9 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια ρίγανης

ριγανη καλλιεργεια

Ρίγανη, ένα απαραίτητο βότανο που χρησιμοποιούμε καθημερινά για τη μοναδική γεύση και το υπέροχο άρωμα του! Η ρίγανη είναι από τα διασημότερα αρωματικά φυτά της ελληνικής γης που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας με μοναδικές φαρμακευτικές ιδιότητες και οφέλη για την υγεία μας.

Η ρίγανη είναι θαμνώδες φυτό που φυτρώνει άγριο σε παραθαλάσσιες και ορεινές περιοχές, από την ηπειρωτική Ελλάδα μέχρι τα νησιά της χώρας μας. Με ύψος που κυμαίνεται από 20 εως 80 εκατοστά, η ρίγανη ανθίζει από Ιούνιο, κυρίως, μέχρι Αύγουστο και φέρει μικρά πράσινα φύλλα και λουλούδια σε άσπρο και μωβ χρώμα.

Φυσικά, μπορούμε να καλλιεργήσουμε ρίγανη στον κήπο μας και αποτελεί εξαιρετική επιλογή φυτού για βραχόκηπο, καθώς και σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Όπου και να τη φυτέψουμε, με την κατάλληλη φροντίδα θα μπορέσουμε να απολαύσουμε τα φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα της να αρωματίσουν σε διάφορες συνταγές μαγειρικής και φυσικά, στην παραδοσιακή χωριάτικη σαλάτα.

Διαφήμιση

1. Που μπορούμε να φυτέψουμε ρίγανη;

Η ρίγανη δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το έδαφος, αρκεί να έχει πολύ καλή αποστράγγιση για να απομακρύνεται το νερό. Καλλιεργείται, ακόμα και σε πολύ φτωχά, ξηρικά και πετρώδη εδάφη. Η ρίγανη μας δίνει πλούσια βλάστηση και ανθοφορία όταν φυτεύεται σε θέσεις με ήλιο. Είναι ανθεκτική στη ζέστη κατά την περίοδο του καλοκαιριού και σχετικά ανθεκτική στην παγωνιά του χειμώνα.

Για να φυτέψουμε ρίγανη σε γλάστρα, την τοποθετούμε σε μπαλκόνι με δυτική ή νότια έκθεση. Για φύτευση σε βραχόκηπο, η ρίγανη συνδιάζεται εξαιρετικά μαζί με τη ματζουράνα και το θυμάρι που έχουν παρόμοιες απαιτήσεις σε φροντίδα.

Ρίγανη σε γλάστρα
Ρίγανη σε γλάστρα, συμβουλές για φύτευση και φροντίδα

2. Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα η ρίγανη;

Η ρίγανη δεν έχει σημαντικές απαιτήσεις ως προς το πότισμα και μπορεί να καλλιεργηθεί και ξηρικά σε συγκεκριμένες περιοχές. Ωστόσο, μετά τη μεταφύτευση της ρίγανης, θα απαιτηθούν οπωσδήποτε μικρά και συχνά ποτίσματα για να ριζώσει καλύτερα.

Είναι σημαντικό να προσέξουμε το πότισμα της ρίγανης κατά την περίοδο του καλοκαιριού για να αντέξει στην υψηλή ζέστη και τον καύσωνα, και επιπλέον θα μας βοηθήσει να έχουμε μια δεύτερη όψιμη παραγωγή μέσα στο φθινόπωρο.

Πρέπει να γνωρίζουμε πως το υπερβολικό πότισμα, έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια του φυτού, καθώς και αυξημένη ευαισθησία στην ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών. 

3. Τι λίπασμα χρειάζεται η ρίγανη;

Όσον αφορά τη λίπανση της ρίγανης, όπως τα περισσότερα αρωματικά φυτά, έχει μικρές απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία. Η ενσωμάτωση μικρής ποσότητας πλήρους βιολογικού λιπάσματος στις αρχές της άνοιξης είναι επαρκής, ενώ για φύτευση σε γλάστρα προτιμάμε λίπανση με υγρό βιολογικό λίπασμα μια φορά το μήνα από τις αρχές της άνοιξης ως τις αρχές φθινοπώρου. Η υπερβολική λιπανση της ρίγανης οδηγεί σε υποβάθμιση της ποιότητας των φύλλων της και της περιεκτικότητας σε αιθέρια έλαια.

4. Ποιες ασθένειες και έντομα προσβάλλουν τη ρίγανη;

Η ρίγανη είναι σχετικά ανθεκτική σε προσβολές από μυκητολογικές ασθένειες και έντομα. Σε συνθήκες πυκνής φύτευσης, υψηλής υγρασίας και κακού αερισμού, ψεκάζουμε τη ρίγανη με χαλκούχο διάλυμα για να την προστατεύσουμε από περονόσπορο, καθώς και από βοτρύτη που προσβάλλουν το φύλλωμα της.

Για την αντιμετώπιση του εντόμου της μελίγκρας, του θρίπα και του αλευρώδη, ψεκάζουμε προληπτικά με διάλυμα σαπώνων λιπαρών οξέων που προμηθευομαστε από γεωπονικά καταστήματα. Εναλλακτικά, μπορούμε να ψεκάσουμε με αυτοσχέδιο διάλυμα που φτιάχνουμε ρίχνοντας 20 γραμμάρια τριμμένο πράσινο σαπούνι και 5ml οινόπνευμα σε 1 λίτρο νερό.

5. Πότε γίνεται η συγκομιδή της ρίγανης και πώς την αποξηραίνουμε;

Αν θέλουμε απλά να χρησιμοποιήσουμε λίγα φύλλα στην κουζίνα μας, μπορούμε να συγκομίσουμε τη ρίγανη σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αν θέλουμε, ωστόσο, να μαζέψουμε ρίγανη για να την αποξηράνουμε, η συλλογή της ρίγανης γίνεται στα μεσα του καλοκαιριού κατά την περίοδο ανθοφορίας του φυτού, ενώ μία δεύτερη συγκομιδή μπορεί να γίνει μέσα στο φθινόπωρο.

Η συγκομιδή είναι καλύτερα να γίνεται πρωινές ώρες, αφου έχει φύγει η πρωινή υγρασία, για να έχουμε τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια. Κατά τη συγκομιδή κόβουμε τους βλαστούς με φύλλα και άνθη, τους δένουμε σε μάτσα και τους κρεμάμε ανάποδα σε σκιερό και καλά αεριζόμενο χώρο μέχρι να αποξηρανθούν.

Μπορούμε να τρίψουμε την αποξηραμένη ρίγανη και να την φυλάξουμε σε αεροστεγή γυάλινα βάζα που φυλάμε στο ντουλάπι μας.

Πώς αποξηραίνουμε αρωματικά φυτά και βότανα
Πώς αποξηραίνουμε αρωματικά φυτά και βότανα

6. Πότε κλαδεύουμε τη ρίγανη και με ποιο τρόπο;

Η ρίγανη είναι πολυετές αρωματικό φυτό και χρειάζεται κλάδεμα κάθε χρόνο για να έχει τη μέγιστη ανάπτυξη και ανθοφορία. Κατάλληλη εποχή για να κάνουμε το πρώτο κλάδεμα της ρίγανης είναι στα τέλη του καλοκαιριού, ειδικά αν θέλουμε να έχουμε και μία δεύτερη συγκομιδή μέσα στο φθινόπωρο.

Στα τέλη του φθινοπώρου κάνουμε αυστηρό κλάδεμα από τη βάση του φυτού για να μπορέσει το φυτό να αντιμετωπίσει την παγωνιά του χειμώνα και να αναβλαστήσει την άνοιξη.

7. Πώς δημιουργούμε καινούρια φυτά ρίγανης;

Ο πολλαπλασιασμός της ρίγανης γίνεται με σπόρο, με διαίρεση των ριζών και με μοσχεύματα. Αν σπείρουμε με σπόρο τη ρίγανη, μπορούμε να την φυτέψουμε αρχές άνοιξης σε σπορείο. Σε θερμοκρασία 21°C και αρκετή υγρασία, ο σπόρος της ρίγανης βλαστάνει σε 4 μέρες. Μετά από 2 μήνες περίπου μπορούμε να μεταφυτέψουμε τα νέα φυτά ρίγανης στην οριστική τους θέση.

Αν έχουμε φυτέψει τη ρίγανη σε γλάστρα, μπορούμε πολύ εύκολα με διαίρεση του ριζώματος να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά ρίγανης στις αρχές της άνοιξης.

Για τον πολλαπλασιασμό της ρίγανης με μοσχεύματα, μέσα στην άνοιξη, παίρνουμε τμήματα βλαστού μήκους 10 εκατοστών, αφαιρώντας τα 2/3 των φύλλων από τη βάση του βλαστού. Στη συνέχεια, φυτεύουμε σε γλάστρες φυτωρίου τα μοσχεύματα της ρίγανης, αφού έχουμε βάλει ορμόνη ριζοβολίας στη βάση τους. Μετά από 5-6 βδομάδες, θα έχουμε καινούρια φυτά ρίγανης, έτοιμα για μεταφύτευση στην οριστική τους θέση.

8. Ποιες είναι οι βασικές χρήσεις που έχει η ρίγανη;

Η ρίγανη χρησιμοποιείται ως καρύκευμα σε σαλάτες, σε ψητά κρέατα και σε πολλές συνταγές μαγειρικής. Θεωρείται βασικό στοιχείο της μεσογειακής κουζίνας και χρησιμοποιείται εκταταμένα τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ιταλία. Σχετικά με τις φαρμακευτικές της ιδιότητες, η ρίγανη θεωρείται αντιδιαρροϊκή, αντιφλεγμονώδης και βακτηριοκτόνα δράση. Υπό μορφή αφεψήματος, η ρίγανη χρησιμοποιείται για το στομαχι, καθώς και για το βήχα, ενώ βοηθάει στην αντιμετώπιση της υπέρτασης και την αρτηριοσκλήρυνσης.

9. Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια της ρίγανης

Η ποιότητα της ρίγανης καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από το συστατικό καρβακρόλη, που βρίσκεται στο ριγανέλαιο και κυμαίνεται από 70% έως 85%, ενώ σε αυτοφυείς πληθυσμούς ελληνικής ρίγανης μπορεί να ξεπεράσει και το 90%. Πρέπει να σημειωθεί ότι η απόδοση σε ριγανέλαιο και το ποσοστό της καρβακρόλης έχουν σχέση με την καλλιεργούμενη ποικιλία της ρίγανης, το κλίμα, το έδαφος, το υψόμετρο καθώς και τις συνθήκες της καλλιέργειας όσον αφορά με την άρδευση, την λίπανση και το στάδιο της συγκομιδής.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (42)

 1. Χάρης
  04/06/2024

  Καλησπέρα.Έχω σε μικρά πλαστικά γλαστράκια μερικά φυτά ρίγανης ύψους περίπου 10 cm. & θέλω να τα φυτέψω στον κήπο.Σε τι αποστάσεις φυτεύονται (σειρά από σειρά & φυτό από φυτό);Ευχαριστώ εκ των προτέρων

 2. Stratos Chatzianastasiou
  27/05/2024

  Καλησπέρα…έχω μια ρίγανη δύο χρόνια την εχω σε γλάστρα με τέλεια αποστράγγιση στο μπαλκόνι…μόλις όμως βγάλει τους άνθους αρχίζει και ρίχνει με το παραμικρό κούνημα τα φύλα της…και όσα δεν πέσουν ξεραίνονται πάνω στο φυτό…τι μπορεί να φταίει?
  Ευχαριστώ πολυ

 3. Ανδρέας
  21/01/2024

  Καλησπέρα σας, μπορούμε να μαζέψουμε ριγανη ακομα κ αν δεν ειναι ανθισμένη? Εχω 2 ρίγανες σε γλάστρα κ εχουν πολυ φύλλο αλλά λογω εποχής οχι ανθη.

  • Βεβαίως, μπορείς να μαζέψεις φύλλα ρίγανης και πριν την έναρξη της ανθοφορίας για να τα αποξηράνεις και να τα χρησιμοποιήσεις. Απλά, θα έχουν μειωμένη περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια.

 4. Τερέζα
  06/03/2023

  Καλησπέρα,

  Πρόσφατα πήρα ένα γλαστράκι ρίγανη και το έχω σε ένα μπαλκόνι βόρειο που δεν έχει πολλή ηλιοφάνεια. Σε λίγες μέρες τα περισσότερα φύλλα μαράθηκαν και έπεσαν. Τί μπορεί να φταίει; Υπάρχει τρόπος να βοηθήσω το φυτό; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Πιθανότατα λόγω παγωνιάς. Βάλε το σε ανατολικό ή δυτικό μπαλκόνι, κλάδεψε το και πρόσθεσε λίπασμα φυκιών για τόνωση.

 5. Βαγγέλης Π.
  22/04/2022

  Καλημέρα σας.
  Μπορώ να σπείρω απ ευθείας στο χωράφι και πιο άτακτα ή πρέπει να γίνει μεταφύτευση από φυτά φυτωρίου για σίγουρο αποτέλεσμα;

  • Καλημέρα Βαγγέλη. Βεβαίως και μπορείς να φυτέψεις σπόρο ρίγανης απευθείας στο χωράφι πεταχτά. Αν θέλεις για μεγαλύτερη εξασφάλιση για την καλλιέργεια ρίγανης, ίσως είναι καλύτερα να φυτέψεις έτοιμα φυτά φυτωρίου.

 6. Στεφανος
  13/04/2021

  Καλησπερα,
  Έχω 2 προβλήματα πάλι…
  -Παρατήρησα σε αρκετά φύλλα της ρίγανης πολλά μικρά στίγματα σαν ελαφρύ αποχρωματισμό (5-6 στίγματα στο φύλλο, κάπως λαχανί σε χρωμα)
  -Το δεύτερο (εκτός θέματος), η λεβάντα άρχισε να ξεραίνεται από κάτω, και μερικοί βλαστοί ξεράθηκαν εντελώς ενώ άλλοι προς τα επάνω είναι πράσινοι. Η γλάστρα της έχει αρκετό περλιτη και ποτίζω αυστηρά μια φορά την εβδομαδα.

  Έχετε προτάσεις;
  Ευχαριστώ!

  • Καλησπέρα Στέφανε. Κλάδεψε τα αρωματικά φυτά για να αναβλαστήσουν και πότιζε 2 φορές την εβδομάδα αυτή την εποχή.

 7. Sotiropoulou
  04/09/2020

  Καλησπέρα σας, ζω στην Γερμανία και η φίλη μου μου έστειλε ξερή ρίγανη που είχε μαζέψει και αποξηράνει. Μπορώ να την φυτέψω να κάνω δικά μου φυτά;

  • Καλησπέρα. Θα μπορούσες να φτιάξεις δικά σου φυτά μόνο αν η ρίγανη περιέχει ώριμα άνθη με σπόρους που θα μπορούσες να φυτέψεις.

 8. Αγγελική
  13/08/2020

  Καλησπερα σας θα ηθελα τη γνωμη σας. Εχω φυτεμενη σε ζαρτινιερα χωρις αποστράγγιση, ριγανη. Ξεραθηκε μαλλον απο το πολυ ποτισμα. Υπαρχει τροπος να τη σώσω;

  • Καλησπέρα Αγγελική.
   Μπορείς να την κλαδέψεις τη ρίγανη και αν είναι πράσινη στο εσωτερικό των βλαστών της, τότε θα αναβλαστήσει. Πάντως, αν η ζαρντινιέρα δεν έχει αποστράγγιση για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει, τόσο η ρίγανη όσο και άλλα αρωματικά φυτά είναι δύσκολο να επιβιώσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 9. Κατερινα
  04/07/2020

  Καλησπερα εχω μια ριγανη που την αγρασα κ μεταφυτεψα προσφατα κ δεν ειναι πολυ μεγαλη αλλα κατω στη ριζα ειναι ξερη την ποτιζω 2 φορες την εμδομαδα αλλα ειναι στο ηλιο μηπως πρεπει να την βαλω σε ημισκιερο μερος ?ευχαριστω!!!

  • Καλησπέρα Κατερίνα. Βάλε άμεσα τη ρίγανη σε σκιερό μέρος και κάνε και ένα ελαφρύ κλάδεμα για τόνωση του φυτού. Πρόσθεσε υγρό λίπασμα φυκιών για να αναπτυχθεί καλύτερα.

 10. Μαριάννα
  23/06/2020

  Καλησπέρα σας! Έχω παρατηρήσει άσπρα στίγματα στην ρίγανη μου και ελάχιστα στο βασιλικό και στο δυόσμο. Είναι σαν να αποχρωματιζεται το φύλλο με μικρές άσπρες βουλίτσες. Δεν έχω παρατηρήσει κάποια έντομα, ίσως κάποια ελάχιστα μυγάκια. Πρέπει να αφαιρεθούν αυτά τα φύλλα? Τι είναι και τι πρέπει να κάνω για να το αντιμετωπίσω? Ευχαριστώ πολύ!

  • Καλησπέρα Μαριάννα. Κλάδεψε τα φυτά της ρίγανης, του βασιλικού και του δυόσμου και ψέκασε με διάλυμα τριμμένου πράσινου σαπουνιού.

   • Μαριάννα
    24/06/2020

    Ευχαριστώ πολύ που απαντήσατε στο ερώτημα μου! Ψεκάζω τα φυτά μου καθε εβδομαδα με διαλυμα πρασινου σαπουνιού. Τον δυόσμο τον είχα ήδη κλαδεψει πριν δυο-τρεις εβδομάδες και είναι σε περίοδο που βλαστίζει ξανα. Όταν βλέπω κάποιο φυλλο με αυτα τα στιγματα το κόβω. Επίσης πριν λίγες μέρες πρόσθεσα και λίγη κανέλα στο χώμα γτ άκουσα πως διώχνει τα έντομα. Η αλήθεια είναι οτι νόμιζω πως η εμφάνιση αυτών των στιγμάτων οφείλεται σε κάποια υπόλευκα μυγάκια που εχω παρατηρήσει. Δεν είμαι σίγουρη βέβαια γτ ειναι πολυ λίγα. Απο τη στιγμη που ψεκάζω ηδη τα φυτα με διαλυμα σαπουνιού ποιο άλλο οικολογικό σκευασμα θα μπορούσα να χρησιμοποήσω για να διώξω τα έντομα?

 11. charalampos tsompanidis
  22/06/2020

  KATRCHIN KALISPERA ECHO TIN TRELA KATHE CHRONO TRECHO STA VOYNA KE MAZEVO RIGANI KE TSAI VOYNISCHIO TORA THELO NA SPIRO 30 STREMATA ITHELA NA XERO AN IRIGANI ECHI PRIMODOTISI KE POSO KE NA MOY PRTINETE TI ALO MPORO NA FITEPSO SE AROMATIKO EFCHSRISTO POLI

  • Καλησπέρα Χαράλαμπε.
   Για την πριμοδότηση καλλιεργειών αρωματικών φυτών θα πρέπει να απευθυνθείς σε συμβούλους αγροτικών καλλιεργειών αν μπορείς να ενταχθείς σε κάποιο σχετικό πρόγραμμα. Στα Μυστικά του Κήπου, δίνουμε συμβουλές καλλιέργειας και φροντίδας των φυτών.

 12. Ευγενια
  10/06/2020

  Γεια σας! Φυτεψα μια ριγανη προσφατσ. Βλεπω βγαζει λουλουδια. Πρεπει να τα κοψω? Ακουσα οτι μετα τα λουλουδια χαλαεξ το φυτο! Ευχαριστω εκ των προτερων για την απαντηση που ανσμενω……

  • Καλησπέρα Ευγενία. Μπορείς να αφαιρέσεις τα λουλούδια της ρίγανης και να τα αποξηράνεις και με αυτόν τον τρόπο παράλληλα δίνεις τόνωση στο φυτό σου.

 13. μανος
  02/06/2020

  Γειά σας και συγχαρητηρια για την βοήθεια που μας δίνεις μέσα από εδώ. Θέλω να ρωτήσω αν βάλω ενα σκουριάσει σίδερο (καρφι)μέσα στην γλαστρα δίνω το σίδερο που χρειάζεται η ριγανη.ευχαριστω..

 14. Βασιλική
  12/04/2019

  Καλησπέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω τι λίπασμα πρέπει να χρησιμοποιώ, ώστε να μην κιτρινίζουν τα κάτω φύλλα της ρίγανης. Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

  • Καλησπέρα Βασιλική. Θα προσθέσεις στη ρίγανη σου πλήρες βιλογικό λίπασμα πλούσιο σε άζωτο. Πάντως το κιτρίνισμα στα φύλλα της ρίγανης μπορεί να οφείλεται και σε μυκητολογική ασθένεια λόγω υπερβολικού ποτίσματος ή διαβροχής των φύλλων κατά το πότισμα ειδικά αν γίνεται τις μεσημεριανές ώρες.

   • Βασιλική
    15/04/2019

    Γεια σας κύριε Λιονουδάκη. Αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά που απαντήσατε στην ερώτησή μου. Κατά δεύτερον, μήπως θα μπορούσατε να μου συστήσετε κάποιο συγκεκριμένο λίπασμα? Ή απλά να με παραπέμψετε σε κάποια λίστα με λιπάσματα ειδικά για τη ρίγανη? Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

    • Καλησπέρα Βασιλική. Πήγαινε σε γεωπονικό κατάστημα ή garden center της περιοχής σου και ζήτησε ένα βιολογικό λίπασμα ειδικό για αρωματικά φυτά (έίτε υγρό είτε κοκκώδες) για να βάλεις στη ρίγανη σου.

     • Βασιλική
      22/04/2019

      Ωραία. Σας ευχαριστώ θερμά για ακόμη μια φορά για την διευκρίνιση. Καλή συνέχεια σας εύχομαι.

 15. ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ ΒΟΥΓΙΑΤΖΗΣ
  21/10/2018

  Καλησπερα και καλη δυναμη !
  Η συνθεση του περσινου αιθεριου ελαιου μου στα βασικα συστατικα ηταν α] Καρβακρολη 76.20 %
  β] Θυμολη 0.90 %
  γ]Π-Κυμενια 5.50 %
  δ]Γ-Τερπινενια 6.42 %
  ‘Φετος περιμενω τα αποτελεσματα που θα ειναι πιστευω ακομα καλυτερα !
  Σας ευχαριστω για τη φιλοξενια.

 16. Νατασα
  25/06/2018

  Καλησπέρα!η ριγανη μου,την έχω σε γλάστρα,έχει γεμίσει ψείρες!γιατί έγινε αυτό και πως μπορώ να την σώσω?θα τρώγεται μετά;

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   26/06/2018

   Καλημέρα Νατάσα. Για την αντιμετώπιση της μελίγκρας (ψείρας ή αφίδες) δες το σχετικό άρθρο για την αντιμετώπιση της. Προτέινουμε οικολογικούς τρόπους για την αντιμετώπιση της μελίγκρας ώστε να μπορείς άφοβα να χρησιμοποιήσεις τη ρίγανη μετά στα φαγητά σου.

 17. petroskan86@gmail.com
  20/06/2018

  Καλημέρα σας,
  Ποια περίοδο είναι κατάλληλη για μεταφύτευση της ρίγανης ;
  Τι προσέχω όταν κόβω και όταν φυτεύω το μόσχευμα;

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   21/06/2018

   Καλή σου μέρα, Πέτρο. Κατάλληλη εποχή για μεταφύτευση της ρίγανης είναι στις αρχές της άνοιξης καθώς και μέσα στο φθινόπωρο. Φρόντισε να έχεις κλαδέψεις τη ρίγανη πριν τη μεταφυτεύσεις. Επίσης, αν θες να πολλαπλασιάσεις με μόσχευμα τη ρίγανη, θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις ορμόνη ριζοβολίας και να φυτέψεις το μόσχευμα σε δροσερό περιβάλλον. Δες περισσότερες πληροφορίες, για τον πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα στο σχετικό μας άρθρο.

 18. zoe
  17/05/2017

  Kalispera sas. Emena n rigani mou einai an thismeni auto to kairo mporo na kavo sigomidi kai meta a tin kladepso?

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   17/05/2017

   Βεβαίως και μπορείτε να τη συγκομίσετε άμεσα κόβοντας τους ανθοφόρους βλαστούς και στη συνέχεια να την κλαδέψετε για να δώσει και νέα βλάστηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *