Πώς χρησιμοποιούμε τον περλίτη στην κηπουρική

Πώς χρησιμοποιούμε τον περλίτη στην κηπουρική

Όσοι χρησιμοποιούμε φυτόχωμα για τη φύτευση καλλωπιστικών φυτών και λαχανικών σε γλάστρα, σίγουρα έχουμε παρατηρήσει κάποια μικρά λευκά κομματάκια να ξεχωρίζουν ανάμεσα στο σκούρο καφέ χρώμα του χώματος. Πρόκειται για τον περλίτη, ένα φυσικό ορυκτό που προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στα φυτά και στο χώμα. Ο περλίτης βελτιώνει τα χαρακτηριστικά του εδάφους, ώστε να έχουμε καλύτερο αερισμό για την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος των φυτών και μεγαλύτερη συγκράτηση υγρασίας.

Υπάρχουν αρκετά φυσικά ορυκτά με παρόμοιες φυσικές ιδιότητες που χρησιμοποιούνται στη γεωργία, όπως ο ζεόλιθος, ο καολίνης, ο ατταπουλγίτης και η ελαφρόπετρα. Ανάμεσα στις πολλές χρήσεις που έχει ο περλίτης στην κηπουρική, έχει καθιερωθεί ως βασικό συστατικό στα περισσότερα φυτοχώματα που προμηθευόμαστε από το εμπόριο και χρησιμοποιούμε για φύτευση σε γλάστρες και στον κήπο.

Ας δούμε αναλυτικά τα βασικά χαρακτηριστικά του περλίτη, πώς μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε στον κήπο και στο μπαλκόνι μας και ποια πλεονεκτήματα μας προσφέρει κατά τη φύτευση και την καλλιέργεια.

Διαφήμιση

Ποια πλεονεκτήματα έχει η χρήση περλίτη στην κηπουρική;

Ο περλίτης είναι ένα αργιλλοπυριτικό ορυκτό ηφαιστειογενή προέλευσης, χημικά αδρανής, με ουδέτερο pH και απεριόριστη διάρκεια ζωής. Οι κόκκοι του περλίτη που χρησιμοποιούνται στη γεωργία έχουν συνήθως διάμετρο 2-3 χιλιοστών μέχρι μισό εκατοστό. Ο περλίτης είναι ιδιαίτερα ελαφρύς και είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για τα φυτά, καθώς βελτιώνει τον αερισμό του εδάφους και την ικανότητα συγκράτησης της υγρασίας.

– Ο περλίτης βελτιώνει τον αερισμό του εδάφους

Με την ενσωμάτωσή του στο χώμα, ο περλίτης βοηθά στον καλύτερο αερισμό του εδάφους. Ακόμα και σε βαριά συμπιεσμένα αργιλώδη εδάφη, η προσθήκη περλίτη βοηθά σημαντικά, καθώς λόγω της βελτίωσης του αερισμού, παρατηρείται καλύτερος σχηματισμός και ανάπτυξη της ρίζας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία υγιών φυτών με καλή ανάπτυξη και πλούσιο φύλλωμα. Επίσης, η προσθήκη περλίτη συντελεί στην προστασία από την εμφάνιση μυκητολογικών ασθενειών σαπίσματος της ρίζας όπως το πύθιο και η φυτόφθορα.

– Ο περλίτης βοηθάει στην εξοικονόμηση νερού

Ο περλίτης έχει την ικανότητα να συγκρατήσει 3 με 4 φορές το βάρος του σε νερό. Το χαρακτηριστικό κάνει πιο αποτελεσματικό το πότισμα των φυτών, ενισχύοντας τη συγκράτηση νερού σε συνθήκες ξηρασίας, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Όταν προσθέτουμε λοιπόν περλίτη στο έδαφος ή στις γλάστρες μας, αυξάνουμε την ικανότητας συγκράτησης υγρασίας του εδάφους με αποτέλεσμα τη μείωση της συχνότητας των ποτισμάτων και της συνολικής ποσότητας του νερού που καταναλώνουμε για το πότισμα.

10 μυστικά για σωστό πότισμα και υγιή φυτά
10 μυστικά για σωστό πότισμα και υγιή φυτά

Πώς χρησιμοποιείται ο περλίτης στα φυτά και στις καλλιέργειες;

Ο περλίτης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συστατικό φυτοχώματος σε γλάστρες, ως φυσικό υλικό για τη βελτίωση του εδάφους, ως υπόστρωμα σε υδροπονικές καλλιέργειες, καθώς και σε φυτεύσεις γκαζόν. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά με ποιους τρόπους χρησιμοποιούμε τον περλίτη στη γεωργία και στην κηπουρική.

1. Περλίτης ως συστατικό φυτοχώματος στις γλάστρες 

O περλίτης χρησιμοποιείται στο φυτόχωμα που γεμίζουμε τις γλάστρες και τις ζαρντινιέρες μας, καθώς αναμειγνύεται κυρίως με τύρφη, με κομπόστ και κοπριά. Ο περλίτης είναι πολύ σημαντικό συστατικό για το υπόστρωμα φύτευσης, καθώς προσφέρει καλύτερο αερισμό της ρίζας των φυτών, καλή αποστράγγιση και σημαντική μείωση του συνολικού βάρους στις γλάστρες. Χρησιμοποιείται εκτεταμένα σε φυτώρια για την παραγωγή φυτών, τόσο σε λαχανοκομικά όσο και σε ανθοκομικά φυτά, καθώς τα μοσχεύματα ή τα νεαρά φυτά χρειάζονται αφράτο υπόστρωμα για να καλύτερη ανάπτυξη.

Αν θέλουμε να φτιάξουμε το δικό μας φυτόχωμα για να φυτέψουμε καλλωπιστικά φυτά στις γλάστρες του μπαλκονιού μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τύρφη, χωνεμένη κοπριά και περλίτη σε αναλογία 5:1:1. Για τον πολλαπλασιασμό φυτών με μοσχεύματα, ένα προτεινόμενο μίγμα είναι να ανακατέψουμε τύρφη, άμμο και περλίτη σε αναλογία 2:1:1.

Πώς επιλέγουμε φυτόχωμα
Πώς επιλέγουμε φυτόχωμα

2. Περλίτης για βελτίωση τους εδάφους σε καλλιέργειες

Η εφαρμογή του περλίτη μπορεί να προστεθεί απευθείας στο έδαφος του φυτού με όργωμα και ενσωμάτωση στο χώμα. Ο περλίτης δίνει σημαντικά οφέλη τόσο σε καλλιέργειες που ποτίζονται, όσο και σε καλλιέργειες που δεν ποτίζονται. Η προσθήκη και ενσωμάτωση του περλίτη μπορεί να γίνει οποιαδήποτε εποχή του χρόνου και σε όλα τα στάδια της καλλιέργειας.

Πώς βελτιώνουμε το χώμα, προετοιμασία εδάφους για καλλιέργεια
Πώς βελτιώνουμε το χώμα, προετοιμασία εδάφους για καλλιέργεια

3. Περλίτης στη φύτευση γκαζόν

Ο περλίτης ενσωματώνεται μαζί με τύρφη πριν τη σπορά και φύτευση γκαζόν για να γίνει πιο αφράτο το υπόστρωμα του εδάφους και να αναπτυχθεί καλύτερα ο χλοοτάπητας. Ο περλίτης προσφέρει καλύτερο αερισμό στο ριζικό σύστημα του γκαζόν με αποτέλεσμα να αποφεύγεται η ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών που προσβάλλουν το γκαζόν κάθε χρονιά. Παράλληλα, βοηθά στη συγκράτηση της υγρασίας, με αποτέλεσμα να έχουμε πιο όμορφο γκαζόν κατά τους ζεστούς καλοκαιρινους μήνες, ενώ ταυτόχρονα εξοικονομούμε νερό ποτίσματος.

Πώς κάνουμε σπορά και φύτευση γκαζόν
Πώς κάνουμε σπορά και φύτευση γκαζόν

4. Περλίτης σε υδροπονικές καλλιέργειες 

Ο περλίτης εφαρμόζεται εκτεταμένα σε υδροπονικές καλλιέργιες ως υπόστρωμα φύτευσης λαχανοκομικών και ανθοκομικών φυτών. Η χρήση του περλίτη στις υδροπονικές καλλιέργειες βασίζεται στο γεγονός ότι είναι είναι χημικά αδρανής, διαθέτει ουδέτερο pH, ενώ παράλληλα βοηθά στη στήριξη της ρίζας των φυτών που καλλιεργούνται στο υδροπονικό υπόστρωμα.

Κι ένα μυστικό για τις χρήσεις του περλίτη

Ο περλίτης μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε βολβούς λουλουδιών για τη διατήρηση και την αποθήκευσή τους. Τοποθετούμε περλίτη μέσα στο κλειστό κουτί που φυλάμε τους βολβούς για να απορροφά την υγρασία και να μην βλαστήσουν πρόωρα μέχρι να τους φυτέψουμε την επόμενη καλλιεργητικη περίοδο.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση
Compo

Σχόλια (16)

 1. Θεανώ Πολυζωγοπούλου
  23/05/2024

  Μετακόμισα σε σπίτι με πολλές ζαρντινιέρες, με παλιό χώμα. Στο σπίτι ζούσαν γάτες, οι οποίες πιθανότατα καποιες φορές τις χρησιμοποιούσαν ως αμμοδοχείο. Δεν υπήρχαν φυτά. Αποφασίσαμε να μην πετάξουμε το χώμα κι έτσι το κοσκινίσαμε και το ανακατέψαμε με κοπριά, γιατί μας είπαν φίλοι ότι το χώμα δεν πετιέται, αλλά εμπλουτίζεται κι ανακυκλώνεται. Πιστεύετε ότι είναι σωστή κίνηση ή θα χαλάσουμε τα φυτά που θα φυτέψουμε; Μήπως μπορούμε να προσθέσουμε και κάτι άλλο ή τελικά πρέπει να το πετάξουμε;

  • Μπορείς να το διατηρήσεις εμπλουτίζοντας το με κομπόστ για να βελτιωθεί και να αποκτήσει περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

 2. Κώστας Βουλγαροπουλος
  05/11/2023

  Γειά σας,, ποιο μίγμα χρησιμοποιούμε για να κάνουμε ένα κλαδί να βγάλει ρίζα. Και ποια εποχή το κάνουμε

 3. Πετροχειλου Μαρία Χρισ
  04/11/2023

  Καλησπέρα σας. Θα θελα την γνώμη σας στο να βάλω κομμάτια πεύκου στη ζαρντινιερα μου προς αποφυγή ακαθαρσιων από γάτες. Σας ευχαριστώ πολύ

 4. Ανδρέας
  23/09/2023

  Πως χρησιμοποιώ τον περλιτη ως υπόστρωμα για να ριζώσουν τα μοσχευματα (π.χ. συκιας, τριανταφυλλιας). Τι προεργασία και διαδικασία πρέπει να κάνω. Πως ποτιζεται σε αυτή την περίπτωση ο περλιτης;

  • Χρειάζονται πιο αραιά ποτίσματα καθώς ο περλίτης συγκρατεί αρκετή υγρασία. Μπορείς να κάνεις ανάμιξη με τύρφη και περλίτη για καλύτερο ρίζωμα.

 5. Παντελής Γεωργιαδης
  09/09/2023

  ποια η διαφορά του γεωργικού περλίτη με τον οικοδομικο

  • Ο γεωργικός περλίτης έχει σαν βασική ιδιότητα την συγκράτηση υγρασίας ενώ ο οικοδομικός περλίτης έχει θερμοηχομονωτική συμπεριφορά.

 6. Aris
  03/06/2022

  Η ελαφροπετρα είναι καλή επιλογή για υπόστρωμα στη βάση της γλάστρας? Ώστε να αερίζεται και να μην κρατάει νερα?

  • Βεβαίως και μπορείς να χρησιμοποιήσεις ελαφρόπετρα στη βάση της γλάστρας για καλύτερη αποστράγγιση και αερισμό.

 7. Κωνσταντίνα
  29/05/2020

  Μπορώ σε κάποιο μιξ χώματος να χρησιμοποιήσω ελαφρόπετρα ή ζεολιθο αντί για περλιτη;

  • Καλησπέρα. Μπορείς να αντικαταστήσεις τον περλίτη, στο μίγμα φυτοχώματος που θα φτιάξεις, με ελαφρόπετρα και ζεόλιθο.

 8. ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ
  12/05/2020

  Καλημέρα,
  Παρακαλώ ενημερώστε με αν μπορείτε να με προμηθεύσετε με στάχτη
  Ευχαριστώ

  • Καλησπέρα Γιάννη. Σχετικά με την προμήθεια στάχτης, τα Μυστικά του Κήπου μοιράζονται μόνο τις γνώσεις τους για τα φυτά με όλους εσάς που αγαπάτε την κηπουρική και δεν διαθέτουν προιόντα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *