εικόνα

6 μυστικά για να καλλιεργήσουμε νόστιμα κολοκύθια

6 μυστικά για νόστιμα κολοκύθια

6 μυστικά για να καλλιεργήσουμε νόστιμα κολοκύθια

Το κολοκύθι είναι από τα δημοφιλέστερα λαχανικά που φυτεύουμε την ανοιξιάτικη περίοδο στο κήπο μας, μαζί με την ντομάτα, την πιπεριά, το αγγούρι και την μελιτζάνα. Aν και δεν είναι τόσο συνηθισμένο, μπορούμε να καλλιεργήσουμε κολοκύθια ακόμη και σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας. Τα κολοκυθάκια τρώγονται βραστά, ψητά και τηγανητά, καθώς αποτελούν βασικό συστατικό για πολλές αγαπημένες συνταγές καλοκαιρινών φαγητών. Η καλλιέργεια του κολοκυθιού θεωρείται αρκετά εύκολη και τη συστήνουμε ανεπιφύλακτα σε πρωτάρηδες ερασιτέχνες καλλιεργητές.

 

Τι ποικιλίες κολοκυθιού επιλέγουμε να φυτέψουμε;

 

Είναι καλό να διατηρούμε δικό μας σπόρο κολοκυθιού, ώστε να γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας που καλλιεργούμε. Επιλέγουμε διαφορετικές ποικιλίες, ανάλογα με την πρωιμότητα της φύτευσης, που έχουν δοκιμαστεί στις τοπικές συνθήκες και μας εξασφαλίζουν καλή ανάπτυξη και ποιοτική παραγωγή. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες και είδη κολοκυθιού: κολοκύθι κυλινδρικού σχήματος ή σε σχήμα μπουκάλι, ανοιχτού πράσινου χρώματος, έντονου πράσινου ή σκούρου πράσινου χρώματος, κολοκύθι στρογγυλό (ποικιλία Σαντορίνης), κολοκύθι για την παραγωγή ανθέων και η γλυκοκολοκύθα, στρογγυλή ή μακρόστενη. Επίσης, υπάρχουν τα μικρά διακοσμητικά καλλωπιστικά κολοκύθια, το κολοκύθι λούφα που μας δίνει το φυτικό σφουγγάρι, καθώς και η νεροκολοκύθα που παράγει τα γνωστά φλασκιά.

 


Πότε και πώς φυτεύουμε τα κολοκύθια στον κήπο μας;

 

Η πρώιμη φύτευση της κολοκυθιάς γίνεται στην αρχή της άνοιξης με έτοιμα φυτά που έχουμε προμηθευτεί ή που έχουμε ετοιμάσει μόνοι μας στα τέλη του χειμώνα σε ειδικό σπορείο. Αν θέλουμε να καλλιεργήσουμε κολοκύθια στα τέλη της άνοιξης, μπορούμε να φυτέψουμε τον σπόρο του κολοκυθιού απευθείας στο έδαφος, καθώς την περίοδο αυτή η θερμοκρασία του εδάφους κατάλληλη. Πριν τη φύτευση των νεαρών φυτών κολοκυθιού στο έδαφος, είναι απαραίτητη η ενσωμάτωση οργανικής ουσίας, δηλαδή κομπόστ, καλά χωνεμένης κοπριάς και βιολογικού λιπάσματος στις θέσεις φύτευσης για τον εμπλουτισμό με θρεπτικά συστατικά. Κατά τη μεταφύτευση των νεαρών φυτών κολοκυθιού αποφεύγουμε τις πυκνές φυτεύσεις, προκειμένου να έχουμε καλύτερο αερισμό και φωτισμό των φυτών, καθώς και μείωση της πιθανότητας ανάπτυξης μυκητολογικών και εντομολογικών ασθενειών. Οι ιδανικές αποστάσεις φύτευσης του κολοκυθιού είναι ανά 70-100 εκατοστά μεταξύ των θέσεων φύτευσης και 100-140 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης.

 

Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η καλλιέργεια του κολοκυθιού;

 

Η κολοκυθιά είναι σχετικά απαιτητική σε νερό και χρειάζεται πότισμα κάθε δυο μέρες την περίοδο της άνοιξης και κάθε μέρα την περίοδο του καλοκαιριού, ώστε το χώμα να διατηρείται υγρό. Κατάλληλο σύστημα άρδευσης για το πότισμα της κολοκυθιάς είναι το σύστημα άρδευσης με σταγόνες που είναι πιο αποτελεσματικό, πιο οικονομικό και περιβαλλοντικά πιο ωφέλιμο. Η υπερβολική ποσότητα νερού, καθώς και η διαβροχή του φυλλώματος της κολοκυθιάς, κατά το πότισμα, συντελεί στην εμφάνιση μυκητολογικών ασθενειών, όπως το ωιδίο. Σχετικά με τη λίπανση της κολοκυθιάς, απαιτείται πλήρες βιολογικό λίπασμα (με άζωτο, φώσφορο και κάλιο) κάθε 20 μέρες στις κολοκυθιές μας για να βοηθήσουμε την ευρωστία, την βλαστική ανάπτυξη των φυτών, την ανθοφορία και την παραγωγή καρπών. Πρέπει να σημειώσουμε πως η υπερβολική αζωτούχα λίπανση συντελεί αρνητικά στην καρποφορία της κολοκυθιάς και προκαλεί ευαισθησία στην ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών.

 

Πώς αντιμετωπίζουμε τις ασθένειες και τα έντομα του κολοκυθιού;

 

Για την οικολογική φυτοπροστασία του κολοκυθιού, σκονίζουμε με θειάφι γύρω από τη ρίζα, καθώς και πάνω στα φύλλα για προστασία από μυκητολογικές ασθένειες, όπως το ωίδιο, και από τον τετράνυχο. Σκόνισμα στα φύλλα του κολοκυθιού μπορεί να γίνει και με θειοχαλκίνη, αν και χρειάζεται μια σχετική προσοχή στη δοσολογία καθώς υπάρχει ενδεχόμενο να παρουσιαστεί φυτοτοξικότητα κατά την περίοδο της άνθισης, όπως και στα υπόλοιπα κολοκυθοειδή (αγγούρι, πεπόνι, καρπούζι). Για να τα προστατέψουμε τις κολοκυθιές μας από τα έντομα, ψεκάζουμε τα φυτά κάθε βδομάδα διαλύοντας μία κουταλιά της σούπας πράσινου σαπουνιού σε ένα λίτρο νερό ή χρησιμοποιούμε σκεύασμα αλάτων καλίου λιπαρών οξέων που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Με αυτό τον τρόπο, αντιμετωπίζουμε προληπτικά τη μελίγκρα (αφίδες) και τον αλευρώδη που προσβάλλει το φύλλωμα του κολοκυθιού και δημιουργεί χαρακτηριστικά μελιτώματα.

  

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια του κολοκυθιού

 

Η συγκομιδή του κολοκυθιού ξεκινά συνήθως 2 μήνες μετά τη φύτευση και διαρκεί 2-3 μήνες ανάλογα την ποικιλία του κολοκυθιού, την εποχή φύτευσης, καθώς και την αντοχή του σε ασθένειες. Το κολοκύθι είναι έτοιμο για να το κόψουμε όταν φθάσει σε μήκος 10-15 εκατοστών και πρέπει να κόβεται με τμήμα του ποδίσκου, προκειμένου να διατηρείται φρέσκο και δροσερό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επειδή ο καρπός του κολοκυθιού μεγαλώνει πολύ γρήγορα, ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού, η συγκομιδή πρέπει να γίνεται τουλάχιστον κάθε δυο μέρες.

 

Περισσότερα άρθρα για λαχανικά

 

Δες πώς μπορείς να καλλιεργήσεις κολοκύθι σε γλάστρα και μάθε περισσότερα για την καλλιέργεια των λαχανικών:

 
Ντομάτα, 7 μυστικά καλλιέργειας
Πιπεριά, 8 μυστικά καλλιέργειας
Aγγούρι, 7 μυστικά καλλιέργειας
Βλίτο, 4 μυστικά καλλιέργειας
Μελιτζάνα, 5 μυστικά καλλιέργειας
Πεπόνι, 9 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια
Καρπούζι, 8 μυστικά καλλιέργειας
Καλαμπόκι, 5 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια
Μπάμια, 5 μυστικά καλλιέργειας
Μαρούλι, 7 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια
Κρεμμύδι, 6 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια
Πατάτα, 7 μυστικά καλλιέργειας
Φασόλια, 8 μυστικά καλλιέργειας

Γλυκοπατάτα, 7 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (5)

σχολιαστής
ΝΙΚΟΛΑΣ Κ. 6 Ιουνίου 2019

Καλησπέρα Κώστα! Ευχαριστούμε πολύ για τις χρήσιμες συμβουλές. Έχω φυτέψει κολοκυθιές ανοιχτού πράσινου χρώματος ίδιες με αυτή που έχεις στη φωτογραφία, και ενώ δεν φαίνεται να υπαρχει κάτι στο φύλλωμα τα κολοκυθάκια μολις γύνουν 5 περίπου εκατοστά σαπίζουν. Είναι πρώτη φορά που το παρατηρώ τα 6 χρόνια που καλλιεργώ.

Απάντηση
σχολιαστής
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. 14 Μαρτίου 2019

Ευχαριστούμε για τις συμβουλές. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όσοι θέλουν να καλλιεργήσουν κολοκύθα απο σπόρο, είναι οτι πρέπει να καλλιεργήσουν μόνο μία ποικιλία, αν θέλουν να κρατήσουν καθαρό σπόρο κι αυτό γιατί είναι πολύ εύκολο να «υβριδοποιηθεί» ο σπόρος απο άλλες ποικιλίες που βρίσκονται όχι μόνο κοντά, αλλά και σε διπλανούς κήπους και το προϊόν που θα πάρουμε την επόμενη χρονιά να είναι διαφορετικό.

Απάντηση
σχολιαστής
Θεόδωρος 24 Μαρτίου 2018

Μου αρέσει η σελίδα

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.