εικόνα

5 μυστικά για να καλλιεργήσουμε νόστιμα ντοματίνια

5 μυστικά για νόστιμα ντοματίνια

5 μυστικά για να καλλιεργήσουμε νόστιμα ντοματίνια

Το ντοματίνια (ή τοματίνια) είναι από τα πλέον αγαπημένα κηπευτικά που καλλιεργούμε κάθε καλοκαίρι και λαχταρούμε να γευτούμε σε σαλάτες και φαγητά. Το ντοματίνι αποτελεί μία ιδιαίτερα εύκολη και ανθεκτική καλλιέργεια, ιδανική για πρωτάρηδες κηπουρούς, όπως και για μικρά παιδιά που λατρεύουν να κόβουν και να δοκιμάζουν τους καρπούς τους. Έχουν και μεγάλη θρεπτική και διατροφική αξία, καθώς περιέχουν βιταμίνες και πολλά αντιοξειδωτικά στοχεία. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες ντοματινιών για να επιλέξουμε. Πολύ γνωστή είναι η παραδοσιακή ντόπια ποικιλία Σαντορίνης που έχει πολύ αρωματική γεύση, καθώς επίσης ποικιλίες που δίνουν καρπούς σε σχήμα βελανιδιού με γλυκιά γεύση ή τα ντοματίνια τύπου τσέρι με μικρούς σφαιρικούς καρπούς και σχετικά υπόξινη γεύση. Για τους πιο απαιτητικούς φίλους της γαστρονομίας, υπάρχουν πράσινα, κίτρινα και μαύρα (μωβ-ιώδη) ντοματίνια με χαρακτηριστική γεύση που δίνουν ένα διαφορετικό τόνο σε σαλάτες και μαγειρικές συνταγές.

 

Τι συνθήκες χρειάζονται τα ντοματίνια για να καρποφορήσουν;

 

Τα ντοματίνια αν αναπτύσσονται σε διάφορους τύπουν εδαφών και έχουν καλύτερα απόδοση σε αφράτα γόνιμα χώματα που παρουσιάζουν καλή αποστράγγιση. Για τη βελτίωση του εδάφους πριν τη φύτευση, ενσωματώνουμε αρκετή οργανική ουσία μέσα σε κάθε λάκκο, είτε σε μορφή κομπόστ, είτε σε μορφή καλά χωνεμένης κοπριάς, καθώς και βιολογικό λίπασμα πλούσιο σε κάλιο. Κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης για τα ντοματία είναι ένα μέτρο μεταξύ των φυτών και δύο μέτρα μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε τα ντοματίνια είναι στα μέσα της άνοιξης για να έχουμε παραγωγή μέσα στο καλοκαίρι ενώ αν τα φυτέψουμε αρχές καλοκαιριού θα πάρουμε όψιμη συγκομιδή μέσα στο φθινόπωρο. Αξίζει να σημειώσουμε πως τα ντοματίνια είναι ανθεκτικότερα από τις μεγαλόκαρπες ποικιλίες ντομάτας, τόσο ως προς τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, καθώς και στις πρώτες παγωνιές του χειμώνα.

 


Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχουν τα ντοματίνια;

 

Τα ντοματίνια θέλουν τακτικά ποτίσματα για να μας χαρίσουν πλούσια και παρατεταμένη καρποφορία. Πότίζουμε κάθε δυο μέρες την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού και δύο φορές την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου. Κατά την περίοδο της άνθισης των ντοματινιών, αποφεύγουμε το υπερβολικό πότισμα γιατί μπορεί να προκαλέσει πτώση των ανθέων και μειωμένη παραγωγή. Για τη λίπανση των ντοματινιών, προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα, ενισχυμένο με κάλιο και μαγνήσιο για να έχουμε ικανοποιητική παραγωγή, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σε αντίθεση με τις μεγαλόκαρπες ντομάτες, τα ντοματίνια δεν παρουσιάζουν συχνά το φαινόμενο της ξηρής κορυφής, δηλαδή να μαυρίζει το κάτω μέρος του καρπού λόγω έλλειψης ασβεστίου.

 

Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν τα ντοματίνια;

 

Τα ντοματίνια προσβάλλονται από τις ίδιες μυκητολογικές ασθένειες που προσβάλλουν και την καλλιέργεια της ντομάτας, όπως ο περονόσπορος, το ωίδιο και η αλτερνάρια, είναι ωστόσο σχετικά πιο ανθεκτικά στις ασθένειες. Για την αντιμετώπιση τους, σκονίζουμε με θειοχαλκίνη και θειάφι ή ψεκάζουμε με βρέξιμο (υδατοδιαλυτό) χαλκό και θειάφι. Επίσης, τα ντοματίνια προσβάλλονται από τα έντομα του αλευρώδη, της βρωμούσας και της μελίγκρας, καθώς και από τον τετράνυχο. Για την αντιμετώπιση των εντόμων ψεκάζουμε με οικολογικά σκευάσματα σαπώνων αλάτων καλίου ή φυσικής πυρεθρίνης που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Η καλλιέργεια του ντοματινιού δεν προσβάλλεται ιδιαίτερα από την τούτα της ντομάτας, του εντόμου που κάνει μεγάλη ζημιά στο φύλλωμα και στους καρπούς της ντομάτας.

  

Τι άλλη φροντίδα χρειάζεται η καλλιέργεια ντοματινιού;

 

Οι περισσότερες ποικιλίες ντοματινιών είναι αναρριχόμενες και αναπτύσσονται σε ύψος που φτάνει 1,5-2 μέτρα. Είναι απαραίτητο λοιπόν να υποστηλώσουμε τα ντοματίνια με καλάμια ή με ανοξείδωτο μεταλλικό πλέγμα σε σχήμα κυλίνδρου, για να αναπτυχθούν καλύτερα και να μην έχουμε προβλήματα με τον αέρα καθώς και με το αυξημένο βάρος του φορτίου των ντοματινιών. Δένουμε στη συνέχεια τους βλαστούς με ελαστικό σχοινί πάνω στα υποστηλώματα προσεκτικά, ώστε να μην τους τραυματίσουμε ή να τους σπάσουμε. Σχετικά με το κλάδεμα του ντοματινιού αυτό περιλαμβάνει κορφολόγημα όταν το φυτό φτάσει σε μεγάλου ύψος και δεν είναι εύκολο να το φροντίσουμε, αφαίρεση πλευρικών βλάστων που δεν καρποφορούν καθώς και απομάκρυνση φύλλων που βρίσκονται κοντά στο έδαφος του φυτού για να έχουμε καλύτερο αερισμό. Παράλληλα, επειδή τα ντοματίνια δίνουν συνήθως πολλούς καρπούς που δεν μπορούν να τους μεγαλώσουν και να τους ωριμάσουν ικανοποιητικά, μια μικρή αραίωση των καρπών του φυτού, λίγο μετά την καρπόδεση, βοηθά σημαντικά ώστε να αποκτήσουν μεγαλύτερο μέγεθος και να έχουν πιο γλυκιά γεύση.

 


Συμβουλές για να καλλιεργήσουμε ντοματίνια σε γλάστρα
Συμβουλές για να καλλιεργήσουμε ντοματίνια σε γλάστρα


 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια ντοματινιών

 

Τα ντοματίνα πολλαπλασιάζονται πολύ εύκολα με σπόρο. Δεν χρειάζεται κρατήσουμε σπόρο από τα ντοματίνια που κόβουμε προκειμένου να τον φυτέψουμε την επόμενη χρονιά, υπάρχει ένας πιο πρακτικός τρόπος να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά ντοματινιών. Αφήνουμε λίγους καρπούς ντοματινιών να ωριμάσουν πάνω στο φυτό και να πέσουν στον κήπο στα τέλη του χειμώνα. Από τους σπόρους τους θα φυτρώσουν καινούρια ντοματίνια την επόμενη χρονιά.

 


 

Περισσότερα χρήσιμα άρθρα για τον λαχανόκηπο

 

Δες πώς μπορείς να καλλιεργήσεις ντοματίνια σε γλάστρα, καθώς και περισσότερες πληροφορίες για την καλλιέργεια κι άλλων λαχανικών.

 
Πώς φτιάχνουμε ένα μικρό λαχανόκηπο για καλλιέργεια λαχανικών
Ντομάτα, 7 μυστικά καλλιέργειας
Αγγούρι, 7 μυστικά για καλλίέργειας
Πιπεριά, 8 μυστικά καλλιέργειας
Κολοκύθι, 7 μυστικά καλλιέργειας
Μελιτζάνα, 5 μυστικά καλλιέργειας
Καλαμπόκι, 5 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια
Μαρούλι, 7 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια
Κρεμμύδι, 6 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια
Πατάτα, 7 μυστικά καλλιέργειας
Φασόλια, 8 μυστικά καλλιέργειας
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (10)

σχολιαστής
Mariana 25 Μαΐου 2020

Καλησπέρα σας!
Ευχαριστούμε πολύ για τις πολύτιμες συμβουλές σας. Είναι πολύ χρήσιμες για αρχάριους σαν εμένα.
Με βοηθάτε πολύ!
Ας μπω όμως στο θέμα.
Ένα φίλος μου χάρισε φυτά ντομάτας για να τα φυτέψω στον μικρό μου κήπο. Το πρόβλημα είναι ότι μαζί με τα φυτά της απλής ντομάτας έχει και φυτά με ντοματίνια μα μου είναι αδύνατον να ξεχωρίσω πιο είναι τι. Η μόνη ίσως διαφορά που θα μπορούσα να δω είναι στα φύλλα του φυτού, αλλά κι’ αυτό με επιφύλαξη!
Υπάρχει τρόπος να ξεχωρίσω τις κλασικές ντομάτες από το ντοματίνι???
Ευχαριστώ εκ των προτέρων ..

Απάντηση
σχολιαστής
Ηλεκτρα 4 Απριλίου 2020

Καλησπέρα σας, ετοιμάΖομαι να φυτεψω σε αυτοσχεδιο παρτέρι 2 ντοματουλες, σε γλαστρα 30εκ.2 αγγουρακια μαζι, σε γλαστρα 1 πιπεριτσα μακροστενη, και εχω μια γλαστρα 2LT με ντοματινια και μια ιδια γλαστρα με φράουλες.
Οι ερωτήσεις μου ειναι οι εξής:

1)Καθε ποτε θα βαζω την.βιολογικη ακτιβοζινη για κηπευτικα? Μπορω να την βαζω σε ολα?

2)Χρειάζεται να.πάρω και βιολογικο λιπασμα ασβεστίου και μαγνησίου? Αν ναι, καθε ποτε θα βαζω? Χρειαζομαι και λιπασμα καλιου? Ολα αυτα τα λιπασματα θα τα βαζω εναλλάξ?

5)οταν φυτεψω. Ντοματες, αγγουρια κ.πιπερια τα ποτίζω ή οχι?

4) Την.γλαστρα της φραουλας , ακομα δεν εχει καρπους , να την ακουμπήσω μέσα σε άδειο ξυλινο ρηχο ντουλάπι ωστε να ξεχυνονται εκει τα παρακλαδια.και.οι φραουλες και.οχι στο πλακακι της ταρατσας?
Τελος σε μια.επιφανεια 70χ30χ10(ΜχΠΧχΥ) ποσα σπορια απο βλητα μπορω να.ριξω? Θελουν μονο ποτισμα ή κ.κατι.αλλο?

Ευχαριστω και συγγνωμη που σας.ζαλιζω, ειναι η πρωτη αποπειρα και μονο θεωρίες εχω μαθει.ως τωρα.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 7 Απριλίου 2020

  Καλημέρα Ηλέκτρα.
  α) Βιολογικό λίπασμα μπορείς να βάζεις μία φορά το μήνα στα κηπευτικά σου
  β) Εϊναι καλό να βάζεις βιολογικό λίπασμα ασβεστίου για να αντιμετωπίσεις την ξηρά κορυφή της ντομάτας
  γ) Όταν φυτεύεις ντομάτες, πιπεριές, και αγγουριές, στη συνέχεια κάνεις ένα πότισμα.
  δ) Βεβαίως μπορείς να αφήνεις τα παρακλάδια της φράουλας να πέφτουν στο άδειο ξύλινο ρηχό ντουλάπι.
  ε) Μπορείς να βάλεις καμία 20-30 σπόρους βλήτου και μετά όταν φυτρώσουν καλό έιναι να αραιώσεις τα φυτά για να έχουν καλύτερη ανάπτυξη.

  Απάντηση
σχολιαστής
Αλεξανδρος 2 Μαρτίου 2020

ΓΕΙΑ ΣΑΣ, ΕΜΑΘΑ ΟΤΙ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΝ ΖΑΧΑΡΟΝΕΡΟ ‘Η ΚΑΤΙ ΕΙΔΟΣ ΓΛΥΚΙΑΣ ΟΥΣΙΑΣ ΣΤΑ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΓΛΥΚΙΑ ΓΕΥΣΗ, ΑΛΗΘΕΥΕΙ?

ΠΩΣ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΣΩ ΤΗΝ ΓΛΥΚΙΑ ΓΕΥΣΗ ΤΟΥ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΟΥ ΟΤΙ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΖΑΧΑΡΟΝΕΡΟ ‘Η ΑΛΛΗ ΓΛΥΚΙΑ ΟΥΣΙΑ?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 2 Μαρτίου 2020

  Καλησπέρα Αλέξανδρε. Η προσθήκη ζαχαρόνερου ή άλλης γλυκαντικής ουσίας δεν προσφέρει κάτι στην δημιουργία γλυκών ντοματινιών. Για γλυκά ντοματίνια, θέλουμε αρκετή ηλιοφάνεια και βιολογικό λίπασμα με αρκετή περιεκτικότητα σε κάλιο.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ολυμπια χουτα 13 Σεπτεμβρίου 2019

Σας παρακαλώ μπορείτε να μου πείτε κάτι για την ορτανσια το καλοκαίρι ενώ ήταν καταπράσινη τώρα κιτρινηαν τα φύλλα και εί Ναι σαν καψαλισμενα και δεν άνθισε καθόλου δεν μπορώ να καταλάβω γιατί σας ευχαριστώ για της πληροφορίες που μα δίνετε!

Απάντηση
σχολιαστής
Μουγγολια Ολγα 14 Αυγούστου 2017

Καλημερα σας !1 Ευχαριστουμε για τις τοσο πολυτιμες συμβουλες σας οι οποιες ειναι πολυ χρησιμες για τους αρχαριους μας βοηθατε να αγαπησουμε περισσοτερο την καλιεργεια φυτων χωρις να απογοτευομαστε. Οι τοματες ξεραινουν τα φυλλα και μενει μονο ο κορμος με τους καρπουςδεν ξερω αν ειναι τετρανυχος η Tuta συμβαινει μονο στις ντοματες.Εχω πιπεριες και μελιτζανες εκει δεν εχω παρατηρησει το ιδιο μονο οι πιπεριες λιγο τα φυλλα τους κατσαρωνουν αλλα οχι σε ολες. Ευχαριστω πολυ για την φιλοξενια σας.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 17 Αυγούστου 2017

  Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια και πράγματι προσπαθούμε να σας μεταδώσουμε την αγάπη μας για τα φυτά και την κηπουρική παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες. Σχετικά με το ερώτημα σας, αν οι καρποί στις τοματιές σας, δεν έχουν τρύπες, τότε πιθανότατα η ξήρανση στις τομάτες και στις πιπεριές οφείλεται σε τετράνυχο. Σιγουρα, μια φωτογραφία θα μας βοηθούσε να σας πούμε πιο σίγουρα. Δείτε και στις μελιτζάνες αν έχουν τα φύλλα κίτρινα στίγματα, χαρακτηριστικό σημάδι προσβολής από τετράνυχο ή αν είναι ολοπράσινα.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.