εικόνα

Συμβουλές φροντίδας για τη ματζουράνα

Συμβουλές φροντίδας για την ματζουράνα

Συμβουλές φροντίδας για τη ματζουράνα

Η ματζουράνα είναι πολυετής, αρωματικός, ημιξυλώδης θάµνος της Μεσογείου, αυτοφυές φυτό στην Κρήτη σε ημιορεινά και ορεινά μέρη. Ο βλαστός της είναι όρθιος, με μικρά ωοειδή φύλλα σταχτοπράσινου χρώματος και φέρει μικρά ασπρορόδινα άνθη σε τσαμπιά στις κορυφές των βλαστών. Η ματζουράνα καλλιεργείται πλέον και στους κήπους, σε βραχόκηπους και σε γλάστρες στο μπαλκόνι για να τη χρησιμοποιούμε στα ροφήματα μας.

 

Τι εδαφοκλιματικές συνθήκες θέλει η ματζουράνα;

 

Η ματζουράνα δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το έδαφος, αρκεί να έχει πολύ καλή αποστράγγιση. Προτιμά σχετικά ηλιαζόμενες θέσεις και είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στο κρύο. Αν φυτέψετε τη ματζουράνα σε γλάστρα, φροντίστε να την τοποθετήσετε σε μέρος με δυτική ή βορεινή έκθεση, ενώ σε βραχόκηπο φυτέψτε τη κοντά σε ρίγανη και σε θυμάρι.

 

Τι φροντίδα θέλει η ματζουράνα;

 

Η ματζουράνα δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το πότισμα και ως προς την λίπανση. Αρχικά, μετά τη μεταφύτευση, θα απαιτηθούν μικρά και συχνά ποτίσματα για να ριζώσει καλύτερα ενώ στη συνέχεια, θα προσέξουμε το πότισμα την περίοδο του καλοκαιριού για να αντέξει στην υψηλή ζέστη. Όσον αφορά τη λίπανση της ματζουράνας, η ενσωμάτωση μικρής ποσότητας πλήρους βιολογικού λιπάσματος στις αρχές της άνοιξης είναι επαρκής, ενώ κλαδεύεται αυστηρά μετά το τέλος της ανθοφορίας της, αρχές φθινοπώρου. Η ματζουράνα πολλαπλασιάζεται με σπόρο, με διαίρεση των ριζών και με μοσχεύματα.

 

Ποιες είναι οι χρήσεις που έχει η ματζουράνα;

 

Η μαντζουράνα χρησιμοποιείται, κυρίως, ως αφέψημα. Eίναι γνωστή για τη χωνευτική και καταπραϋντική της δράση για τους στομαχοπόνους και τις δυσπεψίες. Μπορεί να λειτουργήσει και ως ηρεμιστικό και χαλαρωτικό, ενάντια στην αϋπνία. Ειναι, επίσης, ευεργετική για τις παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, για το νευρικό βήχα, το κρυολόγημα, τις αμυγδαλές, τη βρογχίτιδα, το άσθμα.

 

Κι ένα μυστικό για τη ματζουράνα
 
Στην Κρήτη, για ρόφημα η ματζουράνα συνδυάζεται παραδοσιακά μαζί με τη μαλοτήρα σε αναλογία 1 προς 2. Πάντως, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι υψηλές δόσεις ματζουράνας, δηλαδή πολλά ροφήματα, μέσα σε μια μέρα, μπορεί να προκαλέσουν ζαλάδες ή και παραισθήσεις.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.