5 μυστικά για φύτευση και φροντίδα της τουλίπας

6 μυστικά για φύτευση και φροντίδα της τουλίπας

Η τουλίπα είναι ένα από τα ομορφότερα και πιο εντυπωσιακά βολβώδη λουλούδια που φυτεύουμε το φθινόπωρο στον κήπο. Μπορούμε βέβαια να φυτέψουμε τουλίπες και σε γλάστρα, ενώ την συναντάμε ακόμα και άγρια να κάνει την εμφάνισή της σε βουνά της χώρας μας κατά της περίοδο της άνοιξης. Yπάρχουν τουλίπες σε διαφορετικά σχήματα και μεγέθη με αμέτρητους συνδιασμούς χρωμάτων για να επιλέξουμε, με διπλά πέταλα και πιο σύνθετα άνθη.

Οι τουλίπες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς και στα ανθοπωλεία, όπου τα λουλούδια τους προέρχονται από ειδικές ποικιλίες που καλλιεργούνται σε θερμοκήπια για την παραγωγή κομμένου άνθους. Οι τουλίπες αποτελούν εξαιρετική επιλογή για διακόσμηση λουλουδιών σε βάζο, καθώς με την κατάλληλη φροντίδα τα λουλούδια της διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση εως και 10 μέρες.

Διαφήμιση

1. Σε τι συνθήκες ευδoκιμούν οι τουλίπες και πώς φυτεύονται;

Έχει τις ιδιαιτερότητές της η τουλίπα! Θέλει δροσερό ηλιόλουστο περιβάλλον για να ευδοκιμήσει, ενώ σε ξηροθερμικό περιβάλλον δεν παρουσιάζει καλή ανάπτυξη και ανθοφορία. Η φύτευση των βολβών της τουλίπας γίνεται την περίοδο Οκτωβρίου και Νοεμβρίου σε γλάστρες, ζαρντινιέρες, καθώς και σε παρτέρια στον κήπο για να τους δούμε να ανθίζουν στις αρχές της άνοιξης. Τοποθετούμε κάθε βολβό σε βάθος περίπου 8-10 εκατοστών, με τη μύτη του βολβού προς τα πάνω και σε αποστάσεις 10-20 εκατοστών μεταξύ τους.

Για τη φύτευση της τουλίπας σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε γόνιμο φυτόχωμα, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Επιλέγουμε γλάστρες μικρότερου βάθους για τις χαμηλές ποικιλίες, μεγαλύτερου βάθους για τις ψηλότερες ποικιλίες τουλίπας και τις τοποθετούμε σε ηλιόλουστα σημεία για να μας χαρίσουν την πλούσια ανθοφορία τους.

2. Τι φροντίδα σε πότισμα και λίπανση χρειάζονται οι τουλίπες;

Οι τουλίπες χρειάζονται αρχικά αραιό πότισμα, μια φορά τη βδομάδα, μέχρι να φυτρώσει ο ανθοφορος βλαστός. Αν κάνουμε συχνότερο πότισμα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σαπίσει ο βολβός και να μην καταφέρει να φυτρώσει. Στη συνέχεια, κατά την περίοδο ανάπτυξης και ανθοφορίας της τουλίπας, τα ποτίσματα θα πρέπει να γίνουν συχνότερα. Η τουλίπα απαιτεί να έχει αρκετή υγρασία στο χώμα της για να έχει πλούσια βλάστηση και καλή ανθοφορία.

Σχετικά με τη λίπανση, οι τουλίπες δεν χρειάζονται λίπασμα κατά τη φύτευση. Προσθέτουμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας μόλις διαμορφωθούν τα μπουμπούκια της τουλίπας και επαναλαμβάνουμε μετά από δύο βδομάδες.

3. Ποιες ασθένειες και έντομα προσβάλλουν τις τουλίπες;

Η τουλίπα σε συνθήκες κακού αερισμού και σχετικά υψηλών θερμοκρασιών μπορεί να προσβληθεί από αρκετές μυκητολογικές ασθένειες. Συγκεκριμένα, οι βολβοί, τα φύλλα και τα λουλούδια της τουλίπας προσβάλλονται από φουζάριο, ανθράκωση, βοτρύτη και σκωρίαση. Ειδικά στις νότιες περιοχές της χώρας μας, η καλλιέργεια της τουλίπας γίνεται δυσκολότερη καθώς σε συνθήκες έντονης ηλιοφάνειας και υψηλών θερμοκρασιών αναπτύσσονται πιο εύκολα ασθένειες και έντομα.

Η τουλίπα προσβάλλεται συχνά από το έντομο της μελίγκρας που δημιουργεί μελιτώματα στα φύλλα και τα λουλούδια της. Για να αντιμετωπίσουμε την μελίγκρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πράσινο σαπούνι στα φυτά της τουλίπας.

4. Πώς διατηρούμε τους βολβούς τουλίπας για την επόμενη χρονιά;

H τουλίπα σχηματίζει υπόγειους βολβούς και βολβίδια (μικρότεροι βολβοί) που είναι διογκωμένα μέρη ρίζας και βλαστού που φέρουν οφθαλμούς που δίνουν τη νέα βλάστηση. Ο πολλαπλασιασμός της τουλίπας, λοιπόν, μπορεί να γίνει με βολβούς και βολβίδια, τα οποία εμφανίζονται αφού ξεραθεί ο αρχικός βολβός. Συγκεκριμένα, μετά την άνθιση, στις αρχές του καλοκαιριού, τα φύλλα της τουλίπας ξεραίνονται και πρέπει να διακόψουμε το πότισμα για να ξεραθεί ο αρχικός βολβός. Στη συνέχεια, βγάζουμε προσεκτικά τους νέους βολβούς και τα βολβίδια από το χώμα, τους καθαρίσουμε και τους αφήνουμε να στεγνώσουν καλά.

Για τη σωστή συντήρηση των βολβών, τους αποθηκεύσουμε σε ξηρό μέρος που δεν έχει υγρασία, μέσα σε χάρτινα κουτιά, που διαθέτουν τρύπες για να τους διατηρήσουμε σε άριστη κατάσταση προκειμένουμε να τους φυτέψουμε το επόμενο φθινόπωρο. Πρέπει να επισημάνουμε ότι το επόμενο φθινόπωρο, οι βολβοί δίνουν νέα ανθοφορία σε αντίθεση με τα βολβίδια που θα δώσουν μόνο φύλλωμα.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Τα Μυστικά του Κήπου (@mistikakipou) on

5. Κι ένα τελευταίο μυστικό για τις τουλίπες

Υπάρχει πραγματικά μαύρη τουλίπα; Γι’ αυτήν που έγραψε ο Αλέξανδρος Δουμάς στο περίφημο μυθιστόρημα “Μαύρη Τουλίπα” και αποτελούσε το άγιο δισκοπότηρο των καλλιεργητών τουλίπας; Η απάντηση είναι αρνητικη! Η μαύρη τουλίπα παραμένει δημιούργημα αποκλειστικά λογοτεχνικό, καθώς οι γενετιστές δεν έχουν καταφέρει να επιτύχουν τουλίπες στο μαύρο χρώμα, αλλά μοναχά σε σκούρες μωβ αποχρώσεις.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (41)

 1. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΣΙΠΗΣ
  26/03/2024

  Καλησπέρα σας, μόλις έφερα βολβούς από Ολλανδία, να τους φυτέψω τώρα που είναι ήδη θεωριτικά άνοιξη ή να περιμένω να έρθει ξανά το φθινόπωρο; Κι αν περιμένω, πως πρέπει να συντηρήσω τους βολβούς;

 2. Παναγιώτης Σίμος
  13/03/2024

  K. Λιονουδάκη, τελευταία βλέπω κάποια μαύρα μυγακια γύρω από τις τουλίπες μου. Πρέπει να ανησυχήσω;

 3. Παναγιώτης Σίμος
  10/03/2024

  Κ. Λιονουδάκη, οι τουλίπες μου τώρα τελευταία εμφανίζουν αρκετά μυγακια γύρω από τους μίσχους. Τι φταίει;

 4. ΙΩΑΝΝΑ Αλατσάκη
  19/12/2023

  Καλησπέρα μου έφεραν σήμερα βολβούς από την Ολλανδία.μποεω να τις φυτέψω τώρα η να περιμένω το φθινόπωρο

 5. Σοφία
  16/12/2023

  Γεια σας! Θα ήθελα να φυτέψω έναν βολβό τουλίπες σε κασπω. Είναι οκ ; Ή πρέπει να φεύγει το νερό ; Σας ευχαριστώ πολύ!

  • Θα πρέπει να βάλεις το βολβό σε γλαστράκι φυτωρίου για να απομακρύνεται το νερό μετά το πότισμα και στη συνέχεια να το βάλεις σε κασπό.

   • Σοφία
    21/12/2023

    Πότε να το βάλω σε κασπω ; Κατά την άνοιξη που θα ανθίσει ;

    • Μπορείς να τα βάλεις σε κασπό όταν ανθίσουν αλλά χρησιμοποιώντας το γλαστράκι φυτωρίου που θα βάλεις μέσα στο κασπό.

 6. Ξενοφών
  19/03/2023

  Καλησπέρα σας.! Πέρσυ μάζεψα τους βολβούς και τα βολβυδια και τα φύτεψα όλα φέτος τον Οκτώβρη. Αλλά πάνω που οι μεγάλου βολβοί είχαν σκάσει μετά τα χιόνια οι μύτες έχουν ξεραθεί και δεν βλέπω να αυξάνεται το μέγεθος έμειναν εκεί όποτε θα ήθελα να μάθω τι συμβαίνει και πως μπορώ να το σώσω.. επίσης διάβασα μια απάντηση σας ποιο πάνω πουλ λέγε ότι τα βολβυδια δεν τα φυτεύουμε την επόμενη χρονιά ισχύει κάτι τέτοιο?? Σας ευχαριστώ.!

  • Συνέχιζε να ποτίζεις τους βολβούς και θα ανοίξουν. Σχετικά με τα βολβίδια, αυτό που ισχύει είναι ότι δίνουν περιορισμένη ανθοφορία ή μπορεί να μην ανθίσουν και τα αφήνουμε να μεγαλώσουν.

 7. Γωγώ
  21/04/2021

  Για τις τουλίπες μου θέλω να ρωτήσω… Ο κάθε βολβός δίνει ένα λουλούδι; Όταν ρίξει τα πέταλα βγάζω τον βολβό για του χρόνου ή θα βγάλει κι άλλο;

  • Καλημέρα Γωγώ. Μπορεί να βγάλει και δεύτερο λουλούδι. Σε κάθε περίπτωση, περιμένεις να μαραθεί το φύλλωμα για να βγάλεις το βολβό και να τον φυτέψεις για την επόμενη χρονιά.

 8. Μιχάλης
  26/02/2021

  Καλησπέρα, οι βολβοί λευκής τουλίπας μου έχουν βγάλει πάνω τους κάτι σαν ρετσίνι ξερό (διαφανές ως υποκίτρινο). Γνωρίζετε, αν θα πρέπει να τους απορρίψω ή είναι εντάξει για την επόμενη σεζόν; Δεν συμβαίνει το ίδιο ωστόσο με τις κόκκινες και κίτρινες που έχω άρα τουλάχιστον νομίζω δε θα είναι μεταδοτικό.

  • Καλησπέρα Μιχάλη. Πιθανότατα πρόκειται για ασθένεια. Θα σου πρότεινα όταν τις φυτέψεις, να κάνεις πότισμα στη συνέχεια με υγρό σκεύασμα χαλκού για απολύμανση σε όλες σου τις τουλίπες.

   • Μιχάλης
    06/04/2021

    Όντως είχατε δίκιο, σας ευχαριστώ ! Έχασα όμως δυστυχώς ένα βολβό αλλά όλοι οι άλλοι ανθίζουν σιγά -σιγά οπότε η σεζόν σώθηκε!
    Να ρωτήσω κάτι ακόμη όμως. Υπάρχει σπιτική συνταγή για υγρό σκεύασμα χαλκού ή κάποια εναλλακτική σπιτική συνταγή ;

    • Καλημέρα Μιχάλη. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις διάλυμα μαγειρικής σόδας ανακατεύοντας 1 κουταλιά του γλυκού σε ένα λίτρο νερό.

     • Σοφία
      12/05/2023

      Καλημέρα!! Ο σπόρος της τουλίπας που γίνεται αφού ξεραθεί ο ανθός …μπορώ να τον φυτέψω να έχω νέο φυτώριο;;αν ναι ποια εποχή μπορώ;;

 9. Αντώνης
  18/01/2021

  Καλησπέρα! Πολύ ωραία δημοσίευση!
  Είχα βάλει βολβούς τουλίπας και υακινθου τον Οκτώβριο σε μεταλλική ζαρντινιερα και ήδη ξεκίνησαν να αναδύονται. Ωστόσο το κρύο τώρα (περίπου -8οC) πάγωσε το χώμα. Επειρεαζει αυτό τα λουλούδια; Πρέπει να κάνω κάτι να τα προφυλαξω;
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  • Καλησπέρα Αντώνη. Πιθανότατα, δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα αλλά μπορείς να τα σκεπάσεις με ένα αντιπαγετικό ύφασμα για να τα προστατέψεις.

 10. Αγγελικη Ανουση
  30/11/2020

  Έβαλα βολβούς τουλίπας σε γυάλινο με νερό πριν δυο μήνες.έχουν βλαστησειΤ κάνω; Τους φυτεύω σε χώμα η τους αφήνω ως έχει; Ευχαριστω

  • Καλησπέρα Αγγελική. Μπορείς να αφήσεις τους βολβούς της τουλίπας ως έχει μέχρι να ανθίζουν ή να τους μεταφυτεύσεις και σε χώμα αν θέλεις.

 11. ΚΑΤΕΡΙΝΑ
  19/11/2020

  Καλησπερα σας. Θα ηθελα μια διευκρίνηση. Ο αρχικος βολβος οταν ξεραθει , τον πεταμε και κραταμε τα βολβιδια ή ειναι σαν τους βολβους απο το ζουμπουλι που τα ξαναφυτευουμε καθε χρονο?

  • Καλημέρα Κατερίνα. Και ο κεντρικός βολβός της τουλίπας θα ξαναφυτευτεί την επόμενη χρονιά εκτός από τα βολβίδια.

   • ΚΑΤΕΡΙΝΑ
    19/11/2020

    Ααα υπεροχα. Σας ευχαριστω παρα πολυ!

 12. Αντώνης
  17/10/2020

  Καλημέρα. Φύτεψα βολβούς τουλίπας μαζί με υακινθο και τα πότισα 1 φορά. Πέρασε 1 βδομάδα, και το χώμα είναι ακόμη υγρό. Πρέπει να ξαναποτισω; Και επίσης κάθε πόσο ποτίζονται οι βολβοι μέχρι να βλαστησουν;
  Ευχαριστώ πολύ!

  • Καλησπέρα Αντώνη. Για τους βολβούς της τουλίπας, είναι σημαντικό να επαναλαμβάνεις το πότισμα μόλις στεγνώνει το χώμα. Το υπερβολικό πότισμα μπορεί να δημιουργήσει σαπίσματα στoυς βολβούς και να μην φυτρώσουν.

 13. Άρης
  28/05/2020

  Καλησπέρα, θα ήθελα να φυτέψω τουλίπες ξεκινώντας από την πρωταρχική τους μορφή, δηλαδή τον σπόρο. Με τι χρειάζεται
  Να εφοδιαστώ για να τα καταφέρω, τι πρέπει να γνωρίζω έτσι ώστε από σπόρο να αποκτήσω βολβούς και περίπου πόσα χρόνια θα χρειαστούν για να ανθίσουν;
  Ευχαριστώ, πολύ εκ των προτέρων.

  • Καλησπέρα Άρη. Θα χρειαστείς οπωσδήποτε 3 χρόνια για να σου χαρίσουν οι τουλίπες ανθοφορία από σπόρο. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι τα λουλούδια τουλίπας που θα προκύψουν δεν θα έχουν καμία σχέση με τα λουλούδια από τα οποία προέρχεται ο σπόρος της τουλίπας που φύτεψες.

 14. Δημητρης
  10/05/2020

  Πηρα διαφορους βολβους τουλιπας απο ταξιδι μμου στο Αμστερνταμ. Τις φυτεψα και οι περισσοτερες ανθοφορησαν. Τωρα (αρχες-μεσα Μάιου) εχει μεινει ο υπερος κ τα φυλλα πράσινα.
  Αν καταλαβα καλα, συνεχιζω το ποτισμα μεχρι να ξεραθουν(?) τα φυλλα και κατοπιν βγαζω τους βολβους (Ιούνιο), ή σταματαω τωρα το πότισμα και μολιε ξεραθουν βγαζω τους βολβους;

  • Καλημέρα Δημήτρη. Σταματάς σταδιακά το πότισμα της τουλίπας αρχές Ιούνη και βγάζεις τον βολβό όταν ξεραθούν τα φύλλα του.

 15. Στελλα
  11/03/2020

  Καλησπερσ μπορω να φυτεψω βολβους τουλιπας τωρσ κ να τους αφησω μεσσ στο εδαφος ολη τη χρονια?

  • Kαλησπέρα Στέλλα. Καλύτερα να φυτέψεις τους βολβούς της τουλίπας την περίοδο του φθινοπώρου για να ανθίσουν την επόμενη άνοιξη. Μπορείς να τους αφήσεις στο έδαφος μετά το τέλος της ανθορορίας τους, αρκεί να μην τους ποτίζεις και να ξαναφυτρώσουν το επόμενο φθινόπωρο αν τις ποτίσεις ή με τις πρώτες βροχιές.

 16. Άννα
  30/08/2019

  Γεια σας και συγχαρητήρια για την όμορφη δουλειά της σελίδας σας!
  Σκοπεύω να φυτέψω τον Οκτώβριο βολβούς Τουλίπας σε γλάστρα για το μπαλκόνι μου. Θα ήθελα να ρωτήσω, τι μέγεθος γλάστρας είναι κατάλληλο για αυτό το φυτό;
  Επίσης, διάβασα κάπου ότι κατά τη φύτευση αφήνουμε τις μύτες των βολβών έξω από το χώμα, τοποθετούμε τη γλάστρα σε σκοτεινό και δροσερό μέρος (μέχρι να δώσουν ανάπτυξη οι βολβοί) και ποτίζουμε αρκετά. Ισχύει αυτή η πρακτική; Ποια είναι η πρώτη φροντίδα, έως την εμφανή ανάπτυξη των βολβών μας; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

  • Καλημέρα Άννα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μία γλάστρα διαστάσεων 20Χ20 εκατοστών και να φυτέψεις 3-4 βολβούς τουλίπας μέσα. Καλό είναι να τους φυτέψεις σε βάθος 10 εκατοστών με τη μύτη να κοιτάει προς τα πάνω για να αναπτύξουν καλύτερο ανθοφόρο βλαστό και ριζικό σύστημα. Ποτίσματα καθε 3-4 μέρες και λίπανση αφού αναπτυχθεί ο ανθοφόρος βλαστός και πριν ανθίσουν οι τουλίπες.

 17. Λουιζα
  07/03/2019

  την φυτεψα με την μυτη προς τα πανω και βλαστος αρχισε να μαυριζει εχει 4-5 μερες και ακομα δεν αναπτυχθηκε παραπανω γιατι ομως;

  • Καλησπέρα Λουίζα. Δυστυχώς η τουλίπα θέλει δροσερό περιβάλλον και υγρασία, διαφορετικά είναι πολύ πιθανό να δυσκολευτεί και να αρχίσει να μαυρίζει και να ξεραίνεται ο βλαστός της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *