εικόνα

7 μυστικά για τη φροντίδα της ματζουράνας

7 μυστικά για τη φροντίδα της ματζουράνας

7 μυστικά για τη φροντίδα της ματζουράνας

Η ματζουράνα είναι πολυετές αρωματικό και φαρμακευτικό φυτό, ξαδερφάκι της ρίγανης, που φυτρώνει σε ημιορεινά και ορεινά μέρη των χωρών της Μεσογείου. Με ανάπτυξη που φτάνει περίπου το μισό μέτρο, η ματζουράνα χαρακτηρίζεται από όρθιους βλαστούς, μικρά στρογγυλά φύλλα σταχτοπράσινου χρώματος και μικρά ασπρορόδινα άνθη που εμφανίζονται στις άκρες των βλαστών. Η ματζουράνα μπορεί να φυτευτεί στον κήπο μας, σε βραχόκηπους ακόμα και σε γλάστρα στο μπαλκόνι για να τη χρησιμοποιούμε αποξηραμένη σε ρόφημα ή ως μυρωδικό σε διάφορες συνταγές μαγειρικής. Γνωστή από την αρχαιότητα για τις χωνευτικές, ηρεμιστικές και χαλαρωτικές της ιδιότητες, η ματζουράνα έχει σημαντικά οφέλη για την υγείας μας, καθώς αποτελεί εξαιρετική πηγή φυσικών αντιοξειδωτικών, με ευεργετική δράση ενάντια στην αϋπνία, στον βήχα και στο κρυολόγημα. Μπορούμε να προμηθευτούμε φυτά ματζουράνας σε αρκετά χαμηλή τιμή από φυτώρια, ενώ το αιθέριο έλαιο της με το χαρακτηριστικό άρωμα θα το βρούμε σε αρωματοπωλεία ή φαρμακεία.

 


Ματζουράνα, ένα εξαιρετικό μυρωδικό της Μεσογείου
Ματζουράνα, ένα εξαιρετικό μυρωδικό της Μεσογείου


 

Τι συνθήκες θέλει η ματζουράνα για να ευδοκιμήσει;

 

Η ματζουράνα δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το έδαφος, αρκεί το χώμα να έχει πολύ καλή αποστράγγιση. Προτιμά σχετικά ηλιαζόμενες θέσεις και είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στο κρύο. Η ματζουράνα θεωρείται ξηρική καλλιέργεια και αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες. Φυτεύουμε τη ματζουράνα σε αποστάσεις φύτευσης 30-40 εκατοστών μεταξύ των φυτών, ενώ αν τη φυτέψουμε σε βραχόκηπο επιλέγουμε θέση κοντά σε ρίγανη και σε θυμάρι. Αν έχουμε ματζουράνα σε γλάστρα, φροντίζουμε να την τοποθετούμε σε σημείο με δυτική ή βορεινή έκθεση και προμηθευόμαστε φυτόχωμα γενικής χρήσης ή πιο ειδικό για αρωματικά φυτά. Αν θέλουμε να αποξηράνουμε τα φύλλα της ματζουράνας για να κάνουμε ρόφημα, μπορούμε να τα κόψουμε στις αρχές της άνθισης, περίπου από τα μέσα Ιούνη ως τα μέσα Ιούλη. Αν θέλουμε να συλλέξουμε φύλλα και άνθη της ματζουράνας για να βγαλουμε αιθέριο έλαιο, το κάνουμε από τα μέσα Ιούλη ως τα τέλη Αυγούστου, την εποχή της πλήρης άνθισης.

 

Τι ανάγκες σε πότισμα, λίπανση και άλλη φροντίδα έχει η ματζουράνα;

 

Η ματζουράνα δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το πότισμα και ως προς την λίπανση. Αρχικά, μετά τη μεταφύτευση, θα απαιτηθούν μικρά και συχνά ποτίσματα για να ριζώσει καλύτερα, ενώ στη συνέχεια θα απαιτηθεί πότισμα την περίοδο του καλοκαιριού για να αντέξει στην υψηλή ζέστη. Χρειάζεται προσοχή ωστόσο, καθώς το άφθονο και συχνό πότισμα της ματζουράνας προκαλεί μείωση της συγκέντρωσης σε αιθέρια έλαια. Είναι σημαντικό κατά το πότισμα να μην βρέχουμε το φύλλωμα της ματζουράνας ειδικά τις μεσημεριανές ώρες του καλοκαιριού, προκειμένου να αποφύγουμε την ανάπτυξη ασθενειών. Όσον αφορά τη λίπανση της ματζουράνας, η ενσωμάτωση μικρής ποσότητας πλήρους βιολογικού λιπάσματος στις αρχές της άνοιξης καθώς και στις αρχές του φθινοπώρου μετά τη συγκομιδή είναι ενδεδειγμένη. Και στο λίπασμα δεν πρέπει να το παρακάνουμε, καθώς υπερβολική ποσότητα αζωτούχας λίπανσης υποβαθμίζει την ποιότητα των φύλλων που συλλέγουμε.

 Η

Πώς γίνεται το κλάδεμα και πώς ο πολλαπλασιασμός της ματζουράνας;

 

Μπορούμε να κλαδέψουμε ελαφρά τη ματζουράνα στις αρχές της άνοιξης, αφαιρώντας ξερά κλάδια και κορφολογώντας την για να έχει πιο συμπαγή ανάπτυξη. Συνήθως όμως κλαδεύουμε αυστηρά, δηλαδή από χαμηλά σημειά των βλαστών της, μετά το τέλος της άνθισης, στις αρχές του φθινοπώρου, για να βλαστήσει ξανά και να εμφανίσει πλούσια βλάστηση και ανθοφορία την επόμενη χρονιά. Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε καινούργια φυτά, η ματζουράνα πολλαπλασιάζεται με σπόρο, με διαίρεση των ριζών (παραφυάδες) καθώς και με τη μέθοδο των μοσχεύματων. Κατάλληλη εποχή σποράς για τη ματζουράνα είναι στις αρχές Αυγούστου, ώστε τα νεαρά φυτά να μεταφυτευθούν στά μέσα του φθινοπώρου στην οριστική τους θέση. Η διαίρεση των ριζών της ματζουράνας μπορεί να γίνει στις αρχές τής άνοιξης ή στις αρχές του φθινοπώρου, ενώ ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα επιτυγχάνεται όταν παίρνουμε τμήματα βλαστού από τν κορυφή του φυτού μήκους 10 εκατοστών την περίοδο της άνοιξης ή ημιξυλώδη μοσχεύματα την περίοδο του καλοκαιριού.

 


Ματζουράνα, καλλιέργεια σε γλάστρα
Ματζουράνα, καλλιέργεια σε γλάστρα


 

Κι ένα μυστικό για τη ματζουράνα

 

Σε μεγάλες δόσεις η ματζουράνα, θεωρείται ότι λειτουργεί ως ισχυρό υπνωτικό, ακόμη και ναρκωτικό. Γι’ αυτό άλλωστε όταν την απολαμβάνουμε σε ρόφημα, την βράζουμε συνήθως μαζί με δίκταμο και φασκόμηλο για να μετριάσουμε τη δράση της. Να σημειώσουμε επίσης πως η κατανάλωσή της από γυναίκες σε περίοδο εγκυμοσύνης καλό είναι να αποφεύγεται.

 

Περισσότερα χρήσιμα άρθρα για τα αρωματικά φυτά

 

Δες συμβουλές για την καλλιέργεια της ματζουράνας σε γλάστρα καθώς και πληροφορίες για την φροντίδα περισσότερων αρωματικών φυτών:
 
Αρωματικά φυτά που μεγαλώνουν σε νερό χωρίς χώμα
4 αρωματικά φυτά που μυρίζουν λεμόνι
5 αρωματικά φυτά για ρόφημα
Φυτά που διώχνουν τα κουνούπια
Φασκόμηλο, συμβουλές φροντίδας για καλλιέργεια
Δυόσμος, 5 μυστικά φροντίδας
Λεβάντα, 5 μυστικά φροντίδας
Δεντρολίβανο, 6 μυστικά για φύτευση και φροντίδα
Ρίγανη, 5 μυστικά για φύτευση και φροντίδα
Μελισσόχορτο, βότανο με άρωμα λεμονιού
Δίκταμο, το δημοφιλές κρητικό βότανο
Μέντα, συμβουλές φροντίδας
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.