Βάκιλος Θουριγγίας, τι είναι και πώς χρησιμοποιείται στα φυτά

Πώς χρησιμοποιούμε τον βάκιλλο Θουριγγίας για την προστασία των φυτών

Ο βάκιλος Θουριγγίας είναι ένα οικολογικό φυσικό εντομοκτόνο που χρησιμοποιούμε για την προστασία των φυτών από έντομα. Πρόκειται για ένα βακτήριο που συναντάται στη φύση στο έδαφος και αξιοποιείται για την βιολογική καταπολέμηση ορισμένων σημαντικών εντόμων που προσβάλλουν τα φυτά και τις καλλιέργειες.

Αν και καταπολεμά αποτελεσματικά τις κάμπιες αρκετών εντόμων, ο βάκιλος Θουριγγίας διαθέτει εκλεκτική δράση και δεν δημιουργεί προβλήματα στα ωφέλιμα έντομα του κήπου μας. Είναι ακίνδυνος για τα φυτά και ασφαλής για τον άνθρωπο και για τα ζώα καθώς αποσυντίθεται πλήρως στην τροφική αλυσίδα χωρίς να αφήνει επιβλαβή υπολείμματα στο περιβάλλον.

Μπορούμε να προμηθευτούμε σκευάσματα βάκιλου Θουριγγίας από γεωπονικά καταστήματα για την προστασία των καλλιεργειών μας από διάφορα έντομα. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά ποιες χρήσεις έχει ο βάκιλος Θουριγγίας και πώς εφαρμόζεται για την αποτελεσματική προστασία των φυτών μας από κάμπιες και έντομα.

Διαφήμιση

Σε ποια φυτά χρησιμοποιείται ο βάκιλος Θουριγγίας;

O βάκιλος Θουριγγίας έχει εκτεταμένη εφαρμογή τόσο σε βιολογικές καλλιέργειες όσο και σε συμβατικές καλλιέργειες για την αντιμετώπιση διαφορετικών ειδών κάμπιας σε κηπευτικά, σε καλλωπιστικά φυτά και σε καρποφόρα δέντρα όπως αναλυτικά περιγράφουμε παρακάτω:

1. Βάκιλος Θουριγγίας στα λαχανικά

Ο βάκιλος Θουριγγίας χρησιμοποιείται αποτελεσματικά για την οικολογική αντιμετώπιση της κάμπιας της πιερίδας σε διάφορα κηπευτικά όπως στην καλλιέργεια του λάχανου, στην καλλιέργεια του μπρόκολου, στην καλλιέργεια του κουνουπιδιού, καθώς επίσης στην καλλιέργεια της ντομάτας, στην καλλιέργεια της πιπεριάς και στην καλλιέργεια της μελιτζάνας. Επίσης, χρησιμοποιείται για την βιολογική καταπολέμηση της κάμπιας της τούτα (Tuta absoluta) του σημαντικότερου εντομολογικού εχθρού της καλλιέργειας της ντομάτας, καθώς και για την αντιμετώπιση της φθοριμαίας, του εντόμου που προσβάλλει τις αποθηκευμένες πατάτες και δημιουργεί χαρακτηριστικές τρύπες στους κονδύλους της πατάτας.

καμπιες αντιμετωπιση σε λαχανα, μπροκολα, κουνουπιδια
Κάμπιες: Αντιμετώπιση σε λάχανα, μπρόκολα, κουνουπίδια (+video)

2. Βάκιλος Θουριγγίας σε καρποφόρα δέντρα και σε αμπέλια

Ο βάκιλος Θουριγγίας προσφέρει σημαντική προστασία από αρκετά έντομα που προσβάλλουν καρποφόρα δέντρων όπως για παράδειγμα για την αντιμετώπιση του πυρηνοτρήτη που δημιουργεί σημαντικές ζημιές στην καλλιέργεια της ελιάς. Επίσης, ο βάκιλος Θουριγγίας καταπολεμά κάμπιες που προσβάλλουν και σκουληκιάζουν καρπούς σε διάφορα καρποφόρα δέντρα όπως στην καλλιέργεια της βερικοκιάς, στην καλλιέργεια της ροδακινιάς, στην καλλιέργεια της δαμασκηνιάς και στην καλλιέργεια της κερασιάς. Η χρήση βάκιλου εφαρμόζεται και για την αντιμετώπιση της ευδεμίδας του αμπελιού, του γνωστού «σκουληκιού των σταφυλιών» που προκαλεί σημαντικές ζημιές τόσο στις οινοποιήσιμες όσο και στις επιτραπέζιες ποικιλίες σταφυλιών.

σκουληκι βερικοκια
Πώς γίνεται η αντιμετώπιση του σκουληκιού στα βερίκοκα (ανάρσια)

3. Βάκιλος Θουριγγίας σε καλλωπιστικά φυτά

Ο βάκιλος Θουριγγίας χρησιμοποιείται και σε αρκετά καλλωπιστικά φυτά που έχουμε στον κήπο ή σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας. Για παράδειγμα, ο βάκιλος Θουριγγίας δρα αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της κάμπιας του πεύκου που προκαλεί σημαντικές ζημιές και ξεραίνει τα πέύκα ενώ καταπολεμά και τις κάμπιες που τρυπάνε τα φύλλα στις τριανταφυλλιές, στις ορτανσίες και σε άλλα καλλωπιστικά φυτά. Τέλος, σε προληπτικό επίπεδο, ο βάκιλος Θουριγγίας είναι προσφέρει ικανοποιητική οικολογική αντιμετώπιση στην κάμπια του γκαζόν που εμφανίζεται την περίοδο του καλοκαιριού.

Πώς αντιμετωπίζουμε τις κάμπιες στις τριανταφυλλιές
Πώς αντιμετωπίζουμε τις κάμπιες στις τριανταφυλλιές

Πως εφαρμόζεται ο βάκιλος Θουριγγίας στα φυτά;

Ο βάκιλος Θουριγγίας συναντάται στο εμπόριο σε μορφή σκόνης επίπασης, που μπορεί να εφαρμοστεί στα φυτά με σκόνισμα των φύλλων και των καρπών αλλά σε υγρή μορφή ή υδατοδιαλυτή σκόνη που διαλύεται στο νερό για να ψεκάσουμε τα φυτά. Το σκόνισμα του βάκιλου Θουριγγίας πάνω στα φυτά μπορεί να γίνει με ένα τούλι, μία κάλτσα ή με ειδικό εργαλείο σκονίσματος ενώ ο ψεκασμός θα απαιτήσει έναν ψεκαστήρα κατάλληλου μεγέθους.

Κατά την εφαρμογή του βάκιλου Θουριγγίας, σκονίζουμε ή ψεκάζουμε με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να καλύπτονται πλήρως το φύλλωμα και οι καρποί του. Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα κάνουμε συχνές επαναλήψεις της εφαρμογής πάνω στα φυτά, κάθε 7-10 μέρες.

βακιλος θουριγγιας σε σκονη
Ρίχνουμε σκόνη βάκιλου Θουριγγίας πάνω στα φύλλα των φυτών

Κατά τη δημιουργία του διαλύματος ψεκασμού του βάκιλου Θουριγγίας για την αντιμετώπιση των καμπιών, προσθέτουμε στο διάλυμα μία κουταλιά του γλυκού ζάχαρη ή ζαχαρούχο γάλα ανά λίτρο διαλύματος. Με αυτόν τον τρόπο, κάνουμε πιο ελκυστική την τροφή, γίνεται πιο άμεσα η κατάποση του βάκιλου Θουριγγίας από τις κάμπιες και εξοντώνονται πιο αποτελεσματικά.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι νεαρές μικρές κάμπιες είναι πιο ευαίσθητες στο βακτήριο του βάκιλου και γι’ αυτό απαιτείται η έγκαιρη εφαρμογή του σκευάσματος στα αρχικά στάδια της προσβολής.

Πότε συγκομίζουμε καρπούς μετά την εφαρμογή του βάκιλου Θουριγγίας;

Ο βάκιλος Θουριγγίας ως φυσικό εντομοκτόνο έχει το πλεονέκτημα ότι τα φύλλα, οι βλαστοί, τα άνθη και οι καρποί των φυτών και των δέντρων που σκονίζονται ή ψεκάζονται με βάκιλο Θουριγγίας μπορούν να καταναλωθούν άμεσα μετά από ένα καλό πλύσιμο.

Με ποια σκευάσματα συνδυάζεται ο βάκιλος Θουριγγίας στα φυτά;

Ο βάκιλος Θουριγγίας μπορεί να συνδυαστεί και με άλλα σκευάσματα κατά την εφαρμογή του για μεγαλύτερο εύρος καταπολέμησης εντόμων και για αντιμετώπιση μυκητολογικών ασθενειών.

Για παράδειγμα, στην καλλιέργεια αμπελιού και στην κληματαριά μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βάκιλο Θουριγγίας για σκόνισμα και να τον αναμίξουμε με θειάφι σε αναλογία 1:2 για προστασία από τον μύκητα του ωιδίου του αμπελιού και την ευδεμίδα συγχρόνως.

Επίσης, μπορούμε να συνδυάσουμε το βάκιλο που είναι για ψεκασμό με σκεύασμα αλάτων καλίου ή με φυσική πυρεθρίνη για να αντιμετωπίσουμε με οικολογικό τρόπο, εκτός από τις κάμπιες, και την μελίγκρα, τον αλευρώδη και τον τετράνυχο.

10 φυσικά και βιολογικά εντομοκτόνα για φυτά και καλλιέργειες
10 φυσικά και βιολογικά εντομοκτόνα για φυτά και καλλιέργειες

Κι ένα μυστικό για τον βάκιλο Θουριγγίας

Οι συσκευασίες του βάκιλου Θουριγγίας πρέπει να διατηρούνται και να αποθηκεύονται σε χαμηλές θερμοκρασίες, ακόμα και σε ψυγείο, για να παραμένει αποτελεσματική η δράση τους μέχρι την επόμενη εφαρμογή, καθώς πρόκειται για ζωντανό οργανισμό.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (104)

 1. Δημήτρης
  22/05/2024

  Και μια ακόμα ερώτηση:
  Προκειμένου για ελαιόδεντρα.
  -Ο Βάκιλος Θουριγγίας μπορεί να συνδυαστεί στην ψεκαστήρα με Φυσικό Εκχείλισμα Φυκιού;
  – και τέλος αν δεν σας κουράζω, μπορεί ο Βάκιλος να συνδυαστεί ταυτόχρονα με Θερινό πολτό και με Φυσικό εκχείλισμα φυκιού;

  • Ναι, μπορείς να συνδυάσεις βάκιλο Θουριγγίας με θερινό πολτό και εκχύλισμα φυκιών σε ψεκασμό ελαιόδεντρων.

 2. Δημήτρης
  22/05/2024

  Πολύ ωραίο, κατανοητό και χρήσιμο υλικό.
  Έχω μπερδευτεί με κάποια απάντηση παραπάνω.
  Παρακαλώ θα ήθελα να ρωτήσω αν τελικά ο Βάκιλος μπορεί να συνδυαστεί στην ψεκαστήρα με Βρέξιμο Θειάφι και με κάποιας μορφής Χαλκούχο σκεύασμα… προκειμένου για αμπέλι.

 3. Γεώργιος Γουρνας
  15/05/2024

  Μπορεί να γίνει συνδιασμός βακιλου και διαφιλικου λιπάσματος 20-20-20 ευχαριστώ.

 4. Νίκη
  08/05/2024

  Γεια σας! Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με συνδυασμούς ψεκασμού στα λαχανικά μου. Με τι μπορώ να συνδυάσω το βάκιλο, μπορώ με πράσινο σαπο΄΄υνι, θυάφι ή σκόρδο; Νομίζω ότι με χαλκό καλύτερα να το αποφύγω. Με ενδιαφέρει κυρίως για τον αρακά μου που είναι μικρός 10 πόντους ακόμα και παρατήρησα κάτι μικρές κάμπιες, όχι τούτα γιατί είναι σκούρες στο χρώμα κ στοές στα φυλλαράκια τους από λιριόμιζα. Είναι τόσο μικρά τα φυτά και προ ημερών τα μεταφύτευσα στον κήπο και ήδη αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα κάποια από αυτά.

 5. Γωγώ Ξενοπούλου
  25/02/2024

  Παρακαλώ θα ήθελα να μάθω πια εποχή μπορώ να ψεκασω το πεύκο για να αποφύγω τις κάμπιες. Ευχαριστώ.

 6. ΔΗΜΗΤΡΗΣ
  16/10/2023

  Σας παρακαλώ αν μπορειτε να μου διευκρινίσετε την διαφορα ΒΑΚΙΛΛΟΥ ΘΟΥΡΙΓΙΑΣ ΚΑΙ ΒΑΚΙΛΟΥ ΣΑΝΟΥ Ή ΧΛΟΗΣ

  • Ο βάκιλος θουριγγίας (Baccilus thurigiensis) έχει εντομοκτόνα δράση για την αντιμετώπιση κάμπιας ενώ ο βάκιλος σανού ή γρασιδιού (Baccilus subtilis) έχει μυκητοκτόνα δράση για την αντιμετώπιση διάφορων ασθενειών όπως ο βοτρύτης και η ριζοκτόνια.

 7. Βασιλική
  13/09/2023

  Συγχαρητήρια για τις χρήσιμες πληροφορίες που μας δίνετε.
  Έχω φυτέψει λάχανα, κουνουπίδι και μπρόκολο γύρω στα τριάντα φυτά.
  Βλέπω κάτι μου τρώει τα φύλλα.
  Κάθε απόγευμα καθαρίζω τα φύλλα από τα αυγά της πιεριδας πεταλούδας, και γενικά ελέγχω τα φυτά.
  Έχω βρει δύο φορές βρωμουσα και μια κάμπια.
  Τα σκονισα με στάχτη,τα ψεκάζω με σκεύασμα σαπουνιού και οινόπνευμα, έχω ρίξει σόδα, δυστυχώς συνεχίζουν και κάνουν τρύπες στα λαχανικά.
  Σκέφτομαι να πάρω βάκιλο, αλλά δεν βλέπω κάμπιες στον καθημερινό έλεγχο που κάνω.
  Τί μου προτείνετε;
  Σας ευχαριστώ πολύ.

 8. Παναγιώτα
  17/08/2023

  Καλησπέρα σας! Θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν οι βιολογικές πατάτες που αποθηκεύονται στο υπόγειο θα συντηρηθούν καλύτερα με ψεκασμό βάκιλο Θουριγγίας; Διότι μετά από 3 μήνες αρχίζουν και σαπίζουν

  • Μπορείς να ψεκάσεις τις πατάτες σου με βάκιλο Θουριγγίας ή να τις βουτήξεις μέσα σε διάλυμα και να τις στεγνώσεις μετά.

 9. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
  09/07/2023

  Καλησπέρα, φανταστική σελίδα,το πρόβλημα είναι σκάσιμο κατά μήκος του κορμού σε Πεπονιά και μετά μαυρίζει, υποθέτω ότι στη συνέχεια θα ξεραθεί, ευχαριστούμε για την λεπτομερή ενημέρωση, καλό βράδυ.

 10. ΙΟΡΔΑΝΗΣ
  04/07/2023

  Καλησπερα!
  Θα ηθελα να ρωτησω εαν θα εχει ο βακιλος θουριγγιας, αποτελεσμα για την καταπολεμηση της ερινωσης της αμπελου?

 11. Γιώργος
  14/06/2023

  Καλημέρα σας,

  Γνωρίζετε αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον βάκιλο σε μηχάνημα που καίει το θειάφι? Ευχαριστώ!

 12. Χρύσα
  02/04/2023

  Ευχαριστώ πολύ για τις χρήσιμες πληροφορίες. Ξέρετε αν είναι κατάλληλος ο βάκιλος θουρυγγιας για κυδωνιές ; Όταν μεγαλώνουν τα κυδώνια έχουν μαύρα στίγματα που πηγαίνουν σε βάθος μέχρι το κουκουτσι και πολλές φορές σαπίζουν τοπικά.

 13. Εμμανουήλ
  19/06/2021

  Καλησπέρα σας, ευχαριστούμε για τις πολύτιμες πληροφορίες. Ήθελα να ρωτήσω εάν μπορώ να συνδυάσω βάκιλλο Θουριγγίας με θερινό πολτό στον ψεκασμό. Ευχαριστώ

  • Καλησπέρα Εμμανουήλ. Βεβαίως και μπορείς να συνδυάσεις θερινό πολτό με βάκιλο Θουριγγίας για ψεκασμό στα φυτά σου.

   • Εμμανουήλ
    25/06/2021

    Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! Σίγουρα το καλύτερο ελληνικό site για όσους αγαπούν τα φυτά. Αν δεν σας βάζω σε κόπο, μπορώ να ψεκάσω θερινό πολτό το βράδυ αυτές τις μέρες με τις υψηλές θερμοκρασίες; Δεν μπορώ να βρω στην ετικέτα την επιτρεπόμενη θερμοκρασία ψεκασμού. Ευχαριστώ και πάλι

    • Καλησπέρα Εμμανουήλ και σε ευχαριστούμε για τα καλά λόγια. Απέφυγε τον ψεκασμό με θερινό πολτό στα φυτά σου όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 30οC και ο ψεκασμός να γίνεται σε φυτά που είναι ποτισμένα για να μην στρεσάρονται.

 14. Ελένη
  31/05/2021

  Καλησπέρα σας! Μπορείτε παρακαλώ να μου πείτε την αναλογία με νερό για το σκεύασμα βάκιλου; Ευχαριστώ πολύ!

  • Καλησπέρα Ελένη. Θα πρέπει να συμβουλευτείτε την ετικέτα του προϊόντος για την αναλογία του ψεκαστικού διαλύματος.

 15. ΞΕΝΟΦΩΝ
  07/05/2021

  Γεια σας!Μπορώ να αναμιξω βρεξιμο θειαφι μαζί με βακιλο θουριγγιας και σε τι αναλογία;
  Ή μήπως είναι καλύτερα να κάνω 2 ξεχωριστούς ψεκασμούς;Ποιο είναι προτιμότερο;
  (Για ντοματιες)

 16. μακης
  28/11/2020

  μπραβο σας… καθαρες, κατανοητες πληροφοριες που λειπουν απο παρομοιες σελιδες

  • Καλησπέρα Μάκη. Σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Χαιρόμαστε πολύ που οι συμβουλές μας για την φροντίδα των φυτών είναι χρήσιμες και κατανοητές από όλους εσάς τους φίλους της κηπουρικής.

  • Διονύσης
   20/05/2024

   Γειά σας ήθελα να ρωτήσω αν τα άλατα καλίου μπορούν να συνδυαστούν με τον βακιλο.γιατι γράφει επάνω στα αλατα πως δεν το συνδυάζουμε με άλλα σκευάσματα πρέπει να είναι μόνο του.και είδα που γράφετε ότι μπορούν να συνδυαστούν για αυτό ρωτώ.

 17. Μαιρη
  27/11/2020

  Καλησπέρα,

  Αγορασα το bacectin dp για να ψεκασω τα φυτα μου που έχουν καμπιες στα φυλλα αλλα δεν βρίσκω πουθενα τι δοσολογια θελει σε νερό για τν ψεκασμο. Μήπως γνωρίζετε?

  • Καλησπέρα Μαίρη. Η συγκεκριμένη μορφή βάκιλου είναι για σκόνισμα και όχι για ψεκασμό.

   • Μαιρη
    27/11/2020

    Ευχαριστώ για την απάντηση.

    Θα κανει δουλεια στους βασιλικους μου και την λουιζα μου που έχουν τρυπες στα φυλλα απο κάμπιες?

    Καθε ποσο πρέπει να βαζω?

 18. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
  08/09/2020

  καλησπέρα σας! έχω κόψει ρίγανη για αποξήρανση και είχε πέσει βάκιλος στη ρίγανη και δεν θέλω να το πλύνω επειδή έχετε πει ότι δεν πρέπει να έχουν υγρασία τα ματσάκια για αποξήρανση. Τι να κάνω;
  Ευχαριστώ!

  • Καλημέρα Αλέξανδρε. Πιθανότατα, με ένα φυσερό ή με ένα πιστολάκι μαλλιών να απομακρύνεις τον βάκιλο από τη ρίγανη που αποξηραίνεις.

 19. Νικηφόρος
  02/08/2020

  Έχω δει στα άρθρα σας να χρησιμοποιείτε τις πιο πολλές φορές τα εξής για την οικολογική αντιμετώπιση των προβλημάτων:
  Βάκιλος, Σάπωνες αλάτων Καλίου, Θερινός πολτός, Φυσική πυρεθρίνη, Χαλκός, Θειάφι.
  Ένα άρθρο που να λέει ποια από αυτά συνδιάζονται ταυτόχρονα στην ίδια ραντιστήρα θα μας έσωζε!!

  • Καλημέρα Νικήφόρε και πολύ χρήσιμη η παρατήρηση σου. Πράγματι, θα βάλουμε στον προγραμματισμό μας ένα άρθρο πως μπορούμε να συνδυάσουμε διάφορα οικολογικά σκευάσματα που χρησιμοποιούμε για την αντιμετώπιση των διάφορων ασθενειών και εντόμων του λαχανόκηπου μας.

 20. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
  03/07/2020

  Μετά από εφαρμογή κοπριάς κότας (τυποιημένη σε μορφή πέλλετ) στις γλάστρες μου, το χώμα έχει γεμίσει με άπειρες προνύμφες, που μοιάζουν πολύ με προνυμφες μύγας. Ο βακιλλος Θουριγγίας πχ σκόνη ή βρεξιμη μορφή, αν μέσω ποτίσματος εφαρμοστεί στο χώμα, θα δράσει ενάντια των προνυμφών? Και με τι σχήμα; Ευχαριστώ πολύ!!

  • Καλησπέρα Αναστασία. Δεν θα δουλέψει ο βάκιλος σε αυτή την περίπτωση για την αντιμετώπιση προνυμφών μύγας. Είναι δύσκολη η αντιμετώπιση τους με οικολογικό τρόπο. Θα σου πρότεινα να αλλάξεις το επιφανειακό χώμα των γλαστρών σου αν είναι εύκολο.

 21. ΑΜΑΛΙΑ
  03/07/2020

  Καλημέρα, βρήκα στο internet οτι ο βάκιλος Θουριγγιας μπορεί να καταπολεμήσει τα κουνούπια του κήπου τα οποία τον έχουν καταστήσει εχθρικό. Είναι αλήθεια; Αν όχι μπορείς να που προτείνεις κάποια δραστική λύση, η οποία είναι ασφαλής για τα σκυλιά;

  • Καλησπέρα Αμαλία. Δεν έχουμε υπόψη μας κάτι σχετικό για αντιμετώπιση των κουνουπιών με βάκιλο Θουριγγίας. Σϋντομα θα έχουμε ειδικό άρθρο για την αντιμετώπιση των κουνουπιών στον κήπο και το σπίτι.

 22. Mirto
  01/07/2020

  καλησπέρα σας, θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να σας ευχαριστήσω θερμά για τις πολύτιμες συμβουλές σας!!
  Έχω ένα γεράνι στο μπαλκόνι και παρατήρησα πως υπάρχουν ορισμένες κάμπιες που έχουν κάνει πραγματικό τσιμπούσι!! Διάβασα για το βάκιλο Θουριγγίας, αλλά κάποιες έχουν κάνει τρύπα μέσα στο βλάστό και το τρώνε από μέσα! Τι μπορώ να κάνω γι’ αυτό?
  Στον πλατύφυλλο βασιλικό επίσης έχω βρει τρύπες από κάμπια. Σε αυτόν μπορώ να ρίξω βάκιλο παρόλο που τον χρησιμοποιώ στο φαγητό?

  • Καλησπέρα Μυρτώ. Κλάδεψε από χαμηλά τα γεράνια σου και στην συνέχεια ρίξε βάκιλο Θουριγγίας. Στο βασιλικό μπορείς να ρίξεις βάκιλο Θουριγγίας και να τον χρησιμοποιήσεις άμεσα στο φαγητό μετά.

 23. Σωτήριος
  19/06/2020

  Καλημέρα και σας ευχαριστούμε για τις γνώσεις πού μας μεταφέρετε. Νά κάνω 2 ερωτήσεις θέλω για τον βακιλο θουριγιας θέλω :1) βοηθάει στην καταπολέμηση της βρομουσας από την ντομάτα
  Και
  2)μήπως σκοτώνει και τα οφελημα έντομα όπως μέλισσες και γενικά κάτι πορτοκαλί μακρόστενα που τρώνε την μελιγκρα?

  • Καλημέρα Σωτήρη.
   Ο βάκιλος θουρηγγίας χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση καμπιών και δεν βοηθά στην αντιμετώπιση της βρωμούσας. Δεν δημιουργεί πρόβλημα σε μέλισσες και ωφέλιμα έντομα.

 24. Marina
  16/06/2020

  Καλησπέρα και πάλι! Έχω μια απορία ακόμη. Το σκεύασμα του βακιλου θουριγγιας που έχω γράφει ότι εφαρμόζεται κάθε 7-10 μέρες για το μέγιστο 3 φορές ανα καλλιέργεια. Έχω ψεκάσει είδη 2 φορές γιατί είχα κάποια προσβεβλημένα από τούτα φύλλα πριν 20 μέρες όμως έκτοτε δεν έχω δει κάτι. Να ψεκασω και 3η φορά σε 10 μέρες η να σταματήσω και αν ξαναεμφανιστεί να ψεκασω. Όντως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για περισσότερες από 3 φορές; Ευχαριστώ !

  • Καλησπέρα Μαρίνα. Καταρχήν είναι σημαντικό να ακολουθούμε τις οδηγίες του κάθε σκευάσματος. Μπορείς να ψεκάσεις για τρίτη φορά σε δέκα μέρες και στη συνέχεια μπορείς να χρησιμοποιήσεις σκεύασμα φυσικής πυρεθρίνης για να ψεκάσεις.

 25. Αναστάσιος
  15/06/2020

  Καλησπέρα σας, διάβασα ότι είναι ένα απόλυτα οικολογικό σκεύασμα, εγκεκριμένο στη βιολογική γεωργία, ακίνδυνο για τα φυτά, για τον άνθρωπο και για τα ζώα. Λέγοντας αυτό εννοούμε τόσο στην αδρανή – σκόνη – όσο και στην υγρή του μορφή (στο μείγμα με νερό για ψεκασμό). Ρωτάω γιατί βρήκα κάποιες επιστημονικές μελέτες για καταπολέμηση κουνουπιών με ψεκασμό σε φρεάτια και υδρορροές και θέλω να είμαι σίγουρος λόγω σκύλου στον χώρο. Ευχαριστώ πολύ.

  • Καλησπέρα Αναστάσιε. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις βάκιλο Θουριγγίας ως οικολογικό σκεύασμα, εγκεκριμένο στην βιολογική γεωργία.

 26. Μαρινα
  07/06/2020

  Καλησπέρα! Συγχαρητήρια για το site σας είναι πολύ κατατοπιστικό και καλογραμμένο! Έχω μια ερώτηση και εγώ! Έχω 2 ντοματιές σε μια ζαρτινιερα στο μπαλκόνι και επειδή παρουσίασαν λευκές στοές στα φύλλα τους με συμβούλεψαν από ένα φυτώριο να τις σκονισω με βακιλλο θουριγγιας για την τουντα. Έτσι ακριβώς και έκανα μόνο που έβαλα αρκετή σκόνη ( όλα τα φύλλα τους είναι πλέον λευκά από τη σκόνη) και ο κορμός και τα ντοματάκια επίσης. Φοβάμαι ότι το παρακάνα και μου φαίνεται σήμερα σαν να μαραζώσαν τα φυτά. ( τα σκονισα χθες) Μπορεί να τα βλαψω με τόσο σκόνη; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων !!

 27. ΘΑΝΑΣΗΣ
  05/06/2020

  ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΠΟΒΙΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΟΤΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ, Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΚΙΛΟΥ ΤΗΣ ΘΟΥΡΙΓΓΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ;

  • Καλησπέρα Θανάση. Βεβαίως και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο βάκιλος για την αντιμετώπιση της καρπόβιας γενιάς του πυρηνοτρήτη.

 28. ΠΑΥΛΟΣ
  03/06/2020

  Kαλημέρα σας. Ευχαριστούμε θερμά για όλες τις συμβουλές που μας δίνετε. Θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ στην ίδια ψεκαστήρα να αναμίξω βάκιλο Θουριγγίας μαζί με βρέξιμο θειάφι και συσκευασμένο βορδιγάλειο πολτό (ή οξυχλωριούχο χαλκο) προκειμένου να κάνω ψεκασμό για περονόσπορο, ωίδιο και ευδεμίδα σε κληματαριά. Ευχαριστώ.

  • Καλύτερα να αποφύγεις να συνδυάσεις βάκθλο Θουριγγίας με χαλκούχο διάλυμα. Μπορείς να συνδυάσεις χαλκό με θειάφι μαζί και να ψεκάσεις. Με ξεχωριστό διάλυμα μετά από μερικές μέρες να κάνεις ψεκασμό με διάλυμα βάκιλου Θουριγγίας.

 29. ΜΑΡΙΟΣ
  16/05/2020

  Καλησπέρα.
  Ο βάκιλος μπορεί να συνδυαστεί με Καολίνη;
  Και επίσης ο καολίνης συνδυάζετε με θειάφι η χαλκό;
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 30. Σωκράτης
  07/05/2020

  Καλησπέρα σας και πολλά πολλά συγχαρητήρια για τα πολύ ωραία και χρήσιμα που μας λέτε.
  Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής. Έχω φυτέψει αρκετά “ζαρζαβατικά” (ντομάτες, πιπεριές, αγγούρια, μελιτζάνες, κολοκυθάκια, πατάτες), τα οποία τα έχω πασπαλίσει με θειοχαλκίνη και έχω ρίξει και θείαφι στο χώμα γύρω από τα φυτά. Οι ντοματούλες έχουν αρχίσει και δένουν καρπούς. Μπορώ να τις ψεκάσω προληπτικά, τώρα που έχουν την θειοχαλκίνη στα φύλα, με Βάκιλο Θουριγγείας για προστασία κυρίως από την τούτα με την οποία έχουμε κάθε χρόνο σοβαρό πρόβλημα στην περιοχή μας;
  Σας ευχαριστώ

 31. Χάρης
  02/05/2020

  Καλησπερα.Εχω λιγα φυτα(ντοματες,αγγουρια,μελιτζανες,πιπεριες απο 2 ριζες).Τα φυτεψα πριν 2 μερες και θα ηθελα να σας ρωτησω ποτε πρεπει να τους ριξω βακιλλο.Ειναι νωρις ακομα ή οχι;

 32. Ευγενία
  05/03/2020

  Καλησπέρα, πέρσυ αντιμετωπίσαμε μύκητα φουζάριουμ στα σύκα. Ρίξαμε βάκιλο και σε 20 ημέρες είδαμε το θετικό αποτέλεσμα. Φέτος θέλουμε να ρίξουμε προληπτικά τον Μάιο μήνα. Μπορούμε στο ίδιο βυτίο να βάλουμε συνδυασμό φαρμάκων όπως ο βάκιλος, χαλκούχο σκεύασμα και υγρό θειάφι;

 33. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΤΣΙΚΑΚΗΣ
  27/12/2019

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ .ΜΗΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΝ Ο ΒΑΚΙΛΟΣ ΔΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΓΛΟΙΟΣΠΟΡΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΚΑΛΑΜΩΝ

 34. Γιάννης
  04/11/2019

  Μπορώ στον ίδιο ψεκαστήρα να βάλω βρέξιμο βάκιλο, θειάφι και σόδα;
  Ποιά από τα σπιτικά σκευάσματα που δημοσιεύετε τις συνταγές μπορούν να συνδυαστούν και να ραντίσω τον λαχανόκηπο συγχρόνως;
  Ευχαριστώ για τις συμβουλές σας και τις ενημερώσεις σας.

  • Καλύτερα να αποφύγεις τον συγκεκριμένο συνδυασμό και να περιοριστείς στο συνδυασμο βάκιλου και θειαφιού χωρίς τη μαγειρική σόδα. Σχετικά με τις συνδυαστικότητες σε συνταγές οικολογικών σκευασμάτων, σύντομα θα έχουμε αναλυτικό άρθρο.

 35. Ιωάννα
  01/10/2019

  Καλησπέρα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν ο βακιλος Θουριγγίας σκοτώνει και τις μέλισσες καθώς και άλλα ωφέλιμα εντομα του κηπου μας οπως πχ ο μάντης, πασχαλιτσες κλπ. Σας ευχαριστώ

 36. Κατερίνα
  07/06/2019

  Καλησπέρα και ευχαριστώ θερμά για τις πολύ ωραίες συμβουλές.Αν ρίξω στα φύλλα ντομάτας και κολοκυθιάς θειοχαλκινη με θερμοκρασίες 30 35 βαθμούς κελσίου δεν θα καούν τα φύλλα τους; Μήπως να ψεκασω βράδυ και να καταβρεξω φύλλα την επόμενη μερα με την πολύ ζέστη.

  • Καλησπέρα Κατερίνα και ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Πραγαμτικά, σε θερμοκρασίες πάνω από 30 ναθμούς Κελσίου αποφεύγουμε το σκόνισμα με θειοχαλκίνη για να μη γίνουν εγκαύματα στο φύλλωμα των φυτών. Καλύτερα να ψεκάσεις με διάλυμα χαλκού και θειαφιού κατά το σουρουπο.

 37. Κατερίνα
  06/06/2019

  Πώς αντιμετωπίζεται βιολογικά και αποτελεσματικά ο περονόσπορος σε κολοκυθιά και ντομάτα;

 38. Κατερίνα
  05/06/2019

  Σε κορμό ροδακινιάς εμφανίστηκε μια μαύρη τρύπα και είναι εύκολο να βγεί η φλούδα του δέντρου στο σημείο αυτό και σε ένα άλλο σημείο πιο ψηλά εμφανίστηκε ένα όγκος διάφανος σκληρός.Τι κάνω για την βιολογική αντιμετώπιση αυτών και τι ακριβώς είναι αυτά;

  • Καλησπέρα Κατερίνα. Η ροδακινιά σου έχει προσβληθεί πιθανότατα από την μυκητολογική ασθένεια της φυτόφθορας που εμφανίζει τα συμπτώματα οπυ αναφέρεις και ευνοείται αό την υπερβολική υγρασία σττην βάση του κορμού του δέντρου. Για την βιολογική αντιμετώπιση του μύκητα φυτόφθορα, αλείφουμε τον κορμό του δέντρου μέχρι ένα μέτρο καθώς και στα σημεία προσβολής με βορδιγάλιο πολτό (γαλαζόπετρα με ασβέστη) και φροντίζουμε η βάση του κορμού του δέντρου να μην έρχεται σε επαφή με το νερό άρδευσης.

 39. Κατερίνα
  05/06/2019

  Μέχρι στιγμής η καλλιέργεια 1μηνα πάει καλά εκτός της κολοκυθιάς που κιτρινίζουν τα κολοκυθάκια και για τα οποία έριξα ασβέστη σκόνη στη ρίζα. Προληπτικά θα πρέπει να ψεκασω με κάτι τις δύο καλλιέργειες για προστασία από μελλοντικές ασθένειες;

  • Καλησπέρα Κατερίνα. Το κιτρίνισμα στα κολοκύθια μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη ασβεστίου αλλά κυρίως οφείλεται σε ανάπτυξη του μύκητα του ωιδίου. Θα σου συνιστούσα να ρίξεις λίγο θειάφι γύρω από τη ρίζα για να το προστατεύσεις. Αυτό καλο είναι να το κάνεις γύρω από τη ρίζα όλων των φυτών σου. Δες τις συνταγές για την προστασία των φυτών με φυσικά μέσα που προτείνουμε στο σχετικό μας άρθρο.

 40. ΠΕΤΡΟΣ
  27/05/2019

  Γειά σας. Θα ήθελα να ρωτήσω τον βάκιλο τον ψεκάζουμε επάνω στα φύλλα? Αν ναι δε θα κάνει κακό στα φύλλα? Για φασολιά ρωτάω , βρήκα κάμπιες επάνω στα φύλλα.
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Καλησπέρα Πέτρο. Βεβαίως και μπορείς να ψεκάσεις με βάκιλο Θουρηγγίας τα φύλλα της φασολιάς σου για να αντιμετώπίσεις τις κάμπιες χωρίς κανένα πρόβλημα.

 41. Μαρία
  23/05/2019

  Καλησπέρα,

  Είδα πως το γεράνι και η καλαγχόη μου φαίνονται μαραζωμένα, επίσης έχουν τρύπες στον κορμό τους τον οποίον κόβοντάς τον είδα πώς είναι κούφιος και μαύρος εσωτερικά. Τι μπορώ να κάνω;

 42. Πάνος
  18/04/2019

  Για την καρπόκαψα της μηλιάς σκέπτομαι να τον αγοράσω αλλά δεν βλέπω να το αναφέρετε.

 43. Μάκης
  15/07/2018

  Η μάσκα προσώπου είναι απαραίτητη όταν ψεκάζουμε ή σκονίζουμε με βάκιλο Θουριγγίας;

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   18/07/2018

   Καλημέρα Μάκη. Αν και βιολογικό σκεύασμα ο βάκιλος, πρέπει να παίρνουμε προφυλάξεις κατά τον ψεκασμό ή το σκόνισμα χρησιμοποιώντας μάσκα και γάντια.

 44. ΑΝΤΩΝΗΣ
  19/06/2018

  παρακαλω πειτε μου εαν μπορω να βαλω μαζι υγρο βακιλο και βρεξιμο θειαφι για να ψεκασω τον λαχανοκηπο.

  Ευχαριστω!

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   21/06/2018

   Ναι, μπορεί να γίνει συνδυασμός και να χρησιμοποιήσεις υγρό βάκιλο με βρέξιμο θειάφι για να ψεκάσεις τον λαχανόκηπο.

 45. ΓΙΏΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΓΙΆΝΝΗΣ
  13/06/2018

  Θέλω να σας ευχαριστήσω βοήθεια που μας προσφέρεται …, έχω δημιουργήσει στη βεράντα ένα μικρό κήπο με διαφορά φυτά σε γλάστρες.εχω πρόβλημα με δύο φυτά 1) στα ντοματινια είχαν από τη πλευρά που δεν εφάπτονται στίγμα παρόμοιο με αυτά τού φακού ..2) στα φύλα του δυόσμου παρουσιάστηκαν στίγματα σαν διάφανα σάς ευχαριστώ ….. εύχομαι τά καλύτερα!!

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   15/06/2018

   Καλησπέρα Γιώργο κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Τα ντοματίνια σου έχουν προσβληθεί από τα έντομα της βρωμούσας. Για να τα αντιμετωπίσεις οικολογικά θα πρέπει να ψεκάσεις με οικολογικό διάλυμα φυσικής πυρεθρίνης. Δες περισσότερες πληροφορίες για την αντιμετώπιση της βρωμούσας στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει. Σχετικά με τα φύλλα του δυοσμου που αναφέρεις, πιθανότατα έχεις εντομολογική προσβολή και καλό είναι να ψεκάσεις με οικολγογικό σκεύασμα με άλατα λιπαρών οξέων ή να φτιάξεις το οικολογική συνταγή με σκόρδο που προτείνουμε στο άρθρο μας για προστασία φυτών με φυσικά υλικά.

 46. Μάκης
  04/06/2018

  Ποια είναι η σωστή αναλογία βάκιλου ανα λίτρο νερού στο ψεκαστικό;

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   06/06/2018

   Καλησπέρα Μάκη. Η αναλογία του βρέξιμου ή του υγρού βάκιλου για ψεκασμό, εξαρτάται από το σκεύασμα κάθε εταιρείας και τις προδιαγραφές που έχει, δηλαδή τη συγκέντρωση της δραστικής ουσίας. Μπορείς να ρωτήσεις στο γεωπονικό κατάστημα από το οποίο προμηθεύτηκες το σκεύασμα του βάκιλου για να σε ενημερώσουν.

 47. Λεωνίδας
  02/08/2017

  Για την καραφατμε στο γκαζον???

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   02/08/2017

   Για βιολογική καταπολέμηση των καμπιών στο γκαζόν συστήνεται ψεκασμός με βάκιλο Θουριγγίας. Βέβαια, πρέπει να ψεκάζουμε συχνά σε προληπτικό επίπεδο. ώστε να μη χρειαστεί λόγω μεγάλης προσβολής, να ψεκάσουμε με χημικό εντομοκτόνο για να αντιμετωπίσουμε την καραφατμέ αποτελεσματικά. Δείτε περισσότερες πληροφορίες και στο σχετικό μας άρθρο για την καραφατμέ: http://www.mistikakipou.gr/kampia-gkazon/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *