εικόνα

Καραφατμέ, αντιμετώπιση της κάμπιας στο γκαζόν

Αντιμετώπιση της κάμπιας του γκαζόν

Καραφατμέ, αντιμετώπιση της κάμπιας στο γκαζόν

Πριν φύγετε για τις καλοκαιρινές σας διακοπές, θυμηθείτε να φροντίσετε λίγο το γκαζόν του κήπου σας και να το προστατέψετε από τις κάμπιες. Αυτή την εποχή, από τα τέλη Ιούλη και μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη, όλο και περισσότεροι χλοοτάπητες γκαζόν προσβάλλονται από ένα σημαντικό εχθρό, την αγροτίδα ή καραφατμέ όπως λέγεται.
 
• Τι ζημιά κάνει η κάμπια στο γκαζόν;
 
Η καραφατμέ είναι ένα σκουρόχρωμο νυκτόβιο πεταλουδάκι, του οποίου οι κάμπιες λατρεύουν να τρέφονται με τη βάση των φύλλων του γκαζόν και τα ριζώματά τους. Έτσι, ο χλοοτάπητας σταδιακά εμφανίζει κιτρίνισμα σε διάφορα σημεία που καταλήγουν σ’ έντονες ξηράνσεις και το γκαζόν παίρνει ανά θέσεις την όψη του ξηρού άχυρου. Όμως, αν δεν το πάρετε είδηση για να το αντιμετωπίσετε, οι κάμπιες πολλαπλασιάζονται ταχύτατα και σε λίγες μέρες μπορεί να καταστραφεί ολόκληρος ο χλοοτάπητας.
 
• Πώς καταλαβαίνω ότι το γκαζόν έχει προσβληθεί από κάμπια;
 
Σκαλίστε με τα χέρια σας σε διάφορα σημεία του γκαζόν, απογευματινές ώρες, για να ελέγξετε προσεκτικά μήπως εντοπίσετε τις κάμπιες της καραφατμέ. Επίσης, μια καλή ένδειξη προσβολής από κάμπιες είναι αν δούμε να πετάνε πολλά πουλιά πάνω από το γκαζόν, καθώς η κάμπια αποτελεί μια εξαιρετική τροφή γι’ αυτά.
 
• Πώς αντιμετωπίζεται οικολογικά η κάμπια στο γκαζόν;
 
Για βιολογική καταπολέμηση των καμπιών στο γκαζόν συστήνεται ψεκασμός με βάκιλο Θουριγγίας ή φυσικό πύρεθρο και επανάληψη ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Προτιμούμε να ψεκάζουμε συχνά σε προληπτικό επίπεδο ώστε να μη χρειαστεί λόγω μεγάλης προσβολής, να ψεκάσουμε με χημικό εντομοκτόνο για να αντιμετωπίσουμε την καραφατμέ αποτελεσματικά.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Farma-chemΠρόσφατα Σχόλια: (2)

σχολιαστής
Λεωνίδας 4 Αυγούστου 2017

Ακόμη και όταν βλέπουμε σφήκες πάνω από το γκαζον πρέπει να ψεκάζουμε.

Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου 4 Αυγούστου 2017

    Η παρουσία σφηκών στο γκαζόν είναι ενδεικτική ύπαρξης κάμπιας καραφατμέ, οπότε όταν τις δούμε να είναι στο γκαζόν την εποχή του Αυγούστου-Σεπτεμβρίου, θα πρέπει άμεσα να γίνει ψεκασμός με βάκιλο Θουριγγίας.

    Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.