εικόνα

5 μυστικά για τη μεταφύτευση φυτών σε γλάστρα

5 μυστικά για μεταφύτευση φυτών σε γλάστρα

5 μυστικά για τη μεταφύτευση φυτών σε γλάστρα

Όλοι μας ρωτάνε ποια είναι η καλύτερη εποχή για να μεταφυτέψουμε φυτά που βρίσκονται σε γλάστρα. Από τις αρχές μέχρι τα μέσα της άνοιξης, καθώς και στις αρχές του φθινόπωρου, είναι η ιδανική εποχή για να κάνουμε τη μεταφύτευση των φυτών μας σε μεγαλύτερες γλάστρες. Αυτή την περίοδο, τα φυτά δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα την έντονη δραστηριότητα ανάπτυξης και ανθοφορίας. Είναι ευκαιρία, λοιπόν, να μεταφυτέψουμε λουλούδια και αρωματικά φυτά, καρποφόρα δέντρα, καθώς και τα superfoods που έχουμε σε γλάστρες ώστε να δώσουμε ζωντάνια και τόνωση στα φυτά μας και να δημιουργήσουμε ένα υπέροχο κήπο στο μπαλκόνι και την αυλή μας. Η μεταφύτευση βοηθάει τα φυτά να αναζωογονηθούν και σε πολλές περιπτώσεις είναι απαραίτητη, καθώς η μεγαλύτερη γλάστρα δίνει περισσότερο χώρο στις ρίζες για να αναπτυχθούν και σε συνδιασμό με την ανανέωση του φυτοχώματος προσφέρει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να μας δώσουν πλούσια βλάστηση και υπέροχα λουλούδια. Ας δούμε αναλυτικά πώς καταλαβαίνουμε ότι ένα φυτό χρειάζεται μεταφύτευση, πώς επιλέγουμε γλάστρα και φυτόχωμα και ποια βήματα ακολουθούμε για τη σωστή μεταφύτευση.

 

Πότε ένα φυτό χρειάζεται μεταφύτευση και πώς το καταλαβαίνουμε;

 

Η μεταφύτευση των φυτών σε μεγαλύτερες γλάστρες γίνεται όταν τα φυτά μας έχουν αναπτύξει πυκνές ρίζες που εξέρχονται από το πάνω ή από το κάτω μέρος της γλάστρας. Επειδή όμως οι ρίζες των φυτών μπορεί να έχουν πυκνώσει χωρίς να βγαίνουν εξωτερικά, ένα ενδεικτικό σύμπτωμα είναι όταν κιτρινίζει το φύλλωμά τους ή πέφτουν τα φύλλα. Αυτό συμβαίνει γιατί τα φυτά μας έχουν μεγαλώσει σε βαθμό που πλέον δυσκολεύονται να απορροφήσουν νερό και θρεπτικά συστατικά στη συγκεκριμένη γλάστρα, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ομαλή ανάπτυξή τους. Άλλη μία σαφής ένδειξη ανάγκης για μεταφύτευση των φυτών σε μεγαλύτερη γλάστρα είναι όταν ο όγκος του φυλλώματος ξεπερνά το διπλάσιο της διαμέτρου της γλάστρας. Αν το φυτό που χρειάζεται μεταφύτευση είναι ανθισμένο, προτιμούμε να το μεταφυτεύουμε μετά το τέλος της ανθοφορίας του. Βέβαια, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Ειδικά τα φυτά με λουλούδια που προμηθευόμαστε από τα φυτώρια τα οποία συνήθως είναι πλήρως ανεπτυγμένα και ανθισμένα, χρειάζονται άμεσα μεταφύτευση, καθώς έχουν αναπτύξει πυκνό ριζικό σύστημα και ζορίζονται πολύ στο μικρό γλάστράκι που βρίσκονται.

 


Τι γλάστρα να επιλέξω για τη μεταφύτευση των φυτών;

 

Επιλέγουμε γλάστρες, πήλινες ή πλαστικές, με μέγεθος ένα ως δύο νούμερα μεγαλύτερα από την προηγούμενη γλάστρα που ήταν φυτεμένα. Αν χρησιμοποιήσουμε πολύ μεγαλύτερη γλάστρα για μεταφυτεύση, το φυτό θα αναλωθεί στην ανάπτυξη του ριζικού συστήματος και θα υστερήσει σε βλαστική ανάπτυξη. Επίσης, για τη μεταφύτευση είναι απαραίτητο να επιλέγουμε γλάστρες με τρύπα αποστράγγισης στη βάση για να φεύγει το νερό και να μη σαπίσουν οι ρίζες του φυτού από την υπερβολική υγρασία. Οι πήλινες γλάστρες έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι από φυσικά υλκά, είναι αισθητικά πιο όμορφες και δεν ζεσταίνονται εύκολα στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Από την άλλη, οι πλαστικές γλάστρες έχουν πιο προσιτή τιμή, δεν σπάνε εύκολα και είναι πολύ πιο ελαφριές, οπότε μπορούν να μεταφερθούν χωρίς δυσκολία. Υπάρχουν, επίσης, ξύλινες γλάστρες που είναι επίσης από φυσικό υλικό, αλλά χρειάζεται καλός εμποτισμός του ξύλου για να μη σαπίσουν γρήγορα, καθώς και οι μεταλλικές γλάστρες που είναι ελαφριές, έχουν ωραίο σχεδιασμό, ωστόσο μπορεί να σκουριάσουν στο βάθος του χρόνου.

 

Τι φυτόχωμα χρησιμοποιούμε για τη μεταφύτευση των φυτών;

 

Στα φυτώρια και στα γεωπονικά καταστήματα συναντάμε πληθώρα φυτοχωμάτων, που απευθύνονται σε διαφορετικές κατηγορίες χρήσεων, καθώς και σε ένα μεγάλο εύρος φυτών. Το φυτόχωμα αποτελεί τη βάση όπου αναπτύσσονται τα φυτά μας, γι’ αυτό για τη μεταφύτευση επιλέγουμε πάντα ποιοτικό φυτόχωμα, εμλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά που να διασφαλίζει ιδανικές συνθήκες για την υγιή ανάπτυξη των φυτών μας. Η σύσταση του φυτοχώματος είναι καλό να περιέχει περλίτη, ελαφρόπετρα και ζεόλιθο για να συγκρατεί καλύτερα το νερό και να είναι αρκετά αφράτο. Ανάλογα με το είδος του φυτού, επιλέγουμε φυτόχωμα για λουλούδια εξωτερικού χώρου, φυτόχωμα για φυτά εσωτερικού χώρου, φυτοχωμα για οξύφιλα φυτά όπως η γαρδένια, η αζαλέα, η καμέλια και το ροδόδεντρο. Επίσης, υπάρχουν ειδικά φυτοχώματα για κάκτους με υψηλή περιεκτικότητα σε άμμο, καθώς και ειδικά φυτοχώματα για ορχιδέες που έχουν ως βάση την πευκόφλουδα.

 


Πώς επιλέγουμε φυτόχωμα
Πώς επιλέγουμε φυτόχωμα


 

Τι προσέχουμε κατά τη μεταφύτευση των καλλωπιστικών φυτών;

 

Καταρχήν, πριν τη μεταφύτευση των φυτών, καλό είναι να τοποθετούμε στη βάση της καινούριας γλάστρας, ένα λεπτό στρώμα 3 – 4 εκατοστών από χαλίκια ή βότσαλα για να έχουμε καλύτερη στράγγιση του νερου. Στη συνέχεια, κατά τη μεταφύτευση των φυτών, αφαιρούμε προσεκτικά από την αρχική γλάστρα το φυτό, διατηρώντας την μπάλα χώματός του και σπάμε τα λεπτά ριζίδια του φυτού, στις άκρες της ρίζας, τσιμπώντας τα με τα δάκτυλα μας. Με αυτό τον τρόπο μετά τη μεταφύτευση, τα ριζίδια του φυτού ανανεώνονται και μπορούν να απορροφούν καλύτερα νερό και θρεπτικά συστατικά στο καινούριο περιβάλλον. Τοποθετούμε το φυτό στο κέντρο της νέας γλάστρας και προσθέτουμε το απαιτούμενο χώμα μέχρι να γεμίσει, χωρίς να συμπιέζουμε την μπάλα του φυτού. Ποτίζουμε ελαφρά και ξανασυμπληρώνουμε με χώμα μέχρι να γεμίσει η γλάστρα. Και φυσικά, δεν ξεχνάμε να βάλουμε σε κάθε γλάστρα το ανάλογο πιατάκι για να μη στάζουν νερά κατά το πότισμα.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την μεταφύτευση των φυτών

 

Μετά τη μεταφύτευση του φυτού σε μεγαλύτερη γλάστρα, τοποθετούμε το φυτό μας σε σκιερή θέση για μία βδομάδα και εξασφαλίζουμε ικανοποιητική υγρασία για να ριζώσει καλύτερα. Αν δε μπορούμε να μεταφέρουμε το φυτό και πρέπει να έχουμε τη γλάστρα άμεσα στον ήλιο, φροντίζουμε να κάνουμε τη μεταφύτευση σούρουπο, όταν δεν χτυπούν έντονα οι ακτίνες του ήλιου, ώστε το φυτό να έχει τουλάχιστον μία σχετική προσαρμογή κατά τη διάρκεια της νύχτας. Στη συνέχεια, προσθέτουμε διάλυμα εκχυλίσματος φυκιών ή άλλο ειδικό υγρό λίπασμα για αύξηση της ριζοβολίας στη νέα γλάστρα και καλύτερη ανάπτυξη του φυτού.

 

Περισσότερα χρήσιμα άρθρα

 
Πώς επιλέγουμε φυτόχωμα
Πώς επιλέγουμε λίπασμα, κατηγορίες και είδη
Ανθεκτικά φυτά για μπαλκόνι
Πώς ποτίζουμε τα φυτά στον κήπο μας
Φύκια, ένα φυσικό λίπασμα
Περλίτης, χρήσεις στην κηπουρική
Ζεόλιθος, χρήσεις στη γεωργία
Οξύφιλα φυτά, ποια είναι και τι φροντίδα χρειάζονται
Αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου στα φυτά
Τα πιο όμορφα ανοιξιάτικα λουλούδια
Τα πιο όμορφα φθινοπωρινά λουλούδια
Τα πιο όμορφα χειμωνιάτικα λουλούδια
Πώς φτιάχνουμε αιθέρια έλαια στο σπίτι
Φυτά που αντέχουν στον ήλιο και τη ζέστη
Φυτά που αντέχουν στο κρύο
Φυτά που αντέχουν στη σκιά
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (29)

σχολιαστής
Ελίζα 14 Σεπτεμβρίου 2020

Γεια σας, χρειάστηκε να αλλάξω γλάστρα σε ένα λουλούδι μου αλλά επειδή είχε αγριάδα μέσα στο χώμα, προκειμένου να την βγάλω να μην πνίξει το φυτό, έβγαλα όλο το χώμα πάνω από τις ρίζες. Φοβάμαι ότι ξεραίνεται… μπορώ να κανω κατι να το σώσω;;; Ειναι 2 μέρες που έχω αλλάξει γλάστρα.

Απάντηση
σχολιαστής
Lydia 7 Σεπτεμβρίου 2020

Καλησπέρα!

Αγόρασα πολύ πρόσφατα μερικά φυτά εσωτερικού χώρου (πόθοι, διφενμπάχια, σπαθίφυλλο, δράκαινες και χαμαιδωρέα) θέλοντας να μεταμορφώσω τον χώρο μου. Τα φυτά βρίσκονται ακόμα στα αρχικά τους γλαστράκια, όπου και σκόπευα να τα αφήσω μέχρι την άνοιξη, ωστόσο παρατήρησα ότι από τις τρύπες στον πάτο μερικών από αυτά έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους ρίζες. (Μάλιστα η Διφενμπάχια έβγαλε 1-2 κίτρινα φύλλα και είναι μεγάλη για τη γλάστρα της και αναρωτήθηκα αν φταίει ο χώρος). Θα προτείνατε να τα μεταφυτεύσω; Έχω προβληματιστεί… Τα φυτά είναι λίγες μέρες στον χώρο, θα είναι τεράστιο το σοκ για αυτά αν αλλάξουν γλάστρα; Ευχαριστώ!

Απάντηση
σχολιαστής
Αγγελική 3 Σεπτεμβρίου 2020

Σε μια γλάστρα με αμαριλυς φύτρωσε μια γαζια. Είχα μαζέψει σπόρους από δέντρο και τους είχα σπείρει το χειμώνα. Η γαζια που φύτρωσε μεγαλώνει γρήγορα. Έχει περάσει τους 40 πόντους.
Τι μπορώ να κάνω? Να την μεταφυτευσω τώρα? Να την αφήσω? Πως γίνεται η μεταφυτευση?
Ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 3 Σεπτεμβρίου 2020

  Καλησπέρα Αγγελική. Μπορείς να μεταφυτεύσεις τη γαζία στις αρχές του φθινοπώρου σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στον κήπο σου. Θα πρέπει να βγάλεις τηη γαζία από τη γλάστρα μαζό με το χώμα για να την βάλεις στη καινούρια γλάστρα όπως περιγράφουμε στο άρθρο μας.

  Απάντηση
σχολιαστής
Νικος 30 Ιουλίου 2020

Υπάρχει κάποιος τρόπος να μην αποστραγγίζουν το νερό οι γλάστρες που ποτίζονται με αυτόματο πότισμα το διάστημα που θα λείπω για διακοπές; Το νερό που διαφεύγει μένει στο πάτωμα κάνοντας κηλίδες

Απάντηση
σχολιαστής
ΧΡΙΣΤΙΝΑ 28 Μαΐου 2020

Γεια σας μολις πηρα μια σχετικα μεγαλη ορτανσια μπλε χρωματος κ ηθελα να ρωτησω αν περα απο την ελαφροπετρα κατω κ το χωμα για οξυφιλα πρεπει να προσθεσω κ κατι αλλο (οπως περλιτη) στο χωμα…κ επισης μιας κ ο καιρος αντεστραφει πειραζει να την μεταφυτεψω τωρα;

Απάντηση
σχολιαστής
Γιάννης 25 Μαΐου 2020

Αρχικά θέλω να σου πω πολλά συγχαρητήρια για όλες αυτές τις συμβουλές που μας δίνεις σε όλους εμάς που δεν γνωρίζουμε αρκετά σε αυτόν τομέα. Είναι εξαιρετική η δουλειά σου με τα βίντεο αλλά κ με τα κείμενα στο site.

Έκανα πρόσφατα μια αγορά με τα παρακάτω φυτά για το σπίτι: καλαθεα(εσωτερικου), για το μπαλκονι λευκή κάλη, μπλε ορτανσια κ μια απλή κόκκινη τριανταφυλλιά.

Με μπέρδεψαν κάποιες οδηγίες από ένα οργανικό λίπασμα και έβαλα αντίστοιχα λιπάσματα και αναλογίες σε όλα τα παραπάνω φυτά την ίδια μέρα της μεταφύτευση.

Έχω κάνει κακο στα φυτά μου; αν Ναι, μπορώ να κάνω κάτι να το διορθώσω; ενικα πως το χειρίζομαι τωρα;Επίσης δεν έχω ρίξει ακόμα διάλειμμα σιδήρου που είχα σκοπό να έριχνα αυτές τις μέρες. Να ρίξω ή να περιμένω;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 26 Μαΐου 2020

  Καλησπέρα Γιάννη. Γενικότερα βάζουμε λίπασμα 2 εβδομάδες μετά την μεταφύτευση για να έχει ριζώσει το φυτό και να μην στρεσαριστεί με την εφαρομογή του λιπάσματος. Μπορείς να κάνεις ένα καλό πότισμα αρχικά και να προσθέσεις υγρό λίπασμα φυκιών που βοηθούν τα φυτά στην μεταφύτευση.

  Απάντηση
σχολιαστής
Άντζελα 17 Απριλίου 2020

Γεια σας το χώμα τον λουλουδιών μου που έχω στης γλάστρες και που είδη έχω φυτέψει μερικά λουλούδια έχει υγρασία και δεν σφραγίζει καλά.. Δεν έβαλα χαλίκια στην βάση της γλάστρας.. Δεν ήξερα για αυτό.. Τώρα που διάβασα μερικά σχολεία κατάλαβα πως έπρεπε να το κάνω εξαρχής πρην φυτέψω τα λουλούδια.. Τι μου προτείνετε να κάνω πάνω δαύτο το θέμα? Λατρεύω τα λουλούδια όλα τα είδη των λουλουδιών αλλά δεν ξέρω γιατί δεν έχουν ανάπτυξη… 😢

Απάντηση
σχολιαστής
ΙΩΑΝΝΑ 5 Δεκεμβρίου 2019

ΕΚΑΝΑ ΠΡΟΣΓΑΤΑ ΜΕΤΑΦΥΤΕΣΗ ΣΤΑ ΦΥΤΑ ΜΟΥ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ, ΤΑ ΑΓΟΡΑΣΑ ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΤΩΡΙΑ ΠΩς ΘΕΛΟΥΝ ΑΛΛΑΓΗ ΓΛΑΣΤΡΑΣ ΣΥΝΤΟΜΑ, ΕΚΑΝΑ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΤΑ ΜΕΤΑΦΥΤΕΣΑ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΑΝΟ0ΙΞΗ?

Απάντηση
σχολιαστής
Κωνσταντινα Ξενογιαννη 16 Νοεμβρίου 2019

Γεια σας….μήπως μπορείτε να με βοηθήσετε …?…μου έφεραν δώρο μια λεμονογαρδενια…θα ήθελα λοιπόν να σας ρωτήσω μπορώ να την μεταφυτευσω τώρα ή καλυτερα να περιμένω την άνοιξη..?.αυτή την στιγμή είναι ακόμα στο μικρό γλάστρακι που μου την έφεραν και οι ρίζες της έχουν βγει από τον πάτο της γάστρας…ρωτάω επειδή αρχίζει και παγώνει ο καιρός αν την μεταφυτευσω τώρα θα προλάβει να επανέλθει και να βγάλει το χειμώνα…?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 17 Νοεμβρίου 2019

  Καλησπέρα Κωνσταντίνα. Καλύτερα να κάνεις την μεταφύτευση της λεμονογαρδένιας στην αρχή της άνοιξης. Επειδή όμως είναι πιεσμένες οι ρίζες θα μπορούσε να γίνει η μεταφύτευση άμεσα και να βάλεις μετά το φυτό σου σε προφυλαγμένη θέση από βοριάδες και παγωνιά. Καλό είναι επίσης να κάνεις ένα πότισμα με εκχύλισμα φυκιών ώστε να έχουμε ταχύτερη ανάπρυξη του ριζικού συστήματος της λεμονογαρδένιας μετά την μεταφύτευση.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Κωνσταντινα Ξενογιαννη 17 Νοεμβρίου 2019

   Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που μου απαντήσατε άμεσα…

   Απάντηση
σχολιαστής
Σοφία 3 Απριλίου 2019

Πως αποστειρώνουμε παλιές γλάστρες για να τις χρησιμοποιήσουμε ξανά;

Απάντηση
σχολιαστής
ΤΖΕΝΗ 20 Μαρτίου 2019

Έχω μεταφύτευσει εδω και17 ημέρες έναν ιβίσκο και κάθε μέρα είναι λίγο μαραμενος .Δεν έχει ακόμα πετάξει δικές του ρίζες? Τι φταίει ? Τι θέλει?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 21 Μαρτίου 2019

  Καλημέρα Τζένη. Αν τον έχεις μεταφυτεύσεθ σε γλάστρα, βάλε τον ιβίσκο σε δροσερή θέση για λίγες μέρες ώστε να μην δυσκολεύεται από τον ήλιο. Επίσης καλό είναι να σπάμε τα ριζίδια του φυτού στις άκρες όταν κάνουμε μεταφύτευση ώστε να ανανεώνονται και να απορροφούν άμεσα θρεπτικά συστατικά και νερό. Επίσης, το πότισμα με εκχύλισμα φυκιών βοηθά στην καλύτρη ριζοβολία κατά τη μεταφύτευση.

  Απάντηση
σχολιαστής
Κώστας 3 Νοεμβρίου 2018

Γεια σας,
Έχω μεγάλη βεράντα στον τελευταίο όροφο, με νοτιοανατολικό προσανατολισμό. Το πρόβλημα με τα περισσότερα φυτά μου είναι ότι, με τα χώματα που κυκλοφορούν συσκευασμένα στο εμπόριο (φυτώρια), η ρίζα του φυτού καταλαμβάνει πολύ σύντομα, σε διάστημα 2 ετών περίπου όλη τη γλάστρα και το χώμα φαίνεται σα να εξαφανίζεται. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η γλάστρα να είναι όλη ρίζα και να έχει ελάχιστο χώμα, με το φυτό να χρειάζεται περισσότερο νερό και λίπασμα για να διατηρηθεί σε καλή φόρμα. Αυτά τα χώματα είναι σα να αδρανοποιούνται και να γίνονται σαν τη στάχτη. Και το πρόβλημα είναι ότι, επειδή έχω πολλά φυτά, δεν μπορώ να αγοράζω όλο και μεγαλύτερες γλάστρες κάθε 2-3 χρόνια για μεταφύτευση. Έχετε καμιά ιδέα για το πώς θα μπορούσα να αντιμετωπίσω το θέμα αυτό;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 7 Νοεμβρίου 2018

  Καλησπέρα Κώστα. Καλό είναι κάθε λίγους μήνες να προσθέτεις λίγο κομπόστ στις γλάστρες για να βελτιώνεις τις φυσικές ιδιότητες του χώματος και να το εμππλουτίζεις με θρεπτικά συστατικά. Επίσης, μπορείς να βγάζεις το φυτό από τη γλάστρα με τη μπάλα του χώματος, να σπας τις ρίζες περιφερειακά 2-3 εκατοστά και να προσθέτεις καινούργιο φυτόχωμα στην ίδια γλάστρα. Αυτό δίνει ανανέωση στις ρίζες χωρίς να χρειάζεται να κάνεις μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα.

  Απάντηση
σχολιαστής
φουντοραδακη δεσποινα 2 Σεπτεμβρίου 2018

το χωμα μου κραταει υγρασια κατω

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 3 Σεπτεμβρίου 2018

  Καλησπέρα Δέσποινα.
  Αν η γλάστρα σου κρατάει υγρασία στο χώμα, φρόντισε να βάλεις άμμο μέσα στο χώμα και περλίτη ή ελαφρόπετρα για να γίνει το χώμα πιο αφράτο και να στραγγίζει καλύτερα. Επίσης, η προσθήκη μια στρώση χαλικιών στη βάση της γλάστρας βοηθά στην καλύτερη αποστράγγιση. Η καλή στράγγιση του χώματος αποτελεί βασική προυπόθεση για μια επιτυχημένη μεταφύτευση.

  Απάντηση
σχολιαστής
Κατερίνα 25 Απριλίου 2018

Καλησπέρα σας
Διάβασα τις παραπάνω συμβουλές οι οποίες θα με βοηθήσουνε για την πεειποθηση των φυτών μου. Εχω μια αζαλεα που προσπαθώ να σώσω. Για κακή μου τύχη δε στραγγίζετε πολυ καλά το χώμα και η μπάλα του φυτού είναι υγρή. Να την αφήσω να τη δει ο ήλιος έτσι ώστε να στραγγίσει ή να την μεταφυτευσω όπως ειναι;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 29 Απριλίου 2018

  Καλημέρα Κατερίνα. Θα σου πρότεινα να μεταφυτεύσεις την αζαλέα. Η αζαλέα ανήκει στα οξύφιλα φυτά όπως η γαρδένια, η ορτανσία και η καμέλια. Χρειάζεται όξινο χώμα, πλούσιο σε οργανική ουσία για να αναπτυχθεί. Αν τη φυτέψεις σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα, θα πρέπει να επιλέξεις ειδικό φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά. Αν θέλεις να την φυτέψεις στον κήπο, θα πρέπει να δημιουργήσεις όξινο περιβάλλον για την αζαλέα στον λάκκο φύτευσης προσθέτοντας μείγμα από τύρφη, λιωμένα φύλλα και φλούδες εσπεριδοειδών. Η αζαλέα έχει αυξημένες απαιτήσεις σε υγρασία και γι’ αυτό ποτίζουμε κάθε 2-3 μέρες, ενώ την περίοδο του καλοκαιριού θα πρέπει να την ποτίζουμε κάθε 1-2 μέρες. Σχετικά με τη λίπανση της αζαλέας, ενσωματώνουμε πλήρες λίπασμα, ειδικό για οξύφιλα φυτά, κάθε ένα μήνα, κατά την περίοδο της ανθοφορίας και κάθε δύο μήνες τον υπόλοιπο καιρό. Επίσης, η συμπληρωματική προσθήκη λιπάσματος υδατοδιαλυτού σιδήρου σε χηλική μορφή, κατά διαστήματα, είναι πολύ ωφέλιμη για την αζαλέα καθώς της προσφέρει βαθιά πράσινο υγιές φύλλωμα. Δες περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα αζαλέας στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.