εικόνα

Περλίτης, χρήσεις στην κηπουρική

Περλίτης, χρήσεις στα φυτά

Περλίτης, χρήσεις στην κηπουρική

Ο περλίτης είναι ένα φυσικό ορυκτό, ηφαιστειογενής προέλευσης που χρησιμοποιείται εκτεταμένα στην γεωργία και στην κηπουρική ως συστατικό για μείγματα χώματος. Αξιοποιείται στις καλλιέργειες στον αγρό για εδαφοβελτίωση σε βαριά συνεκτικά εδάφη, στα φυτώρια για βελτίωση των μειγμάτων, καθώς και στα φυτοχώματα που χρησιμοποιούμε για τις γλάστρες και τις ζαρντινιέρες μας στις αυλές και στα μπαλκόνια.

 

Ποιες είναι οι φυσικοχημικές ιδιότητες του περλίτη;

 

Ο περλίτης διαθέτει αργιλλοπυριτική σύσταση ορυκτό με 3-4% κρυσταλλικό νερό και ηφαιστειογενή προέλευση. Ο περλίτης για γεωργική χρήση έχει συνήθως κόκκους διαμέτρου μισού εκατοστού και είναι πολύ ελαφρύς. Έχει την ικανότητα να συγκρατήσει 3-4 φορές το βάρος του σε νερό ενώ περιέχει και μεγάλο ποσοστό αέρα. Ο περλίτης είναι χημικά αδρανής, διαθέτει ουδέτερο pH και έχει απεριόριστη διάρκεια ζωής.

 

Γιατί χρησιμοποιείται ο περλίτης στα μείγματα στις γλάστρες
 
O περλίτης χρησιμοποιείται στο φυτόχωμα που γεμίζουμε τις γλάστρες και τις ζαρντινιέρες μας καθώς αναμειγνύεται κυρίως με την τύρφη, με κομπόστ και κοπριά. Ο περλίτης είναι πολύ σημαντικό συστατικό για το υπόστρωμα των φυτών, καθώς προσφέρει καλύτερο αερισμό της ρίζας των φυτών, καλή αποστράγγιση και σημαντική μείωση του βάρους των γλαστρών. Σε σχέση με την ελαφρόπετρα που έχει ανάλογα χαρακτηριστικά, ο περλίτης έχει πρόσθετα την ικανότητα συγκράτησης μεγαλύτερου ποσοστού υγρασίας που αποδίδει στη συνέχεια σταδιακά στο φυτό.

 

Κι ένα μυστικό για τον περλίτη
 
Ο περλίτης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τους βολβούς των λουλουδιών μας, φθινοπωρινής ή ανοιξιάτικης φύτευσης, για την αποθήκευση τους. Συγκεκριμένα, τοποθετούμε περλίτη μέσα στο κλειστό κουτί που θα φυλάξουμε τους βολβούς για να απορροφά την υγρασία και να μην βλαστήσουν πρόωρα πριν τους φυτέψουμε.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (4)

σχολιαστής
Κωνσταντίνα 29 Μαΐου 2020

Μπορώ σε κάποιο μιξ χώματος να χρησιμοποιήσω ελαφρόπετρα ή ζεολιθο αντί για περλιτη;

Απάντηση
σχολιαστής
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ 12 Μαΐου 2020

Καλημέρα,
Παρακαλώ ενημερώστε με αν μπορείτε να με προμηθεύσετε με στάχτη
Ευχαριστώ

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.