εικόνα

7 μυστικά για καλλιέργεια ντομάτας (+video)

Καλλιέργεια ντομάτας

7 μυστικά για καλλιέργεια ντομάτας (+video)

H ντομάτα είναι η πιο δημοφιλής καλλιέργεια κηπευτικών που φυτεύεται στον κήπο. Τα τελευταία χρόνια πολλοί ερασιτέχνες καλλιεργητές την φυτεύουν και στο μπαλκόνι. Η ντομάτα χρησιμοποιείται σε όλες τις κουζίνες σαν φρέσκο λαχανικό στις σαλάτες, αλλά και σε χιλιάδες συνταγές μαγειρικής με τη μορφή σάλτσας ντομάτας. Για τους πρωτάρηδες στον λαχανόκηπο, ίσως χρειαστεί κάποιο διάστημα εξοικείωσης μέχρι να καταφέρουν να παράγουν λαχταριστούς καρπούς ντομάτας, καθώς είναι μια καλλιέργεια με μια σχετική δυσκολία που σίγουρα όμως αξίζει τον κόπο.

 

 

Τι ποικιλίες ντομάτας επιλέγουμε για να φυτέψουμε;
 
Υπάρχουν χιλιάδες ποικιλίες και υβρίδια ντομάτας. Από ποικιλίες που δίνουν μικρά ντοματίνια μέχρι μεγαλόκαρπες ντομάτες σε κόκκινο, κίτρινο πορτοκαλί ή και μωβ χρώμα. Επιλέγουμε ποικιλία ντομάτας που να διαθέτει καλά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, δηλαδή να δίνει νόστιμους καρπούς με άρωμα, γλυκιά γεύση, πλούσια σάρκα. Αποφεύγουμε τα υβρίδια ντομάτας μακράς διάρκειας, που είναι σχεδιασμένες να είναι ανθεκτικές για την μεταφορά σε μακρινές αγορές του εξωτερικού και υπολείπονται σε γευστικά χαρακτηριστικά. Προτιμούμε ποικιλίες ντομάτας που είναι ντόπιες ή παραδοσιακές της περιοχής μας, ή άλλες που έχουν δοκιμαστεί στις ιδιαίτερες συνθήκες του τόπου μας, ως προς τις θερμοκρασίες, την υγρασία, την ηλιοφάνεια.

 

Τι πρέπει να προσέχουμε κατά την σπορά φυτών ντομάτας;
 
Είναι καλό να διατηρούμε κάθε χρόνο το δικό μας σπόρο από την καλλιέργεια της ντομάτας. Για να φυτέψουμε σπόρο ποικιλιών της ντομάτας, φτιάχνουμε ειδικό σπορείο-θερμοκήπιο χρησιμοποιώντας κατάλληλο φυτόχωμα σποράς. Οι σπόροι θα βλαστήσουν ιδανικά σε θερμοκρασίες 22-25°C. Προσφέρουμε στα νεαρά φυτά ντομάτας σταδιακά αρκετή ηλιοφάνεια για να έχουν καλή ανάπτυξη λόγω φωτοσύνθεσης. Προσέχουμε να μην παραποτίζουμε τα νεαρά φυτά ντομάτας, για να μην δημιουργήσουν λεπτούς και αδύναμους βλαστούς, και για να μην έχουμε σαπίσματα στην ρίζα. Μπορείς να διαβάσεις αναλυτικές πληροφορίες για το πώς γίνεται η δημιουργία σπορείου και φυτών στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Πώς μεταφυτεύουμε τα φυτά της τομάτας στο χωράφι;
 
Κατά την φύτευση της ντομάτας ενσωματώνουμε αρκετή οργανική ουσία μέσα στους λάκους φύτευσης, είτε σε μορφή κομπόστ, είτε σε μορφή καλά χωνεμένης κοπριάς. Φυτεύουμε τα φυτά της ντομάτας στις κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης, αποφεύγοντας τις πυκνές φυτεύσεις. Η αραιή φύτευση ανά ένα μέτρο μεταξύ των φυτών τομάτας και 1,5-2 μέτρα μεταξύ των γραμμών φύτευσης εξασφαλίζει τον καλύτερο αερισμό και φωτισμό των φυτών της ντομάτας. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουμε βελτίωση της παραγωγής και μείωση ενδεχόμενων μυκητολογικών και εντομολογικών ασθενειών.

 

Τι ανάγκες σε πότισμα έχει η ντομάτα και πώς την ποτίζουμε;
 
Το πότισμα είναι πολύ σημαντική καλλιεργητική εργασία για την ντομάτα. Η άρδευση με σταγόνες είναι η, πλέον, κατάλληλη για τις ντομάτες μας, είτε στο χωράφι είτε στη γλάστρα. Φροντίζουμε να μην ποτίζουμε υπερβολικά τα φυτά της ντομάτας, ειδικά στα αρχικά στάδια, γιατί με αυτό τον τρόπο θα δημιουργήσουν αδύνατο επιφανειακό ριζικό σύστημα. Επίσης, κατά την διάρκεια της ανθοφορίας, τα φυτά της ντομάτας χρειάζονται μικρές ποσότητες νερού και όχι υπερβολικές. Τέλος, κατά την καρποφορία της ντομάτας, χρειάζεται πότισμα ανά συχνά διαστήματα, κάθε 1-2 μέρες, ειδικά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.

 

Τι ανάγκες σε λίπανση έχει η ντομάτα και τι λίπανση βάζουμε;

 

Η καλλιέργεια της ντομάτας έχει σημαντικές ανάγκες σε λίπανση για να δώσει πλούσια καρποφορία και παραγωγή ζουμερών και γλυκών καρπών. Πέραν της βασικής λίπανσης όταν φυτεύουμε, προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα, ενισχυμένο με κάλιο και ασβέστιο, περίπου 20 μέρες μετά τη φύτευση και επαναλαμβάνουμε ανά 20-30 μέρες. Αποφεύγουμε την υπερβολική λίπανση με άζωτο στην τομάτα και την προσθήκη αχώνευτης κοπριάς, γιατί συντελεί σε υπερβολική βλάστηση, στην μειωμένη παραγωγή και στην ευαισθησία σε μυκητολογικές ασθένειες, όπως ο περονόσπορος και το ωίδιο. Η ντομάτα παρουσιάζει το φαινόμενο της ξηρής κορυφής, καθώς παρατηρούμε ένα μαύρισμα στο κάτω μέρος του καρπού. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη ασβεστίου και γι’ αυτό απαιτείται προσθήκη βιολογικού λιπάσματος ασβεστίου για να το αντιμετωπίσομε. Ακόμα, η προσθήκη μαγνησίου βοηθά σημαντικά στο πρασίνισμα των φύλλων της ντομάτας, καθώς διευκολύνει τη λειτουργία της φωτοσύνθεσης.

 

Πώς αντιμετωπίζουμε τις ασθένειες και τα έντομα που προσβάλλουν την ντομάτα;

 

Χρησιμοποιούμε θειάφι και θειοχαλκίνη για την οικολογική αντιμετώπιση των μυκητολογικών ασθενειών της ντομάτας, όπως του περονόσπορου και του ωίδιου. Επίσης, δημιουργούμε κατάλληλα οικολογικά σκευάσματα με φυσικά υλικά (όπως έχουμε δείξει και σε βίντεο) και τα εφαρμόζουμε κάθε 1-2 βδομάδες, για την προληπτική αντιμετωπιση των εντομολογικών και μυκητολογικών προσβολών της ντομάτας. Το σκόνισμα της ντομάτας με βάκιλο Θουριγγίας βοηθά στην καταπολέμηση της τούτα της ντομάτας, ενός εντόμου που προσβάλλει τα φύλλα και τους καρπούς της τομάτας.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια της τομάτας
 
Αραιώνουμε κατά διαστήματα βλαστούς που εμπλέκονται στο εσωτερικό των φυτών της ντομάτας και απομακρύνουμε τα κάτω φύλλα. Επίσης, αραιώνουμε τους καρπούς της ντομάτας, όταν είναι σε μεγάλη ποσότητα, για να βοηθήσουμε την παραγωγή μεγαλύτερων και πιο ζουμερών καρπών τομάτας, καθώς και την βελτίωση της διαδικασίας ωρίμανσης τους.

 

Δες πώς μπορείς να καλλιεργήσεις ντοματίνια σε γλάστρα και μάθε για την καλλιέργεια και άλλων λαχανικών όπως κολοκύθι, πιπεριά, μελιτζάνα, αγγούρι, καλαμπόκι, μπάμια, μαρούλι και βλίτο.

 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube και δες όλα τα βίντεο των Μυστικών του Κήπου.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (43)

σχολιαστής
Ηρακλής Αύγουστος 2, 2018

Έχω ντομάτες σε γλάστρες άλλες από σπόρο αλλά και άλλες που φύτρωσαν από σάπιες ντομάτες που πέταγα για λιπασμα στο χώμα. Αφού έκαναν κάποιους καρπούς μετά άρχισαν όλες αυτό με τα φύλλα να ξεραίνονται.Μια ντοματια ενώ ο κορμός της έχει ξεραθεί έχει καρπό κίτρινο αλλά δεν κοκκινίζει ενώ μια άλλη έχει πολλές ντομάτες μαζι μεσαίου μεγεθους αλλά είναι ανοιχτό πράσινο πάρα πολύ καιρό. Είναι σχεδόν όλη την ημέρα στον ήλιο.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Αύγουστος 3, 2018

  Καλησπέρα Ηρακλή. Οι ντοματιές σου πιθανότατα ξεραίνονται λόγω τετράνυχου που προσβάλλει τα φυτά τους καλοκαιρινούς μήνες. Δυστυχώς, όταν έχει ξεραθεί το φύλλωμα οι ντομάτες που έχουν σχηματιστεί αργούν πολύ να ωριμάσουν ή δεν ωριμάζουν καθόλου και παραμένουν μικρές σε μέγεθος. Δες αναλυτικές πληροφορίες για την αντιμετώπιση του τετράνυχου, στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

  Απάντηση
σχολιαστής
Παναγιώτης Π Ιούλιος 15, 2018

Καλησπέρα και συγχαρητήρια για αυτό που κάνετε. Έχω φυτέψει σπορόφυτα τομάτας από σπόρο, μια ποικιλία florida που σίγουρα ξέρω ότι είναι προσδιορισμένη άρα δεν κλαδεύω καθόλου και μια ποικιλία Big Boy που μάλλον είναι μη προσδιορισμένη αλλά συμπεριφέρεται σαν προσδιορισμενη, δηλαδή την κλάδεμα μια φορά αλλά βλέπω σε κάποια φυτα κορυφές να τελειώνουν σε Τάξιανθια. Άρα τι είναι?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούλιος 18, 2018

  Καλησπέρα Παναγιώτη. Η florida είναι ποικιλία τομάτας θαμνώδης αυτοκλαδευόμενη και γίνεται σε ύψος περίπου ένα μέτρο. Όμως η ποικιλία big boy είναι αναρριχώμενη τομάτα, φτάνει στα 2-3 μέτρα ύψος και θέλει κλάδεμα.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΣΤΑΥΡΟΣ Ιούλιος 11, 2018

Οι ντομάτες κάνουν στίγματα και μου είπε ο γεωπόνος ότι είναι από βρωμούσες. Υπάρχει βιολογικό φαρμακό?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούλιος 12, 2018

  Καλημέρα Σταύρο. Για την αντιμετώπιση της βρωμούσας, μπορείς να ψεκάσεις με βιολογικό σκεύασμα φυσικής πυρεθρίνης που θα προμηθευτείς από γεωπονικά καταστήματα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ντίνος Ιούλιος 9, 2018

Καλησπέρα κι από μένα! Έχω μια ντοματιά (ντοματινι) σε γλαστρα στην οποία τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να μαυρίζει-σκουραινει ο κορμός της. Το μαύρισμα ξεκινά περίπου 10-15 πόντους από τη ρίζα και επεκτείνεται μέχρι λίγο πιο κάτω από τις κορυφές. Το μαύρισμα είναι μόνο στον κορμό-διχάλα και όχι στα κλαδιά και στα φύλλα που φαίνονται υγιή. Τα ποτισματα της είναι αραιά (ανά 3- 4 ημέρες περίπου) μιας και έχει λουλούδια. Φυτευτηκε αρχές Ιουνίου στη γλαστρα στις 10 ιουν. Έριξα ασβέστιο και στις 15 λίπασμα. Πριν 5 μέρες έριξα πάλι ασβέστιο και στο επόμενο πότισμα πάλι λίπασμα. Η γλαστρα έχει 2-3 πόντους χαλίκι ψιλό στη βάση της και φαίνεται να στραγγίζει. Επίσης παρατήρησα πάνω στον κορμό και μια μικρή τρύπα.
Έχω και ένα παρτερακι δίπλα με ντομάτα, ντοματινι, πιπεριά, μελιτζανα όπου εκεί φαίνονται όλα εντάξει. Δεν τα έχω ζορίσει πολύ από φάρμακα, τους έχω ρίξει μια φορά θειοχαλκινη αλλά επειδή δε με βόλεψε πολύ λόγω περιορισμένο χώρου μου σύστησαν σε φυτώριο να τους ψεκασω ένα σκεύασμα (ΠΑΛ πολυδυναμικό) που περιέχει χαλκό, θείο, ιχνοστοιχεία κλπ. Το αναφέρω γιατί τα έχω ψεκασει και με αυτό άλλη μια φορά πριν 10 μέρες περίπου.
Συγγνώμη για το τεράστιο μήνυμα, αλλά ήθελα να περιγράψω όσο καλύτερα μπορούσα. :-)

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούλιος 12, 2018

  Καλησπέρα Ντίνο και χαιρόμαστε πολύ που είσαι αναλυτικός στην περιγραφή του προβλήματος. Πιθανότατα, το μαύρισμα στον κορμό μπορεί να οφείλεται σε υπερβολική ποσότητα λιπάσματος, πλούσιο σε άζωτο ή έχουμε ανάπτυξη μυκητολογικής ασθένειας. Ο ψεκασμός με σκεύασμα που περιέχει χαλκό, θείο, ιχνοστοιχεία θα βοηθήσει και καλό είναι να ψεκάζεις όλα σου τα φυτά (και το ντοματίνι στη γλάστρα) και να τον επαναλαμβάνεις κάθε 10-15 μέρες. Σχετικά με την τρύπα στον βλαστό στο ντοματίνι στη γλάστρα, ίσως υπάρχει προσβολή από κάμπια οπότε θα ήταν καλό να σκονίσεις το ντοματίνι με οικολογικό σκεύασμα βάκιλου Θουριγγίας.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Ντίνος Ιούλιος 13, 2018

   Για το συγκεκριμένο σκεύασμα ο γεωπόνος μου σύστησε να κάνω και ριζοποτισμα. Σκέφτομαι λοιπόν να ποτιζω με αυτό ανά 15 μέρες και να ψεκαζω με τα οικολογικά σκευάσματα που συστήνεις ανά εβδομάδα εναλλάξ, ώστε να μπορώ να συλλέγω και καρπούς χωρίς να περιμένω να περάσει το δεκαήμερο που χρειάζεται να φύγει το φάρμακο. Πιστεύεις ότι θα είναι καλός συνδυασμός;

   Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου Ιούλιος 18, 2018

    Καλησπέρα Ντίνο. Θα μπορούσες να δοκιμάσεις τον συνδυασμό εφαρμογής του σκευάσματος του συναδέλφου γεωπόνου μαζί με τα οικολογικά σκευάσματα που προτείνουμε για να μπορείς να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα που παρουσιάζουν τα κηπευτικά σου. Με αυτές τις εφαρμογές μπορείς να συγκομίζεις άμεσα τους καρπούς. Καλή επιτυχία!

    Απάντηση
     σχολιαστής
     Ντίνος Ιούλιος 18, 2018

     Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια! Καλή συνέχεια στην όμορφη δουλειά που κάνετε!

     Απάντηση
     σχολιαστής
     Ντίνος Ιούλιος 18, 2018

     Δυστυχώς επανέρχομαι στο πρόβλημα… Το ντοματινι τελικά το αντικατεστησα στη γλαστρα με άλλο, αλλά στο παρτέρι που έχω ντοματιά κανονική και ντοματινι δίπλα δίπλα παρουσίασαν το ίδιο πρόβλημα! Στην αρχή η ντοματιά και εκεί που ακουμπούν μεταξύ τους πέρασε και στο ντοματινι, οπότε υποθέτω ότι υπάρχει κάποια αρρώστια. Επίσης παρατήρησα ότι υπάρχουν πλέον στον κορμό ειδικά χαμηλά πολλά εξογκώματα σαν σπυριά και τα φυτά στα στελέχη πάνω και όχι στα φύλλα φαίνεται να βγάζουν εν κολλωδες κίτρινο υγρό σαν να ξεβαφουν ας πούμε. Επίσης τα φύλλα που προσβάλλονται κάποια έχουν ξεραθεί και κάποια αποχρωματιζονται προς το κίτρινο αφήνοντας πράσινες κηλίδες πίσω.
     Το ντοματινι ωστόσο που είναι υγιές ακόμα έχει γεμίσει παντού ταξιανθιες οι οποίες είναι κάποιες κανονικές όπως βλέπω στις φωτογραφίες και κάποιες έχουν γίνει σαν δεντράκια πάνω στο φυτό! Απλά δεν προχωράει καθόλου από καρπό ούτε πέφτουν τα λουλούδια όμως! Ένα δύο ντοματινια που έχουν μείνει σταθερά εδώ και 10-15 μέρες!
     Με τα φυτώρια δυστυχώς δεν βγάζω άκρη, δεν υπάρχει διάθεση να ασχοληθεί κανεις με τα 5 φυτά που έχουν απομείνει! 😂 Οπότε οποία βοήθεια καλοδεχούμενη!
     Ευχαριστώ και πάλι και συγγνώμη για το πρήξιμο!!

     Απάντηση
      σχολιαστής
      Τα Μυστικά του Κήπου Ιούλιος 22, 2018

      Καλησπέρα Ντίνο. Για το ντοματίνι και την ντοματιά στο έδαφος, αφαίρεσε ξερά και κκιτρινισμένα φύλλα και ψέκασε στο φύλλωμα με θειάφι και χαλκό όπως είχαμε πει για να αντιμετωπίσεις τις μυκητολογικές ασθένειες από τις οποίες έχουν προσβληθεί τα φυτά σου. Για το ντοματίνι που είναι στη γλάστρα, ψέκασε με εκχύλισμα φυκιών για να ενισχύσεις την καρπόδεση καθώς και να πρόσθεσεις βιολογικό λίπασμα πλούσιο σε κάλιο για να βοηθήσεις την αύξηση των καρπών.

σχολιαστής
Χρυσταλλα Ιούλιος 7, 2018

Γειασας στον κηπο μου εχω πολλες αμαριλλιδες.Καποιες ειναι φυτεμενες στις γλαστρες και αλλες κατω στο χωμα. Τις εχω περιπου δεκα χρονια και καθε χρονο μου εδιναν πολλα λουλουδια.Φετος πο λυ λιγες μου εδωσαν λουλουδια και δεν ξερω τι να κανω για να εχουν την επομενη χρονια λουλουδια.Περιμενω την συμβουλη σας. Σας ευχαριστω

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούλιος 9, 2018

  Καλησπέρα Χρυστάλλα. Πιθανότατα φέτος, λόγω του ήπιου χειμώνα ή λόγω πυκνής φύτευσης οι αμαρυλλίδες σου δεν είχαν πλούσια ανθοφορία. Θα σου πρότεινα, μόλις ξεραθεί το άνθος της αμαρυλλίδας να βγάλεις βολβούς από το χώμα. Στη συνέχεια, καθάρισε τα χώματα και τοποθέτησε τους βολβούς σε σκιερό αεριζόμενο μέρος. Αφού στεγνώσουν, τους αποθηκεύουμε σε ξηρό μέρος μέσα σε χάρτινα κουτιά για να τους φυτέψουμε το επόμενο φθινόπωρο. Για να μην μαζευτεί υγρασία και βλαστήσουν οι βολβοί, ανοίγουμε μικρές τρύπες στα κουτιά ή βάζουμε μέσα λίγο περλίτη.
  Δες περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα της αμαρυλλίδας στο σχετικό μας άρθρο.

  Απάντηση
σχολιαστής
Νελλη Ιούνιος 26, 2018

Επισης σημερα ειδα κ ενα ειδις ζηζανιου απανω τι μπορω να κανω γι αυτο;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούνιος 29, 2018

  Για να απομακρύνεις το έντομο μπορείς να ψεκάσεις με σάπωνες αλάτων καλίου που θα προμηθευτείς από γεωπονικά καταστήματα ή να φτιάξεις την οικολογική συνταγή με το σκόρδο που προτείνουμε στο άρθρο μας για προστασία φυτών με φυσικά υλικά.

  Απάντηση
σχολιαστής
Νελλη Ιούνιος 26, 2018

Καλησερα θα ηθελα να ρωτησω.. Εγω εχω βαλει ντοματες σε γλαστρα.. Γιατι οι ντοματες μ μαυριζουν απο το κατω μερος; και γτ ανα φυτο ειναι 3-4?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούνιος 29, 2018

  Καλησπέρα Νέλλη. Πιθανότατα ποτίζεις υπερβολικά τις ντοματιές σου και έχουν μειωμένη καρπόδεση. Το μαυρισμα στο κάτω μέρος της ντοματιάς, δηλαδή το φαινόμενο της ξηρής κορυφής, οφείλεται συνήθως στην έλλειψη ασβεστίου. Δες πιο αναλυτικές πληροφορίες για την αντιμετώπιση της ξηρής κορυφή στις ντομάτες, στο σχετικό μας άρθρο.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ελένη Ιούνιος 24, 2018

Εχω κηπο με διαφορα λαχανικα, ντοματες, πιπεριες, μελιτζανες, αγγουριες, κολοκυθιες. Εχουμε συνεχεις ασθενεις βροχες στη περιοχη μας. Σημερα ειδα στο κορμο των ντοματιων μου καποια κομματια μαυρισμενα που χθες δεν υπηρχαν. Ραντισα με υδροξειδιο του χαλκου. Τι ειδους ασθενεια μπορει να ειναι και πως θα γλυτωσω τις ντοματιες μου?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούνιος 26, 2018

  Καλημέρα Ελένη. Πολύ καλά έκανες και ψέκασες με χαλκούχο διάλυμα για προστασία από μυκητολογικές ασθένειες που πιθανότατα έχει προσβληθεί η ντοματιά σου. Αφαίρεσε επίσης και κατέστρεψε τα προσβεβλημένα τμήματα της ντοματιάς σου. Πρόσεχε πάντως το υπερβολικό πότισμα καθώς και την υπερβολική λίπανση με αζωτούχα λιπάσματα (αμμωνίες) γιατί συντελούν στην ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΓΙΑΝΝΗΣ Ιούνιος 16, 2018

Οι ντοματιές μου ενώ έχουν πολύ καλή ανάπτυξη,μετά τις 12 το μεσημέρι κρεμάνε. Τις βλέπω κάθε σαββατοκύριακο, και ενώ το πρωί είναι μια χαρά, το μεσημέρι ζαρώνουν οι κορυφές του και κρεμάνε. Το βράδυ γίνονται πάλι μια χαρά. Και μιλάμε για ημέρες που δεν έχει ιδιαίτερη ζέστη. Σχεδόν συνεφιά.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούνιος 17, 2018

  Πιθανότατα οι ντοματες σου υποφέρουν από μύκητα του φουζάριου που προσβάλλει τις ντοματιές μέσω της ρίζας και φαίνονται σαν απότιστες. Πρόσεχε να μην ποτίζεις υπερβολικά και πρόσθεσε στη ρίζα της ντοματιάς λίγη γαλαζόπετρα (θεικός χαλκός), ένα κουταλάκι του γλυκού σε ένα λίτρο νερό.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΠΑΝΟΣ Ιούνιος 11, 2018

ΤΙ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΜΠΟΣΤ ΤΣΑΙ ΜΕ ΟΞΥΓΟΝΟ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούνιος 12, 2018

  Καλησπέρα, Πάνο. Η δημιουργία τσάι κομπόστ είναι αρκετά σύνθετη διαδικασία για ένα ερασιτέχνη καλλιεργητή. Δες μια απλή διαδικασία για δημιουργία τσάι κομπόστ, στο σχετικό μας βίντεο για κομπόστ.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   ΠΑΝΟΣ Ιούνιος 12, 2018

   ΠΑΝΟΣ ΤΟ ΕΙΔΑ ΤΟ VIDEO EINAI KAΤΑΠΛΗΚΥΙΚΟ ΚΑΙ ΑΠΛΟ ΑΛΑ ΦΙΛΕ ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΥΛΗ ΣΕ ΤΑΡΑΤΣΑ 50 Τ Μ ΕΧΩ ΤΟΝ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΟΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΕΝΑ ΒΑΡΕΛΙ ΕΝΑ ΑΝΤΛΙΑΚΙ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ ΕΝΑ ΚΟΥΤΙ ΜΕΛΑΣΑ 2 ΚΙΛΑ ΚΟΜΠΟΣΤ ΓΕΩΣΚΩΛΗΓΚΑ ΚΑΙ ΛΙΓΟΥΣ ΕΜ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ;

   Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου Ιούνιος 14, 2018

    Γεια σου Πάνο. Δεν έχουμε φτιάξει κάτι ανάλογο και δεν γνωρίζουμε να σου πούμε πόσο επιτυχία θα έχει. Αξίζει πάντως να το δοκιμάσεις και να μας πεις και την εμπειρία σου. Καλή επιτυχία!

    Απάντηση
σχολιαστής
Χρυσταλλα Μάιος 30, 2018

Γειασας θελω να αγορασω ντοματες αυτες που ειναι σαν τσαμπι .Μπορειτε να μου πειτε πως να τις ζητησω με ποιο ονομα. Σας ευχαριστω

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούνιος 3, 2018

  Μπορείς να ζητήσεις τομάτα κρεμαστή ή βιομηχανική τομάτα ή πομοντόρο.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΒΑΣΩ Μάιος 29, 2018

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ! ΕΓΩ ΕΧΩ ΗΛΙΟ ΑΠΟ ΤΗΣ 8 ΜΕΧΡΙ ΤΗΣ 1 ΣΤΗΝ ΜΙΑ ΜΕΡΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΛΚΟΝΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗΣ 2 ΜΕΧΡΙ ΤΗΣ 6 ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕΡΙΑ. ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΤΑ ΜΕΤΑΚΙΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΧΤΥΠΑΕΙ Ο ΗΛΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ Ή ΛΑΘΟΣ?ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΙΠΕΡΙΑ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΠΟΥ ΕΧΩ!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούνιος 3, 2018

  Καλησπέρα Βάσω. Οι ντομάτες και οι πιπεριές σε γλάστρα θέλουν 6-8 ώρες ηλιοφάνειας. Καλά κάνεις και τις μετακινείς αν και οριακά θα μπορούσαν να ευδοκιμήσουν με την πρωινή ηλιοφάνεια.

  Απάντηση
σχολιαστής
Γιωτα Μάιος 24, 2018

Καλησπερα, η παραδοσιακη ντοματα χρειαζεται κλαδεμα?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Μάιος 25, 2018

  Γεια σου Γιώτα! Αν λέγοντας παραδοσιακή, εννοείς ποικιλία ντομάτας που έχει πολύ ανάπτυξη και φτάνει σε ύψος πάνω από 2 μέτρα, χρειάζεται κορφολόγημα και αφαίρεση βλαστών χαμηλά.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗ Μάιος 23, 2018

Εχω φυτεψει δυο ντοματιες σε γλαστρα.Τα λουλουδακια τους κιτρινιζουν και πεφτουν πριν δεσουν καρπο.Γιατι;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Μάιος 23, 2018

  Τα λουλουδάκια της ντοματιάς στη γλάστρα, πιθανότατα πέφτουν λόγω υπερβολικού ποτίσματος ή υπερβολικής λίπανσης με αζωτούχο λίπασμα. Πότιζε καλύτερα κάθε 3-4 μέρες αυτή την εποχή κι απόφυγε το λίπασμα μέχρι να δέσουν τα άνθη της ντοματιάς σου. Επίσης, διασφάλισε ότι η γλάστρα σου στραγγίζει ικανοποιητικά.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ρουλα Ταχτσιδου Μάιος 15, 2018

Καλησπέρα πρώτον συγχαρητήρια για την σελιδα σας!Θα ηθελα να ρωτησω την ντοματα Ρομα την κλαδευουμε?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Μάιος 19, 2018

  Χρειάζεται κορφολόγημα μετά το 2ο φύλλο της 5ης ταξιανθίας.

  Απάντηση
σχολιαστής
Παντελῆς Ιούλιος 9, 2017

Γειά σας, ζῶ εἰς τά Χανιά, μήπως μπορεῖτε νά μοῦ ὑποδείξετε, ποῦ μπορῶ νά βρῶ σπόρους, ΜΗ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΈΝΟΥΣ; Σᾶς εὐχαριστῶ πολύ, ἐκ τῶν προτέρων.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούλιος 9, 2017

  Οι σπόροι που πωλούνται σε γεωπονικά καταστήματα, ποικιλίες ή υβρίδια, δεν είναι γενετικά τροποποιημένοι καθώς απαγορεύεται από τη Εθνική Νομοθεσία. Αν σας ενδιαφέρουν παραδοσιακοί σπόροι μπορείτε να απευθυνθείτε στην εθελοντική ομάδα των Σποριτών στα Χανιά ή στην ομάδα του Πελίτι

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Ελενη Ιούλιος 11, 2017

   Καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω πως ενισχύουμε την γεύση της ντομάτας μας , οι δικές μου δεν είναι γλυκές.

   Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου Ιούλιος 15, 2017

    Για να ωριμάσουν και να γλυκάνουν οι ντομάτες, χρειάζεται ηλιοφάνεια και προσθήκη βιολογικού λιπάσματος με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο.

    Απάντηση
σχολιαστής
Κεφαλάς Κώστας Μάιος 30, 2017

Καλησπέρα σας
Θα ήθελα να ρωτήσω αν οι ντοματιες χρειάζονται απευθείας έκθεση στον ήλιο και πόσες περίπου ώρες.
Είναι μήπως καλύτερα να τις εχω στο μπαλκόνι κατω απο τέντα σε πολύ φωτεινό σημείο;
Ευχαριστώ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Μάιος 30, 2017

  Oι ντοματιές σας προφανώς είναι φυτεμένες σε γλάστρα. Σίγουρα στα πρώτα στάδια ανάπτυξης και καρποφορίας, είναι καλό να έχουν τη μέγιστη δυνατή ηλιοφάνεια. Την περίοδο των θερμών μηνών Ιουλίου-Αυγούστου, θα ήταν πολύ καλό να καλυφθούν με δίχτυ σκίασης 40%, ώστε να αποφευχθούν τα εγκαύματα από τον ήλιο στα φύλλα και στους καρπούς, και για να έχουν ένα καλύτερο δροσισμό. Αν δεν μπορεί να γίνει αυτό, ας τις μεταφέρετε στο μπαλκόνι εκείνη την περίοδο.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.