εικόνα

Προστατέψτε τα φυτά στον καύσωνα

Προστατέψτε τα φυτά στον καύσωνα

Προστατέψτε τα φυτά στον καύσωνα

Τα φυτά ταλαιπωρούνται από την υπερβολική ζέστη του καύσωνα κατά τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού, όταν οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 30°C. Τόσο για τα κηπευτικά, όσο και τα καλλωπιστικά φυτά, καθώς και για τα καρποφόρα δένδρα, η θερμική καταπόνηση και το stress επιφέρει καταστροφή των κυττάρων τους καθώς και μεγάλη ευαισθησία σε μυκητολογικές και εντομολογικές προσβολές.

 

Παρακάτω σας παραθέτουμε τις σημαντικότερες συμβουλές για να φροντίσετε τα φυτά σας ώστε να αντιμετωπίσουν τη ζέστη του καλοκαιριού και για να τα προστατέψετε από τις υψηλές θερμοκρασίες του καύσωνα.

 

• Κάντε τακτικά ποτίσματα τις απογευματινές και νυχτερινές ώρες ώστε ο καύσωνας να βρει ποτισμένα τα φυτά σας.
 
• Διαβρέχετε το φύλλωμα των φυτών, κατά τις νυχτερινές ώρες, ειδικά για τα φυτά εσωτερικού χώρου αλλά και για τα φυτά εξωτερικού χώρου που θέλουν δροσερό περιβάλλλον, όπως η γαρδένια, η καμέλια και ο φίκος.
 
• Μεταφέρετε τις γλάστρες των ευαίσθητων φυτών στις υψηλές θερμοκρασίες, σε βορεινό ή δυτικό μπαλκόνι που έχει μικρότερη έκθεση σε ηλιοφάνεια και έντονη ζέστη.
 
• Τοποθετείστε ειδικό αντιηλιακό δίχτυ, για να μην έρχονται απευθείας σε επαφή τα φυτά με τις δυνατές ακτίνες του μεσημεριανού ήλιου του καλοκαιριού. Κάντε το για τα φυτά στο λαχανόκηπο όπως οι τομάτες, οι πιπεριές, οι αγγουριές, που υποφέρουν από ηλιεγκαύματα και αύξηση του τετράνυχου όταν ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες. Κάντε το και για τα ευαίσθητα νεαρά δενδρύλλια εσπεριδοειδών (λεμονιά, πορτοκαλιά και μανταρινιά) και υποτροπικών φυτών (αβοκάντο, μάνγκο, μπανανιά).
 
• Αποφύγετε τη λίπανση των φυτών τις ζεστές μέρες, ειδικά με αζωτούχα και αμμωνιακά λιπάσματα, καθώς και κοπριές γιατί επιφέρουν σημαντικό στρες στα φυτά.
 
• Ποτίστε ή ψεκάστε τα φυτά σας με οικολογικό εκχύλισμα φυκιών που λόγω των φυσικών ορμονών που περιέχουν, βοηθούν σε συνθήκες υψηλού θερμικού στρες και υπερβολικής ζέστης, την σημαντική αναπλήρωση των κατεστραμένων κυττάρων των φυτών.
 
• Ψεκάστε τα φυτά σας με οικολογικά σκευάσματα καολίνης ή ζεόλιθου που δημιουργούν ένα λευκό επίχρισμα πάνω στη φυλλική επιφάνεια των φυτών, ένα αδιαπέρατο στρώμα προστασίας στις έντονες ακτίνες του ήλιου.
 
• Αποφεύγετε να ψεκάζετε με διάφορα σκευάσματα φυτοπροστασίας τις μεσημεριανές ώρες τα φυτά σας, γιατί θα πάθουν εγκαύματα. Ειδικά, ο ψεκασμός με σκευάσματα όπως ο θερινός πολτός, ο βρέξιμος χαλκός και το βρέξιμο θειάφι καθώς και το σκόνισμα με θειάφι και θειοχαλκίνη προκαλεί μεγάλη ζημιά στα φυτά όταν θερμοκρασίες υπερβαίνουν τους 30°C

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.