10 μυστικά για την καλλιέργεια της καρυδιάς

10 μυστικά για την καλλιέργεια της καρυδιάς

Όλοι λατρεύουμε τα καρύδια, ένα εξαιρετικά δημοφιλές είδος ξηρών καρπών και ιδιαίτερα αγαπημένο στη χώρα μας. Η καρυδόψιχα λαμβάνεται από το εσωτερικό των καρπών της καρυδιάς και είναι ιδιαίτερα γευστική όταν τρώγεται αποξηραμένη ή ακόμα και φρέσκια.

Η καρυδιά έχει καταγωγή από τη νότια Ασία και είναι φυλλοβόλο δέντρο, ταχείας ανάπτυξης που μπορεί να φτάσει σε ύψος μέχρι τα 30 μέτρα. Καλλιεργείται στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας, από τη Μακεδονία και τη Θράκη μέχρι τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την Κρήτη.

Τα καρύδια όπως και οι περισσότεροι ξηροί καρποί, εκτός από μοναδική γεύση, προσφέρουν στον οργανισμό μας ενέργεια και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, καθώς περιέχουν πρωτεΐνες, ω3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες, φυτικές ίνες, μαγνήσιο, σίδηρο και ασβέστιο.

1. Ποιες ποικιλίες καρυδιάς καλλιεργούνται στη χώρα μας;

Η επιλογή της κατάλληλης ποικιλίας είναι σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία της καλλιέργειας της καρυδιάς. Η ποικιλία Franquette είναι εξαιρετική γαλλική ποικιλία καρυδιάς, ζωηρή και παραγωγική που ωριμάζει στις αρχές Οκτώβρη και συστήνεται για ορεινές και ημιορεινές ψυχρές περιοχές, καθώς βλαστάνει αργά την άνοιξη.

Η ποικιλία Hartley είναι εκλεκτή ιταλική ποικιλία καρυδιάς με μεγάλο μέγεθος καρπού που ωριμάζει στα τέλη Σεπτεμβρίου και συστήνεται για νοτιότερες περιοχές.

Πολύ διαδεδομένη και παραγωγική ποικιλία καρυδιάς με υψηλό ποσοστό ψίχας του καρπού είναι και η ποικιλία Chandler από την Καλιφόρνια της Αμερικής, ενώ ενδιαφέρουσα ποικιλία είναι και η υπερπρώιμη ποικιλία Payne που έχει μεγάλο μέγεθος καρπού και ωριμάζει στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Διαφήμιση

2. Σε ποιες συνθήκες καλλιεργείται η καρυδιά;

Η καρυδιά ευδοκιμεί σε βαθιά εδάφη που παρουσιάζουν πολύ καλή αποστράγγιση, καθώς οι ρίζες της μπορεί να ξεπεράσουν σε βάθος τα 3 μέτρα. Η καλλιέργεια της καρυδιάς χρειάζεται γόνιμο έδαφος με αρκετή οργανική ουσία, ενώ είναι ευαίσθητη σε αλατούχα και αλκαλικά εδάφη.

Η καρυδιά γενικότερα θέλει δροσερό περιβάλλον, καθώς είναι ευαίσθητη τόσο στις πολύ χαμηλές όσο και στις πολύ ψηλές θερμοκρασίες. Οι βροχές αργά την άνοιξη δημιουργούν προβλήματα ανάπτυξης μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών, ενώ οι ανοιξιάτικοι παγετοί προκαλούν ζημιές κυρίως στις ορεινές περιοχές.

Η καρυδιά μπαίνει σε καρποφορία μετά τον 4ο χρόνο, φτάνει σε επίπεδο υψηλής παραγωγής κατά το 10ο χρόνο και έχει σημαντική καρποφορία για αρκετές δεκαετίες καθώς θεωρείται μακρόβιο δέντρο.

3. Πότε γίνεται η φύτευση της καρυδιάς και σε τι αποστάσεις;

H πυκνότητα φύτευσης της καρυδιάς εξαρτάται από την ποιότητα του εδάφους, την ποικιλία της καρυδιάς που φυτεύουμε, καθώς και στο υποκείμενο που έχει εμβολιαστεί η ποικιλία. Κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης για τις καρυδιές, μπορεί να είναι από 7 x 7 μέτρα μέχρι 10 x 10 μέτρα.

Το υποκείμενο καρυδιάς Jungan nigra είναι κατάλληλο για πυκνότερες φυτεύσεις, καθώς σε αυτό εμβολιάζονται ποικιλίες που μπαίνουν νωρίς στην παραγωγή. Αντίθετα, ποικιλίες καρυδιάς που εμβολιάζονται στο υποκείμενο Jungan regia απαιτούν μεγαλύτερες αποστάσεις φύτευσης.

Κατάλληλη εποχή για την φύτευση των δενδυλλίων καρυδιάς, κυρίως γυμνόρριζων χωρίς μπάλα χώματος, είναι η περίδος του χειμώνα, από Δεκέμβριο μέχρι Φεβρουάριο, ενώ για δενδρύλλια καρυδιάς που είναι σε γλάστρα χώματος, η φύτευση μπορεί να γίνει μέσα στην άνοιξη.

4. Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα η καρυδιά;

Η καρυδιά έχει σημαντικές απαιτήσεις σε εδαφική υγρασία, ιδιαίτερα από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι τα μέσα φθινοπώρου. H έλλειψη αρκετής διαθέσιμης ποσότητας νερού μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή καρυδιών μικρότερου μεγέθους. Ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού, οι μειωμένες ποσότητες νερού μπορούν να συντελέσουν στην μειωμένη ψίχα του καρυδιού.

Ποτίζουμε μία φορά τη βδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και τουλάχιστον δύο φορές τη βδομάδα την περίοδο του καλοκαιριού. Κατάλληλος τρόπος ποτίσματος για τις καρυδιές είναι η μέθοδος άρδευσης με σταγόνες, καθώς συτελεί στην εξοικονόμηση νερού και στην αποτελεσματικό εφοδιαμό με νερό του ριζικού συστήματος της καρυδιάς που βρίσκεται σε αρκετό βάθος μέσα στο έδαφος.

5. Τι λίπασμα βάζουμε στις καρυδιές;

Η καρυδιά χρειάζεται αρκετή ποσότητα βιολογικού λιπάσματος με ενισχυμένο άζωτο, φώσφορο και κάλιο για να έχει ικανοποιητική ανάπτυξη και καρποφορία. Συμπληρωματικά, μπορεί να γίνει ενσωμάτωση με κοπριά και κομπόστ, για την ενίσχυση με άζωτο και οργανική ουσία που βοηθά στη γονιμότητα του εδάφους.

Κατάλληλη εποχή για να βάλουμε το λίπασμα είναι στα τέλη του χειμώνα. Επίσης, η καρυδιά έχει ανάγκη από διάφορα ιχνοστοιχεία όπως το μαγνήσιο, το βόριο, ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος που επηρεάζουν την καλή βλάστηση και την καρπόδεση της.

Για την αντιμετώπιση της έλλειψης των στοιχείων αυτών, μπορούν μέσα στην άνοιξη να χρησιμοποιηθούν διαφυλλικά λιπάσματα με ψεκασμό στο φύλλωμα της καρυδιάς, τα οποία μας δίνουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε σχέση με την τοποθέτηση των αντίστοιχων στοιχείων μέσω εδαφικής λίπανσης.

6. Ποιες ασθένειες και έντομα προσβάλλουν την καρυδιά και πότε ψεκάζουμε;

H καρυδιά προσβάλλεται από μυκητολογικές ασθένειες όπως η ανθράκωση που προκαλεί μαύρες κηλίδες στο φύλλωμα της και φυλλόπτωση, από τη φυτόφθορα που δημιουργεί έκκριση κόλλας στον κόρμο του δέντρου, και από τη βακτηρίωση που προκαλεί κηλίδες στα φύλλα και μαύρισμα στους καρπούς.

Για την αντιμετώπιση των ασθενειών ψεκάζουμε πριν την έκπτυξη των φύλλων και μετά ανά 15 μέρες με χαλκούχο διάλυμα, ενώ για την αντιμετώπιση της φυτοφθορα συμπληρωματικά γίνεται ασβέστωμα του κορμού κατά τον Απρίλιο.

Η καρυδιά μπορεί να προσβληθεί από το έντομο της μελίγκρας, από την καρπόκαψα που σκουληκιάζει τον καρπό, από την ψώρα (κοκκοειδή) και από τον τετράνυχο. Για την αντιμετώπιση τους, ψεκάζουμε με οικολογικά σκευάσματα βάκιλου Θουριγγίας, φυσικής πυρεθρίνης και θερινού πολτού που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

5 τρόποι για την αντιμετώπιση της μελίγκρας
5 τρόποι για την αντιμετώπιση της μελίγκρας

7. Ποια εποχή και πώς γίνεται το κλάδεμα της καρυδιάς;

To κλάδεμα της καρυδιάς διακρίνεται στο κλάδεμα διαμόρφωσης που γίνεται στα νεαρά δενδρύλλια καρυδιάς και στο κλάδεμα καρποφορίας που γίνεται στα ενήλικα δένδρα καρυδιάς.

Πιο διαδεδομένα κλάδέματα διαμόρφωσης της καρυδιάς είναι το κυπελλοειδές σχήμα που χαρακτηρίζεται από 3-4 πλάγιους βραχίονες που σχηματίζουν γωνία 60 μοιρών με τον κορμό και το σχήμα πυραμίδας που περιλαμβάνει 4-5 κύριους βραχίονες που διαμορφώνονται κάθετα και με οριζόντια κατεύθυνση προς τον κορμό.

To κλάδεμα καρποφορίας της καρυδιάς πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο και να στοχεύει στην διατήρηση του σχήματος των δέντρων, στην απομάκρυνση των ξερών και αδύναμων κλάδων, στον καλό αερισμό και φωτισμό του εσωτερικού της κόμης των δέντρων, καθώς και στην εξασφάλιση καλής παραγωγής. Το κλάδεμα της καρυδιάς γίνεται στο τέλος του χειμώνα αφού περάσουν οι έντονοι παγετοί.

8. Πότε γίνεται η συγκομιδή των καρυδιών και πώς συντηρούνται;

Ανάλογα την ποικιλία της καρυδιάς και την περιοχή, η συγκομιδή ξεκινά από τις αρχές του Σεπτεμβρίου μέχρι τα μέσα του Νοέμβρίου. Η συγκομιδή γίνεται με τα χέρια ή με προσεκτικό ράβδισμα και συλλογή από το έδαφος. Στη συνέχεια βγάζουμε τον φλοιό από τους καρπούς και τους αποξηραίνουμε σε τελάρα στον ήλιο σε σημεία που διαθέτουν καλό αερισμό.

Τα καρύδια μπορούν να διατηρηθούν περισσότερο σε δροσερό περιβάλλον ή σε ψυγείο, καθώς σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος περίπου 21°C οξειδώνονται σε 3-4 μήνες λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε έλαια που διαθέτουν.

9. Πώς δημιουργούμε καινούρια φυτά καρυδιάς;

Ο πολλαπλασιασμός της καρυδιάς γίνεται κυρίως με εμβολιασμό της επιθυμητής ποικιλίας σε διάφορα υποκείμενα καρυδιάς που έχουν πολλαπλασιαστεί με σπόρο.

O εμβολιασμός της καρυδιάς μπορεί να γίνει με αγγλικό εγκεντρισμός σε νεαρά δενδρύλλια την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου ή με υπόφλοιος εγκεντρισμό σε ενήλικα δέντρα την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου. Επίσης, μπορεί να γίνει ενοφθαλμισμός τύπου Τ σε δέντρα καρυδιάς με βλαστάνοντα οφθαλμό την περίοδο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου ή με ενοφθαλμισμός με πλακίτη κατά τον Αύγουστο – Σεπτέμβριο.

Τρόποι εμβολιασμού για το μπόλιασμα δέντρων
Τρόποι εμβολιασμού για το μπόλιασμα δέντρων

Και ένα τελευταίο μυστικό για την καρυδιά

Η καρυδιά δημιουργεί φαινόμενα τοξικότητας όταν καλλιεργούμε συγκεκριμένα φυτά κοντά της. Για παράδειγμα, όταν καλλιεργούμε ντομάτα, πατάτα ή σμέουρα κοντά στο ριζικό σύστημα της καρυδιάς αυτά να παρουσιάζουν απότομα συμπτώματα μάρανσης. Αυτό πιθανότατα οφείλεται σε μία τοξική ουσία που λέγεται τζουγκλόνη και παράγουν κυρίως τα ενήλικα δένδρα καρυδιάς.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (30)

 1. ΧΡΗΣΤΟΣ
  10/06/2024

  Εχω μεταφυτεψει μια καρυδια απο γλαστρακι στο χωμα. φετος εχει διπλασιασει το υψος της και ειναι πανω απο μετρο, χρειαζεται λίπανση και ποσο?

 2. Λενα
  26/04/2024

  Καλησπέρα
  Πριν 1 μήνα φύτεψα μια καρυδιά chandler στον κήπο μου στα Χανιά, ακομα δεν έχει βγάλει φύλλα!! Είναι φυσιολογικό;
  Σας ευχαριστώ

 3. ΕΦΗ ΑΝΔΡΕΑΔΟΥ
  29/03/2024

  ΚΛΆΔΕΨΑ ΤΗΝ ΚΑΡΥΔΙΑ ΑΡΧΕΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΓΕΙΤΟΝΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΡΤΙΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΒΓΑΛΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΝΕΑ ΦΥΛΛΑ ΑΝΗΣΥΧΩ
  ΙΣΩΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΞΕΡΑΘΕΙ?

 4. ΣΥΜΕΩΝ ΣΚΑΡΜΟΥΤΣΟΣ
  10/03/2023

  κ. Κωστα γειά σας,
  ποια ποικιλία καρυδιάς ευδοκιμεί σε υψος 350 μέτρα;;;
  ευχαριστώ.

  • Η ποικιλία Franquette είναι εξαιρετική γαλλική ποικιλία καρυδιάς, ζωηρή και παραγωγική που ωριμάζει στις αρχές Οκτώβρη και συστήνεται για ημιορεινές ψυχρές περιοχές.

 5. Μάριος
  18/05/2021

  καλησπερα ειμαι απο κυπρο γιατι η καρυδια μου ριχνει τα καρυδια μαρενονται κιτρινιζουν και πεφτουν ευχαριστω

 6. Μουρτίκα Δήμητρα
  04/01/2021

  κυριε Λιονουδακη ,πως μπορω να καταπολεμησω το εντομο ζευζερα σε φυτα καρυδιας που μολις φυτεψα. σημειωτεον δε στο κτημα ειχα πριν 10 καρυδιες τριων ετων κ καταστραφηκαν αρκετες απ αυτο το εντομο . μη γνωριζοντας τι ειναι και θεωρωντας οτι φταινε τα φυτα που αγορασα τις εβγαλα και ξαναφυτεψα.πως μπορω να προστατεψω τα νεαρα φυτα ;

  • Καλησπέρα Δήμητρα. Είναι αρκετά δύσκολη η αντιμετώπιση των καμπιών του ξυλοφάγου εντόμου ζευζέρα, με βιολογικό τρόπο. Μπορείς να δοκιμάσεις συνδυασμό βιολογικών σκευασμάτων θερινού πολτού και φυσικής πυρεθρίνης. Σε κάθε περίπτωση, είναι καλό να συμβουλευτείς το γεωπόνο της περιοχής σου.

 7. Απόστολος
  04/01/2021

  Χαίρετε. Φύτεψα το φθινόπωρο σε γλαστράκια κάποια καρύδια τα οποία ήδη δημιούργησαν νέα μικρά φυτά (3-5 εκατοστά αυτή τη στιγμή). Έως τώρα δεν έχει κάνει ιδιαίτερα ψυχρό καιρό (βρίσκομαι στα Χανιά, κοντά στα παράλια). Είναι ασφαλές να συνεχίσουν να είναι σε εξωτερικό χώρο τα γλαστράκια (τα έχω σε κήπο σε νότια πλευρά), ή υπάρχει περίπτωση σε κάποια πιο ψυχρή κακοκαιρία να καταστραφούν τα φυτά. Επίσης: Στο έδαφος είναι καλύτερο είναι να τις φυτεύσω του χρόνου το χειμώνα ώστε να έχουν μεγαλώσει κάπως στη γλάστρα, ή μπορώ και φέτος. Ευχαριστώ

  • Καλημέρα Απόστολε.
   Διατήρησε τα μικρά φυτά καρυδιάς σε εξωτερικό περιβάλλον σε νότια θέση αυτή την περίοδο. Τα φυτά καρυδιάς μπαίνουν σταδιακά σε λήθαργο την περίοδο του χειμώνα. Φύτεψε τα μικρά φυτά καρυδιάς την περίοδο της άνοιξης στον κήπο σου καθώς θα έχουν ριζώσει καλύτερα στη γλάστρα και θα έχουν ξεκινήσει την ανάπτυξη τους.

 8. Georgios
  25/11/2020

  Καλησπέρα,

  Πόσα λίτρα νερό θέλει σε κάθε πότισμα μια καρυδιά κατα μέσο όρο και πόσο συχνά πρέπει να την ποτίζεις?

  Ευχαριστώ

  • Καλησπέρα Γιώργο.
   Η ποσότητα και η συχνότητα ποτίσματος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το έδαφος, οι καιρικές συνθήκες, η εποχή καθώς και το στάδιο ανάπτυξης της καρυδιάς.

 9. Georgios
  16/11/2020

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ ΕΙΜΑΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΚΑΛΙΕΡΓΗΤΗΣ ΑΠΟ ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗ ΚΑΒΑΛΑΣ ΚΑΙ ΕΧΩ ΜΙΑ ΕΚΤΑΣΗ ΠΛΗΣΙΟΝ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΟΠΟΥ ΑΛΛΟΙ ΚΑΛΙΕΡΓΟΥΝ ΣΥΝΗΘΩΣ ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ.ΕΠΕΙΔΗ ΟΜΩΣ ΕΓΩ ΟΠΩΣ ΕΙΠΑ ΕΙΜΑΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΠΟΥ ΑΥΤΟ ΣΥΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΞΥΔΗΚΕΥΜΕΝΗ ΚΑΛΙΕΡΓΕΙΑ .ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ 4-5 ΣΤΡ. ΝΑ ΦΥΤΕΥΣΩ ΚΑΡΥΔΙΕΣ ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΩ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΠΟΙΚΙΛΙΑ .

  • Καλημέρα Γεώργιε. Μπορείς να φυτέψεις την ποικιλία καρυδιάς Chandler ή Hartley εκτός αν είναι ορεινή περιοχή που μπορείς να φυτέψεις την Franquette.

 10. Γιωργος
  12/10/2020

  Αγαπητέ κύριε Κώστα σε παραθαλάσσιο μέρος (Ν.Πλαγια Χαλκιδικης ) έχω μια καρύδια 10ετων .Μεχρι πέρσι έβγαζε πολύ καλά καρύδια. Εφέτος όμως ενώ ξεκίνησε καλά ( Μάρτιο) στη συνέχεια ξεράθηκε σε αρκετά κλαδιά και καθόλου καρύδια Τι κάνω .Μπορω να βελτιώσω τα πράγματα

  • Καλησπέρα Γιώργο. Στα τέλη του χειμώνα κλάδεψε την καρυδιά αφαιρώντας τα ξερά κλαδιά και ψέκασε την με διάλυμα χαλκού.

 11. Δάφνη
  06/10/2020

  Καλημέρα κα Κώστα,
  έχουμε πάρει ένα μηχάνημα αποφλοίωσης της πράσινης φλούδας του καρυδιού, το οποίο τα ξεπλένει και με νερό. Μας είπαν ότι αυτό είναι επικίνδυνο γιατί μπορεί απο τους πόρους του καρυδιού να εισχωρήσει το νερό και να μαυρίσει το καρύδι! ισχύει?

  • Καλησπέρα Δάφνη. Δεν έχουμε υπόψη μας για τις προδιαγραφές του συγκεκριμένου μηχανήματος. Ίσως θα πρέπει να απευθυνθείς στον κατασκευαστή και σε κάποιους που το έχουν χρησιμοποιήσει για αποφλοίωση των καρυδιών.

 12. Νίκος
  05/10/2020

  Μπορώ να φυτέψω σε κτήμα με καρυδιές ,άλλα οπωροφόρα δέντρα η δέντρα σκίασης σε μικρό αριθμό….

  • Καλησπέρα Νίκο.
   Είναι δύσκολο να ευδοκιμήσουν οπωροφόρα δέντρα ανάμεσα από καρυδιές. Θα πρέπει να είναι σε κάποια απόσταση από τα δέντρα της καρυδιάς και από το ριζικό τους σύστημα.

   • Νίκος
    05/10/2020

    Θέλω να τα φυτευσω στο ίδιο αγρό αλλά ξεχωριστά σε μια άκρη του αγρού όπου είναι η πομώνα με ένα μικρό κτίσμα.
    Ο προβληματισμός μου είναι εάν αυτά τα δέντρα μπορούν να μεταδόσουν τυχόν ασθένειες στις καρυδιές.

    • Από αυτή την άποψη, μπορείς να φυτεύσεις καρποφόρα δέντρα σε μία άκρη του κτήματος με τις καρυδιές χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα μετάδοσης ασθενειών.

 13. Γιωργος
  12/09/2020

  Καλησπέρα. Θέλω να σας ευχαριστήσω για τις πολύτιμες συμβουλές σας. Οι καρυδιές μου είναι 20 ετών. Κάθε χρόνο τα καρύδια μαυρίζουν πάνω στα δένδρα και σαπίζουν. Μπορώ να κάνω κάτι η να τις κόψω και να φυτέψω καινούρια δένδρα;

  • Καλησπέρα Γιώργο. Για το μαύρισμα και το σάπισμα των καρυδιών μπορείς να τις ψεκάσεις με διάλυμα χαλκού και διάλυμα φυσικής πυρεθρίνης μετά την καρπόδεση για να αντιμετωπίσεις μυκητολογικές ασθένειες και έντομα.

 14. Μιχαήλ
  19/07/2020

  Φέτος ἀντιμετωπίζω δύο προβλήματα μὲ τὶς καρυδιές μου:
  1) Παρατηρῶ πολλὰ καρύδια νὰ μαραγκιάζουν (παρὰ τὸ πότισμα) καὶ μερικὰ νὰ πέφτουν.
  2) Βρίσκω στὰ φύλλα κάποιων ἕνα ἔντομο ποὺ τὸ φωτογράφισα μὲν ἀλλὰ δὲν ξέρω πῶς νὰ ἀνεβάσω τὴ φωτογραφία. (Πεῖτε μου τὸν τρόπο νὰ ἐπανέλθω). Στὸ ἔντομο αὐτὸ μαζεύονται ἀρκετὰ μυρμήγκια τὰ ὁποῖα δὲν ξέρω ἂν δροῦν ἐπιθετικὰ ἢ εὐεργετικὰ γιὰ τὸ ἔντομο. Μοιάζει λίγο μὲ τὸ ἀσπρουδερὸ ἔντομο ποὺ ἔχετε ἀναρτήσει στὴ φωτογραφία τοῦ ἄρθρου ἀλλὰ εἶναι πιὸ μικρὸ καὶ σχετικὰ ἀκίνητο. Δὲν ξέρω ἂν εἶναι τὸ ἴδιο σὲ πρώιμη ἀνάπτυξη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *