Συμβουλές φροντίδας για καλλιέργεια θυμαριού

Συμβουλές για την καλλιέργεια του θυμαριού

Tο θυμάρι είναι ένας αρωματικός χαμηλός θάμνος, χαρακτηριστικό φυτό που συναντάμε στην ύπαιθρο της χώρας μας. Το θυμάρι έχει έρπουσα αλλά και ορθόκλαδη ανάπτυξη και φτάνει σε ύψος μέχρι 40 εκατοστά.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες θυμαριού που μπορούμε να καλλιεργήσουμε. Μία ιδιαίτερη και ανθεκτική ποικιλία θυμαριού είναι λεμονοθύμαρο, τα φύλλα του οποίου διαθέτουν έντονο άρωμα λεμονιού.

1. Τι συνθήκες χρειάζεται η καλλιέργεια του θυμαριού για να αναπτυχθεί;

Το θυμάρι ευδοκιμεί τόσο σε θερµές, όσο και σε ψυχρές περιοχές, καθώς είναι ανθεκτικό σε ψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες. Προτιμούμε ηλιαζόμενες θέσεις για τη φύτευση του θυμαριού, αν και μπορεί να καλλιεργηθεί και σε ημισκερές θέσεις.

Το θυμάρι δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το είδος του εδάφους που θα φυτευτεί, αρκεί να έχει καλή αποστράγγιση. Κατά τη φύτευση του θυμαριού ενσωματώνουμε καλοχωνεμένη κοπριά και κομπόστ για να βοηθήσουμε την ανάπτυξη και ανθοφορία του.

Διαφήμιση

2. Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η καλλιέργεια θυμαριού;

Το θυμάρι δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις ως προς το πότισμα. Αρχικά, μετά τη μεταφύτευση του θυμαριού, θα απαιτηθεί συχνό πότισμα για να ριζώσει πιο αποτελεσματικά το φυτό του θυμαριού. H καλλιέργεια του θυμαριού απαιτεί λιγότερα ποτίσματα, μια φορά τη βδομάδα άνοιξη και φθινόπωρο, αλλά δυο φορές τη βδομάδα την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού.

Σχετικά με τη λίπανση της, απαιτείται προσθήκη βιολογικού λιπάσματος στις αρχές της άνοιξης για να εξασφαλίσουμε καλή βλάστηση και ανθοφορία, καθώς και στις αρχές του φθινοπώρου μετά το κλάδεμα του.

3. Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται το θυμάρι;

Το θυμάρι χρειάζεται αυστηρό κλάδεμα μετά το τέλος της ανθοφορίας του, στις αρχές φθινοπώρου για να βλαστήσει ξανά. Ο πολλαπλασιασμός του θυμαριού γίνεται με σπόρο, με διαίρεση των ριζών, καθώς και με μοσχεύματα.

Για τον πολλαπλασιασμό του θυμαριού με μοσχεύματα, κόβουμε τμήματα βλαστού, μήκους 10-15 εκατοστά, από δυνατά υγιή φυτά, αφαιρούμε τα 2/3 των φύλλων του κάτω τμήματος και το φυτεύουμε σε γλάστρες με αφράτο φυτόχωμα για να ριζοβολήσουν. Η χρήση ορμόνης ριζοβολίας, βοηθά στην αύξηση της επιτυχίας του πολλαπλασιασμού του θυμαριού.

4. Ποιες χρήσεις έχει το θυμάρι;

Το θυμάρι χρησιμοποιείται ως καρύκευμα στη μαγειρική σε πολλές συνταγές, σε σαλάτες και σε ψητά στην κουζίνα, λόγω της δυνατής και ελαφρά πικρής γεύσης του, αλλά και του ιδιαίτερου αρώματος του. Οι μέλισσες συλλέγουν τη γύρη από τα άνθη για να φτιάξουν το θυμαρίσιο μέλι, με το ξεχωριστό του άρωμα και τα μοναδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Το αιθέριο έλαιο του θυμαριού διαθέτει απολυμαντική, αντισηπτική, ηρεμιστική και αντιοξειδωτική δράση με ευεργετικές ιδιότητες στη βρογχίτιδα και σε αναπνευστικά προβλήματα. Χρησιμοποιείται στα στοματικά διαλύματα καθώς και για την αντιμετώπιση του πονόδοντου. Το αιθέριο έλαιο του θυμαριού χρησιμοποιείται, επίσης, στην αρωματοποιία και στη βιομηχανία των καλλυντικών.

5. Κι ένα μυστικό για την καλλιέργεια θυμαριού

Η συγκομιδή του θυμαριού γίνεται τον Ιούνιο κατά διάρκεια της άνθισης του. Το θυμάρι συγκομίζεται κόβοντας το υπέργειο μέρος του βλαστού μαζί με τα άνθη και αποξηραίνεται σε σκιερό μέρος σε θερμοκρασίες 25-30°C.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)