εικόνα

7 μυστικά για καλλιέργεια ντομάτας (+video)

7 μυστικά για την καλλιέργεια της ντομάτας

7 μυστικά για καλλιέργεια ντομάτας (+video)

H ντομάτα θεωρείται ο βασιλιάς του λαχανόκηπου καθώς αποτελεί την πιο δημοφιλή καλλιέργεια κηπευτικών και δομικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, πολλοί ερασιτέχνες καλλιεργητές την φυτεύουν και σε γλάστρες ή ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι με εξαιρετικά αποτελέσματα. Η ντομάτα χρησιμοποιείται σε όλες τις κουζίνες ως φρέσκο λαχανικό για σαλάτα, αλλά και σε χιλιάδες συνταγές μαγειρικής με τη μορφή σάλτσας ντομάτας. Για τους πρωτάρηδες στον λαχανόκηπο, ίσως χρειαστεί κάποιο διάστημα εξοικείωσης με την καλλιέργεια της ντομάτας μέχρι να καταφέρουν να παράγουν τους λαχταριστούς καρπούς που όλοι λατρεύουν. Σίγουρα όμως, αξίζει τον κόπο και το αποτέλεσμα θα μας ανταμείψει.

 


 

Τι ποικιλίες ντομάτας επιλέγουμε για να φυτέψουμε;

 

Υπάρχουν χιλιάδες ποικιλίες και υβρίδια ντομάτας για να επιλέξουμε και να καλλιέργήσουμε στον κήπο ή στο μπαλκόνι μας. Υπάρχουν χειμωνιάτικες ποικιλίες ντομάτας που φυτεύονται σε θερμοκήπια το φθινόπωρο και είναι συνήθως αναρριχόμενες, καθώς και οι καλοκαιρινές ποικιλίες ντομάτας που φυτέυονται την άνοιξη και είναι συνήθως θαμνώδεις. Θα συναντήσουμε ποικιλίες που δίνουν μικρά ντοματίνια μέχρι μεγαλόκαρπες ντομάτες σε κόκκινο, κίτρινο πορτοκαλί ή και μωβ χρώμα. Σε κάθε περίπτωση, επιλέγουμε ποικιλίες ντομάτας που να διαθέτουν καλά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, δηλαδή ποικιλίες που δίνουν νόστιμους καρπούς με άρωμα, γλυκιά γεύση και πλούσια σάρκα. Αποφεύγουμε τα υβρίδια ντομάτας μακράς διάρκειας, που είναι σχεδιασμένες να είναι ανθεκτικές για την μεταφορά σε μακρινές αγορές του εξωτερικού και υπολείπονται σε γευστικά χαρακτηριστικά. Προτιμούμε ποικιλίες ντομάτας που είναι ντόπιες ή παραδοσιακές της περιοχής μας, ή άλλες που έχουν δοκιμαστεί στις ιδιαίτερες συνθήκες του τόπου μας, ως προς τις θερμοκρασίες, την υγρασία και την ηλιοφάνεια. Η πιο γνωστή ποικιλία ντομάτας είναι το ντοματάκι Σαντορίνης που αποτελεί προιόν ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) και γίνεται εξαιρετική λιαστή. Σε κάθε περιοχή της Ελλάδας, υπάρχουν παραδοσιακές ποικιλίες ντομάτας που διατηρούν ντόπιοι καλλιεργητές τις οποίες αξίζει να αναζητήσουμε και να τις καλλιεργήσουμε.

 


Πώς κρατάμε σπόρο ντομάτας (+video)
Πώς κρατάμε σπόρο ντομάτας (+video)


 

Πώς δημιουργούμε φυτά ντομάτας από δικό μας σπόρο;

 

Είναι καλό να διατηρούμε κάθε χρόνο τον σπόρο από τις δικές μας ποικιλίες ντομάτας και να είμαστε αυτάρκεις. Για να φυτέψουμε σπόρο ποικιλιών της ντομάτας, φτιάχνουμε ειδικό σπορείο-θερμοκήπιο χρησιμοποιώντας κατάλληλο φυτόχωμα σποράς. Βρέχουμε ελαφρά το φυτόχωμα και τοποθετούμε 1-2 σπόρους σε κάθε θέση του δίσκου σποράς, τους σκεπάζουμε με νέα στρώση φυτοχώματος, πάχους περίπου 0,5-1 εκατοστού. Στη συνέχεια ποτίζουμε ελαφρά με ένα ποτιστήρι για να μην παρασύρουμε το χώμα που καλύπτει τους σπόρους. Οι σπόροι χρειάζονται ιδανικες θερμοκρασίες 22-25°C σε περιβάλλον σχετικής υγρασίας για να βλαστήσουν σε 2-3 βδομάδες. Είναι σημαντικό να προσφέρουμε στα νεαρά φυτά ντομάτας σταδιακά αρκετή ηλιοφάνεια για να έχουν καλή ανάπτυξη με την φωτοσύνθεση. Προσέχουμε να μην παραποτίζουμε τα νεαρά φυτά ντομάτας, για να αποφύγουμε την δημιουργία λεπτών και αδύναμων βλαστών, και για να μην έχουμε σαπίσματα στην ρίζα. Μπορείς να διαβάσεις αναλυτικές πληροφορίες για το πώς γίνεται η δημιουργία σπορείου και φυτών στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Πώς προετοιμάζουμε το έδαφος και σε τι αποστάσεις φυτεύουμε τις ντομάτες;

 

Κατά την φύτευση της ντομάτας ενσωματώνουμε αρκετή οργανική ουσία μέσα στους λάκους φύτευσης, είτε σε μορφή κομπόστ, είτε σε μορφή καλά χωνεμένης κοπριάς, καθώς και βιολογικό λίπασμα πλούσιο σε κάλιο. Με αυτόν τον τρόπο, εμπλουτίζουμε το έδαφος με θρεπτικά στοιχεία και για να το κάνουμε πιο αφράτο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς σε αφράτο χώμα, οι ρίζες του φυτού της ντομάτας προχωράνε περισσότερο μέσα στο έδαφος, το φυτό έχει καλύτερη στήριξη και ανάπτυξη κι αυτό φέρνει καλύτερη παραγωγή. Φυτεύουμε τα φυτά της ντομάτας στις κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης, αποφεύγοντας τις πυκνές φυτεύσεις που δημιουργούν προβλήματα. Αν φυτέψουμε τις ντοματιές μας σε αποστάσεις ενός μέτρου μεταξύ των φυτών τομάτας και 1,5-2 μέτρων μεταξύ των γραμμών φύτευσης, είναι σίγουρο ότι εξασφαλίζουμε τον καλύτερο αερισμό και φωτισμό των φυτών της ντομάτας. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουμε βελτίωση της παραγωγής και μείωση ενδεχόμενων μυκητολογικών και εντομολογικών ασθενειών.

 

Τι ανάγκες σε πότισμα έχει η ντομάτα και πώς την ποτίζουμε;

 

Το πότισμα είναι πολύ σημαντική καλλιεργητική εργασία για την ντομάτα για να έχει καλή ανάπτυξη και να κάνει πολλούς και νόστοιμους καρπούς. Το σύστημα ποτίσματος με σωλήνες που φέρουν σταγόνες είναι η πλέον κατάλληλη για τις ντομάτες μας, είτε πρόκειται για καλλιέργεια στο έδαφος είτε σε γλάστρα. Φροντίζουμε να μην ποτίζουμε υπερβολικά τα φυτά της ντομάτας, ειδικά στα αρχικά στάδια, γιατί με αυτό τον τρόπο θα δημιουργήσουν αδύνατο επιφανειακό ριζικό σύστημα και δεν θα αναπτυχθύν σωστά. Κατά την διάρκεια της ανθοφορίας, τα φυτά της ντομάτας χρειάζονται σχετικά μικρές ποσότητες νερού καθώς το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει πτώση των ανθέων. Συνήθως, την περίοδο της άνοιξης ποτίζουμε τις ντοματιές μας 2 φορές τη βδομάδα. Κατά την καρποφορία της ντομάτας, την καλοκαιρινή περίοδο, οι ντοματιές μας χρειάζονται περισσότερη ποσότητα νερού και πότισμα κάθε 2 μέρες. Ειδικά στις νότιες περιοχές της Ελλάδας, σε περίοδο καύσωνα, το πότισμα στις ντοματιές μας θα πρέπει να γίνει καθημερινό.

 

Ποιο είναι το καλύτερο λίπασμα για να βάλουμε στις ντομάτες μας;

 

Η καλλιέργεια της ντομάτας έχει σημαντικές ανάγκες σε λίπανση για να δώσει πλούσια καρποφορία και παραγωγή ζουμερών και γλυκών καρπών. Πέραν της βασικής λίπανσης όταν φυτεύουμε, προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα, ενισχυμένο με κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο. H πρώτη λίπανση γίνεται περίπου 2-3 βδομάδες μετά τη φύτευση και επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή λιπάσματος ανά 1 μήνα. Η προσθήκη καλίου στις ντοματιές βοηθά στην παραγωγή μεγάλων και ζουμερών καρπών, ενώ η προσθήκη μαγνησίου βοηθά σημαντικά στο πρασίνισμα των φύλλων της ντομάτας, καθώς διευκολύνει τη λειτουργία της φωτοσύνθεσης. Όταν η ντομάτα παρουσιάζει το φαινόμενο της ξηρής κορυφής, δηλαδή παρατηρούμε ένα μαύρισμα στο κάτω μέρος του καρπού, αυτό οφείλεται στην έλλειψη ασβεστίου. Αν το λίπασμα μας δεν περιέχει ασβέστιο, προσθέτουμε συμπληρωματικά ειδικό βιολογικό λίπασμα ασβεστίου για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Αποφεύγουμε την υπερβολική λίπανση με άζωτο (αμμωνίες) στην τομάτα και την προσθήκη αχώνευτης κοπριάς, ειδικά κατά την περίοδο της καρποφορίας, καθώς συντελεί σε υπερβολική βλάστηση, σε μειωμένη παραγωγή και σε ευαισθησία σε μυκητολογικές ασθένειες.

 

Πώς αντιμετωπίζουμε τις ασθένειες και τα έντομα που προσβάλλουν την ντομάτα;

 

Η καλλιέργεια της ντομάτας παρουσιάζει αρκετά προβλήματα από ασθένειες και έντομα που τη προσβάλλουν. Για το λόγο, σκονίζουμε το φύλλωμα των φυτών θειάφι και θειοχαλκίνη για την οικολογική αντιμετώπιση των μυκητολογικών ασθενειών της ντομάτας, όπως του περονόσπορου και του ωίδιου. Επίσης, δημιουργούμε κατάλληλα οικολογικά σκευάσματα με φυσικά υλικά (όπως έχουμε δείξει και σε βίντεο) με σκόρδο, τριμμμένο πράσινο σαπούνι, ελαιόλαδο και τα εφαρμόζουμε κάθε 1-2 βδομάδες για την προληπτική αντιμετωπιση των εντομολογικών προσβολών της ντομάτας όπως ο αλευρώδης, οι βρωμούσες και η μελίγκρα. Εναλλακτικά μπορούμε να προμυθευτούμε οικολογικά σκευάσματα σαπώνων αλάτων καλίου ή φυσικής πυρεθρίνης από γεωπονικα καταστήματα για να αντιμετωπίσουμε τα συγκεκριμένα έντομα. Το σκόνισμα της ντομάτας ή ο ψεκασμός του φυλλώματος με οικολογικο σκεύασμα βάκιλου Θουριγγίας βοηθά στην καταπολέμηση της τούτα της ντομάτας, ενός εντόμου που προσβάλλει τα φύλλα και τους καρπούς της τομάτας τα τελευταία χρόνια και κάνει εκτεταμένες ζημιές.

 


Πώς γίνεται η αντιμετώπιση της Tuta στην ντομάτα
Πώς γίνεται η αντιμετώπιση της Tuta στις ντομάτες


 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια της τομάτας

 

Οι θαμνώδεις ποικιλίες ντομάτας που καλλιεργούνται την άνοιξη και το καλοκαίρι δεν χρειάζονται κλάδεμα και γιαυτό αναφέρονται και ως αυτοκλάδευόμενες. Βέβαια, σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να αραιώνουμε κατά διαστήματα βλαστούς που εμπλέκονται στο εσωτερικό των φυτών της ντομάτας και να απομακρύνουμε τα κάτω φύλλα για να έχουμε καλύτερο αερισμό και φωτισμό στα φυτά μας. Επίσης, αραιώνουμε τους καρπούς της ντομάτας, όταν φέρουν πολύ μεγάλη καρποφορία, για να τις βοηθήσουμε στην παραγωγή μεγαλύτερων και πιο ζουμερών καρπών καθώς και στην καλύτερη ωρίμανσης τους.

 


Ντομάτα: Φύτευση και καλλιέργεια σε γλάστρα
Ντομάτα: Φύτευση και καλλιέργεια σε γλάστρα


 

Περισσότερα άρθρα για λαχανικά

 

Δες πώς μπορείς να καλλιεργήσεις ντοματίνια σε γλάστρα και μάθε για την καλλιέργεια και άλλων λαχανικών.

 
Αγγούρι, 7 μυστικά για καλλιέργεια αγγουριού
Πιπεριά, 8 μυστικά καλλιέργειας
Κολοκύθι, 7 μυστικά καλλιέργειας
Βλίτο, 4 μυστικά καλλιέργειας
Μελιτζάνα, 5 μυστικά καλλιέργειας
Πεπόνι, 9 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια
Καρπούζι, 8 μυστικά καλλιέργειας
Καλαμπόκι, 5 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια
Μπάμια, 5 μυστικά καλλιέργειας
Μαρούλι, 7 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια
Κρεμμύδι, 6 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια
Πατάτα, 7 μυστικά καλλιέργειας
Φασόλια, 8 μυστικά καλλιέργειας
Γλυκοπατάτα, 7 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια
 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube και δες όλα τα βίντεο των Μυστικών του Κήπου.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (51)

σχολιαστής
Σίμος 19 Αυγούστου 2019

Καλησπέρα και ευχαριστούμε για τις συμβουλές που μας δίνεται, θα ήθελα να ρωτήσω πήρα διάφορα είδη αναρριχωμενης ντομάτας και μια εξ αυτών κάνει καρπούς μεγάλου μεγέθους αλλά από μέσα είναι σαν σφουγγάρι.Που μπορεί να οφείλεται. Που μπορεί να οφείλεται.Ευχαριστω εκ των προτέρων.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 20 Αυγούστου 2019

  Καλησπέρα Σίμο και ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Πιθανότατα, η συγκεκριμένη ποικιλία ντομάτας παρουσιάζει αυτή τη φελλώδη υφή στο εσωτερικό του καρπού της λόγω έλλειψης βορίου. Μπορείς να ψεκάσεις το φύλλωμα της ντοματιάς με ένα υγρό διαφυλλικό λίπασμα βορίου για να το αντιμετωπίσεις.

  Απάντηση
σχολιαστής
Γιαννης 14 Αυγούστου 2019

Γιατισκαειηντοματαοταναρχιζεινακοκκινιζει?ευχαριστω

Απάντηση
σχολιαστής
ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ 25 Μαΐου 2019

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ. ΚΛΑΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΑ ΛΑΙΜΑΡΓΑ ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΞΕΦΛΟΥΔΙΣΑ ΤΟΝ ΚΟΡΜΟ.ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΑΛΩ ΚΑΤΙ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΠΛΗΓΗ;

Απάντηση
σχολιαστής
Αγγελος 24 Μαΐου 2019

ενω ο ο κορμος της ντοματς ηταν ολο ισιος τωρα ξαφνικα στραβωσε η ντομαται ειναι φυτεμενη σε γλαστρα σαν να στρεφοταν στον ηλιο

Απάντηση
σχολιαστής
Ηρακλής 2 Αυγούστου 2018

Έχω ντομάτες σε γλάστρες άλλες από σπόρο αλλά και άλλες που φύτρωσαν από σάπιες ντομάτες που πέταγα για λιπασμα στο χώμα. Αφού έκαναν κάποιους καρπούς μετά άρχισαν όλες αυτό με τα φύλλα να ξεραίνονται.Μια ντοματια ενώ ο κορμός της έχει ξεραθεί έχει καρπό κίτρινο αλλά δεν κοκκινίζει ενώ μια άλλη έχει πολλές ντομάτες μαζι μεσαίου μεγεθους αλλά είναι ανοιχτό πράσινο πάρα πολύ καιρό. Είναι σχεδόν όλη την ημέρα στον ήλιο.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 3 Αυγούστου 2018

  Καλησπέρα Ηρακλή. Οι ντοματιές σου πιθανότατα ξεραίνονται λόγω τετράνυχου που προσβάλλει τα φυτά τους καλοκαιρινούς μήνες. Δυστυχώς, όταν έχει ξεραθεί το φύλλωμα οι ντομάτες που έχουν σχηματιστεί αργούν πολύ να ωριμάσουν ή δεν ωριμάζουν καθόλου και παραμένουν μικρές σε μέγεθος. Δες αναλυτικές πληροφορίες για την αντιμετώπιση του τετράνυχου, στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

  Απάντηση
σχολιαστής
Παναγιώτης Π 15 Ιουλίου 2018

Καλησπέρα και συγχαρητήρια για αυτό που κάνετε. Έχω φυτέψει σπορόφυτα τομάτας από σπόρο, μια ποικιλία florida που σίγουρα ξέρω ότι είναι προσδιορισμένη άρα δεν κλαδεύω καθόλου και μια ποικιλία Big Boy που μάλλον είναι μη προσδιορισμένη αλλά συμπεριφέρεται σαν προσδιορισμενη, δηλαδή την κλάδεμα μια φορά αλλά βλέπω σε κάποια φυτα κορυφές να τελειώνουν σε Τάξιανθια. Άρα τι είναι?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 18 Ιουλίου 2018

  Καλησπέρα Παναγιώτη. Η florida είναι ποικιλία τομάτας θαμνώδης αυτοκλαδευόμενη και γίνεται σε ύψος περίπου ένα μέτρο. Όμως η ποικιλία big boy είναι αναρριχώμενη τομάτα, φτάνει στα 2-3 μέτρα ύψος και θέλει κλάδεμα.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΣΤΑΥΡΟΣ 11 Ιουλίου 2018

Οι ντομάτες κάνουν στίγματα και μου είπε ο γεωπόνος ότι είναι από βρωμούσες. Υπάρχει βιολογικό φαρμακό?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 12 Ιουλίου 2018

  Καλημέρα Σταύρο. Για την αντιμετώπιση της βρωμούσας, μπορείς να ψεκάσεις με βιολογικό σκεύασμα φυσικής πυρεθρίνης που θα προμηθευτείς από γεωπονικά καταστήματα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ντίνος 9 Ιουλίου 2018

Καλησπέρα κι από μένα! Έχω μια ντοματιά (ντοματινι) σε γλαστρα στην οποία τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να μαυρίζει-σκουραινει ο κορμός της. Το μαύρισμα ξεκινά περίπου 10-15 πόντους από τη ρίζα και επεκτείνεται μέχρι λίγο πιο κάτω από τις κορυφές. Το μαύρισμα είναι μόνο στον κορμό-διχάλα και όχι στα κλαδιά και στα φύλλα που φαίνονται υγιή. Τα ποτισματα της είναι αραιά (ανά 3- 4 ημέρες περίπου) μιας και έχει λουλούδια. Φυτευτηκε αρχές Ιουνίου στη γλαστρα στις 10 ιουν. Έριξα ασβέστιο και στις 15 λίπασμα. Πριν 5 μέρες έριξα πάλι ασβέστιο και στο επόμενο πότισμα πάλι λίπασμα. Η γλαστρα έχει 2-3 πόντους χαλίκι ψιλό στη βάση της και φαίνεται να στραγγίζει. Επίσης παρατήρησα πάνω στον κορμό και μια μικρή τρύπα.
Έχω και ένα παρτερακι δίπλα με ντομάτα, ντοματινι, πιπεριά, μελιτζανα όπου εκεί φαίνονται όλα εντάξει. Δεν τα έχω ζορίσει πολύ από φάρμακα, τους έχω ρίξει μια φορά θειοχαλκινη αλλά επειδή δε με βόλεψε πολύ λόγω περιορισμένο χώρου μου σύστησαν σε φυτώριο να τους ψεκασω ένα σκεύασμα (ΠΑΛ πολυδυναμικό) που περιέχει χαλκό, θείο, ιχνοστοιχεία κλπ. Το αναφέρω γιατί τα έχω ψεκασει και με αυτό άλλη μια φορά πριν 10 μέρες περίπου.
Συγγνώμη για το τεράστιο μήνυμα, αλλά ήθελα να περιγράψω όσο καλύτερα μπορούσα. :-)

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 12 Ιουλίου 2018

  Καλησπέρα Ντίνο και χαιρόμαστε πολύ που είσαι αναλυτικός στην περιγραφή του προβλήματος. Πιθανότατα, το μαύρισμα στον κορμό μπορεί να οφείλεται σε υπερβολική ποσότητα λιπάσματος, πλούσιο σε άζωτο ή έχουμε ανάπτυξη μυκητολογικής ασθένειας. Ο ψεκασμός με σκεύασμα που περιέχει χαλκό, θείο, ιχνοστοιχεία θα βοηθήσει και καλό είναι να ψεκάζεις όλα σου τα φυτά (και το ντοματίνι στη γλάστρα) και να τον επαναλαμβάνεις κάθε 10-15 μέρες. Σχετικά με την τρύπα στον βλαστό στο ντοματίνι στη γλάστρα, ίσως υπάρχει προσβολή από κάμπια οπότε θα ήταν καλό να σκονίσεις το ντοματίνι με οικολογικό σκεύασμα βάκιλου Θουριγγίας.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Ντίνος 13 Ιουλίου 2018

   Για το συγκεκριμένο σκεύασμα ο γεωπόνος μου σύστησε να κάνω και ριζοποτισμα. Σκέφτομαι λοιπόν να ποτιζω με αυτό ανά 15 μέρες και να ψεκαζω με τα οικολογικά σκευάσματα που συστήνεις ανά εβδομάδα εναλλάξ, ώστε να μπορώ να συλλέγω και καρπούς χωρίς να περιμένω να περάσει το δεκαήμερο που χρειάζεται να φύγει το φάρμακο. Πιστεύεις ότι θα είναι καλός συνδυασμός;

   Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου 18 Ιουλίου 2018

    Καλησπέρα Ντίνο. Θα μπορούσες να δοκιμάσεις τον συνδυασμό εφαρμογής του σκευάσματος του συναδέλφου γεωπόνου μαζί με τα οικολογικά σκευάσματα που προτείνουμε για να μπορείς να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα που παρουσιάζουν τα κηπευτικά σου. Με αυτές τις εφαρμογές μπορείς να συγκομίζεις άμεσα τους καρπούς. Καλή επιτυχία!

    Απάντηση
     σχολιαστής
     Ντίνος 18 Ιουλίου 2018

     Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια! Καλή συνέχεια στην όμορφη δουλειά που κάνετε!

     Απάντηση
     σχολιαστής
     Ντίνος 18 Ιουλίου 2018

     Δυστυχώς επανέρχομαι στο πρόβλημα… Το ντοματινι τελικά το αντικατεστησα στη γλαστρα με άλλο, αλλά στο παρτέρι που έχω ντοματιά κανονική και ντοματινι δίπλα δίπλα παρουσίασαν το ίδιο πρόβλημα! Στην αρχή η ντοματιά και εκεί που ακουμπούν μεταξύ τους πέρασε και στο ντοματινι, οπότε υποθέτω ότι υπάρχει κάποια αρρώστια. Επίσης παρατήρησα ότι υπάρχουν πλέον στον κορμό ειδικά χαμηλά πολλά εξογκώματα σαν σπυριά και τα φυτά στα στελέχη πάνω και όχι στα φύλλα φαίνεται να βγάζουν εν κολλωδες κίτρινο υγρό σαν να ξεβαφουν ας πούμε. Επίσης τα φύλλα που προσβάλλονται κάποια έχουν ξεραθεί και κάποια αποχρωματιζονται προς το κίτρινο αφήνοντας πράσινες κηλίδες πίσω.
     Το ντοματινι ωστόσο που είναι υγιές ακόμα έχει γεμίσει παντού ταξιανθιες οι οποίες είναι κάποιες κανονικές όπως βλέπω στις φωτογραφίες και κάποιες έχουν γίνει σαν δεντράκια πάνω στο φυτό! Απλά δεν προχωράει καθόλου από καρπό ούτε πέφτουν τα λουλούδια όμως! Ένα δύο ντοματινια που έχουν μείνει σταθερά εδώ και 10-15 μέρες!
     Με τα φυτώρια δυστυχώς δεν βγάζω άκρη, δεν υπάρχει διάθεση να ασχοληθεί κανεις με τα 5 φυτά που έχουν απομείνει! 😂 Οπότε οποία βοήθεια καλοδεχούμενη!
     Ευχαριστώ και πάλι και συγγνώμη για το πρήξιμο!!

     Απάντηση
      σχολιαστής
      Τα Μυστικά του Κήπου 22 Ιουλίου 2018

      Καλησπέρα Ντίνο. Για το ντοματίνι και την ντοματιά στο έδαφος, αφαίρεσε ξερά και κκιτρινισμένα φύλλα και ψέκασε στο φύλλωμα με θειάφι και χαλκό όπως είχαμε πει για να αντιμετωπίσεις τις μυκητολογικές ασθένειες από τις οποίες έχουν προσβληθεί τα φυτά σου. Για το ντοματίνι που είναι στη γλάστρα, ψέκασε με εκχύλισμα φυκιών για να ενισχύσεις την καρπόδεση καθώς και να πρόσθεσεις βιολογικό λίπασμα πλούσιο σε κάλιο για να βοηθήσεις την αύξηση των καρπών.

σχολιαστής
Χρυσταλλα 7 Ιουλίου 2018

Γειασας στον κηπο μου εχω πολλες αμαριλλιδες.Καποιες ειναι φυτεμενες στις γλαστρες και αλλες κατω στο χωμα. Τις εχω περιπου δεκα χρονια και καθε χρονο μου εδιναν πολλα λουλουδια.Φετος πο λυ λιγες μου εδωσαν λουλουδια και δεν ξερω τι να κανω για να εχουν την επομενη χρονια λουλουδια.Περιμενω την συμβουλη σας. Σας ευχαριστω

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 9 Ιουλίου 2018

  Καλησπέρα Χρυστάλλα. Πιθανότατα φέτος, λόγω του ήπιου χειμώνα ή λόγω πυκνής φύτευσης οι αμαρυλλίδες σου δεν είχαν πλούσια ανθοφορία. Θα σου πρότεινα, μόλις ξεραθεί το άνθος της αμαρυλλίδας να βγάλεις βολβούς από το χώμα. Στη συνέχεια, καθάρισε τα χώματα και τοποθέτησε τους βολβούς σε σκιερό αεριζόμενο μέρος. Αφού στεγνώσουν, τους αποθηκεύουμε σε ξηρό μέρος μέσα σε χάρτινα κουτιά για να τους φυτέψουμε το επόμενο φθινόπωρο. Για να μην μαζευτεί υγρασία και βλαστήσουν οι βολβοί, ανοίγουμε μικρές τρύπες στα κουτιά ή βάζουμε μέσα λίγο περλίτη.
  Δες περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα της αμαρυλλίδας στο σχετικό μας άρθρο.

  Απάντηση
σχολιαστής
Νελλη 26 Ιουνίου 2018

Επισης σημερα ειδα κ ενα ειδις ζηζανιου απανω τι μπορω να κανω γι αυτο;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 29 Ιουνίου 2018

  Για να απομακρύνεις το έντομο μπορείς να ψεκάσεις με σάπωνες αλάτων καλίου που θα προμηθευτείς από γεωπονικά καταστήματα ή να φτιάξεις την οικολογική συνταγή με το σκόρδο που προτείνουμε στο άρθρο μας για προστασία φυτών με φυσικά υλικά.

  Απάντηση
σχολιαστής
Νελλη 26 Ιουνίου 2018

Καλησερα θα ηθελα να ρωτησω.. Εγω εχω βαλει ντοματες σε γλαστρα.. Γιατι οι ντοματες μ μαυριζουν απο το κατω μερος; και γτ ανα φυτο ειναι 3-4?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 29 Ιουνίου 2018

  Καλησπέρα Νέλλη. Πιθανότατα ποτίζεις υπερβολικά τις ντοματιές σου και έχουν μειωμένη καρπόδεση. Το μαυρισμα στο κάτω μέρος της ντοματιάς, δηλαδή το φαινόμενο της ξηρής κορυφής, οφείλεται συνήθως στην έλλειψη ασβεστίου. Δες πιο αναλυτικές πληροφορίες για την αντιμετώπιση της ξηρής κορυφή στις ντομάτες, στο σχετικό μας άρθρο.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ελένη 24 Ιουνίου 2018

Εχω κηπο με διαφορα λαχανικα, ντοματες, πιπεριες, μελιτζανες, αγγουριες, κολοκυθιες. Εχουμε συνεχεις ασθενεις βροχες στη περιοχη μας. Σημερα ειδα στο κορμο των ντοματιων μου καποια κομματια μαυρισμενα που χθες δεν υπηρχαν. Ραντισα με υδροξειδιο του χαλκου. Τι ειδους ασθενεια μπορει να ειναι και πως θα γλυτωσω τις ντοματιες μου?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 26 Ιουνίου 2018

  Καλημέρα Ελένη. Πολύ καλά έκανες και ψέκασες με χαλκούχο διάλυμα για προστασία από μυκητολογικές ασθένειες που πιθανότατα έχει προσβληθεί η ντοματιά σου. Αφαίρεσε επίσης και κατέστρεψε τα προσβεβλημένα τμήματα της ντοματιάς σου. Πρόσεχε πάντως το υπερβολικό πότισμα καθώς και την υπερβολική λίπανση με αζωτούχα λιπάσματα (αμμωνίες) γιατί συντελούν στην ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΓΙΑΝΝΗΣ 16 Ιουνίου 2018

Οι ντοματιές μου ενώ έχουν πολύ καλή ανάπτυξη,μετά τις 12 το μεσημέρι κρεμάνε. Τις βλέπω κάθε σαββατοκύριακο, και ενώ το πρωί είναι μια χαρά, το μεσημέρι ζαρώνουν οι κορυφές του και κρεμάνε. Το βράδυ γίνονται πάλι μια χαρά. Και μιλάμε για ημέρες που δεν έχει ιδιαίτερη ζέστη. Σχεδόν συνεφιά.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 17 Ιουνίου 2018

  Πιθανότατα οι ντοματες σου υποφέρουν από μύκητα του φουζάριου που προσβάλλει τις ντοματιές μέσω της ρίζας και φαίνονται σαν απότιστες. Πρόσεχε να μην ποτίζεις υπερβολικά και πρόσθεσε στη ρίζα της ντοματιάς λίγη γαλαζόπετρα (θεικός χαλκός), ένα κουταλάκι του γλυκού σε ένα λίτρο νερό.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΠΑΝΟΣ 11 Ιουνίου 2018

ΤΙ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΜΠΟΣΤ ΤΣΑΙ ΜΕ ΟΞΥΓΟΝΟ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 12 Ιουνίου 2018

  Καλησπέρα, Πάνο. Η δημιουργία τσάι κομπόστ είναι αρκετά σύνθετη διαδικασία για ένα ερασιτέχνη καλλιεργητή. Δες μια απλή διαδικασία για δημιουργία τσάι κομπόστ, στο σχετικό μας βίντεο για κομπόστ.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   ΠΑΝΟΣ 12 Ιουνίου 2018

   ΠΑΝΟΣ ΤΟ ΕΙΔΑ ΤΟ VIDEO EINAI KAΤΑΠΛΗΚΥΙΚΟ ΚΑΙ ΑΠΛΟ ΑΛΑ ΦΙΛΕ ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΥΛΗ ΣΕ ΤΑΡΑΤΣΑ 50 Τ Μ ΕΧΩ ΤΟΝ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΟΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΕΝΑ ΒΑΡΕΛΙ ΕΝΑ ΑΝΤΛΙΑΚΙ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ ΕΝΑ ΚΟΥΤΙ ΜΕΛΑΣΑ 2 ΚΙΛΑ ΚΟΜΠΟΣΤ ΓΕΩΣΚΩΛΗΓΚΑ ΚΑΙ ΛΙΓΟΥΣ ΕΜ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ;

   Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου 14 Ιουνίου 2018

    Γεια σου Πάνο. Δεν έχουμε φτιάξει κάτι ανάλογο και δεν γνωρίζουμε να σου πούμε πόσο επιτυχία θα έχει. Αξίζει πάντως να το δοκιμάσεις και να μας πεις και την εμπειρία σου. Καλή επιτυχία!

    Απάντηση
σχολιαστής
Χρυσταλλα 30 Μαΐου 2018

Γειασας θελω να αγορασω ντοματες αυτες που ειναι σαν τσαμπι .Μπορειτε να μου πειτε πως να τις ζητησω με ποιο ονομα. Σας ευχαριστω

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 3 Ιουνίου 2018

  Μπορείς να ζητήσεις τομάτα κρεμαστή ή βιομηχανική τομάτα ή πομοντόρο.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΒΑΣΩ 29 Μαΐου 2018

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ! ΕΓΩ ΕΧΩ ΗΛΙΟ ΑΠΟ ΤΗΣ 8 ΜΕΧΡΙ ΤΗΣ 1 ΣΤΗΝ ΜΙΑ ΜΕΡΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΛΚΟΝΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗΣ 2 ΜΕΧΡΙ ΤΗΣ 6 ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕΡΙΑ. ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΤΑ ΜΕΤΑΚΙΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΧΤΥΠΑΕΙ Ο ΗΛΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ Ή ΛΑΘΟΣ?ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΙΠΕΡΙΑ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΠΟΥ ΕΧΩ!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 3 Ιουνίου 2018

  Καλησπέρα Βάσω. Οι ντομάτες και οι πιπεριές σε γλάστρα θέλουν 6-8 ώρες ηλιοφάνειας. Καλά κάνεις και τις μετακινείς αν και οριακά θα μπορούσαν να ευδοκιμήσουν με την πρωινή ηλιοφάνεια.

  Απάντηση
σχολιαστής
Γιωτα 24 Μαΐου 2018

Καλησπερα, η παραδοσιακη ντοματα χρειαζεται κλαδεμα?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 25 Μαΐου 2018

  Γεια σου Γιώτα! Αν λέγοντας παραδοσιακή, εννοείς ποικιλία ντομάτας που έχει πολύ ανάπτυξη και φτάνει σε ύψος πάνω από 2 μέτρα, χρειάζεται κορφολόγημα και αφαίρεση βλαστών χαμηλά.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗ 23 Μαΐου 2018

Εχω φυτεψει δυο ντοματιες σε γλαστρα.Τα λουλουδακια τους κιτρινιζουν και πεφτουν πριν δεσουν καρπο.Γιατι;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 23 Μαΐου 2018

  Τα λουλουδάκια της ντοματιάς στη γλάστρα, πιθανότατα πέφτουν λόγω υπερβολικού ποτίσματος ή υπερβολικής λίπανσης με αζωτούχο λίπασμα. Πότιζε καλύτερα κάθε 3-4 μέρες αυτή την εποχή κι απόφυγε το λίπασμα μέχρι να δέσουν τα άνθη της ντοματιάς σου. Επίσης, διασφάλισε ότι η γλάστρα σου στραγγίζει ικανοποιητικά.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ρουλα Ταχτσιδου 15 Μαΐου 2018

Καλησπέρα πρώτον συγχαρητήρια για την σελιδα σας!Θα ηθελα να ρωτησω την ντοματα Ρομα την κλαδευουμε?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 19 Μαΐου 2018

  Χρειάζεται κορφολόγημα μετά το 2ο φύλλο της 5ης ταξιανθίας.

  Απάντηση
σχολιαστής
Παντελῆς 9 Ιουλίου 2017

Γειά σας, ζῶ εἰς τά Χανιά, μήπως μπορεῖτε νά μοῦ ὑποδείξετε, ποῦ μπορῶ νά βρῶ σπόρους, ΜΗ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΈΝΟΥΣ; Σᾶς εὐχαριστῶ πολύ, ἐκ τῶν προτέρων.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 9 Ιουλίου 2017

  Οι σπόροι που πωλούνται σε γεωπονικά καταστήματα, ποικιλίες ή υβρίδια, δεν είναι γενετικά τροποποιημένοι καθώς απαγορεύεται από τη Εθνική Νομοθεσία. Αν σας ενδιαφέρουν παραδοσιακοί σπόροι μπορείτε να απευθυνθείτε στην εθελοντική ομάδα των Σποριτών στα Χανιά ή στην ομάδα του Πελίτι

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Ελενη 11 Ιουλίου 2017

   Καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω πως ενισχύουμε την γεύση της ντομάτας μας , οι δικές μου δεν είναι γλυκές.

   Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου 15 Ιουλίου 2017

    Για να ωριμάσουν και να γλυκάνουν οι ντομάτες, χρειάζεται ηλιοφάνεια και προσθήκη βιολογικού λιπάσματος με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο.

    Απάντηση
σχολιαστής
Κεφαλάς Κώστας 30 Μαΐου 2017

Καλησπέρα σας
Θα ήθελα να ρωτήσω αν οι ντοματιες χρειάζονται απευθείας έκθεση στον ήλιο και πόσες περίπου ώρες.
Είναι μήπως καλύτερα να τις εχω στο μπαλκόνι κατω απο τέντα σε πολύ φωτεινό σημείο;
Ευχαριστώ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 30 Μαΐου 2017

  Oι ντοματιές σας προφανώς είναι φυτεμένες σε γλάστρα. Σίγουρα στα πρώτα στάδια ανάπτυξης και καρποφορίας, είναι καλό να έχουν τη μέγιστη δυνατή ηλιοφάνεια. Την περίοδο των θερμών μηνών Ιουλίου-Αυγούστου, θα ήταν πολύ καλό να καλυφθούν με δίχτυ σκίασης 40%, ώστε να αποφευχθούν τα εγκαύματα από τον ήλιο στα φύλλα και στους καρπούς, και για να έχουν ένα καλύτερο δροσισμό. Αν δεν μπορεί να γίνει αυτό, ας τις μεταφέρετε στο μπαλκόνι εκείνη την περίοδο.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.