10 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια καλαμποκιού

καλαμποκι καλλιεργεια

Καλαμπόκι, το λαχανικό που συνόδευε τις καλοκαιρινές βόλτες των παιδικών μας χρόνων.

Μέχρι σήμερα, το καλαμπόκι έχει φανατικούς θαυμαστές και αποτελεί μία εξαιρετικά γευστική και υγιεινή επιλογή για να απολαύσουμε βραστό ή ψητό. Φυτεύεται στον κήπο την άνοιξη, ενώ με λίγη προσπάθεια μπορεί να καλλιεργηθεί και σε γλάστρα.

Ο αραβόσιτος, όπως αλλιώς ονομάζεται το καλαμπόκι, κατάγεται από την κεντρική Αμερική.

Πρόκειται για ένα ψηλό φυτό που φτάνει τα δύο μέτρα, εμφανίζοντας αρσενικά άνθη στην κορυφή του φυτού, τα οποία επικονιάζουν τα θηλυκά που βρίσκονται σε χαμηλότερα σημεία.

Το καλαμπόκι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, περιέχει πολλές βιταμίνες, πρωτεΐνες και πλήθος αντιοξειδωτικών στοιχείων.

Κι επειδή κανένα καλαμπόκι δε συγκρίνεται σε γεύση με το φρέσκο καλαμπόκι από τον κήπο μας, ας δούμε αναλυτικά ποιες είναι οι καλύτερες ποικιλίες για να φυτέψουμε μαζί με τα μυστικά της καλλιέργειας του καλαμποκιού.

Διαφήμιση

1. Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες καλαμποκιού;

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες καλαμποκιού για να καλλιεργήσουμε. Προτιμούμε γλυκές ποικιλίες καλαμποκιού που ο καρπός έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητητα σε σάκχαρα σε σχέση με άλλες ποικιλίες καλαμποκιού όπως σκληρόκοκκο, το οδοντοειδές και το κηρώδες.

Όσον αφορά το χρώμα του καρπού, συναντάμε λευκές, κίτρινες και κόκκινες ποικιλίες καλαμποκιού, άλλες πιο γλυκές και άλλες έχουν με πιο σκληρό φλοιό.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν οι ποικιλίες καλαμποκιού για να φτιάξουμε το γνωστό ποπ κορν που όλοι αγαπήσαμε στις αίθουσες του σινεμά.

Υπάρχουν και ποικιλίες καλλωπιστικού καλαμποκιού με εντυπωσιακούς σπόρους διαφόρων χρωμάτων για να διακοσμήσουμε τον κήπο μας ή τις γλάστρες του μπαλκονιού μας.

Ανάλογα τη διάρκεια καλλιέργειας, υπάρχουν ποικιλίες πρώιμης ωρίμανσης που συγκομίζονται σε 60-70 μέρες, καθώς επίσης ποικιλίες όψιμης ωρίμανσης που χρειάζονται πάνω από 3 μήνες για να τις συγκομίσουμε.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι υπάρχουν ποικιλίες καλαμποκιού χαμηλής ανάπτυξης, κατάλληλες για να καλλιεργηθούν σε γλάστρα.

2. Πώς προετοιμάζουμε το έδαφος για τη φύτευση του καλαμποκιού;

Η καλλιέργεια καλαμποκιού απαιτεί βαθύ και γόνιμο έδαφος που να είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και να διαθέτει καλή αποστράγγιση.

Πριν τη φύτευση του καλαμποκιού, σκαλίζουμε βαθιά το χώμα και ενσωματώνουμε αρκετό κομπόστ, χωνεμένη κοπριά και βιολογικό λίπασμα για να εμπλουτίσουμε το έδαφος με θρεπτικά συστατικά.

Το καλαμπόκι χρειάζεται ηλιοφανείς θέσεις για να μας δώσει πλούσια παραγωγή. Κατάλληλη εποχή για να ξεκινήσουμε την φύτευση του καλαμποκιού είναι ο Απρίλιος για τις νοτιότερες περιοχές της χώρας και ο Μάιος στις πιο βόρειες.

3. Πώς φυτεύουμε το καλαμπόκι και σε τι αποστάσεις φύτευσης;

Το καλαμπόκι πολλαπλασιάζεται με σπόρο. Αν και στα φυτώρια συναντούμε έτοιμα φυτά καλαμποκιού, αποφεύγουμε να φτιάχνουμε φυτά καλαμποκιού στο σπορείο, καθώς όταν το καλαμπόκι δεν ριζώσει απευθείας στο χώμα, μπορεί να «στρεσαριστεί» λόγω της μεταφύτευσης.

Πριν την σπορά, βάζουμε τους σπόρους καλαμποκιού το προηγούμενο βράδυ σε ένα βρεγμένο πανί για να ενυδατωθούν και να φυτρώσουν γρηγορότερα.

Φυτεύουμε λοιπόν τους σπόρους καλαμποκιού απευθείας στο χώμα, σε βάθος 4-5 εκατοστών, 2-3 σπόρους σε κάθε θέση, σε κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης 20-40 εκατοστών μεταξύ των φυτών και 50-100 εκατοστών μεταξύ των γραμμών φύτευσης.

Νεαρα φυτα καλαμποκιου
Νεαρά φυτά από παραδοσιακή ποικιλία καλαμποκιού στον κήπο μας

4. Πως φυτεύουμε το καλαμπόκι σε γλάστρες;

Αν και δεν είναι πολύ συνηθισμένο, μπορούμε να καλλιεργήσουμε καλαμπόκι σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας αρκετά εύκολα.

Προμηθευόμαστε γλάστρες ή ζαρντινιέρες, σχετικά μεγάλες, 30 εκατοστά σε πλάτος και ύψος, για να έχουν ευστάθεια, λόγω της ανάπτυξης που έχουν τα καλαμπόκια. Οι γλάστρες πρέπει να διαθέτουν τρύπες για να απομακρύνεται το νερό κατά το πότισμα.

Φυτεύουμε σε κάθε γλάστρα 3 έτοιμα φυτά ή σπόρους καλαμποκιού σε απόσταση 20 εκατοστά μεταξύ τους, σε διάταξη τριγώνου. Διατηρούμε τις γλάστρες των καλαμποκιών σε σημεία προστατευμένα από τον αέρα, που διαθέτουν νότιο για να εξασφαλίσουμε αρκετή ηλιοφάνεια στην καλλιέργεια.

5. Πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα η καλλιέργεια του καλαμποκιού;

Το καλαμπόκι θέλει τακτικό πότισμα και αρκετή ποσότητα νερού για να έχει μεγάλη ανάπτυξη και πλούσια παραγωγή καρπών. Ειδικά από την περίοδο της άνθησης μέχρι και την αύξηση των καρπών, οι ανάγκες σε πότισμα είναι αρκετά πιο αυξημένες.

Εκτός από το στάδιο ανάπτυξης του καλαμποκιού, η ποσότητα και η συχνότητα του ποτίσματος εξαρτάται από τον τύπο του εδάφους και από τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.

Αμμώδη εδάφη χρειάζονται πιο συχνά ποτίσματα σε σχέση με βαρύτερα αργιλώδη εδάφη που συγκρατούν περισσότερο νερό.

6. Πόσο συχνά βάζουμε λίπασμα στα καλαμπόκια;

Η καλλιέργεια του καλαμποκιού έχει σημαντικές ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία για να εξασφαλίσουμε καλή ανάπτυξη φυτών και ικανοποιητική καρποφορία.

Εκτός από τη βασική λίπανση που ενσωματώνουμε στο χώμα κατά την φύτευση του καλαμποκιού, προσθέτουμε κάθε τρεις βδομάδες πλήρες βιολογικό λίπασμα για να έχουμε καλή καρποφορία.

Συμπληρωματικά, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο ψεκασμός στο φύλλωμα των καλαμποκιών με σκεύασμα πλούσιο σε λίπασμα ψευδάργυρου βοηθά στην ανθοφορία και την καλή παραγωγή των καρπών.

Ψευδάργυρος, τι προσφέρει ως λίπασμα σε φυτά και καλλιέργειες
Ψευδάργυρος, τι προσφέρει ως λίπασμα σε φυτά και καλλιέργειες

7. Πώς αντιμετωπίζουμε τα έντομα και τις ασθένειες του καλαμποκιού;

Η καλλιέργεια του καλαμποκιού προσβάλλεται από διάφορες ασθένειες και έντομα. Για την αντιμετώπιση μυκητολογικών ασθενειών που προσβάλλουν το φύλλωμα και τους καρπούς του καλαμποκιού όπως η ανθράκωση και η σκωρίαση, μπορούμε να ψεκάσουμε με διάλυμα χαλκού.

Για διάφορά έντομα που προσβάλλουν το καλαμπόκι όπως το σκουλήκι του καλαμποκιού, τις βρωμούσες, την μελίγκρα, καθώς και τον τετράνυχο ψεκάζουμε προληπτικά τα φυτά καλαμποκιού κάθε δύο βδομάδες, διαλύοντας 20cc άλατα καλίου και 1ml φυσική πυρεθρίνη σε ένα λίτρο νερό.

Επίσης, προσθέτουμε θειάφι γύρω από τη ρίζα των φυτών που βοηθάει προληπτικά στην καταπολέμηση του τετράνυχου. Εναλλακτικά, μπορούμε να φτιάξουμε τη σπιτική συνταγή με σκόρδο και κρεμμύδι που περιγράφουμε στο άρθρο μας με τις συνταγές με φυσικά υλικά για προστασία φυτών.

8. Τι άλλη φροντίδα χρειάζεται η καλλιέργεια του καλαμποκιού;

Για να βελτιώσουμε την απόδοση της καλλιέργειας ώστε να σχηματίσουμε μεγαλύτερους καρπούς καλαμποκιού, μπορούμε να αφαιρέσουμε τις αρσενικές ανθοταξίες που σχηματίζονται στην κορυφή του φυτού.

Βέβαια, η αφαίρεση των αρσενικών λουλουδιών, γίνεται μετά την επικονίαση των θηλυκών ανθοταξιών ώστε να έχουν σχηματιστεί οι καρποί του καλαμποκιού.

9. Πότε είναι ώριμο και έτοιμο για συγκομιδή το καλαμπόκι;

Ανάλογα την ποικιλία του καλαμποκιού που έχουμε φυτέψει, είναι διαφορετικός και ο χρόνος συγκομιδής του καλαμποκιού. Συνήθως, συλλέγουμε τους καρπούς (σπάδικες) του καλαμποκιού 2,5-3,5 μήνες μετά την φύτευση του καλαμποκιού και για αυτό είναι σημαντικό να σημειώνουμε.

Σε κάθε περίπτωση, κατά την ωρίμανση του καλαμποκιού, ο σπάδικας, δηλαδή η ανθοταξία του καλαμποκιού, γίνεται σκληρή και γεμίζει με σπόρους ενώ τα φύλλα που το περιβάλλουν καθαρίζονται σχετικά εύκολα.

Επίσης, αν πιέσουμε τους σπόρους του καλαμποκιού με το δάχτυλο μας και θα βγει ένα υγρό σα γάλα, τότε το καλαμπόκι είναι έτοιμο για συγκομιδή.

ποτε κοβουμε τα καλαμποκια
Πότε κόβουμε τα καλαμπόκια;

10. Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια καλαμποκιού

Το καλαμπόκι όταν φυτεύεται και καλλιεργείται μαζί με φασόλια, κολοκυθιές, πατάτες, αγγούρι, πεπόνι και μαϊντανό δίνει καλή παραγωγή ενώ παράλληλα εξοικονομούμε αρκετό χώρο. Κατά την συγκαλλιέργεια καλαμποκιού και φασολιού, οι ποικιλίες αναρριχόμενου φασολιού αναπτύσσονται πάνω στο καλαμπόκι που φυτεύεται σε κοντινή απόσταση και δεν χρειάζονται υποστήλωση.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (20)

 1. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΙΑΚΑΣ
  10/03/2024

  Σε τι αποσταση μπορω να φυτευσω καλαμποκι σε ανναριχωμενη φασολια να μου χρησιμευσει για υποστηλωμα .Ευχαριστω

  • Σε απόσταση φύτευσης 30 εκατοστά.

   • Κανακης Κατσουλακης
    07/06/2024

    Εννοείτε 30 εκατοστά απόσταση φυτό με φυτό και να είναι καλαμπόκι φασόλι καλαμπόκι; Η κάπως αλλιώς;

 2. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΤΡΙΓΩΝΑΚΗΣ
  20/03/2023

  καλησπέρα. Μπορείς, σε παρακαλώ, να μου προτείνεις ένα πλήρες βιολογικό (οργανικό) λίπασμα (πλούσιο σε φώσφορο,΄ αζωτο,κάλλιο και ιχνοστοιχεία;
  Βέβαια ενδιαφέρομαι για σακί , 25 κιλών.

 3. ΦΩΤΗΣ
  01/08/2022

  Και παλι καλημερα.Κωστα για να φυλαξουμε σπορους καλαμποκιου αφηνοντας να ξεραθει το καλαμποκι πανω στο φυτο,εμεις συνεχιζουμε να ποτιζουμε η’ σταματαμε το ποτισμα;έυχαριστω.

 4. Κωνσταντινα
  24/07/2022

  Καλησπέρα! ; Εχω φυτεύσει γλυκό καλαμπόκι και θα ήθελα να κρατήσω σπόρο για την επόμενη χρονιά . Το αφήνω να ξεραθεί πάνω στο φυτό;; Ευχαριστω!!

  • Καλημέρα Κωνσταντίνα. Πράγματι, αφήνεις το καλαμπόκι να ωριμάσει πάνω στο φυτά για να πάρεις τους σπόρους.

   • Κωνσταντινα
    29/07/2022

    Ευχαριστώ πολύ! Καλό βράδυ!

 5. Νεκταριος Καγιουλης
  26/04/2020

  γεια και χαρα.ερωτηση¨>εβαλα οπως ειπαμε παραπανω 2-3 σπορους σε καθε τρυπα και μου εχουνε βγει ολοι ,τι κανω?αφαιρω π.χ τα δυο?τα αφηνω εκει η τα μεταμφυτευω ?

 6. ΚΑΤΕΡΙΝΑ
  30/10/2019

  το καλοκαίρι επρόκειτο να σπείρω καλαμπόκια για το σπίτι,το λίπασμα κομπλεζαρ κάνει?αν όχι τι θα μου προτείνατε?ευχαριστώ πολύ.

  • Καλησπέρα Κατερίνα! Το συγκεκριμένο λίπασμα που αναφέρεις είναι πλήρες λίπασμα, κατάλληλο για κηπευτικές καλλιέργειες. Στα Μυστικά του Κήπου, για την λίπασνη κηπευτικών και δενδροκομικών καλλιέργειών προτείνουμε οργανικά λιπάσματα, εγκεκριμένα για βιολογική καλλιέργεια.

 7. eplaiti@gmail.com
  27/07/2018

  Καλησπερα
  Πως μπορω απο φρεσκα καλαμποκια που μαζευω να τα κρατησω για να τα φτιαξω ποπ κορν? Τα αποξηρενω? Ποια η διαδικασια? Ευχαριστω εκ των προτερων

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   29/07/2018

   Καλημέρα. Καταρχήν, για να φτιάξεις ποπ-κορν θα πρέπει να καλλιεργήσεις ειδική ποικιλία καλαμποκιού για ποπ-κορν που θα προμηθευτείς από γεωπονικά καταστήματα. Αφού συγκομίσεις τους σπάδικες καλαμποκιού όταν ωριμάσουν, θα πρέπει να τα αποξηράνεις για 4-5 εβδομάδες, σε ξηρό σκιερό μέρος, για να φύγεις εντελώς η υγρασία που έχουν. Στη συνέχεια, μπορείς να απομακρύνεις τους κόκκους του καλαμποκιού από το σπάδικα για να τα κάνεις ποπκορν.

 8. Ιωαννης
  23/05/2018

  φυτεψα την ανοιξη σπορους απο πολλα λαχανικα ( φασολια μαρουλια , μελιτζανες κλπ .Τα φυτα εχουν βγει αλλα θελουν αραιωμα .Πως μπορω να το κανω αυτο μην τα σπασω ? τα ποριτιζω και τα βγαζω με το χερι ? ειναι πολυ μικρα πως θα τα αραιωσω ..Και τωρα τον μαιο κανει να τα αραιωσω η να τα αφησω να μεγαλωσουν και μετα ?

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   23/05/2018

   Ιωάννη, αραίωσε τα μικρά φυτά άμεσα. Όσο πιο σύντομα, τόσο καλύτερα για να μην αναπτυχθεί πολύ το ριζικό τους σύστημα. Για να καταφέρεις να τα ξεριζώσεις εύκολα, πότισε πρώτα και στη συνέχεια τράβηξε τα φυτά από χαμηλά, για να μην σπάσει ο βλαστός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *