εικόνα

5 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια καλαμποκιού

5 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια καλαμποκιού

5 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια καλαμποκιού

Ο αραβόσιτος, το γνωστό μας καλαμπόκι, είναι από τα αγαπημένα ανοιξιάτικα λαχανικά που καλλιεργούμε και συγκομίζουμε ολόφρεσκα μέσα στο καλοκαίρι για να τα φάμε βραστά ή ψητά. Με καταγωγή από την κεντρική Αμερική, το καλαμπόκι συνήθως φυτεύεται σε κήπο και μπορεί να φτάσει σε ύψος τα δύο μέτρα. Υπάρχουν λευκές, κίτρινες και κόκκινες ποικιλίες εδώδιμου καλαμποκιού, άλλες πιο γλυκές και άλλες έχουν με πιο σκληρό φλοιό. Υπάρχουν ξεχωριστές ποικιλίες για να φτιάξουμε ποπ-κορν, ενώ υπάρχει και το καλλωπιστικό καλαμπόκι με εντυπωσιακούς σπόρους διαφόρων χρωμάτων.

 

Πώς προετοιμάζουμε το έδαφος για την φύτευση του καλαμποκιού;

 

Η καλλιέργεια καλαμποκιού απαιτεί βαθύ και γόνιμο έδαφος που να διαθέτει καλή αποστράγγιση. Πριν τη φύτευση του καλαμποκιού, σκαλίζουμε βαθιά το χώμα και ενσωματώνουμε αρκετό κομπόστ, καλά χωνεμένη κοπριά και βιολογικό λίπασμα για να εμπλουτίσουμε το έδαφος με θρεπτικά συστατικά. Το καλαμπόκι χρειάζεται ηλιοφανείς θέσεις για να μας δώσει πλούσια παραγωγή. Κατάλληλη εποχή για να ξεκινήσουμε την φύτευση του καλαμποκιού είναι ο Απρίλιος για τις νοτιότερες περιοχές της χώρας και ο Μάιος στις πιο βόρειες.

 


Πώς φυτεύουμε το καλαμπόκι και σε τι αποστάσεις φύτευσης;

 

Αποφεύγουμε να φτιάχνουμε φυτά καλαμποκιού στο σπορείο, καθώς όταν το καλαμπόκι δεν ριζώσει απευθείας στο χώμα, θα «στρεσαριστεί» λόγω της μεταφύτευσης. Πριν την σπορά, βάζουμε τους σπόρους καλαμποκιού το προηγούμενο βράδυ σε ένα βρεγμένο πανί για να ενυδατωθούν και να φυτρώσουν γρηγορότερα. Φυτεύουμε λοιπόν τους σπόρους καλαμποκιού απευθείας στο χώμα, σε βάθος 4-5 εκατοστών, 2-3 σπόρους σε κάθε θέση, σε αποστάσεις 20-40 εκατοστών μεταξύ των φυτών και 50-100 εκατοστών μεταξύ των γραμμών φύτευσης.

 

Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η καλλιέργεια καλαμποκιού;

 

Το καλαμπόκι θέλει τακτικό πότισμα και αρκετή ποσότητα νερού για να έχει μεγάλη ανάπτυξη και πλούσια παραγωγή καρπών. Ειδικά από την περίοδο της άνθησης μέχρι και την αύξηση των καρπών, οι ανάγκες σε πότισμα είναι αρκετά πιο αυξημένες. Σχετικά με τις θρεπτικές ανάγκες της καλλιέργειας καλαμποκιού, προσθέτουμε κάθε τρεις βδομάδες πλήρες βιολογικό λίπασμα για να έχουμε καλή καρποφορία. Συμπληρωματικά, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο ψεκασμός με σκεύασμα πλούσιο σε ψευδάργυρο βοηθά στην ανθοφορία και την καλή παραγωγή των καρπών.

 

Πώς αντιμετωπίζουμε τα έντομα και τις ασθένειες του καλαμποκιού;

 

Για την προληπτική αντιμετώπιση εντόμων και ασθενειών, ψεκάζουμε προληπτικά τα φυτά καλαμποκιού κάθε δύο βδομάδες, διαλύοντας 20cc οικολογικού σκευάσματος αλάτων λιπαρών οξέων και 1ml φυσικής πυρεθρίνης σε ένα λίτρο νερό. Με αυτόν τον τρόπο, τα προστατεύουμε από τον τετράνυχο, το σκουλήκι, τις βρωμούσες, την μελίγκρα και άλλα έντομα που προσβάλλουν τα φυτά του καλαμποκιού. Η προσθήκη θειαφιού γύρω από τη ρίζα βοηθάει προληπτικά στην καταπολέμηση του τετράνυχου. Μπορούμε, επίσης, να χρησιμοποιήσουμε συνταγές με φυσικά υλικά για προστασία φυτών που προτείνουμε σε σχετικό άρθρο μας.

 


Οικολογικοί τρόποι για την προστασία των φυτών με φυσικά υλικά
Οικολογικοί τρόποι για την προστασία των φυτών με φυσικά υλικά


 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια του καλαμποκιού

 

Ανάλογα την ποικιλία του καλαμποκιού που έχουμε φυτέψει, είναι διαφορετικός και ο χρόνος συγκομιδής. Υπάρχουν πρώιμης ωρίμανσης που συγκμίζονται 60-70 μέρες ενώ υπάρχουν και ποικιλίες ωρίμανσης που χρειάζονται πάνω απο 3 μήνες για να τις συγκομίσουμε. Σε κάθε περίπτωση, κατά την ωρίμανση του καλαμποκιού, ο σπάδικας, δηλαδή η ανθοταξία του καλαμποκιού, γίνεται σκληρή και γεμίζει με σπόρους ενώ τα φύλλα που το περιβάλλουν καθαρίζονται σχετικά εύκολα.

 

Περισσότερα λαχανικά για καλλιέργεια

 
Πώς φτιάχνουμε ένα μικρό λαχανόκηπο για καλλιέργεια λαχανικών
Ανοιξιάτικα λαχανικά για καλλιέργεια σε γλάστρα
Εποχή σποράς, φύτευσης και συγκομιδής για τα λαχανικά
Μαρούλι, 7 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια
Ντομάτα, 7 μυστικά καλλιέργειας
Αγγούρι, 7 μυστικά για καλλίέργειας
Πιπεριά, 8 μυστικά καλλιέργειας
Κρεμμύδι, 6 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια
Κολοκύθι, 7 μυστικά καλλιέργειας
Μελιτζάνα, 5 μυστικά καλλιέργειας
Πατάτα, 7 μυστικά καλλιέργειας
Βλίτο, 4 μυστικά καλλιέργειας
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (9)

σχολιαστής
Νεκταριος Καγιουλης 26 Απριλίου 2020

γεια και χαρα.ερωτηση¨>εβαλα οπως ειπαμε παραπανω 2-3 σπορους σε καθε τρυπα και μου εχουνε βγει ολοι ,τι κανω?αφαιρω π.χ τα δυο?τα αφηνω εκει η τα μεταμφυτευω ?

Απάντηση
σχολιαστής
ΚΑΤΕΡΙΝΑ 30 Οκτωβρίου 2019

το καλοκαίρι επρόκειτο να σπείρω καλαμπόκια για το σπίτι,το λίπασμα κομπλεζαρ κάνει?αν όχι τι θα μου προτείνατε?ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 31 Οκτωβρίου 2019

  Καλησπέρα Κατερίνα! Το συγκεκριμένο λίπασμα που αναφέρεις είναι πλήρες λίπασμα, κατάλληλο για κηπευτικές καλλιέργειες. Στα Μυστικά του Κήπου, για την λίπασνη κηπευτικών και δενδροκομικών καλλιέργειών προτείνουμε οργανικά λιπάσματα, εγκεκριμένα για βιολογική καλλιέργεια.

  Απάντηση
σχολιαστής
eplaiti@gmail.com 27 Ιουλίου 2018

Καλησπερα
Πως μπορω απο φρεσκα καλαμποκια που μαζευω να τα κρατησω για να τα φτιαξω ποπ κορν? Τα αποξηρενω? Ποια η διαδικασια? Ευχαριστω εκ των προτερων

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 29 Ιουλίου 2018

  Καλημέρα. Καταρχήν, για να φτιάξεις ποπ-κορν θα πρέπει να καλλιεργήσεις ειδική ποικιλία καλαμποκιού για ποπ-κορν που θα προμηθευτείς από γεωπονικά καταστήματα. Αφού συγκομίσεις τους σπάδικες καλαμποκιού όταν ωριμάσουν, θα πρέπει να τα αποξηράνεις για 4-5 εβδομάδες, σε ξηρό σκιερό μέρος, για να φύγεις εντελώς η υγρασία που έχουν. Στη συνέχεια, μπορείς να απομακρύνεις τους κόκκους του καλαμποκιού από το σπάδικα για να τα κάνεις ποπκορν.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ιωαννης 23 Μαΐου 2018

φυτεψα την ανοιξη σπορους απο πολλα λαχανικα ( φασολια μαρουλια , μελιτζανες κλπ .Τα φυτα εχουν βγει αλλα θελουν αραιωμα .Πως μπορω να το κανω αυτο μην τα σπασω ? τα ποριτιζω και τα βγαζω με το χερι ? ειναι πολυ μικρα πως θα τα αραιωσω ..Και τωρα τον μαιο κανει να τα αραιωσω η να τα αφησω να μεγαλωσουν και μετα ?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 23 Μαΐου 2018

  Ιωάννη, αραίωσε τα μικρά φυτά άμεσα. Όσο πιο σύντομα, τόσο καλύτερα για να μην αναπτυχθεί πολύ το ριζικό τους σύστημα. Για να καταφέρεις να τα ξεριζώσεις εύκολα, πότισε πρώτα και στη συνέχεια τράβηξε τα φυτά από χαμηλά, για να μην σπάσει ο βλαστός.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.