εικόνα

5 μυστικά για να καλλιεργήσουμε νόστιμα ντοματίνια

5 μυστικά για νόστιμα ντοματίνια

5 μυστικά για να καλλιεργήσουμε νόστιμα ντοματίνια

Το ντοματίνια (ή τοματίνια) είναι από τα πλέον αγαπημένα κηπευτικά που καλλιεργούμε κάθε καλοκαίρι και λαχταρούμε να γευτούμε σε σαλάτες και φαγητά. Το ντοματίνι αποτελεί μία ιδιαίτερα εύκολη και ανθεκτική καλλιέργεια, ιδανική για πρωτάρηδες κηπουρούς, όπως και για μικρά παιδιά που λατρεύουν να κόβουν και να δοκιμάζουν τους καρπούς τους. Έχουν και μεγάλη θρεπτική και διατροφική αξία, καθώς περιέχουν βιταμίνες και πολλά αντιοξειδωτικά στοχεία. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες ντοματινιών για να επιλέξουμε. Πολύ γνωστή είναι η παραδοσιακή ντόπια ποικιλία Σαντορίνης που έχει πολύ αρωματική γεύση, καθώς επίσης ποικιλίες που δίνουν καρπούς σε σχήμα βελανιδιού με γλυκιά γεύση ή τα ντοματίνια τύπου τσέρι με μικρούς σφαιρικούς καρπούς και σχετικά υπόξινη γεύση. Για τους πιο απαιτητικούς φίλους της γαστρονομίας, υπάρχουν πράσινα, κίτρινα και μαύρα (μωβ-ιώδη) ντοματίνια με χαρακτηριστική γεύση που δίνουν ένα διαφορετικό τόνο σε σαλάτες και μαγειρικές συνταγές.

 

Τι συνθήκες χρειάζονται τα ντοματίνια για να καρποφορήσουν;

 

Τα ντοματίνια αν αναπτύσσονται σε διάφορους τύπουν εδαφών και έχουν καλύτερα απόδοση σε αφράτα γόνιμα χώματα που παρουσιάζουν καλή αποστράγγιση. Για τη βελτίωση του εδάφους πριν τη φύτευση, ενσωματώνουμε αρκετή οργανική ουσία μέσα σε κάθε λάκκο, είτε σε μορφή κομπόστ, είτε σε μορφή καλά χωνεμένης κοπριάς, καθώς και βιολογικό λίπασμα πλούσιο σε κάλιο. Κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης για τα ντοματία είναι ένα μέτρο μεταξύ των φυτών και δύο μέτρα μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε τα ντοματίνια είναι στα μέσα της άνοιξης για να έχουμε παραγωγή μέσα στο καλοκαίρι ενώ αν τα φυτέψουμε αρχές καλοκαιριού θα πάρουμε όψιμη συγκομιδή μέσα στο φθινόπωρο. Αξίζει να σημειώσουμε πως τα ντοματίνια είναι ανθεκτικότερα από τις μεγαλόκαρπες ποικιλίες ντομάτας, τόσο ως προς τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, καθώς και στις πρώτες παγωνιές του χειμώνα.

 


Συμβουλές για να καλλιεργήσουμε ντοματίνια σε γλάστρα
Συμβουλές για να καλλιεργήσουμε ντοματίνια σε γλάστρα


 

Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχουν τα ντοματίνια;

 

Τα ντοματίνια θέλουν τακτικά ποτίσματα για να μας χαρίσουν πλούσια και παρατεταμένη καρποφορία. Πότίζουμε κάθε δυο μέρες την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού και δύο φορές την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου. Κατά την περίοδο της άνθισης των ντοματινιών, αποφεύγουμε το υπερβολικό πότισμα γιατί μπορεί να προκαλέσει πτώση των ανθέων και μειωμένη παραγωγή. Για τη λίπανση των ντοματινιών, προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα, ενισχυμένο με κάλιο και μαγνήσιο για να έχουμε ικανοποιητική παραγωγή, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σε αντίθεση με τις μεγαλόκαρπες ντομάτες, τα ντοματίνια δεν παρουσιάζουν συχνά το φαινόμενο της ξηρής κορυφής, δηλαδή να μαυρίζει το κάτω μέρος του καρπού λόγω έλλειψης ασβεστίου.

 

Τι ασθένειες και έντομα προσβάλλουν τα ντοματίνια;

 

Τα ντοματίνια προσβάλλονται από τις ίδιες μυκητολογικές ασθένειες που προσβάλλουν και την καλλιέργεια της ντομάτας, όπως ο περονόσπορος, το ωίδιο και η αλτερνάρια, είναι ωστόσο σχετικά πιο ανθεκτικά στις ασθένειες. Για την αντιμετώπιση τους, σκονίζουμε με θειοχαλκίνη και θειάφι ή ψεκάζουμε με βρέξιμο (υδατοδιαλυτό) χαλκό και θειάφι. Επίσης, τα ντοματίνια προσβάλλονται από τα έντομα του αλευρώδη, της βρωμούσας και της μελίγκρας, καθώς και από τον τετράνυχο. Για την αντιμετώπιση των εντόμων ψεκάζουμε με οικολογικά σκευάσματα σαπώνων αλάτων καλίου ή φυσικής πυρεθρίνης που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Η καλλιέργεια του ντοματινιού δεν προσβάλλεται ιδιαίτερα από την τούτα της ντομάτας, του εντόμου που κάνει μεγάλη ζημιά στο φύλλωμα και στους καρπούς της ντομάτας.

 

Τι άλλη φροντίδα χρειάζεται η καλλιέργεια ντοματινιού;

 

Οι περισσότερες ποικιλίες ντοματινιών είναι αναρριχόμενες και αναπτύσσονται σε ύψος που φτάνει 1,5-2 μέτρα. Είναι απαραίτητο λοιπόν να υποστηλώσουμε τα ντοματίνια με καλάμια ή με ανοξείδωτο μεταλλικό πλέγμα σε σχήμα κυλίνδρου, για να αναπτυχθούν καλύτερα και να μην έχουμε προβλήματα με τον αέρα καθώς και με το αυξημένο βάρος του φορτίου των ντοματινιών. Δένουμε στη συνέχεια τους βλαστούς με ελαστικό σχοινί πάνω στα υποστηλώματα προσεκτικά, ώστε να μην τους τραυματίσουμε ή να τους σπάσουμε. Σχετικά με το κλάδεμα του ντοματινιού αυτό περιλαμβάνει κορφολόγημα όταν το φυτό φτάσει σε μεγάλου ύψος και δεν είναι εύκολο να το φροντίσουμε, αφαίρεση πλευρικών βλάστων που δεν καρποφορούν καθώς και απομάκρυνση φύλλων που βρίσκονται κοντά στο έδαφος του φυτού για να έχουμε καλύτερο αερισμό. Παράλληλα, επειδή τα ντοματίνια δίνουν συνήθως πολλούς καρπούς που δεν μπορούν να τους μεγαλώσουν και να τους ωριμάσουν ικανοποιητικά, μια μικρή αραίωση των καρπών του φυτού, λίγο μετά την καρπόδεση, βοηθά σημαντικά ώστε να αποκτήσουν μεγαλύτερο μέγεθος και να έχουν πιο γλυκιά γεύση.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια ντοματινιών

 

Τα ντοματίνα πολλαπλασιάζονται πολύ εύκολα με σπόρο. Δεν χρειάζεται κρατήσουμε σπόρο από τα ντοματίνια που κόβουμε προκειμένου να τον φυτέψουμε την επόμενη χρονιά, υπάρχει ένας πιο πρακτικός τρόπος να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά ντοματινιών. Αφήνουμε λίγους καρπούς ντοματινιών να ωριμάσουν πάνω στο φυτό και να πέσουν στον κήπο στα τέλη του χειμώνα. Από τους σπόρους τους θα φυτρώσουν καινούρια ντοματίνια την επόμενη χρονιά.

 


 

Περισσότερα χρήσιμα άρθρα για τον λαχανόκηπο

 

Δες πώς μπορείς να καλλιεργήσεις ντοματίνια σε γλάστρα, καθώς και περισσότερες πληροφορίες για την καλλιέργεια κι άλλων λαχανικών.

 
Πώς φτιάχνουμε ένα μικρό λαχανόκηπο για καλλιέργεια λαχανικών
Ντομάτα, 7 μυστικά καλλιέργειας
Αγγούρι, 7 μυστικά για καλλίέργειας
Πιπεριά, 8 μυστικά καλλιέργειας
Κολοκύθι, 7 μυστικά καλλιέργειας
Μελιτζάνα, 5 μυστικά καλλιέργειας
Καλαμπόκι, 5 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια
Μαρούλι, 7 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια
Κρεμμύδι, 6 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια
Πατάτα, 7 μυστικά καλλιέργειας
Φασόλια, 8 μυστικά καλλιέργειας
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (4)

σχολιαστής
Ολυμπια χουτα 13 Σεπτεμβρίου 2019

Σας παρακαλώ μπορείτε να μου πείτε κάτι για την ορτανσια το καλοκαίρι ενώ ήταν καταπράσινη τώρα κιτρινηαν τα φύλλα και εί Ναι σαν καψαλισμενα και δεν άνθισε καθόλου δεν μπορώ να καταλάβω γιατί σας ευχαριστώ για της πληροφορίες που μα δίνετε!

Απάντηση
σχολιαστής
Μουγγολια Ολγα 14 Αυγούστου 2017

Καλημερα σας !1 Ευχαριστουμε για τις τοσο πολυτιμες συμβουλες σας οι οποιες ειναι πολυ χρησιμες για τους αρχαριους μας βοηθατε να αγαπησουμε περισσοτερο την καλιεργεια φυτων χωρις να απογοτευομαστε. Οι τοματες ξεραινουν τα φυλλα και μενει μονο ο κορμος με τους καρπουςδεν ξερω αν ειναι τετρανυχος η Tuta συμβαινει μονο στις ντοματες.Εχω πιπεριες και μελιτζανες εκει δεν εχω παρατηρησει το ιδιο μονο οι πιπεριες λιγο τα φυλλα τους κατσαρωνουν αλλα οχι σε ολες. Ευχαριστω πολυ για την φιλοξενια σας.

Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου 17 Αυγούστου 2017

    Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια και πράγματι προσπαθούμε να σας μεταδώσουμε την αγάπη μας για τα φυτά και την κηπουρική παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες. Σχετικά με το ερώτημα σας, αν οι καρποί στις τοματιές σας, δεν έχουν τρύπες, τότε πιθανότατα η ξήρανση στις τομάτες και στις πιπεριές οφείλεται σε τετράνυχο. Σιγουρα, μια φωτογραφία θα μας βοηθούσε να σας πούμε πιο σίγουρα. Δείτε και στις μελιτζάνες αν έχουν τα φύλλα κίτρινα στίγματα, χαρακτηριστικό σημάδι προσβολής από τετράνυχο ή αν είναι ολοπράσινα.

    Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.