εικόνα

9 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια πεπονιού

9 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια πεπονιού

9 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια πεπονιού

Το πεπόνι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού, με υψηλή διατροφική αξία, που φυτεύουμε την ανοιξιάτικη περίοδο στο λαχανόκηπο μας. Αν και η καλλιέργεια του πεπονιού είναι αρκετά απαιτητική για τον ερασιτέχνη καλλιεργητή, αξίζει να προσπαθήσουμε για να χαρούμε μια καλή παραγωγή αρωματικών και νόστιμων πεπονιών.

 

Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες πεπονιού;

 
Πολύ γνωστη ελληνική ποικιλία πεπονιού είναι τα πεπόνι Άργους, γνωστά και ως αργείτικα πεπόνια, με ωοειδείς μακρόστενους καρπούς, σχετικά σκληρή σάρκα και ιδαίτερα έντονο άρωμα. Άλλη ελληνική ποικιλία είναι τα πεπόνια «μπανάνες» με μικρούς αφαιρικούς κίτρινους αρωματικούς καρπούς που χαρακτηρίζονται απο πρωιμότητα. Επίσης, το πεπόνι Θράκης ή «Χρυσή κεφαλή» με καρπό στρογγυλό, χρώματος κίτρινου, με πράσινα στίγματα, που ωριμάζει όψιμα και έχει μεγάλη διάρκεια ζωής μετά τη συγκομιδή. Πολυ διαδεδομένες ποικιλίες πεπονιού, στο εμπόριο, είναι τα υβρίδια τύπου Galia, που κάνουν στρογγυλούς κίτρινους καρπούς, με λεία επιφάνεια, και μαλακή αρωματική σάρκα. Τέλος, γνωστές ποικιλιές πεπονιού είναι οι κανταλούπες ή ιταλικό ή ευρωπαικό πεπόνι, πρώιμη ποικιλία, με καρπούς μέσου μεγέθους, πολύ παραγωγική, με πορτοκαλί σάρκα.
 

Ποια είναι η κατάλληλη εποχή για να φυτέψω πεπόνια;

 

Αφού επιλέξουμε ποικιλία πεπονιού, ανάλογα με την πρωιμότητα της φύτευσης και τις τοπικές κλιματικές συνθήκες, φυτεύουμε στα τέλη της άνοιξης, τα νεαρά φυτά πεπονιού που έχουμε δημιουργήσει στο σπορείο μας, καθώς το πεπόνι ευδοκιμεί σε θερμές περιόδους. Για οψιμότερες φυτεύσεις πεπονιού, φυτεύουμε απευθείας στο έδαφος τον σπόρο, στις αρχές του καλοκαιριού, ώστε να ριζώσει το φυτό πεπονιού καλύτερα στο φυσικό του περιβάλλον και να δώσει πλούσια παραγωγή μέσα στο φθινοπώρο.

 

Σε τι αποστάσεις φυτεύουμε τα φυτά της πεπονιάς;

 

Φυτεύουμε τα φυτά της πεπονιάς στις κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης, ανά 80-100 εκατοστά μεταξύ των θέσεων και 120-180 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Αν έχουμε μικρό χώρο στο χωράφι μας, φυτεύουμε λιγότερα φυτά και αποφεύγουμε τις πυκνές φυτεύσεις για να πετύχουμε καλύτερο αερισμό και μεγαλύτερη έκθεση των φυτών στον ήλιο. Αυτό συντελεί σε βελτιωμένη παραγωγή πεπονιών και στην μείωση των μυκητολογικών και εντομολογικών ασθενειών.

 

Τι φροντίδα σε πότισμα χρειάζεται η καλλιέργεια πεπονιού;

 

Η πεπονιά είναι απαιτητική στο νερό και χρειάζεται πότισμα κάθε δυο μέρες την περίοδο της άνοιξης και κάθε μέρα την περίοδο του καλοκαιριού, ώστε το χώμα να διατηρείται σχετικά υγρό. Η υπερβολική ποσότητα νερού την περίοδο της άνθισης των πεπονιών συντελεί στην πτώση των ανθέων και την μειωμένη παραγωγή πεπονιών. Επίσης, όταν το έδαφος δεν στραγγίζει καλά, με το πότισμα της πεπονιάς μπορεί να προκληθούν διάφορες μυκητολογικές ασθένειες όπως το φουζάριο και το ωίδιο.

 

Τι ανάγκες σε λίπανση έχει η καλλιέργεια πεπονιού;

 

Η καλλιέργεια πεπονιού είναι ιδιαίτερα απαιτητική σε θρεπτικά στοιχεία και ιδιαίτερα σε κάλιο. Κατά τη φύτευση του πεπονιού είναι απαραίτητη η προσθήκη βιολογικού λιπάσματος που να περιέχει σημαντική ποσότητα καλίου, καθώς και οργανικής ουσίας με τη μορφή καλά χωνεμένης κοπριάς και κομπόστ. Στη συνέχεια, προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα κάθε 3 βδομάδες για να εξασφαλίσουμε καλή ανάπτυξη των φυτών της πεπονιάς και σημαντική παραγωγή ποιοτικών καρπών.

 

Πώς προστατεύουμε τα πεπόνια από ασθένειες και έντομα;

 

Για να προστατέψουμε προληπτικά τα φυτά της πεπονιάς από μυκητολογικές ασθένειες και από τον τετράνυχο, σκονίζουμε με θειάφι γύρω από τη ρίζα αλλά και πάνω στα φύλλα. Για προληπτική προστασία από τη μελίγκρα και τον αλευρώδη, ψεκάζουμε τα φυτά της πεπονιάς κάθε βδομάδα, διαλύοντας μία κουταλιά της σούπας πράσινου σαπουνιού και μια κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε ένα λίτρο νερό. Εναλλακτικά, προμηθευόμαστε οικολογικό σκεύασμα από σάπωνες αλάτων λιπαρών οξέων από τα γεωπονικά καταστήματα για να ψεκάσουμε.

 

Τι άλλη φροντίδα χρειάζονται τα πεπόνια;

 

Τα κορφολογήματα στην καλλιέργεια πεπονιού εξασφαλίζουν την ισορροπία μεταξύ της ανάπτυξης βλαστών και φυλλώματος και την παραγωγή και καλή ωρίμανση ποιοτικών καρπών. Κορφολογούμε στο μισό μήκος τον αρχικό βλαστό της πεπονιάς όταν φτάσει περίπου το ένα μέτρο για να αναπτύξει δυο πλευρικούς βλαστούς, τους οποίους κορφολογούμε ξανά στο μισό όταν φθάσουν πάλι το ένα μέτρο σε μήκος. Πραγματοποιούμε τρίτο κορφολόγημα, όταν εμφανιστούν οι καρποί, κλαδεύοντας πάνω από το δεύτερο ζευγάρι φύλλων που βρίσκεται πάνω από το πεπόνι.

 

Ποια είναι η κατάλληλη εποχή συγκομιδής των πεπονιών;

 

Συγκομίζουμε τα πεπόνια 1-2 μήνες μετά την άνθιση, όταν είναι ώριμα. Καταλαβαίνουμε ότι έχουν ωριμάσει, όταν αποκόπτεται με σχετική ευκολία ο ποδίσκος του πεπονιού από το βλαστό. Το πεπόνι συνεχίζει να ωριμάζει μετά τη συγκομιδή, γι’ αυτό θα πρέπει να καταναλώνουμε άμεσα το πεπόνι που κόβουμε καθώς η υπερωρίμανση προκαλεί υποβάθμιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια του πεπονιού

 

Τα πεπόνια είναι ευαίσθητα στην έντονη ηλιοφάνεια και μπορούν να υποστούν ηλιεγκαύματα τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού σε βαθμό που να είναι ακατάλληλα για φάγωμα. Για να τα προστατέψουμε, καλύπτουμε τους καρπούς με κοντινά φύλλα της πεπονιάς, τοποθετούμε από πάνω τους ξερά χόρτα και άχυρα ή ειδικό δίχτυ αντιηλιακής προστασίας.

 

Δες πληροφορίες για την καλλιέργεια και άλλων φρούτων που καλλιεργούμε στον κήπο όπως η φράουλα και το καρπούζι.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (2)

σχολιαστής
κωνσταντοπουλος σπυρος Μάιος 8, 2018

πολυ ωραια τα εξηγεις .εαν μπορεις γραψε και ενα αρθρογια κολοκυθα σχετικα με λιπανση και κορυφολογημα

Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου Μάιος 8, 2018

    Γεια σου Σπύρο και σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια! Σύντομα θα έχουμε άρθρο για γλυκοκολοκύθα με πληροφορίες για την λίπανση και το κορυφολόγημα της.

    Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.