εικόνα

8 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια καλαμποκιού

8 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια καλαμποκιού

8 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια καλαμποκιού

Καλαμπόκι, το λαχανικό που συνόδευε τις καλοκαιρινές βόλτες των παιδικών μας χρόνων. Μέχρι σήμερα, το καλαμπόκι έχει φανατικούς θαυμαστές και αποτελεί μία εξαιρετικά γευστική και υγιεινή επιλογή για να απολαύσουμε βραστό ή ψητό. Φυτεύεται στον κήπο την άνοιξη, ενώ με λίγη προσπάθεια μπορεί να καλλιεργηθεί και σε γλάστρα. Ο αραβόσιτος, όπως αλλιώς ονομάζεται το καλαμπόκι, κατάγεται από την κεντρική Αμερική. Πρόκειται για ένα ψηλό φυτό που φτάνει τα δύο μέτρα, εμφανίζοντας αρσενικά άνθη στην κορυφή του φυτού, τα οποία επικονιάζουν τα θηλυκά που βρίσκονται σε χαμηλότερα σημεία. Το καλαμπόκι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, περιέχει πολλές βιταμίνες, πρωτεΐνες και πλήθος αντιοξειδωτικών στοιχείων. Κι επειδή κανένα καλομπόκι δε συγκρίνεται σε γεύση με το φρέσκο καλαμπόκι από τον κήπο μας, ας δούμε αναλυτικά ποιες είναι οι καλύτερες ποικιλίες για να φυτέψουμε μαζί με τα μυστικά της καλλιέργειας του καλαμποκιού.

 


Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες καλαμποκιού;

 

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες καλαμποκιού για να καλλιεργήσουμε. Προτιμούμε γλυκές ποικιλίες καλαμποκιού που ο καρπός έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητητα σε σάκχαρα σε σχέση με άλλες ποικιλίες καλαμποκιού όπως σκληρόκοκκο, το οδοντοειδές και το κηρώδες. Επίσης, Θα συναντήσουμε λευκές, κίτρινες και κόκκινες ποικιλίες καλαμποκιού, άλλες πιο γλυκές και άλλες έχουν με πιο σκληρό φλοιό. Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν οι ποικιλίες καλαμποκιού για να φτιάξουμε το γνωστό ποπ κορν που όλοι αγαπήσαμε στις αίθουσες του σινεμά. Υπάρχουν και ποικιλίες καλλωπιστικού καλαμποκιού με εντυπωσιακούς σπόρους διαφόρων χρωμάτων. Ανάλογα τη διάρκεια καλλιέργειας, υπάρχουν ποικιλίες πρώιμης ωρίμανσης που συγκομίζονται σε 60-70 μέρες, καθώς επίσης ποικιλίες όψιμης ωρίμανσης που χρειάζονται πάνω απο 3 μήνες για να τις συγκομίσουμε. Αξίζει να σημειώσουμε ότι υπάρχουν ποικιλίες καλαμποκιού χαμηλής ανάπτυξης, κατάλληλες για να καλλιεργηθούν σε γλάστρα.

 

Πώς προετοιμάζουμε το έδαφος για τη φύτευση του καλαμποκιού;

 

Η καλλιέργεια καλαμποκιού απαιτεί βαθύ και γόνιμο έδαφος που να είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και να διαθέτει καλή αποστράγγιση. Πριν τη φύτευση του καλαμποκιού, σκαλίζουμε βαθιά το χώμα και ενσωματώνουμε αρκετό κομπόστ, καλά χωνεμένη κοπριά και βιολογικό λίπασμα για να εμπλουτίσουμε το έδαφος με θρεπτικά συστατικά. Το καλαμπόκι χρειάζεται ηλιοφανείς θέσεις για να μας δώσει πλούσια παραγωγή. Κατάλληλη εποχή για να ξεκινήσουμε την φύτευση του καλαμποκιού είναι ο Απρίλιος για τις νοτιότερες περιοχές της χώρας και ο Μάιος στις πιο βόρειες.

 

Πώς φυτεύουμε το καλαμπόκι και σε τι αποστάσεις φύτευσης;

 

Το καλαμπόκι πολλαπλασιάζεται με σπόρο. Αποφεύγουμε να φτιάχνουμε φυτά καλαμποκιού στο σπορείο, καθώς όταν το καλαμπόκι δεν ριζώσει απευθείας στο χώμα, θα «στρεσαριστεί» λόγω της μεταφύτευσης. Πριν την σπορά, βάζουμε τους σπόρους καλαμποκιού το προηγούμενο βράδυ σε ένα βρεγμένο πανί για να ενυδατωθούν και να φυτρώσουν γρηγορότερα. Φυτεύουμε λοιπόν τους σπόρους καλαμποκιού απευθείας στο χώμα, σε βάθος 4-5 εκατοστών, 2-3 σπόρους σε κάθε θέση, σε κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης 20-40 εκατοστών μεταξύ των φυτών και 50-100 εκατοστών μεταξύ των γραμμών φύτευσης.

 


Νεαρά φυτά καλαμποκιού
Νεαρά φυτά από παραδοσιακή ποικιλία καλαμποκιού στον κήπο μας


 

Πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα η καλλιέργεια του καλαμποκιού;

 

Το καλαμπόκι θέλει τακτικό πότισμα και αρκετή ποσότητα νερού για να έχει μεγάλη ανάπτυξη και πλούσια παραγωγή καρπών. Ειδικά από την περίοδο της άνθησης μέχρι και την αύξηση των καρπών, οι ανάγκες σε πότισμα είναι αρκετά πιο αυξημένες. Εκτός από το στάδιο ανάπτυξης του καλαμποκιού, η ποσότητα και η συχνότητα του ποτίσματος εξαρτάται από τον τύπο του εδάφους και απο τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή. Αμμώδη εδάφη χρειάζονται πιο συχνά ποτίσματα σε σχέση με βαρύτερα αργιλώδη εδάφη που συγκρατούν περισσότερο νερό.

 

Τι λίπασμα χρειάζεται η καλλιέργεια του καλαμποκιού;

 

Η καλλιέργεια του καλαμποκιού έχει σημαντικές ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία για να εξασφαλίσουμε καλή ανάπτυξη φυτών και ικανποιητική καρποφορία. Εκτός από την βασική λίπανση που ενσωματώνουμε στο χώμα κατά την φύτευση του καλαμποκιού, προσθέτουμε κάθε τρεις βδομάδες πλήρες βιολογικό λίπασμα για να έχουμε καλή καρποφορία. Συμπληρωματικά, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο ψεκασμός στό φύλλωμα των καλαμποκιών με σκεύασμα πλούσιο σε ψευδάργυρο βοηθά στην ανθοφορία και την καλή παραγωγή των καρπών.

 

Πώς αντιμετωπίζουμε τα έντομα και τις ασθένειες του καλαμποκιού;

 

Η καλλιέργεια του καλαμποκιού προσβάλλεται από διάφορες ασθένειες και έντομα. Για την αντιμετώπιση μυκητολογικών ασθενειών που προσβάλλουν το φύλλωμα και τους καρπούς του καλαμποκιού όπως η ανθράκωση και η σκωρίαση, μπορούμε να ψεκάσουμε με διάλυμα χαλκού. Για διάφορά έντομα που προσβάλλουν το καλαμπόκι όπως το σκουλήκι του καλαμποκιού, τις βρωμούσες και την μελίγκρα καθώς και τον τετράνυχο ψεκάζουμε προληπτικά τα φυτά καλαμποκιού κάθε δύο βδομάδες, διαλύοντας 20cc οικολογικού σκευάσματος αλάτων λιπαρών οξέων και 1ml φυσικής πυρεθρίνης σε ένα λίτρο νερό. Επίσης, η προσθήκη θειαφιού γύρω από τη ρίζα βοηθάει προληπτικά στην καταπολέμηση του τετράνυχου ή με τη συνταγή με σκόρδο και κρεμμύδι που περιγράφουμε στο άρθρο μας με τις συνταγές με φυσικά υλικά για προστασία φυτών.

 

Πότε είναι ώριμο και έτοιμο για συγκομιδή το καλαμπόκι;

 

Ανάλογα την ποικιλία του καλαμποκιού που έχουμε φυτέψει, είναι διαφορετικός και ο χρόνος συγκομιδής του καλαμποκιού. Συνήθως, συλλέγουμε τους καρπούς (σπάδικες) του καλαμποκιού 2,5-3,5 μήνες μετά την φύτευση του καλαμποκιού. Σε κάθε περίπτωση, κατά την ωρίμανση του καλαμποκιού, ο σπάδικας, δηλαδή η ανθοταξία του καλαμποκιού, γίνεται σκληρή και γεμίζει με σπόρους ενώ τα φύλλα που το περιβάλλουν καθαρίζονται σχετικά εύκολα. Επίσης, αν πιέσουμε τους σπόρους του καλαμποκιού με το δάχτυλο μας και θα βγεί ένα υγρό σα γάλα, τότε το καλαμπόκι είναι έτοιμο για συγκομιδή.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια καλαμποκιού

 

Το καλαμπόκι όταν φυτεύεται και καλλιεργείται μαζί με φασόλια, κολοκυθιές, πατάτες, αγγούρι, πεπόνι και μαϊντανό δίνει καλη παραγωγή ενά παράλληλα εξοικονομούμε αρκετό χώρο. Κατά την συγκαλλιέργεια καλαμποκιού και φασολιού, οι ποικιλίες φασολιού αναρριχώνται πάνω στο καλαμπόκι που φυτεύεται σε κοντινή απόσταση.

 

Περισσότερα λαχανικά για καλλιέργεια

 
Πώς φτιάχνουμε ένα μικρό λαχανόκηπο για καλλιέργεια λαχανικών
Εποχή σποράς, φύτευσης και συγκομιδής για τα λαχανικά
Φασόλι, 8 μυστικά για την καλλιέργεια του φασολιού
Μαρούλι, 9 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια μαρουλιού
Αγγούρι, 8 μυστικά για την καλλιέργεια του αγγουριού
Πιπεριά, 8 μυστικά για την καλλιέργεια της πιπεριάς
Κρεμμύδι, 7 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια κρεμμυδιού
Κολοκύθι, 6 μυστικά για την καλλιέργεια του κολοκυθιού
Μελιτζάνα, 7 μυστικά για την καλλιέργεια της μελιτζάνας
Πατάτα, 7 μυστικά για την καλλιέργεια της πατάτας
Βλίτο, 4 μυστικά για την καλλιέργεια του βλίτου
Πεπόνι, 9 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια πεπονιού
Καρπούζι, 9 μυστικά για την καλλιέργεια του καρπουζιού
Μπάμια, 7 μυστικά για την καλλιέργεια της μπάμιας
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (9)

σχολιαστής
Νεκταριος Καγιουλης 26 Απριλίου 2020

γεια και χαρα.ερωτηση¨>εβαλα οπως ειπαμε παραπανω 2-3 σπορους σε καθε τρυπα και μου εχουνε βγει ολοι ,τι κανω?αφαιρω π.χ τα δυο?τα αφηνω εκει η τα μεταμφυτευω ?

Απάντηση
σχολιαστής
ΚΑΤΕΡΙΝΑ 30 Οκτωβρίου 2019

το καλοκαίρι επρόκειτο να σπείρω καλαμπόκια για το σπίτι,το λίπασμα κομπλεζαρ κάνει?αν όχι τι θα μου προτείνατε?ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 31 Οκτωβρίου 2019

  Καλησπέρα Κατερίνα! Το συγκεκριμένο λίπασμα που αναφέρεις είναι πλήρες λίπασμα, κατάλληλο για κηπευτικές καλλιέργειες. Στα Μυστικά του Κήπου, για την λίπασνη κηπευτικών και δενδροκομικών καλλιέργειών προτείνουμε οργανικά λιπάσματα, εγκεκριμένα για βιολογική καλλιέργεια.

  Απάντηση
σχολιαστής
eplaiti@gmail.com 27 Ιουλίου 2018

Καλησπερα
Πως μπορω απο φρεσκα καλαμποκια που μαζευω να τα κρατησω για να τα φτιαξω ποπ κορν? Τα αποξηρενω? Ποια η διαδικασια? Ευχαριστω εκ των προτερων

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 29 Ιουλίου 2018

  Καλημέρα. Καταρχήν, για να φτιάξεις ποπ-κορν θα πρέπει να καλλιεργήσεις ειδική ποικιλία καλαμποκιού για ποπ-κορν που θα προμηθευτείς από γεωπονικά καταστήματα. Αφού συγκομίσεις τους σπάδικες καλαμποκιού όταν ωριμάσουν, θα πρέπει να τα αποξηράνεις για 4-5 εβδομάδες, σε ξηρό σκιερό μέρος, για να φύγεις εντελώς η υγρασία που έχουν. Στη συνέχεια, μπορείς να απομακρύνεις τους κόκκους του καλαμποκιού από το σπάδικα για να τα κάνεις ποπκορν.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ιωαννης 23 Μαΐου 2018

φυτεψα την ανοιξη σπορους απο πολλα λαχανικα ( φασολια μαρουλια , μελιτζανες κλπ .Τα φυτα εχουν βγει αλλα θελουν αραιωμα .Πως μπορω να το κανω αυτο μην τα σπασω ? τα ποριτιζω και τα βγαζω με το χερι ? ειναι πολυ μικρα πως θα τα αραιωσω ..Και τωρα τον μαιο κανει να τα αραιωσω η να τα αφησω να μεγαλωσουν και μετα ?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 23 Μαΐου 2018

  Ιωάννη, αραίωσε τα μικρά φυτά άμεσα. Όσο πιο σύντομα, τόσο καλύτερα για να μην αναπτυχθεί πολύ το ριζικό τους σύστημα. Για να καταφέρεις να τα ξεριζώσεις εύκολα, πότισε πρώτα και στη συνέχεια τράβηξε τα φυτά από χαμηλά, για να μην σπάσει ο βλαστός.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.