εικόνα

6 μυστικά για φύτευση και φροντίδα της τουλίπας

6 μυστικά για φύτευση και φροντίδα της τουλίπας

6 μυστικά για φύτευση και φροντίδα της τουλίπας

Η τουλίπα είναι ένα από τα ομορφότερα και πιο εντυπωσιακά βολβώδη λουλούδια που φυτεύουμε το φθινόπωρο στον κήπο. Μπορούμε βέβαια να φυτέψουμε τουλίπες και σε γλάστρα, ενώ την συναντάμε ακόμα και άγρια να κάνει την εμφάνισή της σε βουνά της χώρας μας κατά της περίοδο της άνοιξης. Yπάρχουν τουλίπες σε διαφορετικά σχήματα και μεγέθη με αμέτρητους συνδιασμούς χρωμάτων για να επιλέξουμε, με διπλά πέταλα και πιο σύνθετα άνθη. Οι τουλίπες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς και στα ανθοπωλεία, όπου τα λουλούδια τους προέρχονται από ειδικές ποικιλίες που καλλιεργούνται σε θερμοκήπια για την παραγωγή κομμένου άνθους. Οι τουλίπες αποτελούν εξαιρετική επιλογή για διακόσμηση λουλουδιών σε βάζο, καθώς με την κατάλληλη φροντίδα τα λουλούδια της διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση εως και 10 μέρες.

 

Σε τι συνθήκες ευδoκιμούν οι τουλίπες και πώς φυτεύονται;

 

Έχει τις ιδιαιτερότητές της η τουλίπα! Θέλει δροσερό ηλιόλουστο περιβάλλον για να ευδοκιμήσει, ενώ σε ξηροθερμικό περιβάλλον δεν παρουσιάζει καλή ανάπτυξη και ανθοφορία. Η φύτευση των βολβών της τουλίπας γίνεται την περίοδο Οκτωβρίου και Νοεμβρίου σε γλάστρες, ζαρντινιέρες, καθώς και σε παρτέρια στον κήπο για να τους δούμε να ανθίζουν στις αρχές της άνοιξης. Τοποθετούμε κάθε βολβό σε βάθος περίπου 8-10 εκατοστών, με τη μύτη του βολβού προς τα πάνω και σε αποστάσεις 10-20 εκατοστών μεταξύ τους. Για την φύτευση της τουλίπας σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε γόνιμο φυτόχωμα, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Επιλέγουμε γλάστρες μικρότερου βάθους για τις χαμηλές ποικιλίες, μεγαλύτερου βάθους για τις ψηλότερες ποικιλίες τουλίπας και τις τοποθετούμε σε ηλιόλουστα σημεία για να μας χαρίσουν την πλούσια ανθοφορία τους.

 


Τι φροντίδα σε πότισμα και λίπανση χρειάζονται οι τουλίπες;

 

Οι τουλίπες χρειάζονται αρχικά αραιό πότισμα, μια φορά τη βδομάδα, μέχρι να φυτρώσει ο ανθοφορος βλαστός. Αν κάνουμε συχνότερο πότισμα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σαπίσει ο βολβός και να μην καταφέρει να φυτρώσει. Στη συνέχεια, κατά την περίοδο ανάπτυξης και ανθοφορίας της τουλίπας, τα ποτίσματα θα πρέπει να γίνουν συχνότερα. Η τουλίπα απαιτεί να έχει αρκετή υγρασία στο χώμα της για να έχει πλούσια βλάστηση και καλή ανθοφορία. Σχετικά με τη λίπανση, οι τουλίπες δεν χρειάζονται λίπασμα κατά τη φύτευση. Προσθέτουμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας μόλις διαμορφωθούν τα μπουμπούκια της τουλίπας και επαναλαμβάνουμε μετά από δύο βδομάδες.

 

Ποιες ασθένειες και έντομα προσβάλλουν τις τουλίπες;

 

Η τουλίπα σε συνθήκες κακού αερισμού και σχετικά υψηλών θερμοκρασιών μπορεί να προσβληθεί από αρκετές μυκητολογικές ασθένειες. Συγκεκριμένα, οι βολβοί, τα φύλλα και τα λουλούδια της τουλίπας προσβάλλονται από φουζάριο, ανθράκωση, βοτρύτη και σκωρίαση. Ειδικά στις νότιες περιοχές της χώρας μας, η καλλιέργεια της τουλίπας γίνεται δυσκολότερη καθώς σε συνθήκες έντονης ηλιοφάνειας και υψηλών θερμοκρασιών αναπτύσσονται πιο εύκολα ασθένειες και έντομα. Η τουλίπα προσβάλλεται επίσης συχνά από το έντομο της μελίγκρας που δημιουργεί μελιτώματα στα φύλλα και τα λουλούδια της. Για να αντιμετωπίσουμε την μελίγκρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πράσινο σαπούνι στα φυτά της τουλίπας.

 

Πώς διατηρούμε τους βολβούς τουλίπας για την επόμενη χρονιά;

 

H τουλίπα σχηματίζει υπόγειους βολβούς και βολβίδια (μικρότεροι βολβοί) που είναι διογκωμένα μέρη ρίζας και βλαστού που φέρουν οφθαλμούς που δίνουν τη νέα βλάστηση. Ο πολλαπλασιασμός της τουλίπας, λοιπόν, μπορεί να γίνει με βολβούς και βολβίδια, τα οποία εμφανίζονται αφού ξεραθεί ο αρχικός βολβός. Συγκεκριμένα, μετά την άνθιση, στις αρχές του καλοκαιριού, τα φύλλα της τουλίπας ξεραίνονται και πρέπει να διακόψουμε το πότισμα για να ξεραθεί ο αρχικός βολβός. Στη συνέχεια, βγάζουμε προσεκτικά τους νέους βολβούς και τα βολβίδια από το χώμα, τους καθαρίσουμε και τους αφήνουμε να στεγνώσουν καλά. Για την σωστή συντήρηση των βολβών, τους αποθηκεύσουμε σε ξηρό μέρος που δεν έχει υγρασία, μέσα σε χάρτινα κουτιά, που διαθέτουν τρύπες για να τους διατηρήσουμε σε άριστη κατάσταση προκειμένουμε να τους φυτέψουμε το επόμενο φθινόπωρο. Πρέπει να επισημάνουμε ότι το επόμενο φθινόπωρο, οι βολβοί δίνουν νέα ανθοφορία σε αντίθεση με τα βολβίδια που θα δώσουν μόνο φύλλωμα.

  

Κι ένα τελευταίο μυστικό για τις τουλίπες

 

Υπάρχει πραγματικά μαύρη τουλίπα; Γι’ αυτήν που έγραψε ο Αλέξανδρος Δουμάς στο περίφημο μυθιστόρημα «Μαύρη Τουλίπα» και αποτελούσε το άγιο δισκοπότηρο των καλλιεργητών τουλίπας; Η απάντηση είναι αρνητικη! Η μαύρη τουλίπα παραμένει δημιούργημα αποκλειστικά λογοτεχνικό, καθώς οι γενετιστές δεν έχουν καταφέρει να επιτύχουν τουλίπες στο μαύρο χρώμα, αλλά μοναχά σε σκούρες μωβ αποχρώσεις.

 

Περισσότερα χρήσιμα άρθρα

 
Φυτά με υπέροχα λουλούδια για βάζο
Κουρκουμάς, το εντυπωσιακό φυτό που μας δίνει ένα υπέροχο μπαχαρικό
Υάκινθος (ζουμπούλι) σε κήπο και σε γλάστρα
Φρέζια, συμβουλές φύτευση και φροντίδας
Αμαρυλλίδα, το μεγαλοπρεπές λουλούδι
Νάρκισσος, ένα υπέροχο λουλούδι για κήπο και γλάστρα
Χρυσάνθεμο, 8 μυστικά για τη φροντίδα του
Κυκλάμινο, 6 μυστικά για τη φροντίδα του
Νεραγκούλα, συμβουλές φύτευσης και φροντίδας
Παρθενόκρινος, ο κρίνος της Παναγίας
Κρόκος, καλλωπιστικό και εδώδιμο φυτό
Ίριδα, ένα λουλούδι από τον ουρανό
Nτάλιες, συμβουλές φύτευσης και φροντίδας
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Miltoplast


data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (12)

σχολιαστής
Αντώνης 17 Οκτωβρίου 2020

Καλημέρα. Φύτεψα βολβούς τουλίπας μαζί με υακινθο και τα πότισα 1 φορά. Πέρασε 1 βδομάδα, και το χώμα είναι ακόμη υγρό. Πρέπει να ξαναποτισω; Και επίσης κάθε πόσο ποτίζονται οι βολβοι μέχρι να βλαστησουν;
Ευχαριστώ πολύ!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 17 Οκτωβρίου 2020

  Καλησπέρα Αντώνη. Για τους βολβούς της τουλίπας, είναι σημαντικό να επαναλαμβάνεις το πότισμα μόλις στεγνώνει το χώμα. Το υπερβολικό πότισμα μπορεί να δημιουργήσει σαπίσματα στoυς βολβούς και να μην φυτρώσουν.

  Απάντηση
σχολιαστής
Άρης 28 Μαΐου 2020

Καλησπέρα, θα ήθελα να φυτέψω τουλίπες ξεκινώντας από την πρωταρχική τους μορφή, δηλαδή τον σπόρο. Με τι χρειάζεται
Να εφοδιαστώ για να τα καταφέρω, τι πρέπει να γνωρίζω έτσι ώστε από σπόρο να αποκτήσω βολβούς και περίπου πόσα χρόνια θα χρειαστούν για να ανθίσουν;
Ευχαριστώ, πολύ εκ των προτέρων.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 1 Ιουνίου 2020

  Καλησπέρα Άρη. Θα χρειαστείς οπωσδήποτε 3 χρόνια για να σου χαρίσουν οι τουλίπες ανθοφορία από σπόρο. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι τα λουλούδια τουλίπας που θα προκύψουν δεν θα έχουν καμία σχέση με τα λουλούδια από τα οποία προέρχεται ο σπόρος της τουλίπας που φύτεψες.

  Απάντηση
σχολιαστής
Δημητρης 10 Μαΐου 2020

Πηρα διαφορους βολβους τουλιπας απο ταξιδι μμου στο Αμστερνταμ. Τις φυτεψα και οι περισσοτερες ανθοφορησαν. Τωρα (αρχες-μεσα Μάιου) εχει μεινει ο υπερος κ τα φυλλα πράσινα.
Αν καταλαβα καλα, συνεχιζω το ποτισμα μεχρι να ξεραθουν(?) τα φυλλα και κατοπιν βγαζω τους βολβους (Ιούνιο), ή σταματαω τωρα το πότισμα και μολιε ξεραθουν βγαζω τους βολβους;

Απάντηση
σχολιαστής
Στελλα 11 Μαρτίου 2020

Καλησπερσ μπορω να φυτεψω βολβους τουλιπας τωρσ κ να τους αφησω μεσσ στο εδαφος ολη τη χρονια?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 11 Μαρτίου 2020

  Kαλησπέρα Στέλλα. Καλύτερα να φυτέψεις τους βολβούς της τουλίπας την περίοδο του φθινοπώρου για να ανθίσουν την επόμενη άνοιξη. Μπορείς να τους αφήσεις στο έδαφος μετά το τέλος της ανθορορίας τους, αρκεί να μην τους ποτίζεις και να ξαναφυτρώσουν το επόμενο φθινόπωρο αν τις ποτίσεις ή με τις πρώτες βροχιές.

  Απάντηση
σχολιαστής
Άννα 30 Αυγούστου 2019

Γεια σας και συγχαρητήρια για την όμορφη δουλειά της σελίδας σας!
Σκοπεύω να φυτέψω τον Οκτώβριο βολβούς Τουλίπας σε γλάστρα για το μπαλκόνι μου. Θα ήθελα να ρωτήσω, τι μέγεθος γλάστρας είναι κατάλληλο για αυτό το φυτό;
Επίσης, διάβασα κάπου ότι κατά τη φύτευση αφήνουμε τις μύτες των βολβών έξω από το χώμα, τοποθετούμε τη γλάστρα σε σκοτεινό και δροσερό μέρος (μέχρι να δώσουν ανάπτυξη οι βολβοί) και ποτίζουμε αρκετά. Ισχύει αυτή η πρακτική; Ποια είναι η πρώτη φροντίδα, έως την εμφανή ανάπτυξη των βολβών μας; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 31 Αυγούστου 2019

  Καλημέρα Άννα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μία γλάστρα διαστάσεων 20Χ20 εκατοστών και να φυτέψεις 3-4 βολβούς τουλίπας μέσα. Καλό είναι να τους φυτέψεις σε βάθος 10 εκατοστών με τη μύτη να κοιτάει προς τα πάνω για να αναπτύξουν καλύτερο ανθοφόρο βλαστό και ριζικό σύστημα. Ποτίσματα καθε 3-4 μέρες και λίπανση αφού αναπτυχθεί ο ανθοφόρος βλαστός και πριν ανθίσουν οι τουλίπες.

  Απάντηση
σχολιαστής
Λουιζα 7 Μαρτίου 2019

την φυτεψα με την μυτη προς τα πανω και βλαστος αρχισε να μαυριζει εχει 4-5 μερες και ακομα δεν αναπτυχθηκε παραπανω γιατι ομως;

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.