12 μυστικά για την καλλιέργεια της ντομάτας (+video)

Ντοματα καλλιεργεια

Ντομάτα, ο βασιλιάς του λαχανόκηπου! Η ντομάτα είναι η πιο δημοφιλής καλλιέργεια κηπευτικών και αποτελεί βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής. Οι ντομάτες χρησιμοποιούνται σε όλες τις κουζίνες του κόσμου ως φρέσκο λαχανικό και με τη μορφή κόκκινης σάλτσας.

Με καταγωγή από τη κεντρική και νότια Αμερική, το φυτό της ντομάτας ανήκει στην οικογένεια των Σολανωδών και έχει συγγένεια με την πιπεριά, τη μελιτζάνα με τις οποίες έχουν παρόμοιες απαιτήσεις καλλιέργειας και φροντίδας.

Η ντομάτα διαθέτει υψηλή διατροφική αξία, καθώς περιέχει πλήθος βιταμινών, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών ουσιών. Η πιο σημαντική αντιοξειδωτική ουσία της ντομάτας είναι το λυκοπένιο, στο οποίο οφείλεται το έντονο κόκκινο των καρπών της.

Βέβαια, πέρα από την κλασική κόκκινη ντομάτα, υπάρχουν ποικιλίες ντομάτας με πιο σκούρο χρώμα προς το μωβ ή ανοιχτό ροζ και κίτρινο, με διαφορετικό μέγεθος και σχήμα καρπού, καθώς επίσης διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά και γεύση ανάλογα με τη χρήση για την οποία προορίζονται.

Οι ντοματιές φυτεύονται συνήθως την άνοιξη και η συγκομιδή τους γίνεται το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Τα τελευταία χρόνια πολλοί ερασιτέχνες καλλιεργητές φυτεύουν ντομάτες σε γλάστρα στο μπαλκόνι με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Αν και η καλλιέργεια της ντομάτας δεν έχει ιδιαίτερες δυσκολίες, οι πρωτάρηδες στον λαχανόκηπο, ίσως χρειαστούν κάποιο διάστημα εξοικείωσης για να πάρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και να γευτούν τις πρώτες τους σαλάτες με λαχταριστές ντομάτες από τον κήπο τους.

Στο σημερινό άρθρο, θα αναφερθούμε σε όλα τα στάδια για την καλλιέργεια της ντομάτας, με όσα πρέπει να γνωρίζουμε από τη φύτευση μέχρι τη συγκομιδή, για να απολαμβάνουμε πλούσια παραγωγή με τις πιο νόστιμες ντομάτες από τον κήπο μας.

1. Τι ποικιλίες ντομάτας επιλέγουμε για να φυτέψουμε;

Υπάρχουν χιλιάδες ποικιλίες και υβρίδια ντομάτας που αξίζει να καλλιέργήσουμε στον κήπο και στο μπαλκόνι μας για να απολαύσουμε μοναδικές γεύσεις.

Οι ντοματιές διαχωρίζονται αρχικά με βάση το μέγεθος του καρπού: α) σε μικρόκαρπες (mini) ποικιλίες που δίνουν μικρά ντοματίνια, με σχήμα στρογγυλό τσέρι ή βελανίδι, και β) σε μεγαλόκαρπες ποικιλίες που δίνουν τους χαρακτηριστικούς καρπούς ντομάτας που όλοι γνωρίζουμε.

Όσον αφορά το χρώμα, τόσο τα ντοματίνια όσο και οι ντομάτες έχουν συνήθως το κλασικό κόκκινο χρώμα. Υπάρχουν, ωστόσο, πολλές ποικιλίες με διαφορετικά χρώματα όπως κίτρινο, πορτοκαλί, πράσινο, ροζ, ακόμα και μαύρο.

Οι μαύρες ποικιλίες ντομάτας δίνουν κάρπους με χαρακτηριστικό σκούρο μωβ χρώμα. Έχουν ιδιαίτερο άρωμα και γεύση και για αυτό τα τελευταία χρόνια τις συναντάμε όλο και πιο συχνά σε μανάβικα και σε εστιατόρια.

Ένας ακόμα τρόπος διαχωρισμού των ποικιλιών ντομάτας είναι σε αναρριχώμενες και θαμνώδεις. Οι αναρριχώμενες ποικιλίες είναι συνήθως χειμωνιάτικες ντομάτες που φυτεύονται σε θερμοκήπια το φθινόπωρο, ενώ οι καλοκαιρινές υπαίθριες ποικιλίες ντομάτας που φυτεύονται την άνοιξη είναι συνήθως σε μορφή θάμνου.

Διαφήμιση

Το βασικό κριτήριο για την επιλογή ποικιλίας είναι τα καλά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, δηλαδή ποικιλίες που δίνουν νόστιμους καρπούς με έντονο άρωμα, γλυκιά γεύση και πλούσια σάρκα.

Προτιμούμε ντόπιες ή παραδοσιακές ποικιλίες ντομάτας της περιοχής μας, ή άλλες που έχουν δοκιμαστεί στις ιδιαίτερες συνθήκες του τόπου μας, ως προς τις θερμοκρασίες, την υγρασία και την ηλιοφάνεια.

  • Υβρίδια ντομάτας: Τα πιο γνωστά υβρίδια ντομάτας που καλλιεργούνται για εμπορική χρήση και είναι η Allians, η Clodin, η Εbia και η Bobcat, ενώ στα θερμοκήπια αρκετά δημοφιλής είναι η αναρριχώμενη ποικιλία ντομάτας Ελπίδα και η Έκσταση (Ekstasis).

Σε κάθε περιοχή της χώρας μας, υπάρχουν ιδιαίτερες παραδοσιακές ποικιλίες ντομάτας που διατηρούν οι ντόπιοι καλλιεργητές τις οποίες αξίζει να αναζητήσουμε και να καλλιεργήσουμε. Ορισμένες από τις πιο γνωστές τοπικές ποικιλίες είναι οι εξής:

  • Ντοματάκι Σαντορίνης: Μία από τις πιο γνωστές παραδοσιακές ποικιλίες ντομάτας είναι το ντοματάκι Σαντορίνης που αποτελεί προϊόν ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) και γίνεται εξαιρετική λιαστή.
  • Ντομάτα Πομοντόρο: Ιδιαίτερα διαδεδομένη είναι η ντομάτα πομοντόρο (pomodoro), γνωστή και ως βιομηχανική ντομάτα, που χρησιμοποιείται εκτεταμένα για παρασκευή σάλτας και πολτού ντομάτας.
  • Καρδιά βουβαλιού: Από τις πιο γνωστές και γευστικές ποικιλίες είναι η καρδιά βουβαλιού ή καρδιά ταύρου, με μεσαίου μεγέθους καρπό, ακανόνιστου σχήματος, ροζ-κόκκινου χρώματος με λεπτή φλούδα και πολύ νόστιμη και αρωματική γεύση
  • Ντομάτα Βραυρώνας ή Μπατάλα: Εξαιρετική ντόπια μεγαλόκαρπη ποικιλία ντομάτας με εξαιρετική γεύση, άρωμα, και με λεπτό φλοιό.

Αποφεύγουμε τα υβρίδια ντομάτας μακράς διάρκειας (long life) που υπολείπονται σε γευστικά χαρακτηριστικά και ως βασικό πλεονέκτημα έχουν το να είναι ανθεκτικές για την μεταφορά σε μακρινές αγορές του εξωτερικού.

2. Πώς δημιουργούμε φυτά ντομάτας από δικό μας σπόρο;

Ο πολλαπλασιασμός της ντομάτας γίνεται κυρίως με σπόρο και είναι καλό να διατηρούμε κάθε χρόνο τον σπόρο από τις δικές μας ποικιλίες ντομάτας, ώστε να είμαστε αυτάρκεις. Για να φυτέψουμε σπόρο ποικιλιών της ντομάτας, φτιάχνουμε ειδικό σπορείο χρησιμοποιώντας κατάλληλο φυτόχωμα για σπορά κηπευτικών.

Πώς κρατάμε σπόρο ντομάτας (+video)
Πώς κρατάμε σπόρο ντομάτας (+video)

Βρέχουμε ελαφρά το φυτόχωμα και τοποθετούμε 1-2 σπόρους σε κάθε θέση του δίσκου σποράς, τους σκεπάζουμε με νέα στρώση φυτοχώματος, πάχους περίπου 0,5-1 εκατοστού. Στη συνέχεια ποτίζουμε ελαφρά με ένα ποτιστήρι για να μην παρασύρουμε το χώμα που καλύπτει τους σπόρους.

Οι σπόροι χρειάζονται ιδανικες θερμοκρασίες 22-25°C σε περιβάλλον σχετικής υγρασίας για να βλαστήσουν σε 2-3 βδομάδες. Είναι σημαντικό να προσφέρουμε στα νεαρά φυτά ντομάτας σταδιακά αρκετή ηλιοφάνεια για να έχουν καλή ανάπτυξη με την φωτοσύνθεση.

Προσέχουμε να μην παραποτίζουμε τα νεαρά φυτά ντομάτας, για να αποφύγουμε την δημιουργία λεπτών και αδύναμων βλαστών, και για να μην έχουμε σαπίσματα στην ρίζα. Περισσότερες πληροφορίες για το πώς γίνεται η δημιουργία σπορείου υπάρχουν στο αναλυτικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

Ημερολόγιο σποράς, φύτευσης και συγκομιδής λαχανικών
Πώς φτιάχνουμε σπορείο λαχανικών (+video)

Μπορούμε να παρακάμψουμε το στάδιο της δημιουργίας φυτών από σπόρο και να προμηθευτούμε κατευθείαν έτοιμα φυτά από φυτώριο που μεταφυτεύουμε στο έδαφος. Για το αν είναι καλύτερο να φυτεύουμε λαχανικά από σπόρο ή να προμηθευόμαστε έτοιμα φυτά και τα πλεονεκτήματα κάθε επιλογής έχουμε αναφερθεί στο σχετικό άρθρο.

3. Πώς φυτεύουμε τις ντοματιές και σε τι αποστάσεις;

Η καλλιέργεια της ντομάτας χρειάζεται αρκετή ηλιοφάνεια για να αναπτυχθεί και να μας δώσει νόστιμες ζουμερές ντομάτες. Επιλέγουμε ηλιόλουστα σημεία στον κήπο μας και αποφεύγουμε τις σκιερές θέσεις ή τα σημεία κοντά σε δένδρα.

Προετοιμασία εδάφους για καλλιέργεια
Πώς βελτιώνουμε το χώμα, προετοιμασία εδάφους για καλλιέργεια

Κατά την φύτευση της ντομάτας ενσωματώνουμε αρκετή οργανική ουσία μέσα στους λάκους φύτευσης, σε μορφή κομπόστ και καλά χωνεμένης κοπριάς, καθώς και βιολογικό λίπασμα πλούσιο σε κάλιο. Με αυτόν τον τρόπο, εμπλουτίζουμε το έδαφος με θρεπτικά στοιχεία και ταυτόχρονα το κάνουμε πιο αφράτο με καλύτερη αποστράγγιση για το νερό.

Σε αφράτο χώμα οι ρίζες του φυτού της ντομάτας προχωράνε περισσότερο μέσα στο έδαφος και έχουν μεγαλύτερη ανάπτυξη. Έτσι, το φυτό έχει καλύτερη στήριξη και πλουσιότερη βλάστηση θέτει τις βάσεις για υψηλότερη και πιο ποιοτική παραγωγή κατά την διάρκεια της καλλιέργειας.

Φυτεύουμε τα φυτά της ντομάτας στις κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης, ανάλογα την ποικιλία της ντομάτας, το έδαφος και τις κλιματολογικές συνθήκες. Αποφεύγουμε τις πυκνές φυτεύσεις και προτιμάμε να φυτεύουμε σχετικά αραιά για έχουμε καλύτερη παραγωγή και πιο υγιή φυτά.

αποστασεις φυτευσης ντοματα
Κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης για την καλλιέργεια λαχανικών

Οι θαμνώδες ποικιλίες ντοματιάς φυτεύονται σε αποστάσεις 0,70 – 1 μέτρου μεταξύ των φυτών και 1,5-2 μέτρων μεταξύ των γραμμών φύτευσης, για να εξασφαλίζουμε τον καλύτερο αερισμό και φωτισμό των φυτών. Οι αναρριχώμενες ποικιλίες ντομάτας φυτεύονται πιο κοντά, σε αποστάσεις ανά μισό μέτρο.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γεωύφασμα εδαφοκάλυψης για να περιορίσουμε την ανάπτυξη ανεπιθύμητων αγριόχορτων κατά την καλλιέργεια και να βοηθήσουμε τα φυτά μας να αναπτυχθούν καλύτερα.

Γεωύφασμα, πώς χρησιμοποιούμε το ύφασμα εδαφοκάλυψης και τι μας προσφέρει
Γεωύφασμα, πώς χρησιμοποιούμε το ύφασμα εδαφοκάλυψης και τι μας προσφέρει

4. Πώς καλλιεργούμε ντομάτες σε γλάστρα στο μπαλκόνι;

Για την καλλιέργεια της ντομάτας στο μπαλκόνι, επιλέγουμε μεγάλες γλάστρες με βάθος 30-40 εκατοστών και πλάτος 40 εκατοστών. Χρησιμοποιούμε ειδικό φυτόχωμα για λαχανικά που να περιέχει τύρφη, κοπριά, κομπόστ και περλίτη.

Τοποθετούμε τη γλάστρα σε μια ηλιόλουστη θέση στο μπαλκόνι που να δέχεται καθημερινά τουλάχιστον 6-7 ώρες έκθεσης στον ήλιο και να είναι προφυλαγμένη από δυνατούς ανέμους.

Την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών και της έντονης ηλιοφάνειας του καλοκαιριού, φροντίζουμε να μεταφέρουμε τις γλάστρες της ντοματιάς σε λίγο πιο ημισκιερή θέση ή βάζουμε ειδικό δίχτυ σκίασης από τον ήλιο.

Ντομάτα: Φύτευση και καλλιέργεια σε γλάστρα
Ντομάτα: Φύτευση και καλλιέργεια σε γλάστρα

5. Τι ανάγκες σε πότισμα έχει η καλλιέργεια της ντομάτας και κάθε πότε ποτίζουμε;

Το σωστό πότισμα είναι πολύ σημαντικό για να εξασφαλίσουμε καλή ανάπτυξη και πλούσια παραγωγή από νόστιμες ντομάτες. Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι ντοματιές έχουν διαφορετικές ανάγκες σε νερό ανάλογα το στάδιο ανάπτυξης.

Ας δούμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για το πότισμα των φυτών ντομάτας που έχουμε στον κήπο μας.

  • Φροντίζουμε να μην ποτίζουμε υπερβολικά τα φυτά της ντομάτας, ειδικά στα αρχικά στάδια, γιατί με αυτό τον τρόπο θα δημιουργήσουν αδύνατο επιφανειακό ριζικό σύστημα και δεν θα αναπτυχθούν σωστά.
  • Κατά την διάρκεια της ανθοφορίας, τα φυτά της ντομάτας χρειάζονται σχετικά μικρές ποσότητες νερού. Το υπερβολικό πότισμα σε αυτό το στάδιο μπορεί να προκαλέσει πτώση των ανθέων.
  • Την περίοδο της άνοιξης, ποτίζουμε συνήθως τις ντοματιές μας 2 φορές τη βδομάδα ενώ την περίοδο καρποφορίας της ντομάτας.
  • Την καλοκαιρινή περίοδο, οι ντοματιές μας χρειάζονται περισσότερη ποσότητα νερού και ποτίζουμε κάθε 2 μέρες.
  • Στις νότιες περιοχές της Ελλάδας, σε περίοδο καύσωνα, το πότισμα στις ντοματιές μας θα πρέπει να γίνει ακόμα και καθημερινό.
  • Η εγκατάσταση συστήματος για αυτόματο πότισμα με σταγόνες είναι ιδανικό για την καλλιέργεια της ντομάτας, καθώς τα φυτά ποτίζονται καλύτερα, χρησιμοποιώντας την κατάλληλη ποσότητα νερού σε κάθε φυτό, ενώ παράλληλα εξοικονομούμε πολύτιμο προσωπικό χρόνο.
Πότισμα λαχανόκηπου
8 μυστικά για το πότισμα των λαχανικών σε κήπο και σε γλάστρα

6. Ποιο είναι το καλύτερο λίπασμα για τις ντομάτες μας;

Η καλλιέργεια της ντομάτας έχει σημαντικές ανάγκες σε λίπανση για να δώσει πλούσια καρποφορία και παραγωγή ζουμερών και γλυκών καρπών. Κατά τη βασική λίπανση όταν φυτεύουμε, προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα, που περιέχει άζωτο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο.

H επόμενη λίπανση της ντοματιάς γίνεται περίπου 2-3 βδομάδες μετά τη φύτευση και επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή του λιπάσματος μία φορά το μήνα. Η προσθήκη καλίου στις ντοματιές βοηθά στην παραγωγή μεγάλων και ζουμερών καρπών, ενώ η προσθήκη μαγνησίου βοηθά σημαντικά στο πρασίνισμα των φύλλων της ντομάτας, καθώς διευκολύνει τη λειτουργία της φωτοσύνθεσης.

Διαφήμιση

7. Γιατί μαυρίζει το κάτω μέρος της ντομάτας;

Ένα συχνό πρόβλημα που συναντάμε στην καλλιέργεια της ντομάτας είναι το μαύρισμα στο κάτω μέρος του καρπού. Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό και ως “τάπα” ή ξηρή κορυφή και οφείλεται κατά κύριο λόγο στην έλλειψη ασβεστίου.

Αν το λίπασμα μας δεν περιέχει ασβέστιο, προσθέτουμε συμπληρωματικά ειδικό βιολογικό λίπασμα ασβεστίου για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.

Αποφεύγουμε την υπερβολική λίπανση με λίπασμα αζώτου (αμμωνίες) στην ντομάτα και την προσθήκη αχώνευτης κοπριάς, ειδικά κατά την περίοδο της καρποφορίας, καθώς συντελεί σε υπερβολική βλάστηση, σε μειωμένη παραγωγή και σε ευαισθησία σε μυκητολογικές ασθένειες.

Το φαινόμενο του μαυρίσματος των καρπών μπορεί να προκληθεί και από ακονόνιστα ποτίσματα. Ποτίζουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα φυτά της ντομάτας χρησιμοποιώντας σύστημα ποτίσματος με σταγόνες.

Μαύρισμα - Τάπα σε ντομάτες
Ξηρή κορυφή: Αντιμετώπιση του μαυρίσματος σε ντομάτες και πιπεριές

8. Ποιες ποικιλίες ντοματιάς χρειάζονται κλάδεμα;

Στις αναρριχώμενες ποικιλίες, το κλάδεμα της ντομάτας περιλαμβάνει αφαίρεση των πλευρικών βλαστών για να εξασφαλίσουμε καλύτερη ανάπτυξη των φυτών και μεγαλύτερη παραγωγή.

Οι θαμνώδεις ποικιλίες ντομάτας που καλλιεργούνται την άνοιξη και το καλοκαίρι δεν χρειάζονται κλάδεμα και γι’ αυτό αναφέρονται και ως αυτοκλαδευόμενες.

Βέβαια, σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να αραιώνουμε κατά διαστήματα βλαστούς που εμπλέκονται στο εσωτερικό των φυτών της ντομάτας και να απομακρύνουμε τα κάτω φύλλα για να έχουμε καλύτερο αερισμό και φωτισμό στα φυτά μας.

Επίσης, αραιώνουμε τους καρπούς της ντομάτας, όταν φέρουν πολύ μεγάλη καρποφορία, για να τις βοηθήσουμε στην παραγωγή μεγαλύτερων και πιο ζουμερών καρπών καθώς και στην καλύτερη ωρίμανσή τους.

κλαδεμα ντοματας
Πώς γίνεται το κλάδεμα της ντομάτας;

9. Πώς αντιμετωπίζουμε τις ασθένειες και τα έντομα στην καλλιέργεια της ντομάτας;

Η καλλιέργεια της ντομάτας μπορεί να παρουσιάσει αρκετά προβλήματα από ασθένειες και έντομα που τη προσβάλλουν.

Για την οικολογική αντιμετώπιση μυκητολογικών ασθενειών, όπως ο περονόσπορος και το ωίδιο της ντομάτας, η αλτερνάρια και ο βοτρύτης σκονίζουμε το φύλλωμα των φυτών με θειάφι και θειοχαλκίνη ή ψεκάζουμε με διάλυμα θειαφιού και χαλκού.

Πώς χρησιμοποιούμε το θειάφι και τη θειοχαλκίνη στα κηπευτικά
Πώς χρησιμοποιούμε το θειάφι και τη θειοχαλκίνη στα κηπευτικά

Για να αντιμετωπίσουμε τα έντομα που προσβάλλουν την καλλιέργεια της ντομάτας, όπως ο αλευρώδης, οι βρωμούσες, η λιριόμυζα και η μελίγκρα, χρησιμοποιούμε βιολογικά εντομοκτόνα που προμηθευόμαστε από γεωπονικα καταστήματα όπως τα άλατα καλίου και η φυσική πυρεθρίνη.

Εναλλακτικά, για ερασιτεχνικές καλλιέργειες ντομάτας, μπορούμε να φτιάξουμε αυτοσχέδια οικολογικά σκευάσματα με φυσικά υλικά (όπως έχουμε δείξει και σε βίντεο) με σκόρδο, τριμμμένο πράσινο σαπούνι, ελαιόλαδο, τα οποία εφαρμόζουμε κάθε 1-2 βδομάδες για την προληπτική αντιμετώπιση των εντομολογικών προσβολών της ντομάτας.

Το σκόνισμα της ντομάτας ή ο ψεκασμός του φυλλώματος με οικολογικο σκεύασμα βάκιλου Θουριγγίας βοηθά στην καταπολέμηση της τούτα της ντομάτας, ενός εντόμου που προσβάλλει τα φύλλα και τους καρπούς του φυτού προκαλώντας σημαντικές ζημιές στις καλλιέργειες ντομάτας στη χώρα μας.

Tuta ντομάτα
Αντιμετώπιση της τούτα (Tuta) στις ντομάτες

10. Πότε συγκομίζουμε τις ντομάτες;

Η συγκομιδή της ντομάτας ξεκινά περίπου 3-3,5 μήνες μετά τη σπορά ή 2-2,5 μήνες μετά την μεταφύτευση νεαρών ντοματιών στον κήπο, όταν οι ντομάτες παίρνουν το τελικό τους μέγεθος και αρχίζουν να κοκκινίζουν.

Αν οι ντοματιές μας φυτεύτηκαν τέλη Απριλίου, συνήθως ξεκινάμε να μαζεύουμε τους πρώτους μας καρπούς στις αρχές Ιουλίου. Η διάρκεια της συγκομιδής διαρκεί 2-3 μήνες και εξαρτάται από την ποικιλία, τις καλλιεργητικές φροντίδες και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.

Οι αναρριχώμενες ποικιλίες ντομάτας, αν και καθυστερούν κάπως να μπουν στην παραγωγή, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια παραγωγής που φθάνει 4-5 μήνες.

9 μυστικά για να καλλιεργήσουμε νόστιμα ντοματίνια
9 μυστικά για να καλλιεργήσουμε νόστιμα ντοματίνια

11. Πώς αποθηκεύουμε τις ντομάτες και τις συντηρούμε;

Σχετικά με την αποθήκευση και τη συντήρηση των καρπών της ντομάτας, οι ντομάτες διατηρούνται εκτός ψυγείου σε θερμοκρασία δωματίου με σχετική υγρασία. Συνήθως, ποικιλίες ντομάτας με μαλακή φλούδα, διατηρούνται ώριμες για 3-4 μέρες ενώ ποικιλίες με πιο σκληρή φλούδα διατηρούνται μέχρι και 1 εβδομάδα.

Για να επιτύχουμε μεγαλύτερη διάρκεια αποθήκευσης, μπορούμε να κόψουμε σχετικά άγουρες τις ντομάτες, με πρασινοκόκκινο χρώμα για να τις διατηρήσουμε ακόμα περισσότερο και να τις αφήσουμε σε φυσικές συνθήκες. Όταν αποθηκεύουμε τις ντομάτες στο ψυγείο, χάνουν την φυσική γεύση τους και γίνονται λιγότερο ζουμερές.

Ένας άλλος τρόπος για να διατηρήσουμε ντομάτες περισσότερο καιρό είναι να τις αποξηράνουμε στον ήλιο, να τις κάνουμε λιαστές και να τις συντηρήσουμε στην συνέχεια σε βάζα με ελαιόλαδο.

12. Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια της ντομάτας

Μπορούμε να καλλιεργήσουμε ντομάτες, μαζί με πιπεριές και μελιτζάνες στο ίδιο δέντρο! Αναφερόμαστε στο σολανόδεντρο, ένα άγριο δέντρο που είναι γνωστό και ως αγριοντοματιά ή αγριομελιτζανιά.

Το σολανόδεντρο χρησιμοποιείται ως βάση (υποκείμενο) για να μπολιάσουμε πάνω του φυτά ντομάτας, πιπεριάς και μελιτζάνας, τα οποία αναπτύσσονται κανονικά και μας δίνουν πλούσια καρποφορία.

Σολανόδεντρο, ένα δέντρο που μεγαλώνουν ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες
Σολανόδεντρο, ένα δέντρο που μεγαλώνουν ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (119)

  1. Μαρια
    14/06/2024

    καλησπέρα σας! ήθελα να ρωτήσω αν βοηθάει στις τομάτες η χονεμενη κοπριά πέρα απ το λίπασμα και τι άλλο μπορώ να κάνω καθώς έχουν ψηλώσει έχουν βγάλει άνθη αλλά πολλά απ αυτά ξερενονται επάνω στο φυτό . ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    • Πότιζε πιο τακτικά για να μην ξεραίνονται τα άνθη και πρόσθεσε σε αυτή τη φάση λίπασμα πλούσιο σε κάλιο και όχι κοπριά που περιέχει άζωτο.

  2. Παναγιωτης
    30/05/2024

    Γεια σας ασχολουμαι ερασιτεχνικα.φετος ξεκινησα δηλαδη και φυτεψα μερικα αγγουρακια και μερικες ντοματες στην αυλη μου σε μεγαλες ζαρτινιερες. Στα φυτα παρατηρω αργη αναπτυξη,να επισημανω βεβαια οτι ο ηλιος τα βλεπει 2 με 3 ωρες την ημερα και οχι παραπανω.δυστηχως δεν μπορω να τα μεταφερω καπου με περισσοτερη ηλιοφανεια…τι λετε αξιζει τον κοπο η δεν θα βγαλουν καρπους? Λεω αργη αναπτυξη γιατι τα συγκρινω με τον πατερα μου που τα εχει στην ταρατσα και ειναι 2πλασια και 3πλασια απο τα δικα μου.μπορω να κανω κατι ή δυστηχως η ελλειψη περισσοτερου ηλιου θα τα ξεκανει?

    • Λόγω έλλειψης ηλιοφάνειας θα έχουν μικρότερη ανάπτυξη και παραγωγή τα καλοκαιρινά λαχανικά που θα φυτέψεις.

  3. Νίκη
    16/05/2024

    Καλησπέρα σας, βρήκα σήμερα σε κάποια ντοματίνια μου στη γλάστρα ένα μικροσκοπικό ζουζούνι λευκό που ύστερα από πολύ κόπο βρήκα στο ιντερνετ ότι ονομάζεται dactylopius coccus cochnilha. Δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί ασθεν΄oύσαν μέχρι που διέκρινα αυτό. Μπορείτε να μου πείτε με τι φεύγει γιατί τις ψέκασα με βάκιλλο και πράσινο σαπούνι χτες κ σήμερα τα παρατήρησα αυτά. Δεν τα έχω ξαναδεί ποτέ επάνω στα λαχανικά μου. Έχουν κάποια σχέση με τη φραγκοσυκιά γιατί έχω φραγκοσυκια κ κάτι άλλο: υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπίσω πρόβλημα σε όλα μου τα λαχανικά?

    • Πρόκειται πιθανότατα για έντομο που ανήκει στα κοκκοειδή και προσβάλλει την φραγκοσυκιά. Μπορείς να ψεκάσεις με σκεύασμα θερινού πολτού.

  4. Γιάννης Νικητάκης
    13/03/2024

    Καλησπέρα,

    Ασχολούμαι ερασιτεχνικά για πρώτη φορά φέτος με τη καλλιέργεια της τομάτας, καθώς και άλλων λαχανικών από σπόρο σε ενα ηλιοφανες παρτέρι. Αναζητούσα έναν οικονομικό τρόπο να βελτιώσω τη σύσταση του εδάφους. Έως τώρα έχω σκεφτεί να χρησιμοποιήσω σε λάκκους στο παρτέρι ενα μιξ περλίτη, κομποστ από κοκοφοίνικα (επειδή είναι αρκετά οικονομικό), το χωμα του παρτεριού καθώς και βιολογικό λίπασμα (και ασβέστιο για τις τομάτες). Ένας τέτοιος συνδιασμός θα ηταν επαρκής για τη προετοιμασία του εδάφους πριν τη φύτευση;

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  5. Πανός
    30/09/2023

    Γεια σας. Αρχές Σεπτεμβρίου φύτρωσε μια ντοματιά στο παρτέρι με τους βολβούς μου και ήθελα να την κρατήσω. Πως θα την προστατεύσω από τον χειμώνα; Τι μπορώ να κάνω; Αρκεί ένα αυτοσχέδιο θερμοκήπιο με έναν κάδο γραφείο που χρησιμοποίησα;

    • Βεβαίως, μια χαρά με το αυτοσχέδιο θερμοκήπιο αλλά φρόντισε να έχει αερισμό για να μην αναπτύσσονται ασθένειες λόγω υπερβολικής υγρασίας.

  6. Αλέξανδρος Ιωαννίδης
    15/07/2023

    Καλημέρα σας έχω βάλει φυτά ντομάτας με δικούς μου σπόρους. Τα φυτά αυτά τα έχω βάλει στηο κήπο της πολυκατοικίας .Τους ίδιους σπόρους έχω στη Χαλκιδική και βγαίνουν ντοματες. Εδώ στη πόλη έχουν μεγαλώσει βγάλανε λουλούδια αλλά πέφτουν δεν γίνονται καρποί. Τα ποτίζω κάθε 2μερες με το λάστιχο όχι σταγόνες. Το χώμα το έχω κάνει εγώ με δικό μου κομπόστ. Έχω ρίξει και κοπριά. Μήπως φταίει που δεν έρχονται οι μέλισσες;

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    • Για να δέσουν οι καρποί χρειάζεται να έχον τα φυτά αρκετή ηλιοφάνεια ενώ καλό είναι να προσθέσεις και λίπασμα πλούσιο σε κάλιο.

  7. ΒΑΓΓΕΛΗΣ
    19/05/2022

    Γεια σου Γιωργο θελω να σε ρωτησω για τη δοσολογια πριν φυτεψουμε τα φυτα ποσο λιπασμα καλίου να ρίξω και να το ρίξω κατω απο τη ριζα η απο πανω.Καλο σου βράδυ !!!

    • Καλημέρα Βαγγέλη. Μπορείς να βάλεις μία κουταλιά της σούπας λίπασμα καλίου κάτω από τη ρίζα του φυτού της ντομάτας.

  8. Γιάννης
    21/01/2022

    Γειά σας. Θα ήθελα να μου πείτε αν πρέπει να αφαιρούμε τα “λεμαργα” στα παραμασχαλα της τομάτας

    • Καλημέρα Γιάννη. Αν η ποικιλία της ντομάτας είναι αναρριχόμενη, θα χρειαστεί οπωσδήποτε να αφαιρέσεις τους πλευρικούς βλαστούς. Στις αυτοκορφολογούμενες θαμνώδεις ντομάτες, δεν χρειάζεται απαραίτητα.

  9. Ελένη
    03/07/2021

    Καλησπέρα σας, οι ντομάτιες μου εβω βγαζουν πολλοι ωραιοτς καρπιτ αρχικα,τωρα τα φυλλα κιτρινίζουν και έχουν καφε κοιλίδες και τελικα ξεραιμονται.το ιδιο τα νεα Ανθή ,πέφτουν και μενουν ξερα…
    δεν μπορω να ξεχωρίσω ποια αρρωστια ειναι και τι να κανω.
    Μπιορω να τα σωσω;
    την περασμενη εβδομαδα εριξα θειαφι στην ριχα και ψεκασα με σαπουνι-σιτρονελα-σοδα,αλλα τιποτα.
    Μπιρω να θειαφισω πάνω με τοσο υψηλή θερμοκρασια;

    • Καλημέρα Ελένη. Με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, καλύτερα να αποφύγεις τους ψεκασμούς. Μπορείς να ρίξεις θειάφι στο χώμα γύρω από το φυτό. Φρόντιζε να ποτίζεις τακτικά, τώρα που έχει υψηλές θερμοκρασίες.

  10. Βαγγέλης
    06/05/2021

    Καλημέρα! Σας ευχαριστούμε για τις πολύτιμες συμβουλές σας! Έχω φυτέψει ντομάτες ποικιλίας Τσερόκι και ήθελα, αν γνωρίζετε βέβαια, πληροφορίες σχετικά με το αν είναι αυτοκλαδευομενη ή όχι και τι άλλη περιποίηση χρειάζεται.

  11. Vgv
    07/02/2021

    Ποια είναι η κατάλληλη εποχή για να φυτέψω ντομάτες και πόσο συχνά πρέπει να τής ποτίσω.

    • Καλησπέρα. Ανάλογα την περιοχή, φυτεύουμε ντομάτες την περίοδο Απριλίου-Μαίου, όταν αρχίσει να ανεβαίνει η θερμοκρασία.

  12. Yioart
    07/11/2020

    Καλησπέρα σας!!! Θα ήθελα τις συμβουλές σας για κάποιες ντοματιές που φύτρωσαν τυχαία, πριν από ένα μήνα περίπου, σε μια γλάστρα. Τώρα Νοέμβρη έχουν δέσει καρπούς, είναι ακόμα πράσινοι και δεν ξερω τι να κάνω από δω και πέρα για να τις προφυλάξω και για να μεγαλώσουν φυσιολογικά. Έχουν πολύ ήλιο καθημερινά και τις ποτίζω μέρα παρά μέρα. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!

    • Καλημέρα. Μπορείς να προφυλάξεις τις ντοματιές με ένα νάιλον μόλις αρχίζει να χαμηλώνουν οι θερμοκρασίες κατά την διάρκεια της νύχτας. Επίσης, μπορείς να προσθέσεις βιολογικό λίπασμα καλίου για να ωριμάσουν καλύτερα οι ντομάτες σου.

  13. Μαρία
    23/08/2020

    κυριε Λιονουδακη καλη σας ημερα. εχω σοβαρο προβλημμα με τις υπεροχες μεχρι πριν λιγο ντοματες μου. ξαφνικα ενω ειναι ολοζωντανες με μεγαλους καρπους και χωρις καμια αρωστια στα φυλλα τους (πυρεθρο, βακκιλος, χαλκος, θειαφι), εδω και μερικες μερες, ξαφνικα μαραινονται σε μια δυο μερες και τερμα. σημερα ξεριζωσα 6. δεν ξερω τι να κανω. ευχαριστω πολυ.

    • Καλησπέρα Μαρία. Πιθανότατα, οι ντοματές σου μαραίνονται λόγω υπερβολικού ποτίσματος καθώς έχουν προσβληθεί από την μυκητολογική ασθένεια του φουζάριου που σαπίζειχαμηά το βλαστό στο σημείο που ενώνεται με το χώμα. Στις υπόλοιπές ντοματιές σου, μπορείς να κάνεις προληπτικά ένα πότισμα με θειικό χαλκό (γαλαζόπετρα) διαλύοντας 1 κουταλιά του γλυκού σε ένα λίτρο νερό και να ποτίζεις το κάθε φυτό.

  14. Αστεριος
    14/08/2020

    Καλησπέρα εδω και κάποιες μερες βλεπω οτι αρχιζουν οι ντομάτες να γίνονται με κίτρινες κηλίδες…ως τωρα ειχα μια δυο και οι υπόλοιπες ηταν κανονικα κοκκινες αλλα τωρα βλεπω περισσότερες ντοματες με κηλίδες..απο οταν ειναι πράσινες ακομα…πρωτη φορα εβαλα κήπο και ποτίζω καθε μερα…δεν ξερω αν πρεπει..τι ειναι αυτες η κηλίδες;τρώγονται η ντομάτες η ειναι για πεταμα;Ευχαριστώ πολύ για τον χρονο σας

    • Καλησπέρα Αστέριε. Αν οι ντομάτες εμφανίζουν κηλίδες λευκές ή κίτρινες ενώ είναι ακόμα πράσινες πιθανότατα έχουν προσβληθεί από ίωση και δεν θα ωριμάσουν κανονικά. Σε αυτή την περίπτωση, ξεριζώνουμε το φυτό της ντοματιάς για να μην μεταδοθεί η ίωση μέσω εντόμων και σε άλλα φυτά ντομάτας. Πάντως, σε κόκκινους καρπούς ντομάτας η εμφάνιση κίτρινων κηλίδεων, μπορεί να οφείλεται και σε προσβολή από βρωμούσες. Δες αναλυτικές συμβουλές για την αντιμετώπιση της βρωμούσας, στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

  15. Γιάννης
    13/08/2020

    Καλησπέρα σας,
    Έχω τοματιές που έχουν ανθόπτωση και προσπαθώ να αραιώσω τα ποτίσματα για να δέσουν οι καρποί αλλά δεν αντέχουν πάνω από 2 μέρες. Τα κλαδιά κρεμάνε κάτω και τα φύλλα μαλακώνουν.
    Είναι φυτεμένες σε κοκκινόχωμα σε ταράτσα με ηλιοφάνεια όλη τη διάρκεια της μέρας.
    Να τις αφήσω περισσότερες μέρες απότιστες;
    Πώς μπορώ να καταλάβω πόσο μπορούν να αντέξουν;

    • Καλησπέρα Γιάννη. Καλύτερα να σκπεάσεις τις ντοματιές που έχεις στην ταράτσα με ένα δίχτυ προστασίας από τον ήλιο περατότητας 40-50% γιατί στρεσάρονται οι ντοματιές σου και πιθανότατα και γιαυτό ρίχνουν τους ανθούς. Συμπληρωματικά, μπορείς να ψεκάσεις με υγρό οικολογικό λίπασμα φυκιών για να βοηθήσεις την καρπόδεση στις ντοματιές σου.

  16. ΜΑΓΔΑ
    25/07/2020

    καλησπερα ,
    συγχαρητήρια για την σελίδα σας .Με βοήθησε σε πολλα.
    ήθελα να ρωτησω τα φυτα μου ,ντοματες ,μελιτζανες εχουν γινει τεραστια σε υψος και φυλλωμα ,φαινονται υγιης,αλλα θα επρεπε να εχουν πιο πολύ καρπό νομιζω.εχει ντοματες πρασινες μεγαλες αλλα δεν κοκκινιζουν και σε σχεση με το φυλλωμα δεν ειναι πολλες.Το ίδιο και οι μελιτζάνες…μεγαλα φυλλα ,πολλα φυλλα και οχι πολυ καρπό.

    ευχαριστώ

  17. ΔΗΜΗΤΡΗΣ
    21/07/2020

    Τον τελευταίο καιρό στις ντοματιές και στα ντοματίνια μου ξεραίνονται τα φύλλα και τα κλωνάρια κι επίσης μου σκάνε οι καρποί. Έχουνε προσβληθεί από κάποια ασθένεια ή ευθύνεται η υπερβολική ζέστη γι αυτό? Μένω Χανιά όπου έχουμε υψηλές θερμοκρασίες και ποτίζω κάθε μέρα. Επίσης τον τελευταίο καιρό έχω παρατηρήσει ένα έντομο σαν πασχαλίτσα μαύρη με άσπρες κηλίδες πάνω στις ντοματιές και τα ντοματίνια. Αυτό είναι κάτι επιβλαβές ή είναι ωφέλιμο σαν την κανονική πασχαλίτσα?

    • Καλησπέρα Δημήτρη. Τα φύλλα της ντοματιάς μπορεί να ξεραίνονται λόγω προσβολής από τετράνυχο. Δες αναλυτικές συμβουλές για την αντιμετώπιση του τετράνυχου στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει. Το σκάσιμο των καρπών της ντομάτας μπορεί να οφείλεται σε ακανόνιστα ποτίσματα ή σε υπερβολική λίπανση με λίπασμα αζώτου. Η συγκεκριμένη πασχαλίτσα έιναι ωφέλιμο έντομο.
      .

  18. Ευάγγελος Διαγουμας
    11/07/2020

    Γειά σου Κώστα γιατί πέφτουν τα λουλούδια της ντοματας από τον πέμπτο σταυρό και πάνω. Ποτιζω κάθε απόγευμα 1,5 λίτρο νερό στην ρίζα και έχω δίχτυα ηλιοπροστασιας και η θερμοκρασία το μεσημέρι ξεπερνά τους 35 βαθμούς Κελσίου και κάτι ακόμα ο ζεολιθος πολεμά την τούτα; Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σου καλό βράδυ.

  19. ΦΩΤΗΣ
    04/07/2020

    Κωστα καλησπερα.Παρατηρησα σε μερικες ντοματιες οτι τα φυλλα κυριως στο κεντρο τους ειναι ξερα .Νομιζα οτι ειχαν κοπει απο τις ντοματιες.Τι αρωστια ειναι?ευχαριστω.

  20. Marina
    21/06/2020

    Καλησπέρα! Ευχαριστώ και πάλι για τις πολύτιμες συμβουλές! Έχω μια απορία! Ποσό γρήγορα ωριμάζουν οι ντοματες ώστε να τις μαζέψουμε; Έχω 2 ντοματιές σε ζαρτινιερα πηγαίνουν πολύ καλά και έχουν από 2-3 ντοματες η καθεμία! Όμως οι πρώτες ντοματες εμφανίστηκαν πριν 4 εβδομάδες και ο ρυθμός ανάπτυξης τους είναι πολύ αργος. Είναι ακόμη πολύ μικρές και πρασινες. Ποσό χρόνο χρειάζεται για να αναπτυχθεί η ντομάτα; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    • Καλημέρα Μαρίνα. Θα χρειαστεί να περάσουν περίπου 2-3 εβδομάδες για να μεγαλώσουν και να ωριμάσουν οι ντομάτες. Πρόσθεσε βιολογικό λίπασμα με αρκτή περιεκτικότητα σε κάλιο για να βοηθήσει στην ωρίμανση τους.

  21. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
    14/06/2020

    Καλημέρα, το πότισμα της ντομάτας πλέον το κάνω περίπου κάθε 1-2 εβδομάδες ανάλογα βλέπω τα φυτά, έχω προσθέσει ατταπουλγίτη το οποίο έχει μειώσει το πότισμα σχεδόν στο μισό. Η ερώτηση μου είναι η εξής: εφόσον έχουν δέσει ντομάτες πρέπει να αυξήσω το πότισμα η θα ρίξει τα καινούρια άνθη?

    • Καλησπέρα Κωνσταντίνε. Μπορείς να αυξήσεις σχετικά το πότισμα καθώς όταν υπάρχουν καρποί δεν υπάρχει τόσο κίνδυνος να πέσουν τα καινούρια άνθη.

      • Κώστας
        17/06/2020

        Καλημέρα, κάποια άνθη στην κορυφή έχουν αρχίσει να πέφτουν ενώ έχει δέσει αρκετές ντομάτες από την μέση και κάτω. Κάθε πότε να ποτίζω σε αυτή την φάση?

        • Καλησπέρα Κώστα. Μπορείς να ποτίζεις κάθε 2 μέρες τις ντομάτες σε αυτή τη φάση της ανθοφορίας και καρποφορίας.

  22. Μαρια Ανεττα
    11/06/2020

    Καλησπερα, εχω φυτέψει ντομάτες από το Πάσχα και εχω καρπούς πολλούς και πράσινους. Άλλους μεγάλους και άλλους μικρούς. Θα πρεπει να κανω αραιωμα ή τους αφήνω ολους πάνω; Και ποτε θα αρχίζουν να κοκκινίζουν; Μήπως κανω κατι λάθος; Ποτίζω καθημερινά, ίσως πρεπει να αραιωσω τη συχνότητα σε μέρα παρα μέρα; Το κλίμα στο νησί ειναι ήπιο, αν και έχουμε τελευταία αρκετό αέρα. Σας ευχαριστω πολυ.

    • Καλησπέρα Μαρία. Προτίμησε να κάνεις ένα καλό πότισμα κάθε 2 μέρες αντί για το καθημερινό πότισμα και πρόσθεσε βιολογικό λίπασμα καλίου για να κοκκινήσουν οι καρποί της ντομάτας.

  23. Αστεριος
    09/06/2020

    Καλησπέρα σας..πρωτη φορά που ασχολούμαι με κηπο..εχω βάλει 4 ντοματιες 2 αγγουριες…εχω κανει στήριξή για τις ντοματιες …και βλεπω οτι πολλες απο τις ντοματες ακουμπούν στο ξυλο που εχω σαν στήριξη..Υπάρχει περίπτωση να μην μεγαλώσουν η να καταστραφούν;και καποια απο τα αγγουρια ακουμπούν στο χωμα μπορει να χαλάσουν?

    • Καλησπέρα Αστέριε. Σχετικά με τις ντομάτες που έρχονται σε επαφή με τα ξύλα, δεν υπάρχει συνήθως κάποιο πρόβλημα ενώ τα αγγούρια που έρχονται σε επαφή με βρεγμένο χώμα μπορεί να σαπίσουν. Θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις γεωύφασμα εδαφοκάλυψης ή να κάνεις υποστήλωση στις αγγουριές σου για να αναρριχηθούν.

  24. gergana
    05/06/2020

    Γειά σας. Ευχαριστούμε για το υπέροχο σαιτ σας. Έχω 30-40 ρίζες ντομάτα στην αυλή μου(Ωρωπός) Κάποιες είναι μικρές ακόμα ενώ άλλες που έχω φυτέψει πιο νωρίς αρχίζουν και ανθίζουν. Κάθε πότε με συμβουλεύετε να τα ποτιζω. Σαε ευχαριστώ

  25. Όλγα
    08/05/2020

    Κύριε Λιονουδάκης γεια σας.
    Σώστε με γιατί δεν έχω βρει άκρη.
    Τα φύλλα της ντοματιάς μου στρίβουν προς τα έξω γύρα από το κεντρικό νεύρο, κυρίως τα κάτω κλαδιά, από πολύ μικρά φυτά.
    Ως προς το πότισμα έχω πειραματιστεί. Βάζω το δάκτυλό μου στο χώμα και βλέπω αν χρειάζεται πότισμα.
    Ποτίζω μια ντοματια πολύ και παρακολουθώ αν ισιωνουν τα φύλλα. Άφηνα 2-3 μέρες χωρις νερό αλλά το ίδιο. Μου συμβαίνει και στα φυτά της ταράτσας σε γλάστρες (προστατευμένα και με ήλιο), και στις αυλής στο χώμα.
    Στρίβουν τα φύλλα και τα κλαδιά γυρίζουν κάθετα προς τα κάτω, άλλο περίεργο κι αυτό (φωτό).
    Έχω βάλει καινούργιο χώμα, ασβέστιο, λίπασμα και στο τέλος ζεόλιθο. Ψεκάζω περιοδικά με χαλκό, πυρερθρο και βακιλλο Θουριγγίας.
    Αυτό συμβαίνει κυρίως σε ορισμένες ποικιλίες και όχι τόσο πχ στο βελανίδι.
    Σε αυτές αρχίσανε να ξεραίνονται τα κάτω φύλλα.

    Επίσης πριν από λίγες μέρες γεμίσανε με ένα έντομο, από τις κορυφές προς τα κάτω . Έχω, λοιπόν, ένα φυτό που στο μισό διπλώνουν τα φύλλα τους προς τα έξωκαι επάνω και το υπόλοιπο, από τις κορυφές προς τα κάτω μαραίνονται και διπλώνουν προς τα μέσα. Είναι γερά φυτά αλλά αρχίζουν και χαλάνε.
    Έχασα τον ύπνο μου, χα χα, τα αγαπώ πολύ τα κηπευτικά μου.
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  26. Δαμιανός
    08/05/2020

    Γεια σας. Οι ντομάτες μου πριν από πέντε μέρες πέταξαν φύλλα και πάνε πολύ καλά έως τώρα. Όμως παρατήρησα ότι ενώ το πρωί τα φύλλα είναι μια χαρά το μεσημέρι που τα χτυπάει ο ήλιος αρχίζουν να παίρνουν κλίση προς τα επάνω να κλείνουν δηλαδή και κάποιες από αυτές αρχίζουν τα φύλλα τους να διπλώνουν λιγάκι. Είναι κάτι ανησυχητικό;

  27. Ευαγγελία
    06/05/2020

    Καλησπέρα οι ντομάτες που έχουν φυτρώσει είναι πράσινες και στο κάτω μέρος έχουν καφε κηλιδες. Τι να κανω;

    • Καλησπέρα Ευαγγελία. Αν εννοείς, ότι έχουν καφέ κηλίδες στο κάτω μέρος των φύλλων, μείωσε τη συχνότητα του ποτίσματος.

  28. Όλγα
    03/05/2020

    Έχω ένα πρόβλημα με τις ντοματιές μου.
    Από πολύ μικρά φυτά τα κάτω φύλλα από τις ντοματιές μου στρίβουν προς τα έξω γύρω από το κεντρικό νεύρο και σε πολλές τα φύλλα πέρνουν κλίση προς το χώμα. Δεν μπόρεσα να βρω άκρη. Χώμα έχω βάλει καλό, ασβέστιο, λίπασμα, ψεκάζω με χαλκό και φυσικό πυρερθο και έριξα Βακιλο Θουριγγιας. Φροντίζω τα ποτίσματα ανάβει μην είναι κοντά.
    Κόψω τους νεαρούς βλαστούς, μήπως φταίει αυτό;
    Μπορείτε να με βοηθήσετε ;

    • Καλησπέρα Όλγα. Μπορεί να είναι αρχικά συμπτώματα ωιδίου στην ντομάτα, το ελαφρύ στρίψιμο στα φύλλα. Μπορείς να ψεκάσεις με διαλυμα θειαφιού στο φύλλωμα των φυτών.

  29. δαμιανος
    03/05/2020

    γεια σας. σημερα η ντοματα μου πεταξε τα πρωτα της φυλλα. ομως παρατηρησα οτι ο βλαστος της στο κατω μερος ειναι πρασινος και στο πανω ειναι καφετι. ειναι κατι ανησυχιτικο; ευχαριστω πολυ.

  30. Λουκάς
    29/04/2020

    Καλησπέρα έχουν προσβληθεί οι τοματες μου από θριπα. Πως μπορώ να το αντιμετωπίσω;
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  31. δαμιανος
    28/04/2020

    γεια σας. εχω φυτεψει σπορους ντοματας πριν 3 μερες στο μπαλκονι μου. ξερετε ποτε θα αρχισουν να πετανε φυλλα;

    • Καλησπέρα Δαμιανέ. Μετά από 7-20 μέρες τα σποράκια πρέπει να φυτρώσουν αν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας είναι ευνοικές.

  32. δαμιανος
    28/04/2020

    οι ντοματες πρεπει να εκτειθονται στο μεσημεριανο φως του ηλιου ή οχι;

    • Καλησπέρα και πάλι Δαμιανέ. Οι ντοματιές χρειάζονται αρκετή ηλιοφάνεια για να έχουμε μία καλή καρποφορία με νόστιμες και γλυκές ντομάτες. Όμως σε περίοδο καύσωνα όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, ο μεσημεριανός ήλιος μπορεί να κάνει εγκαύματα στο φύλλωμα και καρπούς.

  33. Δημήτριος
    10/04/2020

    Γεια σας, φυτέψαμε πριν μερικες μερες ντοματιές νομίζοντας οτι ο καιρος εφτιαξε αλλα ξαφνικα έπιασε παγωνιά και πολυ δυνατος αέρας. Κάποιες σώθηκαν αλλα μία έσπασε από την μέση του κορμού και πανω. Μπορεί να ξαναπετάξει φυλλαράκια ή πέθανε. Επίσης καποιες εχουν τα φύλλα τους σαν μαραμένα. Τι να κανω; Να κόψω τα μαραμένα φύλλα ή οχι; Μετά θα μείνει μονο ο κορμός. Ευχαριστώ πολύ

    • Καλησπέρα Δημήτριε. Δοκίμασε να ψεκάσεις με διάλυμα εκχυλίσματος φυκιών που θα βοηθήσει να τονωθούν τα φυτά σου και να επανέλθουν. Η ντοματιά που έσπασε θα ξαναπετάξει φυλλαράκια.

  34. Σίμος
    19/08/2019

    Καλησπέρα και ευχαριστούμε για τις συμβουλές που μας δίνεται, θα ήθελα να ρωτήσω πήρα διάφορα είδη αναρριχωμενης ντομάτας και μια εξ αυτών κάνει καρπούς μεγάλου μεγέθους αλλά από μέσα είναι σαν σφουγγάρι.Που μπορεί να οφείλεται. Που μπορεί να οφείλεται.Ευχαριστω εκ των προτέρων.

    • Καλησπέρα Σίμο και ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Πιθανότατα, η συγκεκριμένη ποικιλία ντομάτας παρουσιάζει αυτή τη φελλώδη υφή στο εσωτερικό του καρπού της λόγω έλλειψης βορίου. Μπορείς να ψεκάσεις το φύλλωμα της ντοματιάς με ένα υγρό διαφυλλικό λίπασμα βορίου για να το αντιμετωπίσεις.

  35. Γιαννης
    14/08/2019

    Γιατισκαειηντοματαοταναρχιζεινακοκκινιζει?ευχαριστω

    • Καλησπέρα Γιάννη. Το σκάσιμο στην ντομάτα μπορεί να οφείλεται σε ακανόνιστα ποτίσματα, σε απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας καθώς και σε υπερβολική αζωτούχα λίπανση.

  36. ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
    25/05/2019

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ. ΚΛΑΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΑ ΛΑΙΜΑΡΓΑ ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΞΕΦΛΟΥΔΙΣΑ ΤΟΝ ΚΟΡΜΟ.ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΑΛΩ ΚΑΤΙ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΠΛΗΓΗ;

    • Καλημέρα Στυλιάνε. Εκεί που έγινε η πληγή, μπορείς να βάλεις πάστα κλάδέματος για την προαστασία από την είσοδο παθογόνων και την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών.

  37. Αγγελος
    24/05/2019

    ενω ο ο κορμος της ντοματς ηταν ολο ισιος τωρα ξαφνικα στραβωσε η ντομαται ειναι φυτεμενη σε γλαστρα σαν να στρεφοταν στον ηλιο

    • Καλησπέρα Άγγελε. Φρόντισε να έχεις την ντομάτα σου σε ηλιοφανές σημείο ενώ η η προσθήκη λιπάνσης πλούσια σε φώσφορο βοηθά στον σχηματισμό δυνατού ίσιου κορμού.

  38. Ηρακλής
    02/08/2018

    Έχω ντομάτες σε γλάστρες άλλες από σπόρο αλλά και άλλες που φύτρωσαν από σάπιες ντομάτες που πέταγα για λιπασμα στο χώμα. Αφού έκαναν κάποιους καρπούς μετά άρχισαν όλες αυτό με τα φύλλα να ξεραίνονται.Μια ντοματια ενώ ο κορμός της έχει ξεραθεί έχει καρπό κίτρινο αλλά δεν κοκκινίζει ενώ μια άλλη έχει πολλές ντομάτες μαζι μεσαίου μεγεθους αλλά είναι ανοιχτό πράσινο πάρα πολύ καιρό. Είναι σχεδόν όλη την ημέρα στον ήλιο.

    • Καλησπέρα Ηρακλή. Οι ντοματιές σου πιθανότατα ξεραίνονται λόγω τετράνυχου που προσβάλλει τα φυτά τους καλοκαιρινούς μήνες. Δυστυχώς, όταν έχει ξεραθεί το φύλλωμα οι ντομάτες που έχουν σχηματιστεί αργούν πολύ να ωριμάσουν ή δεν ωριμάζουν καθόλου και παραμένουν μικρές σε μέγεθος. Δες αναλυτικές πληροφορίες για την αντιμετώπιση του τετράνυχου, στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

  39. Παναγιώτης Π
    15/07/2018

    Καλησπέρα και συγχαρητήρια για αυτό που κάνετε. Έχω φυτέψει σπορόφυτα τομάτας από σπόρο, μια ποικιλία florida που σίγουρα ξέρω ότι είναι προσδιορισμένη άρα δεν κλαδεύω καθόλου και μια ποικιλία Big Boy που μάλλον είναι μη προσδιορισμένη αλλά συμπεριφέρεται σαν προσδιορισμενη, δηλαδή την κλάδεμα μια φορά αλλά βλέπω σε κάποια φυτα κορυφές να τελειώνουν σε Τάξιανθια. Άρα τι είναι?

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      18/07/2018

      Καλησπέρα Παναγιώτη. Η florida είναι ποικιλία τομάτας θαμνώδης αυτοκλαδευόμενη και γίνεται σε ύψος περίπου ένα μέτρο. Όμως η ποικιλία big boy είναι αναρριχώμενη τομάτα, φτάνει στα 2-3 μέτρα ύψος και θέλει κλάδεμα.

  40. ΣΤΑΥΡΟΣ
    11/07/2018

    Οι ντομάτες κάνουν στίγματα και μου είπε ο γεωπόνος ότι είναι από βρωμούσες. Υπάρχει βιολογικό φαρμακό?

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      12/07/2018

      Καλημέρα Σταύρο. Για την αντιμετώπιση της βρωμούσας, μπορείς να ψεκάσεις με βιολογικό σκεύασμα φυσικής πυρεθρίνης που θα προμηθευτείς από γεωπονικά καταστήματα.

  41. Ντίνος
    09/07/2018

    Καλησπέρα κι από μένα! Έχω μια ντοματιά (ντοματινι) σε γλαστρα στην οποία τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να μαυρίζει-σκουραινει ο κορμός της. Το μαύρισμα ξεκινά περίπου 10-15 πόντους από τη ρίζα και επεκτείνεται μέχρι λίγο πιο κάτω από τις κορυφές. Το μαύρισμα είναι μόνο στον κορμό-διχάλα και όχι στα κλαδιά και στα φύλλα που φαίνονται υγιή. Τα ποτισματα της είναι αραιά (ανά 3- 4 ημέρες περίπου) μιας και έχει λουλούδια. Φυτευτηκε αρχές Ιουνίου στη γλαστρα στις 10 ιουν. Έριξα ασβέστιο και στις 15 λίπασμα. Πριν 5 μέρες έριξα πάλι ασβέστιο και στο επόμενο πότισμα πάλι λίπασμα. Η γλαστρα έχει 2-3 πόντους χαλίκι ψιλό στη βάση της και φαίνεται να στραγγίζει. Επίσης παρατήρησα πάνω στον κορμό και μια μικρή τρύπα.
    Έχω και ένα παρτερακι δίπλα με ντομάτα, ντοματινι, πιπεριά, μελιτζανα όπου εκεί φαίνονται όλα εντάξει. Δεν τα έχω ζορίσει πολύ από φάρμακα, τους έχω ρίξει μια φορά θειοχαλκινη αλλά επειδή δε με βόλεψε πολύ λόγω περιορισμένο χώρου μου σύστησαν σε φυτώριο να τους ψεκασω ένα σκεύασμα (ΠΑΛ πολυδυναμικό) που περιέχει χαλκό, θείο, ιχνοστοιχεία κλπ. Το αναφέρω γιατί τα έχω ψεκασει και με αυτό άλλη μια φορά πριν 10 μέρες περίπου.
    Συγγνώμη για το τεράστιο μήνυμα, αλλά ήθελα να περιγράψω όσο καλύτερα μπορούσα. 🙂

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      12/07/2018

      Καλησπέρα Ντίνο και χαιρόμαστε πολύ που είσαι αναλυτικός στην περιγραφή του προβλήματος. Πιθανότατα, το μαύρισμα στον κορμό μπορεί να οφείλεται σε υπερβολική ποσότητα λιπάσματος, πλούσιο σε άζωτο ή έχουμε ανάπτυξη μυκητολογικής ασθένειας. Ο ψεκασμός με σκεύασμα που περιέχει χαλκό, θείο, ιχνοστοιχεία θα βοηθήσει και καλό είναι να ψεκάζεις όλα σου τα φυτά (και το ντοματίνι στη γλάστρα) και να τον επαναλαμβάνεις κάθε 10-15 μέρες. Σχετικά με την τρύπα στον βλαστό στο ντοματίνι στη γλάστρα, ίσως υπάρχει προσβολή από κάμπια οπότε θα ήταν καλό να σκονίσεις το ντοματίνι με οικολογικό σκεύασμα βάκιλου Θουριγγίας.

      • Ντίνος
        13/07/2018

        Για το συγκεκριμένο σκεύασμα ο γεωπόνος μου σύστησε να κάνω και ριζοποτισμα. Σκέφτομαι λοιπόν να ποτιζω με αυτό ανά 15 μέρες και να ψεκαζω με τα οικολογικά σκευάσματα που συστήνεις ανά εβδομάδα εναλλάξ, ώστε να μπορώ να συλλέγω και καρπούς χωρίς να περιμένω να περάσει το δεκαήμερο που χρειάζεται να φύγει το φάρμακο. Πιστεύεις ότι θα είναι καλός συνδυασμός;

        • Τα Μυστικά του Κήπου
          18/07/2018

          Καλησπέρα Ντίνο. Θα μπορούσες να δοκιμάσεις τον συνδυασμό εφαρμογής του σκευάσματος του συναδέλφου γεωπόνου μαζί με τα οικολογικά σκευάσματα που προτείνουμε για να μπορείς να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα που παρουσιάζουν τα κηπευτικά σου. Με αυτές τις εφαρμογές μπορείς να συγκομίζεις άμεσα τους καρπούς. Καλή επιτυχία!

          • Ντίνος
            18/07/2018

            Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια! Καλή συνέχεια στην όμορφη δουλειά που κάνετε!

          • Ντίνος
            18/07/2018

            Δυστυχώς επανέρχομαι στο πρόβλημα… Το ντοματινι τελικά το αντικατεστησα στη γλαστρα με άλλο, αλλά στο παρτέρι που έχω ντοματιά κανονική και ντοματινι δίπλα δίπλα παρουσίασαν το ίδιο πρόβλημα! Στην αρχή η ντοματιά και εκεί που ακουμπούν μεταξύ τους πέρασε και στο ντοματινι, οπότε υποθέτω ότι υπάρχει κάποια αρρώστια. Επίσης παρατήρησα ότι υπάρχουν πλέον στον κορμό ειδικά χαμηλά πολλά εξογκώματα σαν σπυριά και τα φυτά στα στελέχη πάνω και όχι στα φύλλα φαίνεται να βγάζουν εν κολλωδες κίτρινο υγρό σαν να ξεβαφουν ας πούμε. Επίσης τα φύλλα που προσβάλλονται κάποια έχουν ξεραθεί και κάποια αποχρωματιζονται προς το κίτρινο αφήνοντας πράσινες κηλίδες πίσω.
            Το ντοματινι ωστόσο που είναι υγιές ακόμα έχει γεμίσει παντού ταξιανθιες οι οποίες είναι κάποιες κανονικές όπως βλέπω στις φωτογραφίες και κάποιες έχουν γίνει σαν δεντράκια πάνω στο φυτό! Απλά δεν προχωράει καθόλου από καρπό ούτε πέφτουν τα λουλούδια όμως! Ένα δύο ντοματινια που έχουν μείνει σταθερά εδώ και 10-15 μέρες!
            Με τα φυτώρια δυστυχώς δεν βγάζω άκρη, δεν υπάρχει διάθεση να ασχοληθεί κανεις με τα 5 φυτά που έχουν απομείνει! ? Οπότε οποία βοήθεια καλοδεχούμενη!
            Ευχαριστώ και πάλι και συγγνώμη για το πρήξιμο!!

            • Τα Μυστικά του Κήπου
              22/07/2018

              Καλησπέρα Ντίνο. Για το ντοματίνι και την ντοματιά στο έδαφος, αφαίρεσε ξερά και κκιτρινισμένα φύλλα και ψέκασε στο φύλλωμα με θειάφι και χαλκό όπως είχαμε πει για να αντιμετωπίσεις τις μυκητολογικές ασθένειες από τις οποίες έχουν προσβληθεί τα φυτά σου. Για το ντοματίνι που είναι στη γλάστρα, ψέκασε με εκχύλισμα φυκιών για να ενισχύσεις την καρπόδεση καθώς και να πρόσθεσεις βιολογικό λίπασμα πλούσιο σε κάλιο για να βοηθήσεις την αύξηση των καρπών.

  42. Χρυσταλλα
    07/07/2018

    Γειασας στον κηπο μου εχω πολλες αμαριλλιδες.Καποιες ειναι φυτεμενες στις γλαστρες και αλλες κατω στο χωμα. Τις εχω περιπου δεκα χρονια και καθε χρονο μου εδιναν πολλα λουλουδια.Φετος πο λυ λιγες μου εδωσαν λουλουδια και δεν ξερω τι να κανω για να εχουν την επομενη χρονια λουλουδια.Περιμενω την συμβουλη σας. Σας ευχαριστω

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      09/07/2018

      Καλησπέρα Χρυστάλλα. Πιθανότατα φέτος, λόγω του ήπιου χειμώνα ή λόγω πυκνής φύτευσης οι αμαρυλλίδες σου δεν είχαν πλούσια ανθοφορία. Θα σου πρότεινα, μόλις ξεραθεί το άνθος της αμαρυλλίδας να βγάλεις βολβούς από το χώμα. Στη συνέχεια, καθάρισε τα χώματα και τοποθέτησε τους βολβούς σε σκιερό αεριζόμενο μέρος. Αφού στεγνώσουν, τους αποθηκεύουμε σε ξηρό μέρος μέσα σε χάρτινα κουτιά για να τους φυτέψουμε το επόμενο φθινόπωρο. Για να μην μαζευτεί υγρασία και βλαστήσουν οι βολβοί, ανοίγουμε μικρές τρύπες στα κουτιά ή βάζουμε μέσα λίγο περλίτη.
      Δες περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα της αμαρυλλίδας στο σχετικό μας άρθρο.

  43. Νελλη
    26/06/2018

    Επισης σημερα ειδα κ ενα ειδις ζηζανιου απανω τι μπορω να κανω γι αυτο;

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      29/06/2018

      Για να απομακρύνεις το έντομο μπορείς να ψεκάσεις με σάπωνες αλάτων καλίου που θα προμηθευτείς από γεωπονικά καταστήματα ή να φτιάξεις την οικολογική συνταγή με το σκόρδο που προτείνουμε στο άρθρο μας για προστασία φυτών με φυσικά υλικά.

  44. Νελλη
    26/06/2018

    Καλησερα θα ηθελα να ρωτησω.. Εγω εχω βαλει ντοματες σε γλαστρα.. Γιατι οι ντοματες μ μαυριζουν απο το κατω μερος; και γτ ανα φυτο ειναι 3-4?

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      29/06/2018

      Καλησπέρα Νέλλη. Πιθανότατα ποτίζεις υπερβολικά τις ντοματιές σου και έχουν μειωμένη καρπόδεση. Το μαυρισμα στο κάτω μέρος της ντοματιάς, δηλαδή το φαινόμενο της ξηρής κορυφής, οφείλεται συνήθως στην έλλειψη ασβεστίου. Δες πιο αναλυτικές πληροφορίες για την αντιμετώπιση της ξηρής κορυφή στις ντομάτες, στο σχετικό μας άρθρο.

  45. Ελένη
    24/06/2018

    Εχω κηπο με διαφορα λαχανικα, ντοματες, πιπεριες, μελιτζανες, αγγουριες, κολοκυθιες. Εχουμε συνεχεις ασθενεις βροχες στη περιοχη μας. Σημερα ειδα στο κορμο των ντοματιων μου καποια κομματια μαυρισμενα που χθες δεν υπηρχαν. Ραντισα με υδροξειδιο του χαλκου. Τι ειδους ασθενεια μπορει να ειναι και πως θα γλυτωσω τις ντοματιες μου?

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      26/06/2018

      Καλημέρα Ελένη. Πολύ καλά έκανες και ψέκασες με χαλκούχο διάλυμα για προστασία από μυκητολογικές ασθένειες που πιθανότατα έχει προσβληθεί η ντοματιά σου. Αφαίρεσε επίσης και κατέστρεψε τα προσβεβλημένα τμήματα της ντοματιάς σου. Πρόσεχε πάντως το υπερβολικό πότισμα καθώς και την υπερβολική λίπανση με αζωτούχα λιπάσματα (αμμωνίες) γιατί συντελούν στην ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών.

  46. ΓΙΑΝΝΗΣ
    16/06/2018

    Οι ντοματιές μου ενώ έχουν πολύ καλή ανάπτυξη,μετά τις 12 το μεσημέρι κρεμάνε. Τις βλέπω κάθε σαββατοκύριακο, και ενώ το πρωί είναι μια χαρά, το μεσημέρι ζαρώνουν οι κορυφές του και κρεμάνε. Το βράδυ γίνονται πάλι μια χαρά. Και μιλάμε για ημέρες που δεν έχει ιδιαίτερη ζέστη. Σχεδόν συνεφιά.

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      17/06/2018

      Πιθανότατα οι ντοματες σου υποφέρουν από μύκητα του φουζάριου που προσβάλλει τις ντοματιές μέσω της ρίζας και φαίνονται σαν απότιστες. Πρόσεχε να μην ποτίζεις υπερβολικά και πρόσθεσε στη ρίζα της ντοματιάς λίγη γαλαζόπετρα (θεικός χαλκός), ένα κουταλάκι του γλυκού σε ένα λίτρο νερό.

  47. ΠΑΝΟΣ
    11/06/2018

    ΤΙ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΜΠΟΣΤ ΤΣΑΙ ΜΕ ΟΞΥΓΟΝΟ

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      12/06/2018

      Καλησπέρα, Πάνο. Η δημιουργία τσάι κομπόστ είναι αρκετά σύνθετη διαδικασία για ένα ερασιτέχνη καλλιεργητή. Δες μια απλή διαδικασία για δημιουργία τσάι κομπόστ, στο σχετικό μας βίντεο για κομπόστ.

      • ΠΑΝΟΣ
        12/06/2018

        ΠΑΝΟΣ ΤΟ ΕΙΔΑ ΤΟ VIDEO EINAI KAΤΑΠΛΗΚΥΙΚΟ ΚΑΙ ΑΠΛΟ ΑΛΑ ΦΙΛΕ ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΥΛΗ ΣΕ ΤΑΡΑΤΣΑ 50 Τ Μ ΕΧΩ ΤΟΝ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΟΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΕΝΑ ΒΑΡΕΛΙ ΕΝΑ ΑΝΤΛΙΑΚΙ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ ΕΝΑ ΚΟΥΤΙ ΜΕΛΑΣΑ 2 ΚΙΛΑ ΚΟΜΠΟΣΤ ΓΕΩΣΚΩΛΗΓΚΑ ΚΑΙ ΛΙΓΟΥΣ ΕΜ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ;

        • Τα Μυστικά του Κήπου
          14/06/2018

          Γεια σου Πάνο. Δεν έχουμε φτιάξει κάτι ανάλογο και δεν γνωρίζουμε να σου πούμε πόσο επιτυχία θα έχει. Αξίζει πάντως να το δοκιμάσεις και να μας πεις και την εμπειρία σου. Καλή επιτυχία!

  48. Χρυσταλλα
    30/05/2018

    Γειασας θελω να αγορασω ντοματες αυτες που ειναι σαν τσαμπι .Μπορειτε να μου πειτε πως να τις ζητησω με ποιο ονομα. Σας ευχαριστω

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      03/06/2018

      Μπορείς να ζητήσεις τομάτα κρεμαστή ή βιομηχανική τομάτα ή πομοντόρο.

  49. ΒΑΣΩ
    29/05/2018

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ! ΕΓΩ ΕΧΩ ΗΛΙΟ ΑΠΟ ΤΗΣ 8 ΜΕΧΡΙ ΤΗΣ 1 ΣΤΗΝ ΜΙΑ ΜΕΡΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΛΚΟΝΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗΣ 2 ΜΕΧΡΙ ΤΗΣ 6 ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕΡΙΑ. ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΤΑ ΜΕΤΑΚΙΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΧΤΥΠΑΕΙ Ο ΗΛΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ Ή ΛΑΘΟΣ?ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΙΠΕΡΙΑ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΠΟΥ ΕΧΩ!

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      03/06/2018

      Καλησπέρα Βάσω. Οι ντομάτες και οι πιπεριές σε γλάστρα θέλουν 6-8 ώρες ηλιοφάνειας. Καλά κάνεις και τις μετακινείς αν και οριακά θα μπορούσαν να ευδοκιμήσουν με την πρωινή ηλιοφάνεια.

  50. Γιωτα
    24/05/2018

    Καλησπερα, η παραδοσιακη ντοματα χρειαζεται κλαδεμα?

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      25/05/2018

      Γεια σου Γιώτα! Αν λέγοντας παραδοσιακή, εννοείς ποικιλία ντομάτας που έχει πολύ ανάπτυξη και φτάνει σε ύψος πάνω από 2 μέτρα, χρειάζεται κορφολόγημα και αφαίρεση βλαστών χαμηλά.

  51. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗ
    23/05/2018

    Εχω φυτεψει δυο ντοματιες σε γλαστρα.Τα λουλουδακια τους κιτρινιζουν και πεφτουν πριν δεσουν καρπο.Γιατι;

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      23/05/2018

      Τα λουλουδάκια της ντοματιάς στη γλάστρα, πιθανότατα πέφτουν λόγω υπερβολικού ποτίσματος ή υπερβολικής λίπανσης με αζωτούχο λίπασμα. Πότιζε καλύτερα κάθε 3-4 μέρες αυτή την εποχή κι απόφυγε το λίπασμα μέχρι να δέσουν τα άνθη της ντοματιάς σου. Επίσης, διασφάλισε ότι η γλάστρα σου στραγγίζει ικανοποιητικά.

  52. Ρουλα Ταχτσιδου
    15/05/2018

    Καλησπέρα πρώτον συγχαρητήρια για την σελιδα σας!Θα ηθελα να ρωτησω την ντοματα Ρομα την κλαδευουμε?

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      19/05/2018

      Χρειάζεται κορφολόγημα μετά το 2ο φύλλο της 5ης ταξιανθίας.

  53. Παντελῆς
    09/07/2017

    Γειά σας, ζῶ εἰς τά Χανιά, μήπως μπορεῖτε νά μοῦ ὑποδείξετε, ποῦ μπορῶ νά βρῶ σπόρους, ΜΗ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΈΝΟΥΣ; Σᾶς εὐχαριστῶ πολύ, ἐκ τῶν προτέρων.

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      09/07/2017

      Οι σπόροι που πωλούνται σε γεωπονικά καταστήματα, ποικιλίες ή υβρίδια, δεν είναι γενετικά τροποποιημένοι καθώς απαγορεύεται από τη Εθνική Νομοθεσία. Αν σας ενδιαφέρουν παραδοσιακοί σπόροι μπορείτε να απευθυνθείτε στην εθελοντική ομάδα των Σποριτών στα Χανιά ή στην ομάδα του Πελίτι

      • Ελενη
        11/07/2017

        Καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω πως ενισχύουμε την γεύση της ντομάτας μας , οι δικές μου δεν είναι γλυκές.

        • Τα Μυστικά του Κήπου
          15/07/2017

          Για να ωριμάσουν και να γλυκάνουν οι ντομάτες, χρειάζεται ηλιοφάνεια και προσθήκη βιολογικού λιπάσματος με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο.

  54. Κεφαλάς Κώστας
    30/05/2017

    Καλησπέρα σας
    Θα ήθελα να ρωτήσω αν οι ντοματιες χρειάζονται απευθείας έκθεση στον ήλιο και πόσες περίπου ώρες.
    Είναι μήπως καλύτερα να τις εχω στο μπαλκόνι κατω απο τέντα σε πολύ φωτεινό σημείο;
    Ευχαριστώ.

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      30/05/2017

      Oι ντοματιές σας προφανώς είναι φυτεμένες σε γλάστρα. Σίγουρα στα πρώτα στάδια ανάπτυξης και καρποφορίας, είναι καλό να έχουν τη μέγιστη δυνατή ηλιοφάνεια. Την περίοδο των θερμών μηνών Ιουλίου-Αυγούστου, θα ήταν πολύ καλό να καλυφθούν με δίχτυ σκίασης 40%, ώστε να αποφευχθούν τα εγκαύματα από τον ήλιο στα φύλλα και στους καρπούς, και για να έχουν ένα καλύτερο δροσισμό. Αν δεν μπορεί να γίνει αυτό, ας τις μεταφέρετε στο μπαλκόνι εκείνη την περίοδο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *