εικόνα

5 μυστικά για μεταφύτευση φυτών σε γλάστρα

5 μυστικά για μεταφύτευση φυτών σε γλάστρα

5 μυστικά για μεταφύτευση φυτών σε γλάστρα

Η άνοιξη αποτελεί ιδανική περίοδο για την μεταφύτευση καλλωπιστικών φυτών και λουλουδιών σε μεγαλύτερες γλάστρες. Η μεταφύτευση των φυτών γίνεται καλύτερα στις αρχές της άνοιξης, πριν τα φυτά ξεκινήσουν έντονη δραστηριότητα ανάπτυξης και πλούσια ανθοφορία. Παρακάτω, αναφέρουμε τις σημαντικότερες συμβουλές για μεταφύτευση, ώστε να δώσουμε ζωντάνια, ανάπτυξη και να τονώσουμε τα αγαπημένα μας φυτά.

 

Πώς καταλαβαίνω πότε ένα φυτό χρειάζεται μεταφύτευση;

 

Η μεταφύτευση των φυτών σε μεγαλύτερες γλάστρες γίνεται όταν τα φυτά μας έχουν αναπτύξει πυκνές ρίζες που εξέρχονται από το κάτω μέρος της γλάστρας ή κιτρινίζει το φύλλωμά τους και παρουσιάζει φυλλόπτωση. Μια σαφής ένδειξη ανάγκης για μεταφύτευση των φυτών σε μεγαλύτερες γλάστρες είναι όταν ο όγκος του φυλλώματος ξεπερνά το διπλάσιο της διαμέτρου της γλάστρας. Αν και προτιμούμε συνήθως να μεταφυτεύουμε τα φυτά μετά το τέλος της ανθοφορίας, αυτό δεν γίνεται πάντα. Συνήθως, τα φυτά που προμηθευόμαστε από τα φυτώρια είναι πλήρως ανθισμένα και φυτεμένα σε πολύ μικρά γλαστράκια που χρειάζονται άμεσα μεταφύτευση.

 

Τι γλάστρα να επιλέξω για την μεταφύτευση;

 

Επιλέγουμε γλάστρες με μέγεθος ένα ως δύο νούμερα μεγαλύτερα από την προηγούμενη γλάστρα που ήταν φυτεμένα. Αν χρησιμοποιήσουμε πολύ μεγαλύτερη γλάστρα για μεταφυτεύση, το φυτό θα αναλωθεί στην ανάπτυξη του ριζικού συστήματος και θα υστερήσει σε βλαστική ανάπτυξη. Επίσης, για τη μεταφύτευση είναι απαραίτητο να επιλέγουμε γλάστρες με τρύπα αποστράγγισης στον πάτο.

 

Τι φυτόχωμα χρειάζεται για μεταφύτευση των φυτών;

 

Για τη μεταφύτευση των φυτών μας, προτιμούμε φυτόχωμα εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά και περλίτη για να συγκρατεί καλύτερα το νερό. Ανάλογα με το είδος του φυτού, επιλέγουμε φυτόχωμα για λουλούδια εξωτερικού χώρου, φυτά εσωτερικού χώρου, οξύφιλα (γαρδένια, αζαλέα), κάκτους ή ορχιδέες. Πριν τη μεταφύτευση, καλό είναι να τοποθετούμε στη βάση ένα λεπτό στρώμα 3 – 4 εκατοστών από χαλίκια και βότσαλα για να έχουμε καλύτερη στράγγιση.

 

Τι πρέπει να προσέχουμε κατά τη μεταφύτευση των καλλωπιστικών φυτών;

 

Κατά τη μεταφύτευση των φυτών μας, αφαιρούμε προσεκτικά από την αρχική γλάστρα το φυτό, διατηρώντας την μπάλα χώματός του, και σπάμε τα λεπτά ριζίδια στις άκρες. Αυτό γίνεται γιατί μετά τη μεταφύτευση, τα ριζίδια του φυτού θα ανανεωθούν και θα μπορούν να απορροφούν νερό και θρεπτικά συστατικά. Στη συνέχεια, τοποθετούμε το φυτό στο κέντρο της νέας γλάστρας και προσθέτουμε το απαιτούμενο χώμα μέχρι να γεμίσει, χωρίς να συμπιέζουμε την μπάλα του φυτού. Ποτίζουμε ελαφρά και ξανασυμπληρώνουμε με χώμα μέχρι να γεμίσει η γλάστρα. Και φυσικά, δεν ξεχνάμε να βάλουμε σε κάθε γλάστρα το ανάλογο πιατάκι.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την μεταφύτευση των φυτών

 

Μετά τη μεταφύτευση του φυτού σε μεγαλύτερη γλάστρα, τοποθετούμε το φυτό μας σε σκιερή θέση για μία βδομάδα και εξασφαλίζουμε ικανοποιητική υγρασία για να ριζώσει καλύτερα. Προσθέτουμε διάλυμα εκχυλίσματος φυκιών ή άλλο ειδικό υγρό λίπασμα για αύξηση της ριζοβολίας στη νέα γλάστρα και για καλύτερη ανάπτυξη του φυτού.

 

Δες ακόμα συμβουλές για μεταφύτευση γαρδένιας, μεταφύτευση αλόης, πληροφορίες για το πώς μπορούμε να αποξηράνουμε λουλούδια, καθώς και μυστικά για διατήρηση λουλουδιών σε βάζο.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (6)

σχολιαστής
Κώστας Νοέμβριος 3, 2018

Γεια σας,
Έχω μεγάλη βεράντα στον τελευταίο όροφο, με νοτιοανατολικό προσανατολισμό. Το πρόβλημα με τα περισσότερα φυτά μου είναι ότι, με τα χώματα που κυκλοφορούν συσκευασμένα στο εμπόριο (φυτώρια), η ρίζα του φυτού καταλαμβάνει πολύ σύντομα, σε διάστημα 2 ετών περίπου όλη τη γλάστρα και το χώμα φαίνεται σα να εξαφανίζεται. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η γλάστρα να είναι όλη ρίζα και να έχει ελάχιστο χώμα, με το φυτό να χρειάζεται περισσότερο νερό και λίπασμα για να διατηρηθεί σε καλή φόρμα. Αυτά τα χώματα είναι σα να αδρανοποιούνται και να γίνονται σαν τη στάχτη. Και το πρόβλημα είναι ότι, επειδή έχω πολλά φυτά, δεν μπορώ να αγοράζω όλο και μεγαλύτερες γλάστρες κάθε 2-3 χρόνια για μεταφύτευση. Έχετε καμιά ιδέα για το πώς θα μπορούσα να αντιμετωπίσω το θέμα αυτό;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) Νοέμβριος 7, 2018

  Καλησπέρα Κώστα. Καλό είναι κάθε λίγους μήνες να προσθέτεις λίγο κομπόστ στις γλάστρες για να βελτιώνεις τις φυσικές ιδιότητες του χώματος και να το εμππλουτίζεις με θρεπτικά συστατικά. Επίσης, μπορείς να βγάζεις το φυτό από τη γλάστρα με τη μπάλα του χώματος, να σπας τις ρίζες περιφερειακά 2-3 εκατοστά και να προσθέτεις καινούργιο φυτόχωμα στην ίδια γλάστρα. Αυτό δίνει ανανέωση στις ρίζες χωρίς να χρειάζεται να κάνεις μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα.

  Απάντηση
σχολιαστής
φουντοραδακη δεσποινα Σεπτέμβριος 2, 2018

το χωμα μου κραταει υγρασια κατω

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) Σεπτέμβριος 3, 2018

  Καλησπέρα Δέσποινα.
  Αν η γλάστρα σου κρατάει υγρασία στο χώμα, φρόντισε να βάλεις άμμο μέσα στο χώμα και περλίτη ή ελαφρόπετρα για να γίνει το χώμα πιο αφράτο και να στραγγίζει καλύτερα. Επίσης, η προσθήκη μια στρώση χαλικιών στη βάση της γλάστρας βοηθά στην καλύτερη αποστράγγιση. Η καλή στράγγιση του χώματος αποτελεί βασική προυπόθεση για μια επιτυχημένη μεταφύτευση.

  Απάντηση
σχολιαστής
Κατερίνα Απρίλιος 25, 2018

Καλησπέρα σας
Διάβασα τις παραπάνω συμβουλές οι οποίες θα με βοηθήσουνε για την πεειποθηση των φυτών μου. Εχω μια αζαλεα που προσπαθώ να σώσω. Για κακή μου τύχη δε στραγγίζετε πολυ καλά το χώμα και η μπάλα του φυτού είναι υγρή. Να την αφήσω να τη δει ο ήλιος έτσι ώστε να στραγγίσει ή να την μεταφυτευσω όπως ειναι;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Απρίλιος 29, 2018

  Καλημέρα Κατερίνα. Θα σου πρότεινα να μεταφυτεύσεις την αζαλέα. Η αζαλέα ανήκει στα οξύφιλα φυτά όπως η γαρδένια, η ορτανσία και η καμέλια. Χρειάζεται όξινο χώμα, πλούσιο σε οργανική ουσία για να αναπτυχθεί. Αν τη φυτέψεις σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα, θα πρέπει να επιλέξεις ειδικό φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά. Αν θέλεις να την φυτέψεις στον κήπο, θα πρέπει να δημιουργήσεις όξινο περιβάλλον για την αζαλέα στον λάκκο φύτευσης προσθέτοντας μείγμα από τύρφη, λιωμένα φύλλα και φλούδες εσπεριδοειδών. Η αζαλέα έχει αυξημένες απαιτήσεις σε υγρασία και γι’ αυτό ποτίζουμε κάθε 2-3 μέρες, ενώ την περίοδο του καλοκαιριού θα πρέπει να την ποτίζουμε κάθε 1-2 μέρες. Σχετικά με τη λίπανση της αζαλέας, ενσωματώνουμε πλήρες λίπασμα, ειδικό για οξύφιλα φυτά, κάθε ένα μήνα, κατά την περίοδο της ανθοφορίας και κάθε δύο μήνες τον υπόλοιπο καιρό. Επίσης, η συμπληρωματική προσθήκη λιπάσματος υδατοδιαλυτού σιδήρου σε χηλική μορφή, κατά διαστήματα, είναι πολύ ωφέλιμη για την αζαλέα καθώς της προσφέρει βαθιά πράσινο υγιές φύλλωμα. Δες περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα αζαλέας στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.