Πώς επιλέγουμε καλό καρπούζι (+video)

διαλεγουμε καρπουζι

Καρπούζι, το καλοκαιρινό φρούτο με την υπέροχη δροσιστική γεύση που όλοι αγαπάμε! Η διαφορά ανάμεσα σε ένα τέλειο καρπούζι κι ένα μέτριο μπορεί να κριθεί στις λεπτομέρειες.

Κι αυτό γιατί καλλιέργεια του καρπουζιού παρουσιάζει ορισμένες ιδιαιτερότητες. Αρκετοί ερασιτέχνες καλλιεργητές φυτεύουν καρπούζι στον κήπο και δυσκολεύονται να διακρίνουν πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να το συγκομίσουν.

Όλοι γνωρίζουμε πως αν κόψουμε τα καρπούζια νωρίς και δεν έχουν ωριμάσει πλήρως, η γεύση τους δεν είναι τόσο γλυκιά. Αντίθετα, αν τα αφήσουμε να ωριμάσουν παραπάνω, μπορεί να γίνουν υπερώριμα και μαλακά, χάνοντας την τραγανή και ζουμερή υφή τους.

Το πρόβλημα της επιλογής καρπουζιού παραμένει και όταν αγοράζουμε καρπούζι από τη φρουταγορά της γειτονιάς μας, τη λαϊκή και το σουπερμάρκετ. Τις περισσότερες φορές δυσκολευόμαστε να διακρίνουμε το καλό καρπούζι, με αποτέλεσμα να ψωνίζουμε με κριτήριο το μέγεθος ή εμπιστευόμενοι την εμπειρία του υπεύθυνου του καταστήματος.

Στο σημερινό άρθρο αναλύουμε τα στάδια ωρίμανσης του καρπουζιού κατά την καλλιέργεια, ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να το κόψουμε, καθώς επίσης τι προσέχουμε όταν αγοράζουμε καρπούζι από τον πάγκο της φρουταρίας, για να απολαμβάνουμε κάθε φορά τα καλύτερα και πιο νόστιμα καρπούζια.

Ποια είναι η κατάλληλη εποχή συγκομιδής για το καρπούζι;

Υπάρχουν 3 στάδια για να ελέγξουμε ότι η ωρίμανση του καρπουζιού γίνεται σωστά, ώστε να μπορέσουμε να διακρίνουμε πότε είναι πλούσιο σε φυσικά σάκχαρα και γεμάτο γεύση.

1. Ελέγχουμε τον έλικα του καρπουζιού

Τα καρπούζια διαθέτουν έναν έλικα που αναπτύσσεται κοντά στον ποδίσκο τους. Καθώς αναπτύσσεται το φυτό της καρπουζιάς, ο έλικας αρχικά είναι πράσινος. Σταδιακά ο ελίκας παίρνει ένα καφέ χρώμα και ξεραίνεται. Όταν ο έλικας έχει ξεραθεί, είναι σημάδι ότι αρχίζουν να σχηματίζονται τα σάκχαρα και να γλυκαίνει το καρπούζι.

Έλικας καρπουζιού
Ο έλικας του καρπουζιού βρίσκεται κοντά στο σημείο απ’ όπου κόβουμε το καρπούζι

2. Παρατηρούμε το κιτρίνισμα στην κάτω μεριά του καρπουζιού

Αναποδογυρίζουμε το καρπούζι προσέχοντας να μην κοπεί ο ποδίσκος από το φυτό και βλέπουμε αν κιτρινίζει η λευκή επιφάνεια όπου έρχεται σε επαφή με το έδαφος. Αν το καρπούζι είναι ακόμα πράσινο, αυτό σημαίνει ότι παραμένει άγουρο. Το κιτρίνισμα στο κάτω μέρος του καρπουζιού αποτελεί το βασικό κριτήριο ωρίμανσης του καρπουζιού.

Ώριμο καρπούζι
Το ώριμο καρπούζι κιτρινίζει στην κάτω επιφάνεια

3. Χτυπάμε το καρπούζι για να ακούσουμε τον ήχο του

Χτυπάμε τα καρπούζια με τα δάκτυλα μας ακούγοντας τη βαθύτητα του παραγόμενου ήχου. Οι έμπειροι καλλιεργητές καρπουζιού μπορούν να διακρίνουν το ώριμο καρπούζι αν ο ήχος είναι αρκετά βαθύς και υπόκωφος. Αν το καρπούζι δεν έχει “γεμάτο” ήχο, σημαίνει ότι παραμένει άγουρο και χρειάζεται μερικές μέρες για να ωριμάσει πριν κοπεί.

Διαφήμιση

Πώς επιλέγουμε τα καλύτερα καρπούζια στη φρουταρία;

Η επιλογή καρπουζιού όταν ψωνίζουμε είναι μία σημαντική απόφαση, καθώς μετά τη συγκομιδή, τα καρπούζια, σε αντίθεση με τα πεπόνια, δεν ωριμάζουν άλλο.

Για να επιλέξουμε λοιπόν ώριμο και γλυκό καρπούζι από τη φρουταγορά, παρατηρούμε να έχει έντονο κίτρινο χρώμα στην κάτω επιφάνεια και το χτυπάμε με τα δάκτυλα για να ακούσουμε πόσο βαθύ και υπόκωφο ήχο κάνει.

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την επιλογή καρπουζιού

Άλλη μία ένδειξη ότι το καρπούζι έχει ωριμάσει σωστά είναι το βάρος του σε σχέση με το μέγεθος του. Ένα ώριμο καρπούζι με τη χαρακτηριστική ζουμερή και τραγανή υφή, όταν το σηκώσουμε με τα χέρια μας είναι αρκετά πιο βαρύ από το άγουρο καρπούζι, καθώς περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα νερού.

Καλλιέργεια καρπουζιού
10 μυστικά για την καλλιέργεια του καρπουζιού
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (4)

  1. Εμμανουήλ
    21/07/2023

    πως θα ξεχωρίσουμε ένα κανονικό καρπούζι παλιά ποικιλία, από ένα με διασταύρωση κολοκυθας

  2. Άννα
    03/07/2023

    Γεια σας. Θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορούμε να καταλάβουμε πότε ένα καρπούζι έχει χοντρή φλούδα για γλυκό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *