11 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια πεπονιού

πεπονι καλλιεργεια φυτευση

Πεπόνι, το αγαπημένο φρούτο του καλοκαιριού με τη γλυκιά γεύση και το μοναδικό άρωμα. Ζουμερό και παγωμένο στο πιάτο, σε φρουτοσαλάτα μαζί με άλλα φρούτα ή με συνοδεία παγωτού, το πεπόνι αποτελεί μία από τις πιο δροσιστικές επιλογές του κήπου μας.

Εκτός από τη νόστιμη γεύση και το πλούσιο άρωμα, το πεπόνι έχει και σημαντική διατροφική αξία. Πλούσιο σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, το πεπόνι είναι κατάλληλο για κάθε πρόγραμμα διατροφής καθώς περιέχει ελάχιστες θερμίδες.

Η καλλιέργεια του πεπονιού γίνεται κυρίως στο έδαφος, στον κήπο, καθώς επίσης καλλιεργείται σε θερμοκήπια από επαγγελματίες καλλιεργητές. Η φύτευση του πεπονιού μπορεί να γίνει και σε γλάστρα στο μπαλκόνι, αν και παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες για τους πρωτάρηδες του κήπου.

Ας δούμε αναλυτικά τα μυστικά για την καλλιέργεια του πεπονιού, ποιες ποικιλίες επιλέγουμε και τι φροντίδα χρειάζονται για να απολαμάνουμε τα πιο νόστιμα πεπόνια από τον κήπο και το χωράφι μας.

Διαφήμιση

1. Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες πεπονιού;

Υπάρχουν αρκετές νόστιμες, γλυκιές και αρωματικές ποικιλίες πεπονιού, ντόπιες, παραδοσιακές αλλά και εξωτερικού για να καλλιεργήσουμε και να απολαμβάνουμε κάθε καλοκαίρι. Πεπόνια με σχήμα στρογγυλό ή μακρόστενο σχήμα, κίτρινο ή πράσινο χρώμα καρπού και στο εσωτερικό πορτοκαλί, πράσινη ή λευκή σάρκα. Ας δούμε τις πιο γνωστές ποικιλίες πεπονιού που καλλιεργούνται στη χώρα μας και που αξίζει να δοκιμάσουμε για καλλιέργεια στον κήπο μας.

 • Αργείτικο πεπόνι: Πολύ γνωστή ελληνική ποικιλία πεπονιού είναι τα πεπόνι Άργους, τα γνωστά και ως αργείτικα πεπόνια, με ωοειδείς μακρόστενους καρπούς, σχετικά σκληρή σάρκα και ιδιαίτερα έντονο άρωμα.
 • Πεπόνι ανανάς: Η ποικιλία πεπονιού ανανά, είναι όψιμη, ανθεκτική στην ξηρασία και μας δίνει οβάλ καρπούς βάρους περίπου 1,5-2 κιλών με πορτοκαλί σάρκα.
 • Πεπόνι μπανάνα: Μία ακόμη γνωστή ελληνική ποικιλία είναι τα πεπόνια “μπανάνες”. Η συγκεκριμένη ποικιλία δίνει πρώιμη παραγωγή και χαρακτηρίζεται από μικρούς σφαιρικούς κίτρινους αρωματικούς καρπούς.
 • Πεπόνι Θράκης: Το πεπόνι Θράκης ή “Χρυσή κεφαλή” δίνει καρπό στρογγυλό, χρώματος κίτρινου, με πράσινα στίγματα, που ωριμάζει όψιμα και έχει μεγάλη διάρκεια ζωής μετά τη συγκομιδή.
 • Πεπόνι τύπου Galia: Πολύ διαδεδομένες ποικιλίες πεπονιού στο εμπόριο, είναι τα υβρίδια τύπου Galia, πεπόνια που κάνουν στρογγυλούς κίτρινους καρπούς, με λεία επιφάνεια, και μαλακή αρωματική σάρκα.
 • Πεπόνι κανταλούπα: Γνωστές ποικιλίες πεπονιού είναι οι κανταλούπες, γνωστό και ως ιταλικό ή ευρωπαϊκό πεπόνι, πρώιμη ποικιλία, με καρπούς μέσου μεγέθους, πολύ παραγωγική, με πορτοκαλί σάρκα.

2. Ποια εποχή φυτεύουμε τα πεπόνια;

Φυτεούμε τα πεπόνια στα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιρού, καθώς η καλλιέργεια του πεπονιού ευδοκιμεί σε θερμές περιόδους. Αρκετοί καλλιεργητές ετοιμάζουν τα δικά τους φυτά από σπόρο που φτιάχνουν στο σπορείο, ενώ άλλοι προτιμούν έτοιμα φυτά που προμηθευόμαστε από φυτώρια.

Για οψιμότερες φυτεύσεις πεπονιού, στις αρχές ή στα μέσα καλοκαιριού, εκτός από το να φυτέψουμε έτοιμα φυτά, μπορούμε να φυτέψουμε τον σπόρο του πεπονιού απευθείας στο έδαφος. Αξίζει να αναφέρουμε πως όταν φυτεύουμε σπόρο πεπονιού απευθείας στο χώμα, το φυτό ριζώνει καλύτερα στο φυσικό του περιβάλλον και είναι πιο ανθεκτικό την περίοδο του καλοκαιριού που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες.

3. Σε τι αποστάσεις φυτεύουμε τα πεπόνια;

Φυτεύουμε τα πεπόνια στις κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης, 80-100 εκατοστά μεταξύ των θέσεων φύτευσης και 120-180 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Αν έχουμε μικρό χώρο στο χωράφι μας, προτιμάμε να φυτεύουμε λιγότερα φυτά πεπονιού για να έχουμε μεγαλύτερη απόδοση από κάθε φυτό.

Αποφεύγουμε τις πυκνές φυτεύσεις για να πετύχουμε καλύτερο αερισμό και μεγαλύτερη έκθεση των φυτών στον ήλιο. Αυτό συντελεί σε βελτιωμένη παραγωγή πεπονιών και στη μείωση εμφάνισης μυκητολογικών ασθενειών και προσβολών από έντομα.

Κατά τη φύτευση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υλικά εδαφοκάλυψης όπως το γεωύφασμα ή νάυλον εδαφοκάλυψης, για να περιορίσουμε την ανάπτυξη ανεπιθύμητων αγριόχορτων και να αποφύγουμε την επαφή των καρπών με το χώμα.

Γεωύφασμα, πώς χρησιμοποιούμε το ύφασμα εδαφοκάλυψης και τι μας προσφέρει
Γεωύφασμα, πώς χρησιμοποιούμε το ύφασμα εδαφοκάλυψης και τι μας προσφέρει

4. Μπορούμε να φυτέψουμε πεπόνια σε γλάστρα;

Η καλλιέργεια του πεπονιού σε γλάστρα είναι αρκετά δύσκολη, αλλά αξίζει να το προσπαθήσουμε εφόσον έχουμε χώρο στην αυλή ή το μπαλκόνι μας. Θα χρειαστούμε αρχικά μία μεγάλη γλάστρα με ύψος και διάμετρο τουλάχιστον 40 εκατοστών, καθώς το πεπόνι αναπτύσσει μεγάλο ριζικό σύστημα. Επίσης, θα προμηθευτούμε φυτόχωμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά για να γεμίσουμε τη γλάστρα.

Κατά την καλλιέργεια του πεπονιού σε γλάστρα, φροντίζουμε το φυτό να αναπτύσσεται κατακόρυφα όπως άλλωστε γίνεται και στην καλλιέργεια σε θερμοκήπιο. Για την υποστύλωση της κατακόρυφης ανάπτυξης του πεπονιού χρησιμοποιούμε ένα πάσσαλο που καρφώνουμε μέσα στη γλάστρα και δένουμε το φυτό ανθεκτικό σπάγγο που θα αντέξει στη στήριξη των καρπών.

Τοποθετούμε τη γλάστρα σε σημείο με νότιο προσανατολισμό που να εξασφαλίζει αρκετή ηλιοφάνεια, προστατευμένη από δυνατούς ανέμους που μπορεί να σπάσουν τους βλαστούς της πεπονιάς.

5. Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα η καλλιέργεια του πεπονιού;

Η πεπονιά είναι απαιτητική στο νερό και δεν είναι κατάλληλη για ξηρική καλλιέργεια. Συγκεκριμένα, η πεπονιά χρειάζεται τακτικό πότισμα για να έχουμε ικανοποιητική παραγωγή καρπών. Ποτίζουμε κάθε 2-3 μέρες την περίοδο της άνοιξης και κάθε μέρα την περίοδο του καλοκαιριού, ώστε το χώμα να διατηρείται σχετικά υγρό.

Το υπερβολικό πότισμα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στις πεπονιές και να μην δέσουν οι καρποί, καθώς προκαλεί πτώση των ανθών και μειωμένη παραγωγή. Επίσης, όταν το έδαφος που έχουμε φυτέψει τις πεπονιές δεν στραγγίζει καλά, υπάρχει κίνδυνος με το πότισμα να εμφανιστούν ασθένειες όπως το φουζάριο και το ωίδιο.

6. Τι λίπασμα βάζουμε στην καλλιέργεια του πεπονιού;

Η καλλιέργια του πεπονιού θέλει αρκετό λίπασμα για να απολαμβάνουμε πλούσια παραγωγή με πεπόνια γεμάτα άρωμα και γεύση.

Κατά τη φύτευση του πεπονιού, ενσωματώνουμε στο έδαφος βιολογικό λίπασμα που να περιέχει σημαντική ποσότητα καλίου, καθώς και οργανική ουσία με τη μορφή χωνεμένης κοπριάς και κομπόστ.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα μία φορά το μήνα για να εξασφαλίσουμε καλή ανάπτυξη των φυτών της πεπονιάς και σημαντική παραγωγή ποιοτικών καρπών. Το μυστικό για γλυκά και αρωματικά πεπόνια γεμάτα γεύση βρίσκεται στην προσθήκη λιπάσματος πλούσιο σε κάλιο.

Κάλιο, τι προσφέρει ως λίπασμα σε φυτά και καλλιέργειες
Κάλιο, τι προσφέρει ως λίπασμα σε φυτά και καλλιέργειες

7. Χρειάζεται κλάδεμα η καλλιέργεια του πεπονιού;

Μία μορφή κλαδέματος των πεπονιών είναι το κορφολόγημα, δηλαδή το να κόβουμε τμήμα των βλαστών καθώς αναπτύσσεται το φυτό. Τα κορφολογήματα στην καλλιέργεια του πεπονιού είναι μία πρακτική που εξασφαλίζει ισορροπία μεταξύ της απαιτούμενης ανάπτυξης βλαστών και φυλλώματος, σε συνδυασμό με την παραγωγή και καλή ωρίμανση ποιοτικών καρπών.

Κορφολογούμε στο μισό μήκος τον αρχικό βλαστό της πεπονιάς όταν φτάσει περίπου το ένα μέτρο για να αναπτύξει δυο πλευρικούς βλαστούς, τους οποίους κορφολογούμε ξανά στο μισό όταν φθάσουν πάλι το ένα μέτρο σε μήκος. Πραγματοποιούμε τρίτο κορφολόγημα, όταν εμφανιστούν οι καρποί, κλαδεύοντας πάνω από το δεύτερο ζευγάρι φύλλων που βρίσκεται πάνω από το πεπόνι.

8. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προβάλλουν την καλλιέργεια του πεπονιού;

Η καλλιέργεια του πεπονιού προσβάλλεται από αρκετές ασθένειες και έντομα και χρειάζεται την προστασία μας. Για τη βιολογική προστασία της πεπονιάς, σκονίζουμε τα φυτά με θειάφι γύρω από τη ρίζα, αλλά και πάνω στα φύλλα. Με αυτόν τον τρόπο, τις προστατεύουμε από μυκητολογικές ασθένειες όπως το ωίδιο που προκαλεί άσπρισμα στα φύλλα, καθώς και από τον τετράνυχο που μπορεί να ξεράνει το φύλλωμα της.

Θειάφι σε κηπευτικά
Πώς χρησιμοποιούμε το θειάφι στα φυτά (+video)

Για την αντιμετώπιση του εντόμου της μελίγκρας, του αλευρώδη και του θρίπα, ψεκάζουμε το φύλλωμα των φυτών της πεπονιάς με βιολογικά εντομοκτόνα, όπως άλατα καλίου και η φυσική πυρεθρίνη που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Εναλλακτικά, σε προληπτικό επίπεδο, μπορούμε να ψεκάσουμε με αυτοσχέδιο σκεύασμα που φτιάχνουμε διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας πράσινο σαπούνι και 1 κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε ένα λίτρο νερό.

9. Γιατί κάποιες φορές σκάνε τα πεπόνια;

Τα πεπόνια μπορεί να σκάσουν πριν ή κατά την ωρίμανση με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας του καρπού που γίνεται ακατάλληλος για κατανάλωση. Το φαινόμενο παρατηρείται, κυρίως, λόγω απότομων μεταβολών θερμοκρασίας και υγρασίας.

Το σκάσιμο του πεπονιού μπορεί, επίσης, να εμφανιστεί λόγω ακανόνιστων ποτισμάτων και λόγω υπερβολικής λίπανσης με λιπάσματα αζώτου. Φροντίζουμε να ποτίζουμε σταθερά χρησιμοποιώντας αυτόματο πότισμα και αποφεύγουμε την αλόγιστη χρήση λιπασμάτων.

10. Πότε είναι έτοιμα τα πεπόνια για συγκομιδή και πώς τα συντηρούμε;

Ξεκινάμε τη συλλογή των πεπονιών 1-2 μήνες μετά την άνθιση, ανάλογα την ποικιλία, όταν το χρώμα τους από πράσινο έχει γίνει κίτρινο. Μπορούμε να καταλάβουμε ότι ένα πεπόνι έχει ωριμάσει, όταν αποκόπτεται με σχετική ευκολία ο ποδίσκος του, δηλαδή το σημείο που ενώνεται ο βλαστός με τον καρπό του πεπονιού.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι το πεπόνι συνεχίζει να ωριμάζει μετά τη συγκομιδή, γι’ αυτό θα πρέπει να το καταναλώνουμε σχετικά άμεσα όταν το κόβουμε, καθώς η υπερωρίμανση του πεπονιού υποβαθμίζει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του και αλλοιώνει τη γεύση του.

Όταν είναι ώριμο το πεπόνι, μπορεί να συντηρηθεί μέσα στο ψυγείο για 2-3 μέρες. Αν έχουμε κόψει το πεπόνι σε κομμάτια και το τοποθετήσουμε στο ψυγείο, πρέπει να το καλύπτουμε με ειδικό νάυλον για τρόφιμα για να διατηρήσουμε τη συνεκτικότητα και τη γεύση του.

Το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα αποτελεί σημάδι ότι το πεπόνι ωριμάζει

11. Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια του πεπονιού

Τα πεπόνια είναι ευαίσθητα στην έντονη ηλιοφάνεια και μπορούν να υποστούν ηλιεγκαύματα τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού σε βαθμό που να είναι ακατάλληλα για φάγωμα. Για να τα προστατέψουμε, καλύπτουμε τους καρπούς με κοντινά φύλλα της πεπονιάς, τοποθετούμε από πάνω τους ξερά χόρτα και άχυρα ή ειδικό δίχτυ αντιηλιακής προστασίας.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (10)

 1. Δημήτριος
  30/05/2021

  Φίλε μου ως προς το πότισμα είσαι εκ βάθρων λάθος το πεπόνι δεν το ποτίζουμε έτσι φαίνεται ότι δεν καλλιέργησε πεπόνι τα υπόλοιπα ως προς τις αποστάσεις είναι σωστά ως προς τα κλαδέματα λάθος

  • Καλησπέρα Δημήτριε. Αυτά που γράφουμε για την καλλιέργεια του πεπονιού είναι συνδυασμός προσωπικής καλλιεργητικής εμπειρίας και γνώσεων γεωπονικής. Θα χαρούμε πολύ να μας πεις πως καλλιεργείς τα πεπόνια σου και ιδιαίτερα με ποιον τρόπο τα ποτίζεις.

 2. ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
  13/10/2020

  ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΕΣΤΕ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΑΣ ΜΑΖΙ ΜΑΣ,ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΚΗΠΟΥΡΟΥΣ !!!!!!!!!!

 3. Marina
  09/07/2020

  Γεια σας και από μένα! Έχω και εγώ μια ερώτηση για σας! Έχω μια πεπόνια σε ζαρτινιερα την οποία την έβαλα όταν είχε 4-5 φύλλα πριν από 5 εβδομάδες. Έχει αναπτυχθεί παρά πολύ και έχει πολλά αρσενικά λουλούδια. Έχει επίσης βγάλει 2-3 θηλυκά λουλούδια τα οποία όμως δεν αναπτύσσονται για να ανοίξουν αλλά μετά από κάποιες μέρες μαραζώνουν και πέφτουν. Τι μπορεί να φταίει; Ευχαριστώ!!

  • Καλησπέρα Μαρίνα. Η πτώση των ανθέων της πεπονιάς και η αποτυχημένη καρπόδεση μπορεί να οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα ή λίπανση.

 4. Xenia
  30/05/2020

  Καλημέρα σας και σας ευχαριστούμε πολύ για τις πολύτιμες πληροφορίες που μας δίνετε. Δεν έχω ξανασχοληθεί με κηπευτικά και πριν 2 ημέρες μεταφύτεψα σπορόφυτα πεπονιού & καρπουζιού, έψαχνα πληροφορίες για αυτά και ευτυχώς βρήκα το πολύτιμο site σας. Μπορώ και στα πεπόνια να βάλω θειάφι γύρω από τη ρίζα και θειοχαλκίνη στα φύλλα όπως και στην καρπουζιά; Όπως και το εναλλακτικό φάρμακο με το σαπούνι που γράφετε για τα καρπούζια; Και πότε μπορώ να αρχίσω τις επεμβάσεις αυτές χρονικά μετά από τη μεταφύτευση ; Κατά την φύτευση δεν έριξα λίπασμα, πότε μπορώ να αρχίσω τη λίπανση με το πλήρες βιολογικό λίπασμα που αναφέρετε και σε τι ποσότητα περίπου;

  • Καλησπέρα Ξένια. Μπορείς να βάλεις λίπασμα 2 εβδομάδες μετά την μεταφύτευση, 2 κουταλιές της σούπας βιολογικού λιπάσματος στις πεπονιές κάθε 20 μέρες. Την ίδια περίοδο, 2 εβδομάδες μετά την μεταφύτευση, μπορείς να ξεκινήσεις και τους προτεινόμενους ψεκασμούς.

 5. κωνσταντοπουλος σπυρος
  08/05/2018

  πολυ ωραια τα εξηγεις .εαν μπορεις γραψε και ενα αρθρογια κολοκυθα σχετικα με λιπανση και κορυφολογημα

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   08/05/2018

   Γεια σου Σπύρο και σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια! Σύντομα θα έχουμε άρθρο για γλυκοκολοκύθα με πληροφορίες για την λίπανση και το κορυφολόγημα της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *