εικόνα

8 μυστικά για την καλλιέργεια της πιπεριάς

6 μυστικά για καλλιέργεια πιπεριάς

8 μυστικά για την καλλιέργεια της πιπεριάς

Πιπεριά, το λαχανικό με τη μοναδική γεύση και τα περισσότερα χρώματα από κάθε άλλο κηπευτικό! H πιπεριά, μαζί με τη ντομάτα και τη μελιτζάνα ανήκει στην οικογένεια των σολανωδών και αποτελεί βασικό συστατικό της μεσογειακής κουζίνας με τραγανή γεύση, εντυπωσιακό χρώμα και χαρακτηριστικο άρωμα! Η πιπεριά είναι μία σχετικά εύκολη καλλιέργεια που συναντάμε στους περισσότερους λαχανόκηπους, καθώς μας δίνει πολλούς καρπούς χωρίς να έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε φροντίδα. Οι πιπεριές φυτεύονται μέσα στην άνοιξη, κι αν δεν έχουμε διαθέσιμο χώρο στον κήπο, μπορούμε να κάνουμε καλλιέργεια πιπεριάς σε γλάστρα στο μπαλκόνι ή στην αυλή μας για να απολαμβάνουμε τις αγαπημένες ποικιλίες πιπεριάς σε διάφορα χρώματα και γεύσεις την περίοδο του καλοκαιριού και του φθινοπώρου. Η πιπεριά θεωρείται πολύ ωφέλιμη για τη διατροφή μας, καθώς περιέχει πολλά θρεπτικά και αντιοξειδωτικά στοιχεία. Ας δούμε λοιπόν πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε πιπεριές για να τις χρησιμοποιήσουμε σε υπέροχες σαλάτες και μοναδικές συνταγές μαγειρικής.

 

Ποιες είναι τα βασικά είδη και ποικιλίες πιπεριάς για να καλλιεργήσουμε;

 

Οι γνωστότερες παραδοσιακές και ντόπιες ποικιλίες πιπεριάς που καλλιεργούνται στη χώρα μας είναι η στενόμακρη πρασινοκίτρινη πιπεριά κέρατο για τηγανητή καθώς και η κόκκινη γλυκιά μακρόστενη πιπεριά Φλωρίνης, πολύ νόστιμη για ψητή και γεμιστή με τυρί. Στη χώρα μας είναι καλλιεργούνται πολλές ακόμα ποικιλίες πιπεριάς, όπως η πιπεριά φλάσκα με πράσινο, κόκκινο, πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα, ιδανική για σαλάτα ή μαγειρευτή, η πιπεριά «ντολμά» με τη λεπτή φλούδα κατάλληλη για τα γεμιστά, καθώς και η μικρή μακρόστενη πράσινη πιπεριά για να την βάλουμε στο ξύδι και να την κάνουμε τουρσί. Και για τους πιο «τολμηρούς» της παρέας, μπορούμε να καλλιεργήσουμε καυτερή πιπεριά τσίλι και πιπεριά καγιέν που έχουν το δικό τους φανατικό κοινό, καθώς αποτελούν εξαίσια πρώτη ύλη για πολλές πικάντικες συνταγές.

 


Υπάρχουν πολλά είδη και ποικιλίες πιπεριάς για να φυτέψουμε
Υπάρχουν πολλά είδη και ποικιλίες πιπεριάς για να καλλιεργήσουμε


 

Πώς δημιουργούμε φυτά πιπεριάς και πότε τα φυτεύουμε;

 

Η πιπεριά πολλαπλασιάζεται με τον σπόρο που συλλέγουμε από τον καρπό του φυτού. Είναι χρήσιμο να διατηρούμε το δικό μας σπόρο πιπεριάς, ώστε να γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας πιπεριάς που καλλιεργούμε. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο σπόρος της πιπεριάς αργεί να φυτρώσει και θέλει λίγη υπομονή. Σε θερμοκρασίες γύρω στους 20°C και σε περιβάλλον με σχετική υγρασία χρειάζεται χρόνο τουλάχιστον 2-3 εβδομάδων. Για το λόγο αυτό, η κατάλληλη εποχή σποράς στο σπορείο μας είναι μέσα στο μήνα Φεβρουάριο, προκειμένου να φυτέψουμε νωρίς, μέσα στον Απρίλιο, τα φυτά που θα έχουμε ετοιμάσει. Διαφορετικά, μπορούμε να κάνουμε πιο όψιμη φύτευση, ειδικά αν βρισκόμαστε σε λιγότερο θερμές περιοχές της χώρας.

 

Τι συνθήκες θέλει η καλλιέργεια της πιπεριάς για να αναπτυχθεί;

 

Η πιπεριά αγαπά το ζεστό περιβάλλον και είναι σχετικά ευαίσθητη στους ανέμους και στο κρύο. Η νυχτερινή πτώση της θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση στα πάνω φύλλα της πιπεριάς και να εμφανίσουν ένα χαρακτηριστικό καρούλιασμα. Φυτεύουμε τα νεαρά φυτά πιπεριάς μετά τα μέσα Απριλίου, όταν θα έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες τόσο οι ημερήσιες όσο και οι νυχτερινές. H πιπεριά χρειάζεται γόνιμο έδαφος μέσης σύστασης που διαθέτει καλή αποστράγγιση για να μας δώσει πλούσια παραγωγή. Φυτεύουμε τα φυτά πιπεριάς σε κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης περίπου 50 εκατοστών μεταξύ των φυτών και 80–100 εκατοστών μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Με αυτό τον τρόπο έχουμε καλύτερο αερισμό της καλλιέργειας που συνεισφέρει στη μείωση της ανάπτυξης μυκητολογικών ασθενειών και προσβολών από έντομα, καθώς επίσης βελτίωση της παραγωγής.

 


Κάθε πότε χρειάζονται πότισμα οι πιπεριές στον κήπο;

 

Η καλλιέργεια της πιπεριάς έχει αρκετές ανάγκες σε νερό για να ευδοκιμήσει και να δώσει μια καλή παραγωγή. Κατάλληλο σύστημα για το πότισμα του λαχανόκηπου και της πιπεριάς είναι η άρδευση με σταγόνες, καθώς εξασφαλίζει ομοιόμορφο πότισμα και εξοικονόμηση νερού. Ποτίζουμε τις πιπεριές τακτικά, 2 φορές τη βδομάδα, ενώ κατα τους καλοκαιρινούς μήνες χρειάζονται συχνότερο πότισμα περίπου κάθε 2 μέρες. Πρέπει να σημειώσουμε ότι κατά την διάρκεια της ανθοφορίας, η έλλειψη νερού μπορεί να προκαλέσει πτώση των ανθέων της πιπεριάς και να οδηγήσει σε μειωμένη καρποφορία των φυτών.

 

Τι λίπασμα βάζουμε στις πιπεριές και πόσο συχνά;

 

Η καλλιέργεια της πιπεριάς έχει σημαντικές ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία για να εξασφαλίσουμε καλή ανάπτυξη και ποιοτική παραγωγή καρπών. Αρχικά, πριν τη μεταφύτευση των φυτών της πιπεριάς στο χώμα, ενσωματώνουμε οργανική ουσία μέσα στους λάκκους φύτευσης, σε μορφή κομπόστ και χωνεμένης κοπριάς, καθώς επίσης βιολογικό λίπασμα πλούσιο σε κάλιο και ασβέστιο. Η προσθήκη ασβεστίου στις πιπεριές βοηθά στην αντιμετώπιση της ξηρής κορυφής, το φαινόμενο που εμφανίζεται μαύρισμα στις άκρες των καρπών της πιπεριάς. Κατά την καλλιέργεια της πιπεριάς, είναι σημαντικό να προσθέτουμε κάθε μήνα, πλήρες βιολογικό λίπασμα με κάλιο για να εξασφαλίσουμε νόστιμους και τραγανούς καρπούς.

 


https://www.mistikakipou.gr/xiri-korifi-ntomatas/
Ξηρή κορυφή: Πώς αντιμετωπίζουμε το μαύρισμα στους καρπούς της πιπεριάς


 

Πώς αντιμετωπίζουμε τις ασθένειες και τα έντομα που προσβάλλουν την πιπεριά;

 

Η καλλιέργεια της πιπεριάς είναι σχετικά ανθεκτική σε μυκητολογικές ασθένειες. Αρκεί λοιπόν να χρησιμοποιήσoυμε θειάφι και θειοχαλκίνη για την οικολογική αντιμετώπιση των μυκητολογικών ασθενειών και ιδιαίτερα του ωιδίου που εκδηλώνεται με τον σχηματισμό κηλίδων στα φύλλα της πιπεριάς. Υπάρχουν όμως αρκετά έντομα όπως η μελίγκρα, οι βρωμούσες, ο αλευρώδης, η τούτα και ο τετράνυχος που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην καλλιέργεια της πιπεριάς. Για την καταπολέμηση των εντόμων που προσβάλλουν την πιπεριά, προμηθευόμαστε κατά περίπτωση διάφορα εγκεκριμένα βιολογικά σκευάσματα από γεωπονικά καταστήματα, όπως οι σάπωνες αλάτων καλίου, ο βάκιλος Θουριγγίας και φυσική πυρεθρίνη. Εναλλακτικά, για την προληπτική προστασία από τα έντομα και τον τετράνυχο, μπορούμε να φτιάξουμε τα δικά μας οικολογικά σκευάσματα φυτοπροστασίας με σπιτικά υλικά, διαλύοντας μια κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και μία κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε ένα λίτρο νερό ή 1 κουταλιά γλυκού μαγειρική σόδα και 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο σε 2 λίτρα νερό.

 


5 μυστικά για το θειάφι στα φυτά (+video)
Πώς χρησιμοποιούμε το θειάφι στα κηπευτικά (+video)


 

Πότε συγκομίζουμε τις πιπεριές και πως τις διατηρούμε;

 

Η συγκομιδή των καρπών της πιπεριάς γίνεται περίπου μετά από 9-12 βδομάδες από τη μεταφύτευση των φυτών, ανάλογα την ποικιλία, τις καιρικές συνθήκες και τις καλλιεργητικές πρακτικές (πότισμα, λίπανση). Συλλέγουμε τους καρπούς της πιπεριάς, όταν αποκτήσουν το τελικό τους μέγεθος, σχετικά άγουρους με τραγανή σάρκα και το χαρακτηριστικό χρώμα της ποικιλίας που έχουμε επιλέξει. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι πολλές χρωματιστές ποικιλίες πιπεριάς, καθυστερούν να πάρουν το τελικό χρώμα κίτρινο, κόκκινο ή πορτοκαλί κι αυτό οφείλεται συνήθως στην έλλειψη καλίου. Κατά τη συγκομιδή, είναι πολύ σημαντικό να κόβουμε τους καρπούς με τμήμα του ποδίσκου για να έχουν καλύτερη συντήρηση για να μη χάνουν υγρασία από το σημείο του κοψίματος. Στη συνέχεια, μπορούμε να διατηρήσουμε εύκολα τους καρπούς της πιπεριάς στο ψυγείο για αρκετές μέρες για να τις απολαύσουμε φρέσκιες ή μαγειρεμένες.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια της πιπεριάς

 

Στα νότια μέρη της Ελλάδας, όπου ο χειμώνας είναι πιο ήπιος, το φυτό της πιπεριάς δεν ξεραίνεται στο τέλος της καλλιεργητικής χρονιάς παρά την παγωνιά. Έτσι μπουρούμε να διατηρήσουμε την καλλιέργεια και για την επόμενη χρονιά αν την φροντίσουμε κατάλληλα. Συγκεκριμένα, με το κατάλληλο κλάδεμα στα τέλη του χειμώνα, η πιπεριά θα βλαστήσει ξανά την επόμενη χρονιά και θα μας δώσει ξανά μια δεύτερη πρώιμη παραγωγή, αρκετά πιο περιορισμένη από την παραγωγή της πρώτης χρονιάς.

 


Φύτευση και καλλιέργεια πιπεριάς σε γλάστρα
Φύτευση και καλλιέργεια πιπεριάς σε γλάστρα


 

Περισσότερα άρθρα για την καλλιέργεια λαχανικών

 
Πιπεριά σε γλάστρα, συμβουλές για φύτευση και καλλιέργεια
Πώς φτιάχνουμε ένα μικρό λαχανόκηπο για καλλιέργεια λαχανικών
Συγκαλλιέργεια, ποια λαχανικά καλλιεργούμε μαζί στον κήπο
Εποχή σποράς, φύτευσης και συγκομιδής για τα λαχανικά
Αντιμετώπιση του ωιδίου σε πιπεριές και ντομάτες
Ξηρή κορυφή: πώς αντιμετωπίζουμε το μαύρισμα στις άκρες των καρπών πιπεριάς και ντομάτας
Πώς χρησιμοποιούμε το θειάφι και τη θειοχαλκίνη στα κηπευτικά
Ντομάτα, 9 μυστικά για την καλλιέργεια της ντομάτας
Κολοκύθι, 6 μυστικά για την καλλιέργεια του κολοκυθιού
Aγγούρι, 8 μυστικά για την καλλιέργεια του αγγουριού
Μελιτζάνα, 5 μυστικά για την καλλιέργεια της μελιτζάνας
Μαρούλι, 7 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια
Κρεμμύδι, 6 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια κρεμμυδιού
Πατάτα, 7 μυστικά για την καλλιέργεια της πατάτας
Σολανόδεντρο, ένα δέντρο που μεγαλώνουν ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (16)

σχολιαστής
Νικολεττα 30 Αυγούστου 2020

Καλημέρα σας και σας ευχαριστούμε πολύ για τη σελίδα σας. Μας βοηθάτρ πολύ με τις πληροφορίες σας.
Ήθελα να ρωτήσω…
Ειχα πάρει σπόρο για τις πιπεριές και τελικά κάποιες από αυτές είναι καυτερες. Έχω ακούσει ότι αν βάλεις καυτερες πιπεριές δίπλα σε κανονικές υπάρχει περίπτωση να πάρουν τη κάψα και οι κανονικές. Ισχύει?

Επισης έχουν πιάσει μελιγκρα τα ψεκαζω με σαπούνερο με οινόπνευμα αλλά συνεχίζει η ζημιά. Να τα ψεκαζω κάθε 4 μέρες τις βραδινές ώρες?

Ευχαριστω ☺️

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 31 Αυγούστου 2020

  Καλησπέρα Νικολέττα.
  Αν βάλεις πιπεριές καυτερές δίπλα δεν σε καυτερές δεν θα πάρουν καυστικότητα. Υπάρχει ένα ενδεχομενο αν κρατήσεις σπόρο από τις κανονικές πιπεριές, λόγω σταυρεπικονίασης, να υπάρξει κάποια επιρροή στα καινούρια φυτά που θα φυτέψεις. Για την αντιμετώπιση της μελίγκρας, μπορείς να ψεκάζεις με πράσινο σαπούνι κάθε 4 μέρες ενώ αν συνεχιστεί η προσβολή ψέκασε και με διάλυμα φυσικής πυρεθρίνης.

  Απάντηση
σχολιαστής
Papaioannou Christos 30 Αυγούστου 2020

Παρακαλώ ενημερώστε με τον τρόπο που κερδιζω σπόρους για να τους φυτέψω τον επόμενο χρόνο απο φρέσκες πιπεριές πράσινες μιας ποικιλίας που μου έφεραν.
Ευχαριστώ
Χρήστος Παπαϊωάννου

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 31 Αυγούστου 2020

  Καλημέρα Χρήστο. Για να μπορέσεις να κρατήσεις αρχικά σπόρους από τις φρέσκιες πιπεριές που να έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά θα πρέπει να είναι οι καρπόι από ποικιλίες και όχι από υβρίδια. Αφαιρείς τους σπόρους από τους καρπούς, τους τοποθετείς πάνω σε απορροφητικό χαρτί και τους αφήνεις να στεγνώσουν για λίγες μέρες σε σκιερό αεριζόμενο μέρος. Στ συνέχεις μπορείς να τους φυλάξεις σε ένα βαζάκι σε κρύο σκοτεινό μέρος μέχρι να φτιάξεις σπορείο για τους φυτέψεις την επόμενη χρονιά.

  Απάντηση
σχολιαστής
Κατερίνα 5 Αυγούστου 2020

Καλησπέρα σας, έχω πιπεριές φυτεμένες από τον Μάιο και η μία ενώ είχε καλή παραγωγή στις αρχές και είχε καρπούς, τώρα τα άνθη της ξεραίνονται και δεν βγάζει πια καρπούς. Είναι φυτεμένη στο έδαφος, έχει αρκετό ήλιο και τα ποτίζω κάθε δεύτερη μέρα.

Απάντηση
σχολιαστής
Tasos 31 Ιουλίου 2020

καλησπέρα έχω πιπεριές κόκκινες τα έχω τα φυτά στο μπαλκόνι και όλες έχουν αρχίσει να ξερένονται τα φύλα τους στις άκρες βλέπω ότι είναι σε ένα φύλλο ανά φυτό, τι μπορεί να είναι;.Τα έχω σε σημείο που τα βλέπει ο ήλιος από την ανατολή μέχρι και στης 13:00 μετά πιάνει σκιά στο μέρος, ποτίζω μια φορα την ημέρα κάθε βράδυ ρίχνω αρκέτο νερό (όσο ρίχνω και στις ντοματιές-πεπονιές που έχω.) και σκέφτομαι μήπως είναι αυτός ο λόγος.Θα τα αφήσω ενα βράδυ χωρίς πότισμα αν βέβαια έχει υγρασία το χώμα αλλιώς θα μειώσω το νερό για λίγες μέρες να δω αν είναι αυτός ο λόγος.
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Απάντηση
σχολιαστής
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 14 Ιουνίου 2020

Καλημέρα, μία τεχνική που είδα στο κλάδεμα της πιπεριάς είναι το topping. ενδεικνυται?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 15 Ιουνίου 2020

  Καλησπέρα Kωνσταντίνε. Μπορείς να κάνεις topping (κορφολόγημα) πιπεριάς κυρίως στις πιπεριές που έχουν μεγάλη ανάπτυξη ώστε να αποκτήσουν ένα πιο συμπαγές σχήμα και να έχουν καλύτερη καρποφορίας.

  Απάντηση
σχολιαστής
ANTONIOS ILIOPULOS 30 Απριλίου 2020

Καλησπέρα.Οι πιπεριές μου τα νέα φύλλα τα μικρά που βγάζει στην κορυφή κατσαρώνουν όλα.Τι πρέπει να κάνω?

Απάντηση
σχολιαστής
Στάθης 28 Απριλίου 2020

Καλημέρα και χρόνια πολλά! Αρχικά να σας πω συγχαρητήρια για την σελίδα σας και την ενημέρωση που προσφέρεται μέσω αυτής.
Φέτος ειπα να βάλω πιπεριές από διάφορες ποικιλίες από τις οποίες έχω σκοπό να κρατήσω τον σπόρο για την επόμενη χρονιά.
Συγκεκριμένα έχω φυτέψει, πιπεριές καγιέν, πιπεριες χαμπανερο και πιπεριές Καρολίνα ρίπερ.
Η ερώτηση που θέλω να κάνω είναι η εξής.
Υπάρχει περίπτωση με την επικονίαση που γίνει να αναμειχθούν οι ποικιλίες πιπεριάς με αποτέλεσμα την επόμενη χρονιά οι σπόροι που θα φυτέψω να βγουν μια μίξη από τις ποικιλιες αυτές;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Απάντηση
σχολιαστής
δαμιανος 27 Απριλίου 2020

για να αποφυγουμε την ξηρη κορυφη μπορουμε να χρησημοποιησουμε φωσφορικο ασβεστη;

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.