Αύγουστος, εργασίες στον κήπο

Αύγουστος, εργασίες στον κήπο

Aύγουστος, ο πιο ζεστός μήνας του καλοκαιριού με υψηλές θερμοκρασίες και καύσωνα! Αποτελεί περίοδος ξεκούρασης και διακοπών και μας δίνει μία εξαιρετική ευκαιρία να χαρούμε περισσότερο τον κήπο μας. Μέσα στον Αύγουστο συγκομίζουμε και απολαμβάνουμε πεντανόστιμα καλοκαιρινά φρούτα και ολόφρεσκα λαχανικά.

Κι επειδή ο κήπος μας δεν γνωρίζει από διακοπές θα χρειαστεί αρκετή φροντίδα αυτό το μήνα. Αρχικά, είναι απαραίτητο να προστατέψουμε τα φυτά μας από τη ζέστη και τον καύσωνα και γι’ αυτό ποτίζουμε τακτικά για να τα διατηρήσουμε δροσερά και με πλούσια ανάπτυξη. Παράλληλα, πραγματοποιούμε τις τελευταίες φυτεύσεις καλοκαιρινών κηπευτικών και ξεκινάμε τη φύτευση την πρώιμη φύτευση φθινοπωρινών λαχανικών.

Μέσα στον Αύγουστο, κάνουμε ελαφρύ κλάδεμα στα λουλούδια του κήπου και του μπαλκονιού μας για να τα ανανεώσουμε και να τα βοηθήσουμε να μας δώσουν νέα ανθοφορία μέσα στο φθινόπωρο. Κι αν έχουμε σκοπό να φύγουμε από το σπίτι για μερικές μέρες, εξασφαλίζουμε στα φυτά μας να έχουν αυτόματο πότισμα ή τη φροντίδα από κάποιο φίλο ή συγγενή όσο θα λείπουμε.

Και να μην ξεχνάμε ότι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του Αυγούστου, βγαίνουμε στον κήπο μας νωρίς το πρωί ή κατά το σούρουπο για να μην ταλαιπωρηθούμε. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τις εργασίες που χρειάζεται ο κήπος τον Αύγουστο για να κάνουμε τον απαιτούμενο προγραμματισμό και να απολαύσουμε υπέροχα φυτά και λουλούδια.

Διαφήμιση

1. Φυτεύουμε τα όψιμα καλοκαιρινά λαχανικά και τα πρώτα φθινοπωρινά

Την περίοδο του Αυγούστου, ανάλογα την περιοχή στην οποία καλλιεργούμε, μπορούμε να κάνουμε αρκετές φυτεύσεις λαχανικών, τα οποία θα συγκομίσουμε στα τέλη του φθινοπώρου ή στις αρχές του χειμώνα. Κατά την φύτευση των λαχανικών, είναι σημαντικό να ενσωματώνουμε στο χώμα κοπριά, κομπόστ και βιολογικό λίπασμα για να εμπλουτίζουμε το έδαφος με οργανική ουσία και θρεπτικά συστατικά.

Μέσα στον Αύγουστο, μπορούμε να συνεχίσουμε την όψιμη φύτευση καλοκαιρινών λαχανικών όπως την καλλιέργεια του κολοκυθιού, την καλλιέργεια του αγγουριού και την καλλιέργεια του φασολιού που μας δίνουν γρήγορα παραγωγή μέσα στο φθινόπωρο. Στις νότιες περιοχές τις χώρας μας, από τα τέλη Αυγούστου γίνεται φύτευση πατάτας που συγκομίζεται τον Δεκέμβριο.

Καλλιέργεια κολοκυθιού
6 μυστικά για την καλλιέργεια της κολοκυθιάς

Μέσα στον Αύγουστο, ειδικά στις βορειότερες περιοχές της χώρας, αλλά και στις πιο ορεινές, ξεκινάμε την πρώιμη φύτευση φθινοπωρινών κηπευτικών για την καλλιέργεια του λάχανου, την καλλιέργεια του μπρόκολου, την καλλιέργεια του κουνουπιδιού, την καλλιέργεια του σέλινου, την καλλιέργεια του πράσου, την καλλιέργεια του παντζαριού και την καλλιέργεια του καρότου.

2. Απολαμβάνουμε καλοκαιρινά φρούτα εποχής και φρέσκα λαχανικά

Μέσα στον Αύγουστο, έχουμε υψηλή παραγωγή από τα λαχανικά που φυτέψαμε την άνοιξη, όπως ντομάτα, ντοματίνια, κρεμμύδι, πιπεριά, αγγούρι,, κολοκύθια, μελιτζάνες, πατάτες, βλίτα, φασόλια και καλομπόκια.

Επίσης, από το λαχανόκηπο μας αυτή την εποχή συγκομίζουμε και πολύ νόστιμα φρούτα όπως γλυκές φράουλες, αρωματικά πεπόνια και δροσιστικά καρπούζια.

Ωριμό καρπούζι
Πώς επιλέγουμε καλό καρπούζι

Μέσα στον Αύγουστο, συγκομίζουμε αρκετές επιτραπέζιες πρώιμες ποικιλίες αμπελιού, λευκές ή κόκκινες, όπως τη Σουλτανίνα, τη Σουπέριορ και το Κάρντιναλ. Από τα καρποφόρα δέντρα του κήπου μας, συλλέγουμε πεντανόστιμα καλοκαιρινά φρούτα όπως φραγκόσυκα, δαμάσκηνα, ροδάκινα, αχλάδια και σύκα.

Είναι σημαντικό, η συγκομιδή των φρούτων και των λαχανικών να γίνεται νωρίς το πρωί για να είναι πιο δροσερά. Για να συντηρηθούν καλύτερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αφού τα συλλέξουμε τα βάζουμε άμεσα στο ψυγείο.

8 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια καλαμποκιού
8 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια καλαμποκιού

3. Φροντίζουμε και κλαδεύουμε ελαφρά τα καλλωπιστικά φυτά

Την περίοδο του Αυγούστου, κάνουμε ένα πολύ ελαφρύ κλάδεμα στα καλλωπιστικά φυτά, απομακρύνοντας ξερά άνθη και βλαστούς. Αυτό το καθάρισμα βοηθά πολύ τα φυτά, καθώς τα δυναμώνει για να μας δώσουν νέα βλάστηση και πλούσια ανθοφορία μέσα στο φθινόπωρο.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Τα Μυστικά του Κήπου (@mistikakipou) on

Αποφεύγουμε να βάζουμε λίπασμα στα φυτά λόγω καύσωνα και υψηλών θερμοκρασιών. Ειδικά αυτή την περίοδο, η προσθήκη λιπάσματος αζώτου ή κοπριάς μπορεί να προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα και ξηράνσεις στο φύλλωμα και στα λουλούδια.

Μέσα στον Αύγουστο, είναι σημαντικό να ενισχύουμε τα φυτά του κήπου μας αλλά και αυτά που έχουμε σε γλάστρα με υδατοδιαλυτό εκχύλισμα φυκιών για να τα τονώσουμε ώστε να αντιμετωπίσουν τον καύσωνα και τις υψηλές θερμοκρασίες.

Διαφήμιση

4. Ποτίζουμε συχνότερα τα φυτά για να αντέξουν στη ζέστη και στον καύσωνα

Ο μήνας Αύγουστος, απαιτεί τακτικά και πλούσια ποτίσματα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που έχουν να αντιμετωπίζουν τα φυτά και να μην έχουμε φαινόμενα θερμοπληξίας. Οπωσδήποτε, αυτή την περίοδο ποτίζουμε κάθε 2-3 μέρες τα φυτά του λαχανόκηπου και τα καρποφόρα δέντρα μας. Βέβαια, πρέπει να προσέξουμε γιατί σε κάποιες περιπτώσεις το υπερβολικό πότισμα μπορεί να σαπίσει τα φυτά μας λόγω ανάπτυξης μυκητολογικών ασθενειών της ρίζας.

Αυτόματο πότισμα για κήπο και για γλάστρες
Αυτόματο πότισμα για κήπο και για γλάστρες

Πάντως, πριν φύγουμε για διακοπές, δοκιμάζουμε το αυτόματο πότισμα με προγραμματιστή του κήπου μας, για να είμαστε σίγουροι ότι θα βρούμε σε καλή κατάσταση τα φυτά μας μόλις επιστρέψουμε. Αν δεν έχουμε αυτόματο πότισμα θα πρέπει να συνεννοηθούμε με συγγενικά ή φιλικά μας πρόσωπα και να τους εξηγήσουμε πως θα πρέπει να ποτιστούν τα φυτά του κήπου μας για όλη την περίοδο των διακοπών που θα λείπουμε.

5. Προστατεύουμε τα φυτά από τον έντονο ήλιο

Ο ήλιος του Αυγούστου είναι πολύ δυνατός και μπορεί να προκαλέσει ζημιές στα φυτά του κήπου μας. Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι έντονες ακτίνες του ήλιου, ειδικά τις μεσημεριανές ώρες, μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα στα φυτά στην ανάπτυξη, στην ανθοφορία και στην παραγωγή καρπών.

Για τα λαχανικά μας, φροντίζουμε να τοποθετήσουμε με ειδικό δίχτυ ηλιοπροστασίας για να τα προστατέψουμε από τις ακτίνες του ήλιου. Εναλλακτικά, μπορούμε να ψεκάσουμε με διάλυμα καολίνη, ζεόλιθου ή ατταπουλγίτη. Πρόκειται για τρία φυσικά ορυκτά που προσφέρουν σημαντική προστασία από τον ήλιο, καθώς δημιουργούν ένα άσπρο φιλμ προστασίας πάνω στα φύλλα των φυτών.

Εγκαύματα από τον ήλιο σε ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες
Εγκαύματα από τον ήλιο σε ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες

Για τα καλλωπιστικά φυτά που έχουμε σε γλάστρες στην αυλή ή στο μπαλκόνι μας, φροντίζουμε να τα μεταφέρουμε σε πιο σκιερή θέση, τοποθετώντας τα σε σημείο με βορινό προσανατολισμό που έχει περισσότερη δροσιά. Αν δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα μπορούμε να μεταφέρουμε τα φυτά και μέσα στο σπίτι για λίγες μέρες, ειδικά αν διαθέτουμε κλιματισμό που θα τους εξασφαλίσει δροσιά και καλό αερισμό.

Διαφήμιση

6. Προστατεύουμε τις ελιές από τον δάκο

Ο δάκος της ελιάς εξακολουθεί να προσβάλλει τα ελαιόδεντρα μας όλο το καλόκαιρι, τόσο για τις επιτραπέζιες όσο και τις ελαιοποιήσιμες ποικιλίες ελιάς. Συνεχίζουμε τη βιολογική καταπολέμηση του δάκου, χρησιμοποιώντας καολίνη για ψεκασμό όλου του φυλλώματος ή πραγματοποιώντας δολωματικούς ψεκασμούς με εγκεκριμένα οικολογικά σκευάσματα.

Για την προστασία των ελιών από το δάκο, είναι σημαντικό να συμβουλευόμαστε τις παγίδες για τον δάκο που έχουμε στο χωράφι μας, ώστε σε αύξηση του πληθυσμού να πραγματοποιούμε τους κατάλληλους ψεκασμούς. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας σε συνθήκες καύσωνα, όταν οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 35°C, οι πληθυσμοί του δάκου καθηλώνονται καθώς δεν πολλαπλασιάζεται, κι έτσι δε χρειάζεται να κάνουμε κάποια επέμβαση.

Αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς
Αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς

Αν υπάρχουν καλλιεργητικές εργασίες που δεν πρόλαβες να κάνεις τον προηγούμενο μήνα, μπορείς να συμβουλευτείς το άρθρο με τις εργασίες στον κήπο τον Ιούλιο.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (4)

  1. Κατερινα
    17/08/2022

    Καλημέρα κ Κώστα, ήθελα να ρωτήσω αν τρώγεται το μαύρο συναπι κ πως; ώμο η βρασμένο κτλ.

  2. Κατερίνα
    17/08/2020

    Με ενδιαφέρει να μαθαίνω ,εργασίες για τον κήπο,και το λαχανόκηπο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *