εικόνα

5 μυστικά για φύτευση και φροντίδα ρίγανης

5 μυστικά για φύτευση και φροντίδα ρίγανης

5 μυστικά για φύτευση και φροντίδα ρίγανης

Η ρίγανη είναι πολυετές, αρωματικό φυτό που συναντάται ως αυτοφυές από παραθαλάσσιες έως ορεινές περιοχές, στη νησιώτικη και την ηπειρωτική Ελλάδα. Με ύψος που κυμαίνεται από 20 εως 80 εκατοστά, η ρίγανη ανθίζει από Ιούνιο, κυρίως, μέχρι Αύγουστο και φέρει μικρά πράσινα φύλλα και άνθη σε άσπρο και μωβ χρώμα. Η ρίγανη καλλιεργείται, πλέον, σε κήπους, σε βραχόκηπους, αλλά και σε γλάστρες στο μπαλκόνι για να την χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας και, φυσικά, στη χωριάτικη σαλάτα.

 

Τι θέσεις επιλέγουμε για φύτευση της ρίγανης;
 
Η ρίγανη δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το έδαφος, αρκεί να έχει πολύ καλή αποστράγγιση. Καλλιεργείται, ακόμα και σε πολύ φτωχά, ξηρικά και πετρώδη εδάφη. Προτιμά σχετικά ηλιαζόμενες θέσεις και είναι μερικώς ανθεκτική στο κρύο. Αν φυτέψουμε τη ρίγανη σε γλάστρα, φροντίζουμε να την τοποθετήσουμε σε μέρος με δυτική ή νότια έκθεση, ενώ στον βραχόκηπο, επιλέγουμε να την φυτέψουμε κοντά σε ματζουράνα και σε θυμάρι που έχουν παρόμοιες απαιτήσεις.

 

Τι πότισμα και τι λίπανση θέλει η ρίγανη;
 
Η ρίγανη δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το πότισμα. Αρχικά, μετά τη μεταφύτευση της ρίγανης, θα απαιτηθούν μικρά και συχνά ποτίσματα για να ριζώσει καλύτερα, ενώ στη συνέχεια θα χρειαστεί να προσέξουμε το πότισμα την περίοδο του καλοκαιριού για να αντέξει στην υψηλή ζέστη. Όσον αφορά τη λίπανση, η ενσωμάτωση μικρής ποσότητας πλήρους βιολογικού λιπάσματος στις αρχές της άνοιξης είναι επαρκής, ενώ αν φυτευτεί στη γλάστρα θα χρειαστεί λίπανση μια φορά το μήνα.

 

Πότε συγκομίζεται, πότε κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται η ρίγανη;
 
Η συλλογή της ρίγανης γίνεται κατά την ανθοφορία του φυτού, όπου βλαστοί με φύλλα και άνθη αποξηραίνονται και στη συνέχεια τρίβονται. Η ρίγανη κλαδεύεται αυστηρά μετά το τέλος της ανθοφορίας της, στις αρχές του φθινοπώρου. Ο πολλαπλασιασμός της ρίγανης γίνεται με σπόρο, με διαίρεση των ριζών και με μοσχεύματα.

 

Ποιες είναι οι χρήσεις που έχει η ρίγανη;
 
Η ρίγανη χρησιμοποιείται ως καρύκευμα στις σαλάτες, σε ψητά κρέατα και σε διάφορες συνταγές μαγειρικής. Θεωρείται βασικό στοιχείο της μεσογειακής κουζίνας και χρησιμοποιείται εκταταμένα τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ιταλία. Σχετικά με τις φαρμακευτικές της ιδιότητες, η ρίγανη θεωρείται αντιδιαρροϊκή, αντιφλεγμονώδης και βακτηριοκτόνα. Υπό μορφή αφεψήματος, η ρίγανη χρησιμοποιείται για το στομαχι καθώς και για το βήχα, ενώ βοηθάει στην αντιμετώπιση της υπέρτασης και την αρτηριοσκλήρυνσης.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια της ρίγανης
 
Η ποιότητα της ρίγανης καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από το συστατικό καρβακρόλη, που βρίσκεται στο ριγανέλαιο και κυμαίνεται από 70% έως 85%, ενώ σε αυτοφυείς πληθυσμούς ελληνικής ρίγανης μπορεί να ξεπεράσει και το 90%. Πρέπει να σημειωθεί ότι η απόδοση σε ριγανέλαιο και το ποσοστό της καρβακρόλης έχουν σχέση με την καλλιεργούμενη ποικιλία της ρίγανης, το κλίμα, το έδαφος, το υψόμετρο καθώς και τις συνθήκες της καλλιέργειας όσον αφορά με την άρδευση, την λίπανση και το στάδιο της συγκομιδής.

 

Διάβασε πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε ρίγανη σε γλάστρα, καθώς και συμβουλές για την φροντίδα και άλλων αρωματικών φυτών όπως λεβάντα, δεντρολίβανο, φασκόμηλο και δίκταμο.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (14)

σχολιαστής
Βασιλική 12 Απριλίου 2019

Καλησπέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω τι λίπασμα πρέπει να χρησιμοποιώ, ώστε να μην κιτρινίζουν τα κάτω φύλλα της ρίγανης. Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 12 Απριλίου 2019

  Καλησπέρα Βασιλική. Θα προσθέσεις στη ρίγανη σου πλήρες βιλογικό λίπασμα πλούσιο σε άζωτο. Πάντως το κιτρίνισμα στα φύλλα της ρίγανης μπορεί να οφείλεται και σε μυκητολογική ασθένεια λόγω υπερβολικού ποτίσματος ή διαβροχής των φύλλων κατά το πότισμα ειδικά αν γίνεται τις μεσημεριανές ώρες.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Βασιλική 15 Απριλίου 2019

   Γεια σας κύριε Λιονουδάκη. Αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά που απαντήσατε στην ερώτησή μου. Κατά δεύτερον, μήπως θα μπορούσατε να μου συστήσετε κάποιο συγκεκριμένο λίπασμα? Ή απλά να με παραπέμψετε σε κάποια λίστα με λιπάσματα ειδικά για τη ρίγανη? Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

   Απάντηση
σχολιαστής
ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ ΒΟΥΓΙΑΤΖΗΣ 21 Οκτωβρίου 2018

Καλησπερα και καλη δυναμη !
Η συνθεση του περσινου αιθεριου ελαιου μου στα βασικα συστατικα ηταν α] Καρβακρολη 76.20 %
β] Θυμολη 0.90 %
γ]Π-Κυμενια 5.50 %
δ]Γ-Τερπινενια 6.42 %
‘Φετος περιμενω τα αποτελεσματα που θα ειναι πιστευω ακομα καλυτερα !
Σας ευχαριστω για τη φιλοξενια.

Απάντηση
σχολιαστής
Νατασα 25 Ιουνίου 2018

Καλησπέρα!η ριγανη μου,την έχω σε γλάστρα,έχει γεμίσει ψείρες!γιατί έγινε αυτό και πως μπορώ να την σώσω?θα τρώγεται μετά;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 26 Ιουνίου 2018

  Καλημέρα Νατάσα. Για την αντιμετώπιση της μελίγκρας (ψείρας ή αφίδες) δες το σχετικό άρθρο για την αντιμετώπιση της. Προτέινουμε οικολογικούς τρόπους για την αντιμετώπιση της μελίγκρας ώστε να μπορείς άφοβα να χρησιμοποιήσεις τη ρίγανη μετά στα φαγητά σου.

  Απάντηση
σχολιαστής
petroskan86@gmail.com 20 Ιουνίου 2018

Καλημέρα σας,
Ποια περίοδο είναι κατάλληλη για μεταφύτευση της ρίγανης ;
Τι προσέχω όταν κόβω και όταν φυτεύω το μόσχευμα;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 21 Ιουνίου 2018

  Καλή σου μέρα, Πέτρο. Κατάλληλη εποχή για μεταφύτευση της ρίγανης είναι στις αρχές της άνοιξης καθώς και μέσα στο φθινόπωρο. Φρόντισε να έχεις κλαδέψεις τη ρίγανη πριν τη μεταφυτεύσεις. Επίσης, αν θες να πολλαπλασιάσεις με μόσχευμα τη ρίγανη, θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις ορμόνη ριζοβολίας και να φυτέψεις το μόσχευμα σε δροσερό περιβάλλον. Δες περισσότερες πληροφορίες, για τον πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα στο σχετικό μας άρθρο.

  Απάντηση
σχολιαστής
zoe 17 Μαΐου 2017

Kalispera sas. Emena n rigani mou einai an thismeni auto to kairo mporo na kavo sigomidi kai meta a tin kladepso?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 17 Μαΐου 2017

  Βεβαίως και μπορείτε να τη συγκομίσετε άμεσα κόβοντας τους ανθοφόρους βλαστούς και στη συνέχεια να την κλαδέψετε για να δώσει και νέα βλάστηση.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.