Προστασία φυτών από τη ζέστη και τον καύσωνα

Προστασία φυτών από ζέστη και καύσωνα

Την περίοδο του καλοκαιριού, τα φυτά του κήπου μας καθώς και τα λουλούδια που έχουμε σε γλάστρες στο μπαλκόνι υποφέρουν λόγω της υπερβολικής ζέστης. Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι έντονες ακτίνες του ήλιου ειδικά τις μεσημεριανές ώρες μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα στα φυτά στην ανάπτυξη, στην ανθοφορία και στην παραγωγή καρπών.

Σε αρκετές περιπτώσεις οι ζημιές που παθαίνουν τα φυτά λόγω έντονης ζέστης και καύσωνα μπορεί να είναι μη αναστρέψιμες. Σε συνθήκες καύσωνα τα φυτά γίνονται αρκετά ευάλωτα. Πέρα από τα προβλήματα που δημιουργούνται από τον ήλιο, τα φυτά παρουσιάζουν μεγάλη ευαισθησία και προσβάλλονται σε έντονο βαθμό απο μυκητολογικές ασθένειες και έντομα. Είναι αναγκαίο να λάβουμε τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα για να προστατέψουμε τα φυτά μας όταν οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 30°C, ώστε να τα βοηθήσουμε να αντέξουν τον καύσωνα. Ας δούμε αναλυτικά τι ζημιές προκαλεί η ζέστη στα φυτά του κήπου, καθώς και με ποιους τρόπους μπορούμε να τα προστατέψουμε από τον καύσωνα και τη ζέστη για να απολαμβάνουμε έναν όμορφο, δροσερό και ανθισμένο κήπο όλο το καλοκαίρι.

Διαφήμιση

Τι ζημιά προκαλεί η ζέστη και ο καύσωνας στα φυτά

Οι υψηλές θερμοκρασίες, ο έντονος ήλιος και η ξηρή ατμόσφαιρα προκαλούν σημαντικά προβλήματα στις βασικές λειτουργίες των φυτών. Ως αποτέλεσμα παρουσιάζεται εκτεταμένη καταστροφή των κυττάρων των φυτών με αρνητικές συνέπειες στην βλάστηση, στο σχηματισμό λουλουδιών, στην καρπόδεση, καθώς και στην παραγωγή ποιοτικών καρπών. Παράλληλα, την περίοδο του καλοκαιριού εμφανίζονται πολλά έντομα και ασθένειες που παρασιτούν στα ταλαιπωρημένα φυτά.

  • Ζημιές από τον καύσωνα σε λαχανικά 

Τα περισσότερα καλοκαιρινά λαχανικά, όπως για παράδειγμα η καλλιέργεια της ντομάτας, η καλλιέργεια της πιπεριάς, η καλλιέργεια της αγγουριάς και η καλλιέργεια της μελιτζάνας εμφανίζουν εγκαύματα σε φύλλα και καρπούς λόγω την έντονης ηλιοφάνειας. Επιπλέον, λόγω υπερβολικής ζέστης την καλοκαιρινή περίοδο, τα λαχανικά προσβάλλονται από τον τετράνυχο, που κάνει εκτεταμένη ζημιά στον λαχανόκηπο μόλις αρχίζει να ανεβαίνει η θερμοκρασία. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η έντονη ακτινοβολία μπορεί να δημιουργήσει καψίματα στα άνθη και γενικότερα προβλήματα στην ανθοφορία και την καρπόδεση των περισσότερων κηπευτικών καλλιεργειών.

Εγκαύματα από τον ήλιο σε ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες
Εγκαύματα από τον ήλιο σε ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες
  • Ζημιές από τον καύσωνα σε καρποφόρα δέντρα 

Αρκετα καρποφόρα δέντρα παθαίνουν σημαντικές ζημιές την περίοδο του καλοκαιριού λόγω καύσωνα. Αρχικά, τα ευαίσθητα νεαρά δενδρύλλια εσπεριδοειδών (λεμονιά, πορτοκαλιά, μανταρινιά) και υποτροπικών φυτών (αβοκάντο, μάνγκο, μπανανιά) παθαίνουν εγκαύματα στο φύλλωμα και χρειάζονται προσοχή ειδικά τα πρώτα 1-2 χρόνια μετά την φύτευση τους. Επίσης, σε συνθήκες καύσωνα, η τρυφερή βλάστηση των νεαρών δενδρυλλίων εσπεριδοειδών προσβάλλεται από τον φυλλοκνίστη, ενώ των νεαρών δενδρυλλίων ελιάς από την μαργαρόνια. Επίσης, ο καύσωνας μπορεί να προκαλέσει πτώση καρπών ή σκάσιμο καρπών σε καρποφόρα δέντρα και γενικότερα υποβάθμιση της ποιότητας τους.

  • Ζημιές από τον καύσωνα σε λουλούδια και καλλωπιστικά φυτά 

Τα καλλωπιστικά φυτά λόγω καύσωνα και υψηλών θερμοκρασιών μπορεί να παρουσιάσουν κιτρινίσματα στα φύλλα και ξηράνσεις στα λουλούδια τους. Οι ξηροθερμικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη του τετράνυχου που δημιουργεί έντονες ξηράνσεις και στρίψιμο φύλλων και γενικότερα προκαλεί καχεξία στα φυτά. Καλό είναι να αποφεύγουμε τις φυτεύσεις καλλωπιστικών φυτών σε περιόδους έντονης ζέστης, καθώς δε μπορεί να αναπτυχθεί καλά το ριζικό τους σύστημα και ενδέχεται να ξεραθούν.

Πώς προστατεύουμε τα φυτά από τη ζέστη και τον καύσωνα

Για την προστασία των φυτών μας από τη ζέστη, τον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, κάνουμε συχνότερα ποτίσματα, χρησιμοποιούμε υλικά που προστατεύουν τα φυτά από τον ήλιο και προσέχουμε τη λίπανση, προκειμένου να διατηρήσουμε τα φυτά μας υγιή και γεμάτα ζωντάνια.

1. Τακτικό πότισμα των φυτών

Βήμα πρώτο και πιο σημαντικό: Το σωστό πότισμα! Για να βοηθήσουμε τα φυτά να είναι δροσερά την περίοδο της ημέρας, πραγματοποιούμε τακτικά ποτίσματα κατά το σούρουπο ή νωρίς το πρωί. Το μεσημεριανό πότισμα μπορεί να δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στα φυτά σε συνθήκες καύσωνα. Προσέχουμε παράλληλα να μην γίνεται υπερβολικό πότισμα γιατί μπορεί να προκαλέσει σαπίσματα στη ρίζα των φυτών, πτώση φύλλων και ανθέων.

2. Διαβροχή των φύλλων

Διαβρέχουμε το φύλλωμα των φυτών, κατά τις νυχτερινές ώρες, ειδικά για τα φυτά εσωτερικού χώρου, καθώς και για φυτά εξωτερικού χώρου που αναπτύσσονται σε δροσερό περιβάλλον, όπως η γαρδένια, η καμέλια και ο φίκος. Αποφεύγουμε την διαβροχή των φύλλων όταν έχει ηλιοφάνεια γιατί θα δημιουργηθούν εγκαύματα στα φύλλα. Επίσης, περιοριζόμαστε στη διαβροχή των φύλλων για το δροσισμό των φυτών αποφεύγοντας και σε αυτή την περίπτωση το υπερβολικό πότισμα.

3. Μεταφέρουμε τις γλάστρες σε δροσερό σημείο 

Για φυτά που έχουμε σε γλάστρες και ειδικά για ευαίσθητα φυτά, μπορούμε να τα μεταφέρουμε σε βορεινό ή δυτικό σημείο της αυλής ή του μπαλκονιού που έχει μικρότερη έκθεση σε ηλιοφάνεια και έντονη ζέστη.

4. Προστασία από τον ήλιο με ειδικό δίχτυ 

Μία απλή και ιδιαίτερα αποτελεσματική λύση για να μην έρχονται τα φυτά σε απευθείας επαφή με τις δυνατές ακτίνες του μεσημεριανού ήλιου του καλοκαιριού είναι η χρήση ειδικού διχτυού προστασίας.

5. Ψέκασμα με ζεόλιθο ή καολίνη 

Μπορούμε να ψεκάσουμε τα φυτά με οικολογικά σκευάσματα καολίνη ή ζεόλιθου που δημιουργούν ένα λευκό επίχρισμα πάνω στη φυλλική επιφάνεια των φυτών, σχηματίζοντας ένα αδιαπέρατο στρώμα προστασίας στις έντονες ακτίνες του ήλιου.

6. Προσεκτική λίπανση 

Αποφεύγουμε τη λίπανση των φυτών τις ζεστές μέρες του καύσωνα, ειδικά με αζωτούχα και αμμωνιακά λιπάσματα, καθώς και κοπριά, γιατί επιφέρουν σημαντικό στρες στα φυτά.

7. Εκχύλισμα φυκιών για τόνωση των φυτών 

Ποτίζουμε ή ψεκάζουμε τα φυτά μας με οικολογικό λίπασμα φυκιών που λόγω των φυσικών ορμονών που περιέχουν, βοηθούν σε συνθήκες υψηλού θερμικού στρες και υπερβολικής ζέστης, την σημαντική αναπλήρωση των κατεστραμμένων κυττάρων των φυτών.

Φύκια, φυσικό λίπασμα για φυτά
Φύκια για τόνωση των φυτών

Κι ένα μυστικό για την προστασία των φυτών από τον καύσωνα

Αποφεύγουμε να ψεκάζουμε ή να σκονίζουμε με διάφορα σκευάσματα φυτοπροστασίας κατά τις μεσημεριανές ώρες του καλοκαιριού και σε συνθήκες καύσωνα, για να αποφύγουμε την πρόκληση εγκαυμάτων. Ειδικά, οι ψεκασμοί με σκευάσματα όπως ο θερινός πολτός, ο βρέξιμος χαλκός, το βρέξιμο θειάφι, καθώς και το σκόνισμα με θειάφι και θειοχαλκίνη προκαλεί μεγάλη ζημιά στα φυτά όταν θερμοκρασίες υπερβαίνουν τους 30°C και πρέπει να τους αποφεύγουμε.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (3)