7 μυστικά για τη φροντίδα του γκαζόν

7 μυστικά για τη φροντίδα του γκαζόν

Όταν λέμε γκαζόν ή χλοοτάπητα αναφερόμαστε σε ένα ή περισσότερα είδη φυτών που διατηρούμε σε χαμηλό ύψος λίγων εκατοστών και διαμορφώνουν ένα εντυπωσιακό πράσινο χρώμα στην επιφάνεια του κήπου μας. Το γκαζόν δημιουργεί ένα πολύ ελκυστικό χώρο πρασίνου γύρω από το σπίτι, στο εξοχικό, σε μία παιδική χαρά ή σε μία πλατεία. Είναι ένας χώρος για να χαλαρώσουμε, να παίξουμε με τα παιδιά και να χαρούμε όμορφες στιγμές.

Βέβαια, για να διατηρήσουμε ένα καταπράσινο γκαζόν για όλη την περίοδο του χρόνου, χρειάζεται αρκετή φροντίδα και ελεύθερος χρόνος. Πριν πάρουμε την απόφαση να φυτέψουμε γκαζόν, πρέπει να γνωρίζουμε ότι απαιτεί τακτική συντήρηση για να διατηρηθεί όμορφο και υγιές. Θέλει τακτικό πότισμα και κούρεμα, να βάζουμε λίπασμα, να αντιμετωπίζουμε ασθένειες που το προσβάλλουν και να κάνουμε εξαερισμό. Ας δούμε αναλυτικά τα μυστικά του γκαζόν και τι φροντίδα χρειάζεται για να το απολαμβάνουμε καταπράσινο με τους φίλους και την οικογένεια μας.

Διαφήμιση

1. Πόσο συχνά ποτίζουμε το γκαζόν;

To πότισμα είναι μία βασική καλλιεργητική φροντίδα του γκαζόν, για την οποία χρειαζόμαστε εγκατάσταση αυτόματου ποτίσματος που περιλαμβάνει προγραμματιστή, πλαστικούς σωλήνες, κατάλληλα μπεκ και εκτοξευτήρες. Το γκαζόν χρειάζεται συχνότερο και περισσότερο νερό κατά την περίοδο του καλοκαιριού που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες. Για το πότισμα του γκαζόν, προτιμούμε ένα καλό πότισμα και λιγότερο συχνά για να αποφύγουμε την ανάπτυξη επιφανειακών ριζών και στη δημιουργία ενός πιο αδύναμου χλοοτάπητα. Αποφεύγουμε το υπερβολικό πότισμα, καθώς συντελεί στην ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών και στο κιτρίνισμα του γκαζόν. Κατάλληλη ώρα για να ποτίζουμε, είναι νωρίς το πρωί ή κατά το σούρουπο όταν δεν έχουμε έντονη ηλιοφάνεια. Είναι σημαντικό να σχεδιάσουμε σωστά το αυτόματο πότισμα του γκαζόν, ώστε να ποτίζεται ομοιόμορφα. Σε σημεία που δεν ποτίζεται καλά μπορεί να ξεραθεί, σε σημεία που δέχεται υπερβολικό νερό μπορεί να κιτρινίσει.

2. Πόσο συχνά βάζουμε λίπασμα στο γκαζόν;

Για να έχει καλή ανάπτυξη και υγιές φύλλωμα το γκαζόν, χρειάζεται οπωσδήποτε λίπασμα. Βάζουμε λίπασμα τουλάχιστον τρεις φορές τον χρόνο: νωρίς την άνοιξη μόλις περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα, στις αρχές του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου μόλις περάσουν οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Προτιμούμε πλήρη κοκκώδη λιπάσματα που περιέχουν άζωτο, φώσφορο, κάλιο, καθώς επίσης σίδηρο και μαγνήσιο. Στο εμπόριο κυκλοφορούν και λιπάσματα βραδείας αποδέσμευσης για γκαζόν που εξασφαλίζουν τη σταδιακή και καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων του λιπάσματος. Μια ενδεικτική ποσότητα λίπανσης για το γκαζόν είναι 2-3 κιλά σε κάθε 100τμ. επιφάνειας γκαζόν, αν και σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητο να ακολουθούμε τις προδιαγραφές και τις οδηγίες εφαρμογής του κάθε λιπάσματος. Προσθέτουμε το λίπασμα στο γκαζόν κατά το σούρουπο, αφού έχουμε ποτίσει το πρωί για να αποφύγουμε πιθανά εγκαύματα στο φύλλωμα.

3. Κάθε πότε χρειάζεται κούρεμα το γκαζόν;

Αρχικά, είναι σημαντικό να κουρεύουμε τακτικά το γκαζόν, από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τέλος φθινοπώρου, για να διατηρεί καλή εμφάνιση και πυκνότητα. Συνήθως, κουρεύουμε το γκαζον μία φορά τη βδομάδα με ύψος κοπής του γκαζόν που κυμαίνεται σε ύψος 3-5 εκατοστά. Αποφεύγουμε να κόβουμε πολύ χαμηλά το γκαζόν, γιατί μπορεί να σταματήσει η ανάπτυξη του και να μην δώσει νέα βλάστηση. Επίσης, αποφεύγουμε το χαμηλό κούρεμα σε γκαζόν που βρίσκεται σε σκιά ή σε περίοδο που επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Αν έχουμε αφήσει το γκαζόν για αρκετό καιρό χωρίς κούρεμα, προτιμούμε να το κόβουμε προοδευτικά, κόβοντας σε κάθε ύψος κοπής μέχρι το ένα τρίτο της ανάπτυξης του. Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι σημαντικό να κουρεύουμε το γκαζόν όταν δεν είναι βρεγμένο από το πότισμα, γιατί διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης μυκητολογικών ασθενειών.

4. Πώς αντιμετωπίζουμε ασθένειες και έντομα του γκαζόν;

Σε συνθήκες ζέστης και υπερβολικής υγρασίας, το γκαζόν μπορεί να προσβληθεί από διάφορες μυκητολογικές ασθένειες που δημιουργούν κίτρινες ή καφέ κηλίδες κηλίδες στα φύλλα και σαπίσματα στη ρίζα. Η προσβολή από τις ασθένειες μπορεί να εξελιχθεί σε έντονα κιτρινίσματα ή καφετιάσματα σε μεγάλες επιφάνειες του γκαζόν και να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Για την προληπτική αντιμετώπιση των ασθενειών του γκαζόν, ψεκάζουμε με οικολογικό διάλυμα χαλκού την περίοδο της άνοιξης και στις αρχές του φθινοπώρου. Παράλληλα, είναι σημαντικο να κάνουμε αραιότερα ποτίσματα του γκαζόν με μεγαλύτερη ποσότητα νερού και να αποφεύγουμε το υπερβολικό πότισμα.

Αντιμετώπιση της κάμπιας του γκαζόν
Καραφατμέ, αντιμετώπιση της κάμπιας του γκαζόν

Σχετικά με τα έντομα που προσβάλλουν το γκαζόν, μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η καραφατμέ, η γνωστή κάμπια του γκαζόν, που τρέφεται με τη βάση των φύλλων του γκαζόν και τα ριζώματά τους. Ο χλοοτάπητας σταδιακά εμφανίζει κιτρίνισμα σε διάφορα σημεία που καταλήγουν σε έντονες ξηράνσεις και το γκαζόν παίρνει την όψη του ξηρού άχυρου. Για βιολογική καταπολέμηση των καμπιών στο γκαζόν συστήνεται ψεκασμός με βάκιλο Θουριγγίας και φυσικό πύρεθρο κυρίως την περίοδο του καλοκαιριού.

5. Πώς καταπολεμούμε τα ανεπιθύμητα ζιζάνια του γκαζόν;

Καθώς πολλές ποικιλίες και είδη που χρησιμοποιούμε για γκαζόν μπορούν να χαρακτηριστούν “αγριόχορτα”, όταν αναφερόμαστε σε ανεπιθύμητα αγριόχορτα (ζιζάνια) του γκαζόν, πρόκειται φυτά που δεν ανήκουν στα είδη και ποικιλίες του γκαζόν που είχαμε φυτέψει αρχικά. Τα συγκεκριμένα είδη φυτού αναπτύσσονται σε βάρος του γκαζόν και δημιουργούν πρόβλημα στην ομοιομορφία του καταπράσινου φυλλώματος. Σε προληπτικό επίπεδο, το συχνό κούρεμα, η αποφυγή του υπερβολικού ποτίσματος και η απομάκρυνση των υπολειμμάτων του κουρέματος του γκαζόν βοηθάει στην μειωμένη εμφάνιση και ανάπτυξη των ζιζανίων. Αν παρατηρήσουμε μικρή ύπαρξη ανεπιθύμητων χόρτων σε διάφορα σημεία του γκαζόν μπορούμε να τα ξεριζώσουμε με το χέρι μας ή με ειδικά σκαλιστήρια. Σε έντονη προσβολή και ανάπτυξη πλατύφυλλων ζιζανίων, υπάρχουν ειδικά χημικά ζιζανιοκτόνα που μπορούμε να προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα για την αντιμετώπιση των ζιζανίων χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στο γκαζόν.

6. Χρειάζεται εξαερισμό το γκαζόν;

Το έδαφος του γκαζόν συμπιέζεται, λόγω του πατήματος από την ανθρώπινη δραστηριότητα, από το συνεχές πέρασμα της μηχανής κουρέματος του γκαζόν καθώς και από το τακτικό πότισμα. Έτσι, κλείνουν οι πόροι του γκαζόν, δεν κυκλοφορεί ελεύθερα το νερό και ο αέρας με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα στην ανάπτυξη του. Είναι σημαντικό λοιπόν να κάνουμε κάθε χρόνο αερισμό για την αναζωογόνηση του γκαζόν, για να έχει καλύτερη ανάπτυξη και μειωμένη προσβολή από μυκητολογικές ασθένειες. Ο εξαερισμός του γκαζόν γίνεται στα τέλη του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης, πριν την ανοιξιάτικη λίπανση, και αφού έχουμε αφαιρέσει πεσμένα και ξερά φύλλα από το γκαζόν. Υπάρχουν διάφορα ειδικά εργαλεία και μηχανήματα εξαέρωσης του γκαζόν που κυκλοφορούν στο εμπόριο, τα οποία διαθέτουν ειδικά μαχαίρια που κάνουν τρύπες και σχισμές στο έδαφος.

Πώς κάνουμε σπορά και φύτευση γκαζόν
Πώς κάνουμε σπορά και φύτευση γκαζόν

7. Κι ένα τελευταίο μυστικό για την φροντίδα του γκαζόν

Κάθε άνοιξη παρατηρούμε διάφορα κενά ή ξηράνσεις σε σημεία του γκαζόν που μπορεί να δημιουργήθηκαν από την παγωνιά του χειμώνα ή για οποιαδήποτε άλλη αιτία την προηγούμενη χρονιά. Σε αυτά τα σημεία του γκαζόν, μπορούμε να κάνουμε συμπληρωματική σπορά στις αρχές της άνοιξης για να έχουμε μέσα στο καλοκαίρι ένα ομοιόμορφο, υγιές και καταπράσινο γκαζόν.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)