εικόνα

Φύτευση και φροντίδα φρέζιας

Φύτευση και φρόντιδα φρέζιας

Φύτευση και φροντίδα φρέζιας

Μόλις μπαίνει το φθινόπωρο, μου έρχεται αμέσως η διάθεση για να φυτέψω βολβούς φρέζιας. Συγνώμη, αλλά έχω σοβαρό κόλλημα με τις φρέζιες. Το ομολογώ! Θέλω να απολαύσω μετά από 2-3 μήνες, στα τέλη του χειμώνα το υπέροχο άρωμα της. Κι όσο για τα χρώματα, τι να πρωτοδιαλέξω: κόκκινο, μωβ, ροζ, κίτρινο, φούξια και λευκό. Το αποφάσισα και φέτος λοιπόν. Θα φτιάξω τις πιο ωραίες γλάστρες και ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι μου κι αν περισσέψουν βολβοί θα φυτέψω και στα παρτέρια του κήπου.

 

Πώς φυτεύονται οι βολβοί της φρέζιας στο χώμα;

 

Ο βολβός της φρέζιας φυτεύεται σε βάθος τουλάχιστον 5 εκατοστών μέσα στο χώμα με την «μυτούλα» του βολβού προς τα πάνω και σε αποστάσεις 5-10 εκατοστών μεταξύ κάθε βολβού φρέζιας. Κι όσο για το μέρος, διαλέγουμε ηλιοφανές σημείο για να φυτέψουμε τις φρέζιες. Μόνο έτσι θα μας χαρίσει την πλούσια και ευωδιαστή ανθοφορία της.
 

Τι προσέχουμε κατά τη φύτευση των βολβών της φρέζιας σε γλάστρα;

 

Βασικά, προσέχουμε για να έχουμε! Αρχικά επιλέγουμε την κατάλληλη γλάστρα. Όχι πολύ μεγάλη αλλά όχι και πολύ μικρή, γιατί οι φρέζιες παίρνουν αρκετό μπόι. Διάμετρος και ύψος γλάστρας τουλάχιστον 20 εκατοστά για να φυτέψουμε μέσα 3-4 βολβούς. Για το φυτόχωμα δεν χρειάζεται να ανησυχούμε, αρκεί εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση. Θα πάμε στο γεωπονικό κατάστημα της περιοχής μας και θα ζητήσουμε φυτόχωμα γενικής χρήσης. Καλό είναι να προμηθευτούμε και λίγα χαλίκια για να βάλουμε στη βάση της γλάστρας για να φεύγει καλύτερα το νερό. Και μια υποσημείωση: Η γλάστρα με τις φρέζιες θα πρέπει να τοποθετηθεί σε θέση που διαθέτει νότιο προσανατολισμό για να δέχεται απλόχερα τις ακτίνες του ήλιου.

 

Τι πότισμα, τι λίπανση και τι άλλη φροντίδα χρειάζονται οι φρέζιες;

 

Η φρέζια θα χρειαστεί τακτικό πότισμα, πιο αραιό 1-2 φορές τη βδομάδα μέχρι να φυτρώσει ο βολβός και στη συνέχεια 2-3 φορές τη βδομάδα κατά την περίοδο ανάπτυξης και ανθοφορίας της. Ένα είναι το σίγουρο. Η φρέζια χρειάζεται να διατηρεί συνεχώς υγρό το χώμα, της αλλά όλα έχουν κι ένα όριο. Όταν ολοκληρωθεί η ανθοφορία της φρέζιας, μέσα στην άνοιξη, διακόπτουμε το πότισμα για να ξεραθούν τα φύλλα και ο βολβός της. Να μην ξεχάσουμε, όμως, το «φαγητό» της φρέζιας. Θα χρειαστεί υγρό λίπασμα ανθοφορίας μόλις αρχίσουν να σχηματίζονται τα άνθη της και μία επανάληψη μετά από 2 βδομάδες. Κι όσο για στήριξη τις δύσκολες ώρες, χρειαζόμαστε ξύλινα καλαμάκια για να στηρίξουμε τους ανθοφόρους βλαστούς της φρέζιας για να μην γέρνουν από το βάρος των λουλουδιών της. Θα είναι κρίμα να μας σπάσουν τα λουλούδια της φρέζιας, πάνω στο καλύτερο!

 

Πώς διατηρούμε τους βολβούς της φρέζιας για να φυτέψουμε και την επόμενη χρονιά;

 

Των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Αν και υπάρχουν τα λιγότερο φρόνιμα παιδιά που αφήνουν τους ξεραμένους ανθοφόρους βλαστούς της φρέζιας στο χώμα ή στη γλάστρα χωρίς να ποτίζουν μέχρι το επόμενο φθινόπωρο. Τότε, ποτίζουν ξανά για να φυτρώσουν και πάλι οι βολβοί της φρέζιας. Καλύτερα αυτό να το αποφεύγουμε. Φροντίζουμε να απομακρύνουμε τους βολβούς της φρέζιας από το χώμα του εδάφους ή της γλάστρας, να τους καθαρίσουμε και να τους αφήνουμε να στεγνώσουν καλά. Στη συνέχεια, μπορούμε να τους αποθηκεύσουμε σε μέρος χωρίς υγρασία, σε χάρτινα κουτιά, όπου ανοίγουμε μικρές τρύπες για καλύτερο αερισμό.

 

Κι ένα μυστικό για τη φρέζια

 

Οι φρέζιες είναι εξαιρετικές για κομμένα λουλούδια στο ανθοδοχείο, γιατί αντέχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα… και για ακόμα μεγαλύτερο ακολουθώντας τις συμβουλές μας για διατήρηση λουλούδια σε βάζο.

 

Δες συμβουλές για τη φύτευση και την φροντίδα περισσότερων φθινοπωρινών βολβών, όπως η τουλίπα, τα ζουμπούλια και οι αμαρυλλίδες.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (3)

σχολιαστής
μαρια χανδρινου 14 Οκτωβρίου 2017

Θα μπορουσα μολις φυτεψω τις φρεζιες να τους ριξω λιγη κοπρια;
Ευχαριστω

Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου 20 Οκτωβρίου 2017

    Το καλύτερο είναι να ενσωματώσετε την κοπριά στο χώμα πριν τους φυτέψετε ώστε να είναι πιο αφράτο και εμπλουτισμένο σε θρεπτικά στοιχεία.

    Απάντηση
σχολιαστής
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΥΔΗΣ 5 Οκτωβρίου 2017

Άξια λόγου η σελίδα σας .

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.