εικόνα

Φύτευση και φροντίδα φρέζιας σε γλάστρα

Φύτευση και φροντίδα φρέζιας

Φύτευση και φροντίδα φρέζιας σε γλάστρα

Η φρέζια είναι δημοφιλές βολβώδες φυτό που διακρίνεται για το υπέροχο άρωμα των λουλουδιών της. Τα άνθη της φρέζιας τα συναντάμε σε πολλά χρώματα όπως κόκκινο, μωβ, ροζ, κίτρινο, φούξια και λευκό. Φυτεύουμε τους βολβούς της φρέζιας μέσα στο φθινόπωρο σε γλάστρες και ζαρντινιέρες, αλλά και σε παρτέρια στον κήπο και ανθίζουν 2,5 μήνες μετά τη φύτευση.

 

Πώς φυτεύονται οι φρέζιες σε γλάστρα;
 
Ο βολβός της φρέζιας φυτεύεται σε βάθος τουλάχιστον 5 εκατοστών μέσα στο χώμα της γλάστρας, με την «μυτούλα» του βολβού προς τα πάνω και σε αποστάσεις 5-10 εκατοστών μεταξύ κάθε βολβού φρέζιας. Χρησιμοποιούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης για την φύτευση της φρέζιας που να μας εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση. Η φρέζια στη γλάστρα θα πρέπει να τοποθετηθεί σε θέση που διαθέτει άπλετο φως και νότιο προσανατολισμό για να μας χαρίσει την πλούσια και ευωδιαστή ανθοφορία της.

 

Τι πότισμα, τι λίπανση και τι άλλη φροντίδα χρειάζονται οι φρέζιες στη γλάστρα;
 
Η φρέζια θα χρειαστεί τακτικό πότισμα, πιο αραιό 1-2 φορές τη βδομάδα μέχρι να φυτρώσει ο βολβός και στη συνέχεια 2-3 φορές τη βδομάδα κατά την περίοδο ανάπτυξης και ανθοφορίας της, καθώς η φρέζια χρειάζεται να διατηρεί συνεχώς υγρό το χώμα της. Όταν ολοκληρωθεί η ανθοφορία της φρέζιας, μέσα στην άνοιξη, διακόπτουμε το πότισμα για να ξεραθούν τα φύλλα και ο βολβός της. Σχετικά με τη λίπανση, θα χρειαστεί να προστεθεί υγρό λίπασμα ανθοφορίας στις φρέζιες μόλις αρχίσουν να σχηματίζουν τα άνθη τους και να γίνει μια επανάληψη μετά από 2 βδομάδες. Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι καλό να στηρίζουμε τους ανθοφόρους βλαστούς της φρέζιας με ξύλινα καλαμάκια για να μην γέρνουν από το βάρος των λουλουδιών της.

 

Πώς διατηρούμε τους βολβούς της φρέζιας για να τους ξαναφυτέψουμε την επόμενη χρονιά;
 
Για να διατηρήσουμε τους βολβούς της φρέζιας και να τους ξαναφυτέψουμε την επόμενη χρονιά, υπάρχουν δύο ενδεχόμενα. Αν θέλουμε να αφήσουμε τους ξεραμένους βλαστούς στη γλάστρα, θα πρέπει να την τοποθετήσουμε σε προστατευμένο μέρος που να μην βρέχεται και φυσικά να μην τους ποτίζουμε μέχρι το επόμενο φθινόπωρο. Τότε θα ποτίσουμε ξανά, για να φυτρώσουν πάλι οι βολβοί της φρέζιας. Βέβαια, η πιο ασφαλής διαδικασία διατήρησης των βολβών της φρέζιας, είναι να τους βγάλουμε από το χώμα της γλάστρας, να τους καθαρίσουμε, να τους αφήσουμε να στεγνώσουν καλά και στη συνέχεια να τους αποθηκεύσουμε σε μέρος χωρίς υγρασία, σε χάρτινα κουτιά, όπου έχουμε ανοίξει μικρές τρύπες για καλύτερο αερισμό.
 
Κι ένα μυστικό για τη φρέζια
 
Οι φρέζιες είναι εξαιρετικές και πολύ δημοφιλείς και σαν κομμένα άνθη για ανθοδοχείο, γιατί διατηρούνται για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Για τη διατήρηση των λουλουδιών της φρέζιας σε γλάστρα, μπορείς να διαβάσεις στο σχετικό μας άρθρο με δέκα μυστικά για λουλούδια σε βάζο.
 
Διάβασε τις συμβουλές μας και μάθε πώς μπορείς να φυτεύσεις και άλλους φθινοπωρινούς βολβούς, όπως τουλίπα, ζουμπούλια και αμαρυλλίδες στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Πρόσφατα Σχόλια: (3)

σχολιαστής
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΥΔΗΣ Οκτώβριος 5, 2017

Άξια λόγου η σελίδα σας .

Απάντηση
σχολιαστής
μαρια χανδρινου Οκτώβριος 14, 2017

Θα μπορουσα μολις φυτεψω τις φρεζιες να τους ριξω λιγη κοπρια;
Ευχαριστω

Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου Οκτώβριος 20, 2017

    Το καλύτερο είναι να ενσωματώσετε την κοπριά στο χώμα πριν τους φυτέψετε ώστε να είναι πιο αφράτο και εμπλουτισμένο σε θρεπτικά στοιχεία.

    Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.