εικόνα

6 μυστικά για να καλλιεργήσουμε νόστιμα κολοκύθια

6 μυστικά για νόστιμα κολοκύθια

6 μυστικά για να καλλιεργήσουμε νόστιμα κολοκύθια

Το κολοκύθι είναι από τα δημοφιλέστερα λαχανικά που φυτεύουμε την ανοιξιάτικη περίοδο στο κήπο μας και συγκομίζουμε μέσα στο καλοκαίρι. Το κολοκύθι ανήκει στην ίδια οικογένεια φυτών με το αγγούρι, το πεπόνι και το καρπούζι. Η καλλιέργεια του κολοκυθιού θεωρείται αρκετά εύκολη και την προτείνουμε ανεπιφύλακτα σε πρωτάρηδες καλλιεργητές, καθώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε κολοκύθια ακόμη και σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας αν δεν διαθέτουμε κήπο. Τα κολοκυθάκια τρώγονται βραστά, ψητά και τηγανητά και αποτελούν βασικό συστατικό για πολλές αγαπημένες συνταγές καλοκαιρινών φαγητών όπως η κολοκυθόπιτα, το μπριάμ και τα γεμιστά. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα κολοκύθια έχουν σημαντική θρεπτική αξία, αφού διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνες κάλιο, ασβέστιο και φυλλικό οξύ. Ας δούμε λοιπόν, τι φροντίδα χρειάζεται η καλλιέργεια κολοκυθιών για να απολαύσουμε τα πιο νόστιμα και τραγανά κολοκύθια από τον κήπο στην κουζίνα μας.

 


Τι ποικιλίες κολοκυθιού επιλέγουμε να φυτέψουμε;

 

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες κολοκυθιού ντόπιες, παραδοσιακές, καθώς και ξένες για να καλλιεργήσουμε. Είναι σημαντικό να διατηρούμε δικό μας σπόρο κολοκυθιού, ώστε να γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας που καλλιεργούμε. Επιλέγουμε διαφορετικές ποικιλίες ανάλογα με την πρωιμότητα της φύτευσης του κολοκυθιού. Προτιμάμε ποικιλίες που έχουν δοκιμαστεί στις τοπικές συνθήκες και μας εξασφαλίζουν καλή ανάπτυξη και ποιοτική παραγωγή. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες και είδη κολοκυθιού: κολοκύθι κυλινδρικού σχήματος ή σε σχήμα μπουκάλι, ανοιχτού πράσινου χρώματος, έντονου πράσινου ή σκούρου πράσινου χρώματος, κολοκύθι στρογγυλό (ποικιλία Σαντορίνης), κολοκύθι για την παραγωγή ανθέων, καθώς και η γλυκοκολοκύθα, στρογγυλή ή μακρόστενη. Επίσης, υπάρχουν τα μικρά διακοσμητικά καλλωπιστικά κολοκύθια, το κολοκύθι λούφα που μας δίνει το φυτικό σφουγγάρι, καθώς και η νεροκολοκύθα που παράγει τα γνωστά φλασκιά.

  

Ποια εποχή και πώς φυτεύουμε τα κολοκύθια στον κήπο μας;

 

Η πρώιμη φύτευση της κολοκυθιάς γίνεται στην αρχή της άνοιξης με έτοιμα φυτά που έχουμε προμηθευτεί από φυτώριο ή που ετοιμάζουμε μόνοι μας στα τέλη του χειμώνα σε ειδικό σπορείο. Αν θέλουμε να καλλιεργήσουμε κολοκύθια στα τέλη της άνοιξης, μπορούμε να φυτέψουμε τον σπόρο του κολοκυθιού απευθείας στο έδαφος, καθώς την περίοδο αυτή η θερμοκρασία του εδάφους είναι κατάλληλη για να φυτρώσει ο σπόρος. Πριν τη φύτευση των νεαρών φυτών κολοκυθιού στο έδαφος, είναι απαραίτητη η ενσωμάτωση οργανικής ουσίας με τη μορφή κομπόστ, χωνεμένης κοπριάς και βιολογικού λιπάσματος στις θέσεις φύτευσης για τον εμπλουτισμό με θρεπτικά συστατικά. Κατά τη μεταφύτευση των νεαρών φυτών κολοκυθιού αποφεύγουμε τις πυκνές φυτεύσεις, προκειμένου να έχουμε καλύτερο αερισμό και φωτισμό των φυτών, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο την πιθανότητα ανάπτυξης μυκητολογικών και εντομολογικών ασθενειών. Οι ιδανικές αποστάσεις φύτευσης του κολοκυθιού είναι ανά 70-100 εκατοστά μεταξύ των θέσεων φύτευσης και 100-140 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης.

 

Πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα η καλλιέργεια της κολοκυθιάς;

 

Η κολοκυθιά είναι σχετικά απαιτητική σε νερό για να έχει καλή ανάπτυξη, σημαντική καρποφορία και πλούσια παραγωγή. Συγκεκριμένα, οι κολοκυθιές χρειάζονται πότισμα κάθε δυο μέρες την περίοδο της άνοιξης, ενώ τη ζεστή περίοδο του καλοκαιριού μπορεί να χρειαστούν πότισμα και κάθε μέρα, ώστε το χώμα να διατηρείται υγρό. Κατάλληλο σύστημα άρδευσης για το πότισμα της κολοκυθιάς είναι το σύστημα άρδευσης με σταγόνες που είναι πιο αποτελεσματικό, πιο οικονομικό και περιβαλλοντικά πιο ωφέλιμο. Η υπερβολική ποσότητα νερού, καθώς και η διαβροχή του φυλλώματος της κολοκυθιάς, κατά το πότισμα, συντελεί στην εμφάνιση μυκητολογικών ασθενειών, όπως το ωίδιο.

  

Τι λίπασμα χρειάζεται η καλλιέργεια του κολοκυθιού;

 

Η λίπανση είναι σημαντική καλλιεργητική εργασία για την κολοκυθιά καθώς χρειάζεται αρκετά θρεπτικά στοιχεία. Προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα (με άζωτο, φώσφορο και κάλιο) κάθε 20 μέρες στις κολοκυθιές μας για να βοηθήσουμε την ευρωστία, την βλαστική ανάπτυξη των φυτών, την ανθοφορία και την παραγωγή καρπών. Πρέπει να σημειώσουμε πως η υπερβολική αζωτούχα λίπανση συντελεί αρνητικά στην καρποφορία της κολοκυθιάς και προκαλεί ευαισθησία στην ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών.

 

Πώς αντιμετωπίζουμε τις ασθένειες και τα έντομα της καλλιέργειας του κολοκυθιού;

 

Για την οικολογική φυτοπροστασία του κολοκυθιού, σκονίζουμε με θειάφι γύρω από τη ρίζα, καθώς και πάνω στα φύλλα για προστασία από μυκητολογικές ασθένειες, όπως το ωίδιο, και από τον τετράνυχο. Σκόνισμα στα φύλλα του κολοκυθιού μπορεί να γίνει και με θειοχαλκίνη, αν και χρειάζεται μια σχετική προσοχή στη δοσολογία, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο να παρουσιαστεί φυτοτοξικότητα κατά την περίοδο της άνθισης, όπως και στα υπόλοιπα κολοκυθοειδή (αγγούρι, πεπόνι, καρπούζι). Για να τα προστατέψουμε τις κολοκυθιές μας από τα έντομα που τις προσβάλλουν, χρησιμοποιούμε οικολογικό σκεύασμα αλάτων καλίου λιπαρών οξέων που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Εναλλακτικά, ψεκάζουμε τα φυτά κάθε βδομάδα με αυτοσχέδιο σκεύασμα που φτιάχνουμε διαλύοντας μία κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και μία κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε ένα λίτρο νερό. Με αυτούς τους τρόπους, αντιμετωπίζουμε προληπτικά τη μελίγκρα (αφίδες) και τον αλευρώδη που προσβάλλει το φύλλωμα του κολοκυθιού και δημιουργεί χαρακτηριστικά μελιτώματα.

 


Αντιμετώπιση του ωίδιου της αγγουριάς και της κολοκυθιάς
Αντιμετώπιση του ωίδιου σε αγγουριές και κολοκυθιές


 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια του κολοκυθιού

 

Η συγκομιδή του κολοκυθιού ξεκινά συνήθως 2 μήνες μετά τη φύτευση και διαρκεί 2-3 μήνες ανάλογα την ποικιλία του κολοκυθιού, την εποχή φύτευσης, καθώς και την αντοχή του σε ασθένειες. Το κολοκύθι είναι έτοιμο για να το κόψουμε όταν φθάσει σε μήκος 10-15 εκατοστών και πρέπει να κόβεται με τμήμα του ποδίσκου, προκειμένου να διατηρείται φρέσκο και δροσερό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επειδή ο καρπός του κολοκυθιού μεγαλώνει πολύ γρήγορα, ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού, η συγκομιδή πρέπει να γίνεται τουλάχιστον κάθε δυο μέρες κατά τις πρωινές ώρες για να μπορέσουμε να απολαμβάνουμε δροσερούς και τραγανούς καρπούς.

 


Κολοκύθι: Φύτευση και καλλιέργεια σε γλάστρα
Κολοκύθι: Φύτευση και καλλιέργεια σε γλάστρα


 

Περισσότερα άρθρα για καλλιέργεια κηπευτικών

 
Κολοκύθι σε γλάστρα, συμβουλές για φύτευση και καλλιέργεια
Κολοκύθα, 5 μυστικά για την καλλιέργεια της γλυκοκολοκύθας
Εποχή σποράς, φύτευσης και συγκομιδής λαχανικών
Συγκαλλιέργεια, ποια λαχανικά καλλιεργούμε μαζί στον κήπο
Ντομάτα, 9 μυστικά για την καλλιέργεια της ντομάτας
Πιπεριά, 8 μυστικά για την καλλιέργεια της πιπεριάς
Aγγούρι, 8 μυστικά για την καλλιέργεια του αγγουριύ
Μελιτζάνα, 5 μυστικά για την καλλιέργεια της μελιτζάνας
Πεπόνι, 9 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια πεπονιού
Καρπούζι, 8 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια καρπουζιού
Μπάμια, 5 μυστικά για την καλλιέργεια της μπάμιας
Κρεμμύδι, 6 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια κρεμμυδιού
Πατάτα, 7 μυστικά για την καλλιέργεια της πατάτας
Φασόλια, 8 μυστικά για την καλλιέργεια του φασολιού
Πώς χρησιμοποιούμε το θειάφι και τη θειοχαλκίνη στα κηπευτικά
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (29)

σχολιαστής
Τάσος-Κέα 14 Ιουλίου 2020

Οι κολοκυθιές στον κήπο μου ενώ έχουν ανθούς δεν δένουν τα κολοκύθια και οι ανθοί σβήνουν τι φταίει .

Απάντηση
σχολιαστής
Νίκος 29 Ιουνίου 2020

Καλησπέρα. Τα κολοκυθάκια μου κιτρινίζουν και μαραίνονται. Από το φυτώριο όπου αγόρασα τα φυτά μου είπαν ότι οφείλεται στην έλλειψη ασβεστίου. Μου έδωσαν ασβέστιο, ρίχνω και τσόφλια από αυγό αλλά δεν βλέπω βελτίωση. Θα ήθελα τη συμβουλή σας.. ευχαριστώ

Απάντηση
σχολιαστής
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 14 Ιουνίου 2020

Καλημέρα, έχω βάλει μερικά κολοκυθάκια σε γλάστρες αλλά παρατήρησα ότι μόλις γίνονται 5 εκατοστά κιτρινίζουν και πέφτουν. φταίει η έλλειψη ασβεστίου? το οποίο πρόσθεσα χθες και έκανα και βιολογική λίπανση ή μήπως έχει έλλειψη σε άλλο ιχνοστοιχείο? πότισμα κάνω κάθε μέρα από λίγο.

Απάντηση
σχολιαστής
ΦΩΤΗΣ 10 Ιουνίου 2020

Κωστα καλησπερα.Στν χωρο που εχω φυτεψει κολοκυθιες υπαρχουν και αλλα φυτα.Μπορω να κοβω καποια φυλλα της κολοκυθιας ουτως ωστε να μην καλυψει τα υπολοιπα φυτα?Επειρεαζει αυτο την αναπτυξη της? Ευχαριστω.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 10 Ιουνίου 2020

  Καλησπέρα Φώτη. Μπορείς να απομακρύνεις περισσότερο τα κάτω φύλλα από την κολοκυθιά για να επιτυγχάνεται συγχρόνως και καλύτερος αερισμός του φυτού της κολοκυθιάς και όσο το δυνατόν λιγότερο από τα νεότερα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ελένη 8 Ιουνίου 2020

Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά σας τόσο εδώ στο σάιτ όσο και στα βιντεάκια στο γιουτιουμπ! Την περίοδο της καραντινας φυτεψα διάφορα φυτά αλλά ειδικά στην κολοκυθιά που έχω βάλει παρατηρώ ότι βγαίνουν κάποια κολοκυθάκια και μετά από λίγο διάστημα πεφτουν! Γιατί συμβαίνει αυτό και τι μπορώ να κάνω για να τα σωσω;

Απάντηση
σχολιαστής
Δαμιανός 4 Ιουνίου 2020

Γεια σας. Αρχικά θέλω να σας συγχαρώ για την δουλειά σας. Ήθελα να σας πω πως στο μπαλκόνι μου καλλιεργώ κολοκυθιες πεπονιες ντομάτες πιπεριές αγγουριες κλπ. Που στη συνέχεια θα τα μεταφυτευσω στον κήπο. Παρατήρησα όμως ότι μόνο οι κολοκυθιες οι αγγουριες και οι πεπονιες έχουν πολλές τρύπες στα φύλλα τους και κάποια είναι εντελώς φαγωμενα ενώ τα άλλα φυτά είναι οκ. Ξέρετε τι μπορεί να είναι αυτό; Ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση
σχολιαστής
ΕΙΡΗΝΗ 1 Ιουνίου 2020

Καλημερα, έχω φυτέψει 2 κολοκυθιες περίπου 2 μήνες τωρα, έχουν κάνει από ένα λουλούδι η κάθε μία και φαίνεται να έχουν και άλλα, αν κόψω τα ανθισμένα λουλούδια θα σταματήσει η καρποφορία τους; Ευχαριστώ!

Απάντηση
σχολιαστής
Κυριακή Κομνηνού 23 Μαΐου 2020

Ξεκιναω σύμφωνα με τις οδηγιες σας οι οποιες ειναι οτι καλυτερο εχω διαβασει και διαβαζω σαν<>στο κινητο μου…ελπίζω να πανε καλα καθοτι ασχολουμε πρωτη φορα σοβαρα και ισως επαγγελματικά και το λεω αυτο γιατι ειμαι στα Τρίκαλα Κορινθίας και στο( <> της Ζήρειας!Ευχαριστώ.

Απάντηση
σχολιαστής
ΙΩΑΝΝΑ 20 Μαΐου 2020

Καλησπέρα σας.Ποσο μας έχετε βοηθήσει με τις συμβουλές σας!!!!!Θα ήθελα να ρωτήσω έχω φυτέψει κολοκύθιες κάνουν μικρά κολοκυθάκια και κιτρινίζουν τι μπορώ να κάνω;

Απάντηση
σχολιαστής
ΜΑΝΩΛΗΣ Α. 19 Μαΐου 2020

Γειά σας και συγχαρητήρια για τις πολύτιμες και κατανοητές συμβουλές σας. Έχω φυτέψει στο οικόπεδο αρκετά καλοκαιρινά λαχανικά από μικρά φυτά εδώ και 2 βδομάδες και παρά το θειάφισμα (1 φορά) και την εφαρμογή οικολογικού σκευάσματος που έφτιαξα με πράσινο σαπούνι, κρεμμύδι σκόρδο (6 σκελίδες) και λευκό οινόπνευμα (2 φορές) σε όλα τα φυτά, οι πιπεριές εξακολουθούν να έχουν πρόβλημα με κάτι καστανού χρώματος ιπτάμενα έντομα σαν μικρέςκατσαρίδες που περπατάνε πάνω στα φύλλα ζευγαρώνοντας και μάλλον αυτά πρέπει να ευθύνονται για το ότι πολλά φυτά χάνουν συνέχεια τα φύλλα και αναγκάζονται να βγάζουν συνεχώς νέα.

Απάντηση
σχολιαστής
Τανια 12 Μαΐου 2020

Τι υπέροχη σελίδα!!!! Έχω απορίες πολλές αλλά θα ρωτήσω άλλη φορά. Ήθελα τώρα να πω ότι διαβάζω προσεκτικά οοοοοολα όσα γράφετε κ μαθαίνω.

Απάντηση
σχολιαστής
Δημήτρης 3 Μαΐου 2020

Γεια σας! Φυτέψαμε με τα πιτσιρίκια μου εν μέσω κορονωιου κάποιους σπόρους σε μια γλάστρα περίπου 30 εκατοστά διάμετρο. Τώρα έχουν φυτρώσει περίπου 15 με 20 φυτά! Τι να κάνω όμως με αυτά; Να τα αφήσω όλα ή πρέπει να τα αφαιρέσω και να αφήσω ένα από αυτά;
Ήταν κάτι κολοκύθια με μπλε σπόρους στο ένα και σε μια άλλη τα πιο κλασικά με κίτρινο σπόρο.
Ευχαριστώ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 3 Μαΐου 2020

  Καλησπέρα Δημήτρη. Σε κάθε γλάστρα, μπορεί να αναπτυχθεί μόνο μία κολοκυθιά και να δώσει καρπούς. Μπορείς να μεταφυτεύσεις τα κολοκύθια που έχουν φυτρώσει σε άλλες γλάστρες αρκεί κατά την μεταφύτευση μαζί με τη ρίζα του κολοκυθιού να βγάλεις και το΄χώμα του μαζί.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΝΙΚΟΛΑΣ Κ. 6 Ιουνίου 2019

Καλησπέρα Κώστα! Ευχαριστούμε πολύ για τις χρήσιμες συμβουλές. Έχω φυτέψει κολοκυθιές ανοιχτού πράσινου χρώματος ίδιες με αυτή που έχεις στη φωτογραφία, και ενώ δεν φαίνεται να υπαρχει κάτι στο φύλλωμα τα κολοκυθάκια μολις γύνουν 5 περίπου εκατοστά σαπίζουν. Είναι πρώτη φορά που το παρατηρώ τα 6 χρόνια που καλλιεργώ.

Απάντηση
σχολιαστής
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. 14 Μαρτίου 2019

Ευχαριστούμε για τις συμβουλές. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όσοι θέλουν να καλλιεργήσουν κολοκύθα απο σπόρο, είναι οτι πρέπει να καλλιεργήσουν μόνο μία ποικιλία, αν θέλουν να κρατήσουν καθαρό σπόρο κι αυτό γιατί είναι πολύ εύκολο να «υβριδοποιηθεί» ο σπόρος απο άλλες ποικιλίες που βρίσκονται όχι μόνο κοντά, αλλά και σε διπλανούς κήπους και το προϊόν που θα πάρουμε την επόμενη χρονιά να είναι διαφορετικό.

Απάντηση
σχολιαστής
Θεόδωρος 24 Μαρτίου 2018

Μου αρέσει η σελίδα

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.