εικόνα

Κοπριά, ένα φυσικό οικολογικό λίπασμα

Κοπριά, ένα φυσικό οικολογικό λίπασμα

Κοπριά, ένα φυσικό οικολογικό λίπασμα

Η κοπριά των ζώων είναι ένα φυσικό οικολογικό λίπασμα που χρησιμοποιείται παραδοσιακά σε όλες τις καλλιέργειες από κηπευτικά και δέντρα μέχρι λουλούδια και αρωματικά φυτά. Πριν την καθιέρωση της χρήσης λιπασμάτων, η κοπριά αποτελούσε το κύριο και σημαντικότερο συστατικό εμπλουτισμού του εδάφους με θρεπτικά συστατικά για την ενίσχυση της καρποφορίας των φυτών. Μέχρι σήμερα, πολλοί καλλιεργούν χρησιμοποιώντας μόνο κοπριά για λίπασμα στον κήπο τους. Η κοπριά προσφέρει κι άλλες χρήσιμες ιδιότητες στο έδαφος, εκτός από την τροφοδοσία των φυτών με θρεπτικά στοιχεία, καθώς το εμπλουτίζει με οργανική ουσία που βοηθά στη βελτίωση των φυσικών χαρακτηριστικών του εδάφους, αυξάνοντας τη συγκράτηση νερού, βοηθώντας παράλληλα στον καλύτερο αερισμό του χώματος και στην αποστράγγιση.

 

Τι περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά έχει η κοπριά;

 

Η κοπριά είναι κυρίως αζωτούχο λίπασμα και εν μέρει καλιούχο, ενώ είναι και πλούσια πηγή ιχνοστοιχείων. Η περιεκτικότητα της κοπριάς σε θρεπτικά συστατικά εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το είδος του ζώου απ’ όπου προέρχεται, τη διατροφή του καθώς, και από τον τρόπο ζύμωσης και διατήρησης της κοπριάς. Η κοπριά των πουλερικών έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε άζωτο, ακολουθεί αυτή των προβάτων και μετά των βοοειδών και του αλόγου. H διατροφή των ζώων με σιτηρέσιο πλούσιο σε πρωτεΐνες μας δίνει κοπριά πλούσια σε άζωτο. Να σημειώσουμε ότι η κοπριά πρέπει να συγκεντρώνεται και να διατηρείται σε σκιερούς χώρους, καθώς η έκθεση στον ήλιο και τη βροχή προκαλεί απώλεια των θρεπτικών συστατικών της.

 

Τι είναι η χωνεμένη κοπριά;

 

Όταν μιλάμε για χωνεμένη ή σβησμένη κοπριά, αναφερόμαστε σε κοπριά που έχει υποστεί ζύμωση και μπορεί να προσληφθεί από τα φυτά χωρίς να υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης εγκαυμάτων. Τη χωνεμένη κοπριά μπορούμε να την αναγνωρίσουμε, καθώς δεν έχει υψηλή θερμοκρασία, έχει μικρή περιεκτικότητα σε υγρασία και δεν έχει πολύ έντονη μυρωδιά. Προτιμάμε να χρησιμοποιούμε κοπριά που έχει χωνευτεί, καθώς χρησιμοποιείται άμεσα και δε δημιουργεί προβλήματα στα φυτά. Η χωνεμένη κοπριά μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη σπορά και τη φύτευση, ενώ η μη χωνεμένη κοπριά ενσωματώνεται στο χωράφι μερικούς μήνες πριν προχωρήσουμε σε καλλιέργεια. Η μη χωνεμένη κοπριά που περιέχει υψηλά ποσοστά αμμωνίας μπορεί να προκαλέσει κάψιμο στα φύλλα, και να καταστρέψει νεαρά φυτά ή φυτά που μόλις έχουν μεταφυτευτεί. Σε καλλιέργειες κηπευτικών για παράδειγμα, ενσωματώνουμε τη μη χωνεμένη κοπριά στο έδαφος το φθινόπωρο, προκειμένου να γίνει η φύτευση των κηπευτικών μας μέσα στην άνοιξη.

 


Πώς εφαρμόζεται η κοπριά στις καλλιέργειες στο χωράφι;

 

Η κοπριά πρέπει να ενσωματώνεται στο έδαφος με τσάπα ή με φρέζα για να μην έχουμε απώλεια των θρεπτικών συστατικών της. Σε αμμώδη εδάφη, ενσωματώνουμε την κοπριά σε βάθος 15-20 εκατοστών, ενώ σε βαρύτερα αργιλώδη εδάφη η ενσωμάτωση της κοπριάς γίνεται πιο επιφανειακά σε βάθος 10-15 εκατοστών. Για τη λίπανση του χωραφιού μας, χρειαζόμαστε περίπου 2-3 τόνους κοπριά ανά στρέμμα την οποία σκορπίζουμε ομοιόμορφα σε όλη την έκταση. Αν δεν έχουμε επαρκή ποσότητα κοπριάς, προτιμάμε να την τοποθετούμε μόνο στις γραμμές φύτευσης, δηλαδή στα αυλάκια, ή γύρω από τις θέσεις φύτευσης των λαχανικών και των δέντρων.

 

Τι ποσότητα κοπριάς βάζουμε στις γλάστρες του κήπου μας;

 

Η κοπριά μπορεί να αξιοποιηθεί στις γλάστρες των καλλωπιστικών φυτών, των λουλουδιών και των αρωματικών φυτών κατά την προετοιμασία του μείγματος φύτευσης. Συγκεκριμένα, μπορούμε να χρησιμοποιούμε κοπριά, καλά χωνεμένη, σε αναλογία 20% στο μείγμα φύτευσης, ενώ το υπόλοιπο μέρος θα περιέχει 60 % τύρφη, 10 % περλίτη ή ελαφρόπετρα και 10% κομπόστ. Επίσης, καλό είναι στις ήδη φυτεμένες γλάστρες μας, κατά την περίοδο της άνοιξης, να ενσωματώνουμε κοπριά, 3-4 κουταλιές της σούπας, κάθε μήνα, για να βοηθήσουμε την ανάπτυξη των φυτών μας.

 


Φτιάχνουμε κομπόστ, ένα φυσικό λίπασμα
Φτιάχνουμε κομπόστ, ένα φυσικό λίπασμα


 

Κι ένα μυστικό για την κοπριά

 

Η κοπριά μπορεί να συνδυαστεί με άλλα φυσικά εδαφοβελτιωτικά όπως το κομπόστ, ο περλίτης και ο ζεόλιθος για να βελτιώσουμε τις φυσικές ιδιότητες του εδάφους πριν προχωρήσουμε σε καλλιέργεια.

 

Περισσότερα χρήσιμα άρθρα για τον κήπο

 
Πώς βελτιώνουμε το χώμα, προετοιμασία εδάφους για καλλιέργεια
Ποια υλικά χρησιμοποιούμε για δημιουργία κομπόστ
Πώς χρησιμοποιούμε τη στάχτη στον κήπο
Περλίτης, χρήσεις στην κηπουρική
Ζεόλιθος, χρήσεις στη γεωργία
Τι είναι η τύρφη και πώς τη χρησιμοποιούμε στον κήπο
Γαιοσκώληκες για αφράτο και γόνιμο χώμα
Πώς επιλέγουμε φυτόχωμα
Φύκια, ένα φυσικό λιπασμα
Χλωρή λίπανση, φυσικός εμπλουτισμός του εδάφους με θρεπτικά συστατικά
Πώς χρησιμοποιούμε τον χαλκό σε φυτά και καλλιέργειες
Τσουκνίδα, λίπανση και προστασία στον κήπο
Πώς γίνεται η ανάλυση εδάφους και σε τι χρησιμεύει
Πώς επιλέγουμε λίπασμα, κατηγορίες και είδη
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (4)

σχολιαστής
Ανάργυρος Καρατράντος 28 Φεβρουαρίου 2020

Συγχαρητήρια για τον τρόπο που παρουσιάζετε τα θέματα και γενικά την πληρότητα στις προσεγγίσεις, και πάλι Μπράβο!

Απάντηση
σχολιαστής
Ναπολεων 1 Ιουλίου 2018

Καλημερα! Αγορασα 3 λεμονιτσες 2ετων.Της ξαναφυτεψα σε πολυ μεγαλυτερη γλαστρα.στον πατο της γλαστρας εβαλα λιγο χαλικι και ολο το κενο το γεμισα με χονεμενη κοπρια απο γελαδες.Καθολου χωμα.ειναι καλο η κακο?Το λεω αυτο γιατι εχω φυτεψει και 2 ριζες πιπεριες στη γλαστρα και την ε γιομεισα μονο με κοπρια.Τα φυτα ΔΕΝ μαγαλονουν καθολου Τι φταιει?

Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου 2 Ιουλίου 2018

    Καλημέρα Ναπολέων. Όπως και για την περίπτωση της πιπεριάς που είχαμε αναφέρει, ισχύει το ίδιο και για τη λεμονιά. Η κοπριά, ακόμη κι αν είναι καλοχωνεμένη, αν χρησιμοποιηθεί σκέτη για φύτευση σε γλάστρα για στρεσάρει τα φυτά, ειδικά για τις λεμονιές και τα εσπεριδοειδή που είναι ευαίσθητα στα αμμωνιακά άλατα που περιέχει. Καλύτερα να γεμίσεις την γλάστρα με φυτόχωμα γενικής χρήσης, εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά, για να αναπτυχθεί καλύτερα η λεμονιά σου.

    Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.