εικόνα

5 μυστικά για καλλιέργεια μελιτζάνας

Επτά μυστικά για καλλιέργεια μελιτζάνας

5 μυστικά για καλλιέργεια μελιτζάνας

H μελιτζάνα καλλιεργείται εκτεταμένα την καλοκαιρινή περίοδο στον κήπο ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Η μελιτζάνα ανήκει στην ίδια οικογένεια με την ντομάτα, την πιπεριά και την πατάτα και αποτελεί μία εύκολη καλλιέργεια για τους πρωτάρηδες στον κήπο. Οι μελιτζάνες χρησιμοποιούνται ευρύτατα στην μεσογειακή κουζίνα. Άλλωστε ο μουσακάς, το αναγνωρίσιμο παραδοσιακό φαγητό, καθώς και τόσες άλλες καλοκαιρινές συνταγές βασίζονται στον καρπό της μελιτζάνας.

 

Τι ποικιλίες μελιτζάνας καλλιεργούμε και ποια εποχή τις φυτεύουμε;
 
Καλό είναι να καλλιεργούμε ποικιλίες μελιτζάνας από δικό μας σπόρο που διατηρούμε, ώστε να γνωρίζουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας. Πολύ γνωστές ποικιλίες μελιτζάνας, είναι η μελιτζάνα «Λαγκαδά» με μακρόστενους μωβ καρπούς, η μωβ φλάσκα μελιτζάνα που χρησιμοποιείται πολύ στα γεμιστά, η δίχρωμη τσακώνικη μελιτζάνα με άσπρες και μωβ ρίγες, καθώς και η λευκή φλάσκα μελιτζάνα της Σαντορίνης με τη γλυκιά γεύση. Προετοιμάζουμε έγκαιρα τα φυτώρια της μελιτζάνας (μπορείς να δεις συμβουλές για δημιουργία σπορείου) και μεταφυτεύουμε σχετικά όψιμα τις μελιτζάνες, τέλη Απρίλη με αρχές Μάη ανάλογα τις τοπικές κλιματικές συνθήκες. Η μελιτζάνα είναι πιο θερμόφιλη καλλιέργεια από την ντομάτα και την πιπεριά και είναι πολύ πιο ευαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες.

 

Σε τι αποστάσεις φυτεύουμε τις μελιτζάνες και τι προετοιμασία θέλει το χωράφι;
 
Πριν την φύτευση της μελιτζάνας, αφού οργώσουμε και γίνει αφράτο το χώμα του χωραφιού, ενσωματώνουμε αρκετή οργανική ουσία μέσα στους λάκκους φύτευσης σε μορφή κομπόστ και καλά χωνεμένης κοπριάς, καθώς και πλήρες βιολογικό λίπασμα. Αποφεύγουμε τις πυκνές φυτεύσεις της μελιτζάνας και φυτεύουμε σε κατάλληλες αποστάσεις 50 – 60 εκατοστά μεταξύ των φυτών και 80 – 120 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Αυτό βοηθά σημαντικά στον καλύτερο αερισμό, στην ανάπτυξη λιγότερων μυκητολογικών και εντομολογικών ασθενειών, καθώς και την βελτίωση της παραγωγής της μελιτζάνας.

 

Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η καλλιέργεια της μελιτζάνας;
 
Η καλλιέργεια της μελιτζάνας έχει σημαντικές ανάγκες σε νερό για να μπορέσει να είναι αποδοτική και απαιτείται τακτικό πότισμα με το σύστημα των σταγόνων. Κατά την διάρκεια της ανθοφορίας της μελιτζάνας, η έλλειψη νερού μπορεί να προκαλέσει πτώση των ανθέων. Επίσης, κατά την καρποφορία της μελιτζάνας, χρειάζεται συνεχές πότισμα, ειδικά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, γιατί αλλιώς οι καρποί μπορεί να αποκτήσουν πικρή γεύση. Σχετικά με τη λίπανση της μελιτζάνας, προσθέτουμε κάθε 3-4 βδομάδες πλήρες βιολογικό λίπασμα ενισχυμένο σε κάλιο και ασβέστιο που βοηθά στην παραγωγή ποιοτικών καρπών. Η έλλειψη ασβεστίου στη μελιτζάνα, όπως και στην πιπεριά και την τομάτα, μπορεί να προκαλέσει το φαινόμενο της ξηράς κορυφής, κατά το οποίο μαυρίζουν στις άκρες οι καρποί.

 

Πώς αντιμετωπίζουμε τετράνυχο, έντομα και άλλες ασθένειες της μελιτζάνας;
 
Ο τετράνυχος αποτελεί τον σημαντικότερο εχθρό της καλλιέργειας της μελιτζάνας που προσβάλλει τα φύλλα και τους καρπούς της μελιτζάνας όταν ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες μέσα στο καλοκαίρι. Επίσης, η μελιτζάνα προσβάλλεται από τα έντομα της μελίγκρας, του θρίπα και του αλευρώδη, καθώς και από τη μυκητολογική ασθένεια του ωιδίου. Χρησιμοποιούμε θειάφι και θειοχαλκίνη για την οικολογική αντιμετώπιση του τετράνυχου και των μυκητολογικών ασθενειών της μελιτζάνας. Μπορούμε να δημιουργήσουμε δικά μας αυτοσχέδια σκευάσματα από φυσικά υλικά για την προστασία των φυτών της μελιτζάνας από τα έντομα ή μπορούμε να προμηθευτούμε κατάλληλα οικολογικά σκευάσματα από γεωπονικά καταστήματα.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για τις μελιτζάνες
 
Σχετικά με τη συγκομιδή της μελιτζάνας, συλλέγουμε τους καρπούς της μελιτζάνας όταν δεν έχουν ωριμάσει πλήρως, δηλαδή όταν διαθέτουν σφιχτή σάρκα και γυαλιστερό μωβ χρώμα. Κατά τη συγκομιδή, κόβουμε τον καρπό της μελιτζάνας με τμήμα του ποδίσκου για να έχουμε καλύτερη συντήρηση. Η μελιτζάνα δεν διατηρείται πολύ εκτός ψυγείου, ενώ και στο ψυγείο υποβαθμίζεται γρήγορα λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.

 

Δες πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε μελιτζάνα σε γλάστρα, καθώς επίσης αναλυτικές συμβουλές για την καλλιέργεια και άλλων κηπευτικών όπως ντομάτα, πιπεριά, αγγούρι, κολοκύθι, πεπόνι, καρπούζι και πατάτα.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (1)

σχολιαστής
Κώστας Απρίλιος 19, 2018

Καλησπέρα Κώστα έχω ένα θέμα με την μελιτζάνα έχω πολύ καλό ξεκίνημα για ένα μήνα και μετά ξηρενοντε .Η ρίζα δεν είναι σάπια δεν μπορώ να βρω λύση μπορείς να βοηθήσεις?????

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.