εικόνα

Βάκιλος Θουριγγίας, τι είναι και πώς χρησιμοποιείται στα φυτά

Πώς χρησιμοποιούμε τον βάκιλλο Θουριγγίας για την προστασία των φυτών

Βάκιλος Θουριγγίας, τι είναι και πώς χρησιμοποιείται στα φυτά

Ο βάκιλος Θουριγγίας είναι ένα οικολογικό φυσικό εντομοκτόνο που χρησιμοποιούμε για την προστασία των φυτών από έντομα. Πρόκειται για ένα βακτήριο που συναντάμε στο έδαφος και αποτελεί φυσικό εχθρό ορισμένων σημαντικών εντόμων που προσβάλλουν τα φυτά και τις καλλιέργειες. Συγκεκριμένα, ο βάκιλος Θουριγγίας διαθέτει εκλεκτική δράση και καταπολεμά τις κάμπιες αρκετών εντόμων, χωρίς παράλληλα να δημιουργεί προβλήματα στα ωφέλιμα έντομα του κήπου μας.

 

Ο βάκιλος Θουριγγίας χρησιμοποιείται εκτεταμένα τόσο στη βιολογική όσο και στη συμβατική γεωργία για την καταπολέμηση εντόμων, καθώς είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός στην προστασία των φυτών και ταυτόχρονα ακίνδυνος για τα φυτά, για τον άνθρωπο και για τα ζώα. Ο βάκιλος Θουριγγίας αποσυντίθεται πλήρως στην τροφική αλυσίδα χωρίς να αφήνει επιβλαβή υπολείμματα στο περιβάλλον και μπορούμε να τον προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά ποιες χρήσεις έχει ο βάκιλος Θουριγγίας και πώς εφαρμόζεται για την προστασία των φυτών μας από κάμπιες και έντομα.

 


Σε ποια φυτά χρησιμοποιείται ο βάκιλος Θουριγγίας;

 

O βάκιλος Θουριγγίας εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση διαφορετικών ειδών κάμπιας σε κηπευτικά, σε καλλωπιστικά φυτά και σε καρποφόρα δέντρα.

 


– Βάκιλος Θουριγγίας στα λαχανικά


 

Ο βάκιλος Θουριγγίας χρησιμοποιείται αποτελεσματικά για την οικολογική αντιμετώπιση της κάμπιας της πιερίδας σε διάφορα κηπευτικά όπως στην καλλιέργεια του λάχανου, στην καλλιέργεια του μπρόκολου, στην καλλιέργεια του κουνουπιδιού, καθώς επίσης στην καλλιέργεια της ντομάτας, στην καλλιέργεια της πιπεριάς και στην καλλιέργεια της μελιτζάνας. Επίσης, χρησιμοποιείται για την βιολογική καταπολέμηση της κάμπιας της τούτα (Tuta absoluta) του σημαντικότερου εντομολογικού εχθρού της καλλιέργειας της ντομάτας, καθώς και για την αντιμετώπιση της φθοριμαίας, του εντόμου που προσβάλλει τις αποθηκευμένες πατάτες και δημιουργεί χαρακτηριστικές τρύπες στους κονδύλους της πατάτας.

 


Κάμπιες: Αντιμετώπιση σε λάχανα, μπρόκολα, κουνουπίδια
Κάμπιες: Αντιμετώπιση σε λάχανα, μπρόκολα, κουνουπίδια


 

– Βάκιλος Θουριγγίας σε καρποφόρα δέντρα και σε αμπέλια


 

Ο βάκιλος Θουριγγίας προσφέρει σημαντική προστασία από αρκετά έντομα που προσβάλλουν καρποφόρα δέντρα. Ο βάκιλος Θουριγγίας χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του πυρηνοτρήτη που δημιουργεί σημαντικές ζημιές στην καλλιέργεια της ελιάς. Επίσης, ο βάκιλος Θουριγγίας καταπολεμά κάμπιες που προσβάλλουν και σκουληκιάζουν καρπούς σε διάφορα καρποφόρα δέντρα όπως στην καλλιέργεια της βερικοκιάς, στην καλλιέργεια της ροδακινιάς, στην καλλιέργεια της δαμασκηνιάς και στην καλλιέργεια της κερασιάς. Η χρήση βάκιλου εφαρμόζεται και για την αντιμετώπιση της ευδεμίδας του αμπελιού, του γνωστού «σκουληκιού των σταφυλιών» που προκαλεί σημαντικές ζημιές τόσο στις οινοποιήσιμες όσο και στις επιτραπέζιες ποικιλίες σταφυλιών.

 


Πώς γίνεται η αντιμετώπιση του σκουληκιού στα βερίκοκα (ανάρσια)
Πώς γίνεται η αντιμετώπιση του σκουληκιού στα βερίκοκα (ανάρσια)


 

– Βάκιλος Θουριγγίας σε καλλωπιστικά φυτά


 

Ο βάκιλος Θουριγγίας χρησιμοποιείται και σε αρκετά καλλωπιστικά φυτά που έχουμε στον κήπο ή σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας. Για παράδειγμα, ο βάκιλος Θουριγγίας δρα αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της κάμπιας του πεύκου που προκαλεί σημαντικές ζημιές και ξεραίνει τα πέύκα. Επίσης, ο βάκιλος Θουριγγίας καταπολεμά τις κάμπιες που τρυπάνε τα φύλλα στις τριανταφυλλιές, στις ορτανσίες και σε άλλα καλλωπιστικά φυτά. Τέλος, σε προληπτικό επίπεδο, ο βάκιλος Θουριγγίας είναι προσφέρει ικανοποιητική οικολογική αντιμετώπιση στην κάμπια του γκαζόν.

 


Πώς αντιμετωπίζουμε τις κάμπιες στις τριανταφυλλιές
Πώς αντιμετωπίζουμε τις κάμπιες στις τριανταφυλλιές


 

Πως εφαρμόζεται ο βάκιλος Θουριγγίας στα φυτά;

 

Ο βάκιλος Θουριγγίας μπορεί να εφαρμοστεί στα φυτά είτε με σκόνισμα, όταν έχουμε προμηθευτεί σκόνη επίπασης, είτε με ψεκασμό όταν διαθέτουμε υγρή ή υδατοδιαλυτή σκόνη βάκιλου Θουριγγίας. Αρχικά, σκονίζουμε ή ψεκάζουμε το φυτό με βάκιλο Θουριγγίας έτσι ώστε να καλύπτεται το φύλλωμα, καθώς και οι καρποί του. Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα κάνουμε συχνές επαναλήψεις της εφαρμογής πάνω στα φυτά, κάθε 7-10 μέρες. Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι νεαρές μικρές κάμπιες είναι πιο ευαίσθητες στο βακτήριο του βάκιλου και γι’ αυτό απαιτείται η έγκαιρη εφαρμογή του. Ο βάκιλος Θουριγγίας ως φυσικό εντομοκτόνο έχει το πλεονέκτημα ότι τα φύλλα, οι βλαστοί, τα άνθη και οι καρποί των φυτών και των δέντρων που σκονίζονται ή ψεκάζονται με βάκιλο Θουριγγίας μπορούν να καταναλωθούν άμεσα μετά από ένα καλό πλύσιμο.

 

Κατά τη δημιουργία του διαλύματος ψεκασμού του βάκιλου Θουριγγίας για την αντιμετώπιση των καμπιών, καλό είναι να προσθέτουμε στο διάλυμα μία κουταλιά του γλυκού ζάχαρη ή ζαχαρούχο γάλα ανά λίτρο διαλύματος. Με αυτόν τον τρόπο, κάνουμε πιο ελκυστική την τροφή, γίνεται πιο άμεσα η κατάποση του βάκιλου Θουριγγίας από τις κάμπιες και εξοντώνονται πιο αποτελεσματικά.

 

Με ποια σκευάσματα συνδυάζεται ο βάκιλος Θουριγγίας στα φυτά;

 

Ο βάκιλος Θουριγγίας μπορεί να συνδυαστεί και με άλλα σκευάσματα κατά την εφαρμογή του για μεγαλύτερο εύρος καταπολέμησης εντόμων και για αντιμετώπιση μυκητολογικών ασθενειών. Για παράδειγμα, στην καλλιέργεια αμπελιού και στην κληματαριά μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βάκιλο Θουριγγίας για σκόνισμα και να τον αναμίξουμε με θειάφι σε αναλογία 1:2 για προστασία από τον μύκητα του ωιδίου του αμπελιού και την ευδεμίδα συγχρόνως. Επίσης, μπορούμε να συνδυάσουμε το βάκιλο που είναι για ψεκασμό με σκεύασμα αλάτων καλίου ή με φυσική πυρεθρίνη για να αντιμετωπίσουμε με οικολογικό τρόπο, εκτός από τις κάμπιες, και την μελίγκρα, τον αλευρώδη και τον τετράνυχο.

 


10 φυσικά και βιολογικά εντομοκτόνα για φυτά και καλλιέργειες
10 φυσικά και βιολογικά εντομοκτόνα για φυτά και καλλιέργειες


 

Κι ένα μυστικό για τον βάκιλο Θουριγγίας

 

Οι συσκευασίες του βάκιλου Θουριγγίας πρέπει να διατηρούνται και να αποθηκεύονται σε χαμηλές θερμοκρασίες, ακόμα και σε ψυγείο, για να παραμένει αποτελεσματική η δράση τους μέχρι την επόμενη εφαρμογή, καθώς πρόκειται για ζωντανό οργανισμό.

 

Περισσότερα φυσικά και βιολογικά σκευάσματα για την προστασία των φυτών

 
10 φυσικά και βιολογικά εντομοκτόνα για φυτά και καλλιέργειες
Πύρεθρο και φυσική πυρεθρίνη για προστασία από έντομα
Οικολογικοί τρόποι προστασίας των φυτών με σπιτικά υλικά
5 μυστικά για αντιμετώπιση εντόμων και ασθενειών στον λαχανόκηπο
Κάμπιες: Αντιμετώπιση σε λάχανα, μπρόκολα και κουνουπίδια
Αντιμετώπιση του σκουληκιού στα βερίκοκα (ανάρσια)
Αντιμετώπιση της ευδεμίδας του αμπελιού
3 τρόποι για να αντιμετωπίσουμε τις κάμπιες στις τριανταφυλλιές
Αντιμετώπιση της κάμπιας του πεύκου
Αντιμετώπιση της κάμπιας του γκαζόν
Αντιμετώπιση της τούτα (Tuta absoluta) στις ντομάτες
Θειάφι και θειοχαλκίνη στα κηπευτικά
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Farma-chem


data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (64)

σχολιαστής
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 8 Σεπτεμβρίου 2020

καλησπέρα σας! έχω κόψει ρίγανη για αποξήρανση και είχε πέσει βάκιλος στη ρίγανη και δεν θέλω να το πλύνω επειδή έχετε πει ότι δεν πρέπει να έχουν υγρασία τα ματσάκια για αποξήρανση. Τι να κάνω;
Ευχαριστώ!

Απάντηση
σχολιαστής
Νικηφόρος 2 Αυγούστου 2020

Έχω δει στα άρθρα σας να χρησιμοποιείτε τις πιο πολλές φορές τα εξής για την οικολογική αντιμετώπιση των προβλημάτων:
Βάκιλος, Σάπωνες αλάτων Καλίου, Θερινός πολτός, Φυσική πυρεθρίνη, Χαλκός, Θειάφι.
Ένα άρθρο που να λέει ποια από αυτά συνδιάζονται ταυτόχρονα στην ίδια ραντιστήρα θα μας έσωζε!!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 4 Αυγούστου 2020

  Καλημέρα Νικήφόρε και πολύ χρήσιμη η παρατήρηση σου. Πράγματι, θα βάλουμε στον προγραμματισμό μας ένα άρθρο πως μπορούμε να συνδυάσουμε διάφορα οικολογικά σκευάσματα που χρησιμοποιούμε για την αντιμετώπιση των διάφορων ασθενειών και εντόμων του λαχανόκηπου μας.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ 3 Ιουλίου 2020

Μετά από εφαρμογή κοπριάς κότας (τυποιημένη σε μορφή πέλλετ) στις γλάστρες μου, το χώμα έχει γεμίσει με άπειρες προνύμφες, που μοιάζουν πολύ με προνυμφες μύγας. Ο βακιλλος Θουριγγίας πχ σκόνη ή βρεξιμη μορφή, αν μέσω ποτίσματος εφαρμοστεί στο χώμα, θα δράσει ενάντια των προνυμφών? Και με τι σχήμα; Ευχαριστώ πολύ!!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 3 Ιουλίου 2020

  Καλησπέρα Αναστασία. Δεν θα δουλέψει ο βάκιλος σε αυτή την περίπτωση για την αντιμετώπιση προνυμφών μύγας. Είναι δύσκολη η αντιμετώπιση τους με οικολογικό τρόπο. Θα σου πρότεινα να αλλάξεις το επιφανειακό χώμα των γλαστρών σου αν είναι εύκολο.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΑΜΑΛΙΑ 3 Ιουλίου 2020

Καλημέρα, βρήκα στο internet οτι ο βάκιλος Θουριγγιας μπορεί να καταπολεμήσει τα κουνούπια του κήπου τα οποία τον έχουν καταστήσει εχθρικό. Είναι αλήθεια; Αν όχι μπορείς να που προτείνεις κάποια δραστική λύση, η οποία είναι ασφαλής για τα σκυλιά;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 3 Ιουλίου 2020

  Καλησπέρα Αμαλία. Δεν έχουμε υπόψη μας κάτι σχετικό για αντιμετώπιση των κουνουπιών με βάκιλο Θουριγγίας. Σϋντομα θα έχουμε ειδικό άρθρο για την αντιμετώπιση των κουνουπιών στον κήπο και το σπίτι.

  Απάντηση
σχολιαστής
Mirto 1 Ιουλίου 2020

καλησπέρα σας, θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να σας ευχαριστήσω θερμά για τις πολύτιμες συμβουλές σας!!
Έχω ένα γεράνι στο μπαλκόνι και παρατήρησα πως υπάρχουν ορισμένες κάμπιες που έχουν κάνει πραγματικό τσιμπούσι!! Διάβασα για το βάκιλο Θουριγγίας, αλλά κάποιες έχουν κάνει τρύπα μέσα στο βλάστό και το τρώνε από μέσα! Τι μπορώ να κάνω γι’ αυτό?
Στον πλατύφυλλο βασιλικό επίσης έχω βρει τρύπες από κάμπια. Σε αυτόν μπορώ να ρίξω βάκιλο παρόλο που τον χρησιμοποιώ στο φαγητό?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 1 Ιουλίου 2020

  Καλησπέρα Μυρτώ. Κλάδεψε από χαμηλά τα γεράνια σου και στην συνέχεια ρίξε βάκιλο Θουριγγίας. Στο βασιλικό μπορείς να ρίξεις βάκιλο Θουριγγίας και να τον χρησιμοποιήσεις άμεσα στο φαγητό μετά.

  Απάντηση
σχολιαστής
Σωτήριος 19 Ιουνίου 2020

Καλημέρα και σας ευχαριστούμε για τις γνώσεις πού μας μεταφέρετε. Νά κάνω 2 ερωτήσεις θέλω για τον βακιλο θουριγιας θέλω :1) βοηθάει στην καταπολέμηση της βρομουσας από την ντομάτα
Και
2)μήπως σκοτώνει και τα οφελημα έντομα όπως μέλισσες και γενικά κάτι πορτοκαλί μακρόστενα που τρώνε την μελιγκρα?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 20 Ιουνίου 2020

  Καλημέρα Σωτήρη.
  Ο βάκιλος θουρηγγίας χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση καμπιών και δεν βοηθά στην αντιμετώπιση της βρωμούσας. Δεν δημιουργεί πρόβλημα σε μέλισσες και ωφέλιμα έντομα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Marina 16 Ιουνίου 2020

Καλησπέρα και πάλι! Έχω μια απορία ακόμη. Το σκεύασμα του βακιλου θουριγγιας που έχω γράφει ότι εφαρμόζεται κάθε 7-10 μέρες για το μέγιστο 3 φορές ανα καλλιέργεια. Έχω ψεκάσει είδη 2 φορές γιατί είχα κάποια προσβεβλημένα από τούτα φύλλα πριν 20 μέρες όμως έκτοτε δεν έχω δει κάτι. Να ψεκασω και 3η φορά σε 10 μέρες η να σταματήσω και αν ξαναεμφανιστεί να ψεκασω. Όντως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για περισσότερες από 3 φορές; Ευχαριστώ !

Απάντηση
σχολιαστής
Αναστάσιος 15 Ιουνίου 2020

Καλησπέρα σας, διάβασα ότι είναι ένα απόλυτα οικολογικό σκεύασμα, εγκεκριμένο στη βιολογική γεωργία, ακίνδυνο για τα φυτά, για τον άνθρωπο και για τα ζώα. Λέγοντας αυτό εννοούμε τόσο στην αδρανή – σκόνη – όσο και στην υγρή του μορφή (στο μείγμα με νερό για ψεκασμό). Ρωτάω γιατί βρήκα κάποιες επιστημονικές μελέτες για καταπολέμηση κουνουπιών με ψεκασμό σε φρεάτια και υδρορροές και θέλω να είμαι σίγουρος λόγω σκύλου στον χώρο. Ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση
σχολιαστής
Μαρινα 7 Ιουνίου 2020

Καλησπέρα! Συγχαρητήρια για το site σας είναι πολύ κατατοπιστικό και καλογραμμένο! Έχω μια ερώτηση και εγώ! Έχω 2 ντοματιές σε μια ζαρτινιερα στο μπαλκόνι και επειδή παρουσίασαν λευκές στοές στα φύλλα τους με συμβούλεψαν από ένα φυτώριο να τις σκονισω με βακιλλο θουριγγιας για την τουντα. Έτσι ακριβώς και έκανα μόνο που έβαλα αρκετή σκόνη ( όλα τα φύλλα τους είναι πλέον λευκά από τη σκόνη) και ο κορμός και τα ντοματάκια επίσης. Φοβάμαι ότι το παρακάνα και μου φαίνεται σήμερα σαν να μαραζώσαν τα φυτά. ( τα σκονισα χθες) Μπορεί να τα βλαψω με τόσο σκόνη; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων !!

Απάντηση
σχολιαστής
ΘΑΝΑΣΗΣ 5 Ιουνίου 2020

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΠΟΒΙΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΟΤΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ, Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΚΙΛΟΥ ΤΗΣ ΘΟΥΡΙΓΓΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ;

Απάντηση
σχολιαστής
ΠΑΥΛΟΣ 3 Ιουνίου 2020

Kαλημέρα σας. Ευχαριστούμε θερμά για όλες τις συμβουλές που μας δίνετε. Θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ στην ίδια ψεκαστήρα να αναμίξω βάκιλο Θουριγγίας μαζί με βρέξιμο θειάφι και συσκευασμένο βορδιγάλειο πολτό (ή οξυχλωριούχο χαλκο) προκειμένου να κάνω ψεκασμό για περονόσπορο, ωίδιο και ευδεμίδα σε κληματαριά. Ευχαριστώ.

Απάντηση
σχολιαστής
ΜΑΡΙΟΣ 16 Μαΐου 2020

Καλησπέρα.
Ο βάκιλος μπορεί να συνδυαστεί με Καολίνη;
Και επίσης ο καολίνης συνδυάζετε με θειάφι η χαλκό;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απάντηση
σχολιαστής
Σωκράτης 7 Μαΐου 2020

Καλησπέρα σας και πολλά πολλά συγχαρητήρια για τα πολύ ωραία και χρήσιμα που μας λέτε.
Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής. Έχω φυτέψει αρκετά «ζαρζαβατικά» (ντομάτες, πιπεριές, αγγούρια, μελιτζάνες, κολοκυθάκια, πατάτες), τα οποία τα έχω πασπαλίσει με θειοχαλκίνη και έχω ρίξει και θείαφι στο χώμα γύρω από τα φυτά. Οι ντοματούλες έχουν αρχίσει και δένουν καρπούς. Μπορώ να τις ψεκάσω προληπτικά, τώρα που έχουν την θειοχαλκίνη στα φύλα, με Βάκιλο Θουριγγείας για προστασία κυρίως από την τούτα με την οποία έχουμε κάθε χρόνο σοβαρό πρόβλημα στην περιοχή μας;
Σας ευχαριστώ

Απάντηση
σχολιαστής
Χάρης 2 Μαΐου 2020

Καλησπερα.Εχω λιγα φυτα(ντοματες,αγγουρια,μελιτζανες,πιπεριες απο 2 ριζες).Τα φυτεψα πριν 2 μερες και θα ηθελα να σας ρωτησω ποτε πρεπει να τους ριξω βακιλλο.Ειναι νωρις ακομα ή οχι;

Απάντηση
σχολιαστής
Ευγενία 5 Μαρτίου 2020

Καλησπέρα, πέρσυ αντιμετωπίσαμε μύκητα φουζάριουμ στα σύκα. Ρίξαμε βάκιλο και σε 20 ημέρες είδαμε το θετικό αποτέλεσμα. Φέτος θέλουμε να ρίξουμε προληπτικά τον Μάιο μήνα. Μπορούμε στο ίδιο βυτίο να βάλουμε συνδυασμό φαρμάκων όπως ο βάκιλος, χαλκούχο σκεύασμα και υγρό θειάφι;

Απάντηση
σχολιαστής
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΤΣΙΚΑΚΗΣ 27 Δεκεμβρίου 2019

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ .ΜΗΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΝ Ο ΒΑΚΙΛΟΣ ΔΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΓΛΟΙΟΣΠΟΡΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΚΑΛΑΜΩΝ

Απάντηση
σχολιαστής
Γιάννης 4 Νοεμβρίου 2019

Μπορώ στον ίδιο ψεκαστήρα να βάλω βρέξιμο βάκιλο, θειάφι και σόδα;
Ποιά από τα σπιτικά σκευάσματα που δημοσιεύετε τις συνταγές μπορούν να συνδυαστούν και να ραντίσω τον λαχανόκηπο συγχρόνως;
Ευχαριστώ για τις συμβουλές σας και τις ενημερώσεις σας.

Απάντηση
σχολιαστής
Ιωάννα 1 Οκτωβρίου 2019

Καλησπέρα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν ο βακιλος Θουριγγίας σκοτώνει και τις μέλισσες καθώς και άλλα ωφέλιμα εντομα του κηπου μας οπως πχ ο μάντης, πασχαλιτσες κλπ. Σας ευχαριστώ

Απάντηση
σχολιαστής
Κατερίνα 7 Ιουνίου 2019

Καλησπέρα και ευχαριστώ θερμά για τις πολύ ωραίες συμβουλές.Αν ρίξω στα φύλλα ντομάτας και κολοκυθιάς θειοχαλκινη με θερμοκρασίες 30 35 βαθμούς κελσίου δεν θα καούν τα φύλλα τους; Μήπως να ψεκασω βράδυ και να καταβρεξω φύλλα την επόμενη μερα με την πολύ ζέστη.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 7 Ιουνίου 2019

  Καλησπέρα Κατερίνα και ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Πραγαμτικά, σε θερμοκρασίες πάνω από 30 ναθμούς Κελσίου αποφεύγουμε το σκόνισμα με θειοχαλκίνη για να μη γίνουν εγκαύματα στο φύλλωμα των φυτών. Καλύτερα να ψεκάσεις με διάλυμα χαλκού και θειαφιού κατά το σουρουπο.

  Απάντηση
σχολιαστής
Κατερίνα 6 Ιουνίου 2019

Πώς αντιμετωπίζεται βιολογικά και αποτελεσματικά ο περονόσπορος σε κολοκυθιά και ντομάτα;

Απάντηση
σχολιαστής
Κατερίνα 5 Ιουνίου 2019

Σε κορμό ροδακινιάς εμφανίστηκε μια μαύρη τρύπα και είναι εύκολο να βγεί η φλούδα του δέντρου στο σημείο αυτό και σε ένα άλλο σημείο πιο ψηλά εμφανίστηκε ένα όγκος διάφανος σκληρός.Τι κάνω για την βιολογική αντιμετώπιση αυτών και τι ακριβώς είναι αυτά;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 5 Ιουνίου 2019

  Καλησπέρα Κατερίνα. Η ροδακινιά σου έχει προσβληθεί πιθανότατα από την μυκητολογική ασθένεια της φυτόφθορας που εμφανίζει τα συμπτώματα οπυ αναφέρεις και ευνοείται αό την υπερβολική υγρασία σττην βάση του κορμού του δέντρου. Για την βιολογική αντιμετώπιση του μύκητα φυτόφθορα, αλείφουμε τον κορμό του δέντρου μέχρι ένα μέτρο καθώς και στα σημεία προσβολής με βορδιγάλιο πολτό (γαλαζόπετρα με ασβέστη) και φροντίζουμε η βάση του κορμού του δέντρου να μην έρχεται σε επαφή με το νερό άρδευσης.

  Απάντηση
σχολιαστής
Κατερίνα 5 Ιουνίου 2019

Μέχρι στιγμής η καλλιέργεια 1μηνα πάει καλά εκτός της κολοκυθιάς που κιτρινίζουν τα κολοκυθάκια και για τα οποία έριξα ασβέστη σκόνη στη ρίζα. Προληπτικά θα πρέπει να ψεκασω με κάτι τις δύο καλλιέργειες για προστασία από μελλοντικές ασθένειες;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 5 Ιουνίου 2019

  Καλησπέρα Κατερίνα. Το κιτρίνισμα στα κολοκύθια μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη ασβεστίου αλλά κυρίως οφείλεται σε ανάπτυξη του μύκητα του ωιδίου. Θα σου συνιστούσα να ρίξεις λίγο θειάφι γύρω από τη ρίζα για να το προστατεύσεις. Αυτό καλο είναι να το κάνεις γύρω από τη ρίζα όλων των φυτών σου. Δες τις συνταγές για την προστασία των φυτών με φυσικά μέσα που προτείνουμε στο σχετικό μας άρθρο.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΠΕΤΡΟΣ 27 Μαΐου 2019

Γειά σας. Θα ήθελα να ρωτήσω τον βάκιλο τον ψεκάζουμε επάνω στα φύλλα? Αν ναι δε θα κάνει κακό στα φύλλα? Για φασολιά ρωτάω , βρήκα κάμπιες επάνω στα φύλλα.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Απάντηση
σχολιαστής
Μαρία 23 Μαΐου 2019

Καλησπέρα,

Είδα πως το γεράνι και η καλαγχόη μου φαίνονται μαραζωμένα, επίσης έχουν τρύπες στον κορμό τους τον οποίον κόβοντάς τον είδα πώς είναι κούφιος και μαύρος εσωτερικά. Τι μπορώ να κάνω;

Απάντηση
σχολιαστής
Πάνος 18 Απριλίου 2019

Για την καρπόκαψα της μηλιάς σκέπτομαι να τον αγοράσω αλλά δεν βλέπω να το αναφέρετε.

Απάντηση
σχολιαστής
Μάκης 15 Ιουλίου 2018

Η μάσκα προσώπου είναι απαραίτητη όταν ψεκάζουμε ή σκονίζουμε με βάκιλο Θουριγγίας;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 18 Ιουλίου 2018

  Καλημέρα Μάκη. Αν και βιολογικό σκεύασμα ο βάκιλος, πρέπει να παίρνουμε προφυλάξεις κατά τον ψεκασμό ή το σκόνισμα χρησιμοποιώντας μάσκα και γάντια.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΑΝΤΩΝΗΣ 19 Ιουνίου 2018

παρακαλω πειτε μου εαν μπορω να βαλω μαζι υγρο βακιλο και βρεξιμο θειαφι για να ψεκασω τον λαχανοκηπο.

Ευχαριστω!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 21 Ιουνίου 2018

  Ναι, μπορεί να γίνει συνδυασμός και να χρησιμοποιήσεις υγρό βάκιλο με βρέξιμο θειάφι για να ψεκάσεις τον λαχανόκηπο.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΓΙΏΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΓΙΆΝΝΗΣ 13 Ιουνίου 2018

Θέλω να σας ευχαριστήσω βοήθεια που μας προσφέρεται …, έχω δημιουργήσει στη βεράντα ένα μικρό κήπο με διαφορά φυτά σε γλάστρες.εχω πρόβλημα με δύο φυτά 1) στα ντοματινια είχαν από τη πλευρά που δεν εφάπτονται στίγμα παρόμοιο με αυτά τού φακού ..2) στα φύλα του δυόσμου παρουσιάστηκαν στίγματα σαν διάφανα σάς ευχαριστώ ….. εύχομαι τά καλύτερα!!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 15 Ιουνίου 2018

  Καλησπέρα Γιώργο κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Τα ντοματίνια σου έχουν προσβληθεί από τα έντομα της βρωμούσας. Για να τα αντιμετωπίσεις οικολογικά θα πρέπει να ψεκάσεις με οικολογικό διάλυμα φυσικής πυρεθρίνης. Δες περισσότερες πληροφορίες για την αντιμετώπιση της βρωμούσας στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει. Σχετικά με τα φύλλα του δυοσμου που αναφέρεις, πιθανότατα έχεις εντομολογική προσβολή και καλό είναι να ψεκάσεις με οικολγογικό σκεύασμα με άλατα λιπαρών οξέων ή να φτιάξεις το οικολογική συνταγή με σκόρδο που προτείνουμε στο άρθρο μας για προστασία φυτών με φυσικά υλικά.

  Απάντηση
σχολιαστής
Μάκης 4 Ιουνίου 2018

Ποια είναι η σωστή αναλογία βάκιλου ανα λίτρο νερού στο ψεκαστικό;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 6 Ιουνίου 2018

  Καλησπέρα Μάκη. Η αναλογία του βρέξιμου ή του υγρού βάκιλου για ψεκασμό, εξαρτάται από το σκεύασμα κάθε εταιρείας και τις προδιαγραφές που έχει, δηλαδή τη συγκέντρωση της δραστικής ουσίας. Μπορείς να ρωτήσεις στο γεωπονικό κατάστημα από το οποίο προμηθεύτηκες το σκεύασμα του βάκιλου για να σε ενημερώσουν.

  Απάντηση
σχολιαστής
Λεωνίδας 2 Αυγούστου 2017

Για την καραφατμε στο γκαζον???

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 2 Αυγούστου 2017

  Για βιολογική καταπολέμηση των καμπιών στο γκαζόν συστήνεται ψεκασμός με βάκιλο Θουριγγίας. Βέβαια, πρέπει να ψεκάζουμε συχνά σε προληπτικό επίπεδο. ώστε να μη χρειαστεί λόγω μεγάλης προσβολής, να ψεκάσουμε με χημικό εντομοκτόνο για να αντιμετωπίσουμε την καραφατμέ αποτελεσματικά. Δείτε περισσότερες πληροφορίες και στο σχετικό μας άρθρο για την καραφατμέ: http://www.mistikakipou.gr/kampia-gkazon/

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.