εικόνα

Πύρεθρο και φυσική πυρεθρίνη για προστασία από έντομα

Πύρεθρο και φυσική πυρεθρίνη για προστασία από έντομα

Πύρεθρο και φυσική πυρεθρίνη για προστασία από έντομα

Το πύρεθρο, γνωστό και ως φυσική πυρεθρίνη, είναι μία φυσική ουσία που αποτελεί πρώτη ύλη για βιολογικά εντομοκτόνα, φυτικά σκευάσματα δηλαδή που χρησιμοποιούμε για την προστασία των φυτών από έντομα. Το φυσικό πύρεθρο προέρχεται από τα άνθη διαφόρων ειδών πύρεθρου, ενός πολυετούς φυτού, με οδοντωτά φύλλα και λουλούδια που μοιάζουν με τη μαργαρίτα. Το φυτό πύρεθρο ανήκει στην ίδια οικογένεια με τα χρυσάνθεμα και τα αργυράνθεμα, ενώ ένα είδος του με μικρά λευκά λουλούδια αυτοφύεται και στον ελληνικό χώρο. Πρέπει να σημειώσουμε ότι στο εμπόριο κυκλοφορεί και συνθετική ή χημική πυρεθρίνη που διαφέρει από το φυσικό πύρεθρο και χρησιμοποιείται επίσης για καταπολέμηση εντόμων. Το φυσικό πύρεθρο ως οικολογικό εντομοκτόνο είναι εγκεκριμένο για χρήση στη βιολογική γεωργία για την αντιμετώπιση διαφόρων εντόμων στις καλλιέργειες. Πριν χρησιμοποιήσουμε κάποιο σκεύασμα φυσικής πυρεθρίνης από αυτά που κυκλοφορούν στην αγορά, φροντίζουμε να ελέγχουμε για ποιες καλλιέργειες είναι εγκεκριμένη χρήση του. Ας δούμε αναλυτικά ποιες χρήσεις έχει το φυσικό πύρεθρο στα φυτά, καθώς και πώς μπορούμε να φτιάξουμε σκόνη φυσικής πυρεθρίνης για να αντιμετωπίσουμε τα έντομα στον κήπο μας.

 


Πώς χρησιμοποιείται η φυσική πυρεθρίνη στα φυτά;

 

Η φυσική πυρεθρίνη κυκλοφορεί στο εμπόριο ως υγρό σκεύασμα που διαλύεται για να ψεκαστεί πάνω στα κηπευτικά φυτά όπως σε καλλιέργεια ντομάτας και σε καλλιέργεια μελιτζάνας, καθώς επίσης σε καλλωπιστικά φυτά εσωτερικού χώρου αλλά και εξωτερικού χώρου όπως η τριανταφυλλιά. Η φυσική πυρεθρίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση διαφόρων εντόμων όπως ο αλευρώδης, ο θρίπας, η τούτα της ντομάτας, ο δορυφόρος της πατάτας και η μελίγκρα. To φυσικό πύρεθρο σε σχέση με τη χημική ή συνθετική πυρεθρίνη έχει το βασικό πλεονέκτημα ότι αποδομείται μέσα σε δύο μέρες από τα φύλλα ή τον καρπό του φυτού που έχει ψεκαστεί το φυτό, οπότε μπορούμε σχετικά άμεσα να συγκομίσουμε και να φάμε τους καρπούς. Γενικότερα, η φυσική πυρεθρίνη λόγω της μικρής διάρκειας δράσης χρησιμοποιείται περισσότερο θεραπευτικά στις καλλιέργειες των φυτών. Για προληπτική εντομοαπωθητική δράση, το φυσικό πύρεθρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μικρότερες συγκεντρώσεις σε συνδυασμό με διάφορα αιθέρια έλαια όπως κανέλα, γαρύφαλου και λεβάντας.

 

Πώς μπορούμε να φτιάξουμε φυσική πυρεθρίνη μόνοι μας;

 

Αντί για υγρό διάλυμα φυσικής πυρεθρίνης που κυκλοφορεί στο εμπόριο, μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας σκόνη φυσικής πυρεθρίνης και να δημιουργήσουμε το δικό μας σπιτικό οικολογικό εντομοκτόνο για να αντιμετωπίσουμε έντομα στον κήπο μας. Για τη δημιουργία του φυσικού σκευάσματος, συλλέγουμε άνθη πύρεθρου και τα αποξηραίνουμε σε φωτεινό και καλά αεριζόμενο χώρο που δεν χτυπουν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου. Στη συνέχεια, τρίβουμε καλά τα αποξηραμένα άνθη μέχρι να γίνουν σκόνη και την ανάκατεύουμε σε αναλογία 1:1 με λεπτή σκόνη ατταπουλγίτη ή ζεόλιθου. Το μείγμα που προκύπτει είναι ένα φυσικό οικολογικό εντομοκτόνο για να σκονίσουμε τα φυτά μας που υποφέρουν από προσβολές εντόμων.

 

Κι ένα μυστικό για τη φυσική πυρεθρίνη στα φυτά

 

Η φυσική πυρεθρίνη, αν και οικολογικό σκεύασμα που είναι εγκεκριμένο στη βιολογική γεωργία, δεν έχει εκλεκτική δράση στην αντιμετώπιση των εντόμων, όπως για παράδειγμα έχει ο βάκιλος Θουριγγίας. Το φυσικό πύρεθρο έχει καθολική δράση και χρειάζεται προσοχή κατά την εφαρμογή του, καθώς μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε μέλισσες και άλλα ωφέλιμα έντομα. Για την προστασία της μέλισσας, καλό είναι να αποφεύγουμε τους ψεκασμούς των φυτών κατά την διάρκεια της ανθοφορίας τους, την περίοδο που τα λουλούδια είναι ανοιχτά.

 

Περισσότερα φυσικά υλικά για προστασία των φυτών

 
Βάκιλος Θουριγγίας, 5 μυστικά για τη χρήση του
Χαλκός, πώς χρησιμοποιούμε τον χαλκό σε φυτά και καλλιέργειες
Θειάφι, πώς χρησιμοποιούμε το θειάφι σε φυτά και καλλιέργειες
Θειοχαλκίνη, πώς χρησιμοποιούμε τη θειοχαλκίνη στα κηπευτικά
Πράσινο σαπούνι, πώς χρησιμοποιούμε το πράσινο σαπούνι στα φυτά του κήπου μας
Στάχτη, πώς χρησιμοποιούμε τη στάχτη στον κήπο
Μαγειρική σόδα, πώς χρησιμοποιούμε τη μαγειρική σόδα στα φυτά του κήπου μας
Πιπέρι καγιέν, πώς χρησιμοποιούμε το πιπέρι καγιέν στα φυτά του κήπου μας
Ξύδι, πώς χρησιμοποιούμε το ξύδι στα φυτά του κήπου
3 τρόποι για προστασία των φυτών με φυσικά υλικά
Πώς φτιάχνουμε αιθέρια έλαια στο σπίτι
Αλευρώδης, αντιμετώπιση του αλευρώδη στον κήπο
Tuta, αντιμετώπιση της τούτα στις ντομάτες
Αφίδες, 5 τρόποι για την αντιμετώπιση της μελίγκρας στα φυτά
Τετράνυχος, αντιμετώπιση του τετράνυχου στον κήπο
Βρωμούσες, πώς αντιμετωπίζουμε τις βρωμούσες στον κήπο
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Farma-chem


data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (8)

σχολιαστής
ΑΝΝΑ 2 Σεπτεμβρίου 2020

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΏ ΣΥΧΝΆ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΉΠΟΥ

Απάντηση
σχολιαστής
αποστολος τζιουμακας 4 Αυγούστου 2020

σε βιολογικο αμπελι,εχω προσβολη απο χρυσόμυγα ή ζινα. τι συστηνετε για την μειωση του πλυθησμου? ευχαριστω..

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 4 Αυγούστου 2020

  Καλησπέρα Απόσυολε. Για την αντιμετώπιση με οικολογικό τρόπο από χρυσόμυγα ή ζίνα, μπορείς να ψεκάσεις με διάλυμα θερινού πολτού και φυσικής πυρεθρίνης.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ 20 Αυγούστου 2020

   Αγόρασα ένα βιολογικό Εντομοκτόνο για φυσικής πυρεθρίνη από το ίντερνετ αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι είναι ασφαλές.
   Ευχαριστούμε για τις συμβουλές σας.

   Απάντηση
    σχολιαστής
    Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 20 Αυγούστου 2020

    Καλησπέρα Γιώργο. Καλό είναι βιολογικά εντομοκτόνα ή ότι άλλο σκεύασμα για την προστασία των φυτών να τα αγοράζεις από γεωπονικά καταστήματα για να σε συμβουλεύει ο αρμόδιος γεωπόνος που δίνει το σκεύασμα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα πρέπει να απευθυνθείς στο γεωπόνο από το ηλεκτρονικό κατάστημα που το πήρες ή στην εταιρεία που το διακινεί.

    Απάντηση
σχολιαστής
Γιώργος Σακελλαρίου 26 Μαΐου 2020

Μπορείτε να μου πείτε ένα σκεύασμα φυσικής πυρεθρίνης που μπορώ να αναζητήσω στο εμπόριο; Ευχαριστώ.

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.