εικόνα

Δίκταμος, το δημοφιλές κρητικό αρωματικό βότανο

Δίκταμος, το αρωματικό κρητικό βότανο

Δίκταμος, το δημοφιλές κρητικό αρωματικό βότανο

Ο δίκταμος ή έρωντας είναι το πιο φημισμένο ενδημικό αρωματικό φυτό της Κρήτης. Ενδημικό, σημαίνει ότι αυτοφύεται μόνο στις περιοχές της Κρήτης. Ο δίκταμος είναι πολυετές φυτό, αειθαλές, ξαδερφάκι της ρίγανης, με ύψος που φθάνει μέχρι τα 30-40 εκατοστά. Ο δίκταμος ξεχωρίζει για τα ωοειδή γκριζοπράσινα φύλλα που καλύπτονται από λευκό χνούδι και φέρει χαρακτηριστικά άνθη, ανοικτού ρόδινου χρώματος.
 
Τι εδαφοκλιματικές συνθήκες χρειάζεται ο δίκταμος για να ευδοκιμήσει;
 
Ο δίκταμος χρειάζεται άφθονο ήλιο και μάλιστα σε απόκρημνες και βραχώδεις τοποθεσίες, ακόμη και στα φαράγγια του νησιού. Μπορεί να καλλιεργηθεί στο έδαφος, αρκεί να του εξασφαλίσουμε καλή αποστράγγιση. Ο δίκταμος δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε πότισμα, ενώ η προσθήκη κομπόστ στο υπόστρωμα θα βοηθήσει την καλύτερη ανάπτυξη του δίκταμου. Ο πολλαπλασιασμός του δικτάμου γίνεται με σπόρο, με μοσχεύματα και με παραφυάδες.

 

Ποια είναι η διαδικασία συλλογής και αποξήρανσης του δίκταμου;
 
Συλλέγουμε τον δίκταμο στο στάδιο της ανθοφορίας κόβοντας φύλλα και άνθη από τέλη Μαΐου μέχρι τέλη Σεπτέμβρη. Αποξηραίνουμε το φυτικό υλικό του δίκταμου σε σκιερούς και καλά αεριζόμενους χώρους και το αποθηκεύουμε σε αεροστεγές βάζο μακριά από το φως.

 

Ποιες είναι οι χρήσεις του δίκταμου;
 
Ο δίκταμος χρησιμοποιείται ως αφέψημα από τους κατοίκους της κρητικής υπαίθρου. Θεωρείται αποτελεσματικό φάρμακο για τις στομαχικές διαταραχές, γι’ αυτό άλλωστε είναι γνωστό και ως στομαχοβότανο. Επιπλέον, ο δίκταμος απαλύνει τους πονοκεφάλους, τις νευραλγίες, τις ηπατικές παθήσεις, αλλά και τους πόνους της περιόδου. Το αιθέριο έλαιο του δίκταμου ανακουφίζει από μυϊκούς, ρευματικούς πόνους, αλλά και παθήσεις του δέρματος.

 

Σε ποιες περιοχές καλλιεργείται ο δίκταμος και πώς διατίθεται στην αγορά;
 
Ο δίκταμος καλλιεργείται παραδοσιακά στο χωριό Έμπαρος και σε γειτονικά του χωριά, στο νομό Ηρακλείου, αλλά πλέον μεμονωμένα και σε άλλες περιοχές της Κρήτης λόγω της αυξημένης ζήτησης του ως ρόφημα στη διεθνή αγορά. Παράλληλα, μεγάλη ζήτηση έχει και το αιθέριο έλαιο του δίκταμου από εταιρείες φαρμακευτικές, καλλυντικών και ποτοποιίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ιταλικός οίκος Martini & Rossi που χρησιμοποιεί το δίκταμο για την παρασκευή του ποτού Martini.

 

Κι ένα μυστικό για το δίκταμο
 
Η ονομασία δίκταμο, προέρχεται από το συνδυασμό του ονόματος του βουνού Δίκτη και της λέξης “θάμνος”. Σχετικά με την άλλη ονομασία του δίκταμου, τον έρωντα, κάποιοι το αποδίδουν σε αυτούς που το μάζευαν από απόκρημνα μέρη ότι διέθεταν ριψοκίνδυνο πάθος αντίστοιχο του έρωτα.

 

Διάβασε πώς μπορείς να καλλιεργήσεις δίκταμο σε γλάστρα, καθώς και άλλα αρωματικά φυτά όπως φασκόμηλο, ματζουράνα, θυμάρι και δεντρολίβανο στα σχετικά άρθρα μας.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.