εικόνα

5 μυστικά για καλλιέργεια μελιτζάνας

5 μυστικά για καλλιέργεια μελιτζάνας

5 μυστικά για καλλιέργεια μελιτζάνας

Η μελιτζάνα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα συστατικά της μεσογειακής κουζίνας. Όλοι την έχουμε αγαπήσει σε διάσημες καλοκαιρινές συνταγές, από τον μουσακά μέχρι τα παπουτσάκια. Με καταγωγή από την Ασία, η μελιτζάνα είναι λαχανικό υψηλής διατροφικής αξίας με πλήθος αντιοξειδωτικώ ουσιών. Μπορούμε να την φυτέψουμε τόσο στον κήπο, όσο και σε γλάστρα στο μπαλκόνι χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. H μελιτζάνα τρώγεται επίσης ψητή και τηγανητή. Αποφεύγουμε να την τρώμε ωμή λόγω της πικρής γεύσης αλλά και λόγω της σολανίνης, μιας τοξικής ουσίας που περιέχει, ειδικά όταν τη συγκομίσουμε πρόωρα. Ανάμεσα από τις παραδοσιακές και ντόπιες ποικιλίες μελιτζάνας, ξεχωρίζουμε την ποικιλία μελιτζάνας Λαγκαδά με τους μακρόστενους μωβ καρπούς, τη μωβ φλάσκα μελιτζάνα που χρησιμοποιείται στα γεμιστά, τη δίχρωμη τσακώνικη μελιτζάνα με τις άσπρες και μωβ ρίγες και την μελιτζάνα της Σαντορίνης, με τον λευκό στρογγυλό καρπό και τη γλυκιά γεύση.

 

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη φύτευση της μελιτζάνας;

 

Καταρχήν, είναι σημαντικό να καλλιεργούμε ποικιλίες μελιτζάνας από δικό μας σπόρο που διατηρούμε, ώστε να γνωρίζουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας και πως προσαρμόζεται στις συνθήκες της περιοχής μας. Ο σπόρος της μελιτζάνας αργεί να φυτρώσει και χρειάζεται τουλάχιστον 2 βδομάδες για να βλαστήσει σε ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας 20°C και σχετικής υγρασίας. Η μελιτζάνα είναι πιο θερμόφιλη καλλιέργεια από την ντομάτα και την πιπεριά και πολύ πιο ευαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες. Γι’ αυτό φροντίζουμε να τη φυτέψουμε από τον Απρίλιο και μετά, την περίοδο που η θερμοκρασία έχει ανέβει αισθητά. Η μελιτζάνα ευδοκιμεί σε αφράτα γόνιμα εδάφη που διαθέτουν καλή αποστράγγιση. Πριν την φύτευση της μελιτζάνας, αφού οργώσουμε τον κήπο μας, ενσωματώνουμε αρκετή οργανική ουσία μέσα στους λάκκους φύτευσης σε μορφή κομπόστ και καλά χωνεμένης κοπριάς, καθώς και πλήρες βιολογικό λίπασμα. Αποφεύγουμε να φυτεύουμε πυκνά τις μελιτζάνες για να επιτύγχουμε καλύτερο αερισμό των φυτών, περιορισμό ανάπτυξης μυκητολογικών ασθενειών, καθώς και την βελτίωση της παραγωγής της μελιτζάνας. Κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης είναι 50–60 εκατοστά μεταξύ των φυτών και 80–120 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης.

 

Τι ανάγκες σε πότισμα, λίπανση και άλλη φροντίδα έχει η μελιτζάνα;

 

Η καλλιέργεια της μελιτζάνας έχει σημαντικές ανάγκες σε νερό για να μπορέσει να είναι αποδοτική και απαιτεί τακτικό πότισμα με το σύστημα των σταγόνων. Κατά την διάρκεια της ανθοφορίας της μελιτζάνας, η έλλειψη νερού μπορεί να προκαλέσει πτώση των ανθέων. Επίσης, κατά την καρποφορία της μελιτζάνας, χρειάζεται συνεχές πότισμα, ειδικά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, για να αποφύγουμε τον σχηματισμό καρπών με πικρή γεύση. Για να απολαύσουμε γλυκές μελιτζάνες, προσθέτουμε κάθε 3-4 βδομάδες πλήρες βιολογικό λίπασμα ενισχυμένο σε κάλιο και ασβέστιο που βοηθά στην παραγωγή ποιοτικών και γευστικών καρπών. Η έλλειψη ασβεστίου στη μελιτζάνα, όπως και στην πιπεριά και την τομάτα, μπορεί να προκαλέσει το φαινόμενο της ξηράς κορυφής, κατά το οποίο μαυρίζουν στις άκρες οι καρποί. Η υπαίθρια καλλιέργεια μελιτζάνας, είτε στον κήπο είτε σε γλάστρα στο μπαλκόνι, δεν έχει ανάγκη από κλάδεμα σε αντίθεση με τις ποικιλίες μελιτζάνας που είναι για θερμοκηπιακή καλλιέργεια. Για την στήριξη των φυτών, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα απλό καλάμι ύψους ενός μέτρου πάνω στο οποίο θα δεθεί ο κεντρικός βλαστός της μελιτζάνας.

 

Πώς αντιμετωπίζουμε τετράνυχο, έντομα και άλλες ασθένειες της μελιτζάνας;

 

Ο τετράνυχος, το ενοχλητικό αυτό αραχνάκι, αποτελεί τον σημαντικότερο εχθρό της καλλιέργειας της μελιτζάνας. Μόλις αρχίζουν να ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες μέσα στο καλοκαίρι, ο τετράνυχος παραμονεύει προσβάλλοντας τα φύλλα και τους καρπούς της μελιτζάνας. Η μελιτζάνα προσβάλλεται, επίσης, από τα έντομα της μελίγκρας, του θρίπα και του αλευρώδη, καθώς και από τη μυκητολογική ασθένεια του ωιδίου. Χρησιμοποιούμε θειάφι και θειοχαλκίνη για την οικολογική αντιμετώπιση του τετράνυχου και των μυκητολογικών ασθενειών της μελιτζάνας, ενώ για την προστασία από τα έντομα, φτιάχνουμε δικά μας οικολογικά σκευάσματα με φυσικά υλικά που έχουμε στο σπίτι μας όπως σκόρδο, κρεμμύδι, πράσινο σαπούνι και οινόπνευμα. Εναλλακτικά, μπορούμε να προμηθευτούμε σάπωνες αλάτων καλίου και φυσική πυρεθρίνη από γεωπονικά καταστήματα με τα οποία ψεκάζουμε τα φυτά της μελιτζάνας κάθε 2 βδομάδες.

 


3 οικολογικοί τρόποι για την προστασία των φυτών με φυσικά υλικά
3 οικολογικοί τρόποι για την προστασία των φυτών με φυσικά υλικά


 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια της μελιτζάνας

 

Η συγκομιδή της μελιτζάνας, ανάλογα την ποικιλία και τις καιρικές συνθήκες, γίνεται περίπου 2,5 μήνες μετά τη μεταφύτευση. Συλλέγουμε τους καρπούς της μελιτζάνας σε στάδιο που δεν έχουν ωριμάσει πλήρως, δηλαδή όταν διαθέτουν σφιχτή σάρκα και γυαλιστερό μωβ χρώμα. Κατά τη συγκομιδή, κόβουμε τον καρπό της μελιτζάνας με τμήμα του ποδίσκου για να έχουμε καλύτερη συντήρηση. Η μελιτζάνα δεν διατηρείται πολύ εκτός ψυγείου, ενώ και στο ψυγείο υποβαθμίζεται γρήγορα, μετά από λίγες μέρες, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.

 

Περισσότερα άρθρα για καλλιέργεια λαχανικών

 

Δες πώς μπορείς να καλλιεργήσεις μελιτζάνα σε γλάστρα και μάθε περισσότερα για την καλλιέργεια των λαχανικών:
 
Πώς φτιάχνουμε ένα μικρό λαχανόκηπο για καλλιέργεια λαχανικών
Ανοιξιάτικα λαχανικά για να καλλιεργήσουμε σε γλάστρα
Κατιφές και βασιλικός για προστασία στον λαχανόκηπο
Αποστάσεις φύτευσης για την καλλιέργεια λαχανικών
Ντομάτα, 7 μυστικά καλλιέργειας
Πιπεριά, 6 μυστικά καλλιέργειας
Πεπόνι, 9 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια
Καρπούζι, 8 μυστικά καλλιέργειας
Καλαμπόκι, 5 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια
Κολοκύθι, 6 μυστικά καλλιέργειας
Aγγούρι, 7 μυστικά καλλιέργειας
Μπάμια, 5 μυστικά καλλιέργειας
Κρεμμύδι, 6 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια
Φασόλια, 8 μυστικά καλλιέργειας

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.




Πρόσφατα Σχόλια: (2)

σχολιαστής
Κώστας 19 Απριλίου 2018

Καλησπέρα Κώστα έχω ένα θέμα με την μελιτζάνα έχω πολύ καλό ξεκίνημα για ένα μήνα και μετά ξηρενοντε .Η ρίζα δεν είναι σάπια δεν μπορώ να βρω λύση μπορείς να βοηθήσεις?????

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.