εικόνα

Σεπτέμβριος, εργασίες στον κήπο

Σεπτέμβριος, εργασίες στον κήπο

Σεπτέμβριος, εργασίες στον κήπο

Το καλοκαίρι τελείωσε και ήρθε ο Σεπτέμβριος, ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου, με τα πρωτοβρόχια και το βρεγμένο χώμα που μοσχομυρίζει. Αυτό το μήνα, ο κήπος μας απαιτεί αρκετές εργασίες που αφήσαμε λόγω της χαλαρότητας των καλοκαιρινών μας διακοπών. Αυτή την περίοδο φυτεύουμε τα φθινοπωρινά λαχανικά του κήπου μας, συγκομίζουμε σταφύλια από το αμπέλι για να φτιάξουμε κρασί καθώς και επιτραπέζια σταφύλια από τις κρεβατίνες μας. Φροντίσουμε τα καλλωπιστικά και τα αρωματικά φυτά του κήπου μας, το γκαζόν που ταλαιπωρήθηκε τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες ενώ δεν ξεχνάμε να φυτέψουμε τους αγαπημένους μας φθινοπωρινούς βολβούς λουλουδιών.

 

Φύτευση λαχανικών

 

Τον Σεπτέμβριο είναι η κατάλληλη εποχή για να ξεκινήσουμε την φύτευση των φθινοπωρινών λαχανικών που λαχταράμε να συγκομίζουμε για τις μαγειρικές μας συνταγές. Ετοιμαζόμαστε λοιπόν να καλλιεργήσουμε λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, καθώς και μαρούλι, σπανάκι, σέσκουλο, καρότο, παντζάρι και φρέσκο κρεμμυδάκι. Επίσης, αυτή την εποχή ξεκινάει η καλλιέργεια της πατάτας στις νότιες περιοχές τις Ελλάδας. Πριν την φύτευση του φθινοπωρινού μας λαχανόκηπου μας, είναι καλό να ενσωματώσουμε κομπόστ και καλοχωνεμένη κοπριά για να εμπλουτίσουμε το χώμα με οργανική ουσία και θρεπτικά συστατικά. Πάντως, τα φθινοπωρινά λαχανικά μπορούμε εύκολα να τα φυτέψουμε σε γλάστρες και να δημιουργήσουμε ένα κήπο στο μπαλκόνι.

 

Φροντίδα καλλωπιστικών φυτών

 

Είναι καιρός, μέσα στο Σεπτέμβριο, να φροντίσουμε τα καλλωπιστικά φυτά του κήπου μας και να τους δώσουμε μία τόνωση μετά την περίοδο του καλοκαιριού. Συγκεκριμένα, είναι σημαντικό να κάνουμε ένα πολύ ελαφρύ κλάδεμα, απομακρύνοντας ξερά λουλούδια, λεπτούς και αδύναμους βλαστούς ενώ παράλληλα βάζουμε το κατάλληλο λίπασμα στα φυτά. Αυτό βοηθά για να εξασφαλίσουμε μία πλούσια όψιμη ανθοφορία του κήπου μας μέσα στο φθινόπωρο. Επίσης, μέσα στο μήνα Σεπτέμβριο, κάνουμε μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα τα καλλωπιστικά φυτά που έχουν αρκετά πυκνό ριζικό σύστημα και δυσκολεύονται να αναπτυχθούν. Κατά τη μεταφύτευση, είναι σημαντικό να προσθέτουμε στα φυτά υδατοδιαλυτό λίπασμα εκχυλίσματος φυκιών για να πετύχουμε καλύτερη ριζοβολία και ταχύτερη ανάπτυξη.

 

Φύτευση βολβών

 

Ξεκινάμε το μήνα Σεπτέμβριο, την φύτευση των φθινοπωρινών βολβών όπως τουλίπες, φρέζιες, ζουμπούλια και αμαρυλλίδες που θα μας χαρίσουν την ανθοφορία τους στα τέλη του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης. Αυτή την περίοδο ποτίζουμε τους βολβούς κάθε 5 μέρες ανάλογα και με την συχνότητα των βροχών. Αν και οι φθινοπωρινοί βολβοί δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία, είναι σημαντικό να προσθέτουμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας μόλις αρχίσουν να σχηματίζονται τα λουλούδια τους και να επαναλάβουμε άλλη μία εφαρομογή της λιπανσης μετά από 2-3 βδομάδες για να εξασφαλίσουμε μία πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία.

 

Συγκομιδή καρπών

 

Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας που γίνεται ο τρύγος αρκετών οινοποιήσιμων και επιτραπέζιων ποικιλιών σταφυλιού σε αμπέλια και κρεβατίνες σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Είναι σημαντικό μετά τον τρύγο να κάνουμε ένα ψεκασμό με υδατοδιαλυτό χαλκό και θειάφι για να εξασφαλίσουμε απολύμανση από πιθανές εστίες μυκητολογικών ασθενειών όπως ο περονόσπορος του αμπελιού και το ωίδιο του αμπελιού ενόψη της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου του αμπελιού. Επίσης, αυτή την εποχή από τα καρποφόρα δέντρα του κήπου μας συγκομίζουμε αχλάδια, δαμάσκηνα, καρύδια καθώς και τα πεντανόστιμα φιστίκια Αιγίνης.

 

Φροντίδα αρωματικών φυτών

 

Αυτή την εποχή, μέσα στο μήνα Σεπτέμβριο, κλάδεύουμε τα αρωματικά φυτά, τη ρίγανη, το δεντρολίβανο, τον δυόσμο, την μέντα, το θυμάρι, το λεμονοθύμαρο, την ματζουράνα, το φασκόμηλο και το δίκταμο, μετά το τέλος της ανθοφορίας τους, για να βλάστήσουν και να μας χαρίσουν και μια δεύτερη όψιμη ανθοφορία. Ο Σεπτέμβριος αποτελεί κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε αρωματικά φυτά τόσο στο χώμα όσο και σε γλάστρες στο μπαλκόνι για να απολαμβάνουμε φρέσκα ή αποξηραμένα τα φύλλα τους όταν τα χρειαζόμαστε στις συνταγές μαγιρικής μας. Και αν θέλουμε να φτιάξουμε μία αυτοσχέδια συνταγή για να γεμίσουμε τις γλάστρες των αρωματικών φυτών μας, ανακατεύουμε αφράτο χώμα από τον κήπο μας, με κομπόστ και περλίτη σε αναλογία 5:2:1.

 

Φροντίδα χλοοτάπητα

 

Τον Σεπτέμβριο περιποιούμαστε το γκαζόν, κάνουμε εξαερισμό, προσθέτουμε λίπασμα, καθώς επίσης κάνουμε ψεκασμό για προστασία από μυκητολογικές ασθένειες. Επίσης, αυτή η εποχή είναι κατάλληλη για σπορά ή φύτευση νέου χλοοτάπητα ή να σπείρουμε για να καλύψουμε τα κενά του ήδη υπάρχοντος γκαζόν. Πάντως, είτε σπείρουμε γκαζόν, είτε φυτέψουμε έτοιμο χλοοτάπητα, το έδαφος θα πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα απομακρύνοντας χόρτα και ζιζάνια και αφαιρώντας τις μεγάλες πέτρες. Στη συνέχεια, θα πρέπει να κάνουμε ένα καλό φρεζάρισμα για να γίνει πιο αφράτο το χώμα και παράλληλα να ενσωματώσουμε τύρφη, κομπόστ και λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης, ειδικό για γκαζόν.

 

Για να μαθαίνεις όλες τις εργασίες που κάνουμε στον κήπο κάθε μήνα, κάνε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο των Μυστικών του Κήπου κι εμείς θα στέλνουμε στο ηλεκτρονικό σου ταχυδρομείο τις πιο χρήσιμες συμβουλές για τον κήπο και τα φυτά.

 
Αν υπάρχουν καλλιεργητικές εργασίες που δεν πρόλαβες να κάνεις τον προηγούμενο μήνα, μπορείς να συμβουλευτείς το άρθρο με τις εργασίες στον κήπο τον Αύγουστο
.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.