εικόνα

7 μυστικά για την καλλιέργεια της μελιτζάνας

7 μυστικά για την καλλιέργεια της μελιτζάνας

7 μυστικά για την καλλιέργεια της μελιτζάνας

Μελιτζάνα, το αγαπημένο κηπευτικό του καλοκαιριού! Η μελιτζάνα αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά της μεσογειακής κουζίνας που απολαμβάνουμε σε μοναδικές καλοκαιρινές συνταγές, από τον διάσημο στα πέρατα της γης μουσακά, μέχρι τα υπέροχα παπουτσάκια και το μικρασιάτικο ιμάμ μπαϊλντί. Η μελιτζάνα είναι ένα λαχανικό με υψηλή διατροφική αξία που περιέχει πλήθος αντιοξειδωτικών ουσιών και βιταμινών. Μπορούμε να φυτέψουμε μελιτζάνες στον κήπο, καθώς και σε γλάστρα στο μπαλκόνι, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία και να τις απολαμβάνουμε φρέσκιες και λαχταριστές στην κουζίνα μας. Η μελιτζάνα τρώγεται κυρίως ψητή ή τηγανητή και αποφεύγουμε να την τρώμε ωμή, λόγω της πικρής γεύσης της, καθώς και της σολανίνης, μιας τοξικής ουσίας που περιέχει, ειδικά όταν συγκομίζεται πρόωρα. Ας δούμε αναλυτικά ποιες ποικιλίες μπορούμε να φυτέψουμε και τι φροντίδα χρειάζονται για να απολαμβάνουμε τις πιο νόστιμες μελιτζάνες από τον κήπο στην κουζίνα μας.

 

Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες μελιτζάνας;

 

Υπάρχουν πολλές γνωστές ποικιλίες και υβρίδια μελιτζάνας που μπορούμε να καλλιεργήσουμε στον κήπο και σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας. Είναι σημαντικό να επιλέγουμε ποικιλίες μελιτζάνας από δικό μας σπόρο που διατηρούμε, ώστε να γνωρίζουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας και πώς προσαρμόζεται στις συνθήκες της περιοχής μας. Από τις παραδοσιακές και ντόπιες ποικιλίες μελιτζάνας, ξεχωρίζουμε την ποικιλία μελιτζάνας Λαγκαδά με τους μακρόστενους μωβ καρπούς, τη μωβ φλάσκα μελιτζάνα που χρησιμοποιείται στα γεμιστά, καθώς και τη μελιτζάνα δάκρυ με το χαρακτηριστικό σχήμα. Ξεχωριστή και ιδιαίτερα δημοφιλής είναι επίσης η δίχρωμη τσακώνικη μελιτζάνα με τις άσπρες και μωβ ρίγες που δεν πικρίζει στη γεύση, καθώς και η μελιτζάνα της Σαντορίνης, με τον εντυπωσιακό λευκό στρογγυλό καρπό και τη χαρακτηριστική γλυκιά γεύση.

 


Υπάρχουν πολλές ποικιλίες μελιτζάνας για να καλλιεργήσουμε
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες μελιτζάνας για να καλλιεργήσουμε


 

Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί η καλλιέργεια της μελιτζάνας;

 

Η μελιτζάνα είναι πιο θερμόφιλη καλλιέργεια από την ντομάτα και την πιπεριά και πολύ πιο ευαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες. Η φύτευση της μελιτζάνας γίνεται από τον Απρίλιο και μετά, την περίοδο που η θερμοκρασία έχει ανέβει αισθητά. Η μελιτζάνα αναπτύσσεται σε αφράτα γόνιμα εδάφη που διαθέτουν καλή αποστράγγιση για να απομακρύνεται το περιττό νερό. Κατά την προετοιμασία του εδάφους για καλλιέργεια και πριν τη φύτευση της μελιτζάνας, οργώνουμε τον κήπο και ενσωματώνουμε αρκετή οργανική ουσία μέσα στους λάκκους φύτευσης σε μορφή κομπόστ και χωνεμένης κοπριάς, καθώς και πλήρες βιολογικό λίπασμα, ώστε να δημιουργήσουμε το ιδανικό περιβάλλον για να αναπτυχθούν τα φυτά μελιτζανιάς.

 


Πώς φυτεύουμε τις μελιτζάνες και σε τι αποστάσεις;

 

Ο πολλαπλασιασμός της μελιτζάνας γίνεται, κυρίως, με σπόρο κι αν θέλουμε να φυτέψουμε τα δικά μας φυτά θα χρειαστεί να φτιάξουμε σπορείο στα τέλη του χειμώνα. Ο σπόρος της μελιτζάνας αργεί να φυτρώσει και χρειάζεται τουλάχιστον 2 βδομάδες για να βλαστήσει σε ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας 20°C και σχετικής υγρασίας, καθώς και άλλες 5 εβδομάδες για να είναι έτοιμο το καινούριο φυτό μελιτζάνας για μεταφύτευση. Σχετικά με τις αποστάσεις φύτευσης, αποφεύγουμε να φυτεύουμε πυκνά τις μελιτζάνες για να επιτύγχουμε καλύτερο αερισμό των φυτών, περιορισμό ανάπτυξης μυκητολογικών ασθενειών, καθώς και την βελτίωση της παραγωγής. Κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης για την καλλιέργεια της μελιτζάνας είναι 50–60 εκατοστά μεταξύ των φυτών και 80–120 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης.

 

Πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα η καλλιέργεια της μελιτζάνας;

 

Η καλλιέργεια της μελιτζάνας έχει σημαντικές ανάγκες σε νερό και απαιτεί τακτικό πότισμα για να μπορέσει να είναι αποδοτική και να μας δώσει ποιοτικούς καρπούς σε μεγάλη ποσότητα. Ποτίζουμε δύο φορές την εβδομάδα τις μελιτζάνες την εποχή της άνοιξης και κάθε 2 μέρες την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού. Όπως ισχύει γενικότερα για το πότισμα των λαχανικών, κατάλληλο σύστημα ποτίσματος είναι το σύστημα των σωλήνων με σταγόνες που μας προσφέρει αποτελεσματικότερο και πιο οικονομικό πότισμα, καθώς επίσης περιορίζει την ανάπτυξη ανεπιθύμητων αγριόχορτων (ζιζάνια) κατά την καλλιέργεια της μελιτζάνας. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι κατά την περίοδο ανθοφορίας της μελιτζάνας, η έλλειψη νερού μπορεί να προκαλέσει πτώση των ανθέων και μείωση της παραγωγής. Στο στάδιο της καρποφορίας, η καλλιέργεια της μελιτζάνας χρειάζεται συνεχές πότισμα, ειδικά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, για να αποφύγουμε τον σχηματισμό καρπών με πικρή γεύση.

  

Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στις μελιτζάνες;

 

H καλλιέργεια της μελιτζάνας έχει αρκετές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά για να ευδοκιμήσει και χρειάζεται απαραίτητα λίπανση. Για να απολαύσουμε γλυκές μελιτζάνες, προσθέτουμε κάθε 3-4 βδομάδες πλήρες βιολογικό λίπασμα ενισχυμένο σε κάλιο που βοηθά στην παραγωγή ποιοτικών και γευστικών καρπών ώστε να μην πικρίζουν. Επίσης, η έλλειψη ασβεστίου στη μελιτζάνα είναι αρκετά συνηθισμένη, όπως και στην πιπεριά και την τομάτα, και μπορεί να προκαλέσει το φαινόμενο της ξηράς κορυφής, κατά το οποίο μαυρίζουν στις άκρες οι καρποί και δεν ωριμάζουν κανονικά.

 

Ποιες ασθένειες και έντομα προσβάλλουν την καλλιέργεια της μελιτζάνας;

 

Ο τετράνυχος αποτελεί τον σημαντικότερο εχθρό της καλλιέργειας της μελιτζάνας. Μόλις αρχίζουν να ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες μέσα στο καλοκαίρι, ο τετράνυχος παραμονεύει προσβάλλοντας τα φύλλα και τους καρπούς της μελιτζάνας. Η μελιτζάνα προσβάλλεται, επίσης, από τα έντομα της μελίγκρας, του θρίπα και του αλευρώδη, καθώς και από τη μυκητολογική ασθένεια του ωιδίου. Χρησιμοποιούμε θειάφι και θειοχαλκίνη για την οικολογική αντιμετώπιση του τετράνυχου και των μυκητολογικών ασθενειών της μελιτζάνας, ενώ για την προστασία από τα έντομα, μπορούμε να προμηθευτούμε βιολογικό σκεύασμα σαπώνων αλάτων καλίου και φυσική πυρεθρίνη από γεωπονικά καταστήματα με τα οποία ψεκάζουμε τα φυτά της μελιτζάνας κάθε 2 βδομάδεςφτιάχνουμε δικά μας οικολογικά σκευάσματα με φυσικά υλικά που έχουμε στο σπίτι μας όπως σκόρδο, κρεμμύδι, πράσινο σαπούνι και οινόπνευμα. Εναλλακτικά, .

 


Πύρεθρο και φυσική πυρεθρίνη για προστασία από έντομα
Πύρεθρο και φυσική πυρεθρίνη για προστασία από έντομα


 

Πότε συγκομίζεται η μελίτζάνα και πώς διατηρείται;

 

Η συγκομιδή της μελιτζάνας, ανάλογα την ποικιλία και τις καιρικές συνθήκες, γίνεται περίπου 2,5 μήνες μετά τη μεταφύτευση στον κήπο μας. Συλλέγουμε τους καρπούς της μελιτζάνας σε στάδιο που δεν έχουν ωριμάσει πλήρως, δηλαδή όταν διαθέτουν σφιχτή σάρκα και γυαλιστερό μωβ χρώμα. Κατά τη συγκομιδή, κόβουμε τον καρπό της μελιτζάνας με τμήμα του ποδίσκου για να έχουμε καλύτερη συντήρηση μέχρι να τον καταναλώσουμε. Η καρπός της μελιτζάνας δεν διατηρείται για μεγάλο διάστημα εκτός ψυγείου και πρέπει να καταναλωθεί σχετικά άμεσα. Αν φυλαχθεί για συντήρηση στο ψυγείο, η ποιότητα του καρπού της μελιτζάνας υποβαθμίζεται σχετικά γρήγορα, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών του ψυγείου.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια της μελίτζάνας

 

Η υπαίθρια καλλιέργεια μελιτζάνας, είτε στον κήπο είτε σε γλάστρα στο μπαλκόνι, δεν έχει ανάγκη από κλάδεμα σε αντίθεση με τις ποικιλίες μελιτζάνας που είναι για θερμοκηπιακή καλλιέργεια. Για την καλύτερη στήριξη των φυτών μελιτζάνας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα απλό καλάμι ύψους ενός μέτρου πάνω στο οποίο θα δεθεί ο κεντρικός βλαστός της μελιτζάνας.

 


Φύτευση και καλλιέργεια μελιτζάνας σε γλάστρα
Φύτευση και καλλιέργεια μελιτζάνας σε γλάστρα


 

Περισσότερα άρθρα για καλλιέργεια λαχανικών

 
Καλλιέργεια μελιτζάνας σε γλάστρα
Σολανόδεντρο, ένα δέντρο που μεγαλώνουν ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες
Πώς φτιάχνουμε ένα μικρό λαχανόκηπο για καλλιέργεια λαχανικών
Αποστάσεις φύτευσης για την καλλιέργεια λαχανικών
Ντομάτα, 9 μυστικά για την καλλιέργεια της ντομάτας
Πιπεριά, 8 μυστικά για την καλλιέργεια της πιπεριάς
Κολοκύθι, 6 μυστικά για την καλλιέργεια του κολοκυθιού
Καλαμπόκι, 5 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια καλαμποκιού
Βλίτα, 4 μυστικά για την καλλιέργεια του βλίτου
Μπάμια, 5 μυστικά για την καλλιέργεια της μπάμιας
Κρεμμύδι, 6 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια κρεμμυδιού
Φασόλια, 8 μυστικά για καλλιέργεια φρέσκου φασολιού
Πύρεθρο και φυσική πυρεθρίνη για προστασία από έντομα
Αντιμετώπιση του τετράνυχου στον κήπο
Πώς χρησιμοποιούμε το θειάφι και τη θειοχαλκίνη στα κηπευτικά
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (18)

σχολιαστής
Αλέξανδρος 9 Αυγούστου 2020

Καλησπέρα και από εμένα, ήθελα να ρωτήσω το εξής: οι μελιτζάνες μου φθάνουν ίσως και να ξεπερνάνε τα 2 μέτρα στο ύψος και έχουν αρκετές μελιτζάνες επάνω οι οποίες δεν αναπτύσσονται και τόσο γρήγορα, μήπως πρέπει να κόψω την κορυφή τους; Αν κόψω την κορυφή θα μεγαλώνουν πιο γρήγορα οι μελιτζάνες; Ευχαριστώ πολύ!!

Απάντηση
σχολιαστής
Εύη 28 Ιουλίου 2020

Έχω φυτεψει μια μελιτζανιά σε μεγαλη ζαρντινιέρα, έχει αναπτυχθεί και βγαζει άνθη. Μελιτζάνες δεν βλέπω να σχηματίζονται όμως. Αφού πέσει το λουλούδι δεν πρεπει να σχηματιστεί η μελιτζανούλα?
Επίσης, πρεπει να της βαζω κοκους ασβεστιου όπως στην τοματιά?

Απάντηση
σχολιαστής
ΔΗΜΗΤΡΗΣ 22 Ιουλίου 2020

Κώστα καλημέρα. Έχω το εξής πρόβλημα με μια μελιτζάνα κι ήθελα την γνώμη σου. Εδώ κι αρκετό καιρό έχει βγάλει 5 αρκετά μεγάλες μελιτζάνες αλλά δεν μου τις μωβιζει. Έχουν παραμείνει λευκές με κάποιες αχνες μωβ γραμμές εδώ και καιρό.

Απάντηση
σχολιαστής
Kiriaki 18 Ιουλίου 2020

Καλησπέρα. Δυο ειναι τα θέματα μου με τις μελιτζάνες. Έχω διαφορετικές ποικιλίες, και ενώ όλα πήγαιναν καλα, ξαφνικά άρχισαν να σπόρια ζουν πολυ νωρίς. Δηλαδή, ακόμα και φαινομενικά άγουρη να την κόψω τη μελιτζάνα, ειναι γεμάτη σπόρους. Το δεύτερο πρόβλημα ειναι ότι τα φύλλα τους ειναι γεμάτα με πολυ μικρές τρυπούλες, σαν να έχουν γίνει με καρφίτσα. Το μόνο που έκανα ειναι να ψέκασε με λιπαρά άλατα καλίου. Το πότισμα τους ειναι επαρκές, όπως θεωρώ και η λίπανση

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 19 Ιουλίου 2020

  Καλημέρα Κυριακή. Το σπόριασμα στις μελιτζάνες μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη νερού ή σε πολύ ξηρό περιβάλλον λόγω υψηλών θερμοκρασιών και ζεστών ανέμων. Σχετικά, με τις τρύπες στα φύλλα μπορεί να είναι από κάμπιες και πρέπει να σκονίσεις ή να ψεκάσεις με οικολογικό σκεύασμα βάκιλου Θουριγγίας.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Kiriaki 20 Ιουλίου 2020

   Ευχαριστώ για την απάντηση. Για θερμό και ξηρό περιβάλλον μιλάμε σίγουρα, μιας και είμαι σε νησί. Ποτιζω περίπου κάθε διήμερο, ίσως χρειαστεί να ποτιζω καθημερινά…. Εχω ψάξει εξονυχιστικά τις μελιτζανες, δεν εχω βρει καμπιες. Ωστόσο επειδή έχω βακιλλο θα κάνω μια δοκιμη. Ευχαριστώ και πάλι

   Απάντηση
σχολιαστής
Χρύσα Παλαντζα 20 Ιουνίου 2020

Καλημέρα σας…θελω να ρωτήσω, κάθε χρόνο που θα φυτέψω μελιτζάνες μου αναπτύσσεται πάρα πολύ καλά άλλα μου είναι γεμάτες από σπόρια μεσα. Τι κάνω λάθος;;; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!

Απάντηση
σχολιαστής
ΦΩΤΗΣ 12 Ιουνίου 2020

Κωστα γεια σου.Εχω παρει μελιτζανες απο πλανοδιους στην λαικη.Μετα την φυτευση πανε καλα και ξαφνικα τα φυλλα τους κρεμονται σαν να ειναι αποτιστα τα φυτα ενω τα ποτιζω καθε δυο μερες.Ειναι τετρανυχος η’κατι αλλο?Εχει συμβει σε πεντε μελιτζανες.Μηπως φταινε αυτοι που τις πουλανε γιατι πολυ μικρα φυτα εχουν απανω μελιτζανα.Μηπως τα ορμονιαζουν?Θα ηθελα την συμβουλη σου.Ευχαριστω.

Απάντηση
σχολιαστής
Νίκη 13 Μαΐου 2020

Έχω βάλει μελιτζάνες και δεν αναπτύσσονται κιτρινίζουν και έχουν τρύπες τα φύλλα τους, στέκονται μαραζομενες συνέχεια.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 14 Μαΐου 2020

  Καλησπέρα Νϊκη. Θέλουν καταρχήν σχετικά γόνιμο έδαφος οι μελιτζάνες για να ευδοκιμήσουν. Πρόσθεσε βιολογικό λίπασμα για να πάρουν θρεπτικά στοιχεία αν και το κιτρίνισμα στα φύλλα μπορεί να οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα. Οι τρύπες από τα φύλλα μπορεί να οφείλεται στην παρουσία κάμπιας και γιαυτό θα μπορούσες να σκονίσεις με οικολογικό σκεύασμα βάκιλου Θουριγγίας

  Απάντηση
σχολιαστής
Κώστας 19 Απριλίου 2018

Καλησπέρα Κώστα έχω ένα θέμα με την μελιτζάνα έχω πολύ καλό ξεκίνημα για ένα μήνα και μετά ξηρενοντε .Η ρίζα δεν είναι σάπια δεν μπορώ να βρω λύση μπορείς να βοηθήσεις?????

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.