Νάρκισσος, ένα πανέμορφο λουλούδι για κήπο και γλάστρα

Νάρκισσος, ένα πανέμορφο λουλούδι για κήπο και γλάστρα

Ο νάρκισσος είναι ένα εντυπωσιακό βολβώδες λουλούδι που φυτεύεται μέσα στο φθινόπωρο και ανθίζει στα τέλη του χειμώνα ή μέσα στην άνοιξη.

Με καταγωγή από τη Μεσόγειο, ο νάρκισσος διαθέτει πλούσια ανθοφορία με όμορφα λουλούδια σε σχήμα τρομπέτας, που ξεπροβάλλουν πάνω σε λεπτούς μίσχους μέσα από τα στενόμακρα φύλλα.

Τον συναντάμε σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων από λευκό, λευκοκίτρινο, κιτρινο-πορτοκαλί, κοκκινωπό μέχρι και ροζέ.

Ο νάρκισσος φυτεύεται σε βραχόκηπους, σε διαχωριστικά παρτέρια στον κήπο, ακόμα και ως φυτό εσωτερικού χώρου, ενώ αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα λουλούδια για στολισμό σε βάζο κατά την περίοδο του χειμώνα.

Ας δούμε αναλυτικά τι φροντίδα χρειάζεται για να απολαύσουμε υπέροχα λουλούδια με μεγάλη διάρκεια στον κήπο και το μπαλκόνι μας.

Διαφήμιση

1. Ποια είναι τα πιο γνωστά είδη και ποικιλίες νάρκισσου;

Ο νάρκισσος έχει πολλά διαφορετικά είδη και ποικιλίες. Στον ελληνικό χώρο, υπάρχουν αρκετά είδη, με πιο γνωστό είναι το ζαμπάκι ή τσαμπάκι που στην περιοχή της Κρήτης ονομάζεται μανουσάκι.

Το ζαμπάκι φτάνει σε ύψος τα 30-40 εκατοστά, και σχηματίζει ομάδα περίπου 10 λευκών λουλουδιών με κίτρινο χρώμα στο κέντρο.

Γνωστό είδος νάρκισσου είναι ο ποιητικός νάρκισσος, ύψους περίπου 40 εκατοστών που σχηματίζει ένα μόνο λευκό λουλούδι με κοκκινωπό κέντρο, καθώς και ο όψιμος νάρκισσος με ύψος περίπου 20 εκατοστών και με μικρά λευκά άνθη.

Πολύ δημοφιλή είδη από το εξωτερικό είναι ο αρωματικός νάρκισσος που φέρει κίτρινα λουλούδια και ο πολυανθής νάρκισσος που φέρει πολλά μικρά λευκά άνθη.

2. Τι συνθήκες χρειάζεται ο νάρκισσος για να ανθοφορήσει;

Ο νάρκισσος αναπτύσσεται πολύ εύκολα σχεδόν σε όλα τα είδη των εδαφών, αλλά προτιμά τα καλά στραγγιζόμενα εδάφη.

Χρειάζεται ηλιόλουστο ή ημισκιερό περιβάλλον για να ευδοκιμήσει, ενώ στη σκιά δεν ανθοφορεί. Οι ηλιόλουστες θέσεις πλεονεκτούν των ημισκιερών, καθώς μετά την ανθοφορία, η ηλιοφάνεια συντελεί στην άνθιση του επόμενου έτους.

Η φύτευση του νάρκισσου γίνεται από τον Αύγουστο μέχρι και τον Δεκέμβριο και η άνθιση εμφανίζεται μέσα στον χειμώνα ή μέσα στην άνοιξη ανάλογα την ποικιλία και την εποχή φύτευσης. Ο βολβός του νάρκισσου φυτεύεται σε βάθος περίπου 10 εκατοστών και σε αποστάσεις 10-15 εκατοστών μεταξύ των βολβών.

Για να φυτέψουμε τον νάρκισσο σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης και του εξασφαλίσουμε καλή αποστράγγιση, ανοίγοντας τρύπες στο κάτω μέρος της γλάστρας για να φεύγει το νερό μαζί με μια στρώση χαλικιών στη βάση της.

3. Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα και λίπανση ο νάρκισσος;

Ο νάρκισσος, όπως τα περισσότερα βολβώδη φυτά, έχει μέτριες ανάγκες σε νερό, ενώ το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει σάπισμα στο βολβό. Ανάλογα φαινόμενα εμφανίζονται σε πολύ υγρά εδάφη με κακή αποστράγγιση.

Στο έδαφος, πριν την φύτευση των βολβών του νάρκισσου, καλό είναι να προσθέτουμε κομπόστ και λίγο λίπασμα. Βάζουμε ξανά λίπασμα αμέσως μετά το τέλος της ανθοφορίας, προκειμένου να ενισχύσουμε το φυτό με θρεπτικά συστατικά για την ανθοφορία της επόμενης χρονιάς.

Μόλις ξεκινήσουν να ανθίζουν τα λουλούδια του νάρκισσου, καλό είναι να κρατάμε τα φυτά σε ένα δροσερό σημείο, μακριά από άμεση επαφή με τον ήλιο. Με αυτόν τον τρόπο, επεκτείνουμε σημαντικά την περίοδο ανθοφορίας του νάρκισσου.

4. Ποια έντομα και ποιες ασθένειες προσβάλλουν τον νάρκισσο;

Σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας στο χώμα, λόγω ποτίσματος ή κακής αποστράγγισης, αναπτύσσονται μυκητολογικές ασθένειες που προσβάλλουν και σαπίζουν τον βολβό. Για την αντιμετώπιση τους, μπορούμε να κάνουμε πότισμα με διάλυμα θειικού χαλκού (γαλαζόπετρας) στο χώμα μετά την φύτευση του βολβού.

Ο νάρκισσος προσβάλλεται από διάφορα έντομα όπως η μεγάλη μύγα του νάρκισσου και η μικρή μύγα του νάρκισσου που προσβάλλουν τον βολβό του, καθώς και από είδη τετράνυχου. Για την αντιμετώπισή τους με οικολογικά μέσα μπορούμε προληπτικά να ψεκάσουμε το φύλλωμα του με διάλυμα τριμμένου πράσινου σαπουνιού που φτιάχνουμε διαλύοντας 20 γραμμάρια τριμμένο κρεμμύδι, 10 γραμμάρια τριμμένη καυτερή πιπεριά, 10 γραμμάρια τριμμένο πράσινο σαπούνι σε 100ml νερό.

Πώς χρησιμοποιούμε το πράσινο σαπούνι στα φυτά του κήπου μας
Πώς χρησιμοποιούμε το πράσινο σαπούνι στα φυτά του κήπου μας

5. Πώς αποθηκεύουμε τους βολβούς του νάρκισσου;

Για να θαυμάσουμε τα όμορφα λουλούδια του νάρκισσου στον κήπο μας και την επόμενη χρονιά, φροντίζουμε μετά την ανθοφορία να απομακρύνουμε τους βολβούς από το έδαφος και να τους αποθηκεύσουμε. Κατάλληλη εποχή για να αφαιρέσουμε τους βολβούς του νάρκισσου από το χώμα είναι αφού ξεραθούν τα άνθη και τα φύλλα του, περίπου 1,5-2 μήνες μετά την άνθιση του.

Καθαρίζουμε τους βολβούς από το χώμα, τους αφήνουμε να στεγνώσουν σε σκιερό αεριζόμενο μέρος και στη συνέχεια τους αποθηκεύουμε σε χάρτινα κουτιά ή σακουλάκια σε σκοτεινό ξηρό μέρος για μερικούς μήνες, ώστε το φθινόπωρο να τους φυτέψουμε ξανά.

6. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του νάρκισσου;

Ο νάρκισσος πολλαπλασιάζεται κυρίως με τους βολβούς του. Στα τέλη του καλοκαιριού, αραιώνουμε τους βολβούς που έχουν πυκνά σχηματιστεί και τους φυτεύουμε σε διαφορετικά μέρη στον κήπο μας. Βέβαια, ο νάρκισσος πολλαπλασιάζεται και με σπόρο που συλλέγεται φρέσκος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και φυτεύεται σε γλάστρες στα τέλη του καλοκαιριού ή μέσα στην περίοδο του φθινοπώρου.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Τα Μυστικά του Κήπου (@mistikakipou) on

7. Κι ένα μυστικό για τον νάρκισσο

Μπορεί ο νάρκισσος να είναι εντυπωσιακό και ελκυστικό λουλούδι, ωστόσο κρύβει τοξικές ουσιές σχεδόν σε όλα τα μέρη του φυτού από τον βολβό μέχρι και το άνθος. Γι’ αυτό το λόγο θεωρείται επικίνδυνο φυτό για γάτες και επικίνδυνο φυτό για σκύλους. Καλό είναι λοιπόν να αποφεύγεται η φύτευσή του σε χώρους όπου υπάρχουν κατοικίδια.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (20)

 1. Αντιγόνη
  18/04/2024

  Γειά σας!
  Έχουν ανθίσει το χειμώνα. Τώρα θα πρέπει να σταματήσω να τα ποτίζω; Ή τα αφήνω στη γλάστρα και συνεχίζω κανονικά το πότισμα; Τώρα τελευταία άρχισαν οι άκρες να κιτρινίζουν.

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

 2. Themistoklis Tsarkalis
  19/01/2024

  Κάθε ποτέ χρειάζετε ποτισμα ο νάρκισσος

 3. Σταυρούλα
  06/01/2022

  Καλημέρα, χρόνια πολλά! Θα ήθελα να ρωτήσω όσον αφορά την τοξικότητα των βολβών (τουλίπες και νάρκισσοι) . Θέλω να τα φυτέψω σε μια τεράστια γλάστρα που έχω μέσα μια αχλάδια. Αν τα φυτέψω εκεί υπάρχει περίπτωση τοξικές ουσίες από τους βολβούς να περάσουν στα αχλάδια; Ευχαριστώ

 4. Χριστίνα
  02/02/2021

  Καλησπέρα σας.Οι βολβοι Νάρκισσου έχουν βγάλει φύλλα αλλά μπουμπούκια όχι,αυτό γίνεται κάθε χρόνο.Παλια έβγαιναν…μετά τι έγινε,τι φταίει κ δεν βγάζουν? Ευχαριστώ

  • Καλημέρα Χριστίνα. Μπορείς να αραιώσεις τους βολβούς του νάρκισσού την επόμενη χρονιά καθώς και να αποφύγεις το υπερβολικό πότισμα.

   • Χριστίνα
    06/02/2021

    Σας ευχαριστώ για την συμβουλή.Τους βολβούς τους έχω σε παρτέρια κ το υπερβολικό πότισμα θα γίνει λόγο πολλών βροχών αλλιώς δεν τους ποτίζω πολύ κ έχω παρατηρήσει ότι σε άλλα παρτέρια που δεν είναι αραιωμένη οι βολβοί κ ποτίζονται υπερβολικά λόγο βροχής είναι όλοι με μπουμπούκια

 5. Maria
  13/11/2020

  Καλό απόγευμα,

  εχω φυτέψει από τέλος Σεπτέμβριου βολβούς ναρκισσου, φρέζιας κροκου και ανεμώνης σε ζαρντινιερα. Οι κροκοι και τα μανουσακια δεν εχουν βγαλει ακόμη φύλλα αλλα διαπίστωσα ότι ενας βολβος ναρκισσου και μια ανεμωνη είχαν σκουληκιάσει. Οι συγκεκριμενοι βολβοι ήταν αρκετα μακρυα ό ενας από τον άλλο και οι ενδιάμεσοι αναπτύσσονται κανονικά .Κινδυνεύουν οι υπόλοιποι? Θα με συμβουλεύατε να αδειάσω τη ζαρντινιέρα και να ελέγξω?

  Γιατί συνέβη αυτό? Φταίει το χώμα ή ο ίδιος ο βολβός? Το χώμα που τα φύτεψα ήταν καινούριο και ακριβό και οι βολβοί από καλό φυτώριο της Αθήνας.

  Τέλος σε άλλη ζαρντινιέρα έχω φυτέψει από μέσα Σεπτέμβρη νεραγκούλες και δε βλέπω κάποιο σημάδι ανάπτυξης. Είναι φυσιολογικό?

  • Καλησπέρα Μαρία.
   Θα ήταν καλό να προσέξεις να μην ποτίζεις υπερβολικά τους βολβούς στη ζαρντινιέρα γιατί μπορεί να σαπίζουν. Επίσης, φρόντισε να δεις αν στραγγίζει η ζαρντινιέρα και απομακρύνεται το νερό.

 6. Μιχαλης
  10/05/2020

  Θα ηθελα να ρωτήσω έχω κατι μικρα βολβουδακια και δεν ξερω απο τι φυτο ειναι, μοιαζουν με βολβους ναρκισσου αλλα δεν εχω δει ποτε το ανθος .Τι να κανω ωστε να ανθισουν επιτελους?

  • Καλημέρα Μιχάλη. Φύτεψε τους βοβούς του νάρκισσου το φθινόπωρο σε ηλιοφανές μέρος και πρόσεχε να μην ποτίζεις υπερβολικά.

 7. Αστερι
  07/03/2020

  Καλησπερα ηθελα να μου πειτε ενα ομορφο γρηγορο σε αναπτυξη φυτο που αγκαλιαζει περγκολα και γεμιζει τοιχο σας ευχαριστω

 8. Χρήστος Τζωρτζόπουλος
  30/03/2019

  Θα ήθελα να σας ρωτήσω, πως μπορώ να διαχειριστώ βολβούς νάρκισσου-ίριδας και κορμούς κρόκου που ξεχάστηκαν στο σακκουλάκι, βλαστησαν χωρίς να φυτευθούν το φθινόπωρο και πλέον είναι Μάρτιος.
  Ευχαριστώ.

  • Καλησπέρα Χρήστο.
   Ακόμη και τώρα μπορείς να φυτεύσεις σε γλάστρα τους βόλβούς του νάρκισσου, της ίριδας και τους κρόκου. Θα ριζώσουν, θα αναπτύξουν ανθοφόρο βλαστό, απλά όταν ανθίσουν καλό είναι να τους μεταφέρεις σε σκιερό μέρος για να διατηρθεί περισσότερο το λουλούδι τους και να μην ξεραθεί αμέσως λόγω της ηλιοφάνειας και των υψηλών σχετικά θερμοκρασιών στα τέλη της άνοιξης.

 9. Νινετα Ζουρναζιδου
  13/01/2019

  Ένα όμορφο σαΐτ με όμορφες συμβουλές ευχαριστώ πολύ!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *