 ομάδες (που ίσως αντικατοπτρίζουν και τους περισσοτέρους εδώ μέσα). Τα πράσινα (μυρτιές, βιβούρνα, φωτίνιες), τα ξυνά (λεμονιά, πορτοκαλιά, λάιμ), τα φαγώσιμα (αρωματικά και εποχιακά) τις τριανταφυλλιές και τα υπόλοιπα που είναι σε γλάστρες.

    Κάθε πότε βάζω λίπασμα στις ομάδες αυτές;

    Επιπρόσθετα της λίπανσης, τι ισχύει για σίδηρο και ενεργοποιητή;

  18. Βίκυ
    05/10/2020

    Καλημέρα σας κύριε Λιονουδάκη, συγχαρητήρια για το όμορφο και κατατοπιστικό site σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με τη λίπανση του κήπου μου. Υπάρχει ένα έδαφος με κοκκινόχωμα που είναι υγρό και βαρύ κι όταν περάσουν λίγες μέρες από το πότισμα δείχνει να έχει σκισίματα στην επιφάνεια σαν φρυγμένη γη. Εκεί υπάρχουν τριανταφυλλιές που τις σηκώνει αυτό το έδαφος αλλά έχω βάλει και μια γαρυφαλλίτσα, μια διμορφοθήκη, σινικούς ιβίσκους, λεβάντα, άλυσσο και σιτρονέλα σγουρή. Να ρωτήσω λοιπόν, τι λίπασμα μπορώ να βάζω και πόσο, σε καθε φυτό δεδομένου ότι πιθανά έχουν διαφορετικές ανάγκες το καθένα; Για την ώρα, έχω βάλει πλήρες κοκκώδες 17-15-12. Επίσης χρησιμοποιώ κάποια “πρακτικά” λιπάσματα που φτιάχνω μόνη μου, από διάφορα συμβουλευτικά βίντεο στο youtube, όπως π.χ. το να φυλάξω τα κομμένα χόρτα σε σακούλα μέχρι να σαπίσουν και να ποτίσω με αυτά σαν λίπασμα σε δέκα λίτρα νερό. Όμως είναι τρία τα παρτέρια (υπάρχουν πολλά ακόμη φυτά εκτός από τα παραπάνω) και τίποτα δεν είναι αρκετό. Θα μπορούσατε να με συμβουλέψετε, παρακαλώ;

  19. ΧΡΥΣΑΦΗΣ
    02/10/2020

    Καλησπέρα κύριε Κώστα και συγχαρητήρια για την πολύ καλή δουλειά που έχετε κάνει.
    Έχω κάποια ανθοφώρα φυτά όπως ιβίσκο, νυχτολουλουδο, διπλαδενια, βουκαμβίλια οπότε επιλέγω υγρό λίπασμα για ανθοφώρα φυτά ή κάνει και το υγρό λίπασμα που είναι για πράσινα φυτά; Και αν παίζει ρόλο την εποχή π.χ. αν τώρα το φθινόπωρο που χάνουν τα άνθη τους βάζουμε για πράσινα φυτά και την άνοιξη πριν αρχίσουν να ανθιζουν βάζουμε για ανθοφώρα φυτά.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    • Καλημέρα Χρυσάφη. Πράγματι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτή την εποχή για αυτά τα φυτά που δεν έχουν λουλούδια το υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά. Ο ιβίσκος ή το νυχτολούλουδο για παράδειγμα στις νότιες περιοχές της χώρας, συνεχίζει και μες στο φθινόπωρο την πλούσια ανθοφορία του.

  20. Νίκος
    29/09/2020

    ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ,
    ΕΙΜΑΙ ΠΡΩΤΑΡΗΣ ΣΤΗΝ ΔΕΝΤΡΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΕΧΩ ΤΗΝ ΕΞΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗ.
    ΟΤΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΙΑΦΥΛΛΙΚΟ ΨΕΚΑΣΜΟ ΣΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΙΠΑΝΣΗ ΤΟΥ, -ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ- ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΙΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΊΑ ΤΟΥ ΜΕ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑ,
    ΑΡΚΕΙ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΛΟΥΣΙΜΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΤΗΣ ΚΟΜΗΣ ή ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΨΕΚΑΣΩ ΚΑΙ ΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΆ ΦΎΛΛΑ ?
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  21. Παναγιώτης
    28/09/2020

    Σε νέο ελαιώνα, μη ποτιστικό στο λάκο φύτευσης έχετε να προτείνεται κάποιο οργανικό-βιολογικό φυτικό λίπασμα,κομποστ ή φυτόχωμα για την ενίσχυση της ριζοβολίας?
    Δεύτερον, σε πόσο χρονικό διάστημα μετά τη μεταφύτευση των δενδρυλλίων μπορώ να βάλω λίπασμα ώστε να έχουν προλάβει να προσαρμοστούν?
    Τέλος το λίπασμα το ρίχνω ενώ έχω ποτίστει το χώμα?

    • Καλημέρα Παναγιώτη.
      Μπορείς να απευθυνθείς σε γεωπονικά καταστήματα για την προμήθεια κομπόστ και φυτοχώματος για να χρησιμοποιήσεις κατά την φύτευση των ελιών. Η προσθήκη λιπάσματος καλό είναι να γίνει 2-3 εβδομάδες μετά την μεταφύτευση σε ποτισμένο χώμα. Δες περισσότερες πληροφορίες για την φύτευση ελιάς και την καλλιέργεια ελιάς στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

  22. Ηλίας
    16/07/2020

    Γειά σας. Έχω μια ανοιγμένη σακούλα με λίπασμα θειικής αμμωνίας (21-0-0) το οποίο έχει πετρώσει. Αυτό το λίπασμα έχει αλλοιωθεί η σύστασή του ή μπορώ να το χρησιμοποιήσω κανονικά; Ευχαριστώ!

    • Καλησπέρα Ηλία. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις το λίπασμα της θειικής αμμωνίας αν και πιθανότατα υπάρχει μία σχετική απώλεια της δραστικότητας του.

  23. Ευάγγελος
    12/06/2020

    Έριξα τις ανάλογες ποσότητες κοκκωδες λίπασμα σε γλάστρες στο μπαλκόνι,χρειάζεται συχνά νερό λόγω του λιπάσματος ή όχι?Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  24. Μιχαήλ Δράκος
    03/06/2020

    εχω φυτευσει ντοματεσ μελιτζανεσ και πιπεργιεσ εβαλα λιγη κοπρια στη ριζα και δεν βλεπω καλη αναπτηξη.σασ ερωτω πρεπει να βαλω βιολογικο λιπασμα και ποιο ακριβωσ?

  25. Ζετα
    24/05/2020

    Γειά σας,
    έχω μια ερώτηση,
    χρησιμοποιώ υγρό λίπασμα που διαλύεται σε νερό για τα φυτά μου εσωτερικού χώρου. Αλλά φυσικά δεν μπορώ πάντα να υπολογισω την ποσότητα που χρειάζομαι και περισεύει κάποια.
    Μπορεί να αποθηκευτεί και χρησιμοποιηθεί την επόμενη φορά, ή πρέπει να χρησιμοποιείται αμέσως μετά τη διάλυση, και ό,τι περισσεύει να πετάγεται?
    Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

    • Καλησπέρα Ζέτα. Καλό είναι να το χρησιμοποιείς άμεσα μετά τη διάλυση το λίπασμα γιατί μπορεί να υπάρξει σταδιακή αλλοίωση της σύνθεσης του.

  26. Νίκος Αστυπάλαιας
    20/05/2020

    Θα ήθελα την γνώμη σας για τα δυαφυλικα λιπάσματα και την αναλογία με νερό ευχαριστώ.

    • Καλησπέρα Νίκο. Τα υγρά ή κρυσταλλικά λιπάσματα που διαλύονται στο νερό και και εφαρμόζονται διαφυλλικά είναι πολύ χρήσιμα καθώς απορροφούνται άμεσα από τα φυτά τα θρεπτικά στοιχεία.

  27. Πέτρος
    20/05/2020

    Για σας δυστυχώς μας πήρατε στον λαιμό σας άκουσα την συμβουλή σας για λίπασμα με περισσότερο κάλλιο το έβαλα σε όλα τα φυτά μου και μου έκρουσε τα περισσότερα

  28. ΒΑΣΙΛΙΚΗ
    20/05/2020

    Καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα στις κορυφές των δέντρων της ελιας.Ειναι μεγάλες σε ηλικία και η τελευταία φορά που λιπανθηκαν ήταν το 2014 λόγω διαμονής στο εξωτερικό.Τι λίπανση θα πρέπει να αγοράσω αν είναι πρόβλημα λίπανσης κ όχι κάποιας ασθένειας.Σας ευχαριστώ.

    • Καλησπέρα Βασιλική. Θα πρέπει να κάνεις κλάδεμα στις ελιές σου και μετά να βάλεις πλήρες λίπασμα που νε περιέχει και αρκετό άζωτο.

  29. yannis
    17/05/2020

    Καλημέρα, έχω μια ελιά σε γλάστρα διαμέτρου 60 cm
    έχει ανθήσει αλλά ξεραίνει τα άνθη τι λίπασμα να ρίξω;
    ευχαριστώ.

  30. μιχαλης
    01/05/2020

    Έχω αγοράσει λίπασμα κωκόδες γενικήσ χρήσης αλλά διάβασα ότι δεν κάνει για γλάστρες.Για ποιον λόγο δεν κάνει και τι μπόρω να κάνω?Μπορώ να το διαλύσω στο νερό?Επίσης σας ευχαριστώ γιατί με έχετε βοηθήσει πάρα πολύ

    • Καλησπέρα Μιχάλη. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και το κοκκώδες λίπασμα σε γλάστρες αλλά σε μικρές ποσότητες για να μην πορκληθούν εγκαύματα. Καλύτερα να έχεις υγρό ή υδατοδιαλυτό λιπασμα που διαλύεται ομοιόμορφα σε αντίθεση με τα κοκκώδη λιπάσματα που τα προτιμάμε για το έδαφος περισσότερο.

  31. Σωτήρης
    22/04/2020

    Γεια σας ζήτησα βιολογικό λιπασμα από μαγαζί και πηρα ενα με κίτρινο χρώμα!! Δεν γνωρίζω περισσότερες λεπτομέρειες…αν μπορειτε να μου πειτε Που μπορώ να το χρησιμοποιήσω??
    Κάνει για λαχανικά και φρούτα όπως φραουλιές κτλ…Επίσης κάθε πότε Ρίχνω λιπασμα σε τέτοια είδη ?Ευχαριστώ

  32. Δημήτριος
    07/04/2020

    Καλησπέρα σας μπορώ να λιώσω σύνθετο λίπασμα που χρησιμοποιώ στις ελιές και να ρίξω στα κυπελάκια που έχω φυτέψει διάφορα κηπευτικά? Και αν ναι καθε πότε μπορώ να ριχνω και σε τι ποσότητα?

    • Καλησπέρα Δημήτριε. Καλύτερα να επιλέξεις υδατοδιαλυτό λίπασμα που μπορείς να διαλύσεις για να χρησιμοοποιήσεις στα κηπευτικά που είναι άμεσα αφομοιώσιμα.

  33. Μαρινάκης Σπυρος
    02/04/2020

    Κάνει καλό η στάχτη στα φυτά και αν ναι σε τι ποσότητα;

  34. Κωνσταντίνος Παπαδημητράκης
    29/03/2020

    Γεια σας. Ενδιαφέρομαι για δολομιτη, αταπουλγιτη, η κάτι παρόμοιο. Ευχαριστώ.

    • Καλησπέρα Κωνσταντίνε. Για προμήθεια ατταπουλγίτη, μπορείς να επικοινωνήσεις με την εταιρεία GeoHellas για να σου προτείνουν συνεργαζόμενο κατάστημα στην περιοχή τους. Σε ποια περιοχή βρίσκεσαι;

  35. nikos
    19/10/2019

    ενώ ξέρω τι σημαίνει η ένδειξη (α-β-γ) σε ένα λίπασμα, δεν ξέρω τον συμβολισμό α : β : γ . Μπορείτε να βοηθήσετε?

  36. Χριστόφορος
    08/10/2019

    Καλησπέρα,
    Όταν λέτε να αποφεύγουμε την λίπανση αμέσως μετά την μεταφύτευση συνήθως πόσες μέρες προτείνετε να περασουν;

  37. gepsimos
    31/08/2019

    Γεια και χαρά. Έχω σε γλάστρες στο μπαλκόνι μου διάφορα φυτά, κυρίως θάμνους και αρωματικά. Χρησιμοποιώ υδατοδιαλυτό λίπασμα 20-20-20. Δεν είμαι σίγουρος πόση ακριβώς είναι η σωστή δοσολογία αραιωμένου λιπάσματος (ανά γλάστρα). Δηλαδή, οι οδηγίες λένε “σαν υγρό 2-3 κουταλιές της σούπας ανά 10lt νερό”, εγώ οκ φτιάχνω πχ. 10lt διαλύματος αλλά μετά αναρωτιέμαι πόσα ml διαλύματος πρέπει να βάλω σε μία μέση γλάστρα (πχ. γλάστρα διαμέτρου 30cm). Μπορείτε να με βοηθήσετε; Ευχαριστώ

    • Καλημέρα. Πολύ χρήσιμη ερώτηση. Βάζουμε περίπου 2 κουταλιες της σούπας κρυσταλλικό (υδατοδιαλυτό) λίπασμα 20-20-20, δηλαδή περίπου 30 γραμμάρια σε 10 λίτρα νερό και ποτίζουμε ανάλογα το μέγεθος του φυτού και την διάμετρο της γλάστρας. Καλό έιναι πριν τη λίπανση, τα φυτά μας να είναι σχετικά ποτισμένα, να έχουν μία σχετική υγρασία ώστε να είναι δροσερά όταν δεχτούν το λίπασμα καθώς και για να πάει το διαλυμένο λίπασμα πιο εύκολα στο ριζικό τους σύστημα. Για μία γλάστρα διαμέτρου 30 εκατοστά, 1 λίτρο νερού με διαλυμένο λίπασμα είναι αρκετό.

      • gepsimos
        01/09/2019

        Ω τι άμεση και σαφέστατη απάντηση!
        Ευχαριστω πολύ

    • ΛΙΝΑ
      21/11/2023

      Γεια σας!
      Εχω σκοπό να φυτέψω ένα δενδριλιο ψευδοπιπεριας στο πάρκο της γειτονιάς μου. Τι με συμβουλευετε να κανω σε ό,τι αφορά την μεταφύτευση, την προεργασία του εδαφους, την λίπανση και γενικότερα την φροντιδα του μέχρι να στεριωσει;
      Ευχαριστώ πολύ για όλα αυτά που προσφέρετε μέσα από τα άρθρα σας, έχω μάθει πολλα!

  38. ΝΕΚΤΑΡΙΑ
    13/02/2019

    πως λεγετε το κοκοδεσ λιπασμα για τις τριανταφυλιες;

    • Καλημέρα, Νεκταρία.
      Στην αγορά, σε φυτώρια, γεωπονικά καταστήματα και garden center, θα βρεις διαφορα λιπάσματα (γενικής χρήσης ή εξειδικευμένα για τριανταφυλλιές) που είναι σε μορφή κόκκων κατάλληλα για να βάλεις στις τριανταφυλλιές σου. Ρώτησε το γεωπόνο του κατσατήματος για να σου προτείνει κάποιο λίπασμα κατάλληλο για τριανταφυλλιά. Δες αναλυτικές πληροφορίες για τη λίπανση της τριανταφυλλιάς καθώς και γενικότερα για την φροντίδα της τριανταφυλλιάς στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ