Υάκινθος (ζουμπούλι), φύτευση σε κήπο και σε γλάστρα

Υάκινθος (ζουμπούλι), φύτευση σε κήπο και σε γλάστρα

Άλλοι τον λένε υάκινθο και άλλοι ζουμπούλι! Όπως και να το πεις, το έντονο μεθυστικό άρωμα των λουλουδιών του παραμένει μοναδικό! Ο υάκινθος, λοιπόν, είναι από τα ομορφότερα βολβώδη λουλούδια φθινοπωρινής φύτευσης που συναντάμε σε παρτέρια, σε μεγάλους κήπους, καθώς και σε γλάστρες σε μπαλκόνια, όπου ανθίζει συνήθως 2-2,5 μήνες μετά τη φύτευση του βολβού.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες υάκινθου σε μεγάλη γκάμα χρωμάτων από ροζέ, γαλάζιο, πορτοκαλί, κίτρινο, κόκκινο μέχρι και λευκό. Και βέβαια, το ξεχωριστό διατσέντο, μια πολύ αρωματική ποικιλια υάκινθου με λευκά άνθη που καλλιεργείται στα Επτάνησα και σε νησιά του Αιγαίου.

Διαφήμιση

1. Πώς γίνεται η φύτευση του υάκινθου;

Ο πολλαπλασιασμός του υάκινθου γίνεται κυρίως με βολβούς, καθώς εισέρχεται πιο γρήγορα στην ανθοφορία σε σχέση τη φύτευση από σπόρο. Φυτεύουμε λοιπόν τον βολβό σε βάθος περίπου 8-12 εκατοστών, μέσα στο χώμα φροντίζοντας ώστε η μύτη (οφθαλμός) του βολβού να είναι προς τα πάνω.

Τοποθετούμε τους βολβούς του υάκινθου σε αποστάσεις μεταξύ 15-20 εκατοστών για τη φύτευση, ώστε να έχουμε καλύτερη ανάπτυξη και ανθοφορία. Ο υάκινθος αναπτύσσεται καλύτερα σε ημισκιερές θέσεις, προφυλαγμένες από δυνατούς ανέμους και τον έντονο μεσημεριανό ήλιο.

2. Πώς φυτεύουμε τον υάκυνθο σε γλάστρα;

Για να φυτέψουμε υάκινθους στο μπαλκόνι, επιλέγουμε γλάστρα βάθους περίπου 20 εκατοστών και χρησιμοποιούμε εμπλουτισμένο φυτόχωμα γενικής χρήσης, αρκετά αφράτο, για να απομακρύνεται εύκολα το νερό.

Βάζουμε αρχικά μία στρώση φυτοχώματος 5 εκατοστών, τοποθετούμε τους βολβούς του υάκινθου σε αποστάσεις περίπου 7-8 εκατοστών και προσθέτουμε άλλη μία στρώση φυτοχώματος περίπου 10 εκατοστών.

Επιλέγουμε μπαλκόνι με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό για τη γλάστρα με τους υάκινθους, που μας εξασφαλίζει αρκετή ηλιοφάνεια ώστε να οι βολβοί να μας χαρίσουν πολλά λουλούδια.

3. Τι πότισμα, λίπανση και άλλη φροντίδα θέλει ο υάκινθος;

Ο υάκινθος έχει σημαντικές απαιτήσεις σε νερό και θα χρειαστεί συχνό πότισμα για να μας χαρίσει την πλούσια ανθοφορία του. Βέβαια, μέχρι να φυτρώσει ο βολβός και αναπτυχθεί το ριζικό σύστημα θα πρέπει να ποτίζουμε λιγότερο για να μη σαπίσει.

Σχετικά με τη λίπανση, προσθέτουμε υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά, μόλις το φυτό αρχίσει να εισέρχεται στην ανθοφορία και επαναλαμβάνουμε τη λίπανση μετά από δύο εβδομάδες.

Για την προστασία του υάκινθου από το έντομο της μελίγκρας και του θρίπα ψεκάζουμε κάθε εβδομάδα προληπτικά με διάλυμα πράσινου σαπουνιού που φτιάχνουμε διαλύοντας 20 γραμμάρια τριμμένο πράσινο σαπούνι και 5ml οινόπνευμα σε 1 λίτρο νερό.

4. Πώς διατηρούμε τους βολβούς του υάκινθου για την επόμενη χρονιά;

Για να διατηρήσουμε τους βολβούς του υάκινθου και την επόμενη χρονιά, ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία: Μέσα στην άνοιξη, όταν τελειώσει η ανθοφορία του και όταν αρχίσει να ξεραίνεται το φύλλωμα του, διακόπτουμε το πότισμα.

Σταδιακά απομακρύνουμε τους βολβούς του υάκινθου από το χώμα για να τους καθαρίσουμε. Στη συνέχεια, τους τοποθετούμε σε σκιερό μέρος για να στεγνώσουν καλά και τους αποθηκεύσουμε σε ξηρό μέρος, χωρίς υγρασία, σε μικρά ή μεγαλύτερα χάρτινα κουτιά, που διαθέτουν μικρές τρύπες για καλύτερο αερισμό.

5. Κι ένα μυστικό για τον υάκινθο

Ο υάκινθος μπορεί να ανθίσει και μέσα στο νερό! Για να το πετύχουμε, προμηθευόμαστε ειδικό βάζο με στενό στόμιο και τοποθετούμε τον βολβό του υάκινθου στο πάνω μέρος, με τέτοιο τρόπο ώστε να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το νερό του βάζου. Σταδιακά, ο βολβός αναπτύσσει ριζίδια που εισχωρούν στο νερό και δημιουργείται ο ανθοφόρος βλαστός του ζουμπουλιού που μας δίνει το υπέροχο αρωματικό του λουλούδι. Για ακόμη πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, μπορούμε να προσθέσουμε διακοσμητικό βότσαλο ή χαλίκι στο σημείο που αναπτύσσονται οι ρίζες για να τις παρακολουθήσουμε να αναπτύσσονται ανάμεσα.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (42)

 1. Ανδριαν΄ή
  20/03/2024

  Γειά σας, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν αντί να αφαιρέσω τους βολβούς του ζουμπουλιού από το σημείο φύτευσής τους μετά την ανθοφορία και να τους αποθηκεύσω, θα μπορούσα να τους φυλάξω μαζί με τη γλάστρα τους σε μέρος χωρίς υγρασία; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 2. Μιχάλης Καλαφατάς
  20/02/2023

  Φύτευσα βολβό Υάκινθου την 29/09/2022 σε μικρό γλαστράκι, άρχισε να ανοίγει τα μπουμπούκια του 28/01/2023 και άρχισε να απανθίζει 15/02/2023. Είναι φυσιολογικά μέχρι σήμερα

  • Η περιορισμένη ανθοφορία του υάκινθου μπορεί να οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες μέσα στο χειμώνα, σε υπερβολικό πότισμα ή υπερβολική λίπανση.

 3. Φίλιππος
  30/04/2022

  Γειά σας.
  Μου έφεραν δώρο μια μικρή γλάστρα με ζουμπούλια και το μετέφερα σε μεγαλύτερη γλάστρα αλλά έχει αρχίσει να μαραίνεται,τι μπορώ να κάνω για να το σώσω;;

 4. Αντώνης
  07/04/2022

  Καλησπέρα, οι βολβοι υακινθου που έβαλα παρόλο που άνθισαν, βγάζουν μόνο λίγα λουλούδια, είναι κοντοί δηλαδή. Τι φταίει; Επίσης το χώμα πρέπει να στεγνώνει μέχρι τη μέση μέχρι να ξαναποτισω την γλάστρα;
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Καλησπέρα Αντώνη. Μπορεί να μην έχει αρκετή ηλιοφάνεια ή λόγω υπερβολικού ποτίσματος. Ναι, το χώμα πρέπει να στεγνώνει μέχρι τη μέση οπωσδήποτε για να ξαναποτίσεις.

 5. Δημήτρης
  28/02/2021

  Για σας…Θέλω να ρωτήσω έχω δύο ζουμπούλια από βολβό έχουν ανθοίσει έχω βάλει μια φορά κοκόδες λίπασμα για ανθοφόρα σε γλάστρα το ένα που είναι κόκκινο έχει καφέ στα πέταλα τα ποτίζω όταν στεγνώνει το χώμα είναι σε ηλιόλουστο σημείο και βγάζει κι άλλο ανθοφόρο είναι φυσιολογικό ξερένεται;Έχω βάλει χώμα εξωτερικού χώρου με άργιλο επίσης και η καλέντουλα έχει αρχίσει να ανθοίζει που είναι σε ζαρτινιέρα δίπλα από τα ζουμπούλια παρόλου που είναι πρασινοκίτρινα τα φύλλα.

  • Καλησπέρα Δημήτρη. Καλό είναι να προσθέτεις υγρό λίπασμα ανθοφορίας, ειδικά όταν είναι φυτεμένη σε γλάστρα.

 6. Μιχάλης
  17/02/2021

  Καλησπέρα, έτυχε να συλλέξω φέτος σπόρους από άγριο – υάκινθο σε διπλανό μου οικόπεδο , γνωρίζετε πως πρέπει τους χρησιμοποιήσω; Αν τους βάλω κατευθείαν στο χώμα, σε δικό τους ”γλαστράκι” , έχω ελπίδα να ζήσουν; Έχετε κάποια συμβουλή; Πρέπει να τα ποτίσω ή όχι τους καλοκαιρινούς μήνες, θέλουν ήλιο;
  Yγ. Συγχαρητήρια για τη δουλειά σας!

  • Καλησπέρα Μιχάλη. Βάλε τους σπόρους του άγριου υάκινθου στο ψυγείο μέσα σε ένα χαρτί κουζίνας και θα βλαστήσουν περίπου σε 3μήνες. Στη συνέχεια, μπορείς να τους φυτέψεις σε γλάστρες επιφανειακά στις αρχές του φθινοπώρου σε ηλιοφανές μέρος και σταδιακά μέχρι την επόμενο καλοκαίρι τα συγκεκριμένα φυτά θα κάνουν βολβό που θα δώσουν στη συνέχεια το λουλούδι.

   • Μιχάλης
    19/02/2021

    Σας ευχαριστώ πάρα πολύ .Πρόκειται για πολύ όμορφο φυτό και ήθελα πολύ να βρω και τις κατάλληλες συμβουλές!

 7. Ελένη
  04/01/2021

  Καλησπέρα σας! Ο ένας από τους βολβούς που “φυτεψα” σε βαζο ακουμπούσε λίγο πάρα πάνω στο νερο με αποτέλεσμα να αρχίσει να σαπίζει βγάζοντας πράσινη βλέννα, την αφαίρεσα όλη και το έβαλα έτσι ώστε να ακουμπάνε μόνο οι ρίζες. Έκανα καλα; να κάνω κάτι αλλο;
  Δεν έχω ξαναφυτεψει ζουμπουλια
  Ευχαριστώ

  • Καλησπέρα Ελένη. Πολύ καλά έκανες και αφαίρεσες την πράσινη βλέννα ή μούχλα που αναπτύχθηκε και τοποθέτησες τον βολβό του ζουμπουλιού με τέτοιο τρόπο στο βάζο ώστε να μην αγγίζει τις ρίζες του νερού. Ακολούθησε τις συμβουλές που περιγράφουμε στο άρθρο μας για να απολαύσεις υπεροχα αρωματικά ζουμπούλια μέσα στο σπίτι σου.

 8. Animal_Gr
  08/09/2020

  Καλησπέρα μπορω να βάλω πασχαλίτσες στον υάκινθο για να εξαφανίσω τις μελίγκρες?

 9. Γιώτα
  08/04/2020

  Καλημέρα σας, πήρα έναν υακινθο με κρεμμυδι ανθισμένο μπορώ να το φυτέψω τώρα ή πως αλλιώς μπορώ να το διατηρήσω για να το φυτέψω; κάνετε εξαιρετική δουλειά ευχαριστουμε πολυ για τις πληροφοριες και τις συμβουλές που μας μεταδίδετε!

  • Καλημέρα Γιώτα. Βεβαίως, και μπορείς να το φυτέψεις αυτή την εποχή και να ακολουθήσεις κανονικά τις συμβουλές για την φροντίδα τους.

 10. Μάριος
  02/03/2020

  Γεια σας, έχω πάρει το βολβό σε γλαστράκι που ίσα ίσα τον χωράει, το πότισα και άνθισε. Τώρα που είναι ανθισμένο μπορώ να το μεταφυτέυσω σε πιο μεγάλη γλάστρα;
  Ευχαριστώ

 11. Μαρία
  24/02/2020

  Καλησπέρα! Ο υάκινθος που έχω σε ειδικό βαζάκι με νερό, τον τελευταίο καιρό φαίνεται να έχει σαπίσει ένα συγκεκριμένο μέρος του άνθους του το οποίο έχει και μια βλέννη. Μάλιστα το φυτό φαίνεται να γέρνει εξ’ αιτίας αυτού. Τι μπορεί να είναι;;

  • Καλησπέρα Μαρία. Αν έχεις βάλει περισσότερο νερό και ακουμπάει ο βολβός του υάκινθου στο νερό, μπορεί να γείρει και να σαπίσει το άνθος του.

 12. Σοφι
  19/01/2020

  Ξεράθηκαν τα λουλούδια του υάκινθου… Τι κάνω τα κόβω???

  • Καλημέρα Σόφι. Μπορείς να αφαιρέσεις τα αποξηραμένα λουλούδια από τον υάκινθο μήπως σου δώσει μία δεύτερη όψιμη ανθοφορία.

 13. ΣΗΦΑΚΑΚΗΣ ΗΛΙΑΣ
  22/11/2019

  Καλησπέρα έχω φυτέψει βολβούς υακινθο και παρθενοκρινο εδώ και ένα μήνα σε ζαρτινιερεςαλλά δεν έχει βγει ακόμα τίποτα. Είναι ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΌ? Καθυστερούν πολύ? Ευχαριστώ πολύ

  • Καλησπέρα Ηλία. Κανονικά, θα έπρεπε να έχουν φυτρώσει. Μπορείς να ελέγξεις μήπως έχουν σαπίσει οι βολβοί λόγω υπερβολικού ποτίσματος.

 14. Λουιζα
  07/03/2019

  τον εβαλα σε αλλη γλαστρα μολις τον αγορασα απο το ανθοπωλειο αλλα η γλαστρα δεν εχει τρυπες απο κατω και για καποιο λογο αρχισε να ξερενεται

  • Καλησπέρα Λουίζα. Ο υάκινθος (ζουμπούλι) σου προφανώς άρχισε να ξεραίνεται και να σαπίζει καθώς δεν φεύγει το νερό.

 15. Τσιανα Γιωτα
  27/01/2019

  γεια σας εχω τα παρακατω ερωτηματα σχετικα με τον υακινθο
  1ο εχω παρει σε ενα πολυ μικρο γλαστρακι υακινθο που χωραει ισα -ισα ο βολβος πρεπει να το μεταφυτεψω η δεν χρειαζεται
  2ον ανθιζει μονο μια φορα καθε βολβος η πρεπει να κοψω το ανθος για να ανθισει παλι
  3ον ποτε πρεπει να βγαλω το βολβο για να ξεραθει και να το ξαναφυψω και τελος ο βολβος πρεπει να καλυπτεται απο το χωμα
  θα εκτιμουσα παρα πολυ αν μπορουσατε να μου αποντησετε
  σας ευχαριστω

  • Καλησπέρα Γιώτα. Δεν χρειάζεται να μεταφυτεύσεις το βολβό του υάκινθου σε μεγαλύτερο γλαστράκι για να ανθοφορήσει. Ο βολβός του υάκινθου συνηθως ανθίζει μόνο μια φορά. Στα τελη της άνοιξης θα σταματήσεις το πότισμα και μόλις ξεραθεί το φύλλωμα θα βγάλεις το βολβό του υάκινθου μεχρι το επόμενο φθινόπωρο που θα τον ξαναφυτέψεις. Ο βολβός του υάκινθου όταν φυτεύεται στο χώμα είναι σίγουρα καλύτερα να καλύπτεται από χώμα για να έχει καλύτερη στήριξη ο βλαστός του λουλουδιού ενώ στη γλάστρα μπορεί να παραμένει και μέρος του εξωτερικά.

 16. Ελενη
  17/11/2018

  Αγόρασα ζουμπουλι σε γυάλινο “ποτηράκι”, χωρίς άνοιγμα στον πάτο, πρέπει να το μεταφυτεψω?
  Εχει πολύ λιγο χωμα, φαίνονται η ρίζες του.
  Επίσης, αντεχει στο κρύο, και αν ναι καθε ποτε το ποτίζω??

  • Καλημέρα Ελένη. Πιθανότατα, το γυάλινο ποτηράκι είναι ειδικό για καλλιέργεια ζουμπουλιού σε νερό. Προσθέτεις νερό χωρίς να βρέχεις το βολβό και σταδιακά οι ρίζες εισέρχονται στο νερό. Το ζουμπούλι είναι σχετικά ανθεκτικό στο κρύο. Αν είναι φυτεμένο στο χώμα το ποτίζουμε μία φορά τη βδομάδα, αυτή την εποχή.

 17. Μπεττινα
  18/03/2018

  Τι πρέπει να κάνω ώστε την επόμενη χρονιά το ζουμπουλι να μην βγει ΜΟΝΌ_ΜΙΚΡΌΤΕΡΟ από αυτό της πρώτης χρονιάς. Το ίδιο μου συμβαίνει και στις βιολέτες .Μαζεύω σπόρους από διπλή την άλλη χρόνια βγαίνουν μονοι. Ευχαριστω

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   24/03/2018

   Γεια σου Μπεττίνα! Για να διατηρήσουμε τους βολβούς του ζουμπουλιού και την επόμενη χρονιά, στο ανάλογο μέγεθος, διακόπτουμε το πότισμα όταν τελειώσει η ανθοφορία τους και όταν ξεραθεί το φύλλωμα τους απομακρύνουμε από το χώμα και τους αποθηκεύουμε. Σχετικά με τις βιολέτες, ο σπόρος που βγαίνει, λόγω επικονίασης από άλλες ποικιλίες βιολέτας, δεν θα δώσει φυτά βιολέτες με τα ίδια χαρακτηριστικά με το αρχικό φυτό. Επίσης, οι γεωπόνοι- υβριδιστές έχουν δημιουργήσει ορισμένα είδη διπλής βιολέτας, που είναι υβρίδια και ο σπόρος του υβριδίου δεν δίνει και σε αυτή την περίπτωση φυτό με τα ίδια χαρακτηριστικά.

 18. Αλίκη
  19/01/2018

  Όταν αποκτούμε, αρχές του χρόνου, ένα ζουμπούλι με βολβό σε σύνθεση με ελάχιστο χώμα και σε γλάστρα που δεν έχει τρύπες και είναι ανθισμένο, μέχρι πότε το αφήνουμε στην γλάστρα αυτή και τι κάνουμε στη συνέχεια;;; Πού το τοποθετούμε; πώς το περιποιούμαστε;

  • Maria
   19/01/2018

   Εγώ σήμερα αγόρασα ένα… Το φυτεψα σε μεγαλύτερη γλάστρα και το ποτισα…θα δούμε…

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   20/01/2018

   Αλίκη, σχετικά με το ζουμπούλι σε σύνθεση με ελάχιστο χώμα, ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και όταν είναι φυτεμένο σε γλάστρα. Διακόπτουμε το πότισμα του ζουμπουλιού όταν τελειώσει η ανθοφορία του και όταν κιτρινίσει το φύλλωμα, απομακρύνουμε το βολβό από το χώμα της γλάστρας για να τους καθαρίσουμε. Στη συνέχεια τον τοποθετούμε σε σκιερό μέρος για να στεγνώσει καλά μέχρι να τους αποθηκεύσουμε σε ξηρό μέρος, χωρίς υγρασία, σε χάρτινο κουτί, που διαθέτουν μικρές τρύπες για καλύτερο αερισμό. Ξαναφυτεύουμε το βολβό του ζουμπουλιού το επόμενο φθινόπωρο.

 19. Γιωργος
  19/10/2017

  Στη περιπτωση χρησης ειδικου βαζου, το νερο παραμενει καθαρο; Μου εχουν πει οτι μπορεις να βαλει ξυλοκαρβουνο, ισχυει αυτο; Υπάρχει ειδικο ξυλοκαρβουνο για φυτα; Επίσης την ιδια απορια εχω και για τα τυχερα μπαμπου που τα βαζεις σε βαζο με νερο αλλα το νερο γινεται καπως βρωμικο και οι ριζες τους πιανουν κατι σαν πρασιναδα. Ευχαριστω!

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   19/10/2017

   Κατά τη χρήση ειδικού βάζου για την ανάπτυξη και ανθοφορία ζουμπουλιών, το νερό θα χρειαστεί αλλαγή κάθε 10 μέρες. Η χρήση ξυλοκάρβουνου έχει τη λειτουργία του φίλτρου για τον καθαρισμό του νερού. Θα μπορούσε να βοηθήσει και στην περίπτωση των τυχερών μπαμπού, για την πρασινάδα που αναπτύσσεται. Βέβαια, δεν θα αποφύγουμε τις αλλαγές του νερού αλλά θα γίνονται σε πιο αραιά διαστήματα.

   • Γιωργος
    19/10/2017

    Ευχαριστω πολύ για την απάντηση σας! Συμπληρωματικη ερωτηση που θα ηθελα να κανω ειναι τι κανεις με την λιπανση του βολβού οταν γινετε χρηση ειδικου βαζου; Υποθετω οτι ευκολα μπορεις να προσθεσεις καποια σταγονα απο υγρο φυκιων, ομως πληρες (οργανικο) λίπασμα μπορεις να προσθέσεις; Και παλι η ιδια ερωτηση ισχυει και για τα τυχερα μπαμπου. (Θυμαμε οτι παλιοτερα ειχα κανει μια δοκιμη να προσθεσω λιγους κοκκους οργανικου λιπασματος για πρασινα φυτα στο βαζο των τυχερων μπαμπου που εχω και παρουσιαστηκε πολύ ασχημη μυρωδια)

    • Τα Μυστικά του Κήπου
     20/10/2017

     Ασφαλώς και μπορείτε να προσθέσετε στο ειδικό βάζο των ζουμπουλιών καθώς και στο βάζο των λάκι μπαμπού λίγες σταγόνες υγρού εκχυλίσματος φυκιών ή υγρού οργανικού (βιολογικού) λιπάσματος. Η προσθήκη κοκκων οργανικού λιπάσματος δεν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα καθώς δεν είναι υδατοδιαλυτό και δεν μπορεί να απορροφηθεί από τα ζουμπούλια και τα λάκι μπαμπού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *