10 μυστικά για την καλλιέργεια της φραγκοσυκιάς

Καλλιέργεια φραγκοσυκιάς

Φραγκόσυκο, κακτόσυκο, παπουτσόσυκο ή καπλόσυκο, ένα υπέροχο φρούτο με μικρά αγκάθια και υπέροχη γεύση!

H φραγκοσυκιά είναι ένας όμορφος πολυετής κάκτος που παράγει ένα πολύ ιδιαίτερο φρούτο, το αγαπημένο φραγκόσυκο, που απολαμβάνουμε στα τέλη του καλοκαιριού.

Αν και κατάγεται από το Μεξικό, η φραγκοσυκιά είναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό που καλλιεργείται σε πολλές μεσογειακές χώρες και στην Ελλάδα. Στην Κύπρο και στην Κρήτη είναι γνωστή με την ονομασία παπουτσοσυκιά και καπλοσυκιά.

Αναπτύσσεται σε ύψος 3-5 μέτρων και καταλαμβάνει αρκετό χώρο κατά την καλλιέργεια.

Οι βλαστοί της φραγκοσυκιάς ονομάζονται φυλλοκλάδια και μοιάζουν με μεγάλα σαρκώδη φύλλα. Όπως ισχύει γενικότερα για τους κάκτους, έτσι και στην φραγκοσυκιά τα πραγματικά της φύλλα είναι τα αγκάθια.

Οι καρποί της φραγκοσυκιάς έχουν υψηλή διατροφικη αξία, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά. Τα φρασκόσυκα τρώγονται συνήθως φρέσκα, ενώ μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε χυμούς, σε μαρμελάδες και σε λικέρ.

Οι βλαστοί και οι καρποί της φραγκοσυκιάς μπορούν να καταναλωθούν ως υψηλής ποιότητας ζωοτροφή ή να αξιοποιηθούν ως βιοκαύσιμα.

Ας δούμε λοιπόν τι φροντίδα χρειάζεται η καλλιέργεια της φραγκοσυκιάς για να φάμε νόστιμα και γλυκά φραγκόσυκα.

Διαφήμιση

1. Ποιες ποικιλίες φραγκοσυκιάς καλλιεργούνται στην χώρα μας;

Η φρασκοσυκιά (Opuntia ficus-indica) είναι ένα είδος οπούντια.

Υπάρχουν πολλές καλλιεργούμενες ποικιλίες φραγκοσυκιάς στη χώρα μας, οι περισσότερες με αγκάθια και κάποιες χωρίς αγκάθια.

Οι ποικιλίες φραγκοσυκιάς διαχωρίζονται κυρίως σε λευκές ποικιλίες με λευκή σάρκα καρπού, σε κίτρινες ποικιλίες με κίτρινο χρώμα σάρκας και σε κόκκινες με κόκκινο χρώμα σάρκας.

Υπάρχουν επίσης και ποικιλίες φραγκόσυκουπου που έχουν πορτοκαλί χρώμα εσωτερικά του καρπού.

Επιπλέον, οι ποικιλίες της φραγκοσυκιάς διαφοροποιούνται ανάλογα την εποχή ωρίμανσης σε πρώιμες, που ωριμάζουν μέσα στο καλοκαίρι, και όψιμες ποικιλίες που ωριμάζουν μέσα στο φθινόπωρο.

2. Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί η καλλιέργεια της φραγκοσυκιάς;

Η καλλιέργεια της φραγκοσυκιάς ευδοκιμεί σε ξηροθερμικά κλίματα, καθώς αγαπά τον ήλιο και μπορεί να επιβιώσει στην έλλειψη νερού για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η φραγκοσυκιά αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες νερού και θρεπτικών στοιχείων στους βλαστούς της, ενώ η απώλεια νερού από τα φύλλα (αγκάθια) είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Είναι πολύ ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και σχετικά ευαίσθητη στην παγωνιά του χειμώνα.

Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό που διαθέτει είναι ότι μπορεί να φυτευτεί σχεδόν σε όλους τους τυπους των εδαφών, ακόμα και σε πετρώδη, ξηρά και άνυδρα εδάφη.

Διαθέτει τόσο ισχυρό ριζικό σύστημα που μπορεί να διασπάσει ακόμα και πετρώματα.

3. Πότε φυτεύουμε τις φραγκοσυκιές και σε τι αποστάσεις;

Κατάλληλη εποχή για τη φύτευση της φραγκοσυκιάς, είναι στις αρχές της άνοιξης αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα.

Πριν την φύτευση της φραγκοσυκιάς, ισοπεδώνουμε το έδαφος, το οργώνουμε και ενσωματώνουμε κοπριά και κομπόστ για να αυξήσουμε την περιεκτικότητα σε οργανική ουσία και θρεπτικά συστατικά.

Η φύτευση της φραγκοσυκιάς γίνεται σε αποστάσεις φύτευσης 5 μέτρα μεταξύ των θέσεων φύτευσης και 5 μέτρα μεταξύ των γραμμών φύτευσης, δηλαδή περίπου 40 φυτά ανά στρέμμα.

Προτιμούμε να φυτεύουμε τις φραγκοσυκιές με προσανατολισμό βορρά-νότου για να δέχεται η καλλιέργεια μεγαλύτερη έκθεση στις ηλιακές ακτίνες.

4. Χρειάζεται πότισμα η καλλιέργεια της φραγκοσυκιάς και πόσο συχνά;

Η καλλιέργεια της φραγκοσυκιάς έχει πολύ μικρές απαιτήσεις σε πότισμα, καθώς μπορεί και αποθηκεύει νερό μέσω της ατμοσφαιρικής υγρασίας.

Αν και είναι ανθεκτική στην ξηρασία, η φραγκοσυκιά απαιτεί πότισμα τους καλοκαιρινούς μήνες, κατά την περίοδο καρποφορίας, ώστε να αυξήσουμε το μέγεθος των καρπών και την ποσότητα της παραγωγής.

Για το πότισμα της φραγκοσυκιάς, εγκαθιστούμε σύστημα ποτίσματος πλαστικών σωλήνων με σταγόνες για εξοικονόμηση νερού.

5. Τι λίπασμα χρειάζεται η καλλιέργεια της φραγκοσυκιάς;

Η φραγκοσυκιά παρουσιάζει μειώμενες απαιτήσεις σε λίπανση για να έχει καλή ανάπτυξη και παραγωγή.

Προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο και κάλιο, στις αρχές της άνοιξης, για αύξηση της ποσότητας και της ποιότητας της παραγωγής φραγκόσυκων.

Η προσθήκη συμπληρωματικής λίπανσης με ασβέστιο βοηθά στην παραγωγή καλύτερης ποιότητας φραγκόσυκων, πιο συνεκτικών και με μεγαλύτερη διάρκεια αποθήκευσης.

6. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν την καλλιέργεια της φραγκοσυκιάς;

Η φραγκοσυκιά είναι πολύ ανθεκτική σε προσβολές από ασθένειες και έντομα.

Σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας, μπορεί να εμφανιστεί σάπισμα της ρίζας της φραγκοσυκιάς που οφείλεται σε προσβολή από μυκητολογική ασθένεια.

Οι καρποί της φραγκοσυκιάς μπορεί να προσβληθούν από μύγα της Μεσογείου, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί οικολογικά με τοποθέτηση κίτρινων χρωμοελκυστικών παγίδων με κόλλα.

Ένα σημαντικό πρόβλημα που μπορεί να συναντήσουμε στην καλλιέργεια της φραγκοσυκιάς είναι τα ποντίκια που τρώνε τα φραγκόσυκα

Επίσης, μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε τα σαλιγκάρια που προσβάλλουν την τρυφερή βλάστηση της φραγκοσυκιάς, χρησιμοποιώντας στάχτη ή φωσφορικό σίδηρο που τοποθετούμε γύρω από τα φυτά δημιουργώντας ένα φυσικό τείχος προστασίας.

4 φυσικοί τρόποι για να διώξουμε τα σαλιγκάρια από τον κήπο
4 φυσικοί τρόποι για να διώξουμε τα σαλιγκάρια από τον κήπο

7. Πώς γίνεται το κλάδεμα της φραγκοσυκιάς;

Οι φραγκοσυκιές δεν χρειάζονται κλάδεμα κάθε χρόνο και δεν έχουν συγκεκριμένο τρόπο κλάδέματος ως προς τη διαμόρφωση τους.

Κατά το κλάδεμα της φραγκοσυκίας, απομακρύνουμε ξερούς και αδύναμους βλαστούς ή κακοσχηματισμένους που εμποδίζουν τις καλλιεργητικές εργασίες που θέλουμε να κάνουμε.

Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα της φραγκοσυκιάς είναι στις αρχές της άνοιξης αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα ή στις αρχές του φθινοπώρου μετά την ολοκλήρωση της συγκομιδής.

Διαφήμιση

8. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της φραγκοσυκιάς;

Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά φραγκοσυκιάς, ο πολλαπλασιασμός της μπορεί να γίνει με σπόρο, αλλά κυρίως με την μέθοδο πολλαπλασιασμού με μοσχεύματα.

Για τον πολλαπλασιασμό της φραγκοσυκιάς, κόβουμε τμήματα βλαστών (φυλλοκλάδια) στις αρχές φθινοπώρου και τα αφήνουμε στο χώμα για 4-5 μέρες για να επουλωθούν οι πληγές της τομής.

Στη συνέχεια, τα μοσχεύματα φραγκοσυκιάς φυτεύονται σε γλάστρες φυτωρίου ή και απευθείας στο χωράφι και ριζώνουν πολύ εύκολα μετά από λίγους μήνες.

Τα μοσχεύματα φραγκοσυκιάς φυτεύονται πλάγια μέσα στο χώμα σε βάθος ώστε το μισό τμήμα του βλαστού να εξέχει από την επιφάνεια του εδάφους.

9. Πότε και πώς γίνεται η συγκομιδή των καρπών της φραγκοσυκιάς;

Η φραγκοσυκιά καρποφορεί μετά το 3ο έτος και φτάνει σε πλήρη παραγωγή στο 6ο – 7ο έτος της καλλιέργειας. Μια φραγκοσυκιά παράγει περίπου 50 κιλά φραγκόσυκων, ενώ όταν ποτίζεται μπορεί να ξεπεράσει και τα 100 κιλα.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η διάρκεια της παραγωγικής ζωής της φραγκοσυκιάς ξεπερνά τα 80 χρόνια.

Η συλλογή των φραγκόσυκων ξεκινά στα τέλη του καλοκαιριού για την πρώιμη παραγωγή και συνεχίζεται μέχρι τέλη φθινοπώρου για την οψιμότερη. Η συγκομιδή των φραγκόσυκων απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή λόγω των αγκαθιών.

Κατά το μάζεμα χρησιμοποιούμε χοντρά γάντια, κοφτερό μαχαίρι και ειδικές λαβίδες που μας επιτρέπουν να τα συλλέξουμε ευκολότερα. Η συγκομιδή γίνεται νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, καθώς αυτές τις ώρες τα αγκάθια του φραγκόσυκου είναι πιο μαλακά.

Για μεγαλύτερη διάρκεια στη διατήρηση των καρπών, είναι χρήσιμο κατά τη συγκομιδή να κόβονται οι καρποί μαζί με μικρό τμήμα των βλαστών, λίγων χιλιοστών.

Για το ευκολότερο καθάρισμα των φραγκόσυκων, οι καρποί μπορούν να τοποθετηθούν στην κατάψυξη για να μαλακώσουν τα αγκάθια ή σε μια σακούλα με παγωμένο νερό.

10. Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια της φραγκοσυκιάς

Οι φραγκοσυκιές, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας των βλαστών τους σε νερό, είναι από τα πιο ανθεκτικά φυτά στη φωτιά. Φυτεύονται λοιπόν στις άκρες των χωραφιών και των εξοχικών σπιτιών σε μορφή πυκνού φράχτη και αποτελούν μία φυσική ζώνη προστασίας από τη φωτιά και τις πυρκαγιές.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (30)

  1. Jim
    14/02/2024

    Μπορεί να φυτευτεί φραγκοσυκια όχι φύλλο μονο αλλά τρία τέσσερα μαζί στον ίδιο κορμό απευθείας στο χωράφι και πια εποχή, χρειάζεται βροχές?Ζω σε νησί.

    • Αν είναι κορμός, θα πρέπει να έχει ρίζα για να έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας. Μπορείς να φυτέψεις αρχές άνοιξης.

  2. Σία
    03/04/2023

    Το φθινόπωρο του 22 που πέρασε φύτεψα σε γλάστρες φύλλα φραγκοσυκιάς τα οποία έβγαλαν ρίζες. Ωστόσο, εχει περασεις καιρός τωρα και ακόμη δεν εχουν μεγαλώσει παρόλο που εχουν βγάλει ρίζες. Μπορειτε να μου πειτε τι να κανω;
    Ευχαριστω.

  3. Γιώργος Μανιος
    25/04/2022

    Καλησπέρα. Έχω μια φραγκοσυκιά και την έχω φυτέψει από το 18. Στις αρχές τα μυρμήγκια έφαγαν την ρίζα και της έβαλα θειάφι. Δεν την ποτίζω συνέχεια αλλά μου βγάζει μόνο μικρά φύλλα και όχι φραγκόσυκα.

  4. Κασενιδης Παρασκευας
    22/08/2021

    σας χαιρετω απο την Κυπρο .Τα τελευταια χρονια , περιοχες Αμοχωστου και Λαρνακας εξαπλονεται πολυ γρηγορα ενα ειδος βαμβακα (ειναι κοκκινο το αιμα του )στη παπουτσοσυκιες, το οποιο επιφερει ολοκληροτικη καταστροφη Αν το εχαιτε υποψιν σας δωστε μας οδηγιες. Εχω δοκιμασει διαφορα εντομοκτονα , με καλα αποτελεσματα , αλλα το προβλημα επανερχαιτε.
    Θελω να σας ευχαριστησω και να σας συνχαρω για τις εξαιρετικα χρησιμες συνβουλες , οδηγιες , πληροφοριες και γνωσεις που μας δυνεται. Ακολουθοντας τις οδηγιες σας , μετα απο πολλα χρονια εφαγα σταφυλι απο το κηπο μου . ΣΑς ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ !!!

    • Καλησπέρα Παρασκευά και χαιρόμαστε που σε βοηθήσαμε με την κρεβατίνα σου. Για τις φραγκοσυκιές, μπορείς να εφαρμόζεις προληπτικά θερινό πολτό και φυσική πυρεθρίνη αρκεί να το κάνεις σούρουπο και οι θερμοκρασίες να είναι κάτω των 30οC για να κάνεις την εφαρμογή.

  5. Απόστολος
    27/01/2021

    Καλησπέρα,
    Φύτεψα δύο φρακγοσυκιές πριν από κάποιους μήνες (πριν το καλοκαίρι) οι οποίες “έπιασαν” και μεγάλωσαν διπλασιάστηκαν σε μέγεθος γρήγορα. Σήμερα όμως διαπίστωσα ότι και οι δύο είναι σαν φαγωμένες και κούφιες σε μία περιοχή τους, ας πούμε σε 3-4 εκατοστά διάμετρο. Επίσης είναι μαυρισμένες σε εκείνα τα σημεία. Δεν ξέρω αν είναι κάποιο έντομο, μύκητας, ζώο (πχ ποντίκι, αν και έχουμε πολλές γάτες στην αυλή), ή αν σάπισε επειδή τους τελευταίους μήνες αυτά τα χαμηλά φύλλα (ή μάλλον βλαστοί) ήταν σκεπασμένα από χόρτα και άρα υγρασία. Τί είναι πιο πιθανό και πώς αντιμετωπίζεται? Το μαύρισμα/τρύπα δε φαίνεται να ξεκινάει από τη ρίζα αλλά λίγα εκατοστά πιο πάνω στους βλαστόυς.
    Ευχαριστώ

    • Καλησπέρα Απόστολε. Πιθανότατα λόγω προσβολής από ασθένεια, μαυρίζει ο βλαστός της φραγκοσυκιάς. Καλύτερα να το ψεκάσεις με διάλυμα χαλκού για προστασία.

  6. ΚΩΣΤΑΣ
    30/09/2020

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ! ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΛΩΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟ, ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΦΥΤΕΨΩ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΑ ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΙΟΥ, ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΕΡΑ.

    • Καλησπέρα Κώστα. Σταδιακά, η φραγκοσυκιά αναπτύσσεται και ξεπερνά και τα 3 μέτρα και αν την φυτέψεις περιμετρικά, μπορεί να γίνει ένας πολύ καλός και ανθεκτικός φράχτης.

  7. Μαρίνα
    11/08/2020

    Οι φραγκοσυκιές είναι 13 ετών στον Μαραθώνα. Μεγαλώνουν δύσκολα, αλλα έφτασαν πάνω από 1 μέτρο, δεν καρποφορούν όμως. Τι λείπει;

    • Καλησπέρα Μαρίνα. Απέφυγε το υπερβολικό πότισμα στις φραγκοσυκιές και πρόσθεσε πλήρες βιολογικό λίπασμα.

  8. Δημητριος Κολοκούρης
    10/08/2020

    Η Κορινθία είναι περιοχή που μπορεί να καλλιεργηθεί το φραγκοσυκο? Επίσης υπάρχει ζήτηση από εταιρείες προκειμένου να διοχετευθεί ο καρπός στο εξωτερικό ή στο εσωτερικό

    • Καλησπέρα Δημήτρη. Θα μπορούσε να καλλιεργηθεί σε άνυδρες ξηρικές περιοχές της Κορινθίας, με χαμηλό υψόμετρο. Σχετικά με την διάθεση και των εμπορία των φραγκόσυκων στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό θα πρέπει να απευθυνθείς σε ειδικούς αγροτικούς συμβούλους που σχετίζονται με την εμπορία αγροτικών προιόντων.

  9. Έφη
    03/08/2020

    Καλησπέρα, θα ήθελα να μαθω αν η φράγκοσυκιά μπορεί να ευδοκιμήσει στο κλίμα της βόρειας Ελλάδας, συγκεκριμένα Θεσσαλονίκη, θα ήθελα πολύ να φυτεύσω μια στον κηπο μου. Διάβαζα κάπου ότι οι ενήλικες αντέχουν και σε κρύο μέχρι – 12..ισχύει; ευχαριστώ!!

    • Καλημέρα Έφη. Η φραγκοσυκιά θέλει ήπιο χειμώνα και πιθανοτατα δεν θα ευδοκιμήσει στη βόρεια Ελλάδα.

      • Κωστας
        27/06/2023

        Καλησπέρα σας η Χαλκιδική είναι γεμάτη και εγώ που μένω κατερινη πήρα τις προάλλες 3-4 βλαστούς αν και αργά να δοκιμάσω την τύχη μου

  10. Σπυριδούλα
    12/06/2020

    Θα ήθελα να μάθω αν μπορώ να φυτέψω μια φραγκοσυκιά σε γλάστρα και να την κρατήσω για κάποιο διάστημα στο μπαλκόνι . Επίσης πληροφορίες για το χώμα , γλάστρα και ότι άλλο θα ήταν χρήσιμο . Ευχαριστώ .

  11. Μανώλης
    14/04/2020

    Καλησπέρα,
    έχει φυτρώσει μια (πολύ μικρή ακόμη) φραγκοσυκιά σε απόσταση 20-30 εκ. από τον κορμό μιας λεμονιάς.
    Θα είναι επιβλαβής η ύπαρξη του ενός φυτού για το άλλο;
    Αν όχι μπορώ με κατάλληλα κλάδεμα της φραγκοσυκιάς να την εμποδίσω να μπλεχτεί με τη λεμονιά όσο αυτή μεγαλώνει για να κρατήσω και τα 2 φυτά;

    • Καλησπέρα Μανώλη. Δυστυχώς η φραγκοσυκιά δεν θα ευδοκιμήσει και δεν θα μας χαρίσει καλή παραγωγή καθώς κάτω από το φύλλωμα της λεμονιάς θα έχει περιορισμένη ηλιοφάνεια.

  12. ΚΑΤΕΡΙΝΑ
    06/03/2020

    Καλημέρα,

    Έφερε δύο φύλλα φραγκοσυκιάς από τη Μάνη. Τώρα που πέρασαν 4 μέρες λέω να τα φυτέψω σύμφωνα με τις οδηγίες σας. Τι γλάστρα και τι χώμα θα μου προτείνατε;
    Ευχαριστώ!

    • Πάρα γλάστρα διαμέτρου και ύψους τουλάχιστον 30 εκατοστά και αφράτο χώμα που στραγγίζει καλά το νερό με αρκετή περιεκτικότητα σε άμμο, όπως το χώμα των παχύφυτων.

  13. Δημήτρης
    19/02/2020

    Θέλω να ρωτήσω οι φραγκοσυκιές που υπάρχουν σε χωράφια κοντά σε θάλασσα είναι από καλιεργίσιμα που με τον αέρα διασκορμπίζονται ή τρώνε τα πουλιά τα φρούτα; Θεωρούνται άγρια;

    • Καλημέρα Δημήτρη. Δεν είναι άγριες, αλλά πιθανότατα είναι παλίες ποικιλίες φραγκοσυκιάς. Καθώς είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, φυτεύεται σε άκρες χωραφιών για τη δημιουργία αντιπυρικής ζώνης, ειδικά σε νησιά και περιοχές με ξηροθερμικό κλίμα.

  14. Γεώργιος
    30/11/2019

    Γεια σας και συγχαρητήρια για όλα αυτά που μας δίνετε τη δυνατότητα να μαθαίνουμε. Θα σας παρακαλούσα αν έχετε κάτι να μου προτείνετε για την εξόντωση του ψευδόκοκκου φραγκοσυκιάς σε βιολογική καλλιέργεια.

    Φιλικούς χαιρετισμούς,
    Γεώργιος

    • Καλησπέρα Γεώργιε. Μπορείς να ψεκάσεις με διάλυμα θερινου πολτού και φυσικής πυρεθρίνης για την αντιμετώπιση του ψευδόκοκκου.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ