εικόνα

6 μυστικά για καλλιέργεια πιπεριάς

6 μυστικά για καλλιέργεια πιπεριάς

6 μυστικά για καλλιέργεια πιπεριάς

H πιπεριά, μαζί με την ντομάτα και την μελιτζάνα ανήκει στην οικογένεια των σολανοειδών και αποτελεί βασικό υλικό της μεσογειακής κουζίνας με τραγανή γεύση, εντυπωσιακό χρώμα και χαρακτηριστικο άρωμα! Η πιπεριά είναι πολύ εύκολη στην καλλιέργεια και αποτελεί ιδανική επιλογή για πρωτάρηδες κηπουρούς, τόσο στον κήπο όσο και σε γλάστρα στο μπαλκόνι για να απολαύσουμε τους υπέροχους καρπούς της. Φρέσκια στις σαλάτες ή μαγειρεμένη σε διάφορες συνταγές, η πιπεριά θεωρείται ωφέλιμη για τη διατροφή μας καθώς περιέχει πολλά θρεπτικά και αντιοξειδωτικά στοιχεία. Οι γνωστότερες παραδοσιακές και ντόπιες ποικιλίες πιπεριάς είναι η στενόμακρη πρασινοκίτρινη πιπεριά κέρατο για τηγανητή, η κόκκινη γλυκιά μακρόστενη πιπεριά Φλωρίνης, πολύ νόστιμη για ψητή και γεμιστή με τυρί, η πιπεριά φλάσκα (πράσινου, κόκκινου, πορτοκαλί και κίτρινου χρώματος) για σαλάτα ή μαγειρευτή, η πιπεριά «ντολμά» με τη λεπτή φλούδα κατάλληλη για τα γεμιστά, καθώς και η μικρή μακρόστενη πράσινη πιπεριά για να την βάλουμε στο ξύδι και να την κάνουμε τουρσί. Και για τους πιο «τολμηρούς» της παρέας, η καυτερή πιπεριά τσίλι και η πιπεριά καγιέν έχουν φανατικούς θαυμαστές καθώς αποτελούν εξαίσια πρώτη ύλη για πολλές πικάντικες συνταγές.

 

Τι συνθηκες θέλει η καλλιέργεια της πιπεριάς για να ευδοκιμήσει;

 

Είναι χρήσιμο να διατηρούμε το δικό μας σπόρο πιπεριάς, ώστε να γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας πιπεριάς που καλλιεργούμε. Ο σπόρος της πιπεριάς αργεί να φυτρώσει. Σε θερμοκρασίες γύρω στους 20°C και σε περιβάλλον με σχετική υγρασία χρειάζεται χρόνο τουλάχιστον 2-3 βδομάδες. Για το λόγο αυτό, η κατάλληλη εποχή σποράς στο σπορείο μας είναι μέσα στο μήνα Φεβρουάριο. Φυτεύουμε τα νεαρά φυτά πιπεριάς μετά τα μέσα Απριλίου, όταν θα έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες τόσο οι ημερήσιες όσο και οι νυχτερινές. Η πιπεριά αγαπά το ζεστό περιβάλλον και είναι σχετικά ευαίσθητη στους ανέμους και στο κρύο. Η νυχτερινή πτώση της θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση στα πάνω φύλλα της πιπεριάς και να εμφανίσουν ένα χαρακτηριστικό καρούλιασμα. Φυτεύουμε τα φυτά πιπεριάς σε κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης περίπου 50 εκατοστά μεταξύ των φυτών και 80–100 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Αυτό βοηθά στον καλύτερο αερισμό, στην ανάπτυξη λιγότερων μυκητολογικών και εντομολογικών ασθενειών, καθώς και την βελτίωση της παραγωγής.

 

Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η καλλιέργεια της πιπεριάς;

 

Η καλλιέργεια της πιπεριάς έχει αρκετές ασνάγκες σε νερό για να ευδοκιμήσει και να δώσει μια καλή παραγωγή. Σχετικά με το κατάλληλο σύστημα για το πότισμα της πιπεριάς, η άρδευση με σταγόνες είναι ηπιο κατάλληλη καθώς εξασφαλίζει ομοιόμορφο πότισμα και εξοικονόμηση νερού. Η πιπεριά χρειάζεται τακτικό πότισμα, 2 φορές τη βδομάδα ενώ κατα τους καλοκαιρινούς μήνες θα χρειαστέ πότισμα κάθε 2 μέρες. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι κατά την διάρκεια της ανθοφορίας, η έλλειψη νερού μπορεί να προκαλέσει πτώση των ανθέων της πιπεριάς και να οδηγήσει σε μειωμένη καρποφορία. Πριν τη μεταφύτευση των φυτών της πιπεριάς, ενσωματώνουμε οργανική ουσία μέσα στους λάκους φύτευσης, είτε σε μορφή κομπόστ, είτε σε μορφή καλά χωνεμένης κοπριάς καθώς και βιολογικό λίπασμα πλούσιο σε κάλιο και ασβέστιο. Η προσθήκη ασβεστίου στις πιπεριές βοηθά στην αντιμετώπιση του φαινομένου της ξηράς κορυφής, ώστε να μην μαυρίζουν στις άκρες οι καρποί της πιπεριάς. Κατά την διάρκεια της καλλιέργεια προσθέτουμε κάθε μήνα, πλήρες βιολογικό λίπασμα ενισχυμένο σε κάλιο για εξαδαφαλίσουμε αρκετούς νόστιμους και τραγανούς καρπούς.

 


Πώς αντιμετωπίζουμε τις ασθένειες και τα έντομα που προσβάλλουν την πιπεριά;

 

Η καλλιέργεια της πιπεριάς δεν είναι πολύ ευαίσθητη σε μυκητολογικές ασθένειες. Αρκεί λοιπόν να χρησιμοποιήσoυμε θειάφι και θειοχαλκίνη για την οικολογική αντιμετώπιση των μυκητολογικών ασθενειών και ιδιαίτερα του ωιδίου που εκδηλώνεται με το σχηματισμό κηλίδων στα φύλλα της πιπεριάς. Υπάρχουν όμως αρκετά έντομα όπως η μελίγκρα, οι βρωμούσες, ο αλευρώδης και η τούτα καθώς και ο τετράνυχος που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην καλιέργεια της πιπεριάς. Σε αυτή την περίπτωση, μπορούμε να φτιάξουμε δικά μας οικολογικά σκευάσματα φυτοπροστασίας με αυτοσχέδιες συνταγές για την προληπτική προστασία από τα έντομα και τον τετράνυχο χρησιμοποιώντας διάφορα σπιτικά υλικά όπως πράσινο σαπούνι, οινόπνευμα, σκόρδο και καυτερές πιπεριές. Εναλλακτικά, προμηθευόμαστε κατά περίπτωση, διάφορα εγκεκριμένα βιολογικά σκευάσματα (σάπωνες αλάτων καλίου, βάκιλο Θουριγγίας, ζεόλιθο, καολίνη, φυσική πυρεθρίνη) από γεωπονικά καταστήματα για να καταπολεμήσυμε τα διάφορα έντομα και τον τετράνυχο.

 

Πότε και πώς γίνεται η συγκομιδή των καρπών της πιπεριάς;

 

Η συγκομιδή των κρπών της πιπεριάς γίνεται περίπου μετά από 9-12 βδομάδες από τη μεταφύτευση των φυτών, ανάλογα την ποικιλία, τις καιρικές συνθήκες και τις καλλιεργητικές πρακτικές. Συλλέγουμε τους καρπούς της πιπεριάς, όταν αποκτήσουν το τελικό του μέγεθος, σχετικά άγουρους με τραγανή σάρκα και το χαρακτηριστικό χρώμα της ποικιλίας που έχουμε επιλέξει. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι πολλές χρωματιστές ποικιλίες πιπεριάς, καθυστερούν να πάρουν το τελικό χρώμα κίτρινο, κόκκινο ή πορτοκαλί κι αυτό οφείλεται συνήθως στην έλλειψη καλίου. Κατά τη συγκομιδή, είναι πολύ σημαντικό να κόβουμε τους καρπούς με τμήμα του ποδίσκου για να έχουν καλύτερη συντήρηση για να μη χάνουν υγρασία από το σημείο του κοψίματος. Στη συνέχειο μπορούμε να διατηρήσουμε τους καρπούς της πιπεριάς ατο ψυγείο για αρκετές μέρες για να τους απολαύσουμε φρέσκιες ή μαγειρεμένες.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια της πιπεριάς

 

Στα νότια μέρη της Ελλάδας, όπου ο χειμώνας είναι πιο ήπιος, το φυτό της πιπεριάς δεν ξεραίνεται στο τέλος της καλλιεργητικής χρονιάς παρά την παγωνιά. Έτσι μπουρούμε να διατηρήσουμε την καλλιέργεια και για την επόμενη χρονιά αν την φροντίσουμε κατάλληλα. Συγκεκριμένα, με το κατάλληλο κλάδεμα στα τέλη του χειμώνα, η πιπεριά θα βλαστήσει ξανά την επόμενη χρονιά και θα μας δώσει ξανά μια δεύτερη πρώιμη παραγωγή. Βέβαια, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η καρποφορία και παραγωγή της δεύτερης χρονιάς, είναι σρκετά πιο περιορισμένη από την πρώτη.

 
 

Περισσότερα άρθρα για λαχανικά

 

Δες πώς μπορείς να καλλιεργήσεις πιπεριά σε γλάστρα και μάθε περισσότερα για την καλλιέργεια των λαχανικών:

 
Ντομάτα, 7 μυστικά καλλιέργειας
Κολοκύθι, 6 μυστικά καλλιέργειας
Aγγούρι, 7 μυστικά καλλιέργειας
Βλίτο, 4 μυστικά καλλιέργειας
Μελιτζάνα, 5 μυστικά καλλιέργειας
Πεπόνι, 9 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια
Καρπούζι, 8 μυστικά καλλιέργειας
Καλαμπόκι, 5 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια
Μπάμια, 5 μυστικά καλλιέργειας
Μαρούλι, 7 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια
Κρεμμύδι, 6 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια
Πατάτα, 7 μυστικά καλλιέργειας
Φασόλια, 8 μυστικά καλλιέργειας

Γλυκοπατάτα, 7 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.