εικόνα

8 μυστικά για καλλιέργεια φασολιού

Επτά μυστικά για δροσερά φασόλια

8 μυστικά για καλλιέργεια φασολιού

Το φασόλι είναι από τα αγαπημένα ανοιξιάτικα λαχανικά που συγκομίζουμε ολόφρεσκα μέσα στο καλοκαίρι για να τα μαγειρέψουμε σε παραδοσιακές συνταγές. Παρακάτω, παραθέτουμε τα πιο σημαντικά μυστικά της καλλιέργειας φασολιού για να εξασφαλίσουμε μια επιτυχημένη παραγωγή.

 

Τι ποικιλίες φασολιού επιλέγουμε για να καλλιεργήσουμε;
 
Καλό είναι κάθε καλλιεργητής να κρατάει δικό του σπόρο φασολιού και να επιλέγει ποικιλίες που έχουν δοκιμαστεί στις τοπικές κλιματικές συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας, ηλιοφάνειας και μπορούν να δώσουν καλή και ποιοτική παραγωγή. Οι αναρριχώμενες ποικιλίες φασολιού, όπως το τσαουλί αναρριχώμενο, το τερλί, το αμπελοφάσουλο του μέτρου και το αναρριχώμενο μπαρμπούνι είναι πολύ πιο παραγωγικές από τις χαμηλές ποικιλίες, καθώς επίσης έχουν μεγαλύτερη διάρκεια παραγωγής.

 

Σε τι αποστάσεις και σε τι βάθος φυτεύουμε τα φασόλια;
 
Πριν την σπορά, βάζουμε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ σε ένα βρεγμένο πανί για να ενυδατωθούν και να φυτρώσουν γρηγορότερα. Φυτεύουμε τα φασόλια απευθείας στο χώμα, σε βάθος 4-5 εκατοστών, 2-3 σπόρους σε αποστάσεις 20-40 εκατοστών μεταξύ των φυτών και 50-80 εκατοστών μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Δεν επιλέγουμε να φτιάξουμε σπορείο για τα φασόλια, καθώς αν η φασολιά δεν ριζώσει απευθείας στο χώμα θα «στρεσαριστεί» κατά την μεταφύτευσης.

 

Πώς προετοιμάζουμε το έδαφος για την φύτευση των φασολιών;
 
Τα φασόλια θέλουν γόνιμο έδαφος, πλούσιο σε οργανική ουσία και με καλή αποστράγγιση για να έχουν καλή ανάπτυξη και καρποφορία. Οργώνουμε αρχικά το χωράφι για να γίνει το χώμα αρκετά αφράτο για την καλλιέργεια. Στη συνέχεια, πριν τη φύτευση του φασολιού, ενσωματώνουμε αρκετό κομπόστ, καλά χωνεμένη κοπριά και βιολογικό λίπασμα για να εμπλουτίσουμε το έδαφος με οργανική ουσία και θρεπτικά συστατικά.

 

Τι υποστύλωση χρειάζονται οι αναρριχώμενες ποικιλίες φασολιού
 
Αν φυτέψουμε αναρριχώμενες ποικιλίες φασολιού, μόλις τα φυτά αναπτυχθούν και μεγαλώσουν λίγο, χρησιμοποιούμε καφασωτά, καλάμια με τον «ινδιάνικο» τρόπο δεσίματος, ή ειδικό πλαστικό δίχτυ αναρρίχησης φασολιών που κυκλοφορεί στο εμπόριο. Σε κάθε περίπτωση, θέλει προσεκτικό δέσιμο των φυτών του φασολιού με σπάγκο, καθώς όπως θα αναπτύσσονται και θα καρποφορούν υπάρχει κίνδυνος να πέσουν όταν θα είναι υπερφορτωμένα με καρπό.

 

Τι ανάγκες σε πότισμα έχει η φασολιά;
 
Η φασολιά είναι σχετικά απαιτητική στο νερό και χρειάζεται πότισμα με σταγόνες κάθε δυο-τρεις μέρες την περίοδο της άνοιξης και κάθε 1-2 την περίοδο του καλοκαιριού, ώστε το χώμα να διατηρείται σχετικά υγρό. Κατά την περίοδο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης της φασολιάς, απαιτείται επάρκεια νερού και όχι περίσσεια, καθώς το υπερβολικό πότισμα ίσως επιφέρει πτώση των ανθέων και αποτυχία στην καρπόδεση. Δεν αφήνουμε όμως τα φυτά του φασολιού εντελώς απότιστα «για να δέσουν οι καρποί», όπως υποστηρίζουν παλιοί καλλιεργητές, γιατί θα ξεραθεί το άνθος και θα πέσει.

 

Τι ανάγκες σε λίπανση έχει η καλλιέργεια του φασολιού;
 
Η καλλιέργεια του φασολιού έχει σημαντικές ανάγκες σε λίπανση. Πέραν της βασικής λίπανσης, προσθέτουμε κάθε τρεις βδομάδες βιολογικό λίπασμα για να ενισχύσουμε την βλαστική ανάπτυξη των φυτών, την ανθοφορία και την καλή παραγωγή των καρπών. Επιλέγουμε για την καλλιέργεια του φασολιού πλήρες βιολογικό λίπασμα ενισχυμένο σε κάλιο και σε μαγνήσιο.

 

Πώς προστατεύουμε την καλλιέργεια φασολιού από έντομα και τον τετράνυχο;
 
Για την οικολογική φυτοπροστασία του φασολιού, σκονίζουμε με θειάφι τα φύλλα και γύρω από τη ρίζα, για αντιμετώπιση του τετράνυχου που προσβάλλει τις φασολιές όταν ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες. Επίσης, ψεκάζουμε προληπτικά τα φυτά της φασολιάς κάθε δέκα μέρες διαλύοντας μία κουταλιά της σούπας πράσινο τριμμένο σαπούνι και μια κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε ένα λίτρο νερό. Με αυτόν τον τρόπο, θα προστατέψουμε προληπτικά τα φασόλια από τις βρωμούσες, την μελίγκρα, τον αλευρώδη και έντομα που προσβάλλουν την φασολιά.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια του φασολιού
 
Συγκομίζουμε τους καρπούς του φρέσκου φασολιού πριν ωριμάσουν καλά, γιατί καθώς οι λοβοί ωριμάζουν, σκληραίνουν και γεμίζουν με ίνες που τους κάνουν ακατάλληλους στο μαγείρεμα. Συλλέγουμε δροσερούς τους καρπούς του φρέσκου φασολιού τις πρωινές ώρες και να τους διατηρούμε κατευθείαν στην συντήρηση του ψυγείου προκειμένου να τους μαγειρέψουμε χωρίς να χάνουν καθόλου τη φρεσκάδα τους.

 

Δες περισσότερες πληροφορίες για την καλλιέργεια και άλλων κηπευτικών όπως η ντομάτα, το αγγούρι, η πιπεριά, το κολοκύθι, η μελιτζάνα, το καλαμπόκι, το βλίτο, το πεπόνι και το καρπούζι.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (2)

σχολιαστής
ΟΔΥΣΣΈΑΣ Ιούνιος 20, 2018

Όταν ή φασολιά έχει δέσει πολλά φασολάκια πρέπει να κόψουμε λίγο την κορφή?

Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου Ιούνιος 21, 2018

    Καλημέρα Οδυσσέα. Μπορείς να κόψεις την κορυφή για να σταματήσεις την βλαστική ανάπτυξη των φασολιών και να βοηθήσεις στην ανάπτυξη των καρπών. Εναλλακτικά, μπορείς να αφήσεις την κορφή των φασολιών για να αναπτυχθεί περισσότερο και να προσθέσεις πλήρες βιολογικό λίπασμα κάθε 20 μέρες για να ενισχύσεις την καρποφορία των φασολιών σου.

    Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.