εικόνα

5 μυστικά για τον βάκιλο Θουριγγίας

5 μυστικά για βάκιλο Θουριγγίας

5 μυστικά για τον βάκιλο Θουριγγίας

Ο βάκιλος Θουριγγίας, με επιστημονική ονομασία Bacillus thuringiensis, είναι ένα βακτήριο που το συναντάμε στο έδαφος και αποτελεί φυσικό εχθρό ορισμένων σημαντικών εντόμων στη γεωργία και στην κηποτεχνία. O βάκιλος Θουριγγίας χρησιμοποιείται εκτεταμένα τόσο από βιοκαλλιεργητές, όσο και από συμβατικούς καλλιεργητές για την οικολογική αντιμετώπιση εντομολογικών προσβολών σε διάφορα φυτά.

 

Ποια έντομα αντιμετωπίζουμε με τη χρήση του βάκιλου Θουριγγίας;

 

Ο βάκιλος Θουριγγίας χρησιμοποιείται αποτελεσματικά για την οικολογική αντιμετώπιση της κάμπιας (προνύμφης) της πιερίδας σε διάφορα κηπευτικά, όπως στο λάχανο, το μπρόκολο και το κουνουπίδι. Επίσης, χρησιμοποιείται για την βιολογική αντιμετώπιση της κάμπιας της Tuta absoluta στην ντομάτα καθώς και της φθοριμαίας, του εντόμου που προσβάλλει τις αποθηκευμένες πατάτες. Επιπλεόν, ο βάκιλλος Θουριγγίας αποτελεί οικολογική λύση για την ευδεμίδα του αμπελιού, τον πυρηνοτρήτη της ελιάς, καθώς και σε κάμπιες που προσβάλλουν βερικοκιές, ροδακινιές, δαμασκηνιές και κερασιές. Τέλος, να σημειώσουμε ότι ο βάκιλος Θουριγγίας δρα αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της κάμπιας του πεύκου, της κάμπιας στις τριανταφυλλιές και σε άλλα καλλωπιστικά φυτά, καθώς και σε προληπτικό επίπεδο στην καραφατμέ, την κάμπια του γκαζόν.

 

Ποιος είναι ο τρόπος δράσης του βάκιλου Θουριγγίας;

 

Ο βάκιλος Θουριγγίας παράγει σπόρια και κρυστάλλους πρωτεΐνης, τα οποία αφομοιώνουν οι κάμπιες. Μετά από μερικές ώρες, αφού οι κάμπιες αφομοιώσουν το βακτήριο του βάκιλου, σταματάνε να τρώνε και πεθαίνουν από ασιτία μέσα σε 2-3 μέρες. Οι νεαρές κάμπιες είναι πιο ευαίσθητες στο βακτήριο του βάκιλου από τις μεγαλύτερες και γι’ αυτό απαιτείται η έγκαιρη εφαρμογή του. Οι συχνές επαναλήψεις της εφαρμογής του βάκιλου Θουριγγίας, κάθε 7-10 μέρες πάνω στα φυτά, είναι πολύ σημαντική υπόθεση για να λειτουργήσει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της κάμπιας.

 

Είναι βιολογικό σκεύασμα ο βάκιλος Θουριγγίας;

 

Ο βάκιλος Θουριγγίας θεωρείται οικολογικό σκεύασμα, εγκεκριμένο στη βιολογική γεωργία. Είναι ακίνδυνο για τα φυτά, για τον άνθρωπο και για τα ζώα. Ο βάκιλος Θουριγγίας αποσυντίθεται πλήρως στην τροφική αλυσίδα και δεν αφήνει επιβλαβή υπολείμματα στο περιβάλλον. Τα φύλλα, οι βλαστοί, οι ανθοί και οι καρποί των φυτών και των δέντρων που σκονίζονται ή ψεκάζονται με βάκιλλο Θουριγγίας μπορούν να καταναλωθούν άμεσα μετά από ένα καλό πλύσιμο.

 

Σε ποιες μορφές βρίσκουμε τον βάκιλο Θουριγγίας στο εμπόριο;

 

Ο βάκιλος Θουριγγίας κυκλοφορεί στο εμπόριο είτε ως σκόνη επίπασης για σκόνισμα πάνω στα φύλλα και στους καρπούς, είτε ως βρέξιμους κόκκους, είτε ως υγρό για ψεκασμό των φυτών. Θα βρούμε τον βάκιλο Θουριγγίας στα γεωπονικά καταστήματα σε μικρές ή μεγαλύτερες συσκευασίες. Οι συσκευασίες του βάκιλου Θουριγγίας κατά την αποθήκευση θα πρέπει να διατηρούνται σε χαμηλές θερμοκρασίες, για να παραμένει αποτελεσματική η δράση του κατά την εφαρμογή του.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για τον βάκιλο Θουριγγίας

 

Κατά τη δημιουργία του διαλύματος ψεκασμού του βάκιλου Θουριγγίας για τις κάμπιες, καλό είναι να προσθέτουμε λίγο γάλα ή λίγη ζάχαρη στο διάλυμα σε αναλογία μία κουταλιά του γλυκού ανά λίτρο διαλύματος. Με αυτόν τον τρόπο, κάνουμε πιο ελκυστική την τροφή για τις κάμπιες, γίνεται πιο άμεσα η κατάποση του βάκιλου Θουριγγίας και εξοντώνονται πιο αποτελεσματικά.

 

Δες πληροφορίες για περισσότερα φυσικά υλικά προστασίας φυτών, όπως το θειάφι, η θειοχαλκίνη και ο ζεόλιθος.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (10)

σχολιαστής
Λεωνίδας Αύγουστος 2, 2017

Για την καραφατμε στο γκαζον???

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Αύγουστος 2, 2017

  Για βιολογική καταπολέμηση των καμπιών στο γκαζόν συστήνεται ψεκασμός με βάκιλο Θουριγγίας. Βέβαια, πρέπει να ψεκάζουμε συχνά σε προληπτικό επίπεδο. ώστε να μη χρειαστεί λόγω μεγάλης προσβολής, να ψεκάσουμε με χημικό εντομοκτόνο για να αντιμετωπίσουμε την καραφατμέ αποτελεσματικά. Δείτε περισσότερες πληροφορίες και στο σχετικό μας άρθρο για την καραφατμέ: http://www.mistikakipou.gr/kampia-gkazon/

  Απάντηση
σχολιαστής
Μάκης Ιούνιος 4, 2018

Ποια είναι η σωστή αναλογία βάκιλου ανα λίτρο νερού στο ψεκαστικό;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούνιος 6, 2018

  Καλησπέρα Μάκη. Η αναλογία του βρέξιμου ή του υγρού βάκιλου για ψεκασμό, εξαρτάται από το σκεύασμα κάθε εταιρείας και τις προδιαγραφές που έχει, δηλαδή τη συγκέντρωση της δραστικής ουσίας. Μπορείς να ρωτήσεις στο γεωπονικό κατάστημα από το οποίο προμηθεύτηκες το σκεύασμα του βάκιλου για να σε ενημερώσουν.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΓΙΏΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΓΙΆΝΝΗΣ Ιούνιος 13, 2018

Θέλω να σας ευχαριστήσω βοήθεια που μας προσφέρεται …, έχω δημιουργήσει στη βεράντα ένα μικρό κήπο με διαφορά φυτά σε γλάστρες.εχω πρόβλημα με δύο φυτά 1) στα ντοματινια είχαν από τη πλευρά που δεν εφάπτονται στίγμα παρόμοιο με αυτά τού φακού ..2) στα φύλα του δυόσμου παρουσιάστηκαν στίγματα σαν διάφανα σάς ευχαριστώ ….. εύχομαι τά καλύτερα!!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούνιος 15, 2018

  Καλησπέρα Γιώργο κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Τα ντοματίνια σου έχουν προσβληθεί από τα έντομα της βρωμούσας. Για να τα αντιμετωπίσεις οικολογικά θα πρέπει να ψεκάσεις με οικολογικό διάλυμα φυσικής πυρεθρίνης. Δες περισσότερες πληροφορίες για την αντιμετώπιση της βρωμούσας στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει. Σχετικά με τα φύλλα του δυοσμου που αναφέρεις, πιθανότατα έχεις εντομολογική προσβολή και καλό είναι να ψεκάσεις με οικολγογικό σκεύασμα με άλατα λιπαρών οξέων ή να φτιάξεις το οικολογική συνταγή με σκόρδο που προτείνουμε στο άρθρο μας για προστασία φυτών με φυσικά υλικά.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΑΝΤΩΝΗΣ Ιούνιος 19, 2018

παρακαλω πειτε μου εαν μπορω να βαλω μαζι υγρο βακιλο και βρεξιμο θειαφι για να ψεκασω τον λαχανοκηπο.

Ευχαριστω!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούνιος 21, 2018

  Ναι, μπορεί να γίνει συνδυασμός και να χρησιμοποιήσεις υγρό βάκιλο με βρέξιμο θειάφι για να ψεκάσεις τον λαχανόκηπο.

  Απάντηση
σχολιαστής
Μάκης Ιούλιος 15, 2018

Η μάσκα προσώπου είναι απαραίτητη όταν ψεκάζουμε ή σκονίζουμε με βάκιλο Θουριγγίας;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούλιος 18, 2018

  Καλημέρα Μάκη. Αν και βιολογικό σκεύασμα ο βάκιλος, πρέπει να παίρνουμε προφυλάξεις κατά τον ψεκασμό ή το σκόνισμα χρησιμοποιώντας μάσκα και γάντια.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.