εικόνα

10 μυστικά για την καλλιέργεια της φραγκοσυκιάς

6 μυστικά για καλλιέργεια φραγκοσυκιάς

10 μυστικά για την καλλιέργεια της φραγκοσυκιάς

Φραγκόσυκο, κακτόσυκο, παπουτσόσυκο ή καπλόσυκο, ένα υπέροχο φρούτο με μικρά αγκάθια και υπέροχη γεύση! H φραγκοσυκιά είναι ένας όμορφος πολυετής κάκτος που παράγει ένα πολύ ιδιαίτερο φρούτο, το αγαπημένο φραγκόσυκο, που απολαμβάνουμε στα τέλη του καλοκαιριού. Αν και κατάγεται από το Μεξικό, η φραγκοσυκιά είναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό που καλλιεργείται σε πολλές μεσογειακές χώρες και στην Ελλάδα. Στην Κύπρο και στην Κρήτη είναι γνωστή με την ονομασία παπουτσοσυκιά και καπλοσυκιά. Η φραγκοσυκιά αναπτύσσεται σε ύψος 3-5 μέτρων και καταλαμβάνει αρκετό χώρο κατά την καλλιέργεια. Οι βλαστοί της φραγκοσυκιάς ονομάζονται φυλλοκλάδια και μοιάζουν με μεγάλα σαρκώδη φύλλα. Όπως ισχύει γενικότερα για τους κάκτους, έτσι και στην φραγκοσυκιά τα πραγματικά της φύλλα είναι τα αγκάθια.

 

Οι καρποί της φραγκοσυκιάς έχουν υψηλή διατροφικη αξία, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά. Τα φρασκόσυκα τρώγονται συνήθως φρέσκα, ενώ μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε χυμούς, σε μαρμελάδες και σε λικέρ. Οι βλαστοί και οι καρποί της φραγκοσυκιάς μπορούν να καταναλωθούν ως υψηλής ποιότητας ζωοτροφή ή να αξιοποιηθούν ως βιοκαύσιμα. Ας δούμε λοιπόν τι φροντίδα χρειάζεται η καλλιέργεια της φραγκοσυκιάς για να φάμε νόστιμα και γλυκά φραγκόσυκα.

 

Ποιες ποικιλίες φραγκοσυκιάς καλλιεργούνται στην χώρα μας;

 

Υπάρχουν πολλές καλλιεργούμενες ποικιλίες φραγκοσυκιάς στη χώρα μας, οι περισσότερες με αγκάθια και κάποιες χωρίς αγκάθια. Οι ποικιλίες φραγκοσυκιάς διαχωρίζονται κυρίως σε λευκές ποικιλίες με λευκή σάρκα καρπού, σε κίτρινες ποικιλίες με κίτρινο χρώμα σάρκας και σε κόκκινες με κόκκινο χρώμα σάρκας. Υπάρχουν επίσης και ποικιλίες φραγκόσυκουπου που έχουν πορτοκαλί χρώμα εσωτερικά του καρπού. Επιπλέον, οι ποικιλίες της φραγκοσυκιάς διαφοροποιούνται ανάλογα την εποχή ωρίμανσης σε πρώιμες, που ωριμάζουν μέσα στο καλοκαίρι, και όψιμες ποικιλίες που ωριμάζουν μέσα στο φθινόπωρο.

 


Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί η καλλιέργεια της φραγκοσυκιάς;

 

Η καλλιέργεια της φραγκοσυκιάς ευδοκιμεί σε ξηροθερμικά κλίματα, καθώς αγαπά τον ήλιο και μπορεί να επιβιώσει στην έλλειψη νερού για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η φραγκοσυκιά αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες νερού και θρεπτικών στοιχείων στους βλαστούς της, ενώ η απώλεια νερού από τα φύλλα (αγκάθια) είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Είναι πολύ ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και σχετικά ευαίσθητη στην παγωνιά του χειμώνα. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό που διαθέτει είναι ότι μπορεί να φυτευτεί σχεδόν σε όλους τους τυπους των εδαφών, ακόμα και σε πετρώδη, ξηρά και άνυδρα εδάφη. Διαθέτει τόσο ισχυρό ριζικό σύστημα που μπορεί να διασπάσει ακόμα και πετρώματα.

 

Πότε φυτεύουμε τις φραγκοσυκιές και σε τι αποστάσεις;

 

Κατάλληλη εποχή για τη φύτευση της φραγκοσυκιάς, είναι στις αρχές της άνοιξης αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Πριν την φύτευση της φραγκοσυκιάς, ισοπεδώνουμε το έδαφος, το οργώνουμε και ενσωματώνουμε κοπριά και κομπόστ για να αυξήσουμε την περιεκτικότητα σε οργανική ουσία και θρεπτικά συστατικά. Η φύτευση της φραγκοσυκιάς γίνεται σε αποστάσεις φύτευσης 5 μέτρα μεταξύ των θέσεων φύτευσης και 5 μέτρα μεταξύ των γραμμών φύτευσης, δηλαδή περίπου 40 φυτά ανά στρέμμα. Προτιμούμε να φυτεύουμε τις φραγκοσυκιές με προσανατολισμό βορρά-νότου για να δέχεται η καλλιέργεια μεγαλύτερη έκθεση στις ηλιακές ακτίνες.

 

Χρειάζεται πότισμα η καλλιέργεια της φραγκοσυκιάς και πόσο συχνά;

 

Η καλλιέργεια της φραγκοσυκιάς έχει πολύ μικρές απαιτήσεις σε πότισμα, καθώς μπορεί και αποθηκεύει νερό μέσω της ατμοσφαιρικής υγρασίας. Αν και είναι ανθεκτική στην ξηρασία, η φραγκοσυκιά απαιτεί πότισμα τους καλοκαιρινούς μήνες, κατά την περίοδο καρποφορίας, ώστε να αυξήσουμε το μέγεθος των καρπών και την ποσότητα της παραγωγής. Για το πότισμα της φραγκοσυκιάς, εγκαθιστούμε σύστημα ποτίσματος πλαστικών σωλήνων με σταγόνες για εξοικονόμηση νερού.

 

Τι λίπασμα χρειάζεται η καλλιέργεια της φραγκοσυκιάς;

 

Η φραγκοσυκιά παρουσιάζει μειώμενες απαιτήσεις σε λίπανση για να έχει καλή ανάπτυξη και παραγωγή. Προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο και κάλιο, στις αρχές της άνοιξης, για αύξηση της ποσότητας και της ποιότητας της παραγωγής φραγκόσυκων. Η προσθήκη συμπληρωματικής λίπανσης με ασβέστιο βοηθά στην παραγωγή καλύτερης ποιότητας φραγκόσυκων, πιο συνεκτικών και με μεγαλύτερη διάρκεια αποθήκευσης.

 

Ποιες ασθένειες και έντομα προσβάλλουν την καλλιέργεια της φραγκοσυκιάς;

 

Η φραγκοσυκιά είναι πολύ ανθεκτική σε προσβολές από ασθένειες και έντομα. Σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας, μπορεί να εμφανιστεί σάπισμα της ρίζας της φραγκοσυκιάς που οφείλεται σε προσβολή από μυκητολογική ασθένεια. Οι καρποί της φραγκοσυκιάς μπορεί να προσβληθούν από μύγα της Μεσογείου, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί οικολογικά με τοποθέτηση κίτρινων χρωμοελκυστικών παγίδων με κόλλα. Ένα σημαντικό πρόβλημα που μπορεί να συναντήσουμε στην καλλιέργεια της φραγκοσυκιάς είναι τα ποντίκια που τρώνε τα φραγκόσυκα. Επίσης, μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε τα σαλιγκάρια που προσβάλλουν την τρυφερή βλάστηση της φραγκοσυκιάς, χρησιμοποιώντας στάχτη ή φωσφορικό σίδηρο που τοποθετούμε γύρω από τα φυτά δημιουργώντας ένα φυσικό τείχος προστασίας.

 


4 φυσικοί τρόποι για να διώξουμε τα σαλιγκάρια από τον κήπο
4 φυσικοί τρόποι για να διώξουμε τα σαλιγκάρια από τον κήπο


 

Πώς γίνεται το κλάδεμα της φραγκοσυκιάς;

 

Οι φραγκοσυκιές δεν χρειάζονται κλάδεμα κάθε χρόνο και δεν έχουν συγκεκριμένο τρόπο κλάδέματος ως προς τη διαμόρφωση τους. Κατά το κλάδεμα της φραγκοσυκίας, απομακρύνουμε ξερούς και αδύναμους βλαστούς ή κακοσχηματισμένους που εμποδίζουν τις καλλιεργητικές εργασίες που θέλουμε να κάνουμε. Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα της φραγκοσυκιάς είναι στις αρχές της άνοιξης αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα ή στις αρχές του φθινοπώρου μετά την ολοκλήρωση της συγκομιδής.

 

Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της φραγκοσυκιάς;

 

Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά φραγκοσυκιάς, ο πολλαπλασιασμός της μπορεί να γίνει με σπόρο, αλλά κυρίως με την μέθοδο πολλαπλασιασμού με μοσχεύματα. Για τον πολλαπλασιασμό της φραγκοσυκιάς, κόβουμε τμήματα βλαστών (φυλλοκλάδια) στις αρχές φθινοπώρου και τα αφήνουμε στο χώμα για 4-5 μέρες για να επουλωθούν οι πληγές της τομής. Στη συνέχεια, τα μοσχεύματα φραγκοσυκιάς φυτεύονται σε γλάστρες φυτωρίου ή και απευθείας στο χωράφι και ριζώνουν πολύ εύκολα μετά από λίγους μήνες. Τα μοσχεύματα φραγκοσυκιάς φυτεύονται πλάγια μέσα στο χώμα σε βάθος ώστε το μισό τμήμα του βλαστού να εξέχει από την επιφάνεια του εδάφους.

 

Πότε και πώς γίνεται η συγκομιδή των καρπών της φραγκοσυκιάς;

 

Η φραγκοσυκιά καρποφορεί μετά το 3ο έτος και φτάνει σε πλήρη παραγωγή στο 6ο – 7ο έτος της καλλιέργειας. Μια φραγκοσυκιά παράγει περίπου 50 κιλά φραγκόσυκων, ενώ όταν ποτίζεται μπορεί να ξεπεράσει και τα 100 κιλα. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η διάρκεια της παραγωγικής ζωής της φραγκοσυκιάς ξεπερνά τα 80 χρόνια. Η συλλογή των φραγκόσυκων ξεκινά στα τέλη του καλοκαιριού για την πρώιμη παραγωγή και συνεχίζεται μέχρι τέλη φθινοπώρου για την οψιμότερη.

 

Η συγκομιδή των φραγκόσυκων απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή λόγω των αγκαθιών. Κατά το μάζεμα χρησιμοποιούμε χοντρά γάντια, κοφτερό μαχαίρι και ειδικές λαβίδες που μας επιτρέπουν να τα συλλέξουμε ευκολότερα. Η συγκομιδή γίνεται νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, καθώς αυτές τις ώρες τα αγκάθια του φραγκόσυκου είναι πιο μαλακά. Για μεγαλύτερη διάρκεια στη διατήρηση των καρπών, είναι χρήσιμο κατά τη συγκομιδή να κόβονται οι καρποί μαζί με μικρό τμήμα των βλαστών, λίγων χιλιοστών. Για το ευκολότερο καθάρισμα των φραγκόσυκων, οι καρποί μπορούν να τοποθετηθούν στην κατάψυξη για να μαλακώσουν τα αγκάθια ή σε μια σακούλα με παγωμένο νερό.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια της φραγκοσυκιάς

 

Οι φραγκοσυκιές, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας των βλαστών τους σε νερό, είναι από τα πιο ανθεκτικά φυτά στη φωτιά. Φυτεύονται λοιπόν στις άκρες των χωραφιών και των εξοχικών σπιτιών σε μορφή πυκνού φράχτη και αποτελούν μία φυσική ζώνη προστασίας από τη φωτιά και τις πυρκαγιές.

 

Περισσότερες συμβουλές για την καλλιέργεια καρποφόρων δέντρων

 
Φυτά που θέλουν λίγο νερό
Φυτά ανθεκτικά στη φωτιά και τις πυρκαγιές
Φυτά για ξερά και άγονα εδάφη
Εξωτικά δέντρα που μεταμορφώνουν τον κήπο μας
Συκιά, 10 μυστικά για την καλλιέργεια της συκιάς
Καλλιέργεια πιτάγια, το φρούτο του δράκου
Μπανανιά, συμβουλές για φύτευση και καλλιέργεια
Μάνγκο, συμβουλές για φύτευση και καλλιέργεια
Παπάγια, ένα εξωτικό και νόστιμο φρούτο
Ταμαρίλο, το εξωτικό ντοματόδεντρο
Γκουάβα, το πιο αρωματικό εξωτικό φρούτο
Καλλιέργεια ανανά σε γλάστρα στο σπίτι
Αβοκάντο, 10 μυστικά για την καλλιέργεια του αβοκάντο
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (18)

σχολιαστής
ΚΩΣΤΑΣ 30 Σεπτεμβρίου 2020

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ! ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΛΩΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟ, ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΦΥΤΕΨΩ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΑ ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΙΟΥ, ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΕΡΑ.

Απάντηση
σχολιαστής
Μαρίνα 11 Αυγούστου 2020

Οι φραγκοσυκιές είναι 13 ετών στον Μαραθώνα. Μεγαλώνουν δύσκολα, αλλα έφτασαν πάνω από 1 μέτρο, δεν καρποφορούν όμως. Τι λείπει;

Απάντηση
σχολιαστής
Δημητριος Κολοκούρης 10 Αυγούστου 2020

Η Κορινθία είναι περιοχή που μπορεί να καλλιεργηθεί το φραγκοσυκο? Επίσης υπάρχει ζήτηση από εταιρείες προκειμένου να διοχετευθεί ο καρπός στο εξωτερικό ή στο εσωτερικό

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 11 Αυγούστου 2020

  Καλησπέρα Δημήτρη. Θα μπορούσε να καλλιεργηθεί σε άνυδρες ξηρικές περιοχές της Κορινθίας, με χαμηλό υψόμετρο. Σχετικά με την διάθεση και των εμπορία των φραγκόσυκων στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό θα πρέπει να απευθυνθείς σε ειδικούς αγροτικούς συμβούλους που σχετίζονται με την εμπορία αγροτικών προιόντων.

  Απάντηση
σχολιαστής
Έφη 3 Αυγούστου 2020

Καλησπέρα, θα ήθελα να μαθω αν η φράγκοσυκιά μπορεί να ευδοκιμήσει στο κλίμα της βόρειας Ελλάδας, συγκεκριμένα Θεσσαλονίκη, θα ήθελα πολύ να φυτεύσω μια στον κηπο μου. Διάβαζα κάπου ότι οι ενήλικες αντέχουν και σε κρύο μέχρι – 12..ισχύει; ευχαριστώ!!

Απάντηση
σχολιαστής
Σπυριδούλα 12 Ιουνίου 2020

Θα ήθελα να μάθω αν μπορώ να φυτέψω μια φραγκοσυκιά σε γλάστρα και να την κρατήσω για κάποιο διάστημα στο μπαλκόνι . Επίσης πληροφορίες για το χώμα , γλάστρα και ότι άλλο θα ήταν χρήσιμο . Ευχαριστώ .

Απάντηση
σχολιαστής
Μανώλης 14 Απριλίου 2020

Καλησπέρα,
έχει φυτρώσει μια (πολύ μικρή ακόμη) φραγκοσυκιά σε απόσταση 20-30 εκ. από τον κορμό μιας λεμονιάς.
Θα είναι επιβλαβής η ύπαρξη του ενός φυτού για το άλλο;
Αν όχι μπορώ με κατάλληλα κλάδεμα της φραγκοσυκιάς να την εμποδίσω να μπλεχτεί με τη λεμονιά όσο αυτή μεγαλώνει για να κρατήσω και τα 2 φυτά;

Απάντηση
σχολιαστής
ΚΑΤΕΡΙΝΑ 6 Μαρτίου 2020

Καλημέρα,

Έφερε δύο φύλλα φραγκοσυκιάς από τη Μάνη. Τώρα που πέρασαν 4 μέρες λέω να τα φυτέψω σύμφωνα με τις οδηγίες σας. Τι γλάστρα και τι χώμα θα μου προτείνατε;
Ευχαριστώ!

Απάντηση
σχολιαστής
Δημήτρης 19 Φεβρουαρίου 2020

Θέλω να ρωτήσω οι φραγκοσυκιές που υπάρχουν σε χωράφια κοντά σε θάλασσα είναι από καλιεργίσιμα που με τον αέρα διασκορμπίζονται ή τρώνε τα πουλιά τα φρούτα; Θεωρούνται άγρια;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 20 Φεβρουαρίου 2020

  Καλημέρα Δημήτρη. Δεν είναι άγριες, αλλά πιθανότατα είναι παλίες ποικιλίες φραγκοσυκιάς. Καθώς είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, φυτεύεται σε άκρες χωραφιών για τη δημιουργία αντιπυρικής ζώνης, ειδικά σε νησιά και περιοχές με ξηροθερμικό κλίμα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Γεώργιος 30 Νοεμβρίου 2019

Γεια σας και συγχαρητήρια για όλα αυτά που μας δίνετε τη δυνατότητα να μαθαίνουμε. Θα σας παρακαλούσα αν έχετε κάτι να μου προτείνετε για την εξόντωση του ψευδόκοκκου φραγκοσυκιάς σε βιολογική καλλιέργεια.

Φιλικούς χαιρετισμούς,
Γεώργιος

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.