εικόνα

Νάρκισσος, ένα πανέμορφο λουλούδι για κήπο και γλάστρα

Νάρκισσος, ένα πανέμορφο λουλούδι για κήπο και γλάστρα

Νάρκισσος, ένα πανέμορφο λουλούδι για κήπο και γλάστρα

Ο νάρκισσος είναι ένα εντυπωσιακό βολβώδες λουλούδι που φυτεύεται μέσα στο φθινόπωρο και ανθίζει στα τέλη του χειμώνα ή μέσα στην άνοιξη. Με καταγωγή από τη Μεσόγειο, ο νάρκισσος διαθέτει πλούσια ανθοφορία με όμορφα λουλούδια σε σχήμα τρομπέτας, που ξεπροβάλλουν πάνω σε λεπτούς μίσχους μέσα από τα στενόμακρα φύλλα. Τον συναντάμε σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων από λευκό, λευκοκίτρινο, κιτρινο-πορτοκαλί, κοκκινωπό μέχρι και ροζέ. Ο νάρκισσος φυτεύεται σε βραχόκηπους, σε διαχωριστικά παρτέρια στον κήπο, ακόμα και ως φυτό εσωτερικού χώρου, ενώ τα λουλούδια του αποτελούν πολύ δημοφιλή επιλογή σε ανθοδοχεία την περίοδο του χειμώνα

 

Ποια είναι τα πιο γνωστά είδη και ποικιλίες νάρκισσου;

 

Ο νάρκισσος έχει πολλά διαφορετικά είδη και ποικιλίες. Στον ελληνικό χώρο, υπάρχουν αρκετά είδη, αλλά το πιο γνωστό είναι το ζαμπάκι ή τσαμπάκι που στην περιοχή της Κρήτης ονομάζεται μανουσάκι. Φτάνει σε ύψος τα 30-40 εκατοστά, και σχηματίζει ομάδα περίπου 10 λευκών λουλουδιών με κίτρινο στο κέντρο. Γνωστό είδος νάρκισσου είναι ο ποιητικός νάρκισσος, ύψους περίπου 40 εκατοστών που σχηματίζει ένα μόνο λευκό λουλούδι με κοκκινωπό κέντρο, καθώς και ο όψιμος νάρκισσος με ύψος περίπου 20 εκατοστών και με μικρά λευκά άνθη. Πολύ δημοφιλή είδη από το εξωτερικό είναι ο αρωματικός νάρκισσος που φέρει κίτρινα λουλούδια και ο πολυανθής νάρκισσος που φέρει πολλά μικρά λευκά άνθη.

 

Ποιες συνθήκες είναι κατάλληλες για τη φύτευση του νάρκισσου;

 

Ο νάρκισσος αναπτύσσεται πολύ εύκολα σχεδόν σε όλα τα είδη των εδαφών, αλλά προτιμά τα καλά στραγγιζόμενα εδάφη. Θέλει ηλιόλουστο ή ημισκιερό περιβάλλον για να ευδοκιμήσει, ενώ στη σκιά δεν ανθοφορεί. Οι ηλιόλουστες θέσεις πλεονεκτούν των ημισκιερών καθώς μετά την ανθοφορία, η ηλιοφάνεια συντελεί στην άνθιση του επόμενου έτους. Η φύτευση του νάρκισσου γίνεται από τον Αύγουστο μέχρι και τον Δεκέμβριο και η άνθιση εμφανίζεται μέσα στον χειμώνα ή μέσα στην άνοιξη ανάλογα την ποικιλία και την εποχή φύτευσης. Ο βολβός του νάρκισσου φυτεύεται σε βάθος περίπου 10 εκατοστών και σε αποστάσεις περίπου 10-15 εκατοστά μεταξύ των βολβών. Αν φυτέψουμε τον νάρκισσο σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης ενώ παράλληλα πρέπει να του εξασφαλίσουμε καλή αποστράγγιση ανοίγοντας τρύπες στο κάτω μέρος της γλάστρας για να φεύγει το νερό και προσθέτοντας μια στρώση χαλικιών στη βάση.

 

Τι ανάγκες σε πότισμα, λίπανση και άλλη φροντίδα έχει ο νάρκισσος;

 

Ο νάρκισσος όπως τα περισσότερα βολβώδη φυτά έχει μέτριες ανάγκες σε νερό, ενώ το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει σάπισμα στο βολβό. Ανάλογα φαινόμενα εμφανίζονται σε πολύ υγρά εδάφη με κακή αποστράγγιση. Στο έδαφος, πριν την φύτευση των βολβών του νάρκισσου, καλό είναι να προσθέτουμε κομπόστ και λίγο λίπασμα. Βάζουμε ξανά λίπασμα αμέσως μετά το τέλος της ανθοφορίας για να ενισχύσουμε το φυτό με θρεπτικά συστατικά για την ανθοφορία της επόμενης χρονιάς. Τέλος, μόλις ξεκινήσουν να ανθίζουν τα λουλούδια του νάρκισσου, καλό είναι να κρατάμε τα φυτά σε ένα δροσερό σημείο, μακριά από άμεση επαφή με τον ήλιο. Με αυτόν τον τρόπο, επεκτείνουμε σημαντικά την περίοδο ανθοφορίας του νάρκισσου.

 

Πώς αποθηκεύουμε τους βολβούς του νάρκισσου;

 

Αν θέλουμε να θαυμάσουμε τα όμορφα λουλούδια του νάρκισσου και την επόμενη χρονιά, φροντίζουμε να απομακρύνουμε τους βολβούς από το έδαφος και να τους αποθηκεύσουμε. Η κατάλληλη εποχή για να αφαιρέσουμε τους βολβούς του νάρκισσου είναι αφού ξεραθούν τα άνθη και τα φύλλα του, περίπου 1,5-2 μήνες μετά την άνθιση του. Καθαρίζουμε τους βολβούς από το χώμα, τους αφήνουμε να στεγνώσουν σε σκιερό αεριζόμενο μέρος και στη συνέχεια τους αποθηκεύμε σε χάρτινα κουτιά ή σακουλάκια σε σκοτεινό ξηρό μέρος.

 

Κι ένα μυστικό για τον νάρκισσο

 

Μπορεί ο νάρκισσος να είναι εντυπωσιακό και ελκυστικό λουλούδι, ωστόσο κρύβει τοξικές ουσιές σχεδόν σε όλα τα μέρη του φυτού από τον βολβό μέχρι και το άνθος. Γι’ αυτό το λόγο θεωρείται επικίνδυνο φυτό για γάτες και για σκύλους και καλό είναι να αποφεύγεται σε χώρους όπου υπάρχουν κατοικίδια.

 

Δες συμβουλές και πληροφορίες για περισσότερους φθινοπωρινούς βολβούς λουλουδιών, όπως η ίριδα, η τουλίπα, ο υάκινθος, οι φρέζιες, η νεραγκούλα, ο παρθενόκρινος και οι αμαρυλλίδες στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (4)

σχολιαστής
Χρήστος Τζωρτζόπουλος 30 Μαρτίου 2019

Θα ήθελα να σας ρωτήσω, πως μπορώ να διαχειριστώ βολβούς νάρκισσου-ίριδας και κορμούς κρόκου που ξεχάστηκαν στο σακκουλάκι, βλαστησαν χωρίς να φυτευθούν το φθινόπωρο και πλέον είναι Μάρτιος.
Ευχαριστώ.

Απάντηση
    σχολιαστής
    Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 31 Μαρτίου 2019

    Καλησπέρα Χρήστο.
    Ακόμη και τώρα μπορείς να φυτεύσεις σε γλάστρα τους βόλβούς του νάρκισσου, της ίριδας και τους κρόκου. Θα ριζώσουν, θα αναπτύξουν ανθοφόρο βλαστό, απλά όταν ανθίσουν καλό είναι να τους μεταφέρεις σε σκιερό μέρος για να διατηρθεί περισσότερο το λουλούδι τους και να μην ξεραθεί αμέσως λόγω της ηλιοφάνειας και των υψηλών σχετικά θερμοκρασιών στα τέλη της άνοιξης.

    Απάντηση
σχολιαστής
Νινετα Ζουρναζιδου 13 Ιανουαρίου 2019

Ένα όμορφο σαΐτ με όμορφες συμβουλές ευχαριστώ πολύ!!!

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.