εικόνα

9 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια πεπονιού

9 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια πεπονιού

9 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια πεπονιού

Ποιος δεν τρελαίνεται για γλυκά αρωματικά πεπόνια! To πεπόνι εκτός από μοναδική γεύση, διαθέτει και υψηλή διατροφική αξία, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες και φυτικές ίνες, ενώ παράλληλα είναι πολύ χαμηλό σε θερμίδες. Προτιμάμε να φυτεύουμε πεπόνια στον κήπο ή στο χωράφι μας, καθώς η φύτευσή τους σε γλάστρα στο μπαλκόνι δεν είναι τόσο πρακτική. Πρέπει να γνωρίζουμε πως το πεπόνι είναι μία σχετικά απαιτητική καλλιέργεια για έναν αρχάριο, όμως στο σημερινό άρθρο θα αποκαλύψουμε όλα τα μυστικά για να απολαύσουμε τα πιο νόστιμα πεπόνια από τον κήπο μας, γιατί καλοκαίρι χωρίς πεπόνι δεν γίνεται.

 

Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλές πεπονιού;

 

Πολύ γνωστή ελληνική ποικιλία πεπονιού είναι τα πεπόνι Άργους, γνωστά και ως αργείτικα πεπόνια, με ωοειδείς μακρόστενους καρπούς, σχετικά σκληρή σάρκα και ιδαίτερα έντονο άρωμα. Η ποικιλία πεπονιού ανανά, είναι όψιμη, ανθεκτική στην ξηρασία και κάνει οβάλ καρπούς βάρους περίπου 1,5-2 κιλών με πορτοκαλί σάρκα. Άλλη ελληνική ποικιλία είναι τα πεπόνια «μπανάνες» με μικρούς αφαιρικούς κίτρινους αρωματικούς καρπούς που χαρακτηρίζονται απο πρωιμότητα. Επίσης, το πεπόνι Θράκης ή «Χρυσή κεφαλή» με καρπό στρογγυλό, χρώματος κίτρινου, με πράσινα στίγματα, που ωριμάζει όψιμα και έχει μεγάλη διάρκεια ζωής μετά τη συγκομιδή. Πολυ διαδεδομένες ποικιλίες πεπονιού, στο εμπόριο, είναι τα υβρίδια τύπου Galia, πεπόνια που κάνουν στρογγυλούς κίτρινους καρπούς, με λεία επιφάνεια, και μαλακή αρωματική σάρκα. Τέλος, γνωστές ποικιλιές πεπονιού είναι οι κανταλούπες ή ιταλικό ή ευρωπαϊκό πεπόνι, πρώιμη ποικιλία, με καρπούς μέσου μεγέθους, πολύ παραγωγική, με πορτοκαλί σάρκα.
 

Ποια είναι η κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε πεπόνια;

 

Αφού επιλέξουμε ποικιλία πεπονιού, ανάλογα με την πρωιμότητα της φύτευσης και τις τοπικές κλιματικές συνθήκες, φυτεύουμε στα τέλη της άνοιξης, τα νεαρά φυτά πεπονιού που έχουμε δημιουργήσει στο σπορείο μας, καθώς το πεπόνι ευδοκιμεί σε θερμές περιόδους. Για οψιμότερες φυτεύσεις πεπονιού, φυτεύουμε απευθείας στο έδαφος τον σπόρο, στις αρχές του καλοκαιριού, ώστε να ριζώσει το φυτό πεπονιού καλύτερα στο φυσικό του περιβάλλον και να δώσει πλούσια παραγωγή μέσα στο φθινοπώρο. Φυτεύουμε τα φυτά της πεπονιάς στις κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης, ανά 80-100 εκατοστά μεταξύ των θέσεων και 120-180 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Αν έχουμε μικρό χώρο στο χωράφι μας, φυτεύουμε λιγότερα φυτά και αποφεύγουμε τις πυκνές φυτεύσεις για να πετύχουμε καλύτερο αερισμό και μεγαλύτερη έκθεση των φυτών στον ήλιο. Αυτό συντελεί σε βελτιωμένη παραγωγή πεπονιών και στην μείωση των μυκητολογικών και εντομολογικών ασθενειών.

 

Τι φροντίδα σε πότισμα και λίπανση χρειάζεται το πεπόνι;

 

Η πεπονιά είναι απαιτητική στο νερό και χρειάζεται πότισμα κάθε δυο μέρες την περίοδο της άνοιξης και κάθε μέρα την περίοδο του καλοκαιριού, ώστε το χώμα να διατηρείται σχετικά υγρό. Η υπερβολική ποσότητα νερού την περίοδο της άνθισης των πεπονιών συντελεί στην πτώση των ανθέων και την μειωμένη παραγωγή πεπονιών. Επίσης, όταν το έδαφος δεν στραγγίζει καλά, με το πότισμα της πεπονιάς μπορεί να προκληθούν διάφορες μυκητολογικές ασθένειες όπως το φουζάριο και το ωίδιο. Σχετικά με τη λίπανση, η καλλιέργεια πεπονιού είναι ιδιαίτερα απαιτητική σε θρεπτικά στοιχεία και ιδιαίτερα σε κάλιο. Κατά τη φύτευση του πεπονιού είναι απαραίτητη η προσθήκη βιολογικού λιπάσματος που να περιέχει σημαντική ποσότητα καλίου, καθώς και οργανικής ουσίας με τη μορφή καλά χωνεμένης κοπριάς και κομπόστ. Στη συνέχεια, προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα κάθε 3 βδομάδες για να εξασφαλίσουμε καλή ανάπτυξη των φυτών της πεπονιάς και σημαντική παραγωγή ποιοτικών καρπών.

 

Πώς προστατεύουμε τα πεπόνια από ασθένειες και έντομα;

 

Για να προστατέψουμε προληπτικά τα φυτά της πεπονιάς από μυκητολογικές ασθένειες όπως το ωίδιο καθώς και από τον τετράνυχο, σκονίζουμε με θειάφι γύρω από τη ρίζα αλλά και πάνω στα φύλλα. Για προληπτική προστασία από τη μελίγκρα, τον αλευρώδη και τον θρίπα, ψεκάζουμε τα φυτά της πεπονιάς κάθε βδομάδα, διαλύοντας μία κουταλιά της σούπας πράσινου σαπουνιού και μια κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε ένα λίτρο νερό. Εναλλακτικά, προμηθευόμαστε οικολογικό σκεύασμα από σάπωνες αλάτων λιπαρών οξέων από τα γεωπονικά καταστήματα για να ψεκάσουμε.

 

Τι άλλη φροντίδα χρειάζονται τα πεπόνια;

 

Τα κορφολογήματα στην καλλιέργεια πεπονιού εξασφαλίζουν την ισορροπία μεταξύ της ανάπτυξης βλαστών και φυλλώματος και την παραγωγή και καλή ωρίμανση ποιοτικών καρπών. Κορφολογούμε στο μισό μήκος τον αρχικό βλαστό της πεπονιάς όταν φτάσει περίπου το ένα μέτρο για να αναπτύξει δυο πλευρικούς βλαστούς, τους οποίους κορφολογούμε ξανά στο μισό όταν φθάσουν πάλι το ένα μέτρο σε μήκος. Πραγματοποιούμε τρίτο κορφολόγημα, όταν εμφανιστούν οι καρποί, κλαδεύοντας πάνω από το δεύτερο ζευγάρι φύλλων που βρίσκεται πάνω από το πεπόνι. Επίσης, τα πεπόνια είναι ευαίσθητα στην έντονη ηλιοφάνεια και μπορούν να υποστούν ηλιεγκαύματα τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού σε βαθμό που να είναι ακατάλληλα για φάγωμα. Για να τα προστατέψουμε, καλύπτουμε τους καρπούς με κοντινά φύλλα της πεπονιάς, τοποθετούμε από πάνω τους ξερά χόρτα και άχυρα ή ειδικό δίχτυ αντιηλιακής προστασίας.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια του πεπονιού

 

Συγκομίζουμε τα πεπόνια 1-2 μήνες μετά την άνθιση, όταν είναι ώριμα. Καταλαβαίνουμε ότι έχουν ωριμάσει, όταν αποκόπτεται με σχετική ευκολία ο ποδίσκος του πεπονιού από το βλαστό. Το πεπόνι συνεχίζει να ωριμάζει μετά τη συγκομιδή, γι’ αυτό θα πρέπει να καταναλώνουμε άμεσα το πεπόνι που κόβουμε καθώς η υπερωρίμανση προκαλεί υποβάθμιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του.

 


8 μυστικά για καλλιέργεια καρπουζιού
8 μυστικά για καλλιέργεια καρπουζιού


 

Περισσότερα χρήσιμα άρθρα για καλλιέργεια κηπευτικών

 

Δες αναλυτικές πληροφορίες για την καλλιέργεια περισσότερων φρούτων και λαχανικών στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.
 
Πώς φτιάχνουμε ένα μικρό λαχανόκηπο για καλλιέργεια λαχανικών
Ανοιξιάτικα λαχανικά για να καλλιεργήσουμε σε γλάστρα
Οικολογικοί τρόποι προστασίας των φυτών με φυσικά υλικά
Φράουλα, 7 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια
Καρπούζι, 8 μυστικά καλλιέργειας
Γλυκοκολοκύθα, 5 μυστικά καλλιέργειας
Ντομάτα, 7 μυστικά καλλιέργειας
Πιπεριά, 6 μυστικά καλλιέργειας
Καλαμπόκι, 5 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια
Κολοκύθι, 6 μυστικά καλλιέργειας
Aγγούρι, 7 μυστικά καλλιέργειας
Κατιφές και βασιλικός για προστασία στον λαχανόκηπο

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (2)

σχολιαστής
κωνσταντοπουλος σπυρος 8 Μαΐου 2018

πολυ ωραια τα εξηγεις .εαν μπορεις γραψε και ενα αρθρογια κολοκυθα σχετικα με λιπανση και κορυφολογημα

Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου 8 Μαΐου 2018

    Γεια σου Σπύρο και σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια! Σύντομα θα έχουμε άρθρο για γλυκοκολοκύθα με πληροφορίες για την λίπανση και το κορυφολόγημα της.

    Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.