εικόνα

9 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια πεπονιού

9 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια πεπονιού

9 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια πεπονιού

Πεπόνι, ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού! Tα πεπόνια εκτός από τη μοναδική γλυκιά γεύση και το πλούσιο άρωμα, διαθέτουν επίσης υψηλή διατροφική αξία, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες και φυτικές ίνες, ενώ παράλληλα διαθέτουν ελάχιστες θερμίδες. Η καλλιέργεια του πεπονιού γίνεται αποκλειστικά στο έδαφος, καθώς η φύτευση πεπονιού σε γλάστρα δεν είναι ιδιαίτερα πρακτική και παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες. Το πεπόνι είναι μία σχετικά απαιτητική καλλιέργεια που χρειάζεται αρκετή φροντίδα και απαιτεί αφοσίωση από τον καλλιεργητή για να μας δώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα, μπορούμε όμως να τα καταφέρουμε ακολουθώντας τις κατάλληλες συμβουλές. Ας δούμε, λοιπόν, αναλυτικά τα μυστικά για την καλλιέργεια του πεπονιού, ποιες ποικιλίες επιλέγουμε και τι περιποίηση χρειάζονται για να απολαύσουμε τα πιο νόστιμα πεπόνια από τον κήπο και το χωράφι μας.

 

Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες πεπονιού;

 

Υπάρχουν αρκετές νόστιμες, γλυκιές και αρωματικές ποικιλίες πεπονιού για να καλλιεργήσουμε. Πολύ γνωστή ελληνική ποικιλία πεπονιού είναι τα πεπόνι Άργους, τα γνωστά και ως αργείτικα πεπόνια, με ωοειδείς μακρόστενους καρπούς, σχετικά σκληρή σάρκα και ιδιαίτερα έντονο άρωμα. Η ποικιλία πεπονιού ανανά, είναι όψιμη, ανθεκτική στην ξηρασία και μας δίνει οβάλ καρπούς βάρους περίπου 1,5-2 κιλών με πορτοκαλί σάρκα. Άλλη ελληνική ποικιλία είναι τα πεπόνια «μπανάνες» με μικρούς σφαιρικούς κίτρινους αρωματικούς καρπούς που χαρακτηρίζονται από πρωιμότητα. Επίσης, το πεπόνι Θράκης ή «Χρυσή κεφαλή» με καρπό στρογγυλό, χρώματος κίτρινου, με πράσινα στίγματα, που ωριμάζει όψιμα και έχει μεγάλη διάρκεια ζωής μετά τη συγκομιδή. Πολύ διαδεδομένες ποικιλίες πεπονιού, στο εμπόριο, είναι τα υβρίδια τύπου Galia, πεπόνια που κάνουν στρογγυλούς κίτρινους καρπούς, με λεία επιφάνεια, και μαλακή αρωματική σάρκα. Τέλος, γνωστές ποικιλιές πεπονιού είναι οι κανταλούπες, γνωστό και ως ιταλικό ή ευρωπαϊκό πεπόνι, πρώιμη ποικιλία, με καρπούς μέσου μεγέθους, πολύ παραγωγική, με πορτοκαλί σάρκα.

 


Ποια εποχή φυτεύουμε τα πεπόνια;

 

Αφού επιλέξουμε ποικιλία πεπονιού, ανάλογα με την πρωιμότητα της φύτευσης και τις τοπικές κλιματικές συνθήκες, φυτεύουμε στα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιρού, τα νεαρά φυτά πεπονιού που έχουμε δημιουργήσει στο σπορείο μας ή έτοιμα φυτά που προμηθευόμαστε από φυτώρια, καθώς το πεπόνι ευδοκιμεί σε θερμές περιόδους. Πρέπει να σημειώσουμε ότι για οψιμότερες φυτεύσεις πεπονιού, στις αρχές καλοκαιριού, εκτός από το να φυτέψουμε έτοιμα φυτά, μπορούμε να φυτέψουμε απευθείας στο έδαφος τον σπόρο πεπονιού. Όταν φυτεύουμε σπόρο πεπονιού απευθείας στο χώμα, το φυτό ριζώνει καλύτερα στο φυσικό του περιβάλλον και είναι πιο ανθεκτικό την περίοδο του καλοκαιριού που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, δίνοντάς μας πλούσια παραγωγή μέσα στο φθινοπώρο.

 

Σε τι αποστάσεις φυτεύουμε τα πεπόνια;

 

Είναι σημαντικό να φυτεύουμε στις κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης, ανά 80-100 εκατοστά μεταξύ των θέσεων και ανά 120-180 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Αν έχουμε μικρό χώρο στο χωράφι μας, προτιμάμε να φυτεύουμε λιγότερα φυτά πεπονιού και αποφεύγουμε τις πυκνές φυτεύσεις για να πετύχουμε καλύτερο αερισμό και μεγαλύτερη έκθεση των φυτών στον ήλιο. Αυτό συντελεί σε βελτιωμένη παραγωγή πεπονιών και στη μείωση εμφάνισης μυκητολογικών ασθενειών και προσβολών από έντομα.

 

Κάθε πότε χρειάζονται πότισμα τα πεπόνια;

 

Η πεπονιά είναι απαιτητική στο νερό και χρειάζεται τακτικό πότισμα για να έχουμε ικανοποιητική παραγωγή καρπών. Συγκεκριμένα, ποτίζουμε κάθε 2-3 μέρες την περίοδο της άνοιξης και κάθε μέρα την περίοδο του καλοκαιριού, ώστε το χώμα να διατηρείται σχετικά υγρό. Πρέπει να προσέχουμε κατά το πότισμα, καθώς η υπερβολική ποσότητα νερού την περίοδο της άνθισης των πεπονιών συντελεί στην πτώση των ανθέων και στη μειωμένη παραγωγή πεπονιών. Όταν το έδαφος που έχουμε φυτέψει τις πεπονιές δεν στραγγίζει καλά ώστε να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει, υπάρχει κίνδυνος με το πότισμα να προκληθούν διάφορες μυκητολογικές ασθένειες όπως το φουζάριο και το ωίδιο.
 

Τι λίπασμα βάζουμε στα πεπόνια;

 

Η καλλιέργια του πεπονιού χρειάζεται αρκετό λίπασμα για να μας δώσει πλούσια παραγωγή με πεπόνια γεμάτα άρωμα και γεύση, καθώς είναι ιδιαίτερα απαιτητική σε θρεπτικά στοιχεία. Ειδικότερα, η πεπονιά χρειάζεται αρκετό λίπασμα καλίου για να σχηματιστούν μεγάλα γλυκά πεπόνια. Στο πλαίσιο της λίπανσης, λοιπόν, κατά τη φύτευση του πεπονιού είναι απαραίτητη η προσθήκη βιολογικού λιπάσματος που να περιέχει σημαντική ποσότητα καλίου, καθώς και οργανικής ουσίας με τη μορφή χωνεμένης κοπριάς και κομπόστ. Στη συνέχεια, προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα κάθε 3 βδομάδες για να εξασφαλίσουμε καλή ανάπτυξη των φυτών της πεπονιάς και σημαντική παραγωγή ποιοτικών καρπών.

 


Κάλιο, τι προσφέρει ως λίπασμα σε φυτά και καλλιέργειες
Κάλιο, τι προσφέρει ως λίπασμα σε φυτά και καλλιέργειες


 

Χρειάζεται κλάδεμα η καλλιέργεια του πεπονιού;

 

Μία μορφή κλαδέματος των πεπονιών είναι το κορφολόγημα, δηλαδή το να κόβουμε τμήμα των βλαστών. Τα κορφολογήματα στην καλλιέργεια του πεπονιού είναι μία πρακτική που εξασφαλίζει ισορροπία μεταξύ της απαιτούμενης ανάπτυξης βλαστών και φυλλώματος, σε συνδιασμό με την παραγωγή και καλή ωρίμανση ποιοτικών καρπών. Κορφολογούμε στο μισό μήκος τον αρχικό βλαστό της πεπονιάς όταν φτάσει περίπου το ένα μέτρο για να αναπτύξει δυο πλευρικούς βλαστούς, τους οποίους κορφολογούμε ξανά στο μισό όταν φθάσουν πάλι το ένα μέτρο σε μήκος. Πραγματοποιούμε τρίτο κορφολόγημα, όταν εμφανιστούν οι καρποί, κλαδεύοντας πάνω από το δεύτερο ζευγάρι φύλλων που βρίσκεται πάνω από το πεπόνι.

 

Τι ασθένειες και έντομα προβάλλουν την καλλιέργεια του πεπονιού;

 

Η πεπονιά προσβάλλεται από αρκετές ασθένειες και έντομα και χρειάζεται την προστασία μας. Σκονίζουμε με θειάφι γύρω από τη ρίζα, αλλά και πάνω στα φύλλα για να προστατέψουμε προληπτικά τα φυτά της πεπονιάς από μυκητολογικές ασθένειες όπως το ωίδιο, καθώς και από τον τετράνυχο. Για την αντιμετώπιση του εντόμου της μελίγκρας, του αλευρώδη και του θρίπα, ψεκάζουμε το φύλλωμα των φυτών της πεπονιάς με οικολογικά σκευάσματα όπως σάπωνες αλάτων λιπαρών οξέων ή φυσική πυρεθρίνη που προμηθευόμαστε από τα γεωπονικά καταστήματα.

 


5 μυστικά για το θειάφι στα φυτά (+video)
5 μυστικά για το θειάφι στα φυτά (+video)


 

Πότε είναι έτοιμα τα πεπόνια για συγκομιδή και πώς τα συντηρούμε;

 

Ξεκινάμε τη συλλογή των πεπονιών 1-2 μήνες μετά την άνθιση, όταν είναι ώριμα. Μπορούμε να καταλάβουμε ότι ένα πεπόνι έχει ωριμάσει, όταν αποκόπτεται με σχετική ευκολία ο ποδίσκος του, δηλαδή το σημείο που ενώνεται ο βλαστός με τον καρπό του πεπονιού. Πρέπει να σημειώσουμε ότι το πεπόνι συνεχίζει να ωριμάζει μετά τη συγκομιδή, γι’ αυτό θα πρέπει να το καταναλώνουμε σχετικά άμεσα όταν το κόβουμε, καθώς υπερωρίμανση του πεπονιού προκαλεί σημαντική υποβάθμιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του και αλλοίωση της γεύσης. Όταν είναι ώριμο το πεπόνι, μπορεί να συντηρηθεί μέσα στο ψυγείο για 2-3 μέρες. Αν έχουμε κόψει το πεπόνι σε κομμάτια και το τοποθετήσουμε στο ψυγείο, πρέπει να το καλύπτουμε με ειδικό νάυλον για τρόφιμα για να διατηρήσουμε τη συνεκτικότητα και τη γεύση του.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια του πεπονιού

 

Τα πεπόνια είναι ευαίσθητα στην έντονη ηλιοφάνεια και μπορούν να υποστούν ηλιεγκαύματα τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού σε βαθμό που να είναι ακατάλληλα για φάγωμα. Για να τα προστατέψουμε, καλύπτουμε τους καρπούς με κοντινά φύλλα της πεπονιάς, τοποθετούμε από πάνω τους ξερά χόρτα και άχυρα ή ειδικό δίχτυ αντιηλιακής προστασίας.

 


8 μυστικά για καλλιέργεια καρπουζιού
8 μυστικά για καλλιέργεια καρπουζιού


 

Περισσότερες συμβουλές για καλλιέργεια κηπευτικών

 
Πώς βελτιώνουμε το χώμα, προετοιμασία εδάφους για καλλιέργεια
Πώς φτιάχνουμε ένα μικρό λαχανόκηπο για καλλιέργεια λαχανικών
Εποχή σποράς, φύτευσης και συγκομιδής για καλλιέργειες κηπευτικών
Λίπασμα: Κατηγορίες, είδη και πώς επιλέγουμε
Γλυκοκολοκύθα, 5 μυστικά για την καλλιέργεια της κολοκύθας
Καρπούζι, 8 μυστικά για την καλλιέργεια του καρπουζιού
Φράουλα, 7 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια φράουλας
Ντομάτα, 9 μυστικά για την καλλιέργεια της ντομάτας
Πιπεριά, 8 μυστικά για την καλλιέργεια της πιπεριάς
Καλαμπόκι, 5 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια καλαμποκιού
Αρακάς, συμβουλές για φύτευση και καλλιέργεια αρακά
Βλίτο, 4 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια βλίτων
Μπάμια, 5 μυστικά για την καλλιέργεια της μπάμιας
Κολοκύθι, 6 μυστικά για την καλλιέργεια του κολοκυθιού
Aγγούρι, 8 μυστικά για την καλλιέργεια του αγγουριού

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (8)

σχολιαστής
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ 13 Οκτωβρίου 2020

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΕΣΤΕ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΑΣ ΜΑΖΙ ΜΑΣ,ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΚΗΠΟΥΡΟΥΣ !!!!!!!!!!

Απάντηση
σχολιαστής
Marina 9 Ιουλίου 2020

Γεια σας και από μένα! Έχω και εγώ μια ερώτηση για σας! Έχω μια πεπόνια σε ζαρτινιερα την οποία την έβαλα όταν είχε 4-5 φύλλα πριν από 5 εβδομάδες. Έχει αναπτυχθεί παρά πολύ και έχει πολλά αρσενικά λουλούδια. Έχει επίσης βγάλει 2-3 θηλυκά λουλούδια τα οποία όμως δεν αναπτύσσονται για να ανοίξουν αλλά μετά από κάποιες μέρες μαραζώνουν και πέφτουν. Τι μπορεί να φταίει; Ευχαριστώ!!

Απάντηση
σχολιαστής
Xenia 30 Μαΐου 2020

Καλημέρα σας και σας ευχαριστούμε πολύ για τις πολύτιμες πληροφορίες που μας δίνετε. Δεν έχω ξανασχοληθεί με κηπευτικά και πριν 2 ημέρες μεταφύτεψα σπορόφυτα πεπονιού & καρπουζιού, έψαχνα πληροφορίες για αυτά και ευτυχώς βρήκα το πολύτιμο site σας. Μπορώ και στα πεπόνια να βάλω θειάφι γύρω από τη ρίζα και θειοχαλκίνη στα φύλλα όπως και στην καρπουζιά; Όπως και το εναλλακτικό φάρμακο με το σαπούνι που γράφετε για τα καρπούζια; Και πότε μπορώ να αρχίσω τις επεμβάσεις αυτές χρονικά μετά από τη μεταφύτευση ; Κατά την φύτευση δεν έριξα λίπασμα, πότε μπορώ να αρχίσω τη λίπανση με το πλήρες βιολογικό λίπασμα που αναφέρετε και σε τι ποσότητα περίπου;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 1 Ιουνίου 2020

  Καλησπέρα Ξένια. Μπορείς να βάλεις λίπασμα 2 εβδομάδες μετά την μεταφύτευση, 2 κουταλιές της σούπας βιολογικού λιπάσματος στις πεπονιές κάθε 20 μέρες. Την ίδια περίοδο, 2 εβδομάδες μετά την μεταφύτευση, μπορείς να ξεκινήσεις και τους προτεινόμενους ψεκασμούς.

  Απάντηση
σχολιαστής
κωνσταντοπουλος σπυρος 8 Μαΐου 2018

πολυ ωραια τα εξηγεις .εαν μπορεις γραψε και ενα αρθρογια κολοκυθα σχετικα με λιπανση και κορυφολογημα

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 8 Μαΐου 2018

  Γεια σου Σπύρο και σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια! Σύντομα θα έχουμε άρθρο για γλυκοκολοκύθα με πληροφορίες για την λίπανση και το κορυφολόγημα της.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.