Καραφατμέ, αντιμετώπιση της κάμπιας στο γκαζόν

Αντιμετώπιση της κάμπιας του γκαζόν

Το γκαζόν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα και ειδικά μέσα στο καλοκαίρι είναι σημαντικό να το προστατεύουμε από τις κάμπιες. Αυτή την εποχή, από τα τέλη Ιούλη και μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη, όλο και περισσότεροι χλοοτάπητες γκαζόν προσβάλλονται από ένα σημαντικό εχθρό, την αγροτίδα ή καραφατμέ όπως λέγεται.

1. Τι ζημιά κάνει η κάμπια στο γκαζόν;

Η καραφατμέ είναι ένα σκουρόχρωμο νυκτόβιο πεταλουδάκι, του οποίου οι κάμπιες λατρεύουν να τρέφονται με τη βάση των φύλλων του γκαζόν και τα ριζώματά τους. Έτσι, ο χλοοτάπητας σταδιακά εμφανίζει κιτρίνισμα σε διάφορα σημεία που καταλήγουν σ’ έντονες ξηράνσεις και το γκαζόν παίρνει ανά θέσεις την όψη του ξηρού άχυρου.

Αν δεν το αντιμετωπίσουμε έγκαιρα, οι κάμπιες πολλαπλασιάζονται ταχύτατα και σε λίγες μέρες μπορεί να καταστραφεί ολόκληρος ο χλοοτάπητας.

Διαφήμιση

2. Πώς καταλαβαίνω ότι το γκαζόν έχει προσβληθεί από κάμπια;

Σκαλίζουμε με τα χέρια σε διάφορα σημεία του γκαζόν, απογευματινές ώρες, για να ελέγξουμε προσεκτικά μήπως εντοπίσουμε τις κάμπιες της καραφατμέ. Επίσης, μια καλή ένδειξη προσβολής από κάμπιες είναι αν δούμε να πετάνε πολλά πουλιά πάνω από το γκαζόν, καθώς η κάμπια αποτελεί μια εξαιρετική τροφή γι’ αυτά.

3. Πώς γίνεται η βιολογική αντιμετώπιση για την κάμπια στο γκαζόν;

Για βιολογική καταπολέμηση των καμπιών στο γκαζόν συστήνεται ψεκασμός με βάκιλο Θουριγγίας ή φυσικό πύρεθρο και επανάληψη ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Προτιμούμε να ψεκάζουμε συχνά σε προληπτικό επίπεδο ώστε να μη χρειαστεί λόγω μεγάλης προσβολής, να ψεκάσουμε με χημικό εντομοκτόνο για να αντιμετωπίσουμε την καραφατμέ αποτελεσματικά.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (2)

 1. Λεωνίδας
  04/08/2017

  Ακόμη και όταν βλέπουμε σφήκες πάνω από το γκαζον πρέπει να ψεκάζουμε.

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   04/08/2017

   Η παρουσία σφηκών στο γκαζόν είναι ενδεικτική ύπαρξης κάμπιας καραφατμέ, οπότε όταν τις δούμε να είναι στο γκαζόν την εποχή του Αυγούστου-Σεπτεμβρίου, θα πρέπει άμεσα να γίνει ψεκασμός με βάκιλο Θουριγγίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *