εικόνα

Αύγουστος, εργασίες στον κήπο

Εργασίες στον κήπο για τον Αύγουστο

Αύγουστος, εργασίες στον κήπο

Aύγουστος, ο όγδοος μήνας του χρόνου, ο πιο ζεστός μήνας του καλοκαιριού, περιλαμβάνει λίγες εργασίες στον κήπο και πολλούς καρπούς για να απολαύσουμε. Αυτό το μήνα, συγκομίζουμε λαχανικά και φρούτα από τον κήπο, φυτεύουμε τα πρώιμα φθινοπωρινά κηπευτικά, φροντίζουμε τα καλλωπιστικά φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, και προπαντός εξασφαλίζουμε το πότισμα του κήπου πριν φύγουμε για διακοπές.

 

Φύτευση λαχανικών

 

Μέσα στον Αύγουστο, ξεκινάμε την πρώιμη φύτευση φθινοπωρινών κηπευτικών για λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι και πατάτα, ενώ συνεχίζουμε την όψιμη φύτευση για το κολοκύθι και τα φασόλια. Επίσης, ο Αύγουστος είναι κατάλληλος μήνας για να απαλλαγούμε από ασθένειες του κήπου με τη μέθοδο της ηλιοαπολύμανσης πριν προχωρήσουμε στις νέες φυτεύσεις για το φθινόπωρο.

 

Συγκομιδή κήπου

 

Μέσα στον Αύγουστο, συνεχίζουμε να έχουμε υψηλή παραγωγή των ώριμων λαχανικών που φυτέψαμε την άνοιξη, όπως ντομάτα, ντοματίνια, κρεμμύδι, πιπεριά, αγγούρι, καθώς και φράουλες, πεπόνια και καρπούζια, κολοκύθια, μελιτζάνες, πατάτες, βλίτα, φασόλια και καλαμπόκια. Ακόμα, συγκομίζουμε αρκετές επιτραπέζιες ποικιλίες σταφυλιού όπως τη Σουλτανίνα, τη Σουπέριορ, το Κάρντιναλ ενώ από τα καρποφόρα δέντρα του κήπου μας, συλλέγουμε νόστιμα φρούτα όπως φραγκόσυκα, δαμάσκηνα, ροδάκινα, αχλάδια και σύκα.

 

Φροντίδα καλλωπιστικών

 

Την περίοδο του Αυγούστου, κάνουμε πολύ ελαφρύ κλάδεμα στα καλλωπιστικά φυτά απομακρύνοντας ξερά άνθη και βλαστούς. Αποφεύγουμε να βάλουμε λίπασμα στα φυτά λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, αλλά ενισχύουμε τα φυτά με υδατοδιαλυτό εκχύλισμα φυκιών για να αντιμετωπίσουν τον καύσωνα και τις υψηλές θερμοκρασίες.

 

Πότισμα κήπου

 

Ο μήνας Αύγουστος, απαιτεί τακτικά και πλούσια ποτίσματα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που έχουν να αντιμετωπίζουν τα φυτά. Πριν φύγουμε για διακοπές, δοκιμάζουμε το αυτόματο πότισμα με προγραμματιστή του κήπου μας, για να είμαστε σίγουροι ότι θα βρούμε σε καλή κατάσταση τα φυτά μας μόλις επιστρέψουμε.

 

Προστασία από ήλιο

 

Ο ήλιος του Αυγούστου είναι πολύ έντονος, και μπορεί να προκαλέσει ζημιές στο φύλλωμα των φυτών του κήπου μας. Για τα λαχανικά μας, φροντίζουμε να τοποθετήσουμε με ειδικό δίχτυ ηλιοπροστασίας, ενώ τα καλλωπιστικά φυτά του μπαλκονιού μας, μπορούμε να τα μεταφέρουμε σε πιο σκιερή θέση.

 

Προστασία από δάκο της ελιάς

 

Και το μήνα Αύγουστο, συνεχίζουμε την οικολογική προστασία των ελαιόδεντρων από τον δάκο χρησιμοποιώντας ζεόλιθο ή καολίνη για ψεκασμό όλου του φυλλώματος ή πραγματοποιώντας δολωματικούς ψεκασμούς με εγκεκριμένα οικολογικά σκευάσματα.

 

Για να μαθαίνεις όλες τις εργασίες που κάνουμε στον κήπο κάθε μήνα, κάνε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο των Μυστικών του Κήπου κι εμείς θα στέλνουμε στο ηλεκτρονικό σου ταχυδρομείο τις πιο χρήσιμες συμβουλές για τον κήπο και τα φυτά.
 
Αν υπάρχουν καλλιεργητικές εργασίες που δεν πρόλαβες να κάνεις τον προηγούμενο μήνα, μπορείς να συμβουλευτείς το άρθρο με τις εργασίες στον κήπο τον Ιούλιο
.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.