εικόνα

Ίριδα, ένα λουλούδι από τον ουρανό

Ίριδα, ένα λουλούδι από τον ουρανό

Ίριδα, ένα λουλούδι από τον ουρανό

Τα χρώματα του ουράνιου τόξου τώρα και σε λουλούδι! Η ίριδα ή ίρις είναι ένα πολυετές ποώδες φυτό που πολλαπλασιάζεται με βολβούς ή ριζώματα και μας χαρίζει λουλούδια σε τεράστια ποικιλία χρωμάτων, μπλε, λευκά, κόκκινα, κίτρινα, πορτοκαλί ακόμα και μαύρα! Υπάρχουν επίσης πανέμορφες δίχρωμες ποικιλίες με συνδιασμούς χρωμάτων. Φυτεύουμε τις ίριδες μέσα στο φθινόπωρο σε βραχόκηπους, σε παρτέρια ακόμη και σε γλάστρα στο μπαλκόνι και μας δίνουν την ανθοφορία τους στα τέλη του χειμώνα και αρχές της άνοιξης. Το εντυπωσιακό λουλούδι της ίριδας, μπορούμε να το κόψουμε για να φτιάξουμε ανθισμένα μπουκέτα ή να τα διατηρήσουμε σε ανθοδοχείο στο σαλόνι μας.

 

Τι είδη και ποικιλίες ίριδας υπάρχουν;

 

Ένας μικρός χαμός από ίριδες! Καταρχήν, υπάρχουν αρκετά είδη και ποικιλίες ίριδας που αυτοφύονται στην Κίνα και στη νότια Ευρώπη. Στην Ελλάδα, μάλιστα, μπορούμε να βρούμε και κάποια άγρια ενδημικά είδη που δεν βρίσκονται πουθενά αλλού στον κόσμο. Οι ίριδες διαχωρίζονται σε ριζωματώδη είδη που αναπτύσσουν ρίζες και φέρουν οφθαλμούς, καθώς και σε βολβώδη είδη όπου η ίριδα φυτρώνει από βολβό. Από τις καλλιεργούμενες ποικιλίες θα συναντήσουμε χαμηλά είδη ίριδας με ύψος έως 10-30 εκατοστά, μεσαίου ύψους 30-70 εκατοστών και ψηλότερες με ύψος 70 – 120 εκατοστά. Τα εντυπωσιακά άνθη της ίριδας έχουν μέγεθος που φτάνει τα 10-15 εκατοστά. Κι από χρώματα; Τι να πρωτοδιαλέξουμε! Πάντως, η πιο γνωστή ποικιλία ίριδας, είναι η γερμανική που κάνει μπλε λουλούδια η οποία αναφέρεται και ως γαλάζιος κρίνος ή αγριόκρινος. Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι εκτός από τις περισσότερες ποικιλιές ίριδας που φυτεύονται φθινόπωρο, υπάρχουν και κάποιες ολλανδικές ποικιλίες που φυτεύονται την άνοιξη.

 

Ποιες συνθήκες είναι κατάλληλες για τη φύτευση της ίριδας;

 

Η ίριδα χρειάζεται καλά στραγγιζόμενα, γόνιμα εδάφη, ελαφρώς όξινα για να ευδοκιμήσει και να μας χαρίσει τα υπέροχα λουλούδια της. Χρειάζεται επίσης αρκετή ηλιοφάνεια για να έχει πλούσια ανθοφορία, ενώ αν την τοποθετήσουμε σε σκιερά μέρη ίσως και να μην ανθίσει καθόλου. Η φύτευση της ίριδας γίνεται πολύ κοντά στην επιφάνεια του εδάφους 3-5 εκατοστά βάθος στις πιο ψυχρές περιοχές, ενώ σε ζεστές περιοχές κάνουμε λίγο πιο βαθιά φύτευση 5-10 στα εκατοστά. Οι αποστάσεις φύτευσης μεταξύ των βολβών ή των ριζωμάτων της ίριδας είναι 20-30 εκατοστά. Για να φυτέψουμε την ίριδα σε γλάστρα, προμηθευόμαστε φυτόχωμα γενικής χρήσης, ενώ θα πρέπει να εξασφαλίσουμε και καλή αποστράγγιση. Η γλάστρα πρέπει να διαθέτει τρύπες, καθώς επίσης καλό είναι να τοποθετήσουμε και μια στρώση χαλικιών ή βότσαλων στη βαση της γλάστρας.

 

Τι φροντίδα σε πότισμα και λίπανση χρειάζεται η ίριδα;

 

Η ίριδα είναι αρκετά ανθεκτική και καθόλου απαιτική στο πότισμα. Ακόμα και λίγο απότιστη να την ξεχάσουμε, δεν θα στενοχωρηθεί ιδιαίτερα! Σε γενικές γραμμές, η ίριδα χρειάζεται τακτικότερο πότισμα, 1-2 φορές τη βδομάδα, από την στιγμή που θα βλαστήσει μέχρι την έναρξη της ανθοφορίας. Προσοχή ωστόσο, καθώς το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει σάπισμα των ριζών της. Κι όσο για τη λίπανση, και εκεί η ίριδα είναι ολιγαρκής. Προσθέτουμε λίγο λιπασμα κατά τη φύτευση και το ανακατεύουμε με το χώμα ή το φυτόχωμα αν έχουμε φυτέψει σε γλάστρα. Στη συνέχεια επαναλαμβάνουμε στις αρχές της άνοιξης μια δεύτερη εφαρμογή πλήρους λιπάσματος αποφεύγοντας τα αζωτούχα λιπάσματα.

 

Πώς αποθηκεύουμε και διατηρούμε τους βολβούς της ίριδας;

 

Αν δεν θέλουμε κάθε χρονιά να αγοράζουμε βολβούς και ριζώματα ίριδας, ακολουθούμε τη γνωστή διαδικασία φύλαξης που ακολουθούμε για όλα τα βολβώδη λουλούδια. Αφαιρούμε τους βολβούς του φυτού από το έδαφος, απομακρύνουμε ό,τι χώματα έχουν μείνει πάνω και ελέγχουμε για τυχόν ασθένειες, σαπίσματα ή κτυπήματα. Όσοι βολβοί είναι σε καλή κατάσταση αποθηκεύονται σε χάρτινο κουτί με ελαφρά ανοίγματα ώστε να έχουν καλό αερισμό. Μέσα στο κουτί προσθέτουμε πριονίδι ή ρύζι για να απορρoφήσει τυχόν υγρασία, ώστε να μην φυτρώσει πρόωρα ο βολβός και σαπίσει στη συνέχεια.

 

Κι ένα μυστικό για τη ίριδα

 

Υπάρχει και μία ξεχωριστή υδροχαρής ίριδα που ζει και αναπτύσσεται με τα ριζώματα της μέσα το νερό και σχηματίζει εντυπωσιακά κίτρινα άνθη. Ιδανική επιλογή για μικρές λιμνούλες στον κήπο μας.

 

Δες πληροφορίες και συμβουλές για τη φύτευση περισσότερων βολβών λουλουδιών φθινοπωρινής φύτευσης, όπως η τουλίπα, ο υάκινθος, οι φρέζιες, η νεραγκούλα, ο παρθενόκρινος και οι αμαρυλλίδες στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (4)

σχολιαστής
Μανωλης 23 Απριλίου 2019

Καλησπέρα Κώστα εχω μια Δάφνη Απόλλωνα η οποία μου έχουν καφέτησει σχεδόν τα περισσότερα φύλλα τι πρέπει να κάνω; Ευχαριστω

Απάντηση
σχολιαστής
Δημήτρης 24 Νοεμβρίου 2018

Πώς μπορώ να φυτέψω την ίριδα και πού μπορώ να τη βρω;

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.