5 μυστικά για τη μεταφύτευση φυτών σε γλάστρα

5 μυστικά για μεταφύτευση φυτών σε γλάστρα

Όλοι μας ρωτάνε ποια είναι η καλύτερη εποχή για να μεταφυτέψουμε φυτά που βρίσκονται σε γλάστρα. Από τις αρχές μέχρι τα μέσα της άνοιξης, καθώς και στις αρχές του φθινόπωρου, είναι η ιδανική εποχή για να κάνουμε τη μεταφύτευση των φυτών μας σε μεγαλύτερες γλάστρες. Αυτή την περίοδο, τα φυτά δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα την έντονη δραστηριότητα ανάπτυξης και ανθοφορίας.

Είναι ευκαιρία, λοιπόν, να μεταφυτέψουμε λουλούδια και αρωματικά φυτά, καρποφόρα δέντρα, καθώς και τους καρποφόρους θάμνους που έχουμε σε γλάστρες ώστε να δώσουμε ζωντάνια και τόνωση στα φυτά μας και να δημιουργήσουμε ένα υπέροχο κήπο στο μπαλκόνι και την αυλή μας.

Η μεταφύτευση βοηθάει τα φυτά να αναζωογονηθούν και σε πολλές περιπτώσεις είναι απαραίτητη, καθώς η μεγαλύτερη γλάστρα δίνει περισσότερο χώρο στις ρίζες για να αναπτυχθούν και σε συνδιασμό με την ανανέωση του φυτοχώματος προσφέρει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να μας δώσουν πλούσια βλάστηση και υπέροχα λουλούδια.

Ας δούμε αναλυτικά πώς καταλαβαίνουμε ότι ένα φυτό χρειάζεται μεταφύτευση, πώς επιλέγουμε γλάστρα και φυτόχωμα και ποια βήματα ακολουθούμε για τη σωστή μεταφύτευση.

1. Πότε ένα φυτό χρειάζεται μεταφύτευση και πώς το καταλαβαίνουμε;

Η μεταφύτευση των φυτών σε μεγαλύτερες γλάστρες γίνεται όταν τα φυτά μας έχουν αναπτύξει πυκνές ρίζες που εξέρχονται από το πάνω ή από το κάτω μέρος της γλάστρας.

Επειδή όμως οι ρίζες των φυτών μπορεί να έχουν πυκνώσει χωρίς να βγαίνουν εξωτερικά, ένα ενδεικτικό σύμπτωμα είναι όταν κιτρινίζει το φύλλωμά τους ή πέφτουν τα φύλλα. Αυτό συμβαίνει γιατί τα φυτά μας έχουν μεγαλώσει σε βαθμό που πλέον δυσκολεύονται να απορροφήσουν νερό και θρεπτικά συστατικά στη συγκεκριμένη γλάστρα, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ομαλή ανάπτυξή τους.

Άλλη μία σαφής ένδειξη ανάγκης για μεταφύτευση των φυτών σε μεγαλύτερη γλάστρα είναι όταν ο όγκος του φυλλώματος ξεπερνά το διπλάσιο της διαμέτρου της γλάστρας. Αν το φυτό που χρειάζεται μεταφύτευση είναι ανθισμένο, προτιμούμε να το μεταφυτεύουμε μετά το τέλος της ανθοφορίας του. Βέβαια, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Ειδικά τα φυτά με λουλούδια που προμηθευόμαστε από τα φυτώρια τα οποία συνήθως είναι πλήρως ανεπτυγμένα και ανθισμένα, χρειάζονται άμεσα μεταφύτευση, καθώς έχουν αναπτύξει πυκνό ριζικό σύστημα και ζορίζονται πολύ στο μικρό γλάστράκι που βρίσκονται.

Διαφήμιση

2. Τι γλάστρα να επιλέξω για τη μεταφύτευση των φυτών;

Επιλέγουμε γλάστρες, πήλινες ή πλαστικές, με μέγεθος ένα ως δύο νούμερα μεγαλύτερα από την προηγούμενη γλάστρα που ήταν φυτεμένα. Αν χρησιμοποιήσουμε πολύ μεγαλύτερη γλάστρα για μεταφυτεύση, το φυτό θα αναλωθεί στην ανάπτυξη του ριζικού συστήματος και θα υστερήσει σε βλαστική ανάπτυξη.

Για τη μεταφύτευση είναι απαραίτητο να επιλέγουμε γλάστρες με τρύπα αποστράγγισης στη βάση για να φεύγει το νερό και να μη σαπίσουν οι ρίζες του φυτού από την υπερβολική υγρασία. Οι πήλινες γλάστρες έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι από φυσικά υλκά, είναι αισθητικά πιο όμορφες και δεν ζεσταίνονται εύκολα στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Από την άλλη, οι πλαστικές γλάστρες έχουν πιο προσιτή τιμή, δεν σπάνε εύκολα και είναι πολύ πιο ελαφριές, οπότε μπορούν να μεταφερθούν χωρίς δυσκολία.

Υπάρχουν, επίσης, ξύλινες γλάστρες που είναι επίσης από φυσικό υλικό, αλλά χρειάζεται καλός εμποτισμός του ξύλου για να μη σαπίσουν γρήγορα, καθώς και οι μεταλλικές γλάστρες που είναι ελαφριές, έχουν ωραίο σχεδιασμό, ωστόσο μπορεί να σκουριάσουν στο βάθος του χρόνου.

Πως επιλέγουμε γλάστρες για τα φυτά
Πως επιλέγουμε γλάστρες για τα φυτά

3. Τι φυτόχωμα χρησιμοποιούμε για τη μεταφύτευση των φυτών;

Στα φυτώρια και στα γεωπονικά καταστήματα συναντάμε πληθώρα φυτοχωμάτων, που απευθύνονται σε διαφορετικές κατηγορίες χρήσεων, καθώς και σε ένα μεγάλο εύρος φυτών.

Το φυτόχωμα αποτελεί τη βάση όπου αναπτύσσονται τα φυτά μας, γι’ αυτό για τη μεταφύτευση επιλέγουμε πάντα ποιοτικό φυτόχωμα, εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά που να διασφαλίζει ιδανικές συνθήκες για την υγιή ανάπτυξη των φυτών μας. Η σύσταση του φυτοχώματος είναι καλό να περιέχει περλίτη, ελαφρόπετρα και ζεόλιθο για να συγκρατεί καλύτερα το νερό και να είναι αρκετά αφράτο.

Ανάλογα με το είδος του φυτού, επιλέγουμε φυτόχωμα για λουλούδια εξωτερικού χώρου, φυτόχωμα για φυτά εσωτερικού χώρου, φυτοχωμα για οξύφιλα φυτά όπως η γαρδένια, η αζαλέα, η καμέλια και το ροδόδεντρο. Επίσης, υπάρχουν ειδικά φυτοχώματα για κάκτους με υψηλή περιεκτικότητα σε άμμο, καθώς και ειδικά φυτοχώματα για ορχιδέες που έχουν ως βάση την πευκόφλουδα.

Πώς επιλέγουμε φυτόχωμα
Πώς επιλέγουμε φυτόχωμα

4. Τι προσέχουμε κατά τη μεταφύτευση των καλλωπιστικών φυτών;

Καταρχήν, πριν τη μεταφύτευση των φυτών, καλό είναι να τοποθετούμε στη βάση της καινούριας γλάστρας, ένα λεπτό στρώμα 3 – 4 εκατοστών από χαλίκια ή βότσαλα για να έχουμε καλύτερη στράγγιση του νερου.

Κατά τη μεταφύτευση των φυτών, αφαιρούμε προσεκτικά από την αρχική γλάστρα το φυτό, διατηρώντας την μπάλα χώματός του και σπάμε τα λεπτά ριζίδια του φυτού, στις άκρες της ρίζας, τσιμπώντας τα με τα δάκτυλα μας. Με αυτό τον τρόπο μετά τη μεταφύτευση, τα ριζίδια του φυτού ανανεώνονται και μπορούν να απορροφούν καλύτερα νερό και θρεπτικά συστατικά στο καινούριο περιβάλλον.

Τοποθετούμε το φυτό στο κέντρο της νέας γλάστρας και προσθέτουμε το απαιτούμενο χώμα μέχρι να γεμίσει, χωρίς να συμπιέζουμε την μπάλα του φυτού. Ποτίζουμε ελαφρά και ξανασυμπληρώνουμε με χώμα μέχρι να γεμίσει η γλάστρα. Και φυσικά, δεν ξεχνάμε να βάλουμε σε κάθε γλάστρα το ανάλογο πιατάκι για να μη στάζουν νερά κατά το πότισμα.

5. Κι ένα τελευταίο μυστικό για την μεταφύτευση των φυτών

Μετά τη μεταφύτευση του φυτού σε μεγαλύτερη γλάστρα, τοποθετούμε το φυτό μας σε σκιερή θέση για μία βδομάδα και εξασφαλίζουμε ικανοποιητική υγρασία για να ριζώσει καλύτερα. Αν δε μπορούμε να μεταφέρουμε το φυτό και πρέπει να έχουμε τη γλάστρα άμεσα στον ήλιο, φροντίζουμε να κάνουμε τη μεταφύτευση σούρουπο, όταν δεν χτυπούν έντονα οι ακτίνες του ήλιου, ώστε το φυτό να έχει τουλάχιστον μία σχετική προσαρμογή κατά τη διάρκεια της νύχτας. Στη συνέχεια, προσθέτουμε διάλυμα εκχυλίσματος φυκιών ή άλλο ειδικό υγρό λίπασμα για αύξηση της ριζοβολίας στη νέα γλάστρα και καλύτερη ανάπτυξη του φυτού.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (29)