10 μυστικά για να καλλιεργήσουμε νόστιμα ντοματίνια

ντοματινι καλλιεργεια

Το ντοματίνι ή τοματίνι ή μίνι ντομάτα είναι από τα πλέον αγαπημένα κηπευτικά που καλλιεργούμε κάθε καλοκαίρι για να τα απολαμβάνουμε φρέσκα και λαχταριστά σε σαλάτες και φαγητά.

Τα ντοματίνια είναι μικρόκαρπες ποικιλίες ντομάτας που τις συγκομίζουμε είτε σε τσαμπί, είτε μεμονωμένα τον κάθε καρπό. Έχουν μεγάλη θρεπτική και διατροφική αξία, όπως άλλωστε και όλες οι ντομάτες, καθώς περιέχουν πολλές βιταμίνες και αντιοξειδωτικά στοιχεία.

Η καλλιέργεια του ντοματινιού έχει πολλά κοινά με την καλλιέργεια της ντομάτας, ωστόσο έχει μικρότερες απαιτήσεις σε φροντίδα, δίνει πλούσια παραγωγή και είναι πιο ανθεκτική σε ασθένειες και έντομα.

Επιπλέον, αποτελεί ένα από τα πιο εύκολα λαχανικά για αρχάριους κηπουρούς, όπως επίσης για μικρά παιδιά που λατρεύουν να κόβουν και να δοκιμάζουν τους κόκκινους, κίτρινους, πορτοκαλί αλλά και μαύρους καρπούς ανάλογα την ποικιλία.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά ποιες ποικιλίες ντοματινιών μπορούμε να καλλιεργήσουμε, τι φροντίδα χρειάζεται η καλλιέργεια του ντοματινιού, καθώς επίσης χρήσιμες συμβουλές για να απολαμβάνουμε τα πιο νόστιμα ντοματίνια από τον κήπο μας.

Διαφήμιση

1. Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες ντοματινιών;

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες ντοματινιών για να καλλιεργήσουμε που κατά βάση διαχωρίζονται ανάλογα το σχήμα καρπού, το χρώμα του καρπού και φυσικά τη γεύση.

 • Ποικιλίες ανάλογα το σχήμα του καρπού: Ένας βασικός διαχωρισμός στις ποικιλίες ντοματινιών είναι τα ντοματίνια τύπου “τσέρι” με μικρούς σφαιρικούς καρπούς που έχουν συνήθως ελαφρά υπόξινη γεύση και κόκκινο χρώμα καθώς και τα ντοματίνια τύπου “βελανίδι” που έχουν επιμήκεις καρπούς σε σχήμα βελανίδι και πιο γλυκιά γεύση, τα οποία τα συναντάμε σε κόκκινο χρώμα αλλά και σε άλλα χρώματα.
 • Ποικιλίες ντοματινιών ανάλογα το χρώμα του καρπού: Οι ποικιλίες κόκκινων ντοματινιών είναι οι πιο διαδεδομένες που φυτεύονται στον κήπο και στο μπαλκόνι. Για τους πιο απαιτητικούς φίλους της γαστρονομίας, τα τελευταία χρόνια ξεχωρίζουν τα κίτρινα ντοματίνια, πολύ παραγωγική και ανθεκτική ποικιλία με μία ιδιαίτερη γλυκιά γεύση. Επίσης, ενδιαφέρουσες ποικιλίες ντοματινιών είναι τα πράσινα τοματίνια με σχετικά υπόξινη γεύση, καθώς και τα μαύρα (μωβ-ιώδη) ντοματίνια που διαθέτουν ένα πολύ ξεχωριστό άρωμα που θυμίζει παλιά παραδοσιακή ποικιλία ντομάτας.
 • Παραδοσιακές ποικιλίες ντοματινιών: Πολύ δημοφιλής ποικιλία ντοματινιών είναι η παραδοσιακή ντόπια ποικιλία Σαντορίνης, η οποία καλλιεργείται άνυδρη στα νησιά του Αιγαίου. Αν και έχει χοντρή φλούδα, διαθέτει μοναδική αρωματική γεύση, νόστιμη σάρκα και γίνεται υπέροχη λιαστή.
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Τα Μυστικά του Κήπου (@mistikakipou) on

2. Τι συνθήκες χρειάζεται η καλλιέργεια του ντοματινιού;

Τα ντοματίνια αγαπούν τον ήλιο και χρειάζονται αρκετή έκθεση σε ηλιοφάνεια για να δώσουν μεγάλη παραγωγή από νόστιμους και ζουμερούς καρπούς. Μπορούν να καλλιεργηθούν και σε ημισκερές θέσεις, ωστόσο θα μας δώσουν μικρότερες αποδόσεις.

Τα ντοματίνια αναπτύσσονται σε διάφορους τύπουν εδαφών, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση, και δίνουν καλύτερη παραγωγή όταν καλλιεργούνται σε αφράτα και γόνιμα χώματα.

Για τη βελτίωση του εδάφους πριν τη φύτευση, ενσωματώνουμε αρκετή οργανική ουσία μέσα σε κάθε λάκκο, σε μορφή κομπόστ ή καλά χωνεμένης κοπριάς, καθώς και βιολογικό λίπασμα πλούσιο σε κάλιο.

Κάλιο, τι προσφέρει ως λίπασμα σε φυτά και καλλιέργειες
Κάλιο, τι προσφέρει ως λίπασμα σε φυτά και καλλιέργειες

3. Πότε φυτεύουμε τα ντοματίνια και σε τι αποστάσεις;

Κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε τα ντοματίνια είναι στα μέσα της άνοιξης για να μας δώσουν παραγωγή μέσα στο καλοκαίρι. Αν τα φυτέψουμε στις αρχές καλοκαιριού, θα έχουμε όψιμη συγκομιδή ντοματινιών μέσα στο φθινόπωρο.

Αξίζει να σημειώσουμε πως τα ντοματίνια είναι ανθεκτικότερα από τις μεγαλόκαρπες ποικιλίες ντομάτας, τόσο ως προς τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, καθώς και στις πρώτες παγωνιές του χειμώνα.

Κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης για τα ντοματία είναι: ένα μέτρο μεταξύ των φυτών και δύο μέτρα μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Eίναι πολύ σημαντικό να αποφεύγουμε τις πυκνές φυτεύσεις καθώς έτσι το φυτό έχει καλύτερη ανάπτυξη, λιγότερες προσβολές από ασθένειες και καλύτερη παραγωγή.

4. Πώς φυτεύουμε ντοματίνια σε γλάστρα;

Για να φυτέψουμε ντοματίνια σε γλάστρες στο μπαλκόνι, προμηθευόμαστε σχετικά μεγάλες γλάστρες με βάθος 30-40 εκατοστών και πλάτος 40 εκατοστών και ειδικό φυτόχωμα για λαχανικά που να περιέχει τύρφη, κοπριά, κομπόστ και περλίτη.

Τοποθετούμε τη γλάστρα με το ντοματίνι σε μια ηλιόλουστη θέση στο μπαλκόνι, σε σημεία με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό που να δέχεται αρκετή ηλιοφάνεια και να είναι προφυλαγμένη από δυνατούς ανέμους.

Ντοματινια σε γλαστρα
Συμβουλές για να καλλιεργήσουμε ντοματίνια σε γλάστρα

5. Πόσο συχνά χρειάζονται πότισμα τα ντοματίνια;

Τα ντοματίνια θέλουν τακτικά ποτίσματα για να μας χαρίσουν πλούσια και παρατεταμένη καρποφορία ενώ παρουσιάζουν προβληματική ανάπτυξη όταν υποφέρουν από έλλειψη νερού.

Πότίζουμε οπωσδήποτε κάθε δυο μέρες την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού που έχουμε υψηλές θερμοκρασίες και κάθε τρεις μέρες την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου.

Κατά την περίοδο της άνθισης των ντοματινιών, αποφεύγουμε το υπερβολικό πότισμα γιατί μπορεί να προκαλέσει πτώση των ανθέων και μειωμένη παραγωγή.

Επίσης, το καθημερινό πότισμα των ντοματινιών μπορεί να προκαλέσει σαπίσματα στη ρίζα λόγω προσβολής από φουζάριο, μία ασθένεια που κάνει τα φυτά να μαραίνονται και να φαίνονται σα να είναι απότιστα.

Πότισμα λαχανόκηπου
8 μυστικά για το πότισμα των λαχανικών σε κήπο και σε γλάστρα

6. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στην καλλιέργεια του ντοματινιού;

Τα ντοματίνια χρειάζονται θρεπτικά στοιχεία και λίπασμα για να δώσουν καλή παραγωγή. Για τη λίπανση των ντοματινιών, προσθέτουμε κάθε μήνα πλήρες βιολογικό λίπασμα, ενισχυμένο με κάλιο για να έχουμε νόστιμους και ζουμερούς καρπούς.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σε αντίθεση με τις μεγαλόκαρπες ντομάτες που συχνά μαυρίζουν στο κάτω μέρος λόγω έλλειψης ασβεστίου, τα ντοματίνια σπάνια παρουσιάζουν το συγκεκριμένο φαινόμενο της ξηρής κορυφής.

7. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν την καλλιέργεια του ντοματινιού;

Τα ντοματίνια αν και πιο ανθεκτικά, προσβάλλονται από τις ίδιες μυκητολογικές ασθένειες που προσβάλλουν και την καλλιέργεια της ντομάτας. Στις ασθένειες αυτές, συμπεριλαμβάνεται ο περονόσπορος, το ωίδιου της ντομάτας και η αλτερνάρια.

Για την αντιμετώπιση των ασθενειών που προσβάλλουν τα ντοματίνια, σκονίζουμε με θειάφι και θειοχαλκίνη ή ψεκάζουμε με βρέξιμο (υδατοδιαλυτό) χαλκό και θειάφι.

Εναλλακτικά, σε προληπτικό επίπεδο αντιμετώπισης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτοσχέδιο σκεύασμα που φτιάχνουμε διαλύοντας ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα σε 2 λίτρα νερό για να ψεκάσουμε το φύλλωμα και τους καρπούς των ντοματινιών.

Θειάφι σε κηπευτικά
Πώς χρησιμοποιούμε το θειάφι στα φυτά (+video)

Η καλλιέργεια του ντοματινιού προσβάλλεται από τα έντομα του αλευρώδη, από βρωμούσες και μελίγκρα, καθώς επίσης από τον τετράνυχο.

Για την αντιμετώπιση των εντόμων ψεκάζουμε με βιολογικά εντομοκτόνα όπως τα άλατα καλίου και η φυσική πυρεθρίνη που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Εναλλακτικά, σε περιπτώσεις ήπιας προσβολής μπορούμε να ψέκασουμε διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερό.

10 φυσικά και βιολογικά εντομοκτόνα για φυτά και καλλιέργειες
10 φυσικά και βιολογικά εντομοκτόνα για φυτά και καλλιέργειες

Η καλλιέργεια του ντοματινιού δεν προσβάλλεται ιδιαίτερα από την τούτα της ντομάτας, του εντόμου που κάνει μεγάλη ζημιά στο φύλλωμα και στους καρπούς σε καλλιέργειες ντομάτας.

8. Χρειάζονται στήριξη τα ντοματίνια για να αναπτυχθούν;

Οι περισσότερες ποικιλίες ντοματινιών είναι αναρριχώμενες και αναπτύσσονται σε ύψος που φτάνει 1,5-2 μέτρα. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να υποστηλώσουμε τα ντοματίνια με διάφορα υλικά όπως πλαστικές βέργες, φυσικά καλάμια ή καλάμια μπαμπού.

Μια άλλη κατασκευή που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι ένα ανοξείδωτο μεταλλικό πλέγμα σε σχήμα κυλίνδρου, το οποίο βοηθάει να αναπτυχθούν καλύτερα και να μην έχουν προβλήματα με τον αέρα, καθώς και με το αυξημένο βάρος των ντοματινιών.

Για σωστή στήριξη, δένουμε τους βλαστούς των ντοματινιών με ελαστικό σχοινί πάνω στα υποστηλώματα προσεκτικά, ώστε να μην τους τραυματίσουμε ή να τους σπάσουμε.

Μία άλλη τεχνική για την στήριξη των ντοματινιών που χρησιμοποιείται στα θερμοκήπια είναι να δεθούν τα φυτά με ειδικό σπάγγο που θα προσδεθεί με τη σειρά πάνω σε ένα επιμήκες σύρμα που έχει τοποθετηθει οριζόντια κατά μήκος των φυτών σε ύψος 2 μέτρα.

Υποστήλωση σε καλλιέργεια ντομάτας
Στήριξη και υποστήλωση φυτών

9. Χρειάζεται κλάδεμα η καλλιέργεια του ντοματινιού;

Η καλλιέργεια του ντοματινιού χρειάζεται κλάδεμα για να έχουμε καλύτερη παραγωγή. Το κλάδεμα του ντοματινιού περιλαμβάνει κορφολόγημα όταν το φυτό φτάσει σε μεγάλο ύψος, αφαίρεση πλευρικών βλάστων που δεν καρποφορούν καθώς και απομάκρυνση φύλλων που βρίσκονται κοντά στο έδαφος του φυτού για να έχουμε καλύτερο αερισμό και μειωμένη προσβολή από ασθένειες.

Παράλληλα, επειδή τα ντοματίνια δίνουν συνήθως πολλούς καρπούς που δεν μπορούν να τους μεγαλώσουν και να τους ωριμάσουν ικανοποιητικά, μια μικρή αραίωση των καρπών του φυτού, λίγο μετά την καρπόδεση, βοηθά σημαντικά ώστε τα ντοματίνια μας να αποκτήσουν μεγαλύτερο μέγεθος και να έχουν πιο γλυκιά γεύση.

10. Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια ντοματινιών

Επειδή τα ντοματίνια πολλαπλασιάζονται πολύ εύκολα με σπόρο, μπορούμε να αφήσουμε λίγους καρπούς ντοματινιών να ωριμάσουν πάνω στο φυτό και να πέσουν στον κήπο στα τέλη του χειμώνα. Από τους σπόρους τους, θα φυτρώσουν καινούρια φυτά την επόμενη χρονιά και θα μας δώσουν μία καλή παραγωγή ντοματινιών.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (17)

 1. Παναγιώτης
  08/04/2023

  Καλησπέρα αγόρασα ντοματινια κ αγγουράκι αλλά μου τα έκαψε ο πάγος τώρα τα έβαλα μέσα στο σπίτι τα φυτά αλλά θα ήθελα να σάς ρωτήσω αν υπάρχει περίπτωση να ξανά βγάλουν καρπούς τα φυτά ευχαριστώ πολύ

 2. καίτη
  24/05/2022

  Καλησπέρα σας!
  Για 2η χρονιά φέτος ασχολούμαι ΄με τον κήπο και ψάχνοντας για περιποίηση της ντομάτας βρήκα πως καλό είναι για να αποφευχθούν ασθένειες να τις κλαδεύουμε γύρω στα 30 -50 εκατοστά. Φέτος φύτεψα Απρίλιο και είχαν άνθη όλες αλλά δεν έδεσαν καρπό. Τις καθάριζα την ώρα που τις φύτευα. Μήπως ήταν λάθος αυτό και καθυστέρησε την καρποφορία τελικά?

  • Καλησπέρα Καίτη. Το κλάδεμα που αναφέρεις πράγματι καθυστερεί την καρποφορία στην καλλιέργεια ντομάτας.

 3. Evi
  22/09/2020

  Καλησπέρα μέσα στην καραντίνα ασχολήθηκα πρώτη φορά με κηπευτικά.
  είχα ξεκινήσει με πάνω από 100 ρίζες ντοματες-ντοματινια, που δυστυχώς σιγά-σιγά χάλασαν όλα, είτε από σκουλήκια είτε από διάφορα έντομα η κάμπιες.
  Αυτή τη στιγμή έχω μόνο 7 η 8 ντοματίνια, τα οποία είναι τα μόνα που έχουν επιβιώσει, αλλά δυστυχώς έχουν παρουσιάσει το εξής πρόβλημα τον τελευταίο καιρό.
  Έχουν γυρίσει τα φύλλα τους εσωτερικά, Νομίζω το λένε μασούριασμα.
  Μου δώσανε να τα ραντίσω με άλατα καλίου, σαν θεραπεία , για βιολογικό προϊόν που ζήτησα.
  Δυστυχώς δεν έχω δει βελτίωση με δύο ραντίσματα 1η κ 4η μερα και τώρα Πλησιάζω τις 15 μέρες.
  Γενικά το Προσπαθούσα με φυσικούς τρόπους να καταπολεμήσω τους…επισκέπτες!
  Ψέκασμα με μιγμα σαπουνόνερου, καγιεν στο χωμα και πασπάλισμα με βάκιλο θουριγγίας.
  Έχω καμία ελπίδα Να τα σώσω,έστω και μετά από τόσους μήνες που τα έχω κρατήσει ζωντανά?
  Εννοείται δεν έχει καρποφορήσει κανένα… το πιο ψηλό είναι περίπου 50cm και μόνο ένα, έχει βγάλει ανθάκια τα οποία έπεσαν και έχει μείνει μόνο ένα που ξεραίνεται.
  Σας ευχαριστω πολύ!

  • Καλημέρα Εύη.
   Τα φυτά των ντοματινιών σου έχουν προσβληθεί από τετράνυχο. Δες αναλυτικά για την αντιμετώπιση του τετράνυχου στο σχετικό άρθρο. Επίσης, καλό είναι αυτή την εποχή να κάνεις ψεκασμό με διάλυμα χαλκού για την αντιμετώπιση του περονοσπόρου.

 4. Mariana
  25/05/2020

  Καλησπέρα σας!
  Ευχαριστούμε πολύ για τις πολύτιμες συμβουλές σας. Είναι πολύ χρήσιμες για αρχάριους σαν εμένα.
  Με βοηθάτε πολύ!
  Ας μπω όμως στο θέμα.
  Ένα φίλος μου χάρισε φυτά ντομάτας για να τα φυτέψω στον μικρό μου κήπο. Το πρόβλημα είναι ότι μαζί με τα φυτά της απλής ντομάτας έχει και φυτά με ντοματίνια μα μου είναι αδύνατον να ξεχωρίσω πιο είναι τι. Η μόνη ίσως διαφορά που θα μπορούσα να δω είναι στα φύλλα του φυτού, αλλά κι’ αυτό με επιφύλαξη!
  Υπάρχει τρόπος να ξεχωρίσω τις κλασικές ντομάτες από το ντοματίνι???
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων ..

  • Καλησπέρα Μαριάνα. Δεν μπορείς να διακρίνεις με ασφάλεια φυτά ντοματινιού και ντομάτας πριν βγάλουν καρπούς.

 5. Ηλεκτρα
  04/04/2020

  Καλησπέρα σας, ετοιμάΖομαι να φυτεψω σε αυτοσχεδιο παρτέρι 2 ντοματουλες, σε γλαστρα 30εκ.2 αγγουρακια μαζι, σε γλαστρα 1 πιπεριτσα μακροστενη, και εχω μια γλαστρα 2LT με ντοματινια και μια ιδια γλαστρα με φράουλες.
  Οι ερωτήσεις μου ειναι οι εξής:

  1)Καθε ποτε θα βαζω την.βιολογικη ακτιβοζινη για κηπευτικα? Μπορω να την βαζω σε ολα?

  2)Χρειάζεται να.πάρω και βιολογικο λιπασμα ασβεστίου και μαγνησίου? Αν ναι, καθε ποτε θα βαζω? Χρειαζομαι και λιπασμα καλιου? Ολα αυτα τα λιπασματα θα τα βαζω εναλλάξ?

  5)οταν φυτεψω. Ντοματες, αγγουρια κ.πιπερια τα ποτίζω ή οχι?

  4) Την.γλαστρα της φραουλας , ακομα δεν εχει καρπους , να την ακουμπήσω μέσα σε άδειο ξυλινο ρηχο ντουλάπι ωστε να ξεχυνονται εκει τα παρακλαδια.και.οι φραουλες και.οχι στο πλακακι της ταρατσας?
  Τελος σε μια.επιφανεια 70χ30χ10(ΜχΠΧχΥ) ποσα σπορια απο βλητα μπορω να.ριξω? Θελουν μονο ποτισμα ή κ.κατι.αλλο?

  Ευχαριστω και συγγνωμη που σας.ζαλιζω, ειναι η πρωτη αποπειρα και μονο θεωρίες εχω μαθει.ως τωρα.

  • Καλημέρα Ηλέκτρα.
   α) Βιολογικό λίπασμα μπορείς να βάζεις μία φορά το μήνα στα κηπευτικά σου
   β) Εϊναι καλό να βάζεις βιολογικό λίπασμα ασβεστίου για να αντιμετωπίσεις την ξηρά κορυφή της ντομάτας
   γ) Όταν φυτεύεις ντομάτες, πιπεριές, και αγγουριές, στη συνέχεια κάνεις ένα πότισμα.
   δ) Βεβαίως μπορείς να αφήνεις τα παρακλάδια της φράουλας να πέφτουν στο άδειο ξύλινο ρηχό ντουλάπι.
   ε) Μπορείς να βάλεις καμία 20-30 σπόρους βλήτου και μετά όταν φυτρώσουν καλό έιναι να αραιώσεις τα φυτά για να έχουν καλύτερη ανάπτυξη.

 6. Αλεξανδρος
  02/03/2020

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ, ΕΜΑΘΑ ΟΤΙ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΝ ΖΑΧΑΡΟΝΕΡΟ ‘Η ΚΑΤΙ ΕΙΔΟΣ ΓΛΥΚΙΑΣ ΟΥΣΙΑΣ ΣΤΑ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΓΛΥΚΙΑ ΓΕΥΣΗ, ΑΛΗΘΕΥΕΙ?

  ΠΩΣ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΣΩ ΤΗΝ ΓΛΥΚΙΑ ΓΕΥΣΗ ΤΟΥ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΟΥ ΟΤΙ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΖΑΧΑΡΟΝΕΡΟ ‘Η ΑΛΛΗ ΓΛΥΚΙΑ ΟΥΣΙΑ?

  • Καλησπέρα Αλέξανδρε. Η προσθήκη ζαχαρόνερου ή άλλης γλυκαντικής ουσίας δεν προσφέρει κάτι στην δημιουργία γλυκών ντοματινιών. Για γλυκά ντοματίνια, θέλουμε αρκετή ηλιοφάνεια και βιολογικό λίπασμα με αρκετή περιεκτικότητα σε κάλιο.

  • Pavlos LYGKISOGLOU
   17/08/2023

   Η ζάχαρη προστίθεται στο ριζοποτισμα μαζί με αραιωμένο υγρο ξηρής μαγιάς σε ζεστό νερό,για να πιάσει γρήγορα το φυτό που θα φυτέψουμε και να αναπτύξει γρήγορα ριζικό σύστημα.

 7. Ολυμπια χουτα
  13/09/2019

  Σας παρακαλώ μπορείτε να μου πείτε κάτι για την ορτανσια το καλοκαίρι ενώ ήταν καταπράσινη τώρα κιτρινηαν τα φύλλα και εί Ναι σαν καψαλισμενα και δεν άνθισε καθόλου δεν μπορώ να καταλάβω γιατί σας ευχαριστώ για της πληροφορίες που μα δίνετε!

 8. Μουγγολια Ολγα
  14/08/2017

  Καλημερα σας !1 Ευχαριστουμε για τις τοσο πολυτιμες συμβουλες σας οι οποιες ειναι πολυ χρησιμες για τους αρχαριους μας βοηθατε να αγαπησουμε περισσοτερο την καλιεργεια φυτων χωρις να απογοτευομαστε. Οι τοματες ξεραινουν τα φυλλα και μενει μονο ο κορμος με τους καρπουςδεν ξερω αν ειναι τετρανυχος η Tuta συμβαινει μονο στις ντοματες.Εχω πιπεριες και μελιτζανες εκει δεν εχω παρατηρησει το ιδιο μονο οι πιπεριες λιγο τα φυλλα τους κατσαρωνουν αλλα οχι σε ολες. Ευχαριστω πολυ για την φιλοξενια σας.

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   17/08/2017

   Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια και πράγματι προσπαθούμε να σας μεταδώσουμε την αγάπη μας για τα φυτά και την κηπουρική παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες. Σχετικά με το ερώτημα σας, αν οι καρποί στις τοματιές σας, δεν έχουν τρύπες, τότε πιθανότατα η ξήρανση στις τομάτες και στις πιπεριές οφείλεται σε τετράνυχο. Σιγουρα, μια φωτογραφία θα μας βοηθούσε να σας πούμε πιο σίγουρα. Δείτε και στις μελιτζάνες αν έχουν τα φύλλα κίτρινα στίγματα, χαρακτηριστικό σημάδι προσβολής από τετράνυχο ή αν είναι ολοπράσινα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *