εικόνα

Καλλιέργεια λεμονοθύμαρου σε γλάστρα

Καλλιέργεια λεμονοθύμαρου σε γλάστρα

Καλλιέργεια λεμονοθύμαρου σε γλάστρα

Το λεμονοθύμαρο είναι πολυετής αρωματικός θάμνος, με χαρακτηριστικά ωοειδή φύλλα, πράσινου ή κιτρινοπράσινου χρώματος που αναδίδουν άρωμα λεμονιού. Αν και δεν τόσο γνωστό όσο το θυμάρι, έχουν παρόμοιες ιδιότητες και μπορεί να καλλιεργηθεί εύκολα σε γλάστρα στο μπαλκόνι ή στην αυλή μας. Ανθίζει την περίοδο του καλοκαιριού και εμφανίζει μικρά άνθη ιώδους χρώματος. Τα φύλλα του λεμονοθύμαρου μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε φρέσκα ή αποξηραμένα, σε σαλάτες, σε ψητά και σε διάφορές συνταγές μαγειρικής. Ας δούμε αναλυτικά τι φροντίδα χρειάζεται το λεμονοθύμαρο για να καλλιεργηθεί σε γλάστρα.

 

Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί το λεμονοθύμαρο στη γλάστρα;

 

Το λεμονοθύμαρο ευδοκιμεί σε ηλιοφανείς θέσεις, αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία, ενώ παρουσιάζει και σχετική ανθεκτικότητα στο κρύο του χειμώνα. Επιλέγουμε σχετικά αβαθείς γλάστρες, καθώς το λεμονοθύμαρο έχει επιφανειακό ριζικό σύστημα που απλώνεται σταδιακά. Το λεμονοθύμαρο δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το φυτόχωμα που θα χρησιμοποιήσουμε, αρκεί να έχει καλή αποστράγγιση. Επιλέγουμε συνήθως φυτόχωμα γενικής χρήσης ή πιο εξειδικευμένο για αρωματικά φυτά και βότανα.

 


Τι πότισμα, λίπανση και κλάδεμα απαιτεί το λεμονοθύμαρο στη γλάστρα;

 

Το λεμονοθύμαρο έχει σχετικά μικρές ανάγκες σε νερό γι’ αυτό ποτίζουμε κάθε 4-5 μέρες την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και κάθε 2-3 μέρες την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού. Το υπερβολικό πότισμα ίσως δημιουργήσει σαπίσματα στους βλαστούς του λεμονοθύμαρου. Προσθέτουμε μικρές ποσότητες (1-2 κουταλιές σούπας) καλοχωνεμένη κοπριά ή βιολογικό λίπασμα αζώτου στις αρχές και στα τέλη της άνοιξης και μια φορά μέσα στο το φθινόπωρο. Κλαδεύουμε αυστηρά το λεμονοθύμαρο, στις αρχές του φθινοπώρου, μετά το τέλος της ανθοφορίας για να αναπτυχθεί ξανά και να δώσει πλούσια βλάστηση.

 

Κι ένα μυστικό για το λεμονοθύμαρο σε γλάστρα

 

Το λεμονοθύμαρο μπορούμε να το συγκαλλιεργήσουμε σε ζαρντινιέρες μαζί με άλλα αρωματικά φυτά όπως θυμάρι, φασκόμηλο και δίκταμο καθώς έχουν παρόμοιες απαιτήσεις σε φροντίδα.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
 data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (8)

σχολιαστής
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ 25 Μαΐου 2020

Καλησπέρα, πρόσφατα αγόρασα ένα λεμονοθύμαρο και ένα δενδρολίβανο με σκοπό να φυτεύουν σε παρτέρι! Μπορούν να φυτευθούν στο ίδιο παρτέρι; σε τι απόσταση μεταξύ τους αλλά και από τον τοίχο; Ευχαριστώ πολύ!

Απάντηση
    σχολιαστής
    Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 26 Μαΐου 2020

    Καλησπέρα Δημοσθένη. Μπορεί να μεταφυτευτούν το λεμονοθύματο και το δεντρολίβανο σε απόσταση μεταξύ τους ένα μέτρο καθώς το δεντρολίβανο έχει μεγάλη ανάπτυξη και μισό μέτρο σε απόσταση από τον τοίχο.

    Απάντηση
σχολιαστής
Ελένη 15 Μαΐου 2020

Καλησπέρα! Έχει εδώ και 3 μέρες που πήρα ένα λεμονοθυμαρο το έχω φυτέψει με μια λεβάντα σε ζαρντινιέρα και το ποτισα όταν το φύτεψα και μια φορά σήμερα. Αλλά βλέπω ότι τα φύλα άρχισαν να γίνονται καφέ και να ξεραίνονται… Το έχω φυτέψει με φυτοχωμα γενικής χρήσης και δεν έχω κάνει λίπανση ακόμα.Μηπως να βγάλω το πιατάκι της ζαρντινιέρας; Τι μπορεί να φταίει και πως θα το σώσω;;

Απάντηση
σχολιαστής
Αλέξανδρος 9 Μαΐου 2020

Καλησπέρα. Πριν λίγες εβδομάδες αγόρασα ένα λεμονοθύμαρο, το ποτίζω συχνά και του έχω βάλει και λίπασμα κοπριάς. Όμως έχει ξεραθεί τί μπορεί να συμβαίνει? Μήπως ο πολύς ήλιος το πειράζει?

Απάντηση
σχολιαστής
Νικόλαος 18 Απριλίου 2020

Καλησπέρα και χρόνια πολλά. Πριν δύο εβδομάδες αγόρασα ένα λεμοθυμαρο και το έβαλα σε μεγάλη γλάστρα. Από πράσινα όμως τα φύλλα έγινα σιγά σιγά μαύρα τι μπορώ να κάνω για το σώσω αν σώζεται. Σας ευχαριστώ.

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.