εικόνα

9 μυστικά για να καλλιεργήσουμε νόστιμα ντοματίνια

9 μυστικά για να καλλιεργήσουμε νόστιμα ντοματίνια

9 μυστικά για να καλλιεργήσουμε νόστιμα ντοματίνια

Το ντοματίνι (ή τοματίνι) είναι από τα πλέον αγαπημένα κηπευτικά που καλλιεργούμε κάθε καλοκαίρι για να απολαμβάνουμε σε υπέροχες σαλάτες και φαγητά. Το ντοματίνι αποτελεί μία ιδιαίτερα εύκολη και ανθεκτική καλλιέργεια, ιδανική για πρωτάρηδες κηπουρούς, όπως και για μικρά παιδιά που λατρεύουν να κόβουν και να δοκιμάζουν τους καρπούς τους.

 

Τα ντοματίνια είναι μικρόκαρπες ποκιλίες ντομάτας που τις συγκομίζουμε είτε σε τσαμπί, είτε μεμονωμένα τον κάθε καρπό. Έχουν μεγάλη θρεπτική και διατροφική αξία, όπως άλλωστε και όλες οι ντομάτες, καθώς περιέχουν πολλές βιταμίνες και αντιοξειδωτικά στοιχεία. Ας δούμε αναλυτικά ποιες ποικιλίες ντοματινιών μπορούμε να καλλιεργήσουμε, καθώς και συμβουλές για να απολαύσουμε τα πιο νόστιμα ντοματίνια από τον κήπο μας.

 


Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες ντοματινιών;

 

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες ντοματινιών για να καλλιεργήσουμε. Ένας βασικός διαχωρισμός είναι τα ντοματίνια τύπου «τσέρι» με μικρούς σφαιρικούς καρπούς που έχουν συνήθως ελαφρά υπόξινη γεύση και τα ντοματίνια τύπου «βελανίδι» που έχουν επιμήκεις καρπούς σε σχήμα βελανίδι και πιο γλυκιά γεύση. Πολύ γνωστή είναι παραδοσιακή ντόπια ποικιλία Σαντορίνης, η οποία καλλιεργείται άνυδρη στα νησιά του Αιγαίου. Αν και έχει χοντρή φλούδα, διαθέτει μοναδική αρωματική γεύση, νόστιμη σάρκα και γίνεται υπέροχη λιαστή. Εξαιρετικό ενδιαφέρον για τους πιο απαιτητικούς φίλους της γαστρονομίας, παρουσιάζουν τα κίτρινα ντοματίνια, πολύ παραγωγική και ανθεκτική ποικιλία με μία ιδιαίτερη γλυκιά γεύση, τα πράσινα τοματίνια με σχετικά υπόξινη γεύση, καθώς και τα μαύρα (μωβ-ιώδη) ντοματίνια που διαθέτουν ένα πολύ ξεχωριστό άρωμα που θυμίζει παλιά παραδοσιακή ποικιλία ντομάτας.

  

Τι συνθήκες χρειάζεται η καλλιέργεια του ντοματινιού για να καρποφορήσει;

 

Τα ντοματίνια αγαπούν τον ήλιο και χρειάζονται αρκετή έκθεση σε ηλιοφάνεια για να δώσουν μεγάλη παραγωγή από νόστιμους και ζουμερούς καρπούς. Μπορούν να καλλιεργηθούν και σε ημισκερές θέσεις, ωστόσο θα μας δώσουν μικρότερες αποδόσεις. Τα ντοματίνια αναπτύσσονται σε διάφορους τύπουν εδαφών, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση, και δίνουν καλύτερη παραγωγή όταν καλλιεργούνται σε αφράτα και γόνιμα χώματα. Για τη βελτίωση του εδάφους πριν τη φύτευση, ενσωματώνουμε αρκετή οργανική ουσία μέσα σε κάθε λάκκο, σε μορφή κομπόστ ή καλά χωνεμένης κοπριάς, καθώς και βιολογικό λίπασμα πλούσιο σε κάλιο.

 

Πότε φυτεύουμε τα ντοματίνια και σε τι αποστάσεις;

 

Κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε τα ντοματίνια είναι στα μέσα της άνοιξης για να μας δώσουν παραγωγή μέσα στο καλοκαίρι. Αν τα φυτέψουμε στις αρχές καλοκαιριού, θα έχουμε όψιμη συγκομιδή ντοματινιών μέσα στο φθινόπωρο. Αξίζει να σημειώσουμε πως τα ντοματίνια είναι ανθεκτικότερα από τις μεγαλόκαρπες ποικιλίες ντομάτας, τόσο ως προς τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, καθώς και στις πρώτες παγωνιές του χειμώνα. Κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης για τα ντοματία είναι: ένα μέτρο μεταξύ των φυτών και δύο μέτρα μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Eίναι πολύ σημαντικό να αποφεύγουμε τις πυκνές φυτεύσεις καθώς έτσι το φυτό έχει καλύτερη ανάπτυξη, λιγότερες προσβολές από ασθένειες και καλύτερη παραγωγή.

 

Πόσο συχνά χρειάζονται πότισμα τα ντοματίνια;

 

Τα ντοματίνια θέλουν τακτικά ποτίσματα για να μας χαρίσουν πλούσια και παρατεταμένη καρποφορία ενώ παρουσιάζουν προβληματική ανάπτυξη όταν υποφέρουν από έλλειψη νερού. Πότίζουμε οπωσδήποτε κάθε δυο μέρες την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού που έχουμε υψηλές θερμοκρασίες και κάθε τρεις μέρες την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου. Κατά την περίοδο της άνθισης των ντοματινιών, αποφεύγουμε το υπερβολικό πότισμα γιατί μπορεί να προκαλέσει πτώση των ανθέων και μειωμένη παραγωγή. Επίσης, το καθημερινό πότισμα tvn ντοματινιών μπορεί να προκαλέσει σαπίσματα στη ρίζα λόγω προσβολής από την ασθένεια του φουζάριου και έτσι το φυτό μας να φαίνεται μαραμένο ενώ έχει πρόσφατα ποτιστεί.

 


8 μυστικά για το πότισμα των λαχανικών σε κήπο και σε γλάστρα
8 μυστικά για το πότισμα των λαχανικών σε κήπο και σε γλάστρα


 

Κάθε πότε θέλει λίπασμα η καλλιέργεια του ντοματινιού;

 

Τα ντοματίνια χρειάζονται θρεπτικά στοιχεία και λίπασμα για να δώσουν καλή παραγωγή. Για τη λίπανση των ντοματινιών, προσθέτουμε κάθε μήνα πλήρες βιολογικό λίπασμα, ενισχυμένο με κάλιο για να έχουμε νόστιμους και ζουμερούς καρπούς. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σε αντίθεση με τις μεγαλόκαρπες ντομάτες, τα ντοματίνια δεν παρουσιάζουν συχνά το φαινόμενο της ξηρής κορυφής, δηλαδή να μαυρίζει το κάτω μέρος των καρπών λόγω έλλειψης ασβεστίου.

 

Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν τα ντοματίνια;

 

Τα ντοματίνια αν και πιο ανθεκτικά, προσβάλλονται από τις ίδιες μυκητολογικές ασθένειες που προσβάλλουν και την καλλιέργεια της ντομάτας. Στις ασθένειες αυτές, συμπεριλαμβάνεται ο περονόσπορος, το ωίδιου της ντομάτας και η αλτερνάρια. Για την αντιμετώπιση των ασθενειών που προσβάλλουν τα ντοματίνια, σκονίζουμε με θειοχαλκίνη και θειάφι ή ψεκάζουμε με βρέξιμο (υδατοδιαλυτό) χαλκό και θειάφι. Εναλλακτικά, σε προληπτικό επίπεδο αντιμετώπισης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτοσχέδιο σκεύασμα που φτιάχνουμε διαλύοντας ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα σε 2 λίτρα νερό για να ψεκάσουμε το φύλλωμα και τους καρπούς των ντοματινιών.

 

Η καλλιέργεια του ντοματινιού προσβάλλεται από τα έντομα του αλευρώδη, της βρωμούσας και της μελίγκρας, καθώς και από τον τετράνυχο. Για την αντιμετώπιση των εντόμων ψεκάζουμε με βιολογικά εντομοκτόνα αλάτων καλίου ή φυσικής πυρεθρίνης που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Εναλλακτικά, σε περιπτώσεις ήπιας προσβολής μπορούμε να ψέκασουμε διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερό. Η καλλιέργεια του ντοματινιού δεν προσβάλλεται ιδιαίτερα από την τούτα της ντομάτας, του εντόμου που κάνει μεγάλη ζημιά στο φύλλωμα και στους καρπούς σε καλλιέργειες ντομάτας.

 

Χρειάζονται στήριξη τα ντοματίνια για να αναπτυχθούν;

 

Οι περισσότερες ποικιλίες ντοματινιών είναι αναρριχώμενες και αναπτύσσονται σε ύψος που φτάνει 1,5-2 μέτρα. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να υποστηλώσουμε τα ντοματίνια με διάφορα υλικά όπως πλαστικές βέργες, φυσικά καλάμια ή καλάμια μπαμπού. Μια άλλη κατασκευή που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι ένα ανοξείδωτο μεταλλικό πλέγμα σε σχήμα κυλίνδρου, το οποίο βοηθάει να αναπτυχθούν καλύτερα και να μην έχουν προβλήματα με τον αέρα, καθώς και με το αυξημένο βάρος των ντοματινιών. Για σωστή στήριξη, δένουμε τους βλαστούς των ντοματινιών με ελαστικό σχοινί πάνω στα υποστηλώματα προσεκτικά, ώστε να μην τους τραυματίσουμε ή να τους σπάσουμε. Μία άλλη τεχνική για την στήριξη των ντοματινιών που χρησιμοποιείται στα θερμοκήπια είναι να δεθούν τα φυτά με ειδικό σπάγγο που θα προσδεθεί με τη σειρά πάνω σε ένα επιμήκες σύρμα που έχει τοποθετηθει οριζόντια κατά μήκος των φυτών σε ύψος 2 μέτρα.

 


Υποστήλωση σε καλλιέργεια ντομάτας
Στήριξη και υποστήλωση φυτών στον λαχανόκηπο


 

Χρειάζεται κλάδεμα η καλλιέργεια ντοματινιού;

 

Η καλλιέργεια του ντοματινιού χρειάζεται κλάδεμα για να έχουμε καλύτερη παραγωγή. Το κλάδεμα του ντοματινιού περιλαμβάνει κορφολόγημα όταν το φυτό φτάσει σε μεγάλο ύψος και δεν είναι εύκολο να το φροντίσουμε, αφαίρεση πλευρικών βλάστων που δεν καρποφορούν καθώς και απομάκρυνση φύλλων που βρίσκονται κοντά στο έδαφος του φυτού για να έχουμε καλύτερο αερισμό και μειωμένη προσβολή από ασθένειες. Παράλληλα, επειδή τα ντοματίνια δίνουν συνήθως πολλούς καρπούς που δεν μπορούν να τους μεγαλώσουν και να τους ωριμάσουν ικανοποιητικά, μια μικρή αραίωση των καρπών του φυτού, λίγο μετά την καρπόδεση, βοηθά σημαντικά ώστε τα ντοματίνια μας να αποκτήσουν μεγαλύτερο μέγεθος και να έχουν πιο γλυκιά γεύση.

 


Συμβουλές για να καλλιεργήσουμε ντοματίνια σε γλάστρα
Συμβουλές για να καλλιεργήσουμε ντοματίνια σε γλάστρα


 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια ντοματινιών

 

Επειδή τα ντοματίνια πολλαπλασιάζονται πολύ εύκολα με σπόρο, μπορούμε να αφήσουμε λίγους καρπούς ντοματινιών να ωριμάσουν πάνω στο φυτό και να πέσουν στον κήπο στα τέλη του χειμώνα. Από τους σπόρους τους θα φυτρώσουν καινούρια φυτά την επόμενη χρονιά και θα μας δώσουν μία καλή παραγωγή ντοματινιών.

 


 

Περισσότερες συμβουλές για την καλλιέργεια κηπευτικών

 
Ντοματίνια, φύτευση και καλλιέργεια σε γλάστρα
Ποιο είναι το σωστό πότισμα για τα λαχανικά
Στήριξη και υποστήλωση φυτών στον λαχανόκηπο
Πώς φτιάχνουμε ένα μικρό λαχανόκηπο
Φυσικά υλικά για εδαφοκάλυψη στον κήπο
Ντομάτα, 9 μυστικά για την καλλιέργεια της ντομάτας
Αγγούρι, 8 μυστικά για την καλλιέργεια του αγγουριού
Κολοκύθι, 6 μυστικά για την καλλιέργεια της κολοκυθιάς
Καλαμπόκι, 8 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια καλαμποκιού
Μαρούλι, 9 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια μαρουλιού
Κρεμμύδι, 7 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια κρεμμυδιού
Πατάτα, 7 μυστικά καλλιέργεια για την καλλιέργεια της πατάτας
Φασόλια, 8 μυστικά για την καλλιέργεια του φασολιού
Ατζούρι, 7 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια ατζουριού
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (12)

σχολιαστής
Evi 22 Σεπτεμβρίου 2020

Καλησπέρα μέσα στην καραντίνα ασχολήθηκα πρώτη φορά με κηπευτικά.
είχα ξεκινήσει με πάνω από 100 ρίζες ντοματες-ντοματινια, που δυστυχώς σιγά-σιγά χάλασαν όλα, είτε από σκουλήκια είτε από διάφορα έντομα η κάμπιες.
Αυτή τη στιγμή έχω μόνο 7 η 8 ντοματίνια, τα οποία είναι τα μόνα που έχουν επιβιώσει, αλλά δυστυχώς έχουν παρουσιάσει το εξής πρόβλημα τον τελευταίο καιρό.
Έχουν γυρίσει τα φύλλα τους εσωτερικά, Νομίζω το λένε μασούριασμα.
Μου δώσανε να τα ραντίσω με άλατα καλίου, σαν θεραπεία , για βιολογικό προϊόν που ζήτησα.
Δυστυχώς δεν έχω δει βελτίωση με δύο ραντίσματα 1η κ 4η μερα και τώρα Πλησιάζω τις 15 μέρες.
Γενικά το Προσπαθούσα με φυσικούς τρόπους να καταπολεμήσω τους…επισκέπτες!
Ψέκασμα με μιγμα σαπουνόνερου, καγιεν στο χωμα και πασπάλισμα με βάκιλο θουριγγίας.
Έχω καμία ελπίδα Να τα σώσω,έστω και μετά από τόσους μήνες που τα έχω κρατήσει ζωντανά?
Εννοείται δεν έχει καρποφορήσει κανένα… το πιο ψηλό είναι περίπου 50cm και μόνο ένα, έχει βγάλει ανθάκια τα οποία έπεσαν και έχει μείνει μόνο ένα που ξεραίνεται.
Σας ευχαριστω πολύ!

Απάντηση
σχολιαστής
Mariana 25 Μαΐου 2020

Καλησπέρα σας!
Ευχαριστούμε πολύ για τις πολύτιμες συμβουλές σας. Είναι πολύ χρήσιμες για αρχάριους σαν εμένα.
Με βοηθάτε πολύ!
Ας μπω όμως στο θέμα.
Ένα φίλος μου χάρισε φυτά ντομάτας για να τα φυτέψω στον μικρό μου κήπο. Το πρόβλημα είναι ότι μαζί με τα φυτά της απλής ντομάτας έχει και φυτά με ντοματίνια μα μου είναι αδύνατον να ξεχωρίσω πιο είναι τι. Η μόνη ίσως διαφορά που θα μπορούσα να δω είναι στα φύλλα του φυτού, αλλά κι’ αυτό με επιφύλαξη!
Υπάρχει τρόπος να ξεχωρίσω τις κλασικές ντομάτες από το ντοματίνι???
Ευχαριστώ εκ των προτέρων ..

Απάντηση
σχολιαστής
Ηλεκτρα 4 Απριλίου 2020

Καλησπέρα σας, ετοιμάΖομαι να φυτεψω σε αυτοσχεδιο παρτέρι 2 ντοματουλες, σε γλαστρα 30εκ.2 αγγουρακια μαζι, σε γλαστρα 1 πιπεριτσα μακροστενη, και εχω μια γλαστρα 2LT με ντοματινια και μια ιδια γλαστρα με φράουλες.
Οι ερωτήσεις μου ειναι οι εξής:

1)Καθε ποτε θα βαζω την.βιολογικη ακτιβοζινη για κηπευτικα? Μπορω να την βαζω σε ολα?

2)Χρειάζεται να.πάρω και βιολογικο λιπασμα ασβεστίου και μαγνησίου? Αν ναι, καθε ποτε θα βαζω? Χρειαζομαι και λιπασμα καλιου? Ολα αυτα τα λιπασματα θα τα βαζω εναλλάξ?

5)οταν φυτεψω. Ντοματες, αγγουρια κ.πιπερια τα ποτίζω ή οχι?

4) Την.γλαστρα της φραουλας , ακομα δεν εχει καρπους , να την ακουμπήσω μέσα σε άδειο ξυλινο ρηχο ντουλάπι ωστε να ξεχυνονται εκει τα παρακλαδια.και.οι φραουλες και.οχι στο πλακακι της ταρατσας?
Τελος σε μια.επιφανεια 70χ30χ10(ΜχΠΧχΥ) ποσα σπορια απο βλητα μπορω να.ριξω? Θελουν μονο ποτισμα ή κ.κατι.αλλο?

Ευχαριστω και συγγνωμη που σας.ζαλιζω, ειναι η πρωτη αποπειρα και μονο θεωρίες εχω μαθει.ως τωρα.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 7 Απριλίου 2020

  Καλημέρα Ηλέκτρα.
  α) Βιολογικό λίπασμα μπορείς να βάζεις μία φορά το μήνα στα κηπευτικά σου
  β) Εϊναι καλό να βάζεις βιολογικό λίπασμα ασβεστίου για να αντιμετωπίσεις την ξηρά κορυφή της ντομάτας
  γ) Όταν φυτεύεις ντομάτες, πιπεριές, και αγγουριές, στη συνέχεια κάνεις ένα πότισμα.
  δ) Βεβαίως μπορείς να αφήνεις τα παρακλάδια της φράουλας να πέφτουν στο άδειο ξύλινο ρηχό ντουλάπι.
  ε) Μπορείς να βάλεις καμία 20-30 σπόρους βλήτου και μετά όταν φυτρώσουν καλό έιναι να αραιώσεις τα φυτά για να έχουν καλύτερη ανάπτυξη.

  Απάντηση
σχολιαστής
Αλεξανδρος 2 Μαρτίου 2020

ΓΕΙΑ ΣΑΣ, ΕΜΑΘΑ ΟΤΙ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΝ ΖΑΧΑΡΟΝΕΡΟ ‘Η ΚΑΤΙ ΕΙΔΟΣ ΓΛΥΚΙΑΣ ΟΥΣΙΑΣ ΣΤΑ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΓΛΥΚΙΑ ΓΕΥΣΗ, ΑΛΗΘΕΥΕΙ?

ΠΩΣ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΣΩ ΤΗΝ ΓΛΥΚΙΑ ΓΕΥΣΗ ΤΟΥ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΟΥ ΟΤΙ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΖΑΧΑΡΟΝΕΡΟ ‘Η ΑΛΛΗ ΓΛΥΚΙΑ ΟΥΣΙΑ?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 2 Μαρτίου 2020

  Καλησπέρα Αλέξανδρε. Η προσθήκη ζαχαρόνερου ή άλλης γλυκαντικής ουσίας δεν προσφέρει κάτι στην δημιουργία γλυκών ντοματινιών. Για γλυκά ντοματίνια, θέλουμε αρκετή ηλιοφάνεια και βιολογικό λίπασμα με αρκετή περιεκτικότητα σε κάλιο.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ολυμπια χουτα 13 Σεπτεμβρίου 2019

Σας παρακαλώ μπορείτε να μου πείτε κάτι για την ορτανσια το καλοκαίρι ενώ ήταν καταπράσινη τώρα κιτρινηαν τα φύλλα και εί Ναι σαν καψαλισμενα και δεν άνθισε καθόλου δεν μπορώ να καταλάβω γιατί σας ευχαριστώ για της πληροφορίες που μα δίνετε!

Απάντηση
σχολιαστής
Μουγγολια Ολγα 14 Αυγούστου 2017

Καλημερα σας !1 Ευχαριστουμε για τις τοσο πολυτιμες συμβουλες σας οι οποιες ειναι πολυ χρησιμες για τους αρχαριους μας βοηθατε να αγαπησουμε περισσοτερο την καλιεργεια φυτων χωρις να απογοτευομαστε. Οι τοματες ξεραινουν τα φυλλα και μενει μονο ο κορμος με τους καρπουςδεν ξερω αν ειναι τετρανυχος η Tuta συμβαινει μονο στις ντοματες.Εχω πιπεριες και μελιτζανες εκει δεν εχω παρατηρησει το ιδιο μονο οι πιπεριες λιγο τα φυλλα τους κατσαρωνουν αλλα οχι σε ολες. Ευχαριστω πολυ για την φιλοξενια σας.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 17 Αυγούστου 2017

  Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια και πράγματι προσπαθούμε να σας μεταδώσουμε την αγάπη μας για τα φυτά και την κηπουρική παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες. Σχετικά με το ερώτημα σας, αν οι καρποί στις τοματιές σας, δεν έχουν τρύπες, τότε πιθανότατα η ξήρανση στις τομάτες και στις πιπεριές οφείλεται σε τετράνυχο. Σιγουρα, μια φωτογραφία θα μας βοηθούσε να σας πούμε πιο σίγουρα. Δείτε και στις μελιτζάνες αν έχουν τα φύλλα κίτρινα στίγματα, χαρακτηριστικό σημάδι προσβολής από τετράνυχο ή αν είναι ολοπράσινα.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.